Choose fontsize:
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
 
Strony: « 1 2 3   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: To co jemy i pijemy...  (Przeczytany 37039 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Xellos
Aktywny u¿ytkownik
***
Wiadomo¶ci: 100



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #20 : Listopad 06, 2009, 00:00:29 »

¦lepy jeste¶, w pierwszej wersji nie odpowiedzia³em na Twoje agresywne zaczepki okre¶laj±c je jako egocentryzm. Poniewa¿ w drugiej stwierdzi³e¶, ¿e pisa³e¶ serio tzn. merytorycznie. Cofn±³em siê w ty³ i odpisa³em na Twoje niby zgodne z tematem wywody z pierwszego posta wyt³uszczaj±c je i odpisuj±c co o tym s±dzê. Czyli...zgodnie z ¿yczeniem Leszka "kontynuujcie ciekaw± dyskusjê." Wiêc siê Xellos ustosunkowa³em

Pozdrawiam
Zapisane
Micha³-Anio³
Moderator Globalny
Ekspert
*****
Wiadomo¶ci: 669


Nauka jest tworem mistycznym i irracjonalnym


Zobacz profil
« Odpowiedz #21 : Grudzieñ 05, 2009, 10:37:58 »

"Licz±ce sobie wiele setek lat europejskie legendy o bogatych zaginionych miastach w dorzeczu Amazonki przez wiele lat by³y odrzucane przez uczonych. Czê¶ciowo dlatego, ¿e region ten jest zbyt ja³owy, aby wy¿ywiæ ogromn± populacjê rozrastaj±cej siê cywilizacji.

Nowe odkrycia sugeruj± jednak, ¿e w g³êbi puszczy mo¿liwe by³o budowanie wspania³ych miast – dziêki wytwarzaniu niezwykle ¿yznej gleby. Obecnie naukowcy staraj± siê odtworzyæ staro¿ytn± recepturê na urodzajn± ziemiê, która nawet obecnie pokrywa oko³o 10% obszaru Amazonii. Kluczowe sk³adniki to wêgiel drzewny, fragmenty ceramicznych naczyñ, ludzkie odchody i inne odpadki. Niektórzy eksperci s±dz±, ¿e supergleba mo¿e pomóc w walce ze ¶wiatowym g³odem, a nawet zmniejszyæ efekt cieplarniany.

Przez wiele lat naukowcy s±dzili, ¿e amazoñska gleba jest zbyt kwa¶na dla jakichkolwiek ro¶lin uprawnych, poza mo¿e najbardziej odpornymi odmianami manioku. Jednak w ci±gu ostatnich kilku dekad odkrywano coraz wiêcej obszarów pokrytych ¿yzn± terra preta – czarn± ziemi±. Wytwarzana przez ludzi gleba koloru czekoladowego wyra¼nie kontrastuje z naturalnym dla tych regionów ¿ó³tym gruntem.

Wraz z rozwojem rolnictwa na tej urodzajne glebie mo¿liwe sta³o siê zamieszkiwanie na jednym terenie przez bardzo d³ugie okresy czasu, co z kolei zachêca³o do budowania wspania³ych miast. Dziêki temu powsta³y tak¿e z³o¿one spo³eczeñstwa, podzielone na klasy. Cywilizacje mog³y siê rozwijaæ na wielk± skalê. A potem nast±pi³ rok 1492.

Europejscy odkrywcy przywie¼li ze sob± choroby, które w krótkim czasie zdziesi±tkowa³y mieszkañców Amazonii, a nielicznych, którzy przetrwali, zepchnê³y w otch³anie d¿ungli, gdzie musieli wróciæ do prymitywnego ¿ycia my¶liwych i zbieraczy.

Obecnie naukowcy na wy¶cigi staraj± siê poznaæ przepis na terra preta. Dzieki niej mo¿liwe sta³oby siê prowadzenie bardziej efektywnej polityki rolnej w Ameryce Po³udniowej i nie tylko. Nie jest to jednak takie proste. Wêgiel drzewny u¿ywany do produkowania supergleby przyci±ga specjalne odmiany grzybów i mikroorganizmów. Te najmniejsze formy ¿ycia sprawiaj±, ¿e wêgiel jest w stanie absorbowaæ du¿e ilo¶ci substancji od¿ywczych, zapewniaj±c ¿yzno¶æ ziemi przez setki lat. Same sk³adniki terra preta to tylko czê¶æ sukcesu. Ogromn± rolê odgrywaj± jej o¿ywione elementy. Jednak wyselekcjonowanie odpowiednich organizmów nie jest proste.

Naukowcy s±dz±, ¿e dodatek wêgla drzewnego pozwoli mieszkañcom wielu regionów ¶wiata korzystaæ z gleby obecnie zbyt kwa¶nej. Ponadto, wieloletnie zwiêkszenie ¿yzno¶ci gruntu pozwoli rolnikom na bardziej osiad³y tryb ¿ycia i sprawi, ze nie bêd± oni musieli wycinaæ i wypalaæ kolejnych po³aci lasu. To z kolei zmniejszy emisje gazów cieplarnianych. Odpowiednie powolne spalanie i kompostowanie drewna pozwala zachowaæ wiêkszo¶æ wêgla pierwiastkowego w postaci zwi±zanej, zapobiegaj±c jego ucieczce do atmosfery w postaci dwutlenku. W porównaniu do praktykowanej obecnie metody karczowania i wypalania lasów, powolne spalanie (a nastêpnie mieszanie powsta³ego wêgla drzewnego z ziemia) pozwala zatrzymaæ niemal 50% wêgla zawartego w masie drzewnej. Zwyk³e spalanie powoduje uwolnienie do atmosfery ponad 95% tego pierwiastka.

Terra preta uwa¿ana jest za stosunkowo proste i nie wymagaj±ce zaawansowanej technologii rozwi±zanie, które pozwoli nie tylko zmniejszyæ ¶wiatowy deficyt ¿ywno¶ci, ale tak¿e walczyæ z efektem cieplarnianym."
http://www.masterminds.pl/Tajemnicze.25/Terra,preta,fundamentem,zaginionych,miast,Amazonii.407.html

http://www.masterminds.pl/n/Najnowsze,pytania,i,odpowiedzi.html
I to wszystko zrobiona ponad 2000 lat temu przez tzw."dzikie ludy"


Biowêgiel

"W Amazonii, farmerzy od dawna u¿ywali specjalnego rodzaju nawozu - wytwarzanej lokalnie podobnej do kompostu substancji, cenionej ze wzglêdu na zdumiewaj±ce zdolno¶ci do d³ugotrwa³ego u¿y¼niania s³abych i wyczerpanych gleb. Nazywaj± j± "terra preta do indio" - w dos³ownym t³umaczeniu "ciemna ziemia Indian". Gêsta, bogata i gliniasta, terra preta kontrastuje z reszt± cienkich i ubogich ziem regionu (wydaje siê to paradoksalne, ale gleby lasów deszczowych s± niezbyt ¿yzne - z tego powodu farmerzy, którzy karczuj± lasy pod uprawy musz± ca³y czas wycinaæ nowe obszary - po kilku latach upraw plony za³amuj± siê, a rolnicy musz± przenie¶æ siê w nowe miejsce). Pola terra preta w niektórych miejscach rozci±gaj± siê na wiele hektarów, jednak do niedawna nikt nie mia³ pojêcia, sk±d ta tajemnicza, ¿yzna i ciemna gleba tam siê wziê³a.
Niektórzy przypuszczali, ¿e jest pochodzenia wulkanicznego, inni, ¿e to osady ze starych jezior lub pozosta³o¶ci resztek ro¶linnych. Ma³o komu przychodzi³o do g³owy, ¿e wytworzyli j± mieszkaj±cy w Amazonii ludzie.
Wspó³czesne analizy dowiod³y, ¿e terra preta to jedna z ostatnich pozosta³o¶ci po pre-Kolumbijskim rolnictwie w dorzeczu Amazonki. Zosta³a ona stworzona przez ludzi, którzy ¿yli nad rzek± ponad 2500 lat temu, a czasem byæ mo¿e nawet 6000 lat temu.
Kultury te, mieszkaj±ce na s³abych rolniczo terenach, dziêki wytworzeniu w³asnych gleb, posiada³y ca³kiem zaawansowane rolnictwo. Do wytworzenia terra preta u¿ywa³y nawozu zwierzêcego, ryb, ko¶ci zwierzêcych i odpadów ro¶linnych - to typowe sk³adniki. Jednak kluczowym elementem terra preta, który nadaje jej ciemny kolor, jest wêgiel drzewny.Ten antyczny produkt Amazonii sta³ siê ostatnio obiektem intensywnych badañ klimatologów. Trwa³o¶æ wêgla drzewnego z terra preta - zachowuj±cej swoje w³asno¶ci przez stulecia - spowodowa³a pojawienie siê genialnego w swojej prostocie pomys³u.
Wêgiel drzewny to forma wêgla, spalone resztki materia³u ro¶linnego i zwierzêcego. Je¶li pozostaje on nietkniêty w ziemi przez tak d³ugo, bez wydzielania dwutlenku wêgla, to dlaczego by w ten sposób nie gromadziæ w ziemi du¿ych ilo¶ci wêgla.
Naukowcy zaczêli mówiæ o wêglu drzewnym stworzonym z ro¶lin dla celów sekwestracji jako o "biowêglu".

Jak powstaje biowêgiel? To proste - materia³ ro¶linny jest zwêglany poprzez ogrzewanie go bez dostêpu tlenu. W ten sposób, wyci±gniêty wcze¶niej przez ro¶liny z atmosfery dwutlenek wêgla nie wraca do atmosfery po ich ¶mierci, lecz zostaje uwiêziony w ziemi, nie przyczyniaj±c siê do nasilenia efektu cieplarnianego.
Gleby zawieraj± znaczne ilo¶ci naturalnego wêgla, pochodz±cego z rozk³adu ro¶lin. Jednak jest on do¶æ niestabilny z punktu widzenia zmian klimatu - kiedy gleby s± naruszane w wyniku upraw (np. orki) lub wzrostu temperatury, wydziela siê z nich dwutlenek wêgla, przez co, zamiast poch³aniaæ ten gaz, staj± siê jego ¼ród³em.
Biowêgiel, dziêki swojej wyj±tkowo wysokiej stabilno¶ci, to jednak zupe³nie inna sprawa. W ten sposób mo¿na wiêziæ wêgiel przez stulecia. Wêgiel ulega mineralizacji, wiêc jest bardzo odporny na rozpad.

Biowêgiel ma te¿ inne zalety - nie tylko u¿y¼nia gleby, ale te¿ przy jego produkcji powstaj± cenne, warto¶ciowe ekonomicznie produkty uboczne.
W procesie jego wytwarzania, oko³o jednej trzeciej biomasy zamienia siê w biowêgiel, jedna trzecia w gaz syntezowy, który mo¿na spaliæ wytwarzaj±c energiê, a jedna trzecia w substytuty ropy, które mo¿na wykorzystaæ np. do produkcji plastików (choæ raczej nie paliwa). Biowêgiel ponadto pomaga zatrzymywaæ w glebie wodê.
Dziêki tym w³a¶ciwo¶ciom wytwarzanie biowêgla mo¿e pomóc w równoczesnym rozwi±zywaniu kryzysu klimatycznego, kryzysu energetycznego oraz ¿ywno¶ciowego i wodnego.

Jednak technologia ta nie jest jeszcze stosowana na skalê przemys³ow±."

Wiêcej znajdziesz tu:
http://ziemianarozdrozu.pl/encyklopedia/133/biowegiel
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 05, 2009, 10:45:48 wys³ane przez Micha³-Anio³ » Zapisane

Wierzê w sens eksploracji i poznawania ¿ycia, kolekcjonowania wra¿eñ, wiedzy i do¶wiadczeñ. Tylko otwarty i swobodny umys³ jest w stanie odnowiæ ¶wiat
Echnaton
Aktywny u¿ytkownik
***
P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 241



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #22 : Grudzieñ 13, 2009, 13:31:21 »

@Sztudynt:
"...Jeszcze wiêksze zdumienie ogarnê³o moj± znajom±, gdy udowodni³em jej, ¿e wykonanie trzech znaków krzy¿a nad nalan± do szklanki wod± z kranu powoduje, ¿e woda ta zaczyna promieniowaæ siln±, bia³± energi±. Pamiêtajmy, ¿e w dawnych czasach w prawie wszystkich polskich domach przed pokrojeniem chleba kre¶li³o siê nad nim znak krzy¿a! Zazwyczaj gest ten by³ t³umaczony wzglêdami religijnymi, a nie radiestezyjnymi. Lepiej jednak trzykrotnie uczyniæ znak krzy¿a, i to nie tylko nad chlebem, ale nad ka¿d± potraw± przed podaniem jej na stó³. B³ogos³awienie potraw czy wody znakiem krzy¿a nie musi mieæ nic wspólnego z ¿adn± religi± - jest ono zwi±zane z promieniowaniem kszta³tów."

W zwi±zku z wod± ciekawe do¶wiadczenia przeprowadza ten japoñczyk:
http://video.google.pl/videoplay?docid=5973768289576180843&hl=pl#

Ja do³±czam siê do pytania Leszka i poproszê o ¼ród³a gdzie wystepuj± podobne praktyki (czynienia znaku krzy¿a nad posi³kiem) w innych kulturach np. u Egipcjan, Majów, Indian, czy innych. Przyznam, ¿e nie spotka³em siê z tym studiuj±c ró¿ne kultury, ale mo¿e byc to moje gapiostwo, lub po prostu nie zwraca³em na to uwagi. Gesty dziêkczynne wystepuj±ce w danej kulturze jak najbardziej moge potwierdziæ, ale znak krzy¿a (?).

W ró¿nych gus³ach mo¿na znale¼æ wiele ciekawostek, które wywodz± sie nawet z praktyk pogañskich, niekoniecznie chrze¶cijañskich. Oczywi¶cie mo¿e mieæ to zwi±zek z promieniowaniem kszta³tów, ale sk±d ta wiedza u tak "prymitywnych" ludzi ?

Pozdrawiam
Zapisane

Wolno¶æ daje kolosaln± energiê, intensywno¶æ i ¿ywotno¶æ. Tracicie j± zupe³nie, uznaj±c autorytety profesorów, czy duchowych przywódców. Uczuciowo jeste¶cie sentymentalni, ogromnie przywi±zani do jakiego¶ boga, czy jakiejs osoby. Nie daje to energii poniewa¿ kryje w sobie lêk. - Jiddu Krishnamurti
JAtoJA
Nowy u¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 3


Zobacz profil
« Odpowiedz #23 : Styczeñ 24, 2010, 00:23:32 »

czyli plastikowe kielkownice sa juz z  zalozenia niedobre do kielkowania ?? oblozyc je kamieniami zeby lepiej roslo ??- bo mam plastikowa i tak to wyglada po 4rtym dniu:


gorna "polka"

srodkowa

dolna
Zapisane
Etienne
Nowy u¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 5



Zobacz profil
« Odpowiedz #24 : Luty 05, 2010, 00:20:56 »

W zwi±zku z wod± ciekawe do¶wiadczenia przeprowadza ten japoñczyk:
http://video.google.pl/videoplay?docid=5973768289576180843&hl=pl#

Tak, ten japoñczyk [ Masaru Emoto ]  naprawde CIEKAWE do¶wiadczenia z wod± przeprowadza, konkretnie fotografuje jej kryszta³y.
Bardzo interesuj±co napisa³ swoj± ksi±¿ke, która jest bogata w zdjêcia tych¿e kryszta³ów, któr± przeczyta³em i jestem bardzo zadowolony.
Cytuj
Wspomnia³ w niej, je¿eli kto¶ zg³êbi ten temat, o jakiej¶ badaczce ze szwajcarii jak dobrze pamiêtam (niestety niemam w tym momencie ksi±¿ki w domu ¿eby zacytowaæ) która chce opracowaæ co¶ co bêdzie nasz± "kranówke" "uzdatniaæ" do jakiegokolwiek u¿ycia poniewa¿ przep³yw w prostych rurach totalnie dewastuje strukture klastrow± wody i wszystko inne co tylko siê da.
Jak udowadnia Pan Emoto samo pozytywne skupienie naszej uwagi na szklance wody ju¿ poprawia jej w³a¶ciwo¶ci.
Chcia³bym nawi±zaæ tutaj do w±tku stworzonego przeze mnie, jest czytany ale jeszcze nikt siê nie udzieli³.
http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=645.0


Zapisane

uczmy siê, tylko nasza wiedza i g³êboka ¶wiadomo¶æ poparta wspólnymi dzia³aniami mo¿e zmieniæ otaczaj±cy nas ¶wiat, NA LEPSZY.
Leszek
Administrator
Ekspert
*****
Wiadomo¶ci: 1391



Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #25 : Kwiecieñ 06, 2010, 22:16:18 »

<a href="http://www.youtube.com/v/gpDOhRiwR1M&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1&amp;&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowFullScreen&quot; value=&quot;true&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowscriptaccess&quot; value=&quot;always&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;embed src=&quot;http://www.youtube.com/v/gpDOhRiwR1M&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1&amp;&quot; type=&quot;application/x-shockwave-flash&quot; allowscriptaccess=&quot;always&quot; allowfullscreen=&quot;true&quot; width=&quot;425&quot; height=&quot;344&quot;&gt;&lt;/embed&gt;&lt;/object&gt;" target="_blank">http://www.youtube.com/v/gpDOhRiwR1M&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1&amp;&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowFullScreen&quot; value=&quot;true&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowscriptaccess&quot; value=&quot;always&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;embed src=&quot;http://www.youtube.com/v/gpDOhRiwR1M&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1&amp;&quot; type=&quot;application/x-shockwave-flash&quot; allowscriptaccess=&quot;always&quot; allowfullscreen=&quot;true&quot; width=&quot;425&quot; height=&quot;344&quot;&gt;&lt;/embed&gt;&lt;/object&gt;</a>

Masaru Emoto:
http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=27.msg120#msg120
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 06, 2010, 22:20:12 wys³ane przez Leszek » Zapisane

mi³o¶æ rado¶æ piêkno
JAtoJA
Nowy u¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 3


Zobacz profil
« Odpowiedz #26 : Pa¼dziernik 08, 2010, 17:01:26 »

energetyzowanie wody wg Dana Vitalisa
http://www.youtube.com/watch?v=GDIEKaVJm4k
Zapisane
Strony: « 1 2 3   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap
BlueSkies design by Bloc | XHTML | CSS

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

ganggob vfirma apelkaoubkonrad692 cinemak julandia