Choose fontsize:
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 »   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Co mi w duszy gra...  (Przeczytany 156476 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Xellos
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 100

Zobacz profil Email
« : Listopad 09, 2009, 20:26:35 »

Dla mnie ka¿de bicie kasy na 2012 jest podejrzane. Dlatego nie przepadam za tymi "wybrañcami" co widz± jaszczury i doznaj± przekazów od Enki etc...etc...

Nie miesza³ bym tego w ¿adnym stopniu z postaci± Nassim Haramein, przede wszystkim jego s³ucham za darmo...w³±czaj±c youtube. Ca³a reszta przekazów od ufo, jaki¶ tam tuneli, medytacji, channelingów i wizji to bicie kasy.

Tak¿e nie mam nic przeciwko, z czego¶ trzeba ¿yæ Natomiast przeciwstawiam siê wrzucania wszystkich do jednego wora "znawców tematu". Bo pó¼niej to jest g³ówny argument dla sceptyków, praktycznie niepodwa¿alny, ¿e kto¶ krêci lody by zarobiæ. I ciê¿ko z tym polemizowaæ. Co innego jak kto¶ mówi o czym¶ ciekawym za darmo, wtedy sceptyk przynajmniej skupi siê na merytorycznym przes³aniu.

Zostawmy przekaz Nassima taki jaki jest...bez dodawania wymiarów, innych ¶wiatów i channelingów...je¶li mocno w to wierzysz to spoko, ale pisanie o tym pod wyk³adem gdzie s± konkrety a nie fantazje to os³abianie ¶wiêtej geometrii w oczach ludzi.
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2009, 03:01:04 wys³ane przez Leszek » Zapisane
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Listopad 09, 2009, 22:07:22 »

w³a¶nie piszê o tym pod Nassimem bo jego mam na my¶li, otwieranie oczu a nie jak David Icke straszenie tym, ¿e nie wolno siê baæ...

nie chodzi o bicie kasy, mi bynajmniej, ale o to CO siê bêdzie dziaæ po 2012 - ju¿ za 2 lata zobaczymy, a za 3 ca³kiem

718'
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2009, 03:01:11 wys³ane przez Leszek » Zapisane
konserwa
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 196

« Odpowiedz #2 : Listopad 09, 2009, 23:16:45 »

w³a¶nie piszê o tym pod Nassimem bo jego mam na my¶li, otwieranie oczu a nie jak David Icke straszenie tym, ¿e nie wolno siê baæ...

nie chodzi o bicie kasy, mi bynajmniej, ale o to CO siê bêdzie dziaæ po 2012 - ju¿ za 2 lata zobaczymy, a za 3 ca³kiem

718'

wiesz, my¶lê ¿e Icke nie zas³uguje na takie podsumowanie...
jego droga by³a bardzo d³uga, a przede wszystkim pionierska bo to jedyny znany mi przedstawiciel szeroko rozumianego establishmentu, który odwa¿y³ siê na PRAWDZIW¡ szczero¶æ i zap³aci³ za to do¶æ wysok± cenê; teraz zbiera owoce w postaci przede wszystkim innych ludzi, którzy poszli za jego przyk³adem (maj±c ³atwiejsze zadanie) i szukaj± SWOJEJ drogi; tak¿e jego pogl±dy na przestrzeni ostatnich kilku lat znacznie ewoluowa³y nie trac± przy tym swojej aktualno¶ci; sprzeczno¶æ? nie, raczej dobieranie do tej budowli kolejnych  pasuj±cych (fraktalno¶æ?)"klocków"
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2009, 03:01:17 wys³ane przez Leszek » Zapisane
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Listopad 09, 2009, 23:28:48 »

rozumiem, ale mi chodzi o jego specyficzne mówienie o tym, ¿eby siê nie baæ bo to po¿ywka dla gadów - a z drugiej straszy w ten sposób...

a do Icke nic nie mam w sumie, obejrza³em WSZYSTKIE wyk³ady i widzê WIELK¡ ZMIANÊ tego co by³o a co jest...

« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2009, 03:01:24 wys³ane przez Leszek » Zapisane
Xellos
Aktywny u¿ytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Listopad 10, 2009, 20:03:54 »

Odstawiaj±c w±tek kasy na bok, chodzi³o mi o co¶ jeszcze innego. O fakty kontra mity. W wyk³adzie Nassima nie ma jaszczurów i innych cudów. O to te¿ mi chodzi.

Ja rozró¿niam co jest stron± naukow± a co jest stron± fantasy/wiar±. Jak napisa³e¶ o jaki¶ szeroko rozumianych praktykach duchowych, innych ¶wiatach i wymiarach to sorry...robisz to o czym w³a¶nie piszê dlatego zareagowa³em. Bo dla mnie jest ró¿nica miêdzy geometri±, bry³ami i prób± udowodnienia tego w sposób naukowy - jako nowe spojrzenie na fizykê, a jaszczurami, wymiarami, channelingami i inn± fantastyk± na któr± nie ma dowodów.

Trzymajmy siê nauki t³umacz±c innym a nikt siê nie wystraszy a mo¿e nawet i zrozumie. Natomiast jak kto¶ zacznie nawijaæ o jaki¶ cudach nie widach to siê nie dziwiê, ¿e pó¼niej ka¿dy ucieka i nazywa to bredniami.
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2009, 03:01:31 wys³ane przez Leszek » Zapisane
Jerzy Karma
Moderator Globalny
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 94

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #5 : Listopad 11, 2009, 01:05:35 »

No nie ka¿dy ucieka, bo wielu w³a¶nie z tego powodu siê tym zainteresuje.
Jedni odnios± po¿ytek intelektualny - jak Ty.
Ci "inni" odnios± po¿ytek duchowy.

Wg tych "intelektualnych" nie ma duchowych po¿ytków.
Ale wg tych duchowych, sam po¿ytek intelektualny jest jak po¿ytek dla robota.
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2009, 03:01:37 wys³ane przez Leszek » Zapisane
konserwa
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 196

« Odpowiedz #6 : Listopad 11, 2009, 01:29:35 »

Jak dla mnie, niech ka¿dy trzyma siê tego co uzna dla siebie za najlepsze;
jedynym obiektywnym i nie podwa¿alnym  dowodem jest istnienie nas jako istot ¶wiadomych; ca³a reszta, to iluzja;

ka¿dy z nas jest niepowtarzalny, zatem nasze ¶cie¿ki te¿ mog± byæ bardzo ró¿ne...chyba nie ma co warto¶ciowaæ? bo jak warto¶ciowaæ to w odniesieniu do czego/kogo?

przy okazji, Nassim jak opowiada swoj± metodologiê pierwszego wielkiego odkrycia dokonanego w autobusie (podró¿ poza cia³em od kosmosu do wnêtrza d³oni) te¿ chyba nie jest zbytnio naukowy
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2009, 03:01:47 wys³ane przez Leszek » Zapisane
Jerzy Karma
Moderator Globalny
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 94

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #7 : Listopad 11, 2009, 01:48:41 »

Tam, gdzie s± odniesienia - tak s± warto¶ciowania.
Jak sam to uj±³e¶.
Np. jak kto¶ odnosi do w³asnej postawy, wg której nie ma tego, czego nie widzia³.
Inny za¶ nie odrzuca, lecz poznaje.

I to jest jaka¶ ró¿no¶æ.
Jak ró¿na jest m±dro¶æ od g³upoty.
Co juz samo wskazuje, ¿e nie ka¿da ró¿no¶æ jest dobra.
I nie ka¿da wymaga warto¶ciowania.
Bywaj± tak¿e ró¿ne warto¶ciowania: szkodliwe i nieszkodliwe.

Najgorszym warto¶ciowaniem jest ta niewiara, która z góry co¶ odrzuca, albo nie poznawszy wystêpuje przeciw.

« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2009, 03:01:54 wys³ane przez Leszek » Zapisane
Xellos
Aktywny u¿ytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Listopad 11, 2009, 11:22:55 »

@Jerzy Karma

Zaprawdê zbyt to upro¶ci³e¶ To, ¿e nie wierzê w wymiary, channelingi, jaszczury i inne cuda niewidy nie oznacza, ¿e jestem intelektualist± z brakiem duchowo¶ci.

Podam Ci przyk³ad jak to zrozumieæ. Jaki¶ czas temu zapisa³em siê na zaitgeistmovement bo spodoba³ mi siê ich Venus Project. Chcia³em siê temu bli¿ej przyjrzeæ. Idee fajne, has³a i pomys³y. Niby wszystko ok. Jednak po wymianie postów na tamtejszym polskim forum doszed³em do wniosku, ¿e ci ludzie neguj± kompletnie jakikolwiek aspekt duchowy. Jest tylko nauka i nic wiêcej. Zero wiary, zero duszy, nie ma nic.

Próbowa³em im zaproponowaæ koncepcjê, nauka jako podstawa a niech ka¿dy wierzy w co chce. Ale spotka³o siê to z negacj±, gdy¿ tam wiara nie ma prawa istnieæ...

Ja swojego pogl±du bêdê siê trzymaæ, nauka jako podstawa, co¶ co da siê udowodniæ, co¶ co ka¿dy z nas musi uznaæ. A dalej niech ka¿dy sobie wierzy w co chce. Natomiast to co robi± pewne osoby pod przykrywk± ¶wiêtej geometrii to jest przegiêcie w drug± stronê w kontek¶cie Venus Project. Otó¿ mieszaj± naukê i ich wiarê w jedno¶æ i pod szyldem naukowych dowodów przemycaj± w±tpliwe teorie z dziedziny paranormalne. Jeszcze gorzej jak bij± na tym kasê...

Tak robiæ nie wolno, samo zagadnienie ¶wiêtej geometrii doskonale trzyma siê kupy bez jaszczurów i innego ufo itp. Gdy¿ nawet jakby oni istnieli to te¿ by jej podlegali. ¦wiêta geometria to przecie¿ co¶ ponad wszystko, reszta jest jej wytworem. Opiera siê o ni±. Skupmy siê na tym co tworzy fantazjê a nie na fantazji stworzonej w czyjej¶ g³owie. Przynajmniej w tym temacie, który jest pod wyk³adem merytorycznym a nie fantastycznym.
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2009, 03:02:02 wys³ane przez Leszek » Zapisane
east
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 620

To jest ¶wiat wed³ug Ciebie i wed³ug mnie

« Odpowiedz #9 : Listopad 12, 2009, 00:48:43 »

Witaj Xellos
Sêk w tym, ¿e ¶wiêta geometria , któr± omawia w Nassim dotyka budowli staro¿ytnego Egiptu, ale tak¿e krêgów w zbo¿u i UFO.
Lecz u Nassima UFO, Egipt, czy równania Einsteina s± tylko EFEKTAMI tej podstawowej fraktalnej ¶wiêtej geometrii. Podejrzewam ¿e dla Nassima nawet wizerunek Boga-Ojca jest efektem geometrycznej doskona³o¶ci, a nie praprzyczyn±. ¦wiêta geometria jest bardzo pojemna. Tak pojemna, ¿e w niej zawiera siê wszystko to, czego do¶wiadczamy, a nawet to, o czym jeszcze nic nie wiemy.
Horyzont Zdarzeñ, którym jeste¶my to punkt przez który re-organizuje siê wszystko , co nas otacza i to zachodzi bo istniejemy.
To tylko jedno "niewinne" zdanie, ale tak na prawdê to jest definicja ludzkiej bosko¶ci. The Secret.
Mo¿emy przeobra¿aæ i organizowaæ, zagnie¿d¿aæ fale tak, jak jeste¶my je w stanie zrozumieæ w ramach dostêpnych nam narzêdzi,  palców, d³oni, r±k ( jak wiemy opisanych ¶w geometri± 1,618 ), zmys³ów, umys³ów.
W ca³ym tym glimatiasie o jaszczurach itp  moim zdaniem powinno siê szukaæ harmonii i ³adu. Je¶li siê j± znajdzie to czy da siê j± harmonicznie wkomponowaæ w wiêksz± ca³o¶æ ? Je¶li ten klocek pasuje, to znaczy, ¿e jest wa¿n± czê¶ci± ca³o¶ci. Je¶li nie to jest dysonansem psuj±cym harmonie i nie warto go zasilaæ.  I tak dalej.
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2009, 03:02:10 wys³ane przez Leszek » Zapisane

..  " wszystkie te istnienia, które Ciê otaczaj± s± w Tobie " naucza   Mooji -  " s± w Twoim umy¶le, s± w  Twojej ¶wiadomo¶ci . Wydaje Ci siê , ¿e patrzysz na inne ludzkie umys³y , ale wszystkie te umys³y egzystuj± w Tobie poniewa¿ Ty jeste¶ tym, który je postrzega. TO JEST ¦WIAT WED£UG CIEBIE "
Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: