RECENZJAForumowicz Lech, obejrza³ film "Tsarion is wrong" i podzieli³ siê swymi refleksjami. Oto one:
"Dziêki za linki. Zassa³em, zapisa³em, obejrza³em.
Refleksje s±. Oto one:
Jaki¶ m³ody cz³owiek (s±dz±c po g³osie - nie chce mi siê szukaæ jego nazwiska) z pozycji "biblijnych" zarzuca Tsarionowi na wielu przyk³adach co nastêpuje:
-k³amstwo
-fantazjowanie
-trzymanie siê dogmatów new age
-ignorancjê szczególnie w dziedzinie astronomii
-agenturê NWO
-lucyferianizm
-szerzenie nienawi¶ci w stosunku do chrze¶cijan.
Wypowied¼ tego m³odego cz³owieka ilustrowana jest wypowiedziami Tsariona, które nastêpnie s± komentowane w mniej lub bardziej sarkastycznym tonie Smile
S±dzê, ¿e do¶æ trafnie krytykuj± owe komentarze Tsarionowe oparcie w parareligijnych tekstach new-ageowych guru bredz±cych o niesamowito¶ciach astralno-duchowo-astrologicznych roku 2012. Tu rzeczywi¶cie Tsarion "pojecha³". Równie¿ interpretacja cytatów biblijnych przytaczanych przez Tsariona wydaje siê w ¶wietle tego filmu byæ naci±gana "pod tezê" (akurat tu - tezê o statkach kosmicznych przenosz±cych ¯ydów).
Z kolei ¿arliwo¶æ z jak± komentator imputuje Tsarionowi "niecne" pogl±dy i postawy godna jest lepszej sprawy. Nie chcê wchodziæ w detale, do¶æ powiedzieæ, ¿e komentator obwinia Tsariona lucyferianizmem i pogl±dami teozoficznymi na podstawie cytowanych przez niego fragmentów ilustruj±cych wyk³ad, gdzie padaj± cytaty z B³awatskiej i Steinera. To trochê tak, jakby wyk³adowcê historii IIW¦ obwiniaæ o nazizm, bo w co drugim zdaniu podaje nazwisko Hitlera czy Goebbelsa.
My¶lê, ¿e z perspektywy biblijnej, mo¿na dowolnego wyk³adowcê pos±dziæ o cokolwiek, je¿eli tylko znajdzie siê w sobie tak± wolê, i ma siê na tyle cierpliwo¶ci, by wyszukaæ odpowiednio brzmi±ce fragmenty Biblii na poparcie swoich tez Smile Akurat w tym filmie owa perspektywa jest zwodnicza, gdy¿ z definicji piêtnuje wszelkie zainteresowanie magi±, okultyzmem i dywinacj±. Tsarion za¶ bêd±c ewidentnie zafascynowany t± stron± swoich poszukiwañ, nie tyle jest "wyznawc±", co "konferansjerem". Zreszt± jest to jedyny "trusiker", który otwarcie odwo³uje siê do europejskich i aleksandryjskich "przygód" hermetyzmu - niestety nie nazywaj±c go po imieniu...
Niektóre w±tki z filmu mi pewnie umknê³y, ale film jest ciê¿kawy, a ja nie by³em zbyt uwa¿ny w lekturze, gdy¿ teza zdyskredytowania Tsariona postawiona otwarcie na pocz±tku filmu znamionowa³a to, co siê rzeczywi¶cie pó¼niej w filmie "dzia³o" - czyli dajcie mi cz³owieka, a ja znajdê na niego odpowiedni cytat w pi¶mie... Smile
My¶lê, ¿e ja sam mam na tyle zdrowego krytycyzmu i sceptycyzmu w sobie, by w ocenie jakichkolwiek postaw czy tre¶ci nie musieæ posi³kowaæ siê tego typu materia³ami... Film (i jego ewentualne t³umaczenie) mo¿na sobie darowaæ i zarezerwowaæ czas i energiê na inne materia³y.
Na przyk³ad te:
http://www.youtube.com/view_play_list?p=99ACB8F92E9315E3&search_query=magical+egyptSmile
Lech"
¬ród³o:
http://prawda2.info/viewtopic.php?p=91371&sid=f19c28787c6cb9eeafa167cd76fbc51c#91371