Choose fontsize:
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Strony: 1   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Pielêgniarka szykanowana za noszenie krzy¿yka  (Przeczytany 5362 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Leszek
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1391

Zobacz profil WWW Email
« : Wrzesieñ 21, 2009, 11:44:01 »

54-letniej pielêgniarce Shirley Chaplin z Exeter w hrabstwie Devon zagro¿ono postêpowaniem dyscyplinarnym za to, ¿e otwarcie daje wyraz swoim przekonaniom religijnym, nosz±c na szyi krzy¿yk - informuje BBC.

(fot. Jupiterimages)

Zarz±d regionalnego o¶rodka zdrowia (Royal and Exeter NHS Trust) stwierdzi³, ¿e przepisowy strój dla pielêgniarek, które maj± styczno¶æ z pacjentami, nie dopuszcza ¿adnych "naszyjników".

Wed³ug zarz±du noszenie krzy¿yka nie jest wymogiem wiary i dopuszczalne mo¿e byæ tylko, je¶li jest przypiêty do klapy ubrania od wewn±trz, tak by nie by³ widoczny.

Chaplin, która nosi krzy¿yk od 30 lat, wskazuje, ¿e pielêgniarki nosz± naszyjniki, co w przesz³o¶ci nie przeszkadza³o zarz±dowi o¶rodka zdrowia ani dyrekcji szpitala. Fotografie pielêgniarek z naszyjnikami na szyi by³y nawet elementem materia³ów promocyjnych o¶rodka. Zarz±d t³umaczy to niedopatrzeniem i obiecuje, ¿e siê tym zajmie.

"Wszyscy, z którymi pracujê, wiedz±, ¿e jestem chrze¶cijank±. Wiara motywuje mnie do s³u¿by i opieki nad innymi. O ile wiem, ¿aden pacjent nigdy siê nie skar¿y³ na mnie z powodu tego, ¿e noszê krzy¿yk" - mówi Chaplin.

Andrea Minichiello Williams z Chrze¶cijañskiego O¶rodka Pomocy Prawnej (CLC) zauwa¿a, ¿e "nie mo¿na oddzieliæ wiary i motywacji od innych dziedzin ¿ycia, ³±cznie z prac±, w której ludzie spêdzaj± wiêkszo¶æ swego czasu".

"Niestety agresywna, sekularna, politycznie poprawna polityka forsowana jest nie tylko w publicznej s³u¿bie zdrowia, ale tak¿e w innych sektorach" - doda³a.

CLC udzieli Chaplin pomocy prawnej w przekonaniu, ¿e jest to przypadek naruszenia praw cz³owieka.

"Mamy obowi±zek troski wobec pacjentów i personelu - stwierdza o¶wiadczenie regionalnego zarz±du opieki zdrowia. - Noszenie naszyjnika po³±czone jest z niewielkim wprawdzie, niemniej realnym ryzykiem, ¿e w przypadkach klinicznych pacjenci, zw³aszcza je¶li s± oszo³omieni, chwytaj± siê czasem przedmiotów pod wp³ywem silnej emocji".

¬ród³o:
http://praca.wp.pl/kat,18453,title,Pielegniarka-szykanowana-za-noszenie-krzyzyka,wid,11513610,wiadomosc.html?ticaid=18c93

mi³o¶æ rado¶æ piêkno
(Nie)Ja
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 160

« Odpowiedz #1 : Wrzesieñ 25, 2009, 18:10:48 »

Eh.. w Polandii problem zgo³a odmienny..

przyznaæ siê do niereligino¶ci, bezwyznaniowo¶ci itp = ostracyzm spo³eczny  Z politowaniem
szkoda gadaæ..

..podwa¿am wszystko i nie wykluczam niczego..
east
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 620

To jest ¶wiat wed³ug Ciebie i wed³ug mnie

« Odpowiedz #2 : Wrzesieñ 26, 2009, 00:54:18 »

przegiêcia w tej Anglii .
Chocia¿ je¶li w regulaminie s³u¿by medycznej by³o wyra¼nie o zakazie noszenia JAKICHKOLWIEK ozdób bez rozró¿niania ich na religijne czy ¶wieckie, to nale¿y siê zastosowaæ . Natomiast postêpowanie dyscyplinarne za krzy¿yk na ³añcuszku to przesada. Nie rozumiem, czemu musieli rozdmuchaæ t± sprawê , kiedy mo¿na by³o siê dogadaæ polubownie.  Tak samo gro¼na mog³aby byæ np obr±czka na palcu, bo o ni± mo¿e siê co¶ zaczepiæ, a przecie¿ rêce dotykaj± wiêcej ni¿ naszyjnik i s± to rêce nale¿±ce tak¿e do dyrekcji szpitala.

..  " wszystkie te istnienia, które Ciê otaczaj± s± w Tobie " naucza   Mooji -  " s± w Twoim umy¶le, s± w  Twojej ¶wiadomo¶ci . Wydaje Ci siê , ¿e patrzysz na inne ludzkie umys³y , ale wszystkie te umys³y egzystuj± w Tobie poniewa¿ Ty jeste¶ tym, który je postrzega. TO JEST ¦WIAT WED£UG CIEBIE "
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: