Choose fontsize:
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Strony: « 1 2 3 4   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: ¯ycie to proces przebudzenia  (Przeczytany 35948 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
tijavar
Go¶æ
« Odpowiedz #30 : Kwiecieñ 25, 2010, 11:51:15 »

To by³o east z przymru¿eniem oka, rozlu¼nij siê 
east
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 620

To jest ¶wiat wed³ug Ciebie i wed³ug mnie

« Odpowiedz #31 : Kwiecieñ 25, 2010, 15:18:35 »

Wcale siê nie spi±³em.
W±tków nowych jeszcze nie jeden i nie dwa tutaj za³o¿ymy
Pozdrawiam

..  " wszystkie te istnienia, które Ciê otaczaj± s± w Tobie " naucza   Mooji -  " s± w Twoim umy¶le, s± w  Twojej ¶wiadomo¶ci . Wydaje Ci siê , ¿e patrzysz na inne ludzkie umys³y , ale wszystkie te umys³y egzystuj± w Tobie poniewa¿ Ty jeste¶ tym, który je postrzega. TO JEST ¦WIAT WED£UG CIEBIE "
Micha³-Anio³
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 669

Nauka jest tworem mistycznym i irracjonalnym

« Odpowiedz #32 : Kwiecieñ 25, 2010, 15:56:24 »

MHS  mo¿e pokusi³ by¶ siê na ma³y felietonik ,chêtnie bym poczyta³ twoj± interpretacjê rzeczywisto¶ci.

Wierzê w sens eksploracji i poznawania ¿ycia, kolekcjonowania wra¿eñ, wiedzy i do¶wiadczeñ. Tylko otwarty i swobodny umys³ jest w stanie odnowiæ ¶wiat
MEM HEI SHIN
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 224

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #33 : Kwiecieñ 25, 2010, 20:08:14 »

MHS  mo¿e pokusi³ by¶ siê na ma³y felietonik ,chêtnie bym poczyta³ twoj± interpretacjê rzeczywisto¶ci.

Nie mogê podarowaæ nikomu ¿adnej prawdy.
 Mogê wskazywaæ tylko na pewne narzêdzia, które pozwol± ³atwiej odkryæ nie prawdê, lecz przeszkody prowadz±ce do niej.
Tylko Ty znasz ca³± prawdê. Jeste¶ wielki, potê¿ny, twórczy i nieograniczony. Po co Ci wiêc moja opowie¶æ ? Po co Ci te¿ opowie¶æ innych ludzi, bez wglêdu na to kim oni s±, jak± posiadaj±  wiedzê, naukowy autorytet, czy cokolwiek ?
Ludzie, którzy chc± powiedzieæ innym prawdê o cz³owieku, ¶wiecie, ''Bogu'', wszech¶wiecie s± fa³szerzami.
Jedynymi prawdziwymi nauczycielami s± Ci, którzy pomagaj± innym odkryæ w³asn± prawdê !

Oni nie mówi± co jest, jakie jest, nie mówi± jakie powinno byæ, lecz tylko zachêcaj± do podró¿y, która jest przygod± w poznawaniu samego siebie.Siebie, w którym mie¶ci siê  wszystko, mie¶ci siê ca³y potencja³, ca³e istnienie, ca³a prawda.

Cytat, który uproszczê i napiszê po swojemu :

Zdumiewa niechêæ ludzi do zbadania, dlaczego ich ¿ycie jest  nieudane, lub nie jest takie jakie powinno byæ ?
Jedni przywykli do tego co jest, inni narzekaj±, a jeszcze inni stosuj± ucieczkowe zachowanie.
 Wydaj± sporo pieniêdzy i spêdzaj± mnóstwo czasu na seminariach, warsztatach  próbuj±c siê udoskonaliæ, szukaj± wiedzy w akademickich progach chc±c w ten sposób zape³niæ ''wewnêtrzn± pustkê''.

Ale nie po¶wiêcaj± ani chwili na zrozumienie, co siê dzieje TERAZ w danym momencie. Gdyby naprawdê poobserwowali siebie bez przywi±zania, uzyskaliby prawdziwe Poznanie i Wolno¶æ.

Maj±c ¶wiadomo¶æ tego mo¿emy ropocz±æ swoj± w³asn± podró¿ u¶wiadamiaj±c sobie, ¿e ¿ycie jest procesem przebudzenia. Je¶li zrozumiemy,  to  zdobêdziemy narzêdzia do "zintegrowania" ka¿dej ''negatywno¶ci''  która pojawi siê na naszej ¿yciowej drodze.

Nie zd±¿yli¶my na autobus! Jaka¿ to wspania³a okazja do obserwowania swych os±dów zwi±zanych z tym wydarzeniem. Krytykuj± nas i  oto mamy kolejn± wspania³± okazjê, by zaobserwowaæ, jak ciê¿ko pracuje nasze (Ego), aby wzbudziæ w nas nieprzyjemne uczucia. Przyjaciel nie przyszed³ na  spotkanie i czekamy na niego   ca³± godzinê. Jaka wspania³a okazja do przebudzenia siê i otworzenia siê na proces ¿ycia !

Celebrujmy wszystko!

« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 25, 2010, 20:38:28 wys³ane przez MEM HEI SHIN » Zapisane

¦wiat potrzebuje nowej wiedzy, dziêki której nauczyliby¶my siê ws³uchiwaæ w ciszê swego serca.....
Micha³-Anio³
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 669

Nauka jest tworem mistycznym i irracjonalnym

« Odpowiedz #34 : Kwiecieñ 25, 2010, 22:07:17 »

MEM HEI SHIN napisal
"Tylko Ty znasz ca³± prawdê. Jeste¶ wielki, potê¿ny, twórczy i nieograniczony. Po co Ci wiêc moja opowie¶æ ?"
By poznaæ twoj± opowie¶æ z drogi któr± nazywamy ¯yciem  ,ka¿dy z nas pod±¿a swoj± drog± lecz dziêki temu forum mo¿emy wymieniæ siê opowie¶ciami z naszych dróg,by móc i¶æ pewniej ,¶mielej ,dalej lub wrêcz zrobiæ pierwszy krok na drodze do poznania siebie.
(ten pompatyczny styl jest wynikiem muzy jaka leci u mnie w tle[AZJA] )
Co nie zmienia faktu ¿e odpowiedzia³e¶ tre¶ciwie 

Wierzê w sens eksploracji i poznawania ¿ycia, kolekcjonowania wra¿eñ, wiedzy i do¶wiadczeñ. Tylko otwarty i swobodny umys³ jest w stanie odnowiæ ¶wiat
MEM HEI SHIN
Aktywny u¿ytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #35 : Kwiecieñ 25, 2010, 23:39:09 »

To by³o east z przymru¿eniem oka, rozlu¼nij siê 

Sorry, bo nie w temacie w±tku, ale napisa³a¶ kiedy¶, ¿e Twoja mama jest fizykiem.
W zwi±zku z tym mam pytanie co Twoja mama jako fizyk o tym s±dzi ?
 Rzek³ bym,... temat jest niezwyk³y i jest tu ''ukryte'' bardzo wiele rzeczy o naturze fizycznej rzeczywisto¶ci.

http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=47.msg5171#msg5171

« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 26, 2010, 08:30:54 wys³ane przez Leszek » Zapisane

¦wiat potrzebuje nowej wiedzy, dziêki której nauczyliby¶my siê ws³uchiwaæ w ciszê swego serca.....
MEM HEI SHIN
Aktywny u¿ytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #36 : Maj 03, 2010, 00:47:53 »

Bram± do prawid³owej interpretacji rzeczywisto¶ci jest TRZECIE OKO.
Ró¿ne tradycje okre¶laj± j± jako ''brama'' do wszelkiego widzenia i wszelkiego s³yszenia.
Gdy ta ''brama'' siê w Tobie otworzy do¶wiadczysz wszystkich aspektów tworz±cych rzeczywisto¶æ, w której to My ''¿yjemy'' jako konstrukcje
ENERGII-¦WIADOMO¦CI.

Bardzo dobr± lektur± wprowadzaj±ca w ten temat jest ksi±¿ka - OSHO -Trzecie Oko.
Jak nie znajdziesz ebooka w necie to Ci wy¶lê mailem.
pozdr
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2010, 00:57:12 wys³ane przez MEM HEI SHIN » Zapisane

Echnaton
Aktywny u¿ytkownik
P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 241

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #37 : Maj 03, 2010, 10:25:21 »

Sorry, bo nie w temacie w±tku, ale napisa³a¶ kiedy¶, ¿e Twoja mama jest fizykiem.
W zwi±zku z tym mam pytanie co Twoja mama jako fizyk o tym s±dzi ?
 Rzek³ bym,... temat jest niezwyk³y i jest tu ''ukryte'' bardzo wiele rzeczy o naturze fizycznej rzeczywisto¶ci.
http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=47.msg5171#msg5171

W czasie kiedy Tijavar bêdzie konsultowa³a te krêgi z mam± ja od siebie dodam, ¿e fizycy z mojej rodziny maj± neutralno-pozytywny stosunek do teorii Nassima, Wintera, czy ¦G.
Ojciec, emerytowany fizyk (wieloletni wyk³adowca) porównuje te teorie jako trochê szersze rozwiniêcie ówczesnych akademickich "kó³ek dociekañ" (mówimy o pocz±tkach lat 60-tych).
Jak to w ka¿dej dziedzinie ¿ycia s± pewnie mniej lub bardziej ortodoksyjne osoby. Bardzo dobrze mieæ pod rêk± taki niewielki kube³ek zimnej wody

Najlepsze w tym wszystkim jest jednak jego pytanie, nie moje:
" Je¿eli te teorie zostan± komleksowo opracowane i udowodnione, co zrobisz z t± informacj±, jak j± wykorzystasz ? Przecie¿ to tylko rodzaj innej filozofii"

Wolno¶æ daje kolosaln± energiê, intensywno¶æ i ¿ywotno¶æ. Tracicie j± zupe³nie, uznaj±c autorytety profesorów, czy duchowych przywódców. Uczuciowo jeste¶cie sentymentalni, ogromnie przywi±zani do jakiego¶ boga, czy jakiejs osoby. Nie daje to energii poniewa¿ kryje w sobie lêk. - Jiddu Krishnamurti
east
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 620

To jest ¶wiat wed³ug Ciebie i wed³ug mnie

« Odpowiedz #38 : Maj 03, 2010, 11:51:24 »

" Je¿eli te teorie zostan± komleksowo opracowane i udowodnione, co zrobisz z t± informacj±, jak j± wykorzystasz ? Przecie¿ to tylko rodzaj innej filozofii"

Bardzo dobre pytanie. Uwa¿am, ¿e kluczowe dla tego w±tku.
"Przecie¿ to tylko rodzaj innej filozofii" - ja bym obok wyrazu "tylko " doda³ "  I A¯" . Wszystko zale¿y od naszej uwagi jak± bêdziemy przywi±zywaæ do filozofii. Ka¿dy poszukuje "filozofii" jemu odpowiadaj±cej w ¿yciu. Filozofii, czyli  zespo³u takich prawd, które przynios± nam spe³nienie i szczê¶cie. Je¶li ta "tylko i a¿" filozofia spe³nia siê w Twoim ¿yciu , ma sens w odniesieniu do innych prawd uznanych za naukowe, w szerszym kontek¶cie, to ju¿ po³owa sukcesu. Druga po³owa siêga g³êbiej. Moim zdaniem personalna filozofia powinna odzwierciedlaæ mo¿liwie najbardziej kompleksow± prawdê harmonizuj±c± zarówno ponadczasowym otoczeniem cz³owieka ( np odwiecznymi prawami przyrody i fizyki ), jak i z tym dzisiejszym , najbardziej aktualnym otoczeniem ( np ekonomia ).

I dalej mamy pytanie "co zrobisz z t± informacj±, jak j± wykorzystasz ?"
Pytanie dotyczy Ciebie i mnie, czyli tak na prawdê - kogo ? Kto wykorzystuje i kto musi co¶ zrobiæ z okre¶lon± informacj± ?
W  takim pytaniu mamy zwykle na my¶li po prostu umys³ cz³owieka. Wszystko w porz±dku , je¶li uwa¿asz siebie wy³±cznie za bycie swoim umys³em. W takim razie  proszê - zacznij "co¶" z tym robiæ, tworzyæ nowe koncepcje, wykorzystywaæ t± informacjê na tysi±ce egotycznych sposobów . Lecz je¶li tym kim¶ nie jest umys³, a ¦wiadomo¶æ, która wykorzystuje umys³ do dzia³ania , to czy w ogóle bêdziemy musieli wykorzystaæ nowe informacje ? Moim zdaniem te nowe informacje albo rezonuj± z Tob±/mn± , albo nie. Po prostu staj± siê czê¶ci± mnie , albo je pomijam. Niczego z nimi nie muszê robiæ, Ju¿ sama ¶wiadomo¶æ istnienia nowych informacji , o ile siê je zauwa¿y, niczym nowy pryzmat zmienia obraz ¶wiata, który odbieram, ale ¿eby prawdziwie dostrzec ich znaczenie w ogólnym obrazie rzeczywisto¶ci to trzeba wycofaæ siê z pêdz±cego wiru znaczeñ do "oka cyklonu" wewn±trz siebie i przyjrzeæ siê wiruj±cej na zewn±trz formie. Uwa¿am, ze wówczas da siê dostrzec wir g³ówny - bêd±cy globaln± ¶wiadomo¶ci± ca³ej natury, a na tym tle moje w³asne  wirowanie - mniej lub bardziej zgodne , harmoniczne z g³ównym nurtem.

Wczoraj wieczorem co¶ takiego mi siê chyba przytrafi³o. Bola³a mnie trochê g³owa. Usi³owa³em zasn±æ , ale sen nie nadchodzi³. Wówczas przesta³em chcieæ zasn±æ, tylko stara³em siê wczuæ w siebie, w ten ból. Po pewnym czasie zacz±³em pulsowaæ i wirowaæ wraz z tym bólem, co wcale nie by³o przyjemnie. By³o mi niedobrze, ale ostatkiem si³y woli jakby "strz±sn±³em" z siebie wci±gaj±ce mnie w ten wir macki jednocze¶nie cofaj±c siê gwa³townie wstecz -  nieoczekiwanie znalaz³em siê w ciszy , w miejscu braku czegokolwiek - dooko³a wirowa³o sobie to szaleñstwo, ale ju¿ nie ja. Wej¶ciu w strefê towarzyszy³ krótki b³ysk o¶lepiaj±cego ¶wiat³a, który zaraz znikn±³. Wnikaj±c w strefê ciszy jednocze¶nie zostawi³em za  sob± rêce i ..zêby, które  usi³owa³y mnie z³apaæ, aby wessaæ z powrotem w pêdz±cy wir.  Bezsskutecznie, gdy¿ oddziela³a nas jaka¶ bariera. Przygl±da³em siê tym zêbom w jaki¶ sposób rozumiej±c , ¿e to moje w³asne ego. Ju¿ siê z nim nie uto¿samia³em, chocia¿ te¿ wcale nie uwa¿a³em go za wroga.

Uwa¿am, ¿e to , co mi siê przytrafi³o , to by³a zmiana perspektywy patrzenia. Moje wiruj±ce "ja" by³o zaledwie w±skim paskiem w¶ród gigantycznej ilo¶ci warstw ró¿norakich wirów ponad nim i pod nim.
I niczego wiêcej nie musia³em z tym robiæ.

..  " wszystkie te istnienia, które Ciê otaczaj± s± w Tobie " naucza   Mooji -  " s± w Twoim umy¶le, s± w  Twojej ¶wiadomo¶ci . Wydaje Ci siê , ¿e patrzysz na inne ludzkie umys³y , ale wszystkie te umys³y egzystuj± w Tobie poniewa¿ Ty jeste¶ tym, który je postrzega. TO JEST ¦WIAT WED£UG CIEBIE "
Leszek
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1391

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #39 : Sierpieñ 30, 2010, 21:08:19 »

Prosimy Was o pisanie nowych postów w tym temacie w nowej lokalizacji.

Tutaj: http://forum.swietageometria.info/index.php/topic,265.msg1633.html#msg1633

W±tki przekopiowane do nowej lokalizacji bêd± tutaj zamykane i z podaniem linka do nowej lokalizacji - jak wy¿ej.
(Jest to zawsze link do OSTATNIEGO posta, który widzisz w w±tku na starym forum)

Przepraszamy za ma³y k³opot, bo trzeba siê zarejestrowaæ ponownie w nowej lokalizacji. Mogê (jako admin) zrobiæ to za ka¿dego, który sobie tego za¿yczy i przes³aæ mu na e-maila nowe has³o (z nowego forum), które sam  ³atwo sobie zmieni w zak³adce PROFIL/Ustawienia dotycz±ce konta.  Wy¶lê wszystkim instrukcjê jak to zrobiæ.

Wszystkich poinformujê w ¶rodê/czwartek o powodach przenoszenia forum.
Wy¶lê wówczas wszystkim forumowiczom wiadomo¶æ na PW.

Przepraszamy za t± niedogodno¶æ. Liczymy na wyrozumia³o¶æ.

Pozdrawiamy!

Zespó³ Forum

mi³o¶æ rado¶æ piêkno
Strony: « 1 2 3 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: