Choose fontsize:
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Kawiarenka "Pod Gwiazdami" :-)  (Przeczytany 88713 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Micha³-Anio³
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 669

Nauka jest tworem mistycznym i irracjonalnym

« Odpowiedz #90 : Marzec 14, 2010, 15:00:30 »

Szewc skup siê na tre¶ci i przemy¶leniach a nie na cz³owieku,liczy siê idea jak± niesie,je¶li siê z ni± nie zgadzasz to napisz co ci nie pasuje a nie uczepi³e¶ siê cz³owieka ,wszyscy jeste¶my lud¼mi i nikt z nas nie jest doskona³y.Ale na tym forum nie dyskutujemy o Winterze tylko o pewnych aksjomatach otaczaj±cej nas rzeczywisto¶ci .

Jeste¶my tym, co o sobie my¶limy. Wszystko, czym jeste¶my, wynika z naszych my¶li. Naszymi my¶lami tworzymy ¶wiat.
Budda

Wierzê w sens eksploracji i poznawania ¿ycia, kolekcjonowania wra¿eñ, wiedzy i do¶wiadczeñ. Tylko otwarty i swobodny umys³ jest w stanie odnowiæ ¶wiat
Echnaton
Aktywny u¿ytkownik
P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 241

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #91 : Marzec 14, 2010, 20:41:18 »

1998 roku Dan prezentuje na swojej stronie z³ot± spirale. Stan Tenen maj±cy prawa do tej spirali od 1987 r interweniuje. Sprawa l±duje w s±dzie. Dan Winter nie chce stan±æ przed Trybuna³em na stanowisku oskar¿onego tylko jako "wyjasniaj±cego" ca³± sytuacjê. Nie wiem co powoduje tak olbrzymi zgrzyt ¿e Dan og³asza swoje bankructwo (?), czyzby wysoka grzywna ? Nie stawia siê na kolejnych rozprawach i zwiewa z kraju.
Nie wiem jaka by³a podstawa skierowania sprawy na tory s±dowe, przecie¿ na bazie tej spirali Dan prezentowa³ swoje teorie, czym powodowa³ ³amanie praw do tej spirali ? Bra³ pieni±dze za swoje wyk³ady, w których by³a zawarta ta informacja ? Inna sprawa, jak mo¿na opatentowaæ prawa do tej z³otej spirali ? (to pytanie retoryczne). Tak jak u nas do oscypka, czy chleba baltonowskiego....  trade mark wchodzi w jakie¶ idiotyczne rejony.
To wszystko mogê zrozumieæ, chocby z perspektywy niedawnego dokumentu o Tesli (sprawa z Marconim). Je¿eli ju¿ Dan wie kto ma papiery na t± z³ot± spiralê, (od 10 lat) to jak mo¿e przedstawiaæ t± z³±czkê któr± zamie¶ci³ Leszek jako produkt do sprzeda¿y pod swoim copyrightem ? Tutaj moim zdaniem jest grubsza sprawa. Teoria (wyk³ady) maja siê nijak do produktów które wykorzystuj± opatentowane pomys³y... Pan Tenen jest cholernie skrupulatny, nie chce go oceniaæ, ale rozumiem ju¿ po wszystkim walkê o swoje prawa. Len Horovitz w 2006 musia³ przyznaæ ¿e spiralê któr± u¿y³ w swoim wyk³adzie, czy ksi±¿ce "nale¿y" do Stana T.
Ciekawi mnie jeszcze sprawa tego wyparcia siê autorytetów pod przysieg±, na które powo³ywa³ siê Dan w swoich wyk³adach, czy swoim dosier. Je¿eli nie ma tytu³ów, którymi siê tytu³uje to tutaj faktycznie ca³y jego autorytet legnie w gruzach. Sprawa jest mocno skomplikowana. Nie widzê w tej sprawie jakiej¶ z³o¶liwo¶ci z której¶ ze stron, raczej jakie¶ indolencje prawne wychodz± na jaw.
Pytanie Dana o jego stosunek do tej sprawy jest bardzo stronnicze, ale chêtnie dowiedzia³bym siê co on o tym my¶li. Leszek jest mocno zmêczony tematem, a ja specjalnie do niego pisa³ nie bêdê (s³aby angielski).

Jak zwykle w takich sytuacjach jest wiêcej pytañ ni¿ odpowiedzi.

Szewc, uwa¿aj gdzie siê rozpêdzasz. Dan z Nassimem ma trochê nie podrodze w sprawach zasadniczych (torus, rozk³ad si³ w pró¿ni), ale chyba ostanio siê spotkali przy okazji jakiego¶ seminarium.
Mam pro¶bê wy³ap mi fragment gdzie Nassim w swoim wyk³adzie wyk³ada siê w podstawach fizyki. Nie zauwa¿y³em tego w jego wyk³adzie. Co do wielko¶ci skalarnych to nie do koñca siê z Tob± zgadzam. "Skalarami nie s± np. wielko¶ci wymagaj±ce okre¶lenia w uk³adzie wspó³rzêdnych. Wielko¶ciami skalarnymi s± równie¿ warto¶ci (d³ugo¶ci) wektorów, np. szybko¶æ jest warto¶ci± prêdko¶ci, czêsto te¿ podaje siê warto¶æ si³y bez podania jej zwrotu i kierunku."-Wiki

Pozdrawiam

Wolno¶æ daje kolosaln± energiê, intensywno¶æ i ¿ywotno¶æ. Tracicie j± zupe³nie, uznaj±c autorytety profesorów, czy duchowych przywódców. Uczuciowo jeste¶cie sentymentalni, ogromnie przywi±zani do jakiego¶ boga, czy jakiejs osoby. Nie daje to energii poniewa¿ kryje w sobie lêk. - Jiddu Krishnamurti
Szewc
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 113

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #92 : Marzec 14, 2010, 22:21:53 »

Ale budowac to trzeba na czym¶ co istnieje....
W wyk³adzie o podstawach dzia³ania grawitacji to dan mówi ¿e wynika ona w³a¶nie z budowy, ¿e cz±steczki maj± budowê opart± na kszta³tach bry³ek foremnych.... Ale je¶li która¶ budowa nie jest na tych bry³kach to co wtedy? nie bêdzie wytwarzac grawitacji? bo wynika³o by z tego ¿e po³owa kryszta³ów nie tworzy grawitacji, co jest bredni± wierutn±.
Niech ju¿ ten 2013 nadejdzie, to bêdzie siê mo¿na po¶miac wreszcie....

"Nie wymy¶laj nowych czynników je¿eli nie istnieje taka potrzeba, a je¿eli ju¿, to udowodnij najpierw ich istnienie" - Arystoteles
MEM HEI SHIN
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 224

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #93 : Marzec 14, 2010, 23:05:15 »

Niech ju¿ ten 2013 nadejdzie, to bêdzie siê mo¿na po¶miac wreszcie....

Wcale nie musi byæ to rok 2013. Kto Ci tak powiedzia³, ¿e co¶ ? wydarzy siê w 2013. Uwierzy³e¶ ?. ''Czas'' jest pojêciem wzglêdnym i wymiernym, w istocie jest pojêciem ontologicznym rozumianym w sumie  jako up³yw czasu.... Tyle kropka.
Wiêc jak chcesz co¶ zrozumieæ wiêcej ni¿ ten potworny margines rzeczywisto¶ci, który oferuje Ci nauka, to wpierw zacznij od siebie i uwolnij siê od poczucia przestrzeni (miejsca) i czasu, a wtedy dostrze¿esz zupe³nie inn± rzeczywisto¶æ.
Wiêc ''okno'' innej ¶wiadomo¶ci mo¿e siê otwotrzyæ w ka¿dej chwili ...!
Pytanie tylko na ile Ty sam jeste¶ do niego przygotowany ? Zada³e¶ uczciwie sobie to pytanie ? Znasz odpowied¼ ?
Czy chcesz siê spieraæ o zasady dzia³ania wszech¶wiata, czy jako ¶wiadomo¶æ poszukujesz swojej to¿samo¶ci, swojej prawdy, swojego ¶wiadectwa..... ?

Fizyka Kwantowa policzy³a jednorodne pole kwantowej energii  o nieskoñczonej ziarnisto¶ci do 14 miejsca po przecinku.
Wszystko ok, tylko ¿e uzyskane wyniki mia¿dz± zdrowy rozs±dek.Czyli przypomina to drzewo, które ro¶nie do góry, a powinno z obliczeñ rosn±æ na dó³.
Naprawdê ludzie jeste¶cie dziwni.
Sami jeste¶cie projektantami ¶wiata i nie potraficie nawet dostrzec, ¿e ¶wiata nie ma - ¶wiat to Wy. I jeszcze k³ócicie siê sami ze samy sob±, czyli z tym co sami projektujecie. A to ju¿ naprawdê momentami przypomina walke Davida z Goliatem.Tylko, ¿e David nie walczy³, tylko zrêcznym ruchem powali³ Goliata.

« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2010, 23:16:17 wys³ane przez MEM HEI SHIN » Zapisane

¦wiat potrzebuje nowej wiedzy, dziêki której nauczyliby¶my siê ws³uchiwaæ w ciszê swego serca.....
konserwa
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 196

« Odpowiedz #94 : Marzec 14, 2010, 23:08:49 »

poza tym czy co¶ siê zdarzy czy nie
to i tak ka¿dy z nas na koñcu
bêdzie mia³ swój 2012....
wtedy m±drym bêdzie trzeba okazaæ siê
MEM HEI SHIN
Aktywny u¿ytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #95 : Marzec 14, 2010, 23:34:53 »

1998 roku Dan prezentuje na swojej stronie z³ot± spirale. Stan Tenen maj±cy prawa do tej spirali od 1987 r interweniuje. Sprawa l±duje w s±dzie. Dan Winter nie chce stan±æ przed Trybuna³em na stanowisku oskar¿onego tylko jako "wyjasniaj±cego" ca³± sytuacjê.

Powiem tak. Nie bardzo  intersuj± mnie  personalne rozgrywki
pomiêdzy lud¼mi. Niech oni sami, to rozwi±zuj± pomiedzy sob±.Wiêc w adwokata na tym forum tutaj bawi³ siê nie bêdê.
Jako cz³owieka poszukuj±cego wiedzy, a nadto zrozumienia nie interesuje mnie kto jest prelegentem. Zwracam jedynie uwagê na tre¶æ przekazu i co ja mogê z tego dla siebie wzi±æ. Ceniê ludzi za otwarto¶æ i zrozumienie, ¿e wszelka wiedza nie jest prywatn± w³asno¶ci± pojedynczego cz³owieka, ani okre¶lonych grup spo³ecznych  i oni uzurpuj± sobie do niej prawo. Wiêc cokolwiek zostanie odkryte  jest w³asno¶ci± ca³ego spo³eczeñstwa, jest w³asno¶ci± ka¿dego cz³owieka !
Wiêc w efekcie koñcowym jestem wdziêczny Winterowi za to, ¿e to dziêki niemu  dowiedzia³em siê oczym¶, co pomog³o mi zrozumieæ pewne rzeczy . Ale dowiedzia³em siê to dziêki Winterowi, a nie dziêki niejakiemu ( Stan Tenen ), który prawdopodobnie
z poczucia swojego wyimaginowanego image staæ go  na to, aby kogo¶ pozwaæ do s±du.
Dlatego na koniec podkre¶lê jeszcze raz o co mi chodzi. Wiedza nie jest ¿adn± w³asno¶ci± pana o nazwisku Stan Tenen, nie jest w³asno¶ci± Wintera, nie jest w³asno¶ci± moj±, ani Twoj±, nie jest w³asno¶ci± hebrajczyków?  Bo sk±d to niby hebrajczycy wymy¶lili
sobie ''jêzyk ¶wiat³a'' ? Mo¿e im spad³ razem z mann± z ''nieba'' jak powracali z egipskiej niewoli ?
Wiadomo sk±d ten jêzyk pochodzi, kto i dlaczego im go przekaza³ ? ..!
 Wiedza jest w³asno¶ci± ca³ej ludzko¶ci i nale¿y j± rozpowszechniaæ i docieraæ z ni± do ludzi... , do ka¿dego.....

¦wiat potrzebuje nowej wiedzy, dziêki której nauczyliby¶my siê ws³uchiwaæ w ciszê swego serca.....
Echnaton
Aktywny u¿ytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #96 : Marzec 15, 2010, 00:01:43 »

[ 1 ] Ale budowac to trzeba na czym¶ co istnieje....
[ 2 ] W wyk³adzie o podstawach dzia³ania grawitacji to dan mówi ¿e wynika ona w³a¶nie z budowy, ¿e cz±steczki maj± budowê opart± na kszta³tach bry³ek foremnych.... Ale je¶li która¶ budowa nie jest na tych bry³kach to co wtedy? nie bêdzie wytwarzac grawitacji? bo wynika³o by z tego ¿e po³owa kryszta³ów nie tworzy grawitacji, co jest bredni± wierutn±.
[ 3 ] Niech ju¿ ten 2013 nadejdzie, to bêdzie siê mo¿na po¶miac wreszcie....

sorry, ale nie czêsto mnie kto¶ tak potrafi rozbawiæ, jedziemy...

Ad 1. Co bierzemy za podstawê ? Co istnieje wg Ciebie ? Masa ? Co jest cz±stk± elementarn± ? Atom > elektron > proton > neutron > kwarki > struny ? Czy juz tu mamy podstawê ? Niestety, nie. W.I.Weksler: „Cz±stki nazywane przez nas elementarnymi s± to po prostu te cz±stki, których struktura wewnêtrzna nie jest nam znana”. To powiedzia³ cz³owiek który po¶wiêci³ ca³e swoje ¿ycie na poszukiwaniu cz±stki elementarnej. Zapomnia³em jescze o CERN'ie, najdro¿sza impreza w historii fizyki która ma nam udowodniæ istnienie tej naj, naj naj ...mniejszej teoretycznie cz±stki nazwanej Bozonem Higgsa  (jako spoiwo). Na serio kibicuje im gor±co. Trochê technika "explozyjna" jest ju¿ wypalona, ale niech tam, niech rozwalaj±, zderzaj±. Jak pojawiaj± siê nowe propozycje oparte o implozji, to tr±ci to szarlataneri±, bo kto¶ chce doj¶æ od drugiej strony... i bilansuje te wszystkie nieskoñczone si³y, które w fizyce tradycyjnej s± bardzo niewygodne i trzeba je okre¶laæ jakimis sta³ymi, aby wzory mog³y siê bilansowaæ.
Ad2. Nic z tego nie zrozumia³em, oprócz ostatniej sentencji, ¿e jest to wierutna bzdura.
Ad 3 Jak bêdziesz mia³ ochotê mo¿emy siê gdzie¶ umówiæ w 2013 roku to mo¿e ju¿ bêdzie jaka¶ nowa cz±stka elementarna, o okre¶lonej masie... wtedy stawiam piwo

Pozdrawiam

Wolno¶æ daje kolosaln± energiê, intensywno¶æ i ¿ywotno¶æ. Tracicie j± zupe³nie, uznaj±c autorytety profesorów, czy duchowych przywódców. Uczuciowo jeste¶cie sentymentalni, ogromnie przywi±zani do jakiego¶ boga, czy jakiejs osoby. Nie daje to energii poniewa¿ kryje w sobie lêk. - Jiddu Krishnamurti
Szewc
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 113

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #97 : Marzec 15, 2010, 01:13:11 »

Ad2. A ogl±da³e¶ wyk³ad o podstawach grawitacji?

http://www.youtube.com/watch?v=UJc8D-q8qJw&feature=related

radzê na przysz³o¶c dwa razy mierzyc zamin siê co¶ utnie, i nie sprawdzi...
bo tre¶ci zawarte w tym wyk³adzie<zw³aszcza fragmemt o gwiazdach i ich kszta³tach> jest powalaj±cy. Je¶li ja ciê rozbawi³em to lepiej usi±d¼ na pod³odze to siê nie poobijasz padaj±c ze ¶miechu....
Swoj± drog± zastanawia mnie jak cz³owiek bez szko³y zmierzy³ i zbada³ eksperymentalnie co¶ co jest podobno jest poza zasiêgiem wspó³czesnej nauki?

Ad3. to ja proponujê na lewitacjê albo czytanie w my¶lach, jak ju¿ bêdziesz mia³ stan wy¿szej ,¶wiadomo¶ci...

Ad1. Na czym¶ znaczy "co¶ co istnieje, i jest udowodnione i zmierzone"   Samo stwierdzenie ¿e co¶ jest tak a nie inaczej, bo ja tak mówiê nie stanowi tego faktem...

"Nie wymy¶laj nowych czynników je¿eli nie istnieje taka potrzeba, a je¿eli ju¿, to udowodnij najpierw ich istnienie" - Arystoteles
MEM HEI SHIN
Aktywny u¿ytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #98 : Marzec 15, 2010, 01:38:17 »

Swoj± drog± zastanawia mnie jak cz³owiek bez szko³y zmierzy³ i zbada³ eksperymentalnie co¶ co jest podobno jest poza zasiêgiem wspó³czesnej nauki?

A w jaki sposób Einstein stworzy³ swoje teorie, które by³y zupe³nie poza zasiêgiem  nauki ?
W jaki sposób Stefan Banach stworzy³ Fundamenta Mathematicae w  1922 roku, w której  zawar³  twierdzenia analizy funkcjonalnej, nowej  matematyki.
nie majac  nawet ukoñczonych studiów, bo pracowa³ jako nadzorca przy budowie dróg.
No w jaki sposób móg³ taki cz³owiek cokolwiek stworzyæ ?
Czy tak ciê¿ko Ci pojac, ¿e do zrozumienia nie prowadzi wcale akademicka wiedza, tylko niezwyk³a intuicja naukowa, bezpo¶rednio¶æ i otwarto¶æ !
Co ciekawe Banach o tym mówi³.
To samo by powiedzia³ pewnie Einstein i tysi±ce wielu innych ludzi.

Echnaton
Aktywny u¿ytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #99 : Marzec 15, 2010, 02:09:53 »

O rany ale pacjent...

Szewc, poczekaj z tymi postami do 2012, wtedy bêdê mia³ zdolno¶æ czytania w Twoich myslach, trudno mi dzisiaj jest siê domy¶leæ na bazie tego co piszesz, ¿e odnosisz siê do jakiego¶ konkretnego wyk³adu Dana Wintera... Jak ju¿ ³askawie zapoda³e¶ linka, to on tam opisuje uk³ad cia³ niebieskich (zapewne gromad i supergromad) które organizuj± siê  w kszta³ty przypominaj±ce dwunasto¶cian foremny, który jest fraktalny. A na tym opiera wzajemne oddzia³ywanie na siebie cia³. Prezentuje E8 - z³oty podzia³. Ciekawa teoria... ale ja w ogóle nie wiem co Ty mu zarzucasz ? ¿e to kszta³t jednej gwiazdy ma byæ dwunasto¶cianem ? Co¶ Ty dzisiaj ¿ar³ ?...

Dla mnie Dan jest ciê¿ki. Przyznaje. Czêsto mówi skrutowo, lub u¿ywa s³ów w takim znaczeniu, ¿e mogê je ¼le interpretowaæ (np. samopodobne). Czekam na jego wyk³ad, który bêdzie czytelny i przejrzysty, czyli na zasadzie pytañ i odpowiedzi, lub prowadzony przez jakiego¶ prezentera, który bêdzie Dana wpuszcza³ tylko w rozwiniêcia podtematów

Mo¿e ju¿ uda siê to zrealizowaæ we wrze¶niu w Polsce ?

Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: