Choose fontsize:
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Strony: « 1 2 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: ÂŻycie to proces przebudzenia  (Przeczytany 42704 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
tijavar
Gość
« Odpowiedz #30 : Kwiecień 25, 2010, 11:51:15 »

To byÂło east z przymruÂżeniem oka, rozluÂźnij siĂŞ 
east
Moderator Globalny
Ekspert

To jest Âświat wedÂług Ciebie i wedÂług mnie

« Odpowiedz #31 : Kwiecień 25, 2010, 15:18:35 »

Wcale siê nie spi¹³em.
WÂątkĂłw nowych jeszcze nie jeden i nie dwa tutaj zaÂłoÂżymy
Pozdrawiam

..  " wszystkie te istnienia, ktĂłre CiĂŞ otaczajÂą sÂą w Tobie " naucza   Mooji -  " sÂą w Twoim umyÂśle, sÂą w  Twojej ÂświadomoÂści . Wydaje Ci siĂŞ , Âże patrzysz na inne ludzkie umysÂły , ale wszystkie te umysÂły egzystujÂą w Tobie poniewaÂż Ty jesteÂś tym, ktĂłry je postrzega. TO JEST ÂŚWIAT WEDÂŁUG CIEBIE "
MichaÂł-AnioÂł
Moderator Globalny
Ekspert

Nauka jest tworem mistycznym i irracjonalnym

« Odpowiedz #32 : Kwiecień 25, 2010, 15:56:24 »

MHS  moÂże pokusiÂł byÂś siĂŞ na maÂły felietonik ,chĂŞtnie bym poczytaÂł twojÂą interpretacjĂŞ rzeczywistoÂści.

WierzĂŞ w sens eksploracji i poznawania Âżycia, kolekcjonowania wraÂżeĂą, wiedzy i doÂświadczeĂą. Tylko otwarty i swobodny umysÂł jest w stanie odnowiĂŚ Âświat
MEM HEI SHIN
Aktywny uÂżytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #33 : Kwiecień 25, 2010, 20:08:14 »

MHS  moÂże pokusiÂł byÂś siĂŞ na maÂły felietonik ,chĂŞtnie bym poczytaÂł twojÂą interpretacjĂŞ rzeczywistoÂści.

Nie mogĂŞ podarowaĂŚ nikomu Âżadnej prawdy.
 MogĂŞ wskazywaĂŚ tylko na pewne narzĂŞdzia, ktĂłre pozwolÂą Âłatwiej odkryĂŚ nie prawdĂŞ, lecz przeszkody prowadzÂące do niej.
Tylko Ty znasz ca³¹ prawdĂŞ. JesteÂś wielki, potĂŞÂżny, twĂłrczy i nieograniczony. Po co Ci wiĂŞc moja opowieœÌ ? Po co Ci teÂż opowieœÌ innych ludzi, bez wglĂŞdu na to kim oni sÂą, jakÂą posiadajÂą  wiedzĂŞ, naukowy autorytet, czy cokolwiek ?
Ludzie, ktĂłrzy chcÂą powiedzieĂŚ innym prawdĂŞ o czÂłowieku, Âświecie, ''Bogu'', wszechÂświecie sÂą faÂłszerzami.
Jedynymi prawdziwymi nauczycielami sÂą Ci, ktĂłrzy pomagajÂą innym odkryĂŚ wÂłasnÂą prawdĂŞ !

Oni nie mĂłwiÂą co jest, jakie jest, nie mĂłwiÂą jakie powinno byĂŚ, lecz tylko zachĂŞcajÂą do podró¿y, ktĂłra jest przygodÂą w poznawaniu samego siebie.Siebie, w ktĂłrym mieÂści siĂŞ  wszystko, mieÂści siĂŞ caÂły potencjaÂł, caÂłe istnienie, caÂła prawda.

Cytat, ktĂłry uproszczĂŞ i napiszĂŞ po swojemu :

Zdumiewa niechĂŞĂŚ ludzi do zbadania, dlaczego ich Âżycie jest  nieudane, lub nie jest takie jakie powinno byĂŚ ?
Jedni przywykli do tego co jest, inni narzekajÂą, a jeszcze inni stosujÂą ucieczkowe zachowanie.
 WydajÂą sporo pieniĂŞdzy i spĂŞdzajÂą mnĂłstwo czasu na seminariach, warsztatach  prĂłbujÂąc siĂŞ udoskonaliĂŚ, szukajÂą wiedzy w akademickich progach chcÂąc w ten sposĂłb zapeÂłniĂŚ ''wewnĂŞtrznÂą pustkĂŞ''.

Ale nie poœwiêcaj¹ ani chwili na zrozumienie, co siê dzieje TERAZ w danym momencie. Gdyby naprawdê poobserwowali siebie bez przywi¹zania, uzyskaliby prawdziwe Poznanie i WolnoœÌ.

MajÂąc ÂświadomoœÌ tego moÂżemy ropocz¹Ì swojÂą wÂłasnÂą podró¿ uÂświadamiajÂąc sobie, Âże Âżycie jest procesem przebudzenia. JeÂśli zrozumiemy,  to  zdobĂŞdziemy narzĂŞdzia do "zintegrowania" kaÂżdej ''negatywnoÂści''  ktĂłra pojawi siĂŞ na naszej Âżyciowej drodze.

Nie zd¹¿yliÂśmy na autobus! JakaÂż to wspaniaÂła okazja do obserwowania swych osÂądĂłw zwiÂązanych z tym wydarzeniem. KrytykujÂą nas i  oto mamy kolejnÂą wspania³¹ okazjĂŞ, by zaobserwowaĂŚ, jak ciĂŞÂżko pracuje nasze (Ego), aby wzbudziĂŚ w nas nieprzyjemne uczucia. Przyjaciel nie przyszedÂł na  spotkanie i czekamy na niego   ca³¹ godzinĂŞ. Jaka wspaniaÂła okazja do przebudzenia siĂŞ i otworzenia siĂŞ na proces Âżycia !

Celebrujmy wszystko!

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 25, 2010, 20:38:28 wysłane przez MEM HEI SHIN » Zapisane

ÂŚwiat potrzebuje nowej wiedzy, dziĂŞki ktĂłrej nauczylibyÂśmy siĂŞ wsÂłuchiwaĂŚ w ciszĂŞ swego serca.....
MichaÂł-AnioÂł
Moderator Globalny
Ekspert

Nauka jest tworem mistycznym i irracjonalnym

« Odpowiedz #34 : Kwiecień 25, 2010, 22:07:17 »

MEM HEI SHIN napisal
"Tylko Ty znasz ca³¹ prawdê. Jesteœ wielki, potê¿ny, twórczy i nieograniczony. Po co Ci wiêc moja opowieœÌ ?"
By poznaĂŚ twojÂą opowieœÌ z drogi ktĂłrÂą nazywamy ÂŻyciem  ,kaÂżdy z nas pod¹¿a swojÂą drogÂą lecz dziĂŞki temu forum moÂżemy wymieniĂŚ siĂŞ opowieÂściami z naszych drĂłg,by mĂłc iœÌ pewniej ,Âśmielej ,dalej lub wrĂŞcz zrobiĂŚ pierwszy krok na drodze do poznania siebie.
(ten pompatyczny styl jest wynikiem muzy jaka leci u mnie w tle[AZJA] )
Co nie zmienia faktu Âże odpowiedziaÂłeÂś treÂściwie 

WierzĂŞ w sens eksploracji i poznawania Âżycia, kolekcjonowania wraÂżeĂą, wiedzy i doÂświadczeĂą. Tylko otwarty i swobodny umysÂł jest w stanie odnowiĂŚ Âświat
MEM HEI SHIN
Aktywny uÂżytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #35 : Kwiecień 25, 2010, 23:39:09 »

To byÂło east z przymruÂżeniem oka, rozluÂźnij siĂŞ 

Sorry, bo nie w temacie wÂątku, ale napisaÂłaÂś kiedyÂś, Âże Twoja mama jest fizykiem.
W zwiÂązku z tym mam pytanie co Twoja mama jako fizyk o tym sÂądzi ?
 RzekÂł bym,... temat jest niezwykÂły i jest tu ''ukryte'' bardzo wiele rzeczy o naturze fizycznej rzeczywistoÂści.

http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=47.msg5171#msg5171

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2010, 08:30:54 wysłane przez Leszek » Zapisane

ÂŚwiat potrzebuje nowej wiedzy, dziĂŞki ktĂłrej nauczylibyÂśmy siĂŞ wsÂłuchiwaĂŚ w ciszĂŞ swego serca.....
MEM HEI SHIN
Aktywny uÂżytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #36 : Maj 03, 2010, 00:47:53 »

BramÂą do prawidÂłowej interpretacji rzeczywistoÂści jest TRZECIE OKO.
Ró¿ne tradycje okreœlaj¹ j¹ jako ''brama'' do wszelkiego widzenia i wszelkiego s³yszenia.
Gdy ta ''brama'' siê w Tobie otworzy doœwiadczysz wszystkich aspektów tworz¹cych rzeczywistoœÌ, w której to My ''¿yjemy'' jako konstrukcje
ENERGII-ÂŚWIADOMOÂŚCI.

Bardzo dobr¹ lektur¹ wprowadzaj¹ca w ten temat jest ksi¹¿ka - OSHO -Trzecie Oko.
Jak nie znajdziesz ebooka w necie to Ci wyÂślĂŞ mailem.
pozdr
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2010, 00:57:12 wysłane przez MEM HEI SHIN » Zapisane

Echnaton
Aktywny uÂżytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #37 : Maj 03, 2010, 10:25:21 »

Sorry, bo nie w temacie wÂątku, ale napisaÂłaÂś kiedyÂś, Âże Twoja mama jest fizykiem.
W zwiÂązku z tym mam pytanie co Twoja mama jako fizyk o tym sÂądzi ?
 RzekÂł bym,... temat jest niezwykÂły i jest tu ''ukryte'' bardzo wiele rzeczy o naturze fizycznej rzeczywistoÂści.
http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=47.msg5171#msg5171

W czasie kiedy Tijavar bĂŞdzie konsultowaÂła te krĂŞgi z mamÂą ja od siebie dodam, Âże fizycy z mojej rodziny majÂą neutralno-pozytywny stosunek do teorii Nassima, Wintera, czy ÂŚG.
Ojciec, emerytowany fizyk (wieloletni wyk³adowca) porównuje te teorie jako trochê szersze rozwiniêcie ówczesnych akademickich "kó³ek dociekaù" (mówimy o pocz¹tkach lat 60-tych).
Jak to w kaÂżdej dziedzinie Âżycia sÂą pewnie mniej lub bardziej ortodoksyjne osoby. Bardzo dobrze mieĂŚ pod rĂŞkÂą taki niewielki kubeÂłek zimnej wody

Najlepsze w tym wszystkim jest jednak jego pytanie, nie moje:
" JeÂżeli te teorie zostanÂą komleksowo opracowane i udowodnione, co zrobisz z tÂą informacjÂą, jak jÂą wykorzystasz ? PrzecieÂż to tylko rodzaj innej filozofii"

WolnoœÌ daje kolosaln¹ energiê, intensywnoœÌ i ¿ywotnoœÌ. Tracicie j¹ zupe³nie, uznaj¹c autorytety profesorów, czy duchowych przywódców. Uczuciowo jesteœcie sentymentalni, ogromnie przywi¹zani do jakiegoœ boga, czy jakiejs osoby. Nie daje to energii poniewa¿ kryje w sobie lêk. - Jiddu Krishnamurti
east
Moderator Globalny
Ekspert

To jest Âświat wedÂług Ciebie i wedÂług mnie

« Odpowiedz #38 : Maj 03, 2010, 11:51:24 »

" JeÂżeli te teorie zostanÂą komleksowo opracowane i udowodnione, co zrobisz z tÂą informacjÂą, jak jÂą wykorzystasz ? PrzecieÂż to tylko rodzaj innej filozofii"

Bardzo dobre pytanie. UwaÂżam, Âże kluczowe dla tego wÂątku.
"PrzecieÂż to tylko rodzaj innej filozofii" - ja bym obok wyrazu "tylko " dodaÂł "  I AÂŻ" . Wszystko zaleÂży od naszej uwagi jakÂą bĂŞdziemy przywiÂązywaĂŚ do filozofii. KaÂżdy poszukuje "filozofii" jemu odpowiadajÂącej w Âżyciu. Filozofii, czyli  zespoÂłu takich prawd, ktĂłre przyniosÂą nam speÂłnienie i szczĂŞÂście. JeÂśli ta "tylko i aÂż" filozofia speÂłnia siĂŞ w Twoim Âżyciu , ma sens w odniesieniu do innych prawd uznanych za naukowe, w szerszym kontekÂście, to juÂż poÂłowa sukcesu. Druga poÂłowa siĂŞga g³êbiej. Moim zdaniem personalna filozofia powinna odzwierciedlaĂŚ moÂżliwie najbardziej kompleksowÂą prawdĂŞ harmonizujÂącÂą zarĂłwno ponadczasowym otoczeniem czÂłowieka ( np odwiecznymi prawami przyrody i fizyki ), jak i z tym dzisiejszym , najbardziej aktualnym otoczeniem ( np ekonomia ).

I dalej mamy pytanie "co zrobisz z tÂą informacjÂą, jak jÂą wykorzystasz ?"
Pytanie dotyczy Ciebie i mnie, czyli tak na prawdĂŞ - kogo ? Kto wykorzystuje i kto musi coÂś zrobiĂŚ z okreÂślonÂą informacjÂą ?
W  takim pytaniu mamy zwykle na myÂśli po prostu umysÂł czÂłowieka. Wszystko w porzÂądku , jeÂśli uwaÂżasz siebie wy³¹cznie za bycie swoim umysÂłem. W takim razie  proszĂŞ - zacznij "coÂś" z tym robiĂŚ, tworzyĂŚ nowe koncepcje, wykorzystywaĂŚ tÂą informacjĂŞ na tysiÂące egotycznych sposobĂłw . Lecz jeÂśli tym kimÂś nie jest umysÂł, a ÂŚwiadomoœÌ, ktĂłra wykorzystuje umysÂł do dziaÂłania , to czy w ogĂłle bĂŞdziemy musieli wykorzystaĂŚ nowe informacje ? Moim zdaniem te nowe informacje albo rezonujÂą z TobÂą/mnÂą , albo nie. Po prostu stajÂą siĂŞ czĂŞÂściÂą mnie , albo je pomijam. Niczego z nimi nie muszĂŞ robiĂŚ, JuÂż sama ÂświadomoœÌ istnienia nowych informacji , o ile siĂŞ je zauwaÂży, niczym nowy pryzmat zmienia obraz Âświata, ktĂłry odbieram, ale Âżeby prawdziwie dostrzec ich znaczenie w ogĂłlnym obrazie rzeczywistoÂści to trzeba wycofaĂŚ siĂŞ z pĂŞdzÂącego wiru znaczeĂą do "oka cyklonu" wewnÂątrz siebie i przyjrzeĂŚ siĂŞ wirujÂącej na zewnÂątrz formie. UwaÂżam, ze wĂłwczas da siĂŞ dostrzec wir g³ówny - bĂŞdÂący globalnÂą ÂświadomoÂściÂą caÂłej natury, a na tym tle moje wÂłasne  wirowanie - mniej lub bardziej zgodne , harmoniczne z g³ównym nurtem.

Wczoraj wieczorem coÂś takiego mi siĂŞ chyba przytrafiÂło. BolaÂła mnie trochĂŞ gÂłowa. UsiÂłowaÂłem zasn¹Ì , ale sen nie nadchodziÂł. WĂłwczas przestaÂłem chcieĂŚ zasn¹Ì, tylko staraÂłem siĂŞ wczuĂŚ w siebie, w ten bĂłl. Po pewnym czasie zacz¹³em pulsowaĂŚ i wirowaĂŚ wraz z tym bĂłlem, co wcale nie byÂło przyjemnie. ByÂło mi niedobrze, ale ostatkiem siÂły woli jakby "strzÂąsn¹³em" z siebie wciÂągajÂące mnie w ten wir macki jednoczeÂśnie cofajÂąc siĂŞ gwaÂłtownie wstecz -  nieoczekiwanie znalazÂłem siĂŞ w ciszy , w miejscu braku czegokolwiek - dookoÂła wirowaÂło sobie to szaleĂąstwo, ale juÂż nie ja. WejÂściu w strefĂŞ towarzyszyÂł krĂłtki bÂłysk oÂślepiajÂącego ÂświatÂła, ktĂłry zaraz znikn¹³. WnikajÂąc w strefĂŞ ciszy jednoczeÂśnie zostawiÂłem za  sobÂą rĂŞce i ..zĂŞby, ktĂłre  usiÂłowaÂły mnie zÂłapaĂŚ, aby wessaĂŚ z powrotem w pĂŞdzÂący wir.  Bezsskutecznie, gdyÂż oddzielaÂła nas jakaÂś bariera. PrzyglÂądaÂłem siĂŞ tym zĂŞbom w jakiÂś sposĂłb rozumiejÂąc , Âże to moje wÂłasne ego. JuÂż siĂŞ z nim nie utoÂżsamiaÂłem, chociaÂż teÂż wcale nie uwaÂżaÂłem go za wroga.

Uwa¿am, ¿e to , co mi siê przytrafi³o , to by³a zmiana perspektywy patrzenia. Moje wiruj¹ce "ja" by³o zaledwie w¹skim paskiem wœród gigantycznej iloœci warstw ró¿norakich wirów ponad nim i pod nim.
I niczego wiĂŞcej nie musiaÂłem z tym robiĂŚ.

..  " wszystkie te istnienia, ktĂłre CiĂŞ otaczajÂą sÂą w Tobie " naucza   Mooji -  " sÂą w Twoim umyÂśle, sÂą w  Twojej ÂświadomoÂści . Wydaje Ci siĂŞ , Âże patrzysz na inne ludzkie umysÂły , ale wszystkie te umysÂły egzystujÂą w Tobie poniewaÂż Ty jesteÂś tym, ktĂłry je postrzega. TO JEST ÂŚWIAT WEDÂŁUG CIEBIE "
Leszek
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #39 : Sierpień 30, 2010, 21:08:19 »

Prosimy Was o pisanie nowych postĂłw w tym temacie w nowej lokalizacji.

Tutaj: http://forum.swietageometria.info/index.php/topic,265.msg1633.html#msg1633

WÂątki przekopiowane do nowej lokalizacji bĂŞdÂą tutaj zamykane i z podaniem linka do nowej lokalizacji - jak wyÂżej.
(Jest to zawsze link do OSTATNIEGO posta, ktĂłry widzisz w wÂątku na starym forum)

Przepraszamy za maÂły kÂłopot, bo trzeba siĂŞ zarejestrowaĂŚ ponownie w nowej lokalizacji. MogĂŞ (jako admin) zrobiĂŚ to za kaÂżdego, ktĂłry sobie tego zaÂżyczy i przesÂłaĂŚ mu na e-maila nowe hasÂło (z nowego forum), ktĂłre sam  Âłatwo sobie zmieni w zakÂładce PROFIL/Ustawienia dotyczÂące konta.  WyÂślĂŞ wszystkim instrukcjĂŞ jak to zrobiĂŚ.

Wszystkich poinformujĂŞ w ÂśrodĂŞ/czwartek o powodach przenoszenia forum.
Wyœlê wówczas wszystkim forumowiczom wiadomoœÌ na PW.

Przepraszamy za t¹ niedogodnoœÌ. Liczymy na wyrozumia³oœÌ.

Pozdrawiamy!

Zespó³ Forum

mi³oœÌ radoœÌ piêkno
Strony: « 1 2 3 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: