Mikrofala do celów spo¿ywczych, to nie jest najlepszy pomys³ ...
w pe³ni siê zgadzam..
"1.Wy¿sza czêsto¶æ wystêpowania raka ¿o³±dka i jelit, a tak¿e ogólne zwyrodnienie komórek tkanek peryferyjnych i przewodu pokarmowego.
2.Zmniejszenie sprawno¶ci uk³adu ch³onnego, co wp³ywa na degeneracjê uk³adu odporno¶ciowego i spadek mocy systemów ochronnych przed nowotworami na skutek zmian chemicznych w ¿ywno¶ci poddanej dzia³aniu mikrofal.
3.Znaczne obni¿enie warto¶ci od¿ywczej produktów poprzez obni¿enie bioprzyswajalno¶ci witamin B-complex, witaminy C, witaminy E, zasadniczych sk³adników mineralnych oraz sk³adników lipotropicznych (choliny, inozytolu) – substancji, które uniemo¿liwiaj± nieprawid³owe nagromadzenia t³uszczu i s± niezbêdne do zachowania zdrowej w±troby).
4.Tworzenie siê w poddanym ekspozycji na mikrofale, przygotowanym ju¿ miêsie rakotwórczych zwi±zków w postaci d-nitroso-diethanolaminy.
5.Sprzyjanie powstawaniu rakotwórczych wolnych rodników.
6.Pojawienie siê wiêkszego odsetka komórek nowotworowych w surowicy krwi.
7.Zaburzenia w uk³adzie pokarmowym.
W grudniu 1989 r. brytyjscy naukowcy w opublikowanym w presti¿owym pi¶mie brytyjskim „Lancet” artykule przedstawili wyniki badañ wskazuj±cymi zachodzenie zmian w od¿ywkach dla niemowl±t, które to pokarmy podgrzewano w kuchenkach mikrofalowych. Wed³ug badañ, zawarty w pokarmach aminokwas l-prolina, sk³adnik wielu bia³ek, w wyniku dzia³ania promieniowania mikrofalowego przybiera postaæ izomerów o w³a¶ciwo¶ciach toksycznych dla uk³adu nerwowego i nerek.
Sztuczne promieniowanie EM niszczy ca³kowicie energiê ¿yciow± w pokarmach poniewa¿ nastêpuje przerwanie wi±zañ chemicznych w bia³kach. Je¶li po³±czymy promieniowanie kuchenek mikrofalowych z wcze¶niejszym g³êbokim mro¿eniem pokarmów, to w wyniku otrzymujemy pokarm warto¶ci od¿ywczej papieru. Organizm jest zmuszony do wydatkowania olbrzymiej ilo¶ci energii, by taki „pokarm” strawiæ. Typowe objawy po zjedzeniu takiego posi³ku to zmêczenie i senno¶æ. Z czasem pojawiaj± siê zaburzenia pracy jelita grubego, problemy z flora jelitow± i produkcj± endogennej witaminy K (skutkuj±ce m.in. niebezpiecznymi krwawieniami z nosa), stany przygnêbienia, depresje czarnowidztwo"
http://www.eioba.pl/a95277/kuchenki_mikrofalowe_precz_z_naszych_kuchni_jednak_nie_tylko_o_tym_art