Choose fontsize:
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
 
Strony: « 1 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: To co jemy i pijemy...  (Przeczytany 41902 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Xellos
Aktywny uÂżytkownik
***
Wiadomości: 100



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #20 : Listopad 06, 2009, 00:00:29 »

Œlepy jesteœ, w pierwszej wersji nie odpowiedzia³em na Twoje agresywne zaczepki okreœlaj¹c je jako egocentryzm. Poniewa¿ w drugiej stwierdzi³eœ, ¿e pisa³eœ serio tzn. merytorycznie. Cofn¹³em siê w ty³ i odpisa³em na Twoje niby zgodne z tematem wywody z pierwszego posta wyt³uszczaj¹c je i odpisuj¹c co o tym s¹dzê. Czyli...zgodnie z ¿yczeniem Leszka "kontynuujcie ciekaw¹ dyskusjê." Wiêc siê Xellos ustosunkowa³em

Pozdrawiam
Zapisane
MichaÂł-AnioÂł
Moderator Globalny
Ekspert
*****
Wiadomości: 669


Nauka jest tworem mistycznym i irracjonalnym


Zobacz profil
« Odpowiedz #21 : Grudzień 05, 2009, 10:37:58 »

"LiczÂące sobie wiele setek lat europejskie legendy o bogatych zaginionych miastach w dorzeczu Amazonki przez wiele lat byÂły odrzucane przez uczonych. CzĂŞÂściowo dlatego, Âże region ten jest zbyt jaÂłowy, aby wyÂżywiĂŚ ogromnÂą populacjĂŞ rozrastajÂącej siĂŞ cywilizacji.

Nowe odkrycia sugerujÂą jednak, Âże w g³êbi puszczy moÂżliwe byÂło budowanie wspaniaÂłych miast – dziĂŞki wytwarzaniu niezwykle Âżyznej gleby. Obecnie naukowcy starajÂą siĂŞ odtworzyĂŚ staroÂżytnÂą recepturĂŞ na urodzajnÂą ziemiĂŞ, ktĂłra nawet obecnie pokrywa okoÂło 10% obszaru Amazonii. Kluczowe skÂładniki to wĂŞgiel drzewny, fragmenty ceramicznych naczyĂą, ludzkie odchody i inne odpadki. NiektĂłrzy eksperci sÂądzÂą, Âże supergleba moÂże pomĂłc w walce ze Âświatowym gÂłodem, a nawet zmniejszyĂŚ efekt cieplarniany.

Przez wiele lat naukowcy sÂądzili, Âże amazoĂąska gleba jest zbyt kwaÂśna dla jakichkolwiek roÂślin uprawnych, poza moÂże najbardziej odpornymi odmianami manioku. Jednak w ciÂągu ostatnich kilku dekad odkrywano coraz wiĂŞcej obszarĂłw pokrytych ÂżyznÂą terra preta – czarnÂą ziemiÂą. Wytwarzana przez ludzi gleba koloru czekoladowego wyraÂźnie kontrastuje z naturalnym dla tych regionĂłw ¿ó³tym gruntem.

Wraz z rozwojem rolnictwa na tej urodzajne glebie moÂżliwe staÂło siĂŞ zamieszkiwanie na jednym terenie przez bardzo dÂługie okresy czasu, co z kolei zachĂŞcaÂło do budowania wspaniaÂłych miast. DziĂŞki temu powstaÂły takÂże zÂłoÂżone spoÂłeczeĂąstwa, podzielone na klasy. Cywilizacje mogÂły siĂŞ rozwijaĂŚ na wielkÂą skalĂŞ. A potem nastÂąpiÂł rok 1492.

Europejscy odkrywcy przywieÂźli ze sobÂą choroby, ktĂłre w krĂłtkim czasie zdziesiÂątkowaÂły mieszkaĂącĂłw Amazonii, a nielicznych, ktĂłrzy przetrwali, zepchnĂŞÂły w otchÂłanie dÂżungli, gdzie musieli wrĂłciĂŚ do prymitywnego Âżycia myÂśliwych i zbieraczy.

Obecnie naukowcy na wyœcigi staraj¹ siê poznaÌ przepis na terra preta. Dzieki niej mo¿liwe sta³oby siê prowadzenie bardziej efektywnej polityki rolnej w Ameryce Po³udniowej i nie tylko. Nie jest to jednak takie proste. Wêgiel drzewny u¿ywany do produkowania supergleby przyci¹ga specjalne odmiany grzybów i mikroorganizmów. Te najmniejsze formy ¿ycia sprawiaj¹, ¿e wêgiel jest w stanie absorbowaÌ du¿e iloœci substancji od¿ywczych, zapewniaj¹c ¿yznoœÌ ziemi przez setki lat. Same sk³adniki terra preta to tylko czêœÌ sukcesu. Ogromn¹ rolê odgrywaj¹ jej o¿ywione elementy. Jednak wyselekcjonowanie odpowiednich organizmów nie jest proste.

Naukowcy s¹dz¹, ¿e dodatek wêgla drzewnego pozwoli mieszkaùcom wielu regionów œwiata korzystaÌ z gleby obecnie zbyt kwaœnej. Ponadto, wieloletnie zwiêkszenie ¿yznoœci gruntu pozwoli rolnikom na bardziej osiad³y tryb ¿ycia i sprawi, ze nie bêd¹ oni musieli wycinaÌ i wypalaÌ kolejnych po³aci lasu. To z kolei zmniejszy emisje gazów cieplarnianych. Odpowiednie powolne spalanie i kompostowanie drewna pozwala zachowaÌ wiêkszoœÌ wêgla pierwiastkowego w postaci zwi¹zanej, zapobiegaj¹c jego ucieczce do atmosfery w postaci dwutlenku. W porównaniu do praktykowanej obecnie metody karczowania i wypalania lasów, powolne spalanie (a nastêpnie mieszanie powsta³ego wêgla drzewnego z ziemia) pozwala zatrzymaÌ niemal 50% wêgla zawartego w masie drzewnej. Zwyk³e spalanie powoduje uwolnienie do atmosfery ponad 95% tego pierwiastka.

Terra preta uwaÂżana jest za stosunkowo proste i nie wymagajÂące zaawansowanej technologii rozwiÂązanie, ktĂłre pozwoli nie tylko zmniejszyĂŚ Âświatowy deficyt ÂżywnoÂści, ale takÂże walczyĂŚ z efektem cieplarnianym."
http://www.masterminds.pl/Tajemnicze.25/Terra,preta,fundamentem,zaginionych,miast,Amazonii.407.html

http://www.masterminds.pl/n/Najnowsze,pytania,i,odpowiedzi.html
I to wszystko zrobiona ponad 2000 lat temu przez tzw."dzikie ludy"


BiowĂŞgiel

"W Amazonii, farmerzy od dawna u¿ywali specjalnego rodzaju nawozu - wytwarzanej lokalnie podobnej do kompostu substancji, cenionej ze wzglêdu na zdumiewaj¹ce zdolnoœci do d³ugotrwa³ego u¿yŸniania s³abych i wyczerpanych gleb. Nazywaj¹ j¹ "terra preta do indio" - w dos³ownym t³umaczeniu "ciemna ziemia Indian". Gêsta, bogata i gliniasta, terra preta kontrastuje z reszt¹ cienkich i ubogich ziem regionu (wydaje siê to paradoksalne, ale gleby lasów deszczowych s¹ niezbyt ¿yzne - z tego powodu farmerzy, którzy karczuj¹ lasy pod uprawy musz¹ ca³y czas wycinaÌ nowe obszary - po kilku latach upraw plony za³amuj¹ siê, a rolnicy musz¹ przenieœÌ siê w nowe miejsce). Pola terra preta w niektórych miejscach rozci¹gaj¹ siê na wiele hektarów, jednak do niedawna nikt nie mia³ pojêcia, sk¹d ta tajemnicza, ¿yzna i ciemna gleba tam siê wziê³a.
NiektĂłrzy przypuszczali, Âże jest pochodzenia wulkanicznego, inni, Âże to osady ze starych jezior lub pozostaÂłoÂści resztek roÂślinnych. MaÂło komu przychodziÂło do gÂłowy, Âże wytworzyli jÂą mieszkajÂący w Amazonii ludzie.
Wspó³czesne analizy dowiod³y, ¿e terra preta to jedna z ostatnich pozosta³oœci po pre-Kolumbijskim rolnictwie w dorzeczu Amazonki. Zosta³a ona stworzona przez ludzi, którzy ¿yli nad rzek¹ ponad 2500 lat temu, a czasem byÌ mo¿e nawet 6000 lat temu.
Kultury te, mieszkaj¹ce na s³abych rolniczo terenach, dziêki wytworzeniu w³asnych gleb, posiada³y ca³kiem zaawansowane rolnictwo. Do wytworzenia terra preta u¿ywa³y nawozu zwierzêcego, ryb, koœci zwierzêcych i odpadów roœlinnych - to typowe sk³adniki. Jednak kluczowym elementem terra preta, który nadaje jej ciemny kolor, jest wêgiel drzewny.Ten antyczny produkt Amazonii sta³ siê ostatnio obiektem intensywnych badaù klimatologów. Trwa³oœÌ wêgla drzewnego z terra preta - zachowuj¹cej swoje w³asnoœci przez stulecia - spowodowa³a pojawienie siê genialnego w swojej prostocie pomys³u.
WĂŞgiel drzewny to forma wĂŞgla, spalone resztki materiaÂłu roÂślinnego i zwierzĂŞcego. JeÂśli pozostaje on nietkniĂŞty w ziemi przez tak dÂługo, bez wydzielania dwutlenku wĂŞgla, to dlaczego by w ten sposĂłb nie gromadziĂŚ w ziemi duÂżych iloÂści wĂŞgla.
Naukowcy zaczĂŞli mĂłwiĂŚ o wĂŞglu drzewnym stworzonym z roÂślin dla celĂłw sekwestracji jako o "biowĂŞglu".

Jak powstaje biowĂŞgiel? To proste - materiaÂł roÂślinny jest zwĂŞglany poprzez ogrzewanie go bez dostĂŞpu tlenu. W ten sposĂłb, wyciÂągniĂŞty wczeÂśniej przez roÂśliny z atmosfery dwutlenek wĂŞgla nie wraca do atmosfery po ich Âśmierci, lecz zostaje uwiĂŞziony w ziemi, nie przyczyniajÂąc siĂŞ do nasilenia efektu cieplarnianego.
Gleby zawieraj¹ znaczne iloœci naturalnego wêgla, pochodz¹cego z rozk³adu roœlin. Jednak jest on doœÌ niestabilny z punktu widzenia zmian klimatu - kiedy gleby s¹ naruszane w wyniku upraw (np. orki) lub wzrostu temperatury, wydziela siê z nich dwutlenek wêgla, przez co, zamiast poch³aniaÌ ten gaz, staj¹ siê jego Ÿród³em.
BiowĂŞgiel, dziĂŞki swojej wyjÂątkowo wysokiej stabilnoÂści, to jednak zupeÂłnie inna sprawa. W ten sposĂłb moÂżna wiĂŞziĂŚ wĂŞgiel przez stulecia. WĂŞgiel ulega mineralizacji, wiĂŞc jest bardzo odporny na rozpad.

BiowĂŞgiel ma teÂż inne zalety - nie tylko uÂżyÂźnia gleby, ale teÂż przy jego produkcji powstajÂą cenne, wartoÂściowe ekonomicznie produkty uboczne.
W procesie jego wytwarzania, okoÂło jednej trzeciej biomasy zamienia siĂŞ w biowĂŞgiel, jedna trzecia w gaz syntezowy, ktĂłry moÂżna spaliĂŚ wytwarzajÂąc energiĂŞ, a jedna trzecia w substytuty ropy, ktĂłre moÂżna wykorzystaĂŚ np. do produkcji plastikĂłw (choĂŚ raczej nie paliwa). BiowĂŞgiel ponadto pomaga zatrzymywaĂŚ w glebie wodĂŞ.
DziĂŞki tym wÂłaÂściwoÂściom wytwarzanie biowĂŞgla moÂże pomĂłc w rĂłwnoczesnym rozwiÂązywaniu kryzysu klimatycznego, kryzysu energetycznego oraz ÂżywnoÂściowego i wodnego.

Jednak technologia ta nie jest jeszcze stosowana na skalĂŞ przemysÂłowÂą."

WiĂŞcej znajdziesz tu:
http://ziemianarozdrozu.pl/encyklopedia/133/biowegiel
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2009, 10:45:48 wysłane przez MichaÂł-AnioÂł » Zapisane

WierzĂŞ w sens eksploracji i poznawania Âżycia, kolekcjonowania wraÂżeĂą, wiedzy i doÂświadczeĂą. Tylko otwarty i swobodny umysÂł jest w stanie odnowiĂŚ Âświat
Echnaton
Aktywny uÂżytkownik
***
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 241



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #22 : Grudzień 13, 2009, 13:31:21 »

@Sztudynt:
"...Jeszcze wiêksze zdumienie ogarnê³o moj¹ znajom¹, gdy udowodni³em jej, ¿e wykonanie trzech znaków krzy¿a nad nalan¹ do szklanki wod¹ z kranu powoduje, ¿e woda ta zaczyna promieniowaÌ siln¹, bia³¹ energi¹. Pamiêtajmy, ¿e w dawnych czasach w prawie wszystkich polskich domach przed pokrojeniem chleba kreœli³o siê nad nim znak krzy¿a! Zazwyczaj gest ten by³ t³umaczony wzglêdami religijnymi, a nie radiestezyjnymi. Lepiej jednak trzykrotnie uczyniÌ znak krzy¿a, i to nie tylko nad chlebem, ale nad ka¿d¹ potraw¹ przed podaniem jej na stó³. B³ogos³awienie potraw czy wody znakiem krzy¿a nie musi mieÌ nic wspólnego z ¿adn¹ religi¹ - jest ono zwi¹zane z promieniowaniem kszta³tów."

W zwiÂązku z wodÂą ciekawe doÂświadczenia przeprowadza ten japoĂączyk:
http://video.google.pl/videoplay?docid=5973768289576180843&hl=pl#

Ja do³¹czam siê do pytania Leszka i poproszê o Ÿród³a gdzie wystepuj¹ podobne praktyki (czynienia znaku krzy¿a nad posi³kiem) w innych kulturach np. u Egipcjan, Majów, Indian, czy innych. Przyznam, ¿e nie spotka³em siê z tym studiuj¹c ró¿ne kultury, ale mo¿e byc to moje gapiostwo, lub po prostu nie zwraca³em na to uwagi. Gesty dziêkczynne wystepuj¹ce w danej kulturze jak najbardziej moge potwierdziÌ, ale znak krzy¿a (?).

W ró¿nych gus³ach mo¿na znaleŸÌ wiele ciekawostek, które wywodz¹ sie nawet z praktyk pogaùskich, niekoniecznie chrzeœcijaùskich. Oczywiœcie mo¿e mieÌ to zwi¹zek z promieniowaniem kszta³tów, ale sk¹d ta wiedza u tak "prymitywnych" ludzi ?

Pozdrawiam
Zapisane

WolnoœÌ daje kolosaln¹ energiê, intensywnoœÌ i ¿ywotnoœÌ. Tracicie j¹ zupe³nie, uznaj¹c autorytety profesorów, czy duchowych przywódców. Uczuciowo jesteœcie sentymentalni, ogromnie przywi¹zani do jakiegoœ boga, czy jakiejs osoby. Nie daje to energii poniewa¿ kryje w sobie lêk. - Jiddu Krishnamurti
JAtoJA
Nowy uÂżytkownik
*
Wiadomości: 3


Zobacz profil
« Odpowiedz #23 : Styczeń 24, 2010, 00:23:32 »

czyli plastikowe kielkownice sa juz z  zalozenia niedobre do kielkowania ?? oblozyc je kamieniami zeby lepiej roslo ??- bo mam plastikowa i tak to wyglada po 4rtym dniu:


gorna "polka"

srodkowa

dolna
Zapisane
Etienne
Nowy uÂżytkownik
*
Wiadomości: 5



Zobacz profil
« Odpowiedz #24 : Luty 05, 2010, 00:20:56 »

W zwiÂązku z wodÂą ciekawe doÂświadczenia przeprowadza ten japoĂączyk:
http://video.google.pl/videoplay?docid=5973768289576180843&hl=pl#

Tak, ten japoĂączyk [ Masaru Emoto ]  naprawde CIEKAWE doÂświadczenia z wodÂą przeprowadza, konkretnie fotografuje jej krysztaÂły.
Bardzo interesuj¹co napisa³ swoj¹ ksi¹¿ke, która jest bogata w zdjêcia tych¿e kryszta³ów, któr¹ przeczyta³em i jestem bardzo zadowolony.
Cytuj
Wspomnia³ w niej, je¿eli ktoœ zg³êbi ten temat, o jakiejœ badaczce ze szwajcarii jak dobrze pamiêtam (niestety niemam w tym momencie ksi¹¿ki w domu ¿eby zacytowaÌ) która chce opracowaÌ coœ co bêdzie nasz¹ "kranówke" "uzdatniaÌ" do jakiegokolwiek u¿ycia poniewa¿ przep³yw w prostych rurach totalnie dewastuje strukture klastrow¹ wody i wszystko inne co tylko siê da.
Jak udowadnia Pan Emoto samo pozytywne skupienie naszej uwagi na szklance wody juÂż poprawia jej wÂłaÂściwoÂści.
ChciaÂłbym nawiÂązaĂŚ tutaj do wÂątku stworzonego przeze mnie, jest czytany ale jeszcze nikt siĂŞ nie udzieliÂł.
http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=645.0


Zapisane

uczmy siê, tylko nasza wiedza i g³êboka œwiadomoœÌ poparta wspólnymi dzia³aniami mo¿e zmieniÌ otaczaj¹cy nas œwiat, NA LEPSZY.
Leszek
Administrator
Ekspert
*****
Wiadomości: 1391



Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #25 : Kwiecień 06, 2010, 22:16:18 »

<a href="http://www.youtube.com/v/gpDOhRiwR1M&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1&amp;&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowFullScreen&quot; value=&quot;true&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowscriptaccess&quot; value=&quot;always&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;embed src=&quot;http://www.youtube.com/v/gpDOhRiwR1M&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1&amp;&quot; type=&quot;application/x-shockwave-flash&quot; allowscriptaccess=&quot;always&quot; allowfullscreen=&quot;true&quot; width=&quot;425&quot; height=&quot;344&quot;&gt;&lt;/embed&gt;&lt;/object&gt;" target="_blank">http://www.youtube.com/v/gpDOhRiwR1M&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1&amp;&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowFullScreen&quot; value=&quot;true&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowscriptaccess&quot; value=&quot;always&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;embed src=&quot;http://www.youtube.com/v/gpDOhRiwR1M&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1&amp;&quot; type=&quot;application/x-shockwave-flash&quot; allowscriptaccess=&quot;always&quot; allowfullscreen=&quot;true&quot; width=&quot;425&quot; height=&quot;344&quot;&gt;&lt;/embed&gt;&lt;/object&gt;</a>

Masaru Emoto:
http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=27.msg120#msg120
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2010, 22:20:12 wysłane przez Leszek » Zapisane

mi³oœÌ radoœÌ piêkno
JAtoJA
Nowy uÂżytkownik
*
Wiadomości: 3


Zobacz profil
« Odpowiedz #26 : Październik 08, 2010, 17:01:26 »

energetyzowanie wody wg Dana Vitalisa
http://www.youtube.com/watch?v=GDIEKaVJm4k
Zapisane
Strony: « 1 2 3   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap
BlueSkies design by Bloc | XHTML | CSS

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

cybersteam yourlifetoday classicdayz wyscigi-smierci vfirma