RECENZJAForumowicz Lech z innego forum), obejrzaÂł film "Tsarion is wrong" i podzieliÂł siĂŞ swymi refleksjami. Oto one:
"DziĂŞki za linki. ZassaÂłem, zapisaÂłem, obejrzaÂłem.
Refleksje sÂą. Oto one:
JakiÂś mÂłody czÂłowiek (sÂądzÂąc po gÂłosie - nie chce mi siĂŞ szukaĂŚ jego nazwiska) z pozycji "biblijnych" zarzuca Tsarionowi na wielu przykÂładach co nastĂŞpuje:
-kÂłamstwo
-fantazjowanie
-trzymanie siĂŞ dogmatĂłw new age
-ignorancjĂŞ szczegĂłlnie w dziedzinie astronomii
-agenturĂŞ NWO
-lucyferianizm
-szerzenie nienawiÂści w stosunku do chrzeÂścijan.
WypowiedÂź tego mÂłodego czÂłowieka ilustrowana jest wypowiedziami Tsariona, ktĂłre nastĂŞpnie sÂą komentowane w mniej lub bardziej sarkastycznym tonie Smile
S¹dzê, ¿e doœÌ trafnie krytykuj¹ owe komentarze Tsarionowe oparcie w parareligijnych tekstach new-ageowych guru bredz¹cych o niesamowitoœciach astralno-duchowo-astrologicznych roku 2012. Tu rzeczywiœcie Tsarion "pojecha³". Równie¿ interpretacja cytatów biblijnych przytaczanych przez Tsariona wydaje siê w œwietle tego filmu byÌ naci¹gana "pod tezê" (akurat tu - tezê o statkach kosmicznych przenosz¹cych ¯ydów).
Z kolei ¿arliwoœÌ z jak¹ komentator imputuje Tsarionowi "niecne" pogl¹dy i postawy godna jest lepszej sprawy. Nie chcê wchodziÌ w detale, doœÌ powiedzieÌ, ¿e komentator obwinia Tsariona lucyferianizmem i pogl¹dami teozoficznymi na podstawie cytowanych przez niego fragmentów ilustruj¹cych wyk³ad, gdzie padaj¹ cytaty z B³awatskiej i Steinera. To trochê tak, jakby wyk³adowcê historii IIWŒ obwiniaÌ o nazizm, bo w co drugim zdaniu podaje nazwisko Hitlera czy Goebbelsa.
MyÂślĂŞ, Âże z perspektywy biblijnej, moÂżna dowolnego wykÂładowcĂŞ posÂądziĂŚ o cokolwiek, jeÂżeli tylko znajdzie siĂŞ w sobie takÂą wolĂŞ, i ma siĂŞ na tyle cierpliwoÂści, by wyszukaĂŚ odpowiednio brzmiÂące fragmenty Biblii na poparcie swoich tez Smile Akurat w tym filmie owa perspektywa jest zwodnicza, gdyÂż z definicji piĂŞtnuje wszelkie zainteresowanie magiÂą, okultyzmem i dywinacjÂą. Tsarion zaÂś bĂŞdÂąc ewidentnie zafascynowany tÂą stronÂą swoich poszukiwaĂą, nie tyle jest "wyznawcÂą", co "konferansjerem". ZresztÂą jest to jedyny "trusiker", ktĂłry otwarcie odwoÂłuje siĂŞ do europejskich i aleksandryjskich "przygĂłd" hermetyzmu - niestety nie nazywajÂąc go po imieniu...
Niektóre w¹tki z filmu mi pewnie umknê³y, ale film jest ciê¿kawy, a ja nie by³em zbyt uwa¿ny w lekturze, gdy¿ teza zdyskredytowania Tsariona postawiona otwarcie na pocz¹tku filmu znamionowa³a to, co siê rzeczywiœcie póŸniej w filmie "dzia³o" - czyli dajcie mi cz³owieka, a ja znajdê na niego odpowiedni cytat w piœmie... Smile
MyÂślĂŞ, Âże ja sam mam na tyle zdrowego krytycyzmu i sceptycyzmu w sobie, by w ocenie jakichkolwiek postaw czy treÂści nie musieĂŚ posiÂłkowaĂŚ siĂŞ tego typu materiaÂłami... Film (i jego ewentualne tÂłumaczenie) moÂżna sobie darowaĂŚ i zarezerwowaĂŚ czas i energiĂŞ na inne materiaÂły.
Na przykÂład te:
http://www.youtube.com/view_play_list?p=99ACB8F92E9315E3&search_query=magical+egyptSmile
Lech"
ÂŹrĂłdÂło:
http://prawda2.info/viewtopic.php?p=91371&sid=f19c28787c6cb9eeafa167cd76fbc51c#91371