Choose fontsize:
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 »   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Co mi w duszy gra...  (Przeczytany 156592 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Igmana (ptak)
U¿ytkownik
**
P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 66

8067684
« Odpowiedz #100 : Listopad 22, 2009, 02:13:25 »

Cytat: Jerzy Karma
U Boga licz± siê Ci, którzy s± z Duchem ¦wiêtym.
Nie Ci, którzy wo³aj± do Niego i obiecuj±, a nie czyni± Jego ¦wiêtej Woli – czyli nie postêpuj± w³a¶ciwie.

Bogiem nazywam doskona³o¶æ. Ona jest Boga podstaw±. ¦wiêta geometria jest tylko jednym z jej przejawów. /Powtarzam tu ju¿ siê chyba 3 raz/

Je¶li zatem nawet ogólnie stwierdzê, ¿e Bóg jest wszêdzie, to na pewno nie ograniczê Go do ¶wiêtej geometrii.

Witaj Jerzy,
skoro Bóg jest wszêdzie i wszystkim, to sk±d twierdzenie, ¿e Bóg to tylko doskona³o¶æ? A niedoskona³o¶æ, to ju¿ Bogiem nie jest, bo to jakby ¶mieæ? Co¶ obrzydliwego i niegodnego? Dualno¶æ zatem wymknê³a siê spod jego kontroli? Pierwotna ¶wiadomo¶æ nie przewidzia³a tego?
I dlatego u doskona³ego Boga nie licz± siê Ci, co nie czyni± jego ¶wiêtej woli, czyli jak stwierdzi³e¶ nie postêpuj± w³a¶ciwie? Ju¿ nie spytam, co oznacza to „w³a¶ciwie”. Czy zosta³o to ustalone raz na zawsze i przez kogo? Przez Boga ze Starego Testamentu? Bo chyba tylko takiego ludzko¶æ mia³a okazjê „poznaæ” poprzez religie i „¶wiête ksiêgi”.
I co to jest ta doskona³o¶æ? Dok±d ona siêga? Wg jakich kryteriów oceniasz j± swoim umys³em a raczej intelektem? Czy s±dzisz, ¿e intelekt Twój dzia³a doskonale, skoro daje tak jednoznaczne twierdzenia? Je¶li tak nie s±dzisz, to sk±d odwaga wprowadzania ludzi w stan takiego pomieszania?

Je¶li Bóg jest wszystkim, to tak¿e niedoskona³o¶ci±. Inaczej musia³by wyrzec siê istnienia, które nie spe³nia okre¶lonych kryteriów. Czyli nas wszystkich. Je¶li Bóg jest mi³o¶ci±, to ogarnia sob± ca³o¶æ istnienia, nawet tych najmniej doskona³ych.
Inna kwestia, czy w ogóle mo¿e byæ co¶ niedoskona³ego? Czy ludzkie postêpowanie, uznane przez nas za niedoskona³e, jest takim w rzeczywisto¶ci? Czy czasem nie jest to tylko chwilowa zmienna, obieg po okrêgu, przej¶cie przez wszystkie punkty?

Wolê wiedzieæ, ¿e u Boga liczy siê ka¿dy, bez wzglêdu na miejsce pobytu. Wolê wiedzieæ, ¿e obdarowana zosta³am woln± wol± z mi³o¶ci i dla wolno¶ci, nie dla potêpienia z powodu wynikaj±cych z jej u¿ycia skutków.
Bez takiej ¶wiadomo¶ci utknê³abym w piekle grzechu i niedoskona³o¶ci.
A przecie¿ jest we mnie ¶wiêta geometria, jako przejaw doskona³o¶ci i Boga.

Wiem, zaraz intelekt Jerzego logik± swoich wywodów obali wszystko, co napisa³am. I nie dbam o to, bo to niczego nie dowodzi. Jak i moje twierdzenia, równie¿. 

Pozdrawiam serdecznie dyskutantów.
Fajnie Was siê czyta. Jestem dopiero na szóstej stronie tego tematu. 

PRAWDA - WOLNO¦Æ - MI£O¦Æ
Micha³-Anio³
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 669

Nauka jest tworem mistycznym i irracjonalnym

« Odpowiedz #101 : Listopad 22, 2009, 11:11:04 »

Wow   

Wierzê w sens eksploracji i poznawania ¿ycia, kolekcjonowania wra¿eñ, wiedzy i do¶wiadczeñ. Tylko otwarty i swobodny umys³ jest w stanie odnowiæ ¶wiat
east
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 620

To jest ¶wiat wed³ug Ciebie i wed³ug mnie

« Odpowiedz #102 : Listopad 22, 2009, 13:11:49 »

Igmana , napis¿ê jak ja to widzê. Niedoskona³o¶æ =  nieharmoniczno¶æ . Harmoniczno¶æ to doskona³o¶æ. Opieraj±c siê na modelu wszech¶wiata wg ¶wiêtej geometrii Dan Winter stwierdzi³  ,¿e
"Tylko mi³o¶æ zagina ¶wiat³o, wiêc tylko mi³o¶æ tworzy.
W oryginale Only love bends the light, therefore only love creates.
Mi³o¶æ tworzy, mi³o¶æ nie burzy. Mi³o¶æ "przebija siê" przez chaos ku harmonii i porz±dkowi."
( ostatni post Leszka st±d  http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=45.msg168#msg168 )
Dan oczywi¶cie tego nie wymy¶li³, on tylko opisuje jak to dzia³a. Przed nim zroblili to Sufici. A kto przed nimi ?

W ka¿dym razie mamy si³ê sprawcz± . Jest ni± harmoniczna mi³o¶æ, która zagina przestrzeñ.

To , co nie jest mi³o¶ci± jest mniej lub bardziej nieharmoniczne. Wyobra¿am to sobie tak, ¿e obok organizuj±cego wszystko , podstawowego wiru zgodnego z PHI ( osadzaj±cego bry³y platoñskie itd ) istniej± nieharmoniczne zawirowania. One wszak nie s± trwa³e, nie s± w stanie  zburzyæ samoorganizuj±cej siê harmonii ¿ycia, bo moc , która je zasila jest s³aba.

Gdyby twierdzenie Dana o mi³o¶ci zaginaj±cej ¶wiat³o rozwin±æ to.. otrzymamy Boga i wszystko, co sie harmonicznie we wszech¶wiecie pojawia plus wiry nieharmoniczne powsta³e przy okazji. Ca³a ró¿norodno¶æ nieharmoniczna mo¿e byæ nawet bardziej widoczna i przyt³aczaj±ca swoj± mas±, ale i tak zawdziêczaj± one swoje istnienie pierwotnej harmonii.

Co wiêcej, skoro mi³o¶æ jest tym , co nakrêca harmoniê wszech¶wiata i organizuje j±, to powinni¶my æwiczyæ siê w mi³o¶ci, w jej emitowaniu  na ró¿ne sposoby. Przecie¿ potrafimy mi³owaæ. Mi³owaæ bli¼niego swego, jak siebie samego. Oto zasada samopodobieñstwa w praktyce.

Poniewa¿ mi³o¶æ mo¿e zakrzywiaæ ¶wiat³o , wiêc mo¿emy przy jej pomocy przeorganizowywaæ w³asny wszech¶wiat, którego jeste¶my horyzontem zdarzeñ .
uups.. chyba pop³yn±³em razem z Danem

..  " wszystkie te istnienia, które Ciê otaczaj± s± w Tobie " naucza   Mooji -  " s± w Twoim umy¶le, s± w  Twojej ¶wiadomo¶ci . Wydaje Ci siê , ¿e patrzysz na inne ludzkie umys³y , ale wszystkie te umys³y egzystuj± w Tobie poniewa¿ Ty jeste¶ tym, który je postrzega. TO JEST ¦WIAT WED£UG CIEBIE "
Igmana (ptak)
U¿ytkownik
**

8067684
« Odpowiedz #103 : Listopad 22, 2009, 16:03:53 »

Ja tam nie wiem East, czy kochaj±c zaginam ¶wiat³o oraz przestrzeñ (choæ sk³onna jestem wierzyæ Winterowi, ¿e tak siê dzieje), wiem natomiast, ¿e wprowadzam harmoniê w siebie i najbli¿sze otoczenie. I ¿e jest mi z tym niewiarygodnie dobrze i b³ogo. Oraz, ¿e zaczynaj± siê wówczas przejawiaæ pozytywy w moim ¿yciu. Z do¶wiadczenia te¿ wiem, ¿e przeciwstawne uczucia dezorganizuj± moje wewnêtrzne ¶rodowisko, czyli jakby rozbijaj± wcze¶niejsz± harmoniê. Dlatego Winter ma racjê mówi±c o tym chocia¿ innym, bardziej naukowym jêzykiem.

Tylko pytam, dlaczego Mi³o¶æ (Bóg) mia³aby odrzucaæ co¶, co jest jakby produktem jej do¶wiadczania na przeciwstawnym biegunie? Mo¿na powiedzieæ, ¿e stany nieharmoniczne, poprzez swoj± nieodpowiednio¶æ, dotkliwo¶æ dla ich twórcy same niejako wymuszaj± poszukiwania i znajdowania owej harmonii. Czy jednak jest to niedoskona³o¶æ z punktu widzenia samej Mi³o¶ci (Boga)?
A czy¿ dzieci, które przejawiaj± niem±dre, niedoskona³e zachowania s± przez rodziców wyrzucane z ich pola mi³o¶ci? Czy przestaj± siê dla nich liczyæ?
Czy zatem u Boga licz± siê tylko Ci doskonali, który ¶wiadomie s± ju¿ z duchem ¶wiêtym ( i co to oznacza byæ z duchem ¶wiêtym, skoro duch przenika wszystko), jak to sugeruje Jerzy Karma? Czyli „dzieci” s± be? Mimo, ¿e to okresowe wiry nieharmoniczne, jednak z wpisan± w siebie harmoni±, jako pierwotn± zasad± mi³o¶ci?

Pozdrawiam 

Micha³-Anio³
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #104 : Listopad 22, 2009, 16:09:04 »

Igmana
Normalnie jeste¶ bogiem
Jak bêdziesz w ³odzi zapraszam na kawe

Wierzê w sens eksploracji i poznawania ¿ycia, kolekcjonowania wra¿eñ, wiedzy i do¶wiadczeñ. Tylko otwarty i swobodny umys³ jest w stanie odnowiæ ¶wiat
Igmana (ptak)
U¿ytkownik
**

8067684
« Odpowiedz #105 : Listopad 22, 2009, 16:16:17 »

A pewnie, ¿e jestem bogiem, choæ dla niektórych jest to obrazoburcze twierdzenie.
No i nie omieszkam skorzystaæ z zaproszenia, jak tylko bêdê z £odzi. W koñcu kawa z anio³em, to co¶ …  Chichot

Xellos
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 100

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #106 : Listopad 22, 2009, 19:21:54 »

Dalej widzê ci±gniecie t± dyskusjê o bogu

Ten temat to prawdziwa nieskoñczono¶æ opisana w skoñczono¶ci. A t± skoñczono¶ci± jest korzeñ/podstawa/budulec czy jak tam chcecie. Dla mnie nauka.

Sens jest tylko wtedy kiedy wiarê siê akceptuje a nie polemizuje.Inaczej zjawia siê kto¶ nowy (Igmana) i wszystko zacznie siê od nowa na kolejne kilka stron.

Tak polemizowaæ bêdziecie jeszcze wiele lat tutaj Prawda jest wtedy kiedy ma sens dla wszystkich. I to ³±czy ludzi.

Jerzy stosuje ¶wietny wymyk otó¿ budulec miesza bogiem i by³o by to ok dopóki bóg by by³ wyrazem zastêpczym ¶wiêtej geometrii. Ale do tego dok³ada ca³± masê a nawet tonê w³asnych filozoficznych przemy¶leñ opartych na Biblii. I tym samym polemizuj±c oponent polemizuje ju¿ ze ¶wiêt± geometri± a nie z bogiem. I tym samym zatraca sens. To prowadzi donik±d.

By zacz±æ ludzi jednoczyæ, trzeba zacz±æ od tematów ³±cz±cych a nie dziel±cych. A tymczasem przy próbie ³±czenia i pytaniu czy ¶wiêta geometria to podstawa napisa³ tak:

Drogi Xellosie,
Wspóln± podstaw± jest doskona³o¶æ.
Nie ma innej.
¦wiêta geometria jest tylko jednym z wyrazów doskona³o¶ci.
Wszystkie doskona³o¶ci s± kompatybilne poprzez naturê doskona³o¶ci.

I tak wygl±da ca³a dyskusja. ¦wiêt± geometriê sprowadzi³ tylko do jednego z wyrazów. Podczas gdy innym razem jest ona doskona³o¶ci±. A innym razem bogiem. Cel jest jeden, by nie koñczyæ dyskusji i tematu, tylko go ci±gn±æ w nieskoñczono¶æ.

¦wiat to wszystko, co znasz i czego nie znasz.
Zobacz ile w nim rzeczy. Wszystko, co s³u¿y ¶wiatu nie przeszkadza mu.

Czy nikt jeszcze nie zauwa¿y³, ¿e tu nie chodzi o polemikê argumentów ? Tu chodzi tylko o odpowied¼ na ka¿de pytanie tak by rozmówca wyszed³ na g³upca a Jerzy na mêdrca Europy.
Micha³-Anio³
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #107 : Listopad 22, 2009, 19:47:17 »

http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=42.0
nic lepiej tego nie wyja¶ni .

Leszek
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1391

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #108 : Listopad 22, 2009, 20:57:03 »

Jerzy stosuje ¶wietny wymyk otó¿ budulec miesza bogiem i by³o by to ok dopóki bóg by by³ wyrazem zastêpczym ¶wiêtej geometrii.

Tak w³a¶nie sobie my¶lê, ¿e niejacy masoni nazywaj± Boga w³a¶nie Wielkim Architektem Wszech¶wiata i z geometrycznej harmonii tego¿ wszech¶wiata wyci±gaj± dla siebie postulaty etyczne....
Wspomina³ o tym niedawno jeden z nich w pierwszym lub drugim wywiadzie (nie pamiêtam) w radiu TOK FM .
http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=406.msg1648#msg1648

Zabawne, ale podobnie to rozumiem.  Z politowaniem

A  a propos anio³ów to dajê linka do ciekawego wywiadu pt. Anio³y - religijnie, kulturowo, ezoterycznie (rozmowa z dr Janem W. Suliga)
http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=419.msg1649#msg1649

Pozdrawiam!
... w szczególno¶ci ¿eñskiego anio³a

« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2009, 01:27:23 wys³ane przez Leszek » Zapisane

mi³o¶æ rado¶æ piêkno
Micha³-Anio³
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #109 : Listopad 22, 2009, 21:17:31 »

Leszek przez ciebie wypalê oczy ,ale te¿ zapraszam na kawê

Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: