Choose fontsize:
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 »   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Co mi w duszy gra...  (Przeczytany 156662 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
east
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 620

To jest ¶wiat wed³ug Ciebie i wed³ug mnie

« Odpowiedz #160 : Grudzieñ 02, 2009, 17:14:15 »

W kwestii technicznej ,skoro o s³owach mowa ...
S³owo owszem, jest wa¿ne , s³owo pochodz±ce spoza  ja.
Litery tworz± wyrazy, czyli s³owa spisane. O pochodzeniu liter z alfabetu hebrajskiego jest tu na forum ciekawy temat. Za¶ litery hebrajskie s± wynikiem przekszta³cenia z³otej spirali. 
http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=257.0
S³owa równie¿ tre¶æ nios± podprogow±, kiedy ws³uchaæ siê w  tembr g³osu mówi±cego, Wibracje te mog± uzdrawiaæ , lub te¿ odwrotnie.

ps. dla Jerzego , mój podpis
..  " wszystkie te istnienia, które Ciê otaczaj± s± w Tobie " naucza   Mooji -  " s± w Twoim umy¶le, s± w  Twojej ¶wiadomo¶ci . Wydaje Ci siê , ¿e patrzysz na inne ludzkie umys³y , ale wszystkie te umys³y egzystuj± w Tobie poniewa¿ Ty jeste¶ tym, który je postrzega. TO JEST ¦WIAT WED£UG CIEBIE "
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 02, 2009, 17:26:19 wys³ane przez Leszek » Zapisane

..  " wszystkie te istnienia, które Ciê otaczaj± s± w Tobie " naucza   Mooji -  " s± w Twoim umy¶le, s± w  Twojej ¶wiadomo¶ci . Wydaje Ci siê , ¿e patrzysz na inne ludzkie umys³y , ale wszystkie te umys³y egzystuj± w Tobie poniewa¿ Ty jeste¶ tym, który je postrzega. TO JEST ¦WIAT WED£UG CIEBIE "
Igmana (ptak)
U¿ytkownik
**
P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 66

8067684
« Odpowiedz #161 : Grudzieñ 02, 2009, 20:28:04 »

Cytat: Jerzy Karma
Prawdziwa wra¿liwo¶æ jest empati±. Inna jest tylko budowaniem w³asnego ego.
Wra¿liwo¶æ albo jest, albo jej nie ma. Je¶li jest, to jest prawdziwa, bo inaczej nie by³aby wra¿liwo¶ci±. I masz racjê, mo¿na j± nazwaæ równie¿ empati±, choæ istniej± drobne ró¿nice.
Czy jednak przy pomocy wra¿liwo¶ci mo¿na budowaæ ego? Musia³oby to byæ bardzo wra¿liwe ego. A  wówczas czy nie utraci³oby swej natury?
O ego du¿o dyskutowali¶my na Cheopsie, na 17 stron.     I nie s±dzê by temat zosta³ wyczerpany.
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=1389.0

Gdzie pojawia siê niezadowolenie innych z powodu mowy nale¿y milczeæ.
Nale¿y przede wszystkim zadaæ sobie pytanie, dlaczego chce siê zamilkn±æ? Czy powodem jest niezadowolenie innych, które uderza przede wszystkim w ego, rani±c je, czy z powodem jest pragnienie wej¶cia w wewnêtrzny ¶wiat ciszy, by tam doznawaæ innego bycia … 
Rozumiem, ¿e trudno g³osiæ s³owo, gdy brak jest wyra¼nej zachêty od s³uchaj±cych albo gdy pojawia siê  dezaprobata. Ale jaka czê¶æ nas podejmuje decyzjê o wycofaniu? Co w nas os±dza, ¿e s³uchacze nie doro¶li np. do odbioru g³oszonych tre¶ci lub ¿e w ogóle nie ma zainteresowania? A przecie¿ mo¿e byæ wielu s³uchaj±cych z uwag±, niezauwa¿onych.

Poza tym, s³owo które zaistnia³o istnieje i nadal istnieæ bêdzie. Ono ju¿ wpisa³o siê w ten ¶wiat … i dzia³a na wielu poziomach, zw³aszcza tych niewidzialnych. Zap³adnia my¶li oraz kolejne s³owa.
Czy warto wiêc milczeæ, uszczuplaj±c ¶wiat? I nie mam tu na my¶li bywania w ciszy, to akurat jest niezbêdne …

To biorca okre¶la istnienie daru
No nie do koñca chyba tak jest. Biorca mo¿e przyj±æ, uznaj±c co¶ za cenne.  Ale jest równie¿ darczyñca. I to on przydaje prawdziwej warto¶ci darowi. Intencj± i uczuciem sprawia, ¿e dana „rzecz” (np. s³owo) staje siê darem, a nie zwyk³ym towarem.

Czy milcz±c mo¿na te¿ obdarowywaæ? Jest jeszcze my¶l i uczucie …   

Pozdrawiam serdecznie 
Igmana

PRAWDA - WOLNO¦Æ - MI£O¦Æ
Micha³-Anio³
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 669

Nauka jest tworem mistycznym i irracjonalnym

« Odpowiedz #162 : Grudzieñ 02, 2009, 22:08:01 »

My¶lê wiêc jetem,my¶lê ¿e jestem.
Wiem ¿e nic nie wiem,chcê wiedzieæ wiêcej.
¯yjê by kochaæ,kocham by ¿yæ.
Wszystko jest wszystkim,wiec kim jeste¶ ty.

Wierzê w sens eksploracji i poznawania ¿ycia, kolekcjonowania wra¿eñ, wiedzy i do¶wiadczeñ. Tylko otwarty i swobodny umys³ jest w stanie odnowiæ ¶wiat
east
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #163 : Grudzieñ 02, 2009, 22:43:24 »

Jerzy Karma napisa³ :
"Nie ma mistrzów zewnêtrznych - którzy  by mieli nas zbawiæ jakimkolwiek s³owem. Bo nie mistrz zbawia, lecz przyjete s³owo. Ka¿dy sam wybiera s³owa ze ¶wiata. I mo¿e siê nimi dzieliæ z innymi - bo wzi±³ ze ¶wiata to ¶wiatu oddaæ powinien.
Je¶li kogo¶ nazywano mistrzem, to nie ze wzglêdu na jego indywiduum, lecz ze wzglêdu na s³owo jakie dawa³. Mo¿na tak¿e powiedzieæ, ¿e ze wzglêdu na Ducha - jakiego przyj±³."

Powy¿szy cytat przypomina mi co¶, nad czym kiedy¶ rozwa¿a³em . Otó¿ buddyzm twierdzi, ¿e u¿yteczno¶æ naczynia tkwi w jego pustym wnêtrzu, a nie w ¶ciankach. Wszelka materia za¶, jak Nassim wykazuje - jest tylko swoistym pró¿ni zawirowaniem - ¶ciankami.
 Zatem pustka jest  pierwotn±  wobec formy. Pustka, w której istnieje potencja³ wszelkich form ( pró¿nia z której wszystko pochodzi ). Potencja³ s³ów, mo¿na by do tego przyrównaæ. To o czym Jerzy pisze, czyli wybieranie s³ów SPOZA "ja" jest ogólnie bliskie przyjêtej przeze mnie logice, ale zarazem zasadniczo siê ró¿ni od niej. Poniewa¿ s³owa nie przejawiaj± siê gdzie¶ na zewn±trz samoistnie. Nie ¿yj± w oderwaniu od wszystkiego , w jakim¶ niedookre¶lonym NA ZEWN¡TRZ . S³owa jako idee wy³awiane s± z wewnêtrznej pustki, z pró¿ni do której dostêp noszê w sobie. Jest to pró¿nia pe³na potencja³u nieskoñczonych mo¿liwo¶ci - jedynie potencja³u. Dlatego Mistrzowie mówi±, ¿e niczego nie mog± mnie nauczyæ, gdy¿ ca³± wiedzê ju¿ w sobie niosê. Wiem jak lewitowaæ, wiem ile jest gwiazd w kosmosie, wiem jak przenie¶æ siê w odleg³± czê¶æ wszech¶wiata . Wiem, ale nie u¶wiadamiam sobie, nie ogarniam tego. Tak samo jestem atmanem , lecz nie ogarniam Jego ¿adnym ze zmys³ów , którym zwyk³em siê pos³ugiwaæ na co dzieñ.
Wrzuci³em  w podpisie sentencjê Mooji poniewa¿ otwiera ona ca³kiem nowy punkt widzenia. Podobny zreszt± do tego, które Nassim Haramein odkrywa w swoich pracach . Jestem  "horyzontem zdarzeñ" . Wtym sensie odbieram to , co wyra¿a Igmana pisz±c  ,¿e jest bogiem. Tak, lecz ogarn±æ tej bosko¶ci nie sposób. Mo¿na z niej tylko urzeczywistniæ niewielk± cz±stkê , gdy¿ ca³o¶æ jest nieprzebranym potencja³em mo¿liwo¶ci , który usi³uje siê  "przecisn±æ" poprzez w±ski horyzont zdarzeñ. Jeste¶my w stanie wybraæ z niego jedynie niewielkie fragmenciki. Na szczê¶cie  bosko¶æ ma do dyspozycji ponad 6 miliardów ludzi i tryliony wszelkich innych mniej lub bardziej ¿ywych czy nieo¿ywionych form materii pomno¿one przez ilo¶æ reinkarnacji ka¿dej z tych form.
Boski , przeogromny , niewyobra¿alny potencja³ mo¿liwo¶ci stoi w ca³o¶ci do dyspozycji ka¿dego. Dlatego nie ma jednego dla wszystkich jedynie s³usznego pomys³u na ¿ycie, chocia¿ istniej± warto¶ci, do których warto d±¿yæ. Powinni¶my cieszyæ  siê, ¿e kto¶ jest m±drzejszy, pe³niejszy, bardziej ¶wiadomy czy bardziej wspó³czuj±cy ni¿ my, gdy¿ tak na prawdê to "inny ja". W  gruncie rzeczy nieoddzielony tak bardzo ode mnie. I odwrotnie - przykro , gdy spotykasz siebie w okrutnym , nienawistnym, nie¶wiadomym wydaniu widz±c jak krzywdzi Ciebie lub innych Braci czy Siostry.
We wspomnianej ju¿ wcze¶niej hawajskiej tradycji H`oponopono  jej adept potrafi uleczyæ drugiego cz³owieka przy pomocy wnikania we w³asne wnêtrze , do samego rdzenia wspólnego dla wszystkich ludzi, miejsca w którym jeste¶my po³±czeni. Uzdrawia w sobie ( te wspólne miejsca które dostrzeg³ u osoby do wyleczenia ) za pomoc± dwóch silnych uczuæ, a s± to "przykro mi" oraz "kocham Ciê" .
Tak na prawdê nie potrzeba ¿adnych mantr , s³ów ani konstruktów do celebracji , aby poczuæ t± jedniê ze wszystkim. Wydaje mi siê, ¿e wszystko , co nale¿y zrobiæ, to odstawiæ ego na pó³kê, kiedy cz³owiek chce zg³êbiæ t± jedniê. Bardzo do tego pomocna jest cisza. Ona wprowadza nas do magicznej krainy w której wszystko jest ze sob± po³±czone.

aktualnie tak mi w³a¶nie w duszy gra

..  " wszystkie te istnienia, które Ciê otaczaj± s± w Tobie " naucza   Mooji -  " s± w Twoim umy¶le, s± w  Twojej ¶wiadomo¶ci . Wydaje Ci siê , ¿e patrzysz na inne ludzkie umys³y , ale wszystkie te umys³y egzystuj± w Tobie poniewa¿ Ty jeste¶ tym, który je postrzega. TO JEST ¦WIAT WED£UG CIEBIE "
chanell
Nowy u¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 29

« Odpowiedz #164 : Grudzieñ 02, 2009, 23:25:46 »

My¶lê wiêc jetem,my¶lê ¿e jestem.
Wiem ¿e nic nie wiem,chcê wiedzieæ wiêcej.
¯yjê by kochaæ,kocham by ¿yæ.
Wszystko jest wszystkim,wiec kim jeste¶ ty.

Kim jestem ?
Jestem twoim marzeniem,
my¶li twoich wytchnieniem,
 lekk± mgie³k± o poranku ,
wonnym kwiatkiem w dzbanku.
wiatrem który wplata siê w w³osy.
Jestem wszystkim o czym zamarzysz,
pomy¶l,napewno siê zda¿y Chichot
Micha³-Anio³
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #165 : Grudzieñ 02, 2009, 23:39:25 »

Dzi¶ ,TU I TERAZ,patrzymy w przysz³o¶æ,
przez pryzmat wczoraj.
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 03, 2009, 22:15:02 wys³ane przez Micha³-Anio³ » Zapisane

Wierzê w sens eksploracji i poznawania ¿ycia, kolekcjonowania wra¿eñ, wiedzy i do¶wiadczeñ. Tylko otwarty i swobodny umys³ jest w stanie odnowiæ ¶wiat
Igmana (ptak)
U¿ytkownik
**
P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 66

8067684
« Odpowiedz #166 : Grudzieñ 03, 2009, 00:18:43 »

Jestem

w ¼renicach twoich
zamkniêta
wargi ciep³e – imiê moje
pamiêtaj±

a ja s³oñce
w d³oniach zamykam
ró¿a blasku mi zazdro¶ci

a ja w barwach ³±ki kwietnej
w ¶wierszcza graniu
locie ptaka nad szczytami
– jestem

i w ³zach twoich
mg³ach wieczornych

w ciszy wiecznej

– jestem

PRAWDA - WOLNO¦Æ - MI£O¦Æ
Micha³-Anio³
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #167 : Grudzieñ 03, 2009, 00:30:09 »

Micha³-Anio³ napisa³:

PO CO
Po co. By pozbyæ siê bólu,okrutnej  têsknoty.
Po co.By wznie¶ siê  jak feniks z prochu planety
Po co by mi³o¶æ rozpostrzeæ skrzyd³a
Po co by¶ by³a mi bli¿sza.
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 24, 2010, 20:57:25 wys³ane przez east » Zapisane

east
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #168 : Grudzieñ 03, 2009, 11:12:24 »

Napisaæ wiersz mo¿e ka¿dy przy odrobinie wczucia. Napisaæ dobry wiersz, który porusza  to jest co¶. Zw³aszcza wiersz, który bêdzie oddawa³ ducha czasów w których ¿yjemy . A przynajmniej ducha tego forum.

Dla mnie taki ³adunek nios± s³owa/wyrazy
Jestem ,  ¼renica, s³oñce, ró¿a, ³za , cisza , rozb³ysk , feniks.
Piêknie Wam dziêkujê.
Za to , ¿e jeste¶cie

Leszek
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1391

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #169 : Grudzieñ 03, 2009, 19:57:34 »

Chcia³em sobie za¿artowaæ tutaj tekstem "Joanna Krupa i ¦wiêty Graal" ale widzê, ze atmosfera zrobi³a siê podnios³a...
Pozdrawiam

mi³o¶æ rado¶æ piêkno
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: