Tytu³: To co jemy i pijemy... Wiadomo¶æ wys³ana przez: Leszek Luty 04, 2009, 23:46:56 KILKA OBRAZKÓW NA POCZ¡TEK...
Przep³yw wody w formie, której budowa opiera siê na Z³otej Proporcji (liczbie Phi) dodaje energii wody "gêsto¶ci obrotu". (http://caltek.net/dan/connectivity/phibiz/BRAIDWATER.jpg) Wzrost ro¶lin w ¶rodowisku zaburzonym przez metalowe elementy klatki jest o ok. 30 -35% s³abszy. (http://www.goldenmean.info/phaseconjugation/fractalseeds.jpg) (http://www.goldenmean.info/germination/germinationproject.html_files/germinationproject.002.jpg) http://www.goldenmean.info/germination/ Tytu³: Odp: To co jemy i pijemy... Wiadomo¶æ wys³ana przez: sztudynt Pa¼dziernik 31, 2009, 23:52:06 Odnosz±c siê do zdjêcia na którym widniej± ro¶linki. Czy ktokolwiek z was spróbowa³ przeprowadziæ jakikolwiek eksperyment aby dowie¶æ, ¿e faktycznie geometria ma wp³yw na wzrost lub jego zahamowane u ro¶lin, chocia¿by takich tanich i szybko wzrastaj±cych jak rze¿ucha?
Bo przegl±daj±c ca³y serwis czytam i czytam, ¿e wszystkich ta geometria tak zachwyca. Piszecie, ¿e rozumiecie kojarzycie jedno z drugim, ale ¿adnych istotnych informacji od was drodzy czytelnicy tego forum tutaj nie mogê znale¼æ. Nie wspominaj±c ju¿ o tym, ¿e nikt nie wykazuje chêci by co¶ zrobiæ a tym bardziej podzieliæ siê tym z innymi. Jest tu wiele zacnych u¿ytkowników którzy zasypuj± nas naprawdê ciekawymi, bardzo dobrymi informacjami pod postaci± artyku³ów, filmów itp. Ale co z tego wszystkiego wynika? Komu z was w praktyce ta ca³a wiedza cokolwiek da³a? Tytu³: Odp: To co jemy i pijemy... Wiadomo¶æ wys³ana przez: sztudynt Listopad 03, 2009, 10:42:55 Cytuj Czy ty aby nie bijesz piany? Mo¿esz ja¶niej? Niestety nie rozumiem co masz na my¶li odnosz±c siê do mnie za pomoc± w/w teksu. ??? Tytu³: Odp: To co jemy i pijemy... Wiadomo¶æ wys³ana przez: Leszek Listopad 03, 2009, 12:11:36 Odnosz±c siê do zdjêcia na którym widniej± ro¶linki. Czy ktokolwiek z was spróbowa³ przeprowadziæ jakikolwiek eksperyment aby dowie¶æ, ¿e faktycznie geometria ma wp³yw na wzrost lub jego zahamowane u ro¶lin, chocia¿by takich tanich i szybko wzrastaj±cych jak rze¿ucha? Sztudynd oczywi¶cie, ¿e s± takie do¶wiadczenia. Jeden masz opisany has³owo w "Dan Winter - Sekretne ¿ycie i bioarchitektura" http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=21.0 A tu w obrazkach chodzi o to, ¿e: - klatka jest metalowa, co zmniejsza wzrost ro¶lin o ok. 30 % (odwrotnie jest z kamieniami - paramagnetykami, które zwiêkszaj± wzrost - najogólniej sprzyjaj± biologii - znów odsy³am tu do filmiku "Sekretne ¿ycie i bioarchitektura") - ta SriYantra mia³a paramagnetyki na przeciêciach linii i geometria ta spowodowa³a w ci±gu kilku lat powstanie mikroklimatu wokó³ niej - w promieniu 15 km - woda puszczona przez konstrukcjê z 1 obrazka energetyzuje siê. Jest to pomys³ Viktora Schaubergera (j. ang.) http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=7.msg913#msg913 + info z World Expo po¶wiêconego wodzie (j. ang) http://www.goldenmean.info/fractalwater/ (http://www.goldenmean.info/zaragoza/P1030785.jpg) http://www.lawebdelagua.com/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=15&Itemid=44 Tematów jest tak wiele, ¿e musia³bym mieæ ca³y etat, aby zajmowaæ siê wszystkim, co jest zwi±zane z forum... Robiê to jednak hobbystycznie. Pozdrawiam :) Tytu³: Odp: To co jemy i pijemy... Wiadomo¶æ wys³ana przez: sztudynt Listopad 03, 2009, 12:48:37 Cytuj Sztudynd oczywi¶cie, ¿e s± takie do¶wiadczenia. Jeden masz opisany has³owo w "Dan Winter - Sekretne ¿ycie i bioarchitektura" http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=21.0 :) Ja doskonale wiem, ¿e s± takie do¶wiadczenia. Te i inne przeró¿ne dokonywane w ka¿dej chwili na ca³ym ¶wiecie. Mimo to chyba nikt nie zrozumia³ o co pytam. Pytam o to czy ktokolwiek z was drodzy forumowicze przeprowadzi³ jakiekolwiek do¶wiadczenie by to potwierdziæ. Mo¿na to udokumentowaæ przecie¿ za pomoc± zdjêæ, filmików itp. Ale jak mówiê wy tu tylko czytacie i wypisujecie to samo co z ka¿dego filmu mo¿na wywnioskowaæ samemu. Przecie¿ ta ogromna dawka wiedzy ma czemu¶ s³u¿yæ. Przyk³adowo co z tego, ¿e wiêkszo¶æ osób mia³o fizykê w podstawówce skoro wiêkszo¶æ nic z niej nie pamiêta a druga czê¶æ nie wie jak j± zastosowaæ w praktyce. Po co mi wiedza której nie potrafiê nigdzie wykorzystaæ. S±dzê, ¿e wiêkszo¶æ z was tutaj du¿o siê dowiedzia³o, ale co z tego? Jakie korzy¶ci macie z tej wiedzy? Chcê po prostu siê dowiedzieæ kto z was(bo z tak± osob± najchêtniej bym podyskutowa³) prze³o¿y³ t± wiedzê na praktyczne namacalne dzia³anie ??? Bo to nie s± tylko s³owa, to ca³y nasz ¶wiat którego do¶wiadczamy. Przecie¿ dziêki tej wiedzy mo¿na czyniæ "cuda", których mimo wszystko chyba nie jeste¶cie ¶wiadomi. Tytu³: Odp: To co jemy i pijemy... Wiadomo¶æ wys³ana przez: Xellos Listopad 03, 2009, 20:04:07 To co proponujesz jako do¶wiadczenie ? :) Ja mo¿e bym co¶ wykombinowa³. Tak sobie my¶lê z prostych rzeczy to mogê zasadziæ cebule w doniczce i porobiæ zdjêcia ;) Wlewaæ po tyle samo wody i zobaczymy czy mocniej lub mniej uro¶nie ;p Tylko nie wiem czy znajde klatkê, mo¿e otoczê jedn± doniczkê ¿elastwem a drug± kamieniami ;p
Co do kamieni, je¿eli to prawda to wiêkszo¶æ ludzi u¿ywa ich daru na co dzieñ. Ka¿dy kto ma ³adny ogródek ³aduje tam kamienie odgradzaj±c ro¶liny ;p Przecie¿ nikt nie u¿ywa ¿elastwa w tym celu. Wiêc odno¶nie akurat tego zjawiska z ro¶linami i zastosowania na co dzieñ. To akurat nie ma chyba za bardzo co siê podniecaæ bo na co dzieñ nikt nie wsadza ro¶lin w metal a prêdzej w³a¶nie robi sobie w ogródku ³adne kszta³ty z kamieni wiêkszych b±d¼ mniejszych. Tytu³: Odp: To co jemy i pijemy... Wiadomo¶æ wys³ana przez: Leszek Listopad 03, 2009, 20:26:02 Wrzucam kilka obrazków. Ca³a metodologia tego wzrostu jest tutaj http://www.goldenmean.info/biofield/ ale po angielsku.
Poni¿ej: ro¶linki po prawej podlewane by³y wod± przepuszczon± przez spiralny Imploder. Imploder: (http://goldenmean.info/fractalfield/implodernozzle.jpg) (http://www.goldenmean.info/phaseconjugatewaterconfidential/magnetwater1sm.jpg) (http://www.goldenmean.info/phaseconjugatewaterconfidential/magnetwater2sm.jpg) (http://www.goldenmean.info/phaseconjugatewaterconfidential/magnetwater3sm.jpg) (http://www.goldenmean.info/phaseconjugatewaterconfidential/magnetwater4sm.jpg) Poni¿ej opis tego eksperymentu (niestety po angielsku) Brak czasu... Germination Results- Two individual germination studies were conducted using mustard seeds. In the first experiment, 25 mustard seeds were planted onto a square cotton mat inside of a shallow plastic container about 7 inches in diameter and 1.5 inches in height. For each experiment three dishes were set up prior to planting. One was used for the control water sample and the other two for the magnet water sample. In the first experiment 25 mustard seeds were planted in each dish and 50 ml of test water was added to each dish. The dishes were covered initially with paper towels and the evaporated water was replenished periodically as needed. After 7 days of germination the seedlings were weighed on an analytical balance to the nearest milligram. The results showed an average increase in germination yield of 12% with the magnet water compared to the untreated tap water. A second experiment was conducted in a similar manner except that 30 seeds were used in each dish and the dishes were covered with plastic wrap to avoid evaporation and subsequent water replenishment. The plastic wrap was ideal since the initial water charge of 50ml was more than enough to keep the seedlings moist over a period of 7 days without having to replenish the water. The results of this study showed a much more prominent effect with the average germination yield of the two magnet water samples at 25% greater than the control water sample. A propos wiedzy i jej wykorzystania. Ludzie maj± ró¿ne potrzeby, m. in. poznawcze i praktyczne. Niektórym sprawia satysfakcjê samo poznawanie czego¶, innym wykorzystywanie wiedzy w praktyce NA RÓ¯NE SPOSOBY wraz z rozwijaniem w³asnego potencja³u czy czynieniem jak to okre¶li³ Sztudyt tzw. cudów. To ciekawy temat i masz okazjê Sztudyncie co¶ napisaæ. Czemu oczekujesz, ¿e inni to zrobi± skoro Ty jeste¶ tym ¿ywo zainteresowany? Napisz i zobaczysz sam jak bêdzie... No chyba, ¿e uwa¿asz to z jakich¶ wzglêdów za niewskazane... Decyduj :) Na maksa w d±¿eniu do rozwijania swojego potencja³u szli tzw. wtajemniczeni. Wystarczy wspomnieæ tzw. tybetañskich mistrzów, którzy potrafili "znikn±æ" pozostawiaj±c po sobie paznokcie, w³osy i po¶wiatê w kolorach têczy... Mo¿na te¿ zerkn±æ choæby na post pt. D¼wiêk Tula, DNA i Graal, czyli o znaczeniu czêstotliwo¶ci dotycz±cy szczególnego zastosowania d¼wiêku... ;) http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=327.msg1059#msg1059 Pozdrawiam! :) Tytu³: Odp: To co jemy i pijemy... Wiadomo¶æ wys³ana przez: konserwa Listopad 04, 2009, 00:06:47 Cytuj Chcê po prostu siê dowiedzieæ kto z was(bo z tak± osob± najchêtniej bym podyskutowa³) prze³o¿y³ t± wiedzê na praktyczne namacalne dzia³anie ??? Bo to nie s± tylko s³owa, to ca³y nasz ¶wiat którego do¶wiadczamy. Przecie¿ dziêki tej wiedzy mo¿na czyniæ "cuda", których mimo wszystko chyba nie jeste¶cie ¶wiadomi. Cz³owieku! ta wiedza zosta³a nam wymazana z twardego dysku jakie¶ 5-10 tys. lat temu, po czym zaaplikowano nam przez setki pokoleñ programy zaporowe przed jej odzyskaniem, a Ty chcesz po ogl±dniêciu kilku filmów staæ siê przys³owiowym jogginem? to za proste.... otó¿, mamy mo¿liwo¶æ odkrycia zasad tworzenia ¶wiata/¶wiatów co tylko powinno nas upewniæ, i¿ Wiedza obecna miêdzy innymi w¶ród Tybetañczyków i Majów od tysiêcy lat ma swoje naukowe, zrozumia³e w 3D podstawy; to ma nam pomóc wróciæ do ¬ród³a, cel ju¿ niedaleko!!! ale cierpliwo¶ci... dla mnie osobi¶cie ta Wiedza ma takie znaczenie jak wiedza o zasadach budowy samochodu: nie znam ich w sposób szczegó³owy, ale umiem prowadziæ auto i czujê jak to dzia³a w oparciu o opary wiedzy o tym.... po co mi wiêcej? te "opary" wiedzy o ¶wiêtej geometrii zbieram na tym forum (Leszku jeszcze raz dziêki!), "mechanikiem ¯ycia" raczej nie zostanê ale kierownica w aucie "¯YCIE" ostatnimi tygodniami le¿y mi jako¶ lepiej w rêkach i te kierunki jako¶ lepiej zaczynam kontrolowaæ... chyba w³a¶nie o to chodzi? Tytu³: Odp: To co jemy i pijemy... Wiadomo¶æ wys³ana przez: sztudynt Listopad 04, 2009, 01:12:44 Cytuj po czym zaaplikowano nam przez setki pokoleñ programy zaporowe przed jej odzyskaniem Chyba obejrza³a¶ o jeden filmik za ma³o i st±d w³a¶nie twoja zapora wynika. Cytuj a Ty chcesz po ogl±dniêciu kilku filmów staæ siê przys³owiowym jogginem? to za proste.... Po pierwsze nie wiem sk±d my¶l o jogginie(najwyra¼niej tylko z tym ci siê kojarzy geometria, a szkoda :) ), po drugie to w³a¶nie bardzo proste i najzwyczajniej wyznaczy³a¶ sobie okrê¿n± drogê do celu który masz pod nosem. W gruncie rzeczy nawet nie masz pojêcia kim jestem co robiê i co wiem, a oceniasz mnie w taki sposób jak by¶ zapomnia³a o tym wszystkim co ci dan winter przekazuje. Gdzie twoja mi³o¶æ, serce, wyrozumia³o¶æ ??? Cytuj cel ju¿ niedaleko!!! ale cierpliwo¶ci... ...czekaj dalej, a¿ kto¶ ci poda wszystko na tacy. W zasadzie nie wiem czego oczekujesz, ¿e kto¶ ciê dotknie magiczn± ró¿d¿k± i zrozumiesz wszystko? Nie bêdê z tob± prowadzi³ dalej konwersacji mam nadzieje, ¿e uszanujesz mój wybór. Z góry dziêkujê. Chcia³bym wcze¶niej zwróciæ ci Leszku uwagê na to, i¿ nie ¿yczê sobie by¶ odmienia³ b±d¼ zniekszta³ca³ mój nick. :) Pisz po prostu "sztudynt" i bêdzie mi bardzo mi³o. Wracaj±c do eksperymentu. Nie mam zamiaru siê tutaj m±drzyæ, szukam tylko osób które chêtnie co¶ WSPÓLNIE robi± wyci±gaj±c z do¶wiadczeñ konstruktywne wnioski. Cytuj Czemu oczekujesz, ¿e inni to zrobi± skoro Ty jeste¶ tym ¿ywo zainteresowany? Nie oczekujê by inni to zrobili za mnie, jak sugerujesz. Chcê siê podzieliæ tym co zaobserwowa³em, zaciekawiæ innych i zachêciæ do robienia czego¶ co mo¿e nam wszystkim siê w praktyce przydaæ. Na pocz±tek :) zaproponowa³em temat ro¶lin, zdrowej ¿ywno¶ci której na 100% w marketach nie kupicie, a dziêki minimalnemu wk³adowi i wiedzy ka¿dy kto ma tylko skrawek ziemi mo¿e siê cieszyæ zdrowymi posi³kami. Mam nadziejê, ¿e chocia¿ garstka ludzi oka¿e trochê wiary i wyka¿e chêæ wspólnego poznawania tej cudownej wiedzy, która jest ogólnie dostêpna w internecie b±d¼ innych ¼ród³ach. W dziale "hyde park" zamie¶ci³em temat "ORMUS" póki co cisza, nie wiem tylko czym ona jest spowodowana. Bo forum to chyba miejsce na wymianê zdañ, konwersacjê, dzielenie siê informacj± oraz wspólne jej analizowanie. Sam przeprowadzi³em proste do¶wiadczenia oparte na eksperymentach Wiktora Grebiennikowa. Nie bêdê wszystkiego tutaj wypisywa³, gdy¿ ca³o¶æ mo¿ecie znale¼æ pod ni¿ej podanym adresem: http://www.electrino.pl/Forum/viewtopic.php?p=924&sid=483491f649d69ed7c361b92a40326951#924 (http://www.electrino.pl/Forum/viewtopic.php?p=924&sid=483491f649d69ed7c361b92a40326951#924) Cytuj To co proponujesz jako do¶wiadczenie ? Ja mo¿e bym co¶ wykombinowa³. Tak sobie my¶lê z prostych rzeczy to mogê zasadziæ cebule w doniczce i porobiæ zdjêcia Wlewaæ po tyle samo wody i zobaczymy czy mocniej lub mniej uro¶nie ;p Tylko nie wiem czy znajde klatkê, mo¿e otoczê jedn± doniczkê ¿elastwem a drug± kamieniami ;p Xellos Cieszê siê, ¿e wykazujesz chêæ zrobienia czegokolwiek. Mo¿esz przeanalizowaæ co ja zrobi³em, mo¿e jaki¶ pomys³ przyjdzie ci do g³owy. Nie wahaj siê pytaæ, je¶li co¶ dla ciebie jest nie jasne. Ja sam zabieram siê do wypróbowania konstrukcji o której wspominam na w/w forum. Chodzi mi o koncentrator z stalowych rurek i bawe³ny. Przypuszczam ¿e lepszym rozwi±zaniem bêd± miedziane rurki, ale mogê siê myliæ. Jestem obecnie w ciê¿kiej sytuacji finansowej, nie bêdê siê u¿ala³, ¿e to wina, rz±du, systemu itp. Po prostu szukam pracy jednak jej nie znajdujê. Do przeprowadzenia dalszych ciekawych eksperymentów muszê zdobyæ ¶rodki i mam nadziejê, ¿e szybko mi siê uda. pozdrawiam i wszystkim du¿o u¶miechu ¿yczê :) Tytu³: Odp: To co jemy i pijemy... Wiadomo¶æ wys³ana przez: Leszek Listopad 04, 2009, 01:31:02 Sztudynt: "Chcia³bym wcze¶niej zwróciæ ci Leszku uwagê na to, i¿ nie ¿yczê sobie by¶ odmienia³ b±d¼ zniekszta³ca³ mój nick. U¶miech Pisz po prostu "sztudynt" i bêdzie mi bardzo mi³o."
Zauwa¿y³em, poprawi³em. Po¶piech... Przepraszam. Tytu³: Odp: To co jemy i pijemy... Wiadomo¶æ wys³ana przez: Xellos Listopad 05, 2009, 00:15:31 Xellos Cieszê siê, ¿e wykazujesz chêæ zrobienia czegokolwiek. Mo¿esz przeanalizowaæ co ja zrobi³em, mo¿e jaki¶ pomys³ przyjdzie ci do g³owy. Nie wahaj siê pytaæ, je¶li co¶ dla ciebie jest nie jasne. Ja sam zabieram siê do wypróbowania konstrukcji o której wspominam na w/w forum. Chodzi mi o koncentrator z stalowych rurek i bawe³ny. Przypuszczam ¿e lepszym rozwi±zaniem bêd± miedziane rurki, ale mogê siê myliæ. Jestem obecnie w ciê¿kiej sytuacji finansowej, nie bêdê siê u¿ala³, ¿e to wina, rz±du, systemu itp. Po prostu szukam pracy jednak jej nie znajdujê. Do przeprowadzenia dalszych ciekawych eksperymentów muszê zdobyæ ¶rodki i mam nadziejê, ¿e szybko mi siê uda. pozdrawiam i wszystkim du¿o u¶miechu ¿yczê :) Powiem szczerze nie mam czasu na jakie¶ inwestycje, zapozna³em siê z Twoimi badaniami. Fajnie wysz³o. Mnie bardziej ciekawi czy przypadkowy metal ma jaki¶ wp³yw. I czy przypadkowy kamieñ ma jaki¶ wp³yw. Je¿eli mówimy bowiem o realnym zastosowaniu czego¶ to jak ju¿ pisa³em w realiach nikt nie ma nawalone metalu w ogrodzie... Jedyny metal co mi siê kojarzy to stela¿ pod pn±cza, np. winogrona. Mo¿e inaczej trochê do tego podchodzê, chodzi po prostu o to ¿e niezale¿nie od prawdziwo¶ci tych twierdzeñ b±d¼ nie, widzê ma³e zastosowanie tego w ogrodzie. Nikt tam nie robi z zasady jaki¶ metalowych tworów. Prawdopodobnie skuszê siê jednak na ma³y eksperyment losowy. Tzn. posadzê t± cebulê i doniczkê obstawie metalem a drug± kamieniami. Tak, ¿e nie bêdzie elementów zas³aniaj±cych ¶wiat³o. Bo szczypiorek wyrasta gór±. Do wysoko¶ci bulwy od strony nieo¶wietlonej mo¿e byæ metal. Postawie przy oknie, od strony okna nie bêdê nic zastawiaæ. Ciekawi mnie losowo¶æ zdarzenia, czyli czy przypadkowy metal, który znajdê czy kamieñ mog± mieæ jaki¶ wp³yw. Bez dobierania jaki¶ wymy¶lnych przedmiotów. Natura jest przypadkowa i taka ma byæ. Tytu³: Odp: To co jemy i pijemy... Wiadomo¶æ wys³ana przez: Leszek Listopad 05, 2009, 01:00:05 Xellos zerknij na t± tabelkê
(http://www.goldenmean.info/germination/germinationproject.html_files/germinationproject.008.jpg) http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=21.msg747#msg747 Je¶li nie widzia³e¶ to zerknij na filmik Dan Winter - Sekretne ¿ycie i bioarchitektura [PL] http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=21.msg52#msg52 Tytu³: Odp: To co jemy i pijemy... Wiadomo¶æ wys³ana przez: Xellos Listopad 05, 2009, 11:14:19 mhm, poszukam aluminium wiêc :) Stali mam sporo, ale jak i¶æ to na ca³o¶æ ;p Powinienem mieæ jakie¶ radiatory od komputera, one s± aluminiowe.
A tak przy okazji, moja studnia ¿ycia: (http://praca-w-internecie.pl/foto/ogrod.jpg) Zasypana stara studnia ;p Na wiosnê tam zasadzê kilka pn±czy :) Tytu³: Odp: To co jemy i pijemy... Wiadomo¶æ wys³ana przez: sztudynt Listopad 05, 2009, 14:24:02 Cytuj Natura jest przypadkowa i taka ma byæ Nie zgadzam siê, w naturze nie ma przypadków ani zbiegów okoliczno¶ci. Gdyby natura by³a przypadkowa, ju¿ dawno by¶my nie istnieli, przypomnij sobie tylko s³owa dana wintera: "...b±d¼ fraktalny albo giñ. :)" Leszek zwróci³ ci uwagê na tabelkê, z której wynika, i¿ rodzaj metalu b±d¼ materia³ów naturalnych i sztucznych ma istotne znaczenie. Je¶li tylko przestudiujesz te rodzaje materia³ów i zauwa¿ysz ogromne ich zastosowanie NIE PRZYPADKOWE w codziennym ¿yciu bêdziesz powoli dostrzega³, ¿e to nie przypadek. Jak my¶lisz dlaczego najlepsze ubrania(przyjazne dla naszego cia³a) s± z materia³ów naturalnych jak bawe³na, w³ókno lniane czy np. w³ókno konopi? Id±c dalej tym tokiem my¶lenia, wspomnia³e¶ o radiatorach z aluminium, jak my¶lisz radiator wykonany ze srebra bêdzie lepszy? Je¶li uwa¿asz ¿e tak to uzasadnij :) Poznaj±c naturê od podstaw wkrótce bêdziesz móg³ dostrzec wokó³ siebie jej piêkno i ogromn± moc. Ludzie robi± ci±gle co¶ "przypadkowo" ta przypadkowo¶æ wynika z ich niewiedzy. A niewiedza niestety w dzisiejszych czasach kosztuje OGROMNE pieni±dze. Cytuj Zasypana stara studnia ;p Na wiosnê tam zasadzê kilka pn±czy :D Jak widzê posiadasz ziemiê i warunki by co¶ sobie hodowaæ. Je¿eli ju¿ chcesz co¶ sadziæ sugerujê by by³o to co¶ z czego bêdziesz czerpa³ korzy¶ci. Proponuje je¶li ju¿ upierasz siê na pn±czach, by by³o to winogrono. Oczywi¶cie to twój wybór, szkoda tylko by ros³o co¶ tylko po to by by³o, skoro mo¿na co¶ zdrowego zje¶æ. Sam ostatnio zmieni³em dietê, w ci±gu 5 tyg. straci³em oko³o 6kg wracaj±c do mojej prawid³owej wagi. Znów mogê siê cieszyæ widokiem miê¶ni na brzuchu ;). Jem dwa posi³ki na dzieñ i co dziwne czujê siê syty, nie kusz± mnie jakie¶ fast foody, batoniki cukiereczki i inne pierdo³ki za które s³ono trzeba p³aciæ by za kilka lat mieæ problemy zdrowotne obwiniaj±c za to wszystkich i wszystko tylko nie samego siebie. Dodam jeszcze, i¿ pali³em papierosy przez 6 lat(jestem zdania, ¿e wszystkiego trzeba spróbowaæ by móc co¶ o tym powiedzieæ) obecnie nie palê od 5 lat, niezmiernie jestem z tego powodu szczê¶liwy o wiele zdrowszy i oczywi¶cie "bogatszy". Co dziwne to naprawdê bardzo proste by rzuciæ na³óg np. ju¿ dzisiaj. Polecam i ¿yczê wam tego samego. Sam odstawi³em fajki z dnia na dzieñ, ostatni± paczkê czerwonych marlboro mam do dzi¶ na pami±tkê z wypisan± na niej dat± tego magicznego dnia. To naprawdê proste :) wystarczy tylko uwierzyæ i naprawdê tego chcieæ. Nie wnikam w twoj± dietê i jak siê od¿ywiasz miej tylko ¶wiadomo¶æ, ¿e to co jesz ma ogromny wp³yw na twoje samopoczucie, zdrowie itd. Porozmawiaj tylko, je¿eli masz tak± mo¿liwo¶æ z osobami starszymi na temat ¿ywienia np. z babci±. Jestem pewien, ¿e du¿o ciekawych rzeczy siê dowiesz. Obecnie to jemy totalny "syf" z marketów chemicznie wspomagany by ros³o lepiej, by wygl±da³o lepiej itp. Tylko nikt nie u¶wiadamia sobie sk±d siê bior± te wszystkie problemy zdrowotne. Nie wspominam ju¿ o jedzeniu takich ¶mieci jak "chipsy, cola, hamburgery, frytki, zupki z torebek, s³odycze, pokarmy z g³êbokiego t³uszczu itd. mo¿na wymieniaæ bez koñca: Wybór nale¿y do ludzi, tylko po co siê samemu "zabijaæ" ??? Obecnie studiujê a zarazem t³umaczê ciekawy materia³ o polach torsyjnych. Zainteresowanym udostêpniê odno¶nik do tej strony. Je¶li kto¶ bêdzie w stanie dokonaæ korekty mojego t³umaczenia udostêpniê go dla wszystkich chêtnych. pozdrawiam wszystkich :) Tytu³: Odp: To co jemy i pijemy... Wiadomo¶æ wys³ana przez: Xellos Listopad 05, 2009, 20:26:29 Nie ma przypadków ? To chyba ogrodu nie posiadasz. Chwasty rozsadzaj± siê same jak zawieje. A najbardziej upierdliwe rosn± wszêdzie. Ro¶linki to nie tylko te, które sami wsadzamy w dane miejsce.
Co do materia³ów, dopóki nie u³o¿ysz sobie kamieni to ich rozrzut jest przypadkowy. Przypadku nie ma tam gdzie ingeruje cz³owiek. Po drugie czê¶æ z nich by nie istnia³a bez udzia³u cz³owieka. A czê¶æ to wykopaliska. Natura to co¶ co dzia³a bez udzia³u cz³owieka i ¶wietnie dzia³a bez niego. Co do ro¶lin, to je¶li widzisz tylko korzy¶ci ¿ywieniowe to daleko nie patrzysz. W sumie niewiele ten pogl±d siê ró¿ni od materializmu. A przecie¿ wiele rzeczy mo¿na robiæ dla rozwoju samego siebie, swojego wnêtrza, a w tym nie ma nic lepszego ni¿ piêkna flora koj±ca nasze wnêtrze. Spokój i harmonia. Reszty Twoich wywodów szczerze mówi±c nie rozumiem :) Sugerujesz, ¿e jestem gruby i ¼le siê od¿ywiam ? hehehe Co gorsze nie znam natury i mam ja poznaæ od podstaw...a najlepiej pogadaæ z babci±. By³o by ok gdyby¶ te bzdety pisa³ ogólnie a nie personalnie do mnie jakby¶ ojca uczy³ dzieci robiæ. Zdaje siê, ¿e obc± osobê na forum traktujesz jako kogo¶ gorszego by siê dowarto¶ciowaæ. Pozdrawiam wiêc egocentryka ;) Tytu³: Odp: To co jemy i pijemy... Wiadomo¶æ wys³ana przez: sztudynt Listopad 05, 2009, 21:31:13 Cytuj Nie ma przypadków ? To chyba ogrodu nie posiadasz. Jestem ogrodnikiem z zawodu. Sam posiadam duuu¿y stary ogród :) Cytuj Co do materia³ów, dopóki nie u³o¿ysz sobie kamieni to ich rozrzut jest przypadkowy Czy istnienie cz³owieka na tej planecie jest dla ciebie przypadkiem? Czy mamy przypadkowo ksiê¿yc? Czy przypadkowo ptaki odlatuj± do ciep³ych krajów? Przypadku rzucenia kamieni nie bêdê rozpatrywa³ bo to zagadnienia z fizyki kwantowej. Cytuj Co do ro¶lin, to je¶li widzisz tylko korzy¶ci ¿ywieniowe to daleko nie patrzysz. Ty to powiedzia³e¶, ja tylko wskaza³em istotne znaczenie ro¶lin dla nas ludzi. Wspomnia³em o ubraniach z naturalnych w³ókien(to te¿ ro¶liny) jednak chyba tego nie wy³apa³e¶. Cytuj Reszty Twoich wywodów szczerze mówi±c nie rozumiem Sugerujesz, ¿e jestem gruby i ¼le siê od¿ywiam ? A jeste¶ gruby? Bo je¶li nie, to tym bardziej nie wiem sk±d wybuch twojej "z³o¶ci". Pisz±c o diecie od razu siê sugeruje, ¿e osoba jest oty³a? My¶lê ¿e nie... Cytuj ...hehehe Co gorsze nie znam natury i mam ja poznaæ od podstaw...a najlepiej pogadaæ z babci±. Nie powiedzia³em te¿, ¿e NIE ZNASZ NATURY, ale najwyrazniej szukasz dziury w ca³ym. Wskaza³em na starsze osoby gdy¿ s± one ¼ród³em wielu cennych informacji które powoli bezpowrotnie gin±, chocia¿by takich informacji jak lecznicze w³a¶ciwo¶ci zió³. B±d¼ tak proste rytua³y jak zrobienie znaku krzy¿a nad posi³kiem(to nie wywodzi siê tylko z kultury chrze¶cijañskiej, i nie jest te¿ bez znaczenia wykonywane). Obecnie temu podobne opowiastki babci opatrzone s± etykieta "zabobony". A szkoda ;) ZWRACAM SIÊ DO WSZYSTKICH: Dla mnie ka¿dy jest CZ£OWIEKIEM I TYLKO CZ£OWIEKIEM. Ka¿dy w moich oczach i duszy jest PE£NOWARTO¦CIOWY, nie dziele ludzi na gorszych, lepszych, niskich, wysokich, czarnych, bia³ych itp itd. Cytuj ...By³o by ok gdyby¶ te bzdety pisa³ ogólnie a nie personalnie do mnie jakby¶ ojca uczy³ dzieci robiæ. Dla ciebie to s± bzdety... i niech tak zostanie :) Zwróci³em siê do twojej osoby, bo tylko ty jedyny póki co wyrazi³e¶ chêæ konwersacji. Przepraszam ciê najmocniej je¿eli ciê urazi³em :( Dla dobra nas obojga nie bêdê dalej prowadzi³ z tob± dyskusji Cytuj Zdaje siê, ¿e obc± osobê na forum traktujesz jako kogo¶ gorszego by siê dowarto¶ciowaæ :) Mo¿e to wynik twojego w³asnego niedowarto¶ciowania? PS. Po prostu ¼le odczyta³e¶ moje intencje. Szczerze mówi±c to trochê smutne dziêkujê i pozdrawiam Tytu³: Odp: To co jemy i pijemy... Wiadomo¶æ wys³ana przez: Leszek Listopad 05, 2009, 21:58:47 Ludziska.
Dajcie sobie luz z uwagami osobistymi i kontynuujcie ciekaw± dyskusjê. Sztudynt. Piszesz: B±d¼ tak proste rytua³y jak zrobienie znaku krzy¿a nad posi³kiem (to nie wywodzi siê tylko z kultury chrze¶cijañskiej, i nie jest te¿ bez znaczenia wykonywane). Obecnie temu podobne opowiastki babci opatrzone s± etykieta "zabobony". A szkoda" Móg³by¶ napisaæ co - twoim zdaniem - powoduje ten rytua³? Tytu³: Odp: To co jemy i pijemy... Wiadomo¶æ wys³ana przez: sztudynt Listopad 05, 2009, 22:11:07 Proszê bardzo. :)
Cytuj ...Jeszcze wiêksze zdumienie ogarnê³o moj± znajom±, gdy udowodni³em jej, ¿e wykonanie trzech znaków krzy¿a nad nalan± do szklanki wod± z kranu powoduje, ¿e woda ta zaczyna promieniowaæ siln±, bia³± energi±. Pamiêtajmy, ¿e w dawnych czasach w prawie wszystkich polskich domach przed pokrojeniem chleba kre¶li³o siê nad nim znak krzy¿a! Zazwyczaj gest ten by³ t³umaczony wzglêdami religijnymi, a nie radiestezyjnymi. Lepiej jednak trzykrotnie uczyniæ znak krzy¿a, i to nie tylko nad chlebem, ale nad ka¿d± potraw± przed podaniem jej na stó³. B³ogos³awienie potraw czy wody znakiem krzy¿a nie musi mieæ nic wspólnego z ¿adn± religi± - jest ono zwi±zane z promieniowaniem kszta³tów. ¼ród³o: http://www.gwiazdy.com.pl/45_98/21.htm Tytu³: Odp: To co jemy i pijemy... Wiadomo¶æ wys³ana przez: Xellos Listopad 05, 2009, 22:56:02 @sztudynt
Nawrzuca³e¶ "1000" w±tków na raz, ni z gruszki ni z pietruszki, bo temat by³ inny. I w ka¿dym odnosz±c siê personalnie do mnie jak do ucznia w klasie. Co to za rozmowa powrzucania wszystkiego w jeden post ? "Je¶li tylko przestudiujesz te rodzaje materia³ów i zauwa¿ysz ogromne ich zastosowanie NIE PRZYPADKOWE w codziennym ¿yciu bêdziesz powoli dostrzega³, ¿e to nie przypadek. " - wró¿enie z fusów nic konkretnego, mam co¶ dostrzegaæ, tak mówi± ludziom na zebraniach piramidek - sekt. Najpierw tworzysz jedyn± prawdziw± teoriê, której pó¼niej mam szukaæ mimo ¿e nic nie stworzy³e¶. Jak my¶lisz dlaczego najlepsze ubrania(przyjazne dla naszego cia³a) s± z materia³ów naturalnych jak bawe³na, w³ókno lniane czy np. w³ókno konopi? Id±c dalej tym tokiem my¶lenia, wspomnia³e¶ o radiatorach z aluminium, jak my¶lisz radiator wykonany ze srebra bêdzie lepszy? Je¶li uwa¿asz ¿e tak to uzasadnij U¶miech - co ma piernik do wiatraka ? Je¿eli odnosisz siê do postu wcze¶niej, napisa³em o aluminium by uzyskaæ maksymalnie negatywny efekt wedle tej tabelki w eksperymencie. Po co mam nagle pisaæ co¶ o srebrnych radiatorach ???????????????????????? Poznaj±c naturê od podstaw wkrótce bêdziesz móg³ dostrzec wokó³ siebie jej piêkno i ogromn± moc. Ludzie robi± ci±gle co¶ "przypadkowo" ta przypadkowo¶æ wynika z ich niewiedzy. A niewiedza niestety w dzisiejszych czasach kosztuje OGROMNE pieni±dze. - No tak znowu jedyna s³uszna teoria nieprzypadkowo¶ci, a ja biedny g³upi jej nie znam i tracê. LOL ! A nie umiesz zbiæ prostego argumentu jaki Ci poda³em, ¿e chwasty roznosz± siê same. Bez Twojego udzia³u. Rosn± gdzie chc±. Nawet w metalu, kamieniu, i w g...Jedyna co na ten temat wiem z kolejnego postu to tyle, ¿e jeste¶ ogrodnikiem. To jak to w koñcu jest, Twoje chwasty nie rosn± gdzie chc± ? Bo nasypa³e¶ kory ? ;) Czy po³o¿y³e¶ w³ókninê...Czy to tak trudno zrozumieæ, ¿e natura to pojêcie niezale¿ne od dzia³alno¶ci cz³owieka ? Jakby nas nie by³o na planecie da³a by sobie radê, rozsiewaj±c nasiona sama wiatrem. Tak jak to robi z chwastami. I to jest prawdziwa przypadkowo¶æ gdzie spadnie nasiono. Jak widzê posiadasz ziemiê i warunki by co¶ sobie hodowaæ. Je¿eli ju¿ chcesz co¶ sadziæ sugerujê by by³o to co¶ z czego bêdziesz czerpa³ korzy¶ci. Proponuje je¶li ju¿ upierasz siê na pn±czach, by by³o to winogrono. Oczywi¶cie to twój wybór, szkoda tylko by ros³o co¶ tylko po to by by³o, skoro mo¿na co¶ zdrowego zje¶æ. - piszesz wyra¼nie, ¿e SZKODA TYLKO BY ROS£O CO¦ TYLKO PO TO BY ROS£O, gubisz siê w zeznaniach pisz±c "Ty to powiedzia³e¶, ja tylko wskaza³em istotne znaczenie ro¶lin dla nas ludzi." Wyra¼nie napisa³e¶, ¿e ci SZKODA, mi nie szkoda i to napisa³em. Nie wnikam w twoj± dietê i jak siê od¿ywiasz miej tylko ¶wiadomo¶æ, ¿e to co jesz ma ogromny wp³yw na twoje samopoczucie, zdrowie itd. Porozmawiaj tylko, je¿eli masz tak± mo¿liwo¶æ z osobami starszymi na temat ¿ywienia np. z babci±. Jestem pewien, ¿e du¿o ciekawych rzeczy siê dowiesz. - cz³owieku mia³e¶ w szkole Jêzyk Polski ? Prowadzisz jaki¶ monolog. Zaczynasz temat bez wiedzy czy osoba do której piszesz np. nie rozmawia³a ju¿ z osobami starszymi. Mo¿e zdrowo ju¿ siê od¿ywia. Je¶li z kim¶ siê rozmawia to w pewnej kolejno¶ci. Najpierw móg³by¶ ustaliæ jak siê od¿ywiam a pó¼niej dawaæ rady. Ale dawaæ rady nie znaj±c rozmówcy, podziwiam... Czy istnienie cz³owieka na tej planecie jest dla ciebie przypadkiem? Czy mamy przypadkowo ksiê¿yc? Czy przypadkowo ptaki odlatuj± do ciep³ych krajów? Przypadku rzucenia kamieni nie bêdê rozpatrywa³ bo to zagadnienia z fizyki kwantowej. - Czy w koñcu zechcesz zrozumieæ o czym ja piszê, pisz±c o przypadkowo¶ci ? Ró¿nimy siê tym, ¿e ja nie wrzucam wszystkiego do jednego wora i lecê z koksem. Je¿eli kupiê kawa³ek pola na którym le¿± kamienie to le¿± tam bez konkretnego u³o¿enia dla ro¶lin jakie wsadzê, Dopiero jak sobie przestawiê je i np. okr±¿ê drzewo, które wsadzê nabierze to sensu w kontek¶cie lepszego wzrostu ro¶liny. Ja ci±gle siê trzymam tematu, czyli materia³y powoduj±ce wzrost i materia³y go hamuj±ce. Takie materia³y i w jedn± i drug± stronê mog± byæ losowego oddzia³ywania, dopóki ich nie poustawiam ¦WIADOMIE. Po co od razu lecieæ na ksiê¿yc...tak trudno zrozumieæ, ¿e przy silnej wichurze to i drzewo siê z³amie ? Ma³y kamieñ te¿ poleci, czyli rozumiem, ¿e wed³ug Ciebie natura jak dmuchnie porz±dnym wiatrem, który przesunie ile¶ tam kamieni 10 metrów dalej to zrobi³a to ¶wiadomie i ka¿dy kamyczek mia³ swoje miejsce docelowe ?...Jak drzewo siê ³amie to ¶wiadomie ? Z³e drzewo, trzeba je z³amaæ. Nie powiedzia³em te¿, ¿e NIE ZNASZ NATURY, ale najwyra¼niej szukasz dziury w ca³ym. Wskaza³em na starsze osoby gdy¿ s± one ¼ród³em wielu cennych informacji które powoli bezpowrotnie gin±, chocia¿by takich informacji jak lecznicze w³a¶ciwo¶ci zió³. B±d¼ tak proste rytua³y jak zrobienie znaku krzy¿a nad posi³kiem(to nie wywodzi siê tylko z kultury chrze¶cijañskiej, i nie jest te¿ bez znaczenia wykonywane). Obecnie temu podobne opowiastki babci opatrzone s± etykieta "zabobony". A szkoda Mrugniêcie - jak cz³owiek wchodzi do tematu i dyskutuje o eksperymencie dotycz±cym materia³ów przyspieszaj±cych b±d¼ zwalniaj±cych wzrost ro¶lin to liczy na to, ¿e bêdzie o tym dyskutowaæ, a nie ¿e ni z gruszki ni z pietruszki dostanie gar¶æ porad ogólnych zdrowego ¿ycia czy¿ nie ? A teraz jeszcze religijne zabobony...chcesz w jednym po¶cie przekazaæ wszystkie swoje m±dro¶ci ? Ja przyty³em 10kg a pó¼niej tyle samo schud³em, a pó¼niej przyty³em, wszystko ¶wiadomie z u¿yciem wiedzy i co z tego ? Co ma piernik do wiatraka, te¿ pali³em, czasem pije i uprawiam sex. I co z tego ?????????????????? !!! Rêce opadaj±, albo gadamy o eksperymencie albo bzdetach. W tym temacie to S¡ BZDETY. W innym temacie o chudniêciu to mog± byæ cenne informacje, w innym temacie o rzuceniu palenia te¿. TU S¡ TO BZDETY. Mo¿e to wynik twojego w³asnego niedowarto¶ciowania? - Czyli z mojego niedowarto¶ciowania powstaj± Twoje egocentryczne pouczaj±ce posty...te¿ tak mo¿na ;) http://pl.wikipedia.org/wiki/Egocentryzm (http://pl.wikipedia.org/wiki/Egocentryzm) Mi³o by by³o jakby¶ poczyta³ a jak nie to zacytujê: Osoba egocentryczna postrzega ca³y ¶wiat wy³±cznie z w³asnego punktu widzenia, poprzez absolutyzowanie w³asnych do¶wiadczeñ, obserwacji i przemy¶leñ, a marginalizowanie opinii pochodz±cych od innych osób. Opieram siê tylko o wiedzê psychologiczn±, nie robiê wycieczek. Po prostu pasujesz do tego co tam pisz±. Tytu³: Odp: To co jemy i pijemy... Wiadomo¶æ wys³ana przez: sztudynt Listopad 05, 2009, 23:40:43 Cytuj Rêce opadaj±, albo gadamy o eksperymencie albo bzdetach. W tym temacie to S¡ BZDETY. Przypomnê tylko wszystkim temat :) > ¦WIÊTA GEOMETRIA > W PRAKTYCE > To co jemy i pijemy... Czekam na kolejny komentarz MODERATORA do którego s³ów... Cytuj Ludziska. Dajcie sobie luz z uwagami osobistymi i kontynuujcie ciekaw± dyskusjê. ...siê Xellos nie ustosunkowa³e¶. Znalaz³em siê na tym ciekawym forum nie po to by siê k³óciæ i obrzucaæ "b³otem" w formie s³ownych pyskówek. Podkre¶lam, i¿ chcia³bym tu co¶ budowaæ nie niszczyæ, takie mam zamiary. pozdrawiam wszystkich :) Tytu³: Odp: To co jemy i pijemy... Wiadomo¶æ wys³ana przez: Xellos Listopad 06, 2009, 00:00:29 ¦lepy jeste¶, w pierwszej wersji nie odpowiedzia³em na Twoje agresywne zaczepki okre¶laj±c je jako egocentryzm. Poniewa¿ w drugiej stwierdzi³e¶, ¿e pisa³e¶ serio tzn. merytorycznie. Cofn±³em siê w ty³ i odpisa³em na Twoje niby zgodne z tematem wywody z pierwszego posta wyt³uszczaj±c je i odpisuj±c co o tym s±dzê. Czyli...zgodnie z ¿yczeniem Leszka "kontynuujcie ciekaw± dyskusjê." Wiêc siê Xellos ustosunkowa³em :)
Pozdrawiam :) Tytu³: Terra preta Wiadomo¶æ wys³ana przez: Micha³-Anio³ Grudzieñ 05, 2009, 10:37:58 "Licz±ce sobie wiele setek lat europejskie legendy o bogatych zaginionych miastach w dorzeczu Amazonki przez wiele lat by³y odrzucane przez uczonych. Czê¶ciowo dlatego, ¿e region ten jest zbyt ja³owy, aby wy¿ywiæ ogromn± populacjê rozrastaj±cej siê cywilizacji.
Nowe odkrycia sugeruj± jednak, ¿e w g³êbi puszczy mo¿liwe by³o budowanie wspania³ych miast – dziêki wytwarzaniu niezwykle ¿yznej gleby. Obecnie naukowcy staraj± siê odtworzyæ staro¿ytn± recepturê na urodzajn± ziemiê, która nawet obecnie pokrywa oko³o 10% obszaru Amazonii. Kluczowe sk³adniki to wêgiel drzewny, fragmenty ceramicznych naczyñ, ludzkie odchody i inne odpadki. Niektórzy eksperci s±dz±, ¿e supergleba mo¿e pomóc w walce ze ¶wiatowym g³odem, a nawet zmniejszyæ efekt cieplarniany. Przez wiele lat naukowcy s±dzili, ¿e amazoñska gleba jest zbyt kwa¶na dla jakichkolwiek ro¶lin uprawnych, poza mo¿e najbardziej odpornymi odmianami manioku. Jednak w ci±gu ostatnich kilku dekad odkrywano coraz wiêcej obszarów pokrytych ¿yzn± terra preta – czarn± ziemi±. Wytwarzana przez ludzi gleba koloru czekoladowego wyra¼nie kontrastuje z naturalnym dla tych regionów ¿ó³tym gruntem. Wraz z rozwojem rolnictwa na tej urodzajne glebie mo¿liwe sta³o siê zamieszkiwanie na jednym terenie przez bardzo d³ugie okresy czasu, co z kolei zachêca³o do budowania wspania³ych miast. Dziêki temu powsta³y tak¿e z³o¿one spo³eczeñstwa, podzielone na klasy. Cywilizacje mog³y siê rozwijaæ na wielk± skalê. A potem nast±pi³ rok 1492. Europejscy odkrywcy przywie¼li ze sob± choroby, które w krótkim czasie zdziesi±tkowa³y mieszkañców Amazonii, a nielicznych, którzy przetrwali, zepchnê³y w otch³anie d¿ungli, gdzie musieli wróciæ do prymitywnego ¿ycia my¶liwych i zbieraczy. Obecnie naukowcy na wy¶cigi staraj± siê poznaæ przepis na terra preta. Dzieki niej mo¿liwe sta³oby siê prowadzenie bardziej efektywnej polityki rolnej w Ameryce Po³udniowej i nie tylko. Nie jest to jednak takie proste. Wêgiel drzewny u¿ywany do produkowania supergleby przyci±ga specjalne odmiany grzybów i mikroorganizmów. Te najmniejsze formy ¿ycia sprawiaj±, ¿e wêgiel jest w stanie absorbowaæ du¿e ilo¶ci substancji od¿ywczych, zapewniaj±c ¿yzno¶æ ziemi przez setki lat. Same sk³adniki terra preta to tylko czê¶æ sukcesu. Ogromn± rolê odgrywaj± jej o¿ywione elementy. Jednak wyselekcjonowanie odpowiednich organizmów nie jest proste. Naukowcy s±dz±, ¿e dodatek wêgla drzewnego pozwoli mieszkañcom wielu regionów ¶wiata korzystaæ z gleby obecnie zbyt kwa¶nej. Ponadto, wieloletnie zwiêkszenie ¿yzno¶ci gruntu pozwoli rolnikom na bardziej osiad³y tryb ¿ycia i sprawi, ze nie bêd± oni musieli wycinaæ i wypalaæ kolejnych po³aci lasu. To z kolei zmniejszy emisje gazów cieplarnianych. Odpowiednie powolne spalanie i kompostowanie drewna pozwala zachowaæ wiêkszo¶æ wêgla pierwiastkowego w postaci zwi±zanej, zapobiegaj±c jego ucieczce do atmosfery w postaci dwutlenku. W porównaniu do praktykowanej obecnie metody karczowania i wypalania lasów, powolne spalanie (a nastêpnie mieszanie powsta³ego wêgla drzewnego z ziemia) pozwala zatrzymaæ niemal 50% wêgla zawartego w masie drzewnej. Zwyk³e spalanie powoduje uwolnienie do atmosfery ponad 95% tego pierwiastka. Terra preta uwa¿ana jest za stosunkowo proste i nie wymagaj±ce zaawansowanej technologii rozwi±zanie, które pozwoli nie tylko zmniejszyæ ¶wiatowy deficyt ¿ywno¶ci, ale tak¿e walczyæ z efektem cieplarnianym." http://www.masterminds.pl/Tajemnicze.25/Terra,preta,fundamentem,zaginionych,miast,Amazonii.407.html http://www.masterminds.pl/n/Najnowsze,pytania,i,odpowiedzi.html I to wszystko zrobiona ponad 2000 lat temu przez tzw."dzikie ludy" Biowêgiel "W Amazonii, farmerzy od dawna u¿ywali specjalnego rodzaju nawozu - wytwarzanej lokalnie podobnej do kompostu substancji, cenionej ze wzglêdu na zdumiewaj±ce zdolno¶ci do d³ugotrwa³ego u¿y¼niania s³abych i wyczerpanych gleb. Nazywaj± j± "terra preta do indio" - w dos³ownym t³umaczeniu "ciemna ziemia Indian". Gêsta, bogata i gliniasta, terra preta kontrastuje z reszt± cienkich i ubogich ziem regionu (wydaje siê to paradoksalne, ale gleby lasów deszczowych s± niezbyt ¿yzne - z tego powodu farmerzy, którzy karczuj± lasy pod uprawy musz± ca³y czas wycinaæ nowe obszary - po kilku latach upraw plony za³amuj± siê, a rolnicy musz± przenie¶æ siê w nowe miejsce). Pola terra preta w niektórych miejscach rozci±gaj± siê na wiele hektarów, jednak do niedawna nikt nie mia³ pojêcia, sk±d ta tajemnicza, ¿yzna i ciemna gleba tam siê wziê³a. Niektórzy przypuszczali, ¿e jest pochodzenia wulkanicznego, inni, ¿e to osady ze starych jezior lub pozosta³o¶ci resztek ro¶linnych. Ma³o komu przychodzi³o do g³owy, ¿e wytworzyli j± mieszkaj±cy w Amazonii ludzie. Wspó³czesne analizy dowiod³y, ¿e terra preta to jedna z ostatnich pozosta³o¶ci po pre-Kolumbijskim rolnictwie w dorzeczu Amazonki. Zosta³a ona stworzona przez ludzi, którzy ¿yli nad rzek± ponad 2500 lat temu, a czasem byæ mo¿e nawet 6000 lat temu. Kultury te, mieszkaj±ce na s³abych rolniczo terenach, dziêki wytworzeniu w³asnych gleb, posiada³y ca³kiem zaawansowane rolnictwo. Do wytworzenia terra preta u¿ywa³y nawozu zwierzêcego, ryb, ko¶ci zwierzêcych i odpadów ro¶linnych - to typowe sk³adniki. Jednak kluczowym elementem terra preta, który nadaje jej ciemny kolor, jest wêgiel drzewny.Ten antyczny produkt Amazonii sta³ siê ostatnio obiektem intensywnych badañ klimatologów. Trwa³o¶æ wêgla drzewnego z terra preta - zachowuj±cej swoje w³asno¶ci przez stulecia - spowodowa³a pojawienie siê genialnego w swojej prostocie pomys³u. Wêgiel drzewny to forma wêgla, spalone resztki materia³u ro¶linnego i zwierzêcego. Je¶li pozostaje on nietkniêty w ziemi przez tak d³ugo, bez wydzielania dwutlenku wêgla, to dlaczego by w ten sposób nie gromadziæ w ziemi du¿ych ilo¶ci wêgla. Naukowcy zaczêli mówiæ o wêglu drzewnym stworzonym z ro¶lin dla celów sekwestracji jako o "biowêglu". Jak powstaje biowêgiel? To proste - materia³ ro¶linny jest zwêglany poprzez ogrzewanie go bez dostêpu tlenu. W ten sposób, wyci±gniêty wcze¶niej przez ro¶liny z atmosfery dwutlenek wêgla nie wraca do atmosfery po ich ¶mierci, lecz zostaje uwiêziony w ziemi, nie przyczyniaj±c siê do nasilenia efektu cieplarnianego. Gleby zawieraj± znaczne ilo¶ci naturalnego wêgla, pochodz±cego z rozk³adu ro¶lin. Jednak jest on do¶æ niestabilny z punktu widzenia zmian klimatu - kiedy gleby s± naruszane w wyniku upraw (np. orki) lub wzrostu temperatury, wydziela siê z nich dwutlenek wêgla, przez co, zamiast poch³aniaæ ten gaz, staj± siê jego ¼ród³em. Biowêgiel, dziêki swojej wyj±tkowo wysokiej stabilno¶ci, to jednak zupe³nie inna sprawa. W ten sposób mo¿na wiêziæ wêgiel przez stulecia. Wêgiel ulega mineralizacji, wiêc jest bardzo odporny na rozpad. Biowêgiel ma te¿ inne zalety - nie tylko u¿y¼nia gleby, ale te¿ przy jego produkcji powstaj± cenne, warto¶ciowe ekonomicznie produkty uboczne. W procesie jego wytwarzania, oko³o jednej trzeciej biomasy zamienia siê w biowêgiel, jedna trzecia w gaz syntezowy, który mo¿na spaliæ wytwarzaj±c energiê, a jedna trzecia w substytuty ropy, które mo¿na wykorzystaæ np. do produkcji plastików (choæ raczej nie paliwa). Biowêgiel ponadto pomaga zatrzymywaæ w glebie wodê. Dziêki tym w³a¶ciwo¶ciom wytwarzanie biowêgla mo¿e pomóc w równoczesnym rozwi±zywaniu kryzysu klimatycznego, kryzysu energetycznego oraz ¿ywno¶ciowego i wodnego. Jednak technologia ta nie jest jeszcze stosowana na skalê przemys³ow±." Wiêcej znajdziesz tu: http://ziemianarozdrozu.pl/encyklopedia/133/biowegiel Tytu³: Odp: To co jemy i pijemy... Wiadomo¶æ wys³ana przez: Echnaton Grudzieñ 13, 2009, 13:31:21 @Sztudynt:
"...Jeszcze wiêksze zdumienie ogarnê³o moj± znajom±, gdy udowodni³em jej, ¿e wykonanie trzech znaków krzy¿a nad nalan± do szklanki wod± z kranu powoduje, ¿e woda ta zaczyna promieniowaæ siln±, bia³± energi±. Pamiêtajmy, ¿e w dawnych czasach w prawie wszystkich polskich domach przed pokrojeniem chleba kre¶li³o siê nad nim znak krzy¿a! Zazwyczaj gest ten by³ t³umaczony wzglêdami religijnymi, a nie radiestezyjnymi. Lepiej jednak trzykrotnie uczyniæ znak krzy¿a, i to nie tylko nad chlebem, ale nad ka¿d± potraw± przed podaniem jej na stó³. B³ogos³awienie potraw czy wody znakiem krzy¿a nie musi mieæ nic wspólnego z ¿adn± religi± - jest ono zwi±zane z promieniowaniem kszta³tów." W zwi±zku z wod± ciekawe do¶wiadczenia przeprowadza ten japoñczyk: http://video.google.pl/videoplay?docid=5973768289576180843&hl=pl# Ja do³±czam siê do pytania Leszka i poproszê o ¼ród³a gdzie wystepuj± podobne praktyki (czynienia znaku krzy¿a nad posi³kiem) w innych kulturach np. u Egipcjan, Majów, Indian, czy innych. Przyznam, ¿e nie spotka³em siê z tym studiuj±c ró¿ne kultury, ale mo¿e byc to moje gapiostwo, lub po prostu nie zwraca³em na to uwagi. Gesty dziêkczynne wystepuj±ce w danej kulturze jak najbardziej moge potwierdziæ, ale znak krzy¿a (?). W ró¿nych gus³ach mo¿na znale¼æ wiele ciekawostek, które wywodz± sie nawet z praktyk pogañskich, niekoniecznie chrze¶cijañskich. Oczywi¶cie mo¿e mieæ to zwi±zek z promieniowaniem kszta³tów, ale sk±d ta wiedza u tak "prymitywnych" ludzi ? Pozdrawiam Tytu³: Odp: To co jemy i pijemy... Wiadomo¶æ wys³ana przez: JAtoJA Styczeñ 24, 2010, 00:23:32 czyli plastikowe kielkownice sa juz z zalozenia niedobre do kielkowania ?? oblozyc je kamieniami zeby lepiej roslo ??- bo mam plastikowa i tak to wyglada po 4rtym dniu:
(http://z1.przeklej.pl/prze2129/0b6878e40017e65f4b5b6bd0) (http://z1.przeklej.pl/prze76/deadb171000ca7834b5b6c22) gorna "polka" (http://z1.przeklej.pl/prze1133/cade55970015656d4b5b6c55) srodkowa (http://z1.przeklej.pl/prze780/e1e145a80005da4a4b5b6c54) dolna Tytu³: Odp: To co jemy i pijemy... Wiadomo¶æ wys³ana przez: Etienne Luty 05, 2010, 00:20:56 W zwi±zku z wod± ciekawe do¶wiadczenia przeprowadza ten japoñczyk: http://video.google.pl/videoplay?docid=5973768289576180843&hl=pl# Tak, ten japoñczyk [ Masaru Emoto ] naprawde CIEKAWE do¶wiadczenia z wod± przeprowadza, konkretnie fotografuje jej kryszta³y. Bardzo interesuj±co napisa³ swoj± ksi±¿ke, która jest bogata w zdjêcia tych¿e kryszta³ów, któr± przeczyta³em i jestem bardzo zadowolony. Cytuj http://www.dobreksiazki.pl/b6755-tajemnice-wody-i-jej-wplyw-na-czlowieka-i-nasza-planete.htm Wspomnia³ w niej, je¿eli kto¶ zg³êbi ten temat, o jakiej¶ badaczce ze szwajcarii jak dobrze pamiêtam (niestety niemam w tym momencie ksi±¿ki w domu ¿eby zacytowaæ) która chce opracowaæ co¶ co bêdzie nasz± "kranówke" "uzdatniaæ" do jakiegokolwiek u¿ycia poniewa¿ przep³yw w prostych rurach totalnie dewastuje strukture klastrow± wody i wszystko inne co tylko siê da.Jak udowadnia Pan Emoto samo pozytywne skupienie naszej uwagi na szklance wody ju¿ poprawia jej w³a¶ciwo¶ci. Chcia³bym nawi±zaæ tutaj do w±tku stworzonego przeze mnie, jest czytany ale jeszcze nikt siê nie udzieli³. http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=645.0 Tytu³: Odp: To co jemy i pijemy... Wiadomo¶æ wys³ana przez: Leszek Kwiecieñ 06, 2010, 22:16:18 http://www.youtube.com/v/gpDOhRiwR1M&hl=pl_PL&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/gpDOhRiwR1M&hl=pl_PL&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
Masaru Emoto: http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=27.msg120#msg120 Tytu³: Odp: To co jemy i pijemy... Wiadomo¶æ wys³ana przez: JAtoJA Pa¼dziernik 08, 2010, 17:01:26 energetyzowanie wody wg Dana Vitalisa
http://www.youtube.com/watch?v=GDIEKaVJm4k |