"LiczÂące sobie wiele setek lat europejskie legendy o bogatych zaginionych miastach w dorzeczu Amazonki przez wiele lat byÂły odrzucane przez uczonych. CzĂŞÂściowo dlatego, Âże region ten jest zbyt jaÂłowy, aby wyÂżywiĂŚ ogromnÂą populacjĂŞ rozrastajÂącej siĂŞ cywilizacji.
Nowe odkrycia sugerujÂą jednak, Âże w g³êbi puszczy moÂżliwe byÂło budowanie wspaniaÂłych miast – dziĂŞki wytwarzaniu niezwykle Âżyznej gleby. Obecnie naukowcy starajÂą siĂŞ odtworzyĂŚ staroÂżytnÂą recepturĂŞ na urodzajnÂą ziemiĂŞ, ktĂłra nawet obecnie pokrywa okoÂło 10% obszaru Amazonii. Kluczowe skÂładniki to wĂŞgiel drzewny, fragmenty ceramicznych naczyĂą, ludzkie odchody i inne odpadki. NiektĂłrzy eksperci sÂądzÂą, Âże supergleba moÂże pomĂłc w walce ze Âświatowym gÂłodem, a nawet zmniejszyĂŚ efekt cieplarniany.
Przez wiele lat naukowcy sÂądzili, Âże amazoĂąska gleba jest zbyt kwaÂśna dla jakichkolwiek roÂślin uprawnych, poza moÂże najbardziej odpornymi odmianami manioku. Jednak w ciÂągu ostatnich kilku dekad odkrywano coraz wiĂŞcej obszarĂłw pokrytych ÂżyznÂą terra preta – czarnÂą ziemiÂą. Wytwarzana przez ludzi gleba koloru czekoladowego wyraÂźnie kontrastuje z naturalnym dla tych regionĂłw ¿ó³tym gruntem.
Wraz z rozwojem rolnictwa na tej urodzajne glebie moÂżliwe staÂło siĂŞ zamieszkiwanie na jednym terenie przez bardzo dÂługie okresy czasu, co z kolei zachĂŞcaÂło do budowania wspaniaÂłych miast. DziĂŞki temu powstaÂły takÂże zÂłoÂżone spoÂłeczeĂąstwa, podzielone na klasy. Cywilizacje mogÂły siĂŞ rozwijaĂŚ na wielkÂą skalĂŞ. A potem nastÂąpiÂł rok 1492.
Europejscy odkrywcy przywieÂźli ze sobÂą choroby, ktĂłre w krĂłtkim czasie zdziesiÂątkowaÂły mieszkaĂącĂłw Amazonii, a nielicznych, ktĂłrzy przetrwali, zepchnĂŞÂły w otchÂłanie dÂżungli, gdzie musieli wrĂłciĂŚ do prymitywnego Âżycia myÂśliwych i zbieraczy.
Obecnie naukowcy na wyœcigi staraj¹ siê poznaÌ przepis na terra preta. Dzieki niej mo¿liwe sta³oby siê prowadzenie bardziej efektywnej polityki rolnej w Ameryce Po³udniowej i nie tylko. Nie jest to jednak takie proste. Wêgiel drzewny u¿ywany do produkowania supergleby przyci¹ga specjalne odmiany grzybów i mikroorganizmów. Te najmniejsze formy ¿ycia sprawiaj¹, ¿e wêgiel jest w stanie absorbowaÌ du¿e iloœci substancji od¿ywczych, zapewniaj¹c ¿yznoœÌ ziemi przez setki lat. Same sk³adniki terra preta to tylko czêœÌ sukcesu. Ogromn¹ rolê odgrywaj¹ jej o¿ywione elementy. Jednak wyselekcjonowanie odpowiednich organizmów nie jest proste.
Naukowcy s¹dz¹, ¿e dodatek wêgla drzewnego pozwoli mieszkaùcom wielu regionów œwiata korzystaÌ z gleby obecnie zbyt kwaœnej. Ponadto, wieloletnie zwiêkszenie ¿yznoœci gruntu pozwoli rolnikom na bardziej osiad³y tryb ¿ycia i sprawi, ze nie bêd¹ oni musieli wycinaÌ i wypalaÌ kolejnych po³aci lasu. To z kolei zmniejszy emisje gazów cieplarnianych. Odpowiednie powolne spalanie i kompostowanie drewna pozwala zachowaÌ wiêkszoœÌ wêgla pierwiastkowego w postaci zwi¹zanej, zapobiegaj¹c jego ucieczce do atmosfery w postaci dwutlenku. W porównaniu do praktykowanej obecnie metody karczowania i wypalania lasów, powolne spalanie (a nastêpnie mieszanie powsta³ego wêgla drzewnego z ziemia) pozwala zatrzymaÌ niemal 50% wêgla zawartego w masie drzewnej. Zwyk³e spalanie powoduje uwolnienie do atmosfery ponad 95% tego pierwiastka.
Terra preta uwaÂżana jest za stosunkowo proste i nie wymagajÂące zaawansowanej technologii rozwiÂązanie, ktĂłre pozwoli nie tylko zmniejszyĂŚ Âświatowy deficyt ÂżywnoÂści, ale takÂże walczyĂŚ z efektem cieplarnianym."
http://www.masterminds.pl/Tajemnicze.25/Terra,preta,fundamentem,zaginionych,miast,Amazonii.407.htmlhttp://www.masterminds.pl/n/Najnowsze,pytania,i,odpowiedzi.htmlI to wszystko zrobiona ponad 2000 lat temu przez tzw."dzikie ludy"
BiowĂŞgiel
"W Amazonii, farmerzy od dawna u¿ywali specjalnego rodzaju nawozu - wytwarzanej lokalnie podobnej do kompostu substancji, cenionej ze wzglêdu na zdumiewaj¹ce zdolnoœci do d³ugotrwa³ego u¿yŸniania s³abych i wyczerpanych gleb. Nazywaj¹ j¹ "terra preta do indio" - w dos³ownym t³umaczeniu "ciemna ziemia Indian". Gêsta, bogata i gliniasta, terra preta kontrastuje z reszt¹ cienkich i ubogich ziem regionu (wydaje siê to paradoksalne, ale gleby lasów deszczowych s¹ niezbyt ¿yzne - z tego powodu farmerzy, którzy karczuj¹ lasy pod uprawy musz¹ ca³y czas wycinaÌ nowe obszary - po kilku latach upraw plony za³amuj¹ siê, a rolnicy musz¹ przenieœÌ siê w nowe miejsce). Pola terra preta w niektórych miejscach rozci¹gaj¹ siê na wiele hektarów, jednak do niedawna nikt nie mia³ pojêcia, sk¹d ta tajemnicza, ¿yzna i ciemna gleba tam siê wziê³a.
NiektĂłrzy przypuszczali, Âże jest pochodzenia wulkanicznego, inni, Âże to osady ze starych jezior lub pozostaÂłoÂści resztek roÂślinnych. MaÂło komu przychodziÂło do gÂłowy, Âże wytworzyli jÂą mieszkajÂący w Amazonii ludzie.
Wspó³czesne analizy dowiod³y, ¿e terra preta to jedna z ostatnich pozosta³oœci po pre-Kolumbijskim rolnictwie w dorzeczu Amazonki. Zosta³a ona stworzona przez ludzi, którzy ¿yli nad rzek¹ ponad 2500 lat temu, a czasem byÌ mo¿e nawet 6000 lat temu.
Kultury te, mieszkaj¹ce na s³abych rolniczo terenach, dziêki wytworzeniu w³asnych gleb, posiada³y ca³kiem zaawansowane rolnictwo. Do wytworzenia terra preta u¿ywa³y nawozu zwierzêcego, ryb, koœci zwierzêcych i odpadów roœlinnych - to typowe sk³adniki. Jednak kluczowym elementem terra preta, który nadaje jej ciemny kolor, jest wêgiel drzewny.Ten antyczny produkt Amazonii sta³ siê ostatnio obiektem intensywnych badaù klimatologów. Trwa³oœÌ wêgla drzewnego z terra preta - zachowuj¹cej swoje w³asnoœci przez stulecia - spowodowa³a pojawienie siê genialnego w swojej prostocie pomys³u.
WĂŞgiel drzewny to forma wĂŞgla, spalone resztki materiaÂłu roÂślinnego i zwierzĂŞcego. JeÂśli pozostaje on nietkniĂŞty w ziemi przez tak dÂługo, bez wydzielania dwutlenku wĂŞgla, to dlaczego by w ten sposĂłb nie gromadziĂŚ w ziemi duÂżych iloÂści wĂŞgla.
Naukowcy zaczĂŞli mĂłwiĂŚ o wĂŞglu drzewnym stworzonym z roÂślin dla celĂłw sekwestracji jako o "biowĂŞglu".
Jak powstaje biowĂŞgiel? To proste - materiaÂł roÂślinny jest zwĂŞglany poprzez ogrzewanie go bez dostĂŞpu tlenu. W ten sposĂłb, wyciÂągniĂŞty wczeÂśniej przez roÂśliny z atmosfery dwutlenek wĂŞgla nie wraca do atmosfery po ich Âśmierci, lecz zostaje uwiĂŞziony w ziemi, nie przyczyniajÂąc siĂŞ do nasilenia efektu cieplarnianego.
Gleby zawieraj¹ znaczne iloœci naturalnego wêgla, pochodz¹cego z rozk³adu roœlin. Jednak jest on doœÌ niestabilny z punktu widzenia zmian klimatu - kiedy gleby s¹ naruszane w wyniku upraw (np. orki) lub wzrostu temperatury, wydziela siê z nich dwutlenek wêgla, przez co, zamiast poch³aniaÌ ten gaz, staj¹ siê jego Ÿród³em.
BiowĂŞgiel, dziĂŞki swojej wyjÂątkowo wysokiej stabilnoÂści, to jednak zupeÂłnie inna sprawa. W ten sposĂłb moÂżna wiĂŞziĂŚ wĂŞgiel przez stulecia. WĂŞgiel ulega mineralizacji, wiĂŞc jest bardzo odporny na rozpad.
BiowĂŞgiel ma teÂż inne zalety - nie tylko uÂżyÂźnia gleby, ale teÂż przy jego produkcji powstajÂą cenne, wartoÂściowe ekonomicznie produkty uboczne.
W procesie jego wytwarzania, okoÂło jednej trzeciej biomasy zamienia siĂŞ w biowĂŞgiel, jedna trzecia w gaz syntezowy, ktĂłry moÂżna spaliĂŚ wytwarzajÂąc energiĂŞ, a jedna trzecia w substytuty ropy, ktĂłre moÂżna wykorzystaĂŚ np. do produkcji plastikĂłw (choĂŚ raczej nie paliwa). BiowĂŞgiel ponadto pomaga zatrzymywaĂŚ w glebie wodĂŞ.
DziĂŞki tym wÂłaÂściwoÂściom wytwarzanie biowĂŞgla moÂże pomĂłc w rĂłwnoczesnym rozwiÂązywaniu kryzysu klimatycznego, kryzysu energetycznego oraz ÂżywnoÂściowego i wodnego.
Jednak technologia ta nie jest jeszcze stosowana na skalĂŞ przemysÂłowÂą."
WiĂŞcej znajdziesz tu:
http://ziemianarozdrozu.pl/encyklopedia/133/biowegiel