Tytu³: GMO a inne zagro¿enia Wiadomo¶æ wys³ana przez: strzyg³aw Luty 13, 2010, 14:10:09 Nie s±dzê, ¿eby ktokolwiek by³ w stanie stwierdziæ, które GMO s± dla nas zdrowe, a które nie. Powiedzieæ, ¿e wszystkie s± niezdrowe, to oczywisty absurd, bo przecie¿ obecnie niektóre produkty GM uznajemy za synonim zdrowia. We¼my krowê i inne zwierzêta hodowlane, jab³ka i wszelkie ro¶liny, które spo¿ywamy, a które nie wystêpuj± dziko w naturze. Sk±d siê wziê³y? Czy mo¿na walczyæ o przywrócenie wolno¶ci krowom? ¦winie do lasów, jab³ka rozmna¿ane naturalnie? (dla mniej zorientowanych, to z nasiona jab³ka nie wyro¶nie ¿adna jab³oñ, truskawki po czterech latach zaczynaj± wracaæ do poziomek, ¶liwka do tarniny itp, itd). Nasze szczepy hodowlane s± genetycznie modyfikowane poprzez selekcjê specimenów o okre¶lonych cechach, których mutacja nast±pi³a samoistnie (co nie znaczy wcale, ¿e naturalnie). Mamy tu do czynienia ze ¶wiadom± genetyczn± modyfikacj±, która narusza prawa natury i ewolucji (te dwie ostatnie bêd±ce niczym innym jak losowym GM). Sk±d pewno¶æ, ¿e robi±c ¶wiadomie, nawet na chybi³ trafi³ nie uzyskamy czego¶, co przero¶nie naturê? "Spo¿ycie GMO kukurydzy eliminuje raka!". Taki nag³ówek jest do pomy¶lenia bowiem dzia³amy tu po omacku w obu dziedzinach. Oczywi¶cie tak samo do pomy¶lenia jest nag³ówek "GMO sa³ata staje siê miêso¿erna i atakuje trzodê". Nikt nie jest w stanie powiedzieæ, który bardziej. ¯ycie na planecie jest ci±g³ym balansowaniem na krawêdzi, co zdajemy siê dzisiaj zapominaæ w bezpieczeñstwie naszych miast. Problem z GMO polega nie, ¿eby zabroniæ w ogóle, ale ¿eby nie pu¶ciæ zjawiska na woln± ekonomiê, bo wtedy efekt bêdzie taki, ¿e... dachy bêdziemy musieli kryæ trzcin± zamiast ¿ytem:) Dawniej dachy by³y kryte s³om± ¿ytni±, jednak dzisiaj tamtego ¿yta ju¿ nie ma. To co by³o dobre na dachy, wydajno¶æ chlebow± mia³o do kitu. GMO wydaje siê byæ nieuniknione w skali ¶wiata, bo jedzenie nie nad±¿a za nami. Zatem wybieramy mniejsze z³o, ¿e niech biedni jedz± wynalazki w imiê nauki, zamiast mieli by umieraæ z g³odu. Ten stan mamy ca³y czas pod sztandarem norm i standardów, które nie budz± takich kontrowersji jak GMO, poniewa¿ ju¿ s± powszechne. Przyt³aczaj±ca wiêkszo¶æ dzisiejszego po¿ywienia w sklepach nie jest ¿ywno¶ci± z technicznego punktu widzenia, jako, ¿e nasze organizmy nie s± w stanie rozk³adaæ nieorganicznych kwasów, benzoesanów, askorbinianów i olbrzymiej palety zwi±zków wziêtych ¿ywcem z przemys³u ciê¿kiego. Ma³o ko wie, ¿e kolory na M-M-kach s± robione z szelaku, czyli zwi±zku uzyskiwanego ze skrzyde³ samicy pewnego karalucha:) I dlatego s± dobre dla nas:) Nie namawiam do M-M-ków bynajmniej, chcê tylko pokazaæ, ¿e naturalne zwi±zki, zdrowe dla cz³owieka nie zawsze chcieliby¶my widzieæ na sk³adzie na opakowaniu. Jednak godzimy siê naturalnie na konserwanty, których jedynym zadaniem jest... truæ. Truj± bakterie i grxyby, truj± i nas. Hipokrates powiedzia³, ¿e ró¿nica miêdzy trucizn± i lekarstwem jest w dawce, tyle, ¿e nikt nie wydaje pasztetów na receptê i konsument nie¶wiadomy, co spo¿ywa ³atwo mo¿e przedawkowaæ. Stan ¿ywno¶ci ju¿ jest op³akany jako skutek "zielonej rewolucji". Rewolucji, bez której o szynce dzisiaj mogliby¶my tylko marzyæ na ¶wiêta. Pomijam smak dzisiejszej szynki:) W moim mniemaniu GMO jest o wiele mniej niebezpieczna ni¿ pestycydy. Jakby nie by³o tasujemy istniej±ce w przyrodzie geny, zamiast wprowadzaæ do organizmów nowe zwi±zki, z których wiele NIE ISTNIA£O DO NIEDAWNA NA PLANECIE! ¯e nowe organizmy zagra¿aj± starym? Zawsze zagra¿a³y. Tylko dlatego jeste¶my na tej planecie. Dali¶my ufolom siê zmutowaæ i proszê: go³e zwierzê bez pazurów, ¶lepe w nocy, bez wêchu, prêdko¶ci, ledwo co s³ysz±ce, a rulez! Nasz problem jest jeden: jak wy¿ywiæ ludzko¶æ, ¿eby nie pomar³a z g³odu. I proszê mnie dobrze zrozumieæ: nie jak wy¿ywiæ, ¿eby by³a zdrowa i szczê¶liwa. Tylko, ¿eby nie pomar³a z g³odu. Wiem, ¿e czyta siê to z niedowierzaniem w Europie, ale Zachód, to nawet nie 20% ludzi ¿yj±cych na planecie. Zatem mamy tylko alternatywê mniejszego z³a i to na pewno jest GMO w porównaniu z chemizacj± ¿ywno¶ci. Owszem, ró¿ne tajne spiski:) robi± na tym pieni±dze, ale taka jest ju¿ natura naszego systemu spo³ecznego. Najwiêkszy spisek, to robienie kasy. Kto z czytelników ¦G chcia³by mniej zarabiaæ? Kto chcia³by dobrowolnie podzieliæ siê swoj± nadwag± z g³oduj±c± Afryk±? Kto poszuka³ biednej rodziny w Azji i zaoferowa³ jej 20% swoich dochodów kosztem wyjazdu na narty czy internetowego ³±cza?:):) Co by nie powiedzieæ o biblii, to jej obserwacje psychologiczne wci±¿ s± trafne: kto jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamieñ. I tak w duchu chrze¶cijañskim ¿yczê mi³ego ³ikendu i udanych walentynek. Od poniedzia³ku bêdzie mo¿na znowu kontynuowaæ rewolucjê z zacisza w³asnego komputra:)
jezusg³aw P.S. Co do GMO, to ja jestem na tak. Ale z limitami i znaczyæ wszêdzie! ¯eby ten, kogo staæ móg³ siê wykupiæ od brania udzia³u w eksperymencie:) Tytu³: Odp: GMO a inne zagro¿enia Wiadomo¶æ wys³ana przez: MEM HEI SHIN Luty 13, 2010, 14:33:05 Nie s±dzê, ¿eby ktokolwiek by³ w stanie stwierdziæ, które GMO s± dla nas zdrowe, a które nie. Powiedzieæ, ¿e wszystkie s± niezdrowe, to oczywisty absurd, bo przecie¿ obecnie niektóre produkty GM uznajemy za synonim zdrowia. Ten twój wyk³ad na temat GMO to jeden wielki oksymoron. Taka powierzchnia rzeczy jak powierzchnia Ksiê¿yca, pod któr± kryje siê zupe³nie inna prawda. Nie bêde komentowa³ tego tekstu, bo mi szkoda na to czasu. Tytu³: Odp: GMO a inne zagro¿enia Wiadomo¶æ wys³ana przez: miszka Luty 14, 2010, 11:49:33 A ja przeciwnie, chêtnie bym siê dowiedzia³a i poczyta³a jakie mamy pomys³y
na wy¿ywienie "reszty ¶wiata" ? To, ¿e ludzi jest coraz wiêcej to jest fakt znany, wiêc aby nakarmiæ t± ziemsk± ferajnê potrzeba coraz wiêcej ¿ywno¶ci, której niestety nie mamy. Jakie bêd± tego konsekwencje? £atwo przewidzieæ. Czy zatem moralne jest z punktu widzenia "bia³ego cz³owieka" zamykaæ siê na problem i nie dostrzegaæ go i blokowaæ pomys³y na zwiêkszenie produkcji ¿ywno¶ci w obawie, ¿e jest to ¿ywno¶æ która wyrz±dza nam szkodê a jednocze¶nie zajadaæ siê niew±tpliwie niezdrow± ¿ywno¶ci± kupion± w najbli¿szym supermarkecie i nic z tym problemem nie robiæ. O co tu chodzi? To jaka¶ hipokryzja czy wiêksza manipulacja? miszka Tytu³: Odp: GMO a inne zagro¿enia Wiadomo¶æ wys³ana przez: east Luty 14, 2010, 23:34:26 strzyg³aw napisa³
Cytuj "GMO wydaje siê byæ nieuniknione w skali ¶wiata, bo jedzenie nie nad±¿a za nami. Zatem wybieramy mniejsze z³o, ¿e niech biedni jedz± wynalazki w imiê nauki, zamiast mieli by umieraæ z g³odu" To zdanie jest jak mantra powtarzan± manipulacj± . Bzdura, któr± ju¿ nawet ludzie ¶wiatli przestaj± negowaæ jak widaæ. Tak obros³a medialnie. Afryka g³oduje nie dlatego, ¿e nie maj± gdzie siaæ i oraæ, tylko dlatego, ¿e odwróci³a siê od swoich naturalnych korzeni oraz agrarnych tradycji. Zatracili wiedzê. W rezultacie bogaty Zachód p³aci Afryce, aby produkowa³a ¿ywno¶æ GMO dla zwierz±t hodowlanych na paszê, natomiast sami Afrykanie przymieraj± g³odem. W tym nieludzkim traktowaniu ludzi przez ludzi tkwi problem a nie w ilo¶ci ziemi pod uprawy. Prawdziwym problemem jest redystrybucja. A tak poza tym, to zagro¿eniem ze strony GMO nie s± jab³ka czy wiêksze ¶liwki uprawiane w wyniku mieszania genów pomiêdzy ro¶lin± , a ro¶lin±, a mieszanie genów pomiêdzy gatunkami. Na przyk³ad jab³ko z genem szczura lub kukurydza z ludzkim genem. Nikt nie jest w stanie powiedzieæ dok±d to nas zaprowadzi i jakie bêdzie mia³o skutki . Pewne jest tylko to , ¿e natura w ten sposób nie dzia³a. Tytu³: Odp: GMO a inne zagro¿enia Wiadomo¶æ wys³ana przez: MEM HEI SHIN Luty 15, 2010, 12:31:33 Oto proszê Pañstwa ca³a prawda o GMO.
http://www.youtube.com/watch?v=TgqbztoG0l8&feature=PlayList&p=6851B09D4D232EA9&index=0&playnext=1 KONFERENCJA PRASOWA z udzia³em wybitnych specjalistów w tej dziedzinie. Przy okazji dowiecie siê o manipulacji polsk± ustaw± o GMO. Manipulacji ! Jak my¶licie, a kto ni± manipuluje..? ..! Na konferencji nie powiedziano tylko o ¼ródle tego barbarzyñskiego projektu degradacji natury, zdrowia i ¿ycia ludzko¶ci. Przypomnê, ¿e GMO wspiera i b³ogos³awi Watykan, co wyra¼nie zosta³o powiedziane na konferencji watykañskiej. Przypomnê równie¿ s³owa wypowiedziane przez jednego z TFU -rców tego niecnego projektu - Herberta Walkera Busha, by³ego prezydenta USA, który rzek³ : ''kto ma w rêkach ¿ywno¶æ, ten ma w³adzê nad ¶wiatem''. W³adzê nad ¶wiatem. ! Czy s³yszycie o co tutaj w tym wszystkim chodzi ?...! Ciekaw jestem tylko jak d³ugo jeszcze ludzko¶æ bêdzie tolerowaæ i spokojnym okiem przygl±daæ siê poczynaniom tych psychopatów. Tak przy okazji - a czemó¿ to w Gazecie Wyborczej, ani s³owa co powiedziano na tak wa¿nej konferencji prasowej ? Samo mówi za siebie- nic dodaæ nic uj±æ ! Reszta na filmie z konferencji PAP. Tytu³: Odp: GMO a inne zagrożenia Wiadomo¶æ wys³ana przez: east Luty 15, 2010, 23:21:53 Obejrzałem "odczytową" część konferencji i moje zdanie jest takie ( zresztą profesora od biotechnologii również ) , że rolnicy już od dawna stosują w Polsce nasiona transgeniczne sprowadzane z Ukrainy jako pasza. Celnicy nie sprawdzają co tam rzeczywiście jest przewożone. Dla nich zboże to zboże. Nikt gołym okiem nie rozpozna z czego to jest. Poza tym, nawet gdyby były jakieś podejrzenia, to świadomość ludzka ( a w tym celników ) w temacie GMO jest tak niska, że nikt w tym nie dostrzega zagrożeń. I w tym widzę rolę takich konferencji. Chodzi o uświadamianie jak wygląda rzeczywistość, ale przy tym nie wolno zatrzymać się na narzekaniu. Powinno się równolegle mówić o samych zmianach genetycznych niekoniecznie w czarnych barwach. Mam tu na myśli przemianę DNA w kontekście wykładów Dana Wintera.
Bo przecież są to jasne strony tego, co nas czeka w niedalekiej przyszłości. Możemy wszyscy wziąć udział w harmonicznej przemianie. Kwestia GMO to znak, że ludzkość jest gotowa na genetyczną rewolucję. Problem leży w spaczonej ludzkiej nie-świadomości, która stosuje genetykę w celach kontrolno - zarobkowych . Wiadomo, że to jest krótkowzroczne. Dlaczego więc ludzie sami sobie to robią ? Dlaczego nie myślą ? Nie dziwię się, że zaczynają padać podejrzenia o celowe , szkodliwe działania. I to u szczytów władzy.. Ale to oznacza ... ludobójstwo ? a może również totalny upadek autorytetu władzy. Kiedy słyszy się wielokrotnym pryskaniu upraw ryżu odpornych na herbicydy w Chinach (roundupem ) , który to potem syf wszyscy spożywamy , to odechciewa się w ogóle jeść. Może to jest jakieś wyjście ? Trzeba by się przerzucić na fotosyntezę ;) Tak czy inaczej musimy się przebudzić. Nie ma innego wyjścia. Tytu³: Odp: GMO a inne zagro¿enia Wiadomo¶æ wys³ana przez: MEM HEI SHIN Luty 16, 2010, 10:56:22 Batalia na temat GMO w sejmie. http://astromaria.wordpress.com/2010/02/09/batalia-o-gmo-w-sejmie/ Tytu³: Odp: GMO a inne zagro¿enia Wiadomo¶æ wys³ana przez: Leszek Luty 16, 2010, 11:32:20 Z powy¿szego linka:
"Dzi¶ w sejmie odby³o siê po³±czone posiedzenia Komisji ochrony ¶rodowiska i zasobów naturalnych i le¶nictwa oraz Komisji rolnictwa i rozwoju wsi. Przedmiotem obrad Komisji by³o omówienie przygotowanego przez rz±d projektu ustawy „Prawo o organizmach genetycznie zmodyfikowanych”. Przedstawicielem rz±du by³ pan Janusz Zaleski, wiceminister ¶rodowiska, który przedstawi³ g³ówne za³o¿enia tego projektu.(...) Wszyscy wystêpuj±cy przed sejmow± komisj±, zarówno rolnicy, przedstawiciele organizacji spo³ecznych jak i profesorowie wy¿szych uczelni, mówili jednym g³osem: NIE CHCEMY GMO NA NASZYCH POLACH. Wszyscy byli zgodni co do tego, ¿e organizmy te nie zosta³y wystarczaj±co przebadane, nie znamy skutków, jakie mo¿e spowodowaæ ich spo¿ywanie, a co wiêcej, nie ma mo¿liwo¶ci kontrolowania ich w ¶rodowisku. Jedynie 3 osoby mia³y odmienne zdanie, jednak ich „racje” zosta³y bardzo szybko zdemaskowane, jako g³os korporacji biotechnologicznych, pragn±cych zarabiaæ ogromne pieni±dze bez liczenia siê ze zdrowiem konsumentów. Upad³o równie¿ straszenie skutkami rzekomego ³amania prawa unijnego. Nie ma takiego prawa, które zmusza³oby kogokolwiek do uprawiania ro¶lin GMO, a co wiêcej, zmuszanie Polski do tego by³oby niezgodne z Konstytucj± i kilkoma innymi aktami prawnymi." Ca³o¶æ mo¿na obejrzeæ tutaj: http://polityczni.pl/sejmowe_konsultacje_w_sprawie_gmo,audio,51,4654.html#komentarz Tytu³: Odp: GMO a inne zagro¿enia Wiadomo¶æ wys³ana przez: strzyg³aw Luty 17, 2010, 06:53:28 Zaczynaj±c w±tek chcia³em zwróciæ uwagê na chemiê, co ju¿ jest w ¿ywno¶ci w porównaniu do GMO, co sie próbuje wprowadzaæ. Chemia jest z konieczno¶ci, GMO te¿. Bowiem zasoby ¿ywno¶ciowe ludzko¶ci nie nad±¿aj± za ta ludzko¶ci±. Jak kto¶ ma dzia³eczkê, to proponujê spróbowaæ empirycznie samemu:) Najlepiej na glebie 6-tej klasy i na hektarze na rodzinê, bo takie s± realia. Wiedzy po przodkach co do produkcji ¿ywno¶ci nie ma praktycznie ¿adnej, bo ¿eby posi±¶æ wiedzê trzeba wykombinowaæ teoriê i poprzeæ j± eksperymentem. A eksperymenty przodkom nie by³y w g³owie, bo to mniej wiêcej jakby sprawdzaæ ilu g³eboko ufnych poleci skacz±c z wie¿owca. Ja wierzê, ¿e jeden na milion mo¿e i by nawet pofrun±³. Plony i pomy¶lno¶æ trzody kiedy¶ by³y dostatecznie niepewne i bez eksperymentów. Eksperymentowaæ, to my mo¿emy zacz±æ teraz i s± poszlaki, ¿e odpowiedni dobór ehosystemu móg³by dawaæ zbiory porównywalne, a nawet wiêksze ni¿ obecne, bez koszmarnych nak³adów energetycznych. Ale biodynamika, stosowanie upraw ³aczonych dopiero raczkuje, a gdzie tu im do ehosystemu! W ehosystemie s± celowo przez cz³owieka dobrane zwierzêta i ro¶liny, w sposób, ¿e utrzymywana jest samoistnie równowaga miêdzy drapie¿cami i ofiarami, a ofiary zjadaj± szkodniki zanim ich zjedza drapie¿cy, a odchody wszystkich sprzyjaj± wszystkim, itd, itd. Masakrycznie skomplikowany problem przy ziemskiem bogactwie gatunków. (O! przy okazji wysz³o, ¿e i w zanikaniu gatunków tez mo¿e byæ co¶ optymistycznego:). Dlatego drodzy czytelnicy prawda jest brutalna: GMO bêdzie, czy siê komu podoba czy nie, bo na teraz nie ma nic w zanadrzu, a potrzeba szybko. I niech dziatwa krzyczy, ¿e stra¿ po¿arn±, sanki, komputer do szko³y, ciep³e odzienie ze szpanersk± metk± - jak mama ma pusto w portfelu, nie kupi, chociaz nie wiem jak kocha. Dla pocieszenia, to genów mamy a¿ nadto, bo tylko mniej wiêcej 8%DNA jest u¿ywane (jak na dzisiaj). Po co pozosta³e 92, to nie wiadomo, bo siê nie replikuje i wygl±da, ¿e nic nie robi, bo spoko p³ywaj± ameby z usuniêtymi. I te geny, to wszystkie nasze:) Nie ma "szczurzych", zwierzêcych czy przypisanych do kogokolwiek. Nie ma takich genów, co ma tylko jeden gatunek, a inne nie maj±. Przodka w koñcu - podobno - mieli¶my wspólnego: 4 nukleotydy, z których wyros³a ryba. Opinie naukowców s± podzielone miêdzy fl±dr± a ¶ledziem. Jednak te same nukleotydy (A-C-G-T), co robi± geny s± w komórkach wszystkich ¿yj±cych istot na ziemii. Jak kto¶ ma inne, to znaczy, ¿e jest ufolem. I takiemu stanowczo mówimy NIE!
aminog³aw P.S. GMO, to oczywi¶cie ryzyko i okazja, do przekrêtów. Jak... motoryzacja. Nie ma protestów na motoryzacjê?! A o Toyocie ostatnio czytali?! tagi: prius, toyota, recall Tytu³: Odp: GMO a inne zagro¿enia Wiadomo¶æ wys³ana przez: east Luty 17, 2010, 10:24:19 Jak dla mnie jasne jest jak s³oñce, ze potrzebujemy edukacji w temacie GMO. Bo ¿ywno¶æ to nie motoryzacja .
Twoim tokiem rozumowania strzyg³aw id±c mo¿na by napisaæ ,ze w sumie to wszystko jest zbudowane z atomów , wiêc co za problem ? Wcinajmy atomy . Tytu³: 4 zarzuty przeciwko GMO w Polsce + wnioski nt. GMO Wiadomo¶æ wys³ana przez: Leszek Luty 19, 2010, 08:50:06 4 zarzuty przeciwko GMO w Polsce
http://www.youtube.com/v/k0vL5G6qncI&hl=pl_PL&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/k0vL5G6qncI&hl=pl_PL&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="320" height="265"></embed></object> Wnioski na temat GMO: 1. In¿ynieria genetyczna stanowi jeden z najpowa¿niejszych problemów etycznych w historii nauki 2. Ingeruje ona beztrosko w naturalny ³ad biologiczny, który kszta³towa³ siê przez miliony lat. Dzia³ania te nie by³y z nikim konsultowane ani poprzedzone powa¿nymi badaniami, które wyja¶ni³yby ich skutki dla ¶rodowiska przyrodniczego oraz zdrowia ludzi, zwierz±t i ro¶lin. 3. Biotechnologia uprawiana przez wielkie koncerny opiera siê na przestarza³ych, niewiarygodnych podstawach, niedaj±cych prawa do nieuzasadnionych obietnic i uzyskiwania z tego tytu³u nienale¿nych korzy¶ci. 4. Rolnicy, którzy w te obietnice uwierzyli i wziêli kredyty na uprawy ro¶lin GM, jak bawe³na czy kukurydza, ponie¶li kompletn± klêskê. W ten sposób zrujnowano wiele farm i wielu rolników. Oko³o 300 000 farmerów w samej tylko Argentynie straci³o pracê, zasilaj±c szeregi bezrobotnych i bezdomnych, a oko³o 15 000 rolników w Indiach pope³ni³o samobójstwo. 5. Przemys³ biotechnologiczny w niedopuszczalny sposób blokuje badania niezale¿nych instytucji czy osób nad ryzykiem dla zdrowia, ¶rodowiska, biologicznej ró¿norodno¶ci, jako¶ci gleby oraz bezpieczeñstwa ¿ywno¶ciowego. 6. Dzia³aniom koncernów towarzyszy agresywna propaganda sukcesu, pomimo ¿e wyniki eksperymentów z GM ro¶linami od ponad 10 lat jej przecz±. 7. Oceniaj±c uprawy odmian GM w porównaniu z niemodyfikowanymi, w okresie kilkuletnim, trzeba stwierdziæ, ¿e nie by³y lepszej jako¶ci i trzeba by³o dla ich ochrony zastosowaæ znacznie wiêksz±, a nie mniejsz±, jak obiecywano, ilo¶æ chemicznych ¶rodków ochrony ro¶lin. 8. Ochrona przyrody czy biologicznej ró¿norodno¶ci nie jest mo¿liwa przy beztroskim genetycznym zanieczyszczaniu ¶rodowiska. 9. Wspó³istnienie, a wiêc s±siedztwo upraw konwencjonalnych, a tym bardziej ekologicznych, z uprawami ro¶lin genetycznie zmodyfikowanych, nie jest mo¿liwe. 10. Genetycznie modyfikowane ro¶liny z tolerancj± na herbicyd Roundup i ro¶liny z genem bakterii produkuj±cej toksyczne bia³ka nie tylko nie ochroni³y upraw przed szkodnikami i chwastami, ale doprowadzi³y do pewnego rodzaju sterylizacji ekosystemów, stwarzaj±c wiele dodatkowych zagro¿eñ. 11. Szczególnie alarmuj±cym faktem jest powa¿ny spadek w populacjach pszczó³. Preparat Roundup okaza³ siê totaln± trucizn± nie tylko dla ro¶lin, ale dla niemal wszystkiego, co ¿yje, w tym dla pszczó³ i innych owadów po¿ytecznych. Toksyczne dla pszczó³ s± równie¿ bia³ka Bt wprowadzane masowo do GM takich ro¶lin, jak kukurydza, soja, bawe³na czy rzepak. Toksyczny py³ek przeniesiony do ula tak¿e dzia³a toksycznie. Mszyce tak¿e mog± przenosiæ toksyczne bia³ka z soku ro¶lin GM do spadzi, która stanowi wa¿n± bazê pokarmow± pszczó³ i wielu owadów po¿ytecznych. 12. W ci±gu kilku lat wiele gatunków ro¶lin i owadów zaczêto tolerowaæ wprowadzone wraz z ro¶linami GM toksyny, a uwolnione od swoich naturalnych wrogów szybko sta³y siê superchwastami i superszkodnikami. Powoduj± teraz wielkie szkody gospodarcze, a ich zwalczanie jest niezwykle trudne i bardzo kosztowne. 13. Masowe wylesienia pod uprawê soi degraduj±ce gleby amazoñskie przyczyni³y siê do niekorzystnych zmian klimatu Ziemi, które ju¿ s± odczuwane. 14. Liczne badania naukowe przeprowadzone przez niezale¿nych badaczy wykaza³y, ¿e ro¶liny GM stanowi± powa¿ne zagro¿enie dla zdrowia zwierz±t. Karmione GM pomidorami, ziemniakami lub soj± osobniki mia³y uszkodzone ¿o³±dki, powa¿ne zmiany w komórkach w±troby, trzustki i j±der. 15. Choroby alergiczne zwi±zane z GM ¿ywno¶ci± nale¿± dzisiaj do najbardziej rozpowszechnionych i z wielk± tendencj± wzrostow±. S± one szczególnym zagro¿eniem dla ludzi w okresie dzieciêcym i w okresie dojrzewania. 16. Opatentowanie nasion ro¶lin GM zagra¿a tradycyjnej produkcji rolniczej istniej±cej od ponad 12 tysiêcy lat. Przyk³adowo patent „Terminator Technology” jest z³o¿on± manipulacj± genetyczn±, która powoduje, ¿e ziarno drugiego pokolenia staje siê ja³owe, niezdolne do kie³kowania. Rolnicy, którzy corocznie musz± kupowaæ opatentowane ziarno ro¶lin GM, uzale¿niaj± finansowo siê od korporacji. 17. Rolnikom w Polsce i na ¶wiecie ogranicza siê swobodny handel nasionami. Monopole handlowe przyw³aszczaj± sobie dziedzictwo wielu pokoleñ rolników i ogrodników. 18. Polska powinna jako teren wolny od GMO pe³niæ rolê powierzchni kontrolnej dla tego ju¿ ponad 10 lat trwaj±cego eksperymentu. Jako kraj produkuj±cy ¿ywno¶æ o coraz lepszej renomie nie ma ¿adnych powodów, ¿eby siêgaæ po ¿ywno¶æ z ro¶lin GM, ocenian± coraz bardziej negatywnie. 19. Spo³eczeñstwa miêdzynarodowe i instytucje, które je reprezentuj±, powinny sobie jak najszybciej odpowiedzieæ na kilka wa¿nych pytañ: czy s± jakie¶ granice prawa i bezprawia w dzia³aniach koncernów biotechnologicznych, czy jest jeszcze jaka¶ ochrona prawna przyrody, czy mo¿na tworzyæ tak sprzeczne akty prawne jak te o GMO i te o biologicznej ró¿norodno¶ci, dlaczego prawo nie jest równie sprawiedliwe dla bogatych jak dla biednych? Prof. S.K. Wi±ckowski „ Genetycznie Modyfikowane Organizmy (GMO) - obietnice i fakty”- Wydawnictwo Ekonomia i ¦rodowisko 2008 „NIE dla GMO” w polskim rolnictwie. „NIE dla GMO” w polskiej ¿ywno¶ci. Apel http://polska-wolna-od-gmo.org/doc/NIE_dla__GMO.pdf ¬ród³o: http://www.stopcodex.pl/gmo/ Tytu³: Europose³ J Wojciechowski o GMO w Polsce Wiadomo¶æ wys³ana przez: Leszek Luty 21, 2010, 10:04:47 Europose³ J Wojciechowski o GMO w Polsce
http://www.youtube.com/v/pDYuhECB0zI&hl=pl_PL&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/pDYuhECB0zI&hl=pl_PL&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="320" height="265"></embed></object> Tytu³: EUROPEJSKA PETYCJA w sprawie GMO Wiadomo¶æ wys³ana przez: Leszek Marzec 11, 2010, 12:55:48 Streszczenie w j. polskim:
Szanowni Pañstwo, prosimy o PILNE podpisanie petycji. Chodzi o to aby zebraæ 1 milion podpisów w Unii Europejskiej. Petycja jest do Prezydenta Europejskiej Komisji José Manuel Barroso. Jej tre¶æ: 'Wzywamy Pana do wprowadzenia moratorium na genetycznie zmodyfikowane uprawy (GMO) w Europie i stworzenia grupy niezale¿nych, etycznych naukowców w celu przeprowadzenia badañ nad GMO.' ABY SIÊ PODPISAÆ NALE¯Y klikn±æ: http://www.avaaz.org/en/eu_health_and_biodiversity/98.php?CLICK_TF_TRACK Dziêkujemy i prosimy prze¶lijcie to dalej! Pozdrawiamy, ========================== ICPPC - International Coalition to Protect the Polish Countryside, Miêdzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi 34-146 Stryszów 156, Poland tel./fax +48 33 8797114 biuro@icppc.pl www.icppc.pl www.gmo.icppc.pl www.eko-cel.pl Przeczytaj - "Zmieniaj±c kurs na ¿ycie. Lokalne rozwi±zania globalnych problemów", autor: Julian Rose www.renesans21.pl Poni¿ej szczegó³y w j. angielskim. ------ Dear friends, The European Commission has just approved growing genetically modified crops in the European Union for the first time in 12 years! Caving to the GM lobby, the commission has ignored 60% of Europeans who feel we have to get the facts first before growing foods that could pose a threat to our health and environment. A new initiative allows 1 million EU citizens to make official legal requests of the European Commission. Let's build a million voices for a ban on GM foods until the research is done; they will be delivered to the President Barroso of the European Commission. Sign the petition and forward this email to friends and family: http://www.avaaz.org/en/eu_health_and_biodiversity/98.php?CLICK_TF_TRACK Consumers, public health, environmental and farmers groups have long rallied against a few international GM companies having such significant influence over European agriculture. Concerns about growing GM crops include: contamination of organic crops and the environment; their impact on climate due to the excessive need for pesticides; the destruction of biodiversity and local agriculture; and the effects of GM food on public health. EU member states have voiced strong opposition to last week's decision to authorise BASF's potato and Monsanto's maize, including Italy and Austria, which want to ban GM cultivation, and France, which said it would ask for further scientific research. There is still no consensus on the long-term effects of GM crops. And it is the GM industry, pursuing profits not public well being, that is funding the science and driving the regulatory environment. That is why European citizens are calling for more independent research, testing and precaution before crops are unleashed onto our land. Now, the "European Citizens' Initiative" gives 1 million EU citizens the opportunity to submit policy proposals to the European Commission and offers us a unique chance to drown out lobbyists' influence. Let's raise 1 million voices to put a moratorium on the introduction of GM crops into Europe and set up an independent, ethical and scientific body to research and determine the strong regulation of GM crops. Sign the petition now and then forward it widely: http://www.avaaz.org/en/eu_health_and_biodiversity/98.php?CLICK_TF_TRACK With determination, Alice, Benjamin, Ricken, Luis, Graziela and the entire Avaaz team. More information: Last Eurobameter Survey 2008 'Attitudes of European citizens towards the environment', page 66: http://bit.ly/aMkeVJ The Independent, Fury as Brussels authorises GM potatoes: http://www.independent.co.uk/environment/green-living/fury-as-eu-approves-gm-potato-1915833.html Reuters, France blasts GM crop approvals by EU agency: http://uk.reuters.com/article/idUKTRE6241ZQ20100305 New Report: GMOs Causing Massive Pesticide Pollution: http://www.huffingtonpost.com/andrew-kimbrell/new-report-gmos-causing-m_b_362888.html Summary of the International Assessment on Agricultural Science and Technology for Development, including critics of GMOs use in agriculture: http://globalpolicy.org/social-and-economic-policy/international-trade-and-development-1-57/genetically-modified-organisms.html#key -------------- ................................................................ Website: http://www.gmwatch.org Profiles: http://www.spinprofiles.org/index.php/GM_Watch:_Portal Twitter: http://twitter.com/GMWatch Facebook: http://www.facebook.com/pages/GMWatch/276951472985?ref=nf Tytu³: Odp: GMO a inne zagro¿enia Wiadomo¶æ wys³ana przez: (Nie)Ja Marzec 15, 2010, 21:25:47 STOP GMO-PROTEST OSTATNIEJ SZANSY- 17 marca (¶roda) 2010 pod Sejmem od godz. 14:00 do 16:00
http://www.polska-wolna-od-gmo.org/ Tytu³: Odp: GMO a inne zagro¿enia Wiadomo¶æ wys³ana przez: east Marzec 18, 2010, 15:04:27 Witam . Dosta³em wiadomo¶æ, któr± dzielê siê z Wami, bo samo informowanie ju¿ nie wystarcza , aby siê obroniæ przed wp³ywem koncernów GMO.
Europejczycy podnosz± g³owy. Zaczynaj± mówiæ NIE. Oto jak to wygl±da : Fantastyczna wiadomo¶æ - w ci±gu zaledwie 72 godzin 150.000 z nas podpisa³o petycjê do zaprzestania upraw GM w Europie. Do³±czy³y siê Greenpeace oraz inni sojusznicy We¼ udzia³! Dzi¶ mamy wielk± szansê dotarcia do 1 miliona osób w Europie. ------ Komisja Europejska stawia zezwolenia na uprawy genetycznie zmodyfikowanych ro¶lin uprawnych, oraz zyski z wp³ywów lobby GM zyski ponad kwestiê zdrowia publicznego. Kliknij poni¿ej i pomó¿ w budowaniu silnej petycji miliona obywateli wzywaj±cej do niezale¿nych badañ i silnych regulacji ¿ywno¶ci GM: Podpisz petycjê! Drodzy przyjaciele, Komisja Europejska zatwierdzi³a w³a¶nie uprawy genetycznie zmodyfikowanych ro¶lin uprawnych w Unii Europejskiej po raz pierwszy od 12 lat ! Komisja zignorowa³a 60% Europejczyków, którzy uwa¿aj±, ¿e musimy sprawdziæ fakty zanim dopu¶cimy uprawy ¿ywno¶ci, które mog± stanowiæ zagro¿enie dla naszego zdrowia i ¶rodowiska. Nowa inicjatywa pozwala na zebranie g³osu 1 miliona obywateli UE, by wyst±piæ oficjalnie z inicjatyw± prawn± do Komisji Europejskiej. Zbudujmy mln g³osów na zakaz ¿ywno¶ci genetycznie modywfikowanej ...... zostan± one przekazane do Przewodnicz±cego Barroso z Komisji Europejskiej. Zarejestruj siê i podpisz petycjê , a sam prze¶lij o tym e-mail do rodziny i przyjació³: http://www.avaaz.org/en/eu_health_and_biodiversity/?vl Konsumenci, zdrowia publicznego, ochrony ¶rodowiska i rolników grup d³ugo demonstrowali przeciw kilku miêdzynarodowym firmom GM posiadaj±cych taki znaczny wp³yw na rolnictwo europejskie. Obawy dotycz±ce uprawy ro¶lin GM to: zanieczyszczenie upraw ekologicznych i ochrony ¶rodowiska, ich wp³yw na klimat ze wzglêdu na nadmierne zapotrzebowanie na pestycydy, zanikanie ró¿norodno¶ci biologicznej i rolnictwa lokalnego i dzia³ania ¿ywno¶ci modyfikowanej genetycznie na zdrowie publiczne. Pañstwa cz³onkowskie UE wyrazi³y zdecydowany sprzeciw w ubieg³ym tygodniu w sprawie decyzji o zatwierdzeniu ziemniaka BASF i kukurydzy Monsanto - W³ochy i Austria s± przeciwne , a Francja zapowiedzia³a, ¿e zwróci siê o dodatkowe badania naukowe. Nadal nie ma porozumienia w sprawie d³ugoterminowych skutków wp³ywu ro¶lin genetycznie zmodyfikowanych. Przemys³ GM, z ich zysków realizuje projektu i finansuje badania naukowe oraz wp³ywa na publiczne otoczenie regulacyjne . Dlatego te¿ obywatele europejscy domagaj± siê niezale¿nych badañ, testów i ostro¿no¶ci przed upraw GMO na naszej ziemi. Teraz, "European Citizens 'Initiative" daje 1 milion obywateli UE mo¿liwo¶æ przedstawienia propozycji w zakresie polityki Komisji Europejskiej i daje nam niepowtarzaln± szansê zag³uszyæ wp³yw lobbystów. Z³ó¿my 1 milion g³osów do wprowadzenia moratorium na wprowadzenie upraw modyfikowanych genetycznie w Europie i ustanowienie niezale¿nego, etycznego i naukowego cia³a do badañ i okre¶lenie silnych regulacji upraw GM. Podpisz petycje teraz, a nastêpnie przekazuj j± powszechnie: http://www.avaaz.org/en/eu_health_and_biodiversity/?vl Dziêki za Wasz± determinacjê Alice, Benjamin, Ricken, Luis, Graziela i ca³ego zespo³u Avaaz. Tytu³: ¯ywno¶æ masowego ra¿enia Wiadomo¶æ wys³ana przez: Micha³-Anio³ Kwiecieñ 05, 2010, 14:00:28 Autor: Maciej Jarkowiec - ¬ród³o: http://www.przekroj.pl/wydarzenia_swiat_artykul,6546.html
¯ywno¶æ masowego ra¿enia Sprawa jest ¶miertelnie powa¿na. Wed³ug danych rz±du Stanów Zjednoczonych raczkuj±ce dzi¶ pokolenie Amerykanów bêdzie pierwszym od stulecia, które po¿yje krócej od swoich rodziców. Powód: oty³o¶æ. Co trzecie amerykañskie dziecko ma chroniczn± nadwagê, a co za tym idzie – jest skazane na nadci¶nienie, cukrzycê, astmê albo raka. Na odsiecz rusza Michelle Obama. W po³owie lutego Pierwsza Dama wystartowa³a z przygotowywan± przez rok kampani± Let’s Move (Ruszmy siê!), debiutuj±c tym samym w – tradycyjnie wype³nianej przez ¿onê prezydenta – roli spo³ecznej aktywistki. Przy wsparciu organizacji pozarz±dowych, biznesu i mediów bêdzie zachêcaæ dzieciaki, ¿eby odstawi³y colê na rzecz soku, frytki na rzecz marchwi i siedzenie przed komputerem na rzecz ganiania za pi³k±. Inicjatywa szlachetna, tyle ¿e jej szanse powodzenia s± znikome. ¯eby przestaæ tyæ, Amerykanie na nowo musz± zbudowaæ sobie system produkowania jedzenia. Ale na tak± zmianê siê nie zanosi, bo nie pozwol± na ni± ci, którzy dzi¶ na karmieniu narodu zarabiaj± miliardy. „Jeste¶ tym, co jesz” – mawiaj± za oceanem. Je¶li popularne powiedzenie potraktowaæ dos³ownie, naród amerykañski jest zaprojektowanym w laboratorium, genetycznie zmodyfikowanym i wielokrotnie przetworzonym produktem wielkiej korporacji. Nasiona Najwiêkszym ¿ywicielem Ameryki jest dzi¶ Monsanto – firma, która przez dziesiêciolecia produkowa³a trucizny, jak ¶rodek owadobójczy DDT czy zawieraj±cy dioksyny preparat niszcz±cy ro¶linno¶æ, u¿ywany przez amerykañsk± armiê w Wietnamie. W po³owie lat 80. korporacja Monsanto z giganta chemicznego przepoczwarzy³a siê w giganta spo¿ywczego. Oprócz ¶rodków do trucia naukowcy w jej laboratoriach zaczêli po prostu wymy¶laæ ¶rodki do jedzenia. W 1982 roku jako pierwsi zmodyfikowali genetycznie komórkê ro¶linn±. I to w³a¶nie na nasionach Monsanto wyrós³ wielomiliardowy przemys³ ¿ywno¶ci genetycznie modyfikowanej (GMO). Rozkwit interesu umo¿liwi³a decyzja S±du Najwy¿szego USA, który w 1980 roku piêcioma g³osami przeciw czterem zezwoli³ na patentowanie ¿ywych organizmów. Sprawa nie dotyczy³a wprawdzie nasion GMO, tylko bakterii stworzonej przez General Electric do po¿erania wycieków ropy, ale ustanowi³a precedens daj±cy pocz±tek przejêciu produkcji rolnej przez korporacje. Prawo do zbó¿ daje przecie¿ w³adzê nad tym, co ludzie jedz± i czy w ogóle jedz±. Ludzie Monsanto (firma istnieje od 1901 roku, a kokosy zarabia³a ju¿ w latach 30. na sprzeda¿y sacharyny dla Coca-Coli) wpadli na pomys³ tak prosty, ¿e a¿ genialny: produkujemy jednocze¶nie silny ¶rodek chwastobójczy i ro¶linê, która bêdzie na niego odporna. Tak powsta³ Roundup i zmodyfikowana kukurydza. Farmer kupuje oba produkty, obsiewa pole kukurydz± i pryska Roundupem. Roundup kosi wszystko, co ¿ywe, poza kukurydz±. Ta za¶ – pozbawiona konkurencji – ro¶nie wysoka i ¿ó³ta jak nigdy. Wszyscy s± zadowoleni. Monsanto – bo uzale¿ni³ farmera od swoich produktów. Z kolei zadowolenie farmera z wysokiej i ¿ó³tej kukurydzy jest tak du¿e, ¿e podpisuje umowê licencyjn±, która zakazuje mu zbierania nasion z zesz³orocznej uprawy, skazuj±c go na coroczn± dostawê nasion z Monsanto. Dziêki temu farmer jest jeszcze bardziej uzale¿niony, a koncern – jeszcze bardziej zadowolony. Monsanto ma w³asn± policjê i siatkê donosicieli. Prawie setka inspektorów wspierana przez informatorów sprawdza, czy producenci kukurydzy nie dopuszczaj± siê – jak ujmuje to koncern – „nasiennego piractwa”. Firma ma równie¿ sposoby na tych, którzy chc± zostaæ przy zwyk³ych uprawach. Metoda pierwsza: Monsanto systematycznie likwiduje rynek tradycyjnych nasion przez przejmowanie ich producentów. Dwa najwa¿niejsze zakupy ostatnich lat – najwiêkszy ¶wiatowy producent nasion warzywnych Seminis (2005 rok; za 1,4 miliarda dolarów) i Delta and Pine Land Company, olbrzym specjalizuj±cy siê w nasionach bawe³ny (2007 rok; za 1,5 miliarda dolarów). Na rynku zaczyna wiêc brakowaæ nasion niepozostaj±cych pod kontrol± monopolisty. Druga metoda: presja prawna. Niesione wiatrem nasiona Monsanto rozsiewaj± siê na pola przypadkowych farmerów, a firma oskar¿a ich o kradzie¿. U Bogu ducha winnego delikwenta zjawia siê inspektor Monsanto i informuje o dwóch mo¿liwo¶ciach: albo zawieramy ugodê i podpisujesz z nami umowê licencyjn±, albo mobilizujemy naszych prawników i rozpoczynamy d³ug± bataliê s±dow±. Zanim siê skoñczy – bêdziesz zrujnowany. Wed³ug danych organizacji Center for Food Safety, która od lat monitoruje dzia³alno¶æ Monsanto, wiêkszo¶ci farmerów nie staæ na prawnicz± wojnê i id± na uk³ad z firm±. Ci niepokorni – jak 85-letni Vernon Gansebom z Nebraski – nazywaj± Monsanto rolniczym gestapo. Gansebom jest jednym z oko³o 500 rolników, którym korporacja ka¿dego roku wytacza proces. Monsanto jest dzi¶ najwiêkszym w USA w³a¶cicielem biotechnologicznych patentów. Ma ich prawie 700. Nie ma sobie równych na amerykañskim rynku genetycznie modyfikowanej kukurydzy, bawe³ny, buraków cukrowych, rzepaku, lucerny i soi. W przypadku tej ostatniej – odpowiada za 90 procent sprzeda¿y. Bior±c pod uwagê fakt, ¿e prawie trzy czwarte ¿ywno¶ci przetworzonej – a tak± g³ównie jedz± Amerykanie – jest genetycznie zmodyfikowane, mo¿na sobie wyobraziæ, jak ogromny jest wp³yw Monsanto na ich dietê. Zbo¿a Amerykanie jedz± g³ównie kukurydzê i sojê. Powtórzmy: g³ównie z nasion Monsanto. W przeciêtnym amerykañskim supermarkecie na pó³kach le¿y ponad 40 tysiêcy ró¿nych produktów spo¿ywczych. Ale to bogactwo wyboru jest pozorne. Wiêkszo¶æ asortymentu jest zrobiona z tych samych sk³adników. Wed³ug Larry’ego Johnsona, dyrektora o¶rodka badañ nad zbo¿ami Uniwersytetu Stanowego w Iowa, 90 procent przetworzonej ¿ywno¶ci w supermarketach ma w sk³adzie albo kukurydzê, albo sojê. Do tego sól, cukier i ca³a gama ¶rodków chemicznych decyduj±cych o tym, jak jedzenie smakuje, wygl±da i jak d³ugo zachowuje „¶wie¿o¶æ”. Tak ¿ywi siê wiêkszo¶æ Amerykanów. Za taki stan rzeczy odpowiada polityka rolna USA, która od po³owy lat 70. zwiêksza subsydiowanie uprawy czterech zbó¿: kukurydzy, soi, ry¿u i pszenicy. Ich zalet±, z punktu widzenia rz±du, jest to, ¿e mo¿na je sk³adowaæ latami. Dla farmerów najwygodniejsza jest kukurydza, bo najlepiej siê sprzedaje. 30 procent ziemi uprawianej dzisiaj w Stanach Zjednoczonych jest obsiane kukurydz±. Cmoka na to ze smakiem kilka korporacji kontroluj±cych rynek jej obróbki – Bunge, Cargill czy Archer Daniels – bo dziêki dop³atom kukurydza l±duje na rynku po cenach znacznie poni¿ej kosztów uprawy. Produkuj± z niej m±czkê i – przede wszystkim – bogaty we fruktozê syrop i sprzedaj± dalej kilku gigantom kontroluj±cym rynek przetwarzania ¿ywno¶ci – znanym równie¿ u nas – Unileverowi, Nestlé, Coca-Coli, Kellogg’s. ¯eby by³o pysznie, czyli s³odko, syropem kukurydzianym (jest tañszy od cukru) s³odzi siê wszystko – ciasteczka i lody, ale te¿ p³atki ¶niadaniowe, pieczywo, a nawet wêdliny, sosy w proszku, zupy w proszku, ziemniaki w proszku i hamburgery. Zadowoleni s± rolnicy, korporacje i konsumenci. To, ¿e ci ostatni tyj± i umieraj± od tego tycia, ma³o kogo interesuje. Przetworzona, wysokokaloryczna ¿ywno¶æ jest na pó³ce w supermarkecie du¿o tañsza ni¿ ¶wie¿e warzywa i owoce. I to wcale nie ekologiczne (te s± jeszcze dro¿sze), tylko pochodz±ce z wielkich, nawo¿onych na potêgê farm, ale nieciesz±ce siê a¿ tak hojnym wsparciem rz±du jak cztery „zbo¿a przetrwania”. Doktor Adam Drewnowski z Uniwersytetu w Waszyngtonie wyliczy³, ¿e najtañsze kalorie maj± w sobie chipsy (w ich przypadku wyprodukowanie jednego megad¿ula, czyli 239 kilokalorii, kosztuje 20 centów). Cola jest tylko ciut dro¿sza (30 centów/MJ). Megad¿ul z marchewki to wydatek 95 centów, a z soku pomarañczowego – 1,43 dolara. Profesor Uniwersytetu Kalifornii Michael Pollon, najpopularniejszy dzi¶ rzecznik rewolucji w amerykañskim systemie rolno-spo¿ywczym, podsumowuje to tak: – Status spo³eczny i sytuacja finansowa rodziny s± dzi¶ w USA decyduj±cym czynnikiem oty³o¶ci. Biedni jedz± tani± korporacyjn± mama³ygê i tyj±. Hamburger Sam cukier to za ma³o, ¿eby by³o smacznie. Musi jeszcze byæ t³usto. Dlatego teraz przerobimy miêso. Amerykañskie miêso jest bardzo t³uste, bo robi siê je z kukurydzy. Z kukurydzy z nasion Monsanto. Trudno w to uwierzyæ? Sami popatrzcie. W przemy¶le miêsnym wszystko zosta³o podzielone. 85 procent rynku wo³owiny jest w rêkach czterech firm: Tyson, Cargill, Swift i National Beef Packing. Wieprzowina w 65 procentach nale¿y do wymienionych wy¿ej trzech pierwszych i giganta Smithfield, a 60 procent kurczaków to znów Tyson i drobiowy specjalista Pilgrim’s Pride. W latach 70. istnia³o kilkana¶cie tysiêcy ma³ych ubojni. Dzi¶ zosta³o 13 gigantycznych. W najwiêkszej rze¼ni ¶wiata – nale¿±cej do Smithfield – w Karolinie Pó³nocnej ubija siê 32 tysi±ce ¶wiñ dziennie, czyli 1333 na godzinê, czyli 22 na minutê. Non stop, ca³± dobê. Wiêkszo¶æ hodowanych w USA krów karmi siê kukurydz± lub soj±. Krowy s± ewolucyjnie przystosowane do jedzenia trawy, ale trawa nie ro¶nie w hodowlanych konglomeratach, poza tym jest droga, a kukurydza i soja ciesz± siê znanym nam ju¿ korporacyjno-rz±dowym wsparciem. Na kukurydzy krowa szybciej ro¶nie, miêso jest bardziej t³uste i tañsze. Przeciêtny Amerykanin zjada dzi¶ 90 kilogramów miêsa rocznie (Polak 65), czyli o 30 kilogramów wiêcej ni¿ przed 50 laty. Michael Pollon: – Kukurydza i soja to fundamenty naszego „fastfoodowego narodu”. Zorganizowali¶my sobie system, w którym miliony zwierz±t pod³±czone s± do nieprzerwanego strumienia taniej paszy. Oczywi¶cie ¶wie¿e miêso w kawa³ku, mimo ¿e wyhodowane na taniej kukurydzy, jest du¿o dro¿sze od miêsa przetworzonego. Dlatego niezamo¿ny Amerykanin spo¿ywa przede wszystkim miêso po wielokrotnych fabrycznych przej¶ciach – w postaci hamburgera. Miêso w typowym amerykañskim hamburgerze – jak w pa¼dzierniku zesz³ego roku w g³o¶nym artykule na ³amach „New York Timesa” opisa³ Michael Moss – pochodzi z kilkuset zwierz±t. „Miêso” jest tu terminem umownym, bo miele siê resztki tego, co nie „posz³o” w postaci steków – t³uste ¶cinki, oczy, uszy i podroby. Kto jest najwiêkszym odbiorc± mielonej wo³owiny w USA? McDonald’s. Za symbol uprzemys³owienia produkcji miêsa niech pos³u¿y jedna ze scen z krytycznego wobec bran¿y spo¿ywczej filmu „Food, Inc.” w re¿yserii Roberta Kennera. Opowiadaj±c do kamery o swojej pracy, naukowiec grzebie w krowim ¿o³±dku. Z tym ¿e ¿o³±dek jest jeszcze w krowie, krowa jest jeszcze ¿ywa, stoi na czterech nogach z opuszczonym ³bem. Nie zwraca uwagi na to, ¿e ma dziurê wyciêt± w boku, oklejon± plastikiem. Nazywa siê to rumenotomi±, a fachowa nazwa dziury to przetoka. Naukowcy od jedzenia wymy¶lili tak± sztuczkê, ¿eby „na ¿ywo” badaæ, co siê dzieje w ¿o³±dku krowy, kiedy zje co¶, na co nie przygotowa³a jej ewolucja. W przypadku kukurydzy nie dzieje siê za dobrze. Badania potwierdzi³y, ¿e najbardziej prawdopodobn± przyczyn± drêcz±cej Amerykanów epidemii zaka¿eñ bakteri± E. coli jest karmienie krów kukurydz±. Bakteri±, która pojawi³a siê w wo³owinie na pocz±tku lat 80., gdy tempa nabiera³ rozwój przemys³u miêsnego, zara¿a siê 70 tysiêcy Amerykanów rocznie. Choæ zazwyczaj koñczy siê na kilkudniowych biegunkach, niektórzy jednak umieraj± – jak dwulatek Kevin Kovalcyk w 2001 roku, lub zostaj± sparali¿owani – jak opisana przez Mossa w „New York Timesie” Stephanie Smith. Zaka¿eñ mo¿na by unikn±æ, gdyby miêso by³o porz±dnie badane. Ale nie jest. W latach 70. rz±d przeprowadza³ 50 tysiêcy kontroli miêsa rocznie, dzi¶ – mniej ni¿ 10 tysiêcy. Tak zwane prawo Kevina (na cze¶æ ma³ego Kovalcyka), które umo¿liwi³oby zamykanie zak³adów sprzedaj±cych zatrute miêso, utknê³o w kongresowych komisjach. Dlaczego? Odpowied¼ w nastêpnym rozdziale. Nie gorzej od producentów wo³owiny radz± sobie bossowie od kurczaków. Na wzór Monsanto wyspecjalizowali siê w uzale¿nianiu od siebie hodowców. Korporacja stawia halê produkcyjn± wart± 300 tysiêcy dolarów i podpisuje z farmerem kontrakt. Hale i kury nale¿± do firmy, rolnik dostaje wyp³atê za sam± hodowlê. Dziesi±tki tysiêcy ptaków st³oczonych w jednej hali, na dostarczonej przez firmê paszy, ro¶nie w 48 dni do rozmiaru, jaki jeszcze przed 30 laty osi±ga³y w trzy miesi±ce. Taki kurczak nie umie nawet chodziæ, bo ko¶ci nie nad±¿aj± za rosn±c± jak szalona mas± miê¶niow±. Raz na kilka lat bossowie zg³aszaj± siê do rolnika i przedstawiaj± listê koniecznych unowocze¶nieñ. Mo¿liwo¶ci odmowy nie ma, bo firma zerwie kontrakt i farmer zostanie z wielotysiêcznym d³ugiem. Wiêc unowocze¶nia – znów na kredyt, który dalej wi±¿e go z korporacj±. Prawo ¯eby interes siê krêci³, trzeba mieæ swoich ludzi w rz±dzie. Lobby przemys³u spo¿ywczego kontroluje wszystkie kluczowe dla siebie urzêdy i stanowiska w Waszyngtonie. Zasiadaj± tam: Tom Vilsack. Dzi¶ sekretarz rolnictwa. Do niedawna – przewodnicz±cy Porozumienia Gubernatorów na rzecz Biotechnologii (jako gubernator Iowa), organizacji lobbuj±cej na rzecz GMO i klonowania zwierz±t hodowlanych, regularny pasa¿er prywatnych odrzutowców zarz±du Monsanto. Islam Siddiqui. Dzi¶ G³ówny Negocjator Rolniczy (urz±d dbaj±cy o sprzeda¿ amerykañskich produktów rolnych za granic±). Do niedawna – wiceprezes koalicji CropLife zrzeszaj±cej biotechnologiczne giganty (z Monsanto na czele). Roger Beachy. Dzi¶ szef Narodowego Instytutu ¯ywno¶ci i Rolnictwa (badania naukowe nad ¿ywno¶ci±). Do niedawna – prezes op³acanego przez Monsanto centrum badañ nad ro¶linami Danforth. To tylko trzy przyk³ady z najwy¿szej pó³ki. W Departamencie Rolnictwa i wszystkich urzêdach oko³ospo¿ywczych roi siê od ludzi, którzy w niedalekiej przesz³o¶ci zajmowali kluczowe stanowiska w kontroluj±cych rynek korporacjach. Pozycjê bran¿y rolno-spo¿ywczej w Waszyngtonie cementuje te¿ 1,2 miliarda dolarów wydanych przez ostatnie 10 lat na lobbowanie Kongresu i Bia³ego Domu. To dziêki tym pieni±dzom rokrocznie spada liczba przypadków kontroli miêsa, a prawu Kevina ukrêcono ³eb. Równie¿ dziêki nim w USA nie trzeba na etykietach informowaæ konsumentów, czy ¿ywno¶æ jest genetycznie modyfikowana albo czy krowom, od których pochodzi mleko, wstrzykiwano sztuczne hormony. Co wiêcej, producenci hormonów (w tym najwiêkszy – uwaga – Monsanto) walcz± o to, ¿eby nie mo¿na by³o mówiæ ludziom, ¿e mleko NIE pochodzi od krów faszerowanych hormonami. Dzi¶, je¶li producent chce poinformowaæ o tym odbiorcê, musi na nalepce dorzuciæ informacjê, ¿e wedle znanych badañ mleko z hormonami jest tak samo dobre. Trwa batalia o to, aby w przysz³o¶ci Amerykanie nie mogli siê dowiedzieæ, czy ¶winia, z której kotlet jedz±, zosta³a poczêta naturalnie, czy w laboratorium genetycznym. To dziêki pieni±dzom wydanym na lobbing bran¿a skutecznie rozmy³a definicjê ¿ywno¶ci ekologicznej (organic). Zachowuj±c na etykiecie przyznawany przez rz±d stempel organic, mo¿na dzi¶ do jedzenia dodawaæ ¶rodki wzmacniaj±ce smak i zapach, spulchniacze, sztuczne t³uszcze, mo¿na u¿ywaæ ro¶lin nawo¿onych i transportowanych z drugiego koñca ¶wiata. To, ¿e bran¿a organic jest warta 23 miliardy dolarów rocznie i rozwija siê szybciej od innych sektorów spo¿ywczych, nie znaczy, ¿e Amerykanie zaczêli je¶æ zdrowo – choæ wielu z nich tak my¶li. Najbardziej popularne marki ¿ywno¶ci organic nale¿± do gigantów: Nestlé, Krafta, Coca-Coli. Zdrowa ¿ywno¶æ zosta³a kupiona przez korporacje i przesta³a byæ zdrowa. Wreszcie – dziêki „legalnej korupcji”, jak czêsto nazywa siê lobbing – w USA nie ma publicznej dyskusji na temat ¿ywno¶ci GMO. W korporacyjno-politycznych gabinetach ju¿ zdecydowano, ¿e jest bezpieczna i uratuje ludzko¶æ przed g³odem. Sprzeda¿ Skoro siê wyprodukowa³o, trzeba sprzedaæ. Tym zajm± siê specjali¶ci od marketingu. Bran¿a wydaje na reklamê 36 miliardów dolarów rocznie, w tym 13 miliardów na przekaz skierowany do dzieci. Ma³y Amerykanin ogl±da codziennie 30 spotów telewizyjnych reklamuj±cych s³odki i t³usty junk food. Z tak± nieprzerwan± marketingow± nawa³nic± mierzyæ siê bêdzie kampania Let’s Move Michelle Obamy. Szkoda tylko, ¿e gdy ona j± przygotowywa³a, jej m±¿ w gabinecie obok podpisywa³ kolejne nominacje dla agrospo¿ywczych bonzów, którzy – jak mówi jeden z niezale¿nych farmerów w filmie „Food, Inc.” – traktuj± konsumentów z tak± sam± trosk± jak byd³o, które zarzynaj±. Oczywi¶cie USA nie s± jedynym krajem, gdzie produkcja ¿ywno¶ci zosta³a uprzemys³owiona. Jednak nigdzie indziej a¿ tak silnej kontroli nad tym, co jedz± ludzie, nie dzier¿y kilka potê¿nych podmiotów. Polska jest dzi¶ na etapie, na którym Amerykanie byli w latach 70. Nasze rolnictwo siê reformuje, przed w³adz± kluczowe decyzje, które ukszta³tuj± system na lata. Trwaj± prace nad ustaw± o GMO. Biotechnologicznym gigantom zale¿y, aby nasze prawo by³o wprowadzaniu upraw modyfikowanych jak najbardziej przychylne. Potrzebna jest w tej sprawie otwarta, publiczna dyskusja, bo nie chodzi tylko o to, czy ¿ywno¶æ GMO jest bezpieczna dla zdrowia. Chodzi o to, jak w przysz³o¶ci bêdziemy karmieni. Chodzi o to, czy oddamy ca³e nasze jedzenie w rêce monsantów, cargilli czy tysonów. Chodzi o to, czy chcemy byæ traktowani jak byd³o. Tytu³: Odp: GMO a inne zagro¿enia Wiadomo¶æ wys³ana przez: east Kwiecieñ 06, 2010, 17:12:48 Wspania³y artyku³. W pierwszej chwili po jego lekturze obawia³em siê, ¿e mo¿e byæ ju¿ za pó¼no na nasze reakcje, gdy¿ takie giganty jak Monsanto maj± wystarczaj±co wiele ¶rodków , aby prowadziæ d³ugotrwa³± wojnê o Europê . Przyk³adem jest ³atwo¶æ z jak± udaje im siê przenikaæ do Polski poprzez np Ukrainê. My w kraju nawet nie wiemy ile GMO jest w paszy ani co tak na prawdê jemy. Nikt oficjalnych statystyk nie prowadzi.
Ponadto ludzie s± nauczeni przez System pewnej prostej, co nie oznacza, ¿e zdrowej zasady : kupiæ tam, gdzie taniej. Nie jest tak bez przyczyny. Napisa³em "System" nie bez powodu. Kiedy piszemy o GMO patrzmy szerzej na ca³okszta³t tego co siê dzieje w Europie . GMO - bezwarto¶ciowa , tania ¿ywno¶æ to tylko jedna ga³±¼ Systemu. Kolejne to w³adza , farmakologia, prawo ... Jak siê dobrze rozejrzeæ to da siê zauwa¿yæ, ¿e : - kartele farmaceutyczne wymusi³y na przedstawicielach rz±dów UE zakup bezwarto¶ciowych szczepionek . Mówi siê ju¿ wprost o ³apówkach. - kartele GMO w zaciszu gabinetów wymuszaj± wygodne dla nich rozwi±zania prawne. Unia siê ugina pod naporem lobbystów GMO . £apówki ? Nie nale¿y tego wykluczaæ. - prawo farmaceutyczne wprowadza niekorzystne rozwi±zania dla sklepów zielarskich. - w³adze ró¿nych krajów siej± strach zagro¿eniem terrorystycznym - media , ju¿ dawno kupione, faszeruj± ludzi papk± informacyjn± z której wynika tylko jedno : permanentny stan zagro¿enia oraz w³adze, które robi± wszystko, co w ich mocy , aby terrorystów zniszczyæ. Dzia³ania wojenne wymagaj± ofiar, którymi w dzisiejszych czasach staj± siê wolno¶ci obywatelskie,a nawet prawa cz³owieka. ¯yjesz w systemie wiêc bêdziesz kontrolowany dla dobra ogó³u oraz w imiê wolno¶ci rzecz jasna. Ograniczanie praw, decydowanie za ludzi o ludziach , odgórnie, nie pozostawianie wyboru co do ¿ywienia czy sposobów leczenia i zapobiegania przy jednoczesnym nakrêcaniu spirali strachu - oto z czym mamy dzi¶ do czynienia. Aksamitne ludobójstwo w ¶wietle jupiterów w rytm klaszcz±cych t³ustych r±k gawiedzi. Tanio, taniej , jeszcze taniej ....a¿ do szybkiej ¶mierci. Choæ wy³ania siê z powy¿szego czarny scenariusz , to widaæ równie¿ ¶wiate³ko w tunelu. Wcale nie musimy skoñczyæ jak byd³o w zagrodzie monsantów. Rosn±ca w narodzie ¶wiadomo¶æ tego, co siê z nami wyprawia to potê¿na si³a. Ponadto istnieje jeszcze jeden aspekt, którego nasi hodowcy nie bior± pod uwagê. Wszystko, czego s± oni w stanie dokonaæ dokonuj± na zaledwie 0,00000001 % materii , której dotyczy w³adza, pieni±dze, ¿ywienie . Id± na to ogromne ¶rodki ,ale realizuj± siê jedynie w owym maleñkim procencie. ¦wiadomo¶æ to pozosta³e 99,9999999 % któr± tak na prawdê jeste¶my. Pomy¶lmy jakimi potê¿nymi istotami jeste¶my. Mo¿emy siê ¿ywiæ t± ¶wiadomo¶ci±, otulaæ ni± do snu, piæ z jej m±dro¶ci i dzieliæ siê ni± ze wszystkimi. Jak± w³adzê posiadamy w swoich rêkach ? Masa krytyczna przebudzonej ¶wiadomo¶ci wzbiera o wiele szybciej ni¿ System jest w stanie j± poblokowaæ. Pamiêtajmy o tym za ka¿dym razem czytaj±c czy publikuj±c dalej artyku³y w podobnej wymowie co ten powy¿szy. Nasz± broni± s± zbiorowe intencje. Podnosz± siê g³osy nauczycieli, takich jak Lynn Mc Taggart , którzy wyk³adaj± o tym, jak najlepiej pod³±czyæ siê do "niewidzialnego" ¶wiata wokó³ nas. Ludzie przeprowadzaj± eksperymenty , w których udowadniaj± ¿e nasze intencje na prawdê dzia³aj±. Oto wynik eksperymentu z 21 Marca 2010 r na oczyszczanie wody z jeziora Biva w Japonii w opinii Korotkowa Jak Korotkov pisze: "Wszystkie przedstawione wyniki wskazuj±, ¿e zbiorowe intencje maj± istotny wp³yw zarówno na parametry wody jak i stanu przestrzeni. Te wyniki daj± nam jeszcze jedn± informacjê o mocy naszego umys³u. " http://www.theintentionexperiment.com/ Babilon must fall :) Tytu³: Odp: GMO a inne zagro¿enia Wiadomo¶æ wys³ana przez: Micha³-Anio³ Kwiecieñ 07, 2010, 22:24:08 http://www.youtube.com/v/iI8SqX9_FV0&hl=pl_PL&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/iI8SqX9_FV0&hl=pl_PL&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>
http://www.youtube.com/v/JDvW2Bv7rKg&hl=pl_PL&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/JDvW2Bv7rKg&hl=pl_PL&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object> Tytu³: Miêdzynarodowy szczyt anty-GMO na Wawelu Wiadomo¶æ wys³ana przez: Leszek Kwiecieñ 08, 2010, 13:03:34 Miêdzynarodowy szczyt anty-GMO na Wawelu i co dalej?
(http://www.icppc.pl/panel/foto/gmo/genynienasprzedaz.gif) (http://www.icppc.pl/panel/foto/gmo/tradycyjnerolnictwo.gif) (http://www.icppc.pl/panel/foto/gmo/data.gif) Zamek Królewski na Wawelu, Centrum Wystawowo - Konferencyjne Patronatem honorowym konferencjê obj±³ Prezydent Miasta Krakowa Jacek Majchrowski (http://icppc.pl/panel/foto/gmo/smoknastrone.gif) http://www.icppc.pl/antygmo/wydarzenia/miedzynarodowy-szczyt-anty-gmo-na-wawelu/ Taki by³ program szczytu: http://icppc.pl/pl/gmo/index.php?id=261 Tytu³: Odp: GMO a inne zagro¿enia Wiadomo¶æ wys³ana przez: Micha³-Anio³ Kwiecieñ 08, 2010, 22:27:08 http://www.youtube.com/v/q8_JP-mq7AE&hl=pl_PL&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/q8_JP-mq7AE&hl=pl_PL&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>
Tytu³: Odp: GMO a inne zagro¿enia Wiadomo¶æ wys³ana przez: radoslaw Kwiecieñ 08, 2010, 23:45:54 Nie s±dzê, ¿eby ktokolwiek by³ w stanie stwierdziæ, które GMO s± dla nas zdrowe, a które nie. Powiedzieæ, ¿e wszystkie s± niezdrowe, to oczywisty absurd, bo przecie¿ obecnie niektóre produkty GM uznajemy za synonim zdrowia. We¼my krowê i inne zwierzêta hodowlane, jab³ka i wszelkie ro¶liny, które spo¿ywamy, a które nie wystêpuj± dziko w naturze. Sk±d siê wziê³y? Czy mo¿na walczyæ o przywrócenie wolno¶ci krowom? Hej Strzyg³aw! Tak siê sk³ada ¿e bardzo interesowa³ mnie ten temat - czy szkodliwo¶æ GMO to mit niedokszta³conych wie¶niaków czy mo¿e rzeczywi¶cie co¶ tam nie gra. Tak na pocz±tek nie podoba³a mi siê informacja o tym ¿e GMO to np mieszanki muszki, ¶wini i kukurydzy czy pasikoników z fio³kami i ¿ó³wiami - co¶ mi siê wydaje ¿e argument "sk±d siê wziê³a krowa" odpada tym samym, bo krowy nie miewa³y w naturze potomstwa z pasikonikami. ;D Pó¼niej trafi³em na prace takich ludzi jak Gariaiew, Poponin i Winter nad DNA - i tutaj moje zaniepokojenie jeszcze bardziej wzros³o, bo Ci Panowie mówi± g³o¶no i wyra¼nie ¿e DNA jest anten± i ma naturê falow± :o Co to oznacza ¿e DNA jest anten±? Oznacza to ¿e ca³e biologiczne ¿ycie istnieje, bo potrafi odebraæ nadawane sygna³y w postaci fal i dziêki z³otej spirali i przyspieszeniu uzyskaæ energiê potrzebn± do ¿ycia: (http://goldenmean.info/makingwaves/fracbroc.jpg) Na obrazku: Pytanie Dana: "dlaczego natura tak bardzo siê stara by byæ fraktalna?". I odpowied¼: "Poniewa¿ niedestruktywna (fraktalna) kompresja ³adunku elektrycznego (eteru zamieniaj±cego siê w energiê, masê, ¶wiadomo¶æ) tworzy ¿ycie!!!" Teraz popatrzmy na procedurê mieszania GMO w Monsanto - chemiczne no¿yce, ciach ciach i wycinane s± tylko geny "aktywne" - po czym sklejane ze sob± i mamy gotowy "produkt". (http://www.goldenmean.info/dnaring/41.gif) http://www.goldenmean.info/dnaring/ (http://www.goldenmean.info/dnaring/) To nowe DNA nie ma prawa ju¿ funkcjonowaæ jako antena... List 445 naukowców z 45 krajów rozumiej±cych prace wspomnianych wcze¶niej Panow: http://www.goldenmean.info/undna/UNDNA.pdf (http://www.goldenmean.info/undna/UNDNA.pdf) Na koniec cytat z powy¿szego listu, Dan Winter: " If we fractionate and deorganize the wave nature of our genes now, without realizing genes were designed to do - we clearly threaten the survival of memory for our entire race. " czyli " Je¶li bêdziemy dzieliæ i zmieniaæ falow± naturê naszych genów, bez wiedzy o tym co robimy - zagra¿a to przetrwaniu pamiêci genetycznej ca³ej rasy. " Dodam ¿e w my¶l "jeste¶ tym co jesz" nie trzeba sobie wszczepiaæ genów pasikonika. Mo¿na zje¶æ pomidorka, za tydzieñ nastêpnego... pozdrawiam Tytu³: Odp: GMO a inne zagro¿enia Wiadomo¶æ wys³ana przez: east Kwiecieñ 09, 2010, 00:04:39 Mo¿na i pomidorka i nawet kukurydze GMO, ale wa¿ne jest, aby uzupe³niaæ t± dietê w suplementy witamin i minera³ów, które niweluj± skutki niezdrowej diety. Oczywi¶cie najlepsze s± suplementy naturalne,, przyrz±dzane na ¶wie¿o , zim± najlepiej z suszu. Nie bêdê siê tutaj rozwodzi³ o suplementach, ale tylko nadmieniê, ¿e nie tyle chodzi o dzia³anie chemiczne takich produktów, ile o ich zdolno¶æ do przekazania naszym komórkom czy tez p³ynom ustrojowym, w³a¶ciwych, harmonicznych wibracji. Dlaczego ? "bo DNA jest anten± i ma naturê falow± " w³a¶nie.
Tytu³: Ca³a Bruksela obwieszona plakatami przeciw GMO Wiadomo¶æ wys³ana przez: Leszek Kwiecieñ 24, 2010, 10:41:43 (http://i.wp.pl/a/i/stg/450/wp1.png)
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Atak-na-Barroso---cala-Bruksela-obwieszona-plakatami,wid,12204656,wiadomosc.html?ticaid=1a0ba (http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Atak-na-Barroso---cala-Bruksela-obwieszona-plakatami,wid,12204656,wiadomosc.html?ticaid=1a0ba) 2010-04-24 Znany z kontrowersyjnych dzia³añ Greenpeace zaatakowa³ szefa KE Jose Barroso, oblepiaj±c Brukselê plakatami przedstawiaj±cymi go jako kucharza, który promuje ksi±¿kê kucharsk± z "niestrawnie modyfikowan± genetycznie kuchni±" dla Europejczyków. (http://i.wp.pl/a/f/jpeg/24409/plakaty_barroso_550.jpeg) "GMO trafi wkrótce na sto³y gdzie¶ niedaleko Ciebie!" - g³osz± plakaty porozwieszane w mijaj±cym tygodniu w dzielnicy europejskiej w Brukseli i w brukselskim metrze, a nawet pod domem Barroso. Szef Komisji Europejskiej oraz komisarz ds. zdrowia John Dalli zaprezentowani s± na nich jako dwaj autorzy nowatorskiej ksi±¿ki kucharskiej, wykorzystuj±cej produkty genetycznie modyfikowane. Jej tytu³ to: "Z³e jedzenie zamiast dobrego" "Genetycznie modyfikowane przepisy na katastrofê" - zachêca napis na ok³adce. Ksi±¿ka ma byæ rozprowadzana przez Greenpeace od przysz³ego tygodnia, by unaoczniæ, ¿e Komisja Europejska, dopuszczaj±c na rynek kolejne odmiany genetycznie modyfikowanych upraw, nara¿a na szwank zdrowie konsumentów. Obroñcy ¶rodowiska oskar¿aj± Barroso o ignorowanie zaleceñ ekspertów medycznych i uleganie naciskom lobby przemys³owego. "Wynik lobbingu Monsanto, Bayera i BASF" - podkre¶la reklama publikacji. Chodzi o koncerny, które wprowadzaj± na rynek genetycznie modyfikowane ro¶liny, jak ziemniak Amflora opracowany przez BASF, na którego uprawê w Unii Europejskiej KE zgodzi³a siê w marcu. By³a to jedna z pierwszych decyzji nowej KE pod wodz± Barroso i pierwsza, pod jak± podpisa³ siê komisarz ds. zdrowia Dalli. Jego rzecznik Frederic Vincent skrytykowa³ kampaniê jako "k³amliw±", bo sugeruj±c±, ¿e genetycznie modyfikowane organizmy trafiaj± na sto³y konsumentów. - A ziemniak Amflora nie jest przeznaczony do konsumpcji tylko do produkcji skrobi - powiedzia³ na konferencji prasowej. Sam Barroso, pytany w marcu o kontrowersje wywo³ane zatwierdzeniem ziemniaka, broni³ siê: Osobi¶cie jestem agnostykiem. Nie zajmujê stanowiska w tej sprawie, zostawiam to nauce. Greenpeace domaga siê unijnego moratorium na zatwierdzanie kolejnych GMO a¿ obecny system, który w praktyce oddaje ostateczn± decyzjê Komisji Europejskiej, zostanie zmieniony. Komisarz Dalli zapowiada, ¿e do lata zaproponuje nowe przepisy, które pozwol± krajom cz³onkowskim na decyzjê, czy chc± u siebie GMO. Wiele rz±dów chce i¶æ za g³osem opinii publicznej, która w wiêkszo¶ci jest GMO przeciwna. Greenpeace razem z innymi organizacjami prowadzi w Europie zbiórkê podpisów pod apelem o wycofanie zgody na uprawê Amflory. Chce uzyskaæ milion podpisów, by z³o¿yæ do KE wprowadzon± w Traktacie z Lizbony obywatelsk± inicjatywê ustawodawcz±. "Mamy pó³ miliona podpisów, jeste¶my w po³owie drogi" - informuje Greenpeace. Tytu³: Odp: GMO a inne zagro¿enia Wiadomo¶æ wys³ana przez: Micha³-Anio³ Kwiecieñ 26, 2010, 18:59:49 Glutaminian jako narkotyk
W odró¿nieniu od innych narkotyków nie powoduje on ¿adnych halucynacji czy stanów “high”, tylko wywo³uje “tylko” sztuczny apetyt, zak³ócaj±c funkcjonowanie rdzenia mózgowego, który (uk³ad limbiczny) reguluje podstawowe funkcje naszego cia³a a tak¿e odczucia a zatem i poczucie g³odu. Poprzez wp³ywanie na uk³ad limbiczny glutaminian powoduje nadmierne pocenie siê, reakcje stresowe jak bóle ¿o³±dka, podwy¿szone ci¶nienie krwi, ko³atanie serca oraz migreny. Percepcja zmys³owa oraz zdolno¶æ uczenia siê i koncentracji po konsumpcji glutaminianu jest wyra¼nie ograniczona przez kilka godzin. U alergików glutaminian mo¿e wywo³aæ atak epileptyczny a nawet parali¿ uk³adu oddechowego. Do¶wiadczenia ze zwierzêtami pokazuj± trwa³e uszkodzenia mózgu Polepszacz smaku glutaminian podano w ramach do¶wiadczeñ szczurom serwuj±c im zupy w proszku czy chipsy ziemniaczane. Trwa³e uszkodzenia mózgu ujawni³y siê u wszystkich zwierz±t a u ciê¿arnych szczurów embriony nie by³y w stanie wytworzyæ sprawnie funkcjonuj±cego systemu nerwowego. Takie noworodki nie by³yby w stanie prze¿yæ w przyrodzie na wolno¶ci. Przy powa¿nych uszkodzeniach mózgu np.: udarze mózgu do uszkodzenia dochodzi nie tylko poprzez brak tlenu ale przede wszystkim poprzez wydzielaj±cy siê ze zniszczonych komórek glutaminian. Glutaminian szkodliwy tak¿e dla oczu Je¶li kto¶ przez d³u¿szy czas stosuje po¿ywienie zawieraj±ce polepszaæ smaku glutaminian sodu ryzykuje swój wzrok. Ten fakt potwierdzili naukowcy z Uniwersytetu Hirosaki w Japonii (Prof. Dr. Hiroshi Ohguro) wed³ug gazety New Scientist. W do¶wiadczeniach na szczurach udowodniono, ¿e ¿ywno¶æ o wysokiej zawarto¶ci Glutaminianu trwale uszkadza siatkówkê i mo¿e doprowadziæ do utraty wzroku. Polepszacze smaku mog± siê kumulowaæ Prof. Dr. Hiroshi Ohguro potwierdzi³ ¿e w ramach jego badañ stosowa³ du¿e ilo¶ci Glutaminianu. Nie chcia³ jednak okre¶laæ minimalnej granicy, poniewa¿ glutaminian potrafi latami siê odk³adaæ a jego szkodliwo¶æ objawia siê z opó¼nieniem. Wed³ug Prof. Dr. Hiroshi Ohguro mo¿e to byæ wyja¶nieniem fenomenu dlaczego tak wiele pacjentów we wschodniej Azji choruje na specjaln± formê jaskry (Glaukomia) bez typowego podwy¿szonego ci¶nienia w oku. ca³y text tutaj http://newworldorder.com.pl/artykul.php?id=2013&tytul=Glutaminian+sodu+%28E621%29+w+wi%C4%99kszo%C5%9Bci+produkt%C3%B3w+%E2%80%93+bardzo+szkodliwy! Tytu³: Bayer przyznaje, ¿e niemo¿liwe jest kontrolowanie ska¿eñ przez GMO Wiadomo¶æ wys³ana przez: Micha³-Anio³ Kwiecieñ 30, 2010, 19:31:15 Bayer przyznaje, ¿e niemo¿liwe jest kontrolowanie ska¿eñ przez GMO Opublikowano: 30.04.2010 Farmaceutyczno-chemiczny gigant Bayer AG przyzna³, ¿e nie istnieje sposób, ¿eby powstrzymaæ niekontrolowane rozsiewanie siê modyfikowanych genetycznie zbó¿. „Nawet najlepsza praktyka nie gwarantuje perfekcji” powiedzia³ Mark Ferguson, adwokat firmy, po ostatnim procesie s±dowym. Dwaj farmerzy z Missouri pozwali Bayera za ska¿enie ich zbó¿ genetycznie modyfikowanymi genami z eksperymentalnych odmian ry¿u, zaprojektowanymi jako odporne na herbicydy ich znaku towarowego Liberty. Ska¿enie nast±pi³o w 2006 roku, w czasie testowania na otwartej przestrzeni nowej odmiany ry¿u, nie nadaj±cej siê do spo¿ycia przez ludzi. Wed³ug adwokata Dona Downinga, nie nadaj±cy siê do spo¿ycia ry¿ skazi³ ok. 30% ca³ego ry¿u uprawianego w USA. „Obowi±zkiem Bayera by³o zachowaæ ostro¿no¶æ” powiedzia³ Downing. „Bayer nie zachowa³ ostro¿no¶ci i ten ry¿ rozprzestrzeni³ siê na nasze komercyjne uprawy”. Poszkodowani twierdz±, ¿e oprócz ska¿enia ich pól Bayer wcze¶niej narazi³ ich na szkody finansowe poprzez poderwanie zaufania do ich marki eksportowej. Gdy Departament Rolnictwa odnotowa³ znaczne ska¿enie ry¿u, rynki eksportowe zosta³y zamkniête dla amerykañskich producentów. Raport Greenpeace International ocenia, ¿e straty mog± mie¶ciæ siê w przedziale miêdzy 741 milionów do 1,3 miliarda dolarów. Bayer utrzymuje, ¿e niemo¿liwe by³o zapobie¿enie ska¿eniu i ¿e nast±pi³o to mimo przestrzegania prawa i zasad dobrej praktyki. S±d nie zgodzi³ siê z tym i uzna³, ¿e Bayer ponosi winê z powodu nieostro¿no¶ci i beztroski w obchodzeniu siê z genetycznie modyfikowanymi zbo¿ami. Firma zosta³a zobowi±zana do zap³acenia farmerom Kennethowi Bellowi i Johnny Hunterowi 2 milionów dolarów odszkodowania. „To jest wielkie zwyciêstwo, nie tylko Kenny’ego i moje ale i wszystkich farmerów w USA, którzy ponie¶li straty z powodu ska¿enia bayerowskim ry¿em LibertyLink” powiedzia³ Hunter. Hunter uwa¿a, ¿e firma „powinna siê przebudziæ”. Firmê Bayer pozwa³o równie¿ ponad 1000 innych farmerów z Missouri, Arkansas, Louisiany, Mississippi i Teksasu. Opracowanie: Maria Sobolewska Na podstawie: NaturalNews, Organic Consumers Association, Bloomberg.com ¬ród³o: Jestem za, a nawet przeciw http://wolne.media.pl/ Tytu³: Odp: GMO a inne zagro¿enia Wiadomo¶æ wys³ana przez: east Kwiecieñ 30, 2010, 19:57:23 Amerykanie jak widaæ na przyk³adzie podanym , nie s± mo¿e zbyt ¶wiadomi, ale kasê liczyæ to umiej± i s±downictwo maj± bardzo dobre, nieugiête i nieprzekupne miliardami od Koncernów.
U nas w Europie ¶wiadomo¶æ na pewno jest wy¿sza, ale co z tego, jak rz±dy mamy przekupne (vide -szczepionki) a s±dy s³abe i zale¿ne od polityki. Ca³a nadzieja w ¶wiadomym narodzie .. Tytu³: dr Roman A. ¦niady o GMO Wiadomo¶æ wys³ana przez: Leszek Maj 02, 2010, 19:54:00 dr Roman A. ¦niady o GMO - 01
http://www.youtube.com/v/5EGHQYOkpMA&hl=pl_PL&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/5EGHQYOkpMA&hl=pl_PL&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object> http://www.youtube.com/watch?v=5EGHQYOkpMA&feature=player_embedded Du¿o wiêcej o GMO: http://www.stopcodex.pl/gmo/ Tytu³: Oznaczanie produktów zawieraj±cych GMO stanie siê nielegalne Wiadomo¶æ wys³ana przez: Micha³-Anio³ Maj 13, 2010, 17:40:41 Otrzyma³em bardzo wa¿n±, piln± wiadomo¶æ od Jeffreya Smitha o bardzo niebezpiecznej sytuacji, która w tej chwili ma miejcie na miêdzynarodowej konferencji Codexu.
USA próbuje w³±czyæ do swej agendy cenzurê, która zakaza³aby informacji na produktach ¿ywno¶ciowych i rolnych, ¿e zawieraj± GMO. To by oznacza³o, ¿e GMO w produktach rolnych by³oby ukrywane na skalê miêdzynarodow±, a konsumenci nie bêd± informowani, czy ich ¿ywno¶æ jest, czy nie jest genetycznie zmodyfikowana. Trzeba zrozumieæ, ¿e USA próbuje zdelegalizowaæ informacjê “bez GMO” na produktach ¿ywno¶ciowych, co w efekcie spowoduje, ¿e napis “bez GMO” na ka¿dym produkcie bêdzie nielegalny. Je¶li USA uda siê przeforsowaæ takie prawo, FDA (…) mo¿e oskar¿yæ i zakazaæ produktów w USA, na których s± napisy “bez GMO”. Oprócz tego, USA mo¿e zaskar¿yæ do s±du (przez World Trade Organization) ka¿dy kraj, który dopuszcza takie napisy lub twierdzi, ¿e jego produkty s± bez GMO. Dlaczego USA uprawia tak± z³owrog±, oszukañcz± politykê? Bo, jak dobrze wiecie, prawie ca³y ich rz±d federalny zaspokaja potrzeby wielkich finansowych korporacji, razem z “Big Ag” – z wielkimi korporacjami, jak Monsanto, które chc± opatentowaæ wszystkie ziarna i zniszczyæ wszystkie anty GMO organizacje. Chc±, aby ¿ywno¶æ bez GMO by³a nielegalna i aby wszystkie takie produkty by³y zakazane w sprzeda¿y. Chc±, aby amerykañscy konsumenci nie byli poinformowani o prawdziwym niebezpieczeñstwie, jakie stwarza GMO i naturalnie, chc± dominowaæ w ca³ej amerykañskiej sieci ¿ywno¶ciowej ze swymi toksycznymi produktami GMO. Te wielkie, potê¿ne korporacje s± gotowe zrobiæ wszystko, aby osi±gn±æ swój cel w skali globalnej, razem z przeforsowaniem GMO na ca³ym ¶wiecie. I to mo¿e im siê udaæ, je¶li nie przy³±czysz siê do tych ludzi, którzy mówi± NIE! tej z³owrogiej i niebezpiecznej akcji. http://wolne.media.pl/ Tytu³: Nieweso³a sytuacja zielarzy w Polsce... Wiadomo¶æ wys³ana przez: Leszek Maj 14, 2010, 08:04:01 POLSKA IZBA ZIELARSKO-MEDYCZNA
I DROGERYJNA (PIZMiD) W KATOWICACH Katowice, dn. 05.05.2010r. W wyniku ograniczeñ wprowadzonych w drodze rozporz±dzeñ przez Ministerstwo Zdrowia, sklepy zielarsko-medyczne znalaz³y siê w tragicznej sytuacji i stoj± na skraju bankructwa. Polska Izba Zielarsko-Medyczna i Drogeryjna podjê³a szereg prób maj±cych zapobiec likwidacji sklepów, a co za tym idzie pogorszeniu sytuacji ekonomicznej producentów leków ro¶linnych , plantatorów zió³ i producentów zdrowej ¿ywno¶ci. Nasze starania rozwi±zania problemów w drodze dialogu spe³z³y na niczym. Ministerstwo Zdrowia nie odpowiada na nasze próby porozumienia siê i stoi na twardym stanowisku, które nieuchronnie musi doprowadziæ do likwidacji sklepów zielarsko-medycznych. Pragniemy poinformowaæ, ¿e w dniu 19.05.2010r. w Warszawie w ko¶ciele ¦w.Aleksandra na placu Trzech Krzy¿y o godzinie 11-tej zostanie odprawiona msza ¶w. w intencji Zielarstwa Polskiego. Po mszy planowany jest przemarsz zielarzy przed budynek Sejmu, gdzie bêdziemy domagaæ siê spotkania i rozmów z premierem Waldemarem Pawlakiem i pos³ami z Sejmowej Komisji Zdrowia. Zwracamy siê do Pañstwa o wziêcie udzia³u we mszy i manifestacji oraz zaznaczenie swojej obecno¶ci jako aktu poparcia dla naszych starañ w imiê wspólnego dobra. Prezes PIZMiD Piotr Duda http://www.stopcodex.pl/2010/05/tragiczna-sytuacja-zielarzy/ (http://www.stopcodex.pl/2010/05/tragiczna-sytuacja-zielarzy/) Tytu³: Odp: GMO a inne zagro¿enia Wiadomo¶æ wys³ana przez: Micha³-Anio³ Sierpieñ 18, 2010, 21:22:10 http://www.youtube.com/v/G95rkY-rEQk?fs=1&hl=pl_PL"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/G95rkY-rEQk?fs=1&hl=pl_PL" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>
|