Choose fontsize:
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Strony: « 1 2 3 4 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ian Xel Lungold: Kalendarz MajĂłw - ewolucja  (Przeczytany 45880 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
konserwa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #20 : Sierpień 30, 2009, 23:59:59 »

tak...
gdzieÂś czytaÂłem legendĂŞ, Âże to "bogowie" nauczyli Indian piĂŚ yerbĂŞ- stÂąd zwÂą jÂą czĂŞsto napojem "bogĂłw"
na mnie zadziaÂłaÂła jak program antywirusowy w szerokim znaczeniu.....tzn. przestaÂłem ÂłapaĂŚ wirusy, ale przede wszystkim wÂłaÂściwe dla ÂŚwiadomosci oprogramowanie zaczĂŞÂło odzyskiwaĂŚ sterowanie nad bodycomputer!
(Nie)Ja
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #21 : Sierpień 31, 2009, 18:53:41 »

Oooo.. jak dobrze Âże pojawiÂł siĂŞ temat Yerby

narazie profanujĂŞ "napĂłj bogĂłw", bo odcedzam przez sitko, ale planujĂŞ kupiĂŚ bombille i mam dylemat, bo srebrna czy zÂłota odpada ze wgledu na cenĂŞ, a najbardziej popularna stal jest ponoĂŚ maÂło fraktalna.. a bambus niehigieniczny.. wiĂŞc co lepsze brÂąz czy mosiÂądz?

..podwaÂżam wszystko i nie wykluczam niczego..
konserwa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #22 : Sierpień 31, 2009, 20:40:28 »

ja od poczÂątku mam bombillĂŞ ze stali nierdzewnej i jest O.K.; no ale rzeczywiÂście muszĂŞ przemyÂśleĂŚ kwestie fraktalnoÂści...
zdecydowanie szanuj rytuaÂł parzenia w matero i picia przez bombillĂŞ! zawierzmy wiedzy mÂądrych przodkĂłw indiaĂąskich, nie musimy tego rozumieĂŚ

a matero mam ze specjalnego drzewa o podobno magicznych wÂłaÂściwoÂściach (chyba palo santo).....

a co do Majów i "synchronicznoœci" przypomnia³em sobie bajkê o pszczó³ce Maja...w 1978 roku jako oœmiolatek dosta³em t- shirt z wizerunkiem Mai i napisem po holendersku "Ja Jestem MAJA"- nosi³em j¹ ponad dwa lata do czasu jak ju¿ porz¹dnie z niej wyros³em Chichot
przypadek?
(Nie)Ja
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #23 : Sierpień 31, 2009, 21:11:59 »

rozumiem Konserwa, Âże Ty w pracy sÂączysz YerbĂŞ z tradycyjnego naczynka?
..i tak juÂż uchodzĂŞ za dziwaka noszÂąc ze sobÂą owsiankĂŞ  Z politowaniem

..same przypadki.. Pszczó³ka Maja to moja ulubiona bajka z dzieciùstwa.. podobno dar³am sie w niebog³osy za ka¿dym razem gdy sie koùczy³a, wiêc mo¿e jednak pokonam ten opór wobec hermetycznych treœci i wezmê siê za ten Kalendarz.. Z politowaniem

pozdrawiam

..podwaÂżam wszystko i nie wykluczam niczego..
konserwa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #24 : Sierpień 31, 2009, 21:27:34 »

no có¿, pracujê u siebie....
i z tego wzglĂŞdu jak widaĂŚ teÂż jest to pewien komfort

ogĂłlnie teÂż zaczynam uchodziĂŚ za dziwaka, ale rozumiem to - nie chcĂŞ byĂŚ "normalny"
Osiris555
Nowy uÂżytkownik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #25 : Sierpień 31, 2009, 23:39:33 »

Witam ! PrzybyÂłem na to forum gdyÂż przyciÂągnaÂł mnie geniusz Dana Wintera:) To taki niepozorny facet ktĂłry odsÂłania karty ukryte dla postronnych oczu... To o czym mĂłwi to tajemna wiedza z ktĂłrej korzystajÂą w dobry lub zÂły sposĂłb oÂświeceni i wtajemniczeni.

Mam pseudonim Osiris555. Od kilku Âładnych lat zajmujĂŞ siĂŞ rozgryzaniem zagadek w tym sprawy roku 2011-12  a nawet powiem wiĂŞcej  2016 roku  jako punktu Omega.( o tym póŸniej)

RozpracowaÂłem Kalendarz MajĂłw. (PoznaÂłem osobiÂście Dr Carla Callemana(TÂłumaczyÂłem nawet na Âżywo)jeden z jego wykÂładĂłw .WykÂłady Iana Lungolda znam od kilku lat (On opracowaÂł tablice przeliczania dat urodzin z gregoriaĂąskiego na rachubĂŞ MajĂłw)

Znam Równie¿ (Niestety) Hannê Kotwick± która w Polsce uzurpuje sobie prawo do objawionej prawdy wciskaj±æ ludziom ¿e Dreamspell Jose Arguellesa to KALENDARZ MAJÓW. Kto jest z ni± jest dobry, kto zadaje za du¿o pytañ jest wys³annikiem ciemnych mocy...

TU UWAGA DO OSÓB KTÓRE ZACZÊ£Y PRACOWAÆ Z TYM KALENDARZEM I USI£UJ¡ PRZYSWOIÆ SOBIE CA£¡ IDEOLOGIÊ Z KSI¡¯EK WYD. PULSAR.

Dreamspell to Matryca synchronizujÂąca pole morficzne uÂżywajÂąca jedynie 20 pieczĂŞci MajĂłw i 13 pieczĂŞci. Rachuba nie pokrywa siĂŞ z tradycyjnÂą strzeÂżonÂą od stuleci rachubÂą MajĂłw. PrzykÂład 21 grudnia 2012 (czyli 4 Ahau) koniec cyklu w Dreamspell to 7 krystaliczna czy kosmiczna rĂŞka. Dreamspell dodaje dzieĂą poza czasem i dodaje zbyt wiele dziwnej ideologii opartej o mesjanizm twĂłrcy.

B³¹d liczbowy wynosi obecnie 54 dni ró¿nicy i z ka¿dym rokiem przestêpnym zmienia siê o 1. Dostosowana jest do urodzin twórców Jose Arguellesa kin 11 i jego by³ej ¿ony Lyoydine kin 22 (Liczby mistrzowskie systemu)

Tysiace osób pracuj¹ce z tym systemem powtarzajace regó³ki kinu dnia o zmienionej rachubie wgrywaj¹ sobie obcy program i zasilaj¹ twórców systemu. (Sam by³em pó³ roku pod wp³ywem tego kalendarza, moment wyrwania siê odczu³em fizycznie jako utratê Ÿód³a energii (powóci³ mi te¿ stan psychiczny bez euforii wobec "Prawd Dreamspell". To musi byÌ jakiœ zbiorowy program synchronizacji dla Nowego Porz¹dku Œwiata. Jose Arguelles du¿o eksperymentowa³ z LSD jego ego rozwinê³o siê przywódcê New Age , zmieni³ ostatnio ¿onê na m³odszy model...a jego partnerki obecnie martwi¹ sie o jego stan psychiczny. Myœle ¿e sam tego nie wymyœli³, zreszt¹ on sam mówi ¿e dawno umar³- To Valum Votan przemawia!!!

to na razie tyle , idĂŞ siĂŞ napiĂŚ Yerba Mate:)

Hanna Kotwicka uwaÂża sie za ambasadora tej wiedzy i mimo Âże TrĂłrcy odbiÂło dalej robi swojeskutecznie dzieki znajomoÂściaom w Nieznanym ÂŚwiecie 0ktĂłry nazywa ja Najwybitniejszym Ekspertem Kalendarza MajĂłw!

konserwa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #26 : Wrzesień 01, 2009, 00:00:37 »

no a co z tym punktem OMega?
w³aœnie zacz¹³em czytaÌ Kotwick¹ i Arguellesa - generalnie mam pozytywne odczucia
napisz coÂś wiĂŞcej o swoich doÂświadczeniach, a przede wszystkim o Majach

mogĂŞ zgodziĂŚ siĂŞ, Âże ciekawiej jest mi przebijaĂŚ siĂŞ przez prostolinijnego i kompletnie bezpretensjonalnego Dana Wintera jaki i bliÂżej mi do "zproceduralizowanej" mistyki don Juana Matusa, ale Majowie niewÂątpliwie posiadali WiedzĂŞ, ktĂłra zasÂługuje na analizĂŞ;
czy autorstwa Arguellesa i Kotwickiej? tego na razie nie umiem oceniĂŚ, ale chĂŞtnie poznam inne ÂźrĂłdÂła; moje odczucia (od 0 -max. negatyw do 10 -max. pozytyw) co do ich czĂŞÂściowo poznanej twĂłrczoÂści oceniam na 6;
koncepcja CZASU jako gry w ktĂłrej uczestniczymy intuicyjnie jest mi bardzo bliska
pozdrawiam
p.s
uwaÂżaj z yerbÂą o tej porze, dÂługa noc bĂŞdzie :
east
Moderator Globalny
Ekspert

To jest Âświat wedÂług Ciebie i wedÂług mnie

« Odpowiedz #27 : Wrzesień 01, 2009, 08:54:09 »

witaj Osiris555
Ciekawe bardzo rzeczy piszesz.
Ja rozpocz¹³em swojÂą przygodĂŞ z Kalendarzem MajĂłw oczywiÂście od Filmu , ktĂłry tu komentujemy , ale w dalszej kolejnoÂści  od ksi¹¿ki Magdy Wimmer "Majowie Tkacze Czasu, Gracze Uniwersum"  wydawnictwa Pulsar.
W ksi¹¿ce tej autorka wyraÂźnie zaznacza, Âże jest kilkadziesiÂąt ró¿niÂących siĂŞ od siebie Kalendarzy MajĂłw chociaÂż rzeczywiÂście w rachubach, ktĂłre przytacza posÂługuje siĂŞ 13 tkÂą i 20 tkÂą. Ian Lundgold mĂłwi o przeÂłomie w roku 2013 , zaÂś oficjalne obliczenia podajÂą datĂŞ  21 Grudnia 2012 .
Mogê zrozumieÌ, ¿e w ci¹gu tych kilkuset lat Kalendarz dorobi³ siê niezliczonych odmian ( wszak spo³eczna struktura Majów opiera³a siê na samorz¹dnych Paùstwach-Miastach raczej ni¿ centralnie sterowanej w³adzy ). Nie przyk³adam równie¿ zbyt wielkiej uwagi do interpretacji kinów . Tutatj zapewne ró¿norodnoœÌ jest jeszcze wiêksza . Interesuje mnie natomiast ich matematyka i pryncypia - za³o¿enia. Interesuj¹ce s¹ tak¿e fragmenty Popol Vuh.
Poza tym , wspomniana Yerba Mate to prawdziwy duch MajĂłw . Przyznam, Âże obchodzĂŞ siĂŞ z niÂą maÂło finezyjnie , czyli "w szklanke przez sitko" , ale mam szczery zamiar zakupiĂŚ sobie dwa zestawy matero i bombilli - po jednym do domu i do pracy

Co ciekawe. OdkÂąd pijĂŞ Yerbe wszelkie sÂłodkie napoje straciÂły dla mnie zupeÂłnie smak, a kawĂŞ jeszcze popijam chyba tylko z przyzwyczajenia

..  " wszystkie te istnienia, ktĂłre CiĂŞ otaczajÂą sÂą w Tobie " naucza   Mooji -  " sÂą w Twoim umyÂśle, sÂą w  Twojej ÂświadomoÂści . Wydaje Ci siĂŞ , Âże patrzysz na inne ludzkie umysÂły , ale wszystkie te umysÂły egzystujÂą w Tobie poniewaÂż Ty jesteÂś tym, ktĂłry je postrzega. TO JEST ÂŚWIAT WEDÂŁUG CIEBIE "
Osiris555
Nowy uÂżytkownik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #28 : Wrzesień 01, 2009, 12:40:09 »

Co do Kalendarzy. Majowie przejĂŞli ten system od OlmekĂłw o ktĂłrych niewiele wiadomo poza wielkimi Granitowymi gÂłowami o afrykaĂąskich rysach i podobnych artefaktach, stÂąd tyle ró¿noÂści i mitĂłw na jego temat. Natomiast rachuba czyklu Tzolkin (13x20) idÂąca przez 13 baktunĂłw czyli dÂługie liczenie. jest niezmienna. Jest ksi¹¿ka MÂądroœÌ Jaguara ,gdzie tÂłumaczony jest b³¹d rachuby (celowy lub nie) Arguellesa jak rĂłwnieÂż przelicznik dat do pobrania na dole strony http://www.calleman.com/
gdzie reprezentowana jest prawdziwa rachuba ocalaÂła podczas konkwisty. Jaki ma cel wgranie innego programu urodzin przez Dreamspell, mogĂŞ siĂŞ tylko domyÂślaĂŚ?

Kalendarz Dreamspell przypomina raczej kalendarz finansowy ktĂłry ONZ prĂłbowaÂło wprowadziĂŚ przed wojnÂą i wokó³ ktĂłrego powstaÂł ruch Arguellesa. JeÂśli zag³êbiĂŚ siĂŞ w powiÂązania Lidera New Age z dziaÂłalnoÂściÂą iluminatĂłw moÂżna odnieœÌ wraÂżenie Âże ten system ma na celu wytworzenie sieci mentalnej niekoniecznie pod³¹czonej do dobrego ÂźrĂłdÂła. Walka z Ego omawiana w tych ksi¹¿kach jest rodzajem stopniowego prania mĂłzgu.KtoÂś kto zechce zrozumieĂŚ caÂły tem system wpada po uszy. Tu jest ciekawa witryna i artykuÂły krytukujÂące Dreamspell.

http://members.shaw.ca/mjfinley/arguelles.html

I powaÂżna krytyka badacza MajĂłw J. M. Jenkinsa  http://alignment2012.com/following.html

Co do pracy Callemana i (Lungolda) teÂż mam zastrzeÂżenia oni podajÂą 28 10 2011 jako punkt koĂąca ewolucji kalendarza co nastÂąpi potem to jest zagadka...

Z mojego doÂświadczenia szukania prawdy o kalendarzu wynika Âże nie ma jednej oficjalnej , a ktoÂś kto tak twierdzi jak np.Arguelles delikatnie mija siĂŞ z prawdÂą////

Rozwaga przede wszystkim...
east
Moderator Globalny
Ekspert

To jest Âświat wedÂług Ciebie i wedÂług mnie

« Odpowiedz #29 : Wrzesień 01, 2009, 16:46:43 »

Osiris555  niezwykle ciekawe te artykuÂły. SzczegĂłlnie bardzo logicznie "wypunktowano Arguellesa tutaj  http://members.shaw.ca/mjfinley/arguelles.html
Czyli, ¿e Majowie oryginalnie nie znali wcale przestêpnych lat . Po prostu liczyli dni ca³y czas tak d³ugo, a¿ pojawi³a siê regularnoœÌ .
Tutaj t¹ regularnoœÌ widaÌ wyraŸnie
"They did not, for example, try to adjust either the year or the lunar month to fit a whole number of lunar months into the year. Instead, they observed the moon long enough to discover that 405 lunations = 46 tzolk'ins (260 x 46 = 11,960 days). If new moon occurs on (for example) the tzolk'in date 1 Imix, it will occur on the same date exactly 46 tzolk'in cycles late"
[/size]

Oraz dodatkowo tutaj ( problem roku przestĂŞpnego ) :

"The Maya approach avoids the need to intercalate a leap day at all.  The relationship between the haab and the true solar year was fixed by them by the equation 1507 solar years = 1508 haabs (365 x 1508 days), not by introducing the concept of the leap year. "
[/size]
Zatem oryginalnie Majowie nie trzymali siĂŞ ÂściÂśle rachuby rĂłwnych cykli tak, aby dopasowaĂŚ je do pĂłr roku i dÂługoÂści obiegu Ziemi wokó³ SÂłoĂąca. Po prostu brali pod uwagĂŞ znaaaacznie dÂłuÂższe "okresy " . Oryginalni Majowie nie znali naszego gregoriaĂąskiego kalendarza wiĂŞc dla nich problem rozpoczĂŞcia "nowego roku"   w ogĂłle nie istniaÂł.

Natomiast Osiris555 piszesz
Co do pracy Callemana i (Lungolda) teÂż mam zastrzeÂżenia oni podajÂą 28 10 2011 jako punkt koĂąca ewolucji kalendarza co nastÂąpi potem to jest zagadka..
A ja kilkakrotnie w tytuÂłowym filmie sÂłyszaÂłem wyraÂźnie mowĂŞ o  roku  2013 !  SkÂąd siĂŞ ta data 28/10/2011 wziĂŞÂła  ? 
Co nastÂąpi dalej ?  Pewnie rozpoczĂŞcie liczenia caÂłego Kalendarza od nowa, czyli nowe okresy  - owe majaĂąskie  "trzynaÂście nieb "
Koniec Kalendarza MajĂłw zbiega siĂŞ z przejÂściem  UkÂładu SÂłonecznego  przez pÂłaszczyznĂŞ galaktyki, co siĂŞ zdarza co 226 mln lat . NiezÂły miszmasz heh

..  " wszystkie te istnienia, ktĂłre CiĂŞ otaczajÂą sÂą w Tobie " naucza   Mooji -  " sÂą w Twoim umyÂśle, sÂą w  Twojej ÂświadomoÂści . Wydaje Ci siĂŞ , Âże patrzysz na inne ludzkie umysÂły , ale wszystkie te umysÂły egzystujÂą w Tobie poniewaÂż Ty jesteÂś tym, ktĂłry je postrzega. TO JEST ÂŚWIAT WEDÂŁUG CIEBIE "
Strony: « 1 2 3 4 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: