Choose fontsize:
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 »   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Architektura i ¿ycie  (Przeczytany 86977 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
east
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 620

To jest ¶wiat wed³ug Ciebie i wed³ug mnie

« Odpowiedz #10 : Listopad 19, 2009, 01:08:29 »

Xellos , na spotkaniach z Pani± Barbar± dowiedzieli¶my siê od niej, ¿e jest inicjatork± proekologicznego budownictwa z .. gliny i s³omy.
Je¶li s±dzisz, ¿e glina i s³oma nie s± z ¿ycia wziête to proponujê takie informacje  :
Budownictwo gliniane jest stosowane od 8000 lat. W Turkmenistanie odnaleziono czworok±tne budynki gliniane z okresu 6000 p.n.e. Wszystkie stare kultury stosowa³y glinê jako materia³ budowlany do budowy domów, umocnieñ i ¶wi±tyñ.
Wiele starych budowli zosta³o wzniesionych z gliny np. Mur Chiñski, wykonany prawie wy³±cznie z ubitej gliny i ob³o¿ony kamieniami .
Tak samo wnêtrze piramidy w Teotihuacan (Meksyk) to 2 mln ton ubitej gliny.

¼ród³o http://www.glinianachatka.pl/

Tam te¿ zdjêcia ekologicznego domu ze s³omy i gliny oraz wiêcej informacji o nim . Piêknie wygl±da moim zdaniem.
Pani Barbara rozda³a nam ulotki z informacyjne o tej technologii.
Przepiszê tu tylko kilka faktów 
- s³oma zamknieta tynkiem glinianym jest niepalna
- zastosowanie tynków z surowej gliny pozwala na z³agodzenie i leczenie symptomów alergii oraz na skuteczn± profilaktykê wielu schorzeñ w naturalny pozwalaj±cy ograniczyæ leczenie farmakologiczne sposób.
-glina oddycha i jest neutralna dla cia³a ludzkiego , odznacza siê zdrowym, niskojonizuj±cym promieniowaniem
- oczyszcza powietrze
-dzia³a antystatycznie i emiminuj±co na substancie alergenne
- neutralizuje mikrozanieczyszczenia
- hamuje rozwój bakterii i ple¶ni na ¶cianach
Nie nalezy zapominaæ o dachu z trzciny, który do dzisiaj jest nie do pobicia je¶li chodzi o izolacjê , eko- i ergonomikê.

Ponadto Pani Barbara twierdzi w tej ulotce, ¿e istnieje mo¿liwo¶æ zbudowania w³asnego systemu zaopatrzenia w energiê co daje niezale¿no¶æ od zewnêtrznych systemów, a co za tym idzie - brak kosztów utrzymania .
Dom ze s³omy i gliny da siê wybudowaæ samemu.

Same korzy¶ci i nie trzeba siê zastanawiaæ nad eliminacja niekorzystnej fraktalno¶ci .
Sam bym chcia³ taki dom sobie kiedy¶ wybudowaæ + system zasilania w wode i energiê niezale¿ny od mediów.

..  " wszystkie te istnienia, które Ciê otaczaj± s± w Tobie " naucza   Mooji -  " s± w Twoim umy¶le, s± w  Twojej ¶wiadomo¶ci . Wydaje Ci siê , ¿e patrzysz na inne ludzkie umys³y , ale wszystkie te umys³y egzystuj± w Tobie poniewa¿ Ty jeste¶ tym, który je postrzega. TO JEST ¦WIAT WED£UG CIEBIE "
Leszek
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1391

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #11 : Listopad 19, 2009, 01:46:18 »

Doda³bym do tego, ¿e koszt domku ze s³omy i gliny, o którym mówi³a pani Barbara to ok 70-100 tys. z³otych. Nie spyta³em jednak o metra¿.
Dla zainteresowanych pare linków do inicjatyw Barbary Wojtkowskiej:

Zdrowy dom

http://zdrowydom.org/

Warsztaty biobudownictwa
http://zglinyislomy.pl/

Fundacja Królewski Szlak
http://krolewskiszlak.pl/nauka.php
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2009, 12:27:11 wys³ane przez Leszek » Zapisane

mi³o¶æ rado¶æ piêkno
Xellos
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 100

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Listopad 19, 2009, 12:14:36 »

No ciekawe jak to w praktyce wygl±da Widzê tam jednak podmurówkê i fundament standard.

Jednak najistotniejsze jest ogrzewanie.

Owszem technologia od 8000 lat. Ale warto te¿ zdaæ sobie sprawê, ¿e ile¶ tam tysiêcy lat wstecz w domu nie utrzymali zim± przy -20 temperatury na zewn±trz +25 w ¶rodku. Przynajmniej tak mi siê wydaje, ¿e bez ¼ród³a ogrzewania jak dzi¶ mamy centralne, kot³ownia i kaloryferek to kiepawo wyjdzie.

Latem na pewno taki domek jest super Pytanie kto mi go wybuduje ? ;p
east
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #13 : Listopad 19, 2009, 14:52:10 »

Jednak najistotniejsze jest ogrzewanie.

(...) warto te¿ zdaæ sobie sprawê, ¿e ile¶ tam tysiêcy lat wstecz w domu nie utrzymali zim± przy -20 temperatury na zewn±trz +25 w ¶rodku. Przynajmniej tak mi siê wydaje, ¿e bez ¼ród³a ogrzewania jak dzi¶ mamy centralne, kot³ownia i kaloryferek to kiepawo wyjdzie.(..)  Pytanie kto mi go wybuduje ? ;p
Sam sobie wybuduj 
Mnie przyszed³ do g³owy pomys³ wybudowania domu- igloo , ale zamiast lodu u¿yæ grubych bloczków ze s³omy.
Technika jest do¶æ prosta :
 Jak zbudowaæ wygodne mieszkanie w 45 min.

Najpierw wybieramy odpowiedni rodzaj ¶niegu. Najlepiej na mieszkanie nadaje siê jednolity ¶nieg nagromadzony w wyniku jednej zawiei. Wybieramy te¿ fundament, na którym ustawimy mieszkanie. Najlepiej równ±, dosyæ tward± ³awê ¶nie¿n±. D³ugim no¿em wycinamy regularne bloki o boku kilkudziesiêciu centymetrów i uk³adamy je dooko³a siebie robi±c pierwszy obrót spirali o ¶rednicy, w miarê potrzeby, 3 do 5 metrów. Potem kolejno uk³adamy bloki spiralnie, przy tym ka¿dy kolejny obrót spirali ma nieco mniejsz± ¶rednicê, tak ¿eby na wysoko¶ci oko³o dwóch metrów ca³a konstrukcja dooko³a nas by³a zasklepiona. Teraz wycinamy u do³u konstrukcji drzwi, obstawiamy je blokami tworz±c korytarz - wiatro³om. Samo wej¶cie mo¿e byæ nieco poni¿ej pod³ogi, aby powsta³a pu³apka dla najzimniejszego powietrza. Ewentualne szpary pomiêdzy blokami zatykamy ¶wie¿ym ¶niegiem jak zaprawa murarsk±. Sprawny budowniczy zbuduje takie mieszkanie w przeci±gu kilkudziesiêciu minut. Dla wiêkszej elegancji i wygody na samym szczycie pomiêdzy kostki ¶niegowe wmontowaæ mo¿na blok przejrzystego lodu jako okno. ¯eby wy³apaæ ¶wiat³o od ¶wiec±cego nad horyzontem s³oñca, ko³o tego okna ustawiæ mo¿na bry³y ¶niegowe pe³ni±ce rolê luster odblaskowych. I ju¿ mieszkanie jest prawie gotowe. Teraz wstawiamy do ¶rodka lampkê na t³uszcz z fok. Ogrzewa ona powietrze w ¶rodku. Wtedy pierwsza warstewka ¶niegu topi siê, ale woda natychmiast jest wessana w g³±b cegie³ i od razu zamarza. Tworzy siê w ten sposób doskona³a, mocna ¶ciana bêd±ca równocze¶nie wspania³ym izolatorem termicznym. Teraz tylko rozk³adamy na pod³odze skóry reniferów czy nied¼wiedzi i ju¿ jeste¶my u siebie. Przy jednej lampce foczej mo¿na utrzymaæ w iglo temperaturê pokojow± (18 stopni) nawet przy kilkudziesiêciu stopniowym mrozie na zewn±trz.
¼ród³o: http://www.antoranz.net/CURIOSA/ZBIOR4/C0403/26-QZD00022-iglo.HTM

Sama wiedza o budowie igloo jest  cenna w sytuacji nadchodz±cego zlodowacenia I zauwa¿ Xellos , ¿e rozwi±zuje siê problem ogrzewania 
Ciekawe , czy bloki s³omy , pokrytej z zewn±trz glin± - lub inn± tynkow± zapraw± - zachowa³yby  podobne w³a¶ciwo¶ci co w tradycyjnym budowaniu metod± s³oma-glina ? Problemem móg³by byæ dach i ewentualne rozpuszczanie siê gliny , ale s± przecie¿ inne zaprawy tynkarskie .
Interesuj±ce wydaje siê samo budowanie iglo z punktu widzenia ¶wiêtej geometrii. Zauwa¿cie, ¿e ¶ciany wznosi siê SPIRALNIE .

Ciekawostk± jest fakt , ¿e w lodowych budowlach tego typu temp wewn±trz jest du¿o wy¿sza ni¿ na zewn±trz . Czy da siê to wyja¶niæ jedynie kumulacj± ciep³a czy mo¿e wp³yw ma tutaj równie¿ promieniowanie kszta³tu ?
Na ten temat znalz³am informacjê ze Szwecji o lodowym hotelu .
http://www.polskieradio.pl/nauka/artykul.aspx?id=38627

czytamy tam miêdzy innymi ,¿e "w hotelu panuje temperatura minus piêæ stopni Celsjusza, a to i tak o jakie¶ 30-40 stopni cieplej ni¿ na zewn±trz " . Sk±d bierze siê taka ró¿nica temperatur w budynku z LODU  bez zastosowania ogrzewania ?  Szok

pozdr
East
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2009, 15:23:30 wys³ane przez Leszek » Zapisane

..  " wszystkie te istnienia, które Ciê otaczaj± s± w Tobie " naucza   Mooji -  " s± w Twoim umy¶le, s± w  Twojej ¶wiadomo¶ci . Wydaje Ci siê , ¿e patrzysz na inne ludzkie umys³y , ale wszystkie te umys³y egzystuj± w Tobie poniewa¿ Ty jeste¶ tym, który je postrzega. TO JEST ¦WIAT WED£UG CIEBIE "
Xellos
Aktywny u¿ytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #14 : Listopad 19, 2009, 18:54:32 »

Jednak nie skorzystam Ten fragment "Teraz tylko rozk³adamy na pod³odze skóry reniferów czy nied¼wiedzi i ju¿ jeste¶my u siebie. " dyskwalifikuje to rozwi±zanie.

Jak sobie roz³o¿ysz skórê na czymkolwiek to na pewno bêdzie ciep³o. Ale po obejrzeniu tego siê odechciewa:

<a href="http://www.youtube.com/v/_cXvTxj8X0E&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1&amp;&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowFullScreen&quot; value=&quot;true&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowscriptaccess&quot; value=&quot;always&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;embed src=&quot;http://www.youtube.com/v/_cXvTxj8X0E&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1&amp;&quot; type=&quot;application/x-shockwave-flash&quot; allowscriptaccess=&quot;always&quot; allowfullscreen=&quot;true&quot; width=&quot;425&quot; height=&quot;344&quot;&gt;&lt;/embed&gt;&lt;/object&gt;" target="_blank">http://www.youtube.com/v/_cXvTxj8X0E&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1&amp;&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowFullScreen&quot; value=&quot;true&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowscriptaccess&quot; value=&quot;always&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;embed src=&quot;http://www.youtube.com/v/_cXvTxj8X0E&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1&amp;&quot; type=&quot;application/x-shockwave-flash&quot; allowscriptaccess=&quot;always&quot; allowfullscreen=&quot;true&quot; width=&quot;425&quot; height=&quot;344&quot;&gt;&lt;/embed&gt;&lt;/object&gt;</a>

A co do budowania. Ty budujesz ? Chêtnie przyjadê siê przyjrzeæ jak to robisz.
konserwa
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 196

« Odpowiedz #15 : Listopad 19, 2009, 23:23:58 »

Super sprawa, ale na stronach tej Pani nie ma na razie projektów...
poczekam, zbiorê trochê matrixowskiej kasy i pod ¦lêz± postawie taki domek,s³u¿±cy od czasu do czasu jako baza dla hobbistów ¦G
trzymajcie za mnie kciuki, wtedy uda siê na 1000%!
east
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #16 : Listopad 19, 2009, 23:37:34 »

Nie przysz³o mi do g³owy Xellos ,¿e w temacie o architekturze wypomnisz mi te skóry zwierzêce. W przypadku Eskimosów zarówno jedzenie miêsa jak i u¿ywanie skór zwierzêcych jest  uzasadnione przetrwaniem w tamtejszym klimacie, ale mi nie chodzi³o o ukazanie diety tych ludzi tylko o sposób budowania.

W kwestii materia³ów - tam "pod rêk±" jest ¶nieg i lód, a u nas - s³oma i glina. Natomiast to , co wydaje mi siê najwa¿niejsze w tym pomy¶le, to fakt zastosowania spiralnej  zabudowy. Na samej górze iglo znajduje siê otwór przez który wpada ¶wiat³o. przypomina to konstrukcjê wiru  galaktycznego w centrum którego znajduje siê czarna dziura zasysaj±ca ¶wiat³o .. W iglo pe³ni ona rolê komina, przewodu wentylacyjnego  i jednocze¶nie okna. W interesuj±cy sposób rozwi±zano o¶wietlenie.

W wersji s³omianej iglo baloty s³omy nie musia³yby utrzymywaæ ciê¿kiego dachu, a tylko w³asny ciê¿ar. W ¶cianê mo¿na by wkomponowaæ piec gliniany, który rozprowadza³by ciep³o, a obok wêze³ sanitarny wykorzystuj±cy tzw "szar± wodê" i wodê bie¿±c± ( naturalna oczyszczalnia na zewn±trz ). Ca³a konstrukcja by³aby wykoñczona u góry okr±g³ym, szerokim oknem z wbudowanym systemem luster , które rozprasza³yby strumieñ ¶wiat³a do ¶rodka w ca³ym pomieszczeniu. Zewnêtrznie ewentualne szczeliny wype³nione by³yby s³omianymi klinami i solidnie otynkowane. Wewn±trz ¶ciana wyg³adzona glin± zabarwion± ró¿nymi  pigmentami.

Wiesz, chcia³bym kiedy¶ spróbowaæ co¶ takiego wybudowaæ, lub choæby siê do tego przymierzyæ gdzie¶ na polu bawi±c siê balotami s³omy.

Xellos
Aktywny u¿ytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #17 : Listopad 20, 2009, 10:30:49 »

Po prostu mnie jako temat nr.1 interesuje izolacja od ziemi. Owszem ¶ciany i kszta³ty to fajny temat, ale tak z praktyki jako, ¿e w tej chwili remontuje stary dom wiem co jest najwa¿niejsze.

Otó¿ niewa¿ne jakby¶ nie rozwi±za³ kszta³tu i ¶cian to od do³u jest problem. Widzê, ¿e eskimosi u¿ywaj± zwierz±t do tego by im w stopy ciep³o by³o. Spoko, natomiast zabijanie zwierz±t uwa¿am za ostateczno¶æ gdy nie ma wyj¶cia, a nie w naszej cywilizacji gdzie jest wybór.

Nawet gdybym mia³ siedzieæ na niefraktalnym materiale to bym siedzia³ zamiast zabijaæ.

Dom, który remontuje stoi w³a¶nie na glinie, ca³y teren jest gliniasty. Zreszt± tak na ³opatê d³ugo¶ci usun±³em glinê i zasypa³em piaskiem w jednym pomieszczeniu. Bo widzisz, jest jeszcze co¶ takiego jak wody gruntowe oraz podci±ganie kapilarne.

Chodzi mi o to, ¿e jako¶ nie widzê pod³ogi w domu sk³adaj±cym siê tylko z gliny. To ja ju¿ tak± pod³ogê mam i dziêkujê. Ci±gnie zimno jak skur...

Na tej stronie ze zdjêciami piêknego domu pisze, ¿e fundament jest standardowy co to oznacza ? Obstawiam to co pisa³em wcze¶niej, beton ze styropianem bo styropian to najlepszy izolator, który nie wsi±ka wody...chyba, ¿e zamiast tego nabijesz sobie zwierz±t i po³o¿ysz warstwê skór...

Co do pieca glinianego, chyba mówimy wtedy o ma³ej chatce a nie domu. Sporej powierzchni nie dogrzejesz prowizorycznym piecem. Ten dom z tamtej strony to spory kawa³ powierzchni. Pytanie w jakim klimacie stoi. Widzisz nie wszêdzie s± mro¼ne zimy. A s± kraje gdzie temp. nie spada poni¿ej 0. Ja my¶lê o naszym polskim klimacie.
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2009, 10:36:58 wys³ane przez Xellos » Zapisane
east
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #18 : Listopad 20, 2009, 13:34:59 »

Hej Xellos
Od spodu to nie wiem jaki materia³ by³by do¶æ fraktalny. Chyba betonowa wylewka  ( bo to minera³ ) zbrojona ewentualnie polnymi kamieniami plus gruba drewniana pod³oga. Drewno to dobry izolator , a na wierzch mo¿e gruba mata s³omiana , trzcinowa lub bambusowa ( ewent bawe³niany dywan ? ) zamiast skór. Ja siê przy tych skórach nie upieram wcale  
Pod³oga z gliny to równie¿ niewypa³ moim zdaniem .Glina w ziemi nie oddycha . Oddychanie jak sama nazwa wskazuje to przepuszczanie powietrza pomiêdzy o¶rodkami wype³nionymi powietrzem pod ró¿nym ci¶nieniem i dlatego nadaje siê ona na ¶ciany , a nie na pod³ogê.

A je¶li chodzi o piec ..
Mój kuzyn postawi³ sobie ³adny piêtrowy domek i ogrzewa go w ca³o¶ci za pomoc± kominka wyposa¿onego w instalacjê rozprowadzania ciep³a po ca³ym domu.  Kto mówi o tym , ¿e piec gliniany musi byæ prowizoryczny i pozbawiony zmy¶lnych instalacji ? ¯yjemy w XXI w.
Moje iglo te¿ nie bêdzie maleñk± izdebk±. Wyobra¿am sobie je w ca³kiem sporej skali . Wewn±trz mo¿na by wznie¶æ piêtro, lub antresolê, zastosowaæ ¶cianki dzia³owe .. i te¿ nie takie prostok±tne, ale ³ukowate z rozmys³em wykorzystuj±ce spirale ¦G.
My¶la³em raczej o konstrukcjach zbli¿onych do afrykañskich domków  Dogonów, które Ron Eglash przedstawia w swoich relacjach z podró¿y po Afryce, ale oczywi¶cie nie pozbawionych nowoczesnych rozwi±zañ, które nam na codzieñ u³atwiaj± ¿ycie takich jak instalacja elektryczna, sanitarna, czy sieæ komputerowa.

« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2009, 12:29:30 wys³ane przez east » Zapisane

Xellos
Aktywny u¿ytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #19 : Listopad 20, 2009, 19:45:30 »

Masz du¿o racji east

Tylko pamiêtaj, ¿e Afryka a Polska to bez porównania klimat jest.

Co do kominka kuzyna, to chyba ³adniejsza kot³ownia po prostu. Kominek to mi siê kojarzy z czym¶ dekoracyjnym gdzie siê pali drewnem dla ozdoby

By nagrzaæ wodê to trzeba paliæ czym¶ bardziej kalorycznym jak wêgiel. By t± sam± temperaturê osi±gn±æ drewnem trzeba by go u¿yæ nieporównywalnie wiêcej i czê¶ciej dok³adaæ.

Pamiêtaj te¿, ¿e kot³ownia to co¶ wiêcej ni¿ ogrzewanie, mówimy tu o gor±cej wodzie w kranie.

Chyba, ¿e ciep³± wodê chcesz dostarczaæ gotow± z ciep³owni. Nie znam dok³adnie jak to tam u niego wygl±da.

Drewno niestety nie jest izolatorem. Wch³ania wilgoæ i oddycha. W styropianie chodzi o to, ¿e jakby¶ siê nie upar³ i tak w niego wody nie wlejesz w ¿adnej postaci. Ani ciek³ej ani lotnej.

Jak po³o¿ysz drewno od razu na beton to kicha, drewno zgnije pewnie prêdzej czy pó¼niej.

Obstawiam, ¿e w kwestii fundamentu taki dom musi staæ jak normalny bez kombinowania we fraktalno¶æ, je¿eli chcesz zachowaæ wygody XXI wieku.

Doskona³a izolacja od gleby to w³a¶nie nowoczesno¶æ jak± teraz mamy. Dawniej po prostu tak nie izolowano, i tak ciep³o nie mieli od do³u. Tylko ciep³e skarpety i papcie. A dzi¶ mo¿esz chodziæ na boso bo masz nawet ogrzewane pod³ogi ( rurami od kot³owni ).

Natomiast co do gliny to przypomnia³em sobie, ¿e u mnie te¿ to dziadek po³o¿y³ na piêtrze. Tzn. Miêdzy parterem a piêtrem jest tak zwana polepa ( glina z trzcin± ). A dok³adnie to wygl±da tak, masz bele czyli konstrukcjê domu i do niej od spodu przybite deski tworz±ce sufit, pó¼niej przestrzeñ pusta, deski i na deski polepa Stare polskie budownictwo ;p

Co do iglo, to radzê Ci jednak wzi±¶æ firmê budowlan± Wielu ludziom siê co¶ wydaje a pó¼niej s± katastrofy budowlane. To nie takie proste samemu dom sobie wybudowaæ. Albo chocia¿ niech architekt Ci zrobi projekt wedle którego pojedziesz do przodu.
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2009, 19:47:33 wys³ane przez Xellos » Zapisane
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: