Choose fontsize:
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 »   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Architektura i ¿ycie  (Przeczytany 86976 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
east
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 620

To jest ¶wiat wed³ug Ciebie i wed³ug mnie

« Odpowiedz #20 : Listopad 21, 2009, 02:17:49 »

Projektów na razie nie potrzebujê, bo to dopiero pie¶ñ przysz³osci .
Co do polepy to kiedy¶ w domu rodzinnym  (  poniemieckim ) takie cudo by³o wiêc wiem o czym mówisz. Ponadto s³oma by³a wykorzystywana pod tynki na zewnêtrzne ¶ciany te¿.
Pod³ogê w tym poniemieckim domu mia³em drewnian±, po³o¿on± na kantówkach pod którymi by³  ... piach. Pod piachem beton. Dziwne to izolowanie by³o, ale skuteczne.
Mój kuzyn z kominka uzyskuje ogrzewanie w domu, ale nie ogrzewanie wody u¿ytkowej do kranu.
Gor±ca woda w kranie u¿ytkowana jest sporadycznie, wiêc jemu wystarcza³ elektryczny bojler.

a propos architektury  ..
w praktycznym wydaniu . Dzisiaj na targach  EZOTERII w Szczecinie zauwa¿y³em ciekaw± twórczo¶æ ludow± hafciarek.

<table style="width:auto;"><tr><td></td></tr><tr><td style="font-family:arial,sans-serif; font-size:11px; text-align:right">Od ¶wiêta gometia w praktyce</td></tr></table>

Zapyta³em sk±d Panie tekie wzory bior± , jak to wyliczacie, jak projektujecie ?  Przemi³a Pani odpowiedzia³a mi,¿e to do¶æ pracoch³onna , rêczna praca, przekazywana z pokolenia na pokolenie, i ¿e ... tak siê po prostu robi i ju¿
Najlepsze by³o to, ¿e te kszta³ty s± nieporównanie bardziej skomplikowane i wiêcej przekazuj± geometrii ni¿ Feng Shui.
Cudze chwalicie, swego nie znacie , chcia³oby siê napisaæ 

.... i u¶miechn±³em siê szeroko , refleksyjnie, nad Danem i Nassimem

Hej, i sobie wzi±³em i zestawi³em takie dwa obrazki obok siebie
<table style="width:auto;"><tr><td></td></tr><tr><td style="font-family:arial,sans-serif; font-size:11px; text-align:right">Od ¶wiêta gometia w praktyce</td></tr></table> 

Mo¿e to nie wygl±da piêknie ( nie umiem tego zeskalowaæ by umie¶ciæ obok siebie ) ale tylko powiem na co zawróci³em uwagê. Sze¶ciok±t w centralnej czê¶ci , a w ¶rodku jescze wiele wirów ... tak jak na tym "czerwonym" obrazku, który jest ? zdjêciem SATURNA wykonanym przez sondê Cassini w 2008 r.
Przypadkowe zestawienie ?
Nie s±dz±. Zw³aszcza, ¿e w ezoterycznej tradycji Feng Shui to w³a¶nie Saturn rz±dzi ludzk± natur± , a tak¿e energiami kszta³tów w naszym otoczeniu .
 Rezonans ?
« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2009, 01:26:43 wys³ane przez Leszek » Zapisane

..  " wszystkie te istnienia, które Ciê otaczaj± s± w Tobie " naucza   Mooji -  " s± w Twoim umy¶le, s± w  Twojej ¶wiadomo¶ci . Wydaje Ci siê , ¿e patrzysz na inne ludzkie umys³y , ale wszystkie te umys³y egzystuj± w Tobie poniewa¿ Ty jeste¶ tym, który je postrzega. TO JEST ¦WIAT WED£UG CIEBIE "
Thotal
Nowy u¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 17

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #21 : Listopad 21, 2009, 23:50:24 »

Fundament powinien byæ wykonany z bloczków granitowych, najlepiej o wym 20 x 20 x 40cm. po³±czonych zapraw± cementow±, ³awê betonow± mo¿na zazbroæ rowingiem.
Dla dodatkowego zabezpieczenia strefy geopatycznej pod³ogê wype³niamy glin± po³±czon± z sieczk± (rurka - kszta³t pociêtej s³omy równie¿ korzystnie wp³ywa na energetykê, bardzo stary i sprawdzony sposób). Na polepê k³adziemy izolacjê z papy nas±czonej smo³±, na to legary, a nastêpnie deski

Kopu³ê osi±gamy dziêki dr±¿kowi (d³ugo¶æ dr±ga ustali nam  wewnêtrzny promieñ czaszy), umieszczonemu w centralnej czê¶ci na przegubie. Nastêpnie ustawiamy - do dr±ga, ka¿dy bloczek ceg³y.
Kopu³a sama siê robi, jej konstrukcja jest wyj±tkowo bezpieczna, bo si³y ciê¿ko¶æi dzia³aj± do ¶rodka i tym samym zacie¶niaj± ca³± budowlê.

Najwiêkszym wyzwaniem w naszym klimacie jest oczywi¶cie dach, bo okna i drzwi robi  siê ³ukowe - czyli pro¶cizna

Czê¶æ dachow± pokry³bym p³atami blachy o kszta³cie trapezów i rombów.

Uwa¿am, ¿e taki dom spe³nia wszystkie normy izolacyjne dla wymagañ wspólczesnego cz³owieka przyzwyczajonego do wygód.

Pozdrawiam - Thotal

radoslaw
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 209

« Odpowiedz #22 : Listopad 22, 2009, 15:23:29 »

Po prostu mnie jako temat nr.1 interesuje izolacja od ziemi. Owszem ¶ciany i kszta³ty to fajny temat, ale tak z praktyki jako, ¿e w tej chwili remontuje stary dom wiem co jest najwa¿niejsze.
.....
Co do pieca glinianego, chyba mówimy wtedy o ma³ej chatce a nie domu. Sporej powierzchni nie dogrzejesz prowizorycznym piecem. Ten dom z tamtej strony to spory kawa³ powierzchni. Pytanie w jakim klimacie stoi. Widzisz nie wszêdzie s± mro¼ne zimy. A s± kraje gdzie temp. nie spada poni¿ej 0. Ja my¶lê o naszym polskim klimacie.

Zabawia³em siê Ci ja w cie¶lê nie raz bior±c udzia³ w zwariowanych projektach przenoszenia starych domów z drewna czy robienia nowych.
Co do izolacji - zadziwili mnie Szwedzi - pracuj±c na wyspie Gotland (na tej samej na której znaleziono Chazarskie monety)  jeden z nich pokaza³ mi formê izolacji od gruntu. Musia³em usi±¶æ i z godzinê trwa³em w zadumie - otó¿ domy co sprytniejszych Szwedów oddziela od gruntu powietrze.
Zak³adam wiêc ¿e kwestia doskona³ej izolacji termicznej od pod³o¿a jest ju¿ rozwi±zana.

Ogrzewanko - no có¿...
Od wielu lat mam bzika na punkcie kr±g³ych domów, przeczytajmy co pisze nam producent takowych:

"
Dom - kopu³a jako zeroenergetyczny nie wymaga ogrzewania, wynika to z kszta³tu, grubo¶ci izolacji termicznej, braku „mostków” termicznych, jak i zamontowanego rekuperatora. Oczywi¶cie pod warunkiem, ¿e w domu bêd± mieszkaæ ludzie, którzy korzystaj± z lodówki, komputera itp.
Wszystkie te urz±dzenia pobieraj± pr±d wydzielaj±c ciep³o. Sam cz³owiek wydziela tyle ciepla na dobê, które wystarczy do zagotowania 12 litrów wody. W obliczeniach nie uwzglêdni³em, ¿e zim± spada ¶nieg, który pozostaje na skorupie. 10 cm ¶niegu ma tak± sama izolacyjno¶æ, co 10 cm steropianu. Co do kominka - tylko, gdy zamontujemy z zamkniêtym obiegiem.
"
¼ród³o http://okragledomy.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10&Itemid=19

dodam tylko ¿e takie okr±g³e domy bez ogrzewania stoj± w Szwecji i Finlandii, gdzie zimy raczej nie s± mniej ³askawe...

Obenie jestem na etapie kombinowania jak zrobiæ takie cudo z drewna, ¶cianki dzia³owe to oczywi¶cie splecione ga³êzie znalezine w okolicy wype³nione glin±

pozdrawiam

konserwa
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 196

« Odpowiedz #23 : Listopad 22, 2009, 21:46:37 »

.

Obecnie jestem na etapie kombinowania jak zrobiæ takie cudo z drewna, ¶cianki dzia³owe to oczywi¶cie splecione ga³êzie znalezione w okolicy wype³nione glin±

nie gadaj, ¿e mam zaiwaniaæ po lesie za tysi±cami ga³±zek do ¶cianek dzia³owych!?
czy to ¿ycie jest a¿ tak proste? Szok

east
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #24 : Listopad 23, 2009, 00:17:54 »

radoslaw dziêki za linka .
Nie kazdemu chce siê klikaæ wiêc zamieszczê tu wypowiedz w³a¶ciciela strony  , bo my¶lê ¿e warto. Za ni± kryje siê g³êboka tre¶æ .

Kwadratowe domy to najwiêkszy i najd³u¿ej panuj±cy zabobon. Jest pogwa³ceniem podstawowego prawa przyrody. Czemu musi byæ tak nienaturalny ? W przyrodzie jest nieskoñczenie wiele form, ale ¿adna nawet nie przypomina naszego domu, wszystko natomiast zwi±zane jest z okr±g³ymi.

10 000 lat temu cz³owiek rozpocz±³ uprawiaæ jêczmieñ, pszenice, owies, hodowaæ owce i krowy. Budowa³ pierwsze domy, okr±g³e domy. Wspó³cze¶nie budujemy tak, jak ka¿e tradycja, jeste¶my jej niewolnikami. Tamten cz³owiek by³ wolny. By³ czê¶ci± przyrody, przyroda by³a w nim. Umys³owo by³ na takim samym poziomie jak my. To tylko 300 pokoleñ wstecz. To jest dowód, ¿e cz³owiek wolny budowa³by okr±g³e domy. Zniewolony buduje kwadratowe.

Dom powinien zapewniaæ bezpieczeñstwo fizyczne i psychiczne. Powinienen byæ jak kropla wody (podstawa ¿ycia na ziemi).   Przyroda wszystko, co ma najcenniejszego chowa w okr±g³e - skorupa jajka, orzecha, mózg cz³owieka. Czemu ludzie traktuj± siebie tak okrutnie ka¿±c mieszkaæ swoim skarbom i sobie w kwadratowych domach ?
http://okragledomy.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11&Itemid=20

Okr±g³e domy s± po prostu PIÊKNE .

..  " wszystkie te istnienia, które Ciê otaczaj± s± w Tobie " naucza   Mooji -  " s± w Twoim umy¶le, s± w  Twojej ¶wiadomo¶ci . Wydaje Ci siê , ¿e patrzysz na inne ludzkie umys³y , ale wszystkie te umys³y egzystuj± w Tobie poniewa¿ Ty jeste¶ tym, który je postrzega. TO JEST ¦WIAT WED£UG CIEBIE "
Xellos
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 100

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #25 : Listopad 23, 2009, 00:46:01 »

Zabawia³em siê Ci ja w cie¶lê nie raz bior±c udzia³ w zwariowanych projektach przenoszenia starych domów z drewna czy robienia nowych.
Co do izolacji - zadziwili mnie Szwedzi - pracuj±c na wyspie Gotland (na tej samej na której znaleziono Chazarskie monety)  jeden z nich pokaza³ mi formê izolacji od gruntu. Musia³em usi±¶æ i z godzinê trwa³em w zadumie - otó¿ domy co sprytniejszych Szwedów oddziela od gruntu powietrze.
Zak³adam wiêc ¿e kwestia doskona³ej izolacji termicznej od pod³o¿a jest ju¿ rozwi±zana.

Chyba sobie drwisz ze mnie ?

Bra³e¶ udzia³ w projektach dotycz±cych starych domów i musia³e¶ pojechaæ a¿ do Szwecji by zobaczyæ powietrze pod pod³og±  Szok

Przecie¿ u nas tak samo budowali. I taki dom posiadam, tak z powietrzem...i tym samym muszê z przykro¶ci± stwierdziæ, ¿e dyskutuje z teoretykami je¿eli to jest doskona³a izolacja od zimna i na dodatek Szwecka my¶l techniczna Chichot

Mo¿e bra³e¶ udzia³, ale czy mieszka³e¶ w takim domu ? Jaka¶ praktyka obcowania z t± "technologi±" ? Bo ja mogê wprost porównaæ mieszkanie w bloku do tego magicznego powietrza pod deskami, i pewnie siê domy¶lasz na czyj± niekorzy¶æ.

edit:

Poniewa¿ mojego potocznego jêzyka widoczniej kolega poni¿ej nie zrozumia³. Uzupe³niam "mieszkanie w bloku" = "st±panie stopami po pod³odze w bloku" kontra "st±panie stopami po drewnianej pod³odze z powietrzem pod ni±". Wniosek, na tej drewnianej za³ó¿ ciep³e skarpety i papcie.
« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2009, 01:26:01 wys³ane przez Xellos » Zapisane
Thotal
Nowy u¿ytkownik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #26 : Listopad 23, 2009, 01:09:17 »

Mój przyjaciel wybudowa³ taki dom;

http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,8030/Itemid,194/

By³em w tym domu i "czu³em" jego energiê, je¶li kto¶ mówi, ¿e woli mieszkaæ w bloku, to znaczy ¿e nie rozumie niczego.

Pozdrawiam - Thotal
« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2009, 01:24:54 wys³ane przez Leszek » Zapisane
Xellos
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 100

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #27 : Listopad 23, 2009, 01:23:34 »

Sprawê pod³ogi sprowadziæ do "woli mieszkaæ w bloku", ciekawe...

Dziêki za ¶mieszne podsumowanie
Thotal
Nowy u¿ytkownik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #28 : Listopad 23, 2009, 01:28:58 »

Je¶li drewniane ¶ciany budynku izoluj± znakomocie ró¿nice termiczne, to znaczy, ¿e pod³oga o grubo¶ci ¶ciany te¿ zabezpieczy dom w zupe³no¶ci.

Pozdrawiam - Thotal
east
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #29 : Listopad 23, 2009, 01:36:24 »

Thotal pohamuj siê   próbujesz naszemu przyjacielowi wmówiæ, ¿e kopu³y s± lepsze ?
Przecie¿ nikt Ci w to nie uwierzy ....  tak jak w³a¶cicielowi i projektantowi tego domu w Markach.

Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: