Choose fontsize:
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Strony: « 1 2 3 4 5 »   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: 1.0 W poszukiwaniu pierwotnego wzorca FILM  (Przeczytany 46823 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
east
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 620

To jest ¶wiat wed³ug Ciebie i wed³ug mnie

« Odpowiedz #30 : Grudzieñ 08, 2009, 04:08:16 »

eeekhhm
Ale po co nam w takim razie 10ty wymiar, skoro mamy tylko jeden horyzont zdarzeñ  - ten w którym w³a¶nie jeste¶my . T± nasz± osobist± "kropkê" (czymkolwiek jest ) ?

..  " wszystkie te istnienia, które Ciê otaczaj± s± w Tobie " naucza   Mooji -  " s± w Twoim umy¶le, s± w  Twojej ¶wiadomo¶ci . Wydaje Ci siê , ¿e patrzysz na inne ludzkie umys³y , ale wszystkie te umys³y egzystuj± w Tobie poniewa¿ Ty jeste¶ tym, który je postrzega. TO JEST ¦WIAT WED£UG CIEBIE "
Micha³-Anio³
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 669

Nauka jest tworem mistycznym i irracjonalnym

« Odpowiedz #31 : Grudzieñ 08, 2009, 10:27:14 »

A po co 3 czy 4 wymiar jest?

Wierzê w sens eksploracji i poznawania ¿ycia, kolekcjonowania wra¿eñ, wiedzy i do¶wiadczeñ. Tylko otwarty i swobodny umys³ jest w stanie odnowiæ ¶wiat
Echnaton
Aktywny u¿ytkownik
P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 241

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #32 : Grudzieñ 08, 2009, 11:34:26 »

Zaraz, zaraz...
czy ja dobrze kombinuje, ¿e jest tu podjêta synteza "punktu" o którym mówi Nassim w drodze powrotnej ze szko³y w autobusie (po lekcji geometrii), z "punktem", który wystêpuje w tej teorii 10-cio wymiarowej, który ma nam tylko lepiej zobrazowaæ zagadnienie wielowymiarowo¶ci?

Wolno¶æ daje kolosaln± energiê, intensywno¶æ i ¿ywotno¶æ. Tracicie j± zupe³nie, uznaj±c autorytety profesorów, czy duchowych przywódców. Uczuciowo jeste¶cie sentymentalni, ogromnie przywi±zani do jakiego¶ boga, czy jakiejs osoby. Nie daje to energii poniewa¿ kryje w sobie lêk. - Jiddu Krishnamurti
east
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 620

To jest ¶wiat wed³ug Ciebie i wed³ug mnie

« Odpowiedz #33 : Grudzieñ 08, 2009, 13:03:48 »

Witaj Echnaton.  Równie¿ mnie taka my¶l nasz³a  ... uczymy siê najwiêcej w drodze ze szko³y/pracy   do domu i z powrotem 

..  " wszystkie te istnienia, które Ciê otaczaj± s± w Tobie " naucza   Mooji -  " s± w Twoim umy¶le, s± w  Twojej ¶wiadomo¶ci . Wydaje Ci siê , ¿e patrzysz na inne ludzkie umys³y , ale wszystkie te umys³y egzystuj± w Tobie poniewa¿ Ty jeste¶ tym, który je postrzega. TO JEST ¦WIAT WED£UG CIEBIE "
Xellos
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 100

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #34 : Grudzieñ 08, 2009, 17:26:47 »

@Echnaton

Sugerujesz, ¿e nie rozumiem tej teorii. Tymczasem ja aby napisa³em, ¿e siê z ni± nie zgadzam. I poda³em czemu.

Mam wra¿enie, ¿e przyj±³e¶ to wszystko na sucho, od tak. Bo tak mi powiedzieli. I nie mam prawa tego zmieniaæ...trudno

Nie mam ju¿ w tym temacie nic do dodania bo bym musia³ zacz±æ siê powtarzaæ a ju¿ napisa³em przecie¿ co o tym s±dzê.
Echnaton
Aktywny u¿ytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #35 : Grudzieñ 09, 2009, 10:30:29 »

Drogi Xelosie, w³a¶nie chcia³bym zobaczyæ w którym¶ z Twoich postów, ¿e ta ca³a teoria jest b³êdna i choæby malutki argumencik na jej potwierdzenie. Ja nie twierdzê, ¿e jest to jedyna s³uszna koncepcja, ale ¿eby j± podwa¿yæ trzeba np. zaprezentowaæ inne (wiem ¿e s± 11-sto, 14-sto, 25-cio wymierowe koncepcje), lub rozmontowaæ t± dodaj±c np. 11 wymiar. Wszystkie Twoje usilne próby dodania punktu w 10 wymiarze by³y niepoprawne. Tak niepoprawne, ¿e mogê tylko domy¶laæ siê, ¿e nie wiesz o co tu chodzi. Tylko przypuszczam, bo Twoje przyk³ady mieszcz± siê w tej teorii gdzie¶ w 7 wymiarze.

@Echnaton
Mam wra¿enie, ¿e przyj±³e¶ to wszystko na sucho, od tak. Bo tak mi powiedzieli. I nie mam prawa tego zmieniaæ...trudno

Wiesz, ciê¿ko odnie¶æ siê do takiej argumentacji. Czy sucho jest < od mokro ?
Nie mam kontaktów z UFO i nie próbowa³em chanelingu, nikt mi nic nie mówi³ w sprawie tej teorii.
Reasumuj±c, bo temat siê niepotrzebnie przeci±ga. Nie wykaza³e¶ ¿adnym przyk³adem ¿e ta teoria jest u³omna. Nie mo¿na sobie pisaæ ¿e: " eee tam, dodam sobie punkt poci±gnê prost± i mam 11 wymiar ". Jak kto¶ pisze ¿e 2+2=5 to ja siê pytam jak to mo¿liwe, bo jak biore 2 jab³ka i jeszcze dwa to mam 4 i nikt mi tego nie musia³ powiedzieæ i wielkiego uduchowienia do tego nie potrzeba.

Pozdrawiam

Wolno¶æ daje kolosaln± energiê, intensywno¶æ i ¿ywotno¶æ. Tracicie j± zupe³nie, uznaj±c autorytety profesorów, czy duchowych przywódców. Uczuciowo jeste¶cie sentymentalni, ogromnie przywi±zani do jakiego¶ boga, czy jakiejs osoby. Nie daje to energii poniewa¿ kryje w sobie lêk. - Jiddu Krishnamurti
Xellos
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 100

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #36 : Grudzieñ 09, 2009, 11:30:07 »

No trudno ja uwa¿am inaczej. Dlatego pisa³em, ¿e jest to ograniczone cz³owiekiem i jego umys³em i znanymi wyrazami. Od zawsze próbowa³ ogarn±æ "wszystko". Dziwny przyk³ad z tym 2+2, bo to s± fakty uznane przez ka¿dego na tej planecie kontra teoria, która jest nie do sprawdzenia. Innymi s³owy trzymaj±c siê analogii nie mo¿esz podwa¿yæ 2+2=5 bo nawet nie wiesz czy 2+2=4.

Okej podam Ci proste zdanie podsumowuj±ce t± dyskusje bo pro¶ciej siê nie da. Ty starasz siê ogarn±æ "wszystko" a ja uwa¿am, ¿e siê tak nie da. Nie ma to nic wspólnego z ¿adnym channelingiem wiêc nie szufladkuj mnie. Poda³em przyk³ad tylko dla jaj tam wpisa³em Enki nawet z emotikon± czy¿ nie ?

Ta teoria nigdy nie bêdzie mieæ dla mnie sensu. Bo ja wychodzê z za³o¿enia, ¿e nie da siê postawiæ kropki, która ogarnia wszystko i tyle. A tam jacy¶ ludzie staraj± siê w³a¶nie postawiæ kropê, the end, finito i powiedzieæ, tu jest koniec

ale ¿eby j± podwa¿yæ trzeba np. zaprezentowaæ inne

nie bardzo, wystarczy podwa¿yæ sens tworzenie koñca a nie tworzyæ kolejn± z koñcem
Echnaton
Aktywny u¿ytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #37 : Grudzieñ 09, 2009, 12:42:26 »

...ale jeste¶ ¶wiadomy, ¿e ca³a nasza wiedza (matematyka, fizyka, ...) najpierw zak³ada jak±¶ tezê, a potem jej broni. Rozumiem ¿e w Twoim przypadku ¿adne ze znanych praw jest niepotrzebne do dywagacji na tematy egzystencjalne. Jaki¶ tam Einstein, Kopernik, Pitagoras, Newton etc. to cienkie bolki, bo próbuj± ogarn±æ ten wszech¶wiat rozumem. No mój drogi nic innego nam nie zostaje, jak przynajmniej próbowaæ...

Micha³-Anio³
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 669

Nauka jest tworem mistycznym i irracjonalnym

« Odpowiedz #38 : Grudzieñ 09, 2009, 14:15:15 »

Pogl±dy SOKRATESA
Sokrates to wybitny filozof grecki (469 – 399 p.n.e.), który nie pozostawi³ po sobie pism. Jego nauki zreferowa³ m.in. Platon(jego uczeñ). Sam Sokrates zapisa³ siê w dziejach historii filozofii jako doskona³y mówca, mistrz konwersacji. (...)
http://www.naleniucha.pl/humanities/h_philosophy/1915476-obrona-sokratesa/

Sokrates  niczego nie pisa³, bo uwa¿a³, ¿e s³owo pisane jest z³ym narzêdziem do wypowiedzenia prawdy.
W³a¶ciwy jest dialog, rozmowa. Wiedza dla Sokratesa jest spostrze¿eniem. Istniej± ró¿nice w postrzeganiu wiedzy pomiêdzy lud¼mi, mimo ¿e wszyscy jeste¶my tacy sami.
Trzy argumenty Sokratesa przeciwko Sofistom:
1. Skoro cz³owiek spostrzega ¶wiat zmys³owy, tak jak zwierzêta, to spostrzega ten ¶wiat lepiej? Dlaczego cz³owiek jest miar± ¶wiata?
2. Ka¿dy jest miar± swojej m±dro¶ci, nie ma wiedzy obiektywnej
3. Wymienianie pogl±dów nie mia³oby sensu, gdyby ka¿dy upiera³ siê przy swoim zdaniu. Trzeba doj¶æ do wspólnego stanowiska.
Dyskusja dla Sokratesa jest sposobem dochodzenia do wiedzy. Prawda jest w nas tylko trzeba ja odnale¼æ. Rodzi siê ona w dyskusji.
http://www.naleniucha.pl/books/1883301-sofi%C5%9Bci-sokrates-pogl%C4%85dy-sokratesa-przeciwko/
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 09, 2009, 14:57:04 wys³ane przez Leszek » Zapisane

Wierzê w sens eksploracji i poznawania ¿ycia, kolekcjonowania wra¿eñ, wiedzy i do¶wiadczeñ. Tylko otwarty i swobodny umys³ jest w stanie odnowiæ ¶wiat
konserwa
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 196

« Odpowiedz #39 : Grudzieñ 09, 2009, 17:08:38 »

po przyswojeniu do¶æ du¿ej liczby materia³ów z dziedziny najogólniej zwanej ezoteryk± (dziesi±tki ksi±¿ek, dziesi±tki witryn), wszystko to w okresie ostatniego roku, zrozumia³em sens formu³y "wiem, ¿e nic nie wiem" (choæ ponoæ sam Sokrates tego nie powiedzia³...)
to "niewiedzenie" to wstêp do WIEDZY (mam nadziejê...); bez w±tpienia jest ona we mnie, choæ nie znaczy ¿e jest taka sama w Tobie; co wcale nie znaczy, ¿e jest inna; jest tylko inaczej opisywana; bo jest inaczej do¶wiadczana; bo jest inaczej rozumiana; itd.itd.itd...
to bez sensu, ale obiektywnie rozumiany "sens" to pu³apka matrixa 3D;
Pitagoras i jego nastêpcy do Wintera, Harrameina pokazuj± nam technologiê stworzenie 3D i zarysowuj± potencja³ jaki znajduje siê poza matrixem; jak wychodzimy poza 3D to si³± rzeczy trudno nam siê dogadaæ, bo to jest sfera, innego ni¿ intelektualny, systemu poznawczego - do¶wiadczenia czystego umys³u

Strony: « 1 2 3 4 5 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: