Profesor dr hab. (biochemik)
Micha³ Tombak nale¿y do ¶wiatowej elity wybitnych specjalistów od naturalnych metod leczenia. Jest autorem bestsellerów po¶wiêconych zdrowemu, aktywnemu i d³ugiemu ¿yciu. Swoje przemy¶lenia oparte na badaniach i do¶wiadczeniach zawar³ w ksi±¿kach:
"Jak ¿yæ d³ugo i zdrowo"
"Uleczyæ nieuleczalne"
"Droga do zdrowia"
"Czy mo¿na ¿yæ 150 lat"Jego ksi±¿ki s± rozchwytywane na ca³ym ¶wiecie. Pisze w nich jak postêpowaæ by funkcjonowaæ sprawnie przez d³ugie lata, cieszyæ siê ¿yciem, uwierzyæ w mo¿liwo¶ci i si³y witalne w³asnego organizmu.
Autor podkre¶la, i¿ zdrowie to przede wszystkim ¶cis³y zwi±zek tego co jemy, z tym jak oddychamy i jak dbamy o nasze cia³o i psychikê.
Niezwykle skuteczne a jednocze¶nie proste w wykonaniu s± Jego przepisy na oczyszczanie organizmu oparte na tysi±cletnich tradycjach naturalnej medycyny wschodu i zachodu.
http://www.tombak.pl/home.htmlWed³ug prof. Micha³a Tombaka istnieje piêæ g³ównych przyczyn, które niszcz± zdrowie cz³owieka
-zaniedbany krêgos³up
-nieprawid³owe oddychanie
-brak wewnêtrznej higieny cia³a
-nieprawid³owe od¿ywianie
-brak umiejêtno¶ci szczê¶liwego ¿ycia
Je¿eli dodamy do tego coraz powszechniejsze przekonanie wspó³czesnych oÂnkologów, ¿e rak jest zemst± natury za nieprawid³owo spo¿ywane posi³ki — to warto zastanowiæ siê, co zmieniæ w naszych posi³kach, by ¿yæ d³ugo i zdrowo.
B³êdy przeciw naturze-Panie profesorze. Na czym polega podstawowy b³±d, jaki pope³niamy na co dzieñ, jedz±c ¶niadania czy obiady?
-Nasze posi³ki mo¿emy podzieliæ na cztery grupy: bia³ka ( miêso, ryby, jaja), wêglowodany ( chleb, miód, cukierki, ziemniaki), t³uszcze ( mas³o, olej, smalec) i pokarmy ro¶linne ( warzywa, owoce, soki). Ca³y problem polega na tym, ¿e wêglowodany zaczynamy trawiæ ju¿ w ustach, bia³ka w ¿o³±dku, potrawy ro¶linne w jelicie cienkim.
-Co siê stanie, gdy na obiad zjemy miêso z ziemniakami?
-Zaczniemy mieæ k³opoty z trawieniem. Na strawienie ziemniaka trzeba godziny, na strawienie miêsa od 3 do 7 godzin. Organizm niepotrzebnie traci energiê na trawienie ró¿nych pokarmów w ró¿nym czasie, a przecie¿ móg³by ten czas wykorzystaæ na inne czynno¶ci ¿yciowe lub walkê z chorobami.
-We¼my na przyk³ad kanapkê, która ka¿dy z nas zjada na ¶niadanie: bia³y chleb posmarowany mas³em, na to wêdlina. Co w tym z³ego?
-To, ¿e chleb nale¿y do wêglowodanów, mas³o do t³uszczów, a wêdliny do grupy bia³ek. Po³±czenie tych produktów do ciê¿ki orzech do zgryzienia dla naszego systemu trawienia. W ¿o³±dku i dwunastnicy musz± wytworzyæ siê ró¿ne soki trawienne, oddzielne dla bia³ka i wêglowodanów. Mas³o hamuje ich dzia³anie. Nie jestem przeciwnikiem kanapek, ale przyrz±dzajmy je w zgodzie z prawid³owymi zasadami ³±czenia pokarmów.
-Przecie¿ nie ka¿dy z nas musi byæ wegetarianinem?
-Ale ja do tego nie namawiam. Namawiam do przestrzegania umiaru w jedzeniu. Najwa¿niejsze pytanie dla cz³owieka, który wchodzi w XXI wiek brzmi: co cz³owiek powinien je¶æ i jak powinien je¶æ? Umiejêtno¶æ prawid³owego od¿ywiania to wielka sztuka. Polega na prawid³owym komponowaniu czyli ³±czeniu pokarmów.
Co to jest dieta rozdzielna?Zasady diety rozdzielnej zosta³y opracowane przez dr Haya jeszcze w latach trzydziestych. Opiera siê oÂna na trzech regu³ach, które mo¿na okre¶liæ filarami zdrowia:
-nale¿y spo¿ywaæ osobno produkty bia³kowe, osobno wêglowodanow
-Je¶æ wy³±cznie naturalne i pe³nowarto¶ciowe produkty spo¿ywcze
-utrzymywaæ równowagê kwasowo-zasadow± w organizmie
Wed³ug dr Haya z³e zestawianie produktów spo¿ywczych prowadzi do nadmiernego obci±¿enia trzustki, co powoduje opó¼nienia i zaburzenia trawienia.
Nieprawid³owo zestawione po¿ywienie obci±¿a tak¿e w±trobê, która przetwarza, rozk³ada, magazynuje i przekazuje dalej sk³adniki naszego pokarmu.
Co mo¿na ³±czyæ?Najkrócej: bia³ka z t³uszczami, a t³uszcze z wêglowodanami. Oto prawid³owe po³±czenia pokarmów.
Miêso — zielone warzywa
Chleb, ziemniaki — zielone warzywa
Zielone warzywa — wszystkie bia³ka
Orzechy — zielone warzywa, kwa¶ne owoce
Jaja — zielone warzywa
T³uszcze zwierzêce — wszystkie ro¶liny zbo¿owe
Ro¶liny zbo¿owe — zielone warzywa
Ro¶liny str±czkowe — zielone warzywa
Owoce niekwa¶ne — kwa¶ne mleko, jogurt
Kwa¶ne owoce — orzechy, kwa¶ne mleko, inne kwa¶ne owoce
Najgorsze po³±czeniaPolegaj± na jednoczesnym spo¿ywaniu bia³ka z wêglowodanami i s± niebezpieczne dla zdrowia. Oto oÂne.
Miêso — Pieczywo, kasze, ziemniaki, cukier, miód
Chleb — wszystkie bia³ka, owoce, cukry
Zielone warzywa – mleko
Jaja — mleko, skrobia, s³odycze, kwa¶ne produkty
T³uszcze zwierzêce – wszystkie bia³ka
Ro¶liny zbo¿owe – wszystkie bia³ka, s³odycze, mleko
Jak je¶æ, czyli kawa na ³awêPowy¿sze wyliczenia mog± wydawaæ siê skomplikowane, st±d podajemy przyk³ady prawid³owo skomponowanych posi³ków.
-Stek z gotowanymi warzywami
-Ryba z marchewk±
-Jaja sadzone z sa³atk± warzywn±
-Ser ¿ó³ty z pomidorem, papryk± i kiszonym ogórkiem
- Szynka ze szparagami
-Chleb z sa³atk± warzywn±
-kasza z gulaszem warzywnym
-ziemniaki z warzywami z wody
-ry¿ z warzywami
-makaron z warzywami w sosie pomidorowym
Ile nale¿y je¶æ?Kiedy zapyta³em prof. Tombaka, ile nale¿y je¶æ – z wdziêkiem odpar³, ¿e im mniej, tym lepiej. Od umiarkowanego jedzenia jeszcze nikt nie umar³, ludzie choruj± i umieraj± z przejedzenia.
U wiêkszo¶ci z nas ¿o³±dek rozci±gniêty jest do nienaturalnych rozmiarów, jemy 5 do 10 razy wiêcej, ni¿ potrzebuje tego nasz organizm. Ten organizm usi³uje ¿yæ wed³ug zakodowanych praw natury, my na okr±g³o uczymy go ob¿arstwa i lenistwa.
-Jak przerwaæ ten b³êdny kr±g?
-Zrezygnowaæ ze stereotypu, ¿e dobry obiad polega na tym, ¿eby na talerzu by³ kawa³ t³ustej ³opatki, ogromna ilo¶æ ziemniaków i surówka. Ile¿ przyjemniej zje¶æ kawa³ek gotowanego kurczaka, trochê brukselki, marchewki i kiszony ogórek.
-Czy lepiej zrobiæ to zdecydowanie i nagle?
-Wszystkim czytelnikom moich ksi±¿ek zalecam stopniowe przechodzenie na dietê rozdzieln±. Zacznijcie od codziennego wypicia dwóch szklanek naturalnego soku dziennie. Do obiadów dodawajcie coraz wiêcej warzyw i sa³atek. W ci±gu trzech miesiêcy odchod¼cie od du¿ej ilo¶ci miês. Ka¿dy posi³ek poprzedzajcie sokiem. Zacznijcie na ¶niadania spo¿ywaæ warzywa i owoce, na obiad surówki, sa³atki, kasze z mas³em lub gotowane warzywa. Na kolacjê surówki, bia³y ser, ryby, jaja. Je¶li w ci±gu dnia odczuwacie g³ód, jedzcie suszone owoce zim±, latem czere¶nie, truskawki, ¶liwki, arbuzy, gruszki. Kiedy takie jedzenie bêdzie wam coraz bardziej smakowaæ, zaczniecie wracaæ do zdrowia.
Czy istnieje dieta cud?Lepiej byæ szczup³ym ni¿ oty³ym. Tylko dlaczego droga do tego jest tak trudna i rzadko skuteczna. Odmawiamy sobie posi³ków i przyjemno¶ci, zrzucamy po parê kilo, jeste¶my wci±¿ g³odni i ze z³o¶ci zaczynamy znowu je¶æ?
-Wszystkie diety odchudzaj±ce s± trudne do przestrzegania. Dlatego na rynku pojawi³y siê ró¿norodne preparaty farmaceutyczne, które zamiast nas maj± zrzuciæ zbêdne kilogramy. Po dwóch, trzech miesi±cach ich stosowania wracamy do nadwagi, nie zdaj±c sobie sprawy ze szkód, jakie ponios³y w±troba, trzustka czy ¿o³±dek.
-A co z modnymi sposobami, polegaj±cymi na ³±czeniu diety 1000 kalorii i æwiczeñ na si³owni?
-Jak piszê w swojej ksi±¿ce, taka metoda przypomina bicie batem ledwo ¿ywego od ciê¿kiej pracy konia, który ju¿ nie ma si³, a ci±gle go bij±. Nie by³o i nie ma diet cud.
-To co zostaje puszystym?
-Oty³o¶æ to nie tylko niezgrabna figura, to ciê¿ka choroba, któr± trzeba leczyæ d³ugo i cierpliwie. Najwa¿niejsze, by zrozumieæ, ¿e prawdziw± przyczyn± nadwagi i oty³o¶ci s± nasze z³e przyzwyczajenia, na³ogi i b³êdy w komponowaniu pokarmów.
-Jakie?
-Przyzwyczajenie do szybkiego jedzenia, przyzwyczajenie do picia podczas posi³ków, przyzwyczajenie do jedzenia produktów m±cznych i s³odyczy, przyzwyczajenie do wadliwego ³±czenia pokarmów, przyzwyczajenie do le¿enia po jedzeniu, przyzwyczajenie do siedz±cego trybu ¿ycia, przyzwyczajenie do jedzenia podczas ogl±dania telewizji i jedzenia w stanach podenerwowania, przyzwyczajenie do jedzenia przed snem lub w nocy, przyzwyczajenie do jedzenia produktów rafinowanych, z puszki, konserwowanych, wêdzonych. Proszê zobaczyæ, ile razy u¿yli¶my s³owa: przyzwyczajenie!
Czy mo¿na odbudowaæ prawid³owe trawienie?Mo¿na i w tym celu prof. Micha³ Tombak zaleca przeprowadzenie kuracji imbirowej, wywodz±cej siê ze tradycji medycyny tybetañskiej. Kuracja jest prosta i zaleca siê j± szczególnie osobom starszym.
W niedu¿ym naczyniu nale¿y rozetrzeæ 4 ³y¿ki sto³owe sproszkowanego imbiru i zmieszaæ je ze 150 g przetopionego mas³a. Po uzyskaniu jednolitej masy naczynie przykrywamy i odstawiamy w ch³odne miejsce. Mieszankê nale¿y spo¿ywaæ przed ¶niadaniem przez dziesiêæ dni w nastêpuj±cej ilo¶ci.
Pierwszy dzieñ: pó³ ³y¿eczki od herbaty
Drugi dzieñ: 1 ³y¿eczka
Trzeci dzieñ: 1,5 ³y¿eczki
Czwarty dzieñ: 2 ³y¿eczki
Pi±ty dzieñ: 2,5 ³y¿eczki
Szósty dzieñ: 2,5 ³y¿eczki
Siódmy dzieñ: 2 ³y¿eczki
Ósmy dzieñ: 1,5 ³y¿eczki
Dziewi±ty dzieñ: 1 ³y¿eczka
Dziesi±ty dzieñ: 0,5 ³y¿eczki
Co dalej?No w³a¶nie, co dalej?
-Po kuracji nale¿y zacz±æ prawid³owo ³±czyæ produkty, rezygnowaæ z pokarmów konserwowanych i przetworzonych, oraz stopniowo obci±¿aæ organizm wysi³kiem fizycznym. Mam tu na my¶li spacery, które powinny osi±gn±æ od 5 do 10 km dziennie.
-Co wtedy?
-W ci±gu sze¶ciu miesiêcy schudniecie Pañstwo od 10 do 20 kg, t³uszcz zamieni siê w miê¶nie, skóra bêdzie g³adka i bez zmarszczek, znikn± podbródek i obwis³y brzuch, a z oty³ego Smakosza zostanie tylko nazwisko...
Dieta kontra nowotwory!Czy profilaktyka raka za pomoc± zdrowego od¿ywiania jest mo¿liwa?
Zasada jest prosta — t³umaczy Micha³ Tombak. Po pierwsze, pokarm nie mo¿e zawieraæ substancji rakotwórczych. Po drugie, w jedzeniu powinny znajdowaæ siê substancje, które chroni± przed rakiem.
-Nadmiar t³uszczu i miêsa sprzyja przemianie zdrowych komórek w rakowe. Szczególnym zagro¿eniem s± produkty wêdzone, takie jak kie³basy, szynki, polêdwice, boczki, ryby wêdzone “na zimno”. Przypominam, ¿e w 50 g kie³basy wêdzonej znajduje siê nieraz taka sama ilo¶æ substancji rakotwórczych, jak w dymie z paczki papierosów, lub powietrzu, które mieszkaniec du¿ego miasta wdycha w ci±gu 4 dni.
-Czy istnieje jaka¶ specjalna dieta przeciwrakowa?
-Tak: mniej je¶æ. Zwiêkszyæ spo¿ycie marchwi, czerwonej papryki, pietruszki, szpinaku i broku³ów. W zimie nale¿y je¶æ wiêcej kiszonej kapusty i owoców cytrusowych. Niedocenione kasze, ro¶liny str±czkowe oraz buraki, które zawieraj± du¿o selenu. Chcia³bym podkre¶liæ, ¿e ¿adna dieta nie daje pe³nej obrony przed rakiem, ale za jej pomoc± mo¿emy w du¿ym stopniu siê przed nim zabezpieczyæ. Bo wychodzi na to, ¿e przy pomocy widelca i ³y¿ki kopiemy sobie grób.