Choose fontsize:
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Co mi w duszy gra...  (Przeczytany 166490 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
east
Moderator Globalny
Ekspert

To jest Âświat wedÂług Ciebie i wedÂług mnie

« Odpowiedz #180 : Grudzień 19, 2009, 22:22:55 »

WÂłaÂściwie racja. ÂŻyjemy ciÂągle w TERAZ . Zawsze Âżyjemy w tej chwili , zaÂś wszystkie rzeczy , ktĂłre nas otaczajÂą to gadÂżety .

..  " wszystkie te istnienia, ktĂłre CiĂŞ otaczajÂą sÂą w Tobie " naucza   Mooji -  " sÂą w Twoim umyÂśle, sÂą w  Twojej ÂświadomoÂści . Wydaje Ci siĂŞ , Âże patrzysz na inne ludzkie umysÂły , ale wszystkie te umysÂły egzystujÂą w Tobie poniewaÂż Ty jesteÂś tym, ktĂłry je postrzega. TO JEST ÂŚWIAT WEDÂŁUG CIEBIE "
MichaÂł-AnioÂł
Moderator Globalny
Ekspert

Nauka jest tworem mistycznym i irracjonalnym

« Odpowiedz #181 : Styczeń 02, 2010, 13:59:16 »

Ludzki, zwiÂązany z mĂłzgiem umysÂł nie jest w stanie postrzegaĂŚ caÂłej nieskoĂączonej obiektywnej rzeczywistoÂści na raz. Zatem nasze mechanizmy percepcji interpretujÂą tĂŞ nieskoĂączonÂą peÂłniĂŞ na skoĂączone przyrosty, ktĂłre sÂą przetwarzane sekwencyjnie i odnosimy siĂŞ do nich *poprzez* filtr naszej maÂłej ludzkiej jaÂźni. Innymi sÂłowy, normalna ludzka percepcja jest subiektywizujÂącym procesem interpretacji, a nie procesem bezpoÂśredniej percepcji obiektywnej.

Normalna ludzka percepcja umieszcza nas lekko poza doczesn¹ synchronizacj¹ z rzeczywistoœci¹ obiektywn¹. WielkoœÌ tej niezgodnoœci to czas, jaki jest nam potrzebny do zrobienia skoùczonej migawki obiektywnej nieskoùczonoœci, zinterpretowania tej migawki i zintegrowania jej z sekwencj¹ wczeœniejszych migawek. Podczas fazy interpretacji, subiektywizujemy nasze postrzeganie i tutaj percepcja bardziej dotyczy postrzegaj¹cego, ani¿eli postrzeganego obiektu. Tutaj w³aœnie wchodzi w grê reakcja emocjonalna.

Rezultat jest taki, Âże traktujemy swojÂą subiektywnÂą percepcjĂŞ jako rzecz obiektywnÂą, stÂąd teÂż nasze pomyÂłki w okreÂślaniu tego, co faktycznie jest rzeczywiste.
ZnajÂąc na wylot nasz subiektywizujÂący filtr, sprowadzamy siĂŞ *bliÂżej* do bezpoÂśredniego postrzegania rzeczywistoÂści obiektywnej. Lecz jest to jak patrzenie przez przyciemnione szkÂło, skoro wiele innych rzeczy moÂże, uÂżywajÂąc mojej analogii, tworzyĂŚ czerĂą poprzez czerwony filtr. Jedynym sposobem na bezpoÂśrednie postrzeganie obiektywnego wszechÂświata jest caÂłkowite usuniĂŞcie naszego filtru subiektywizacji. To jednak wymaga duÂżo wiĂŞcej niÂż tylko zwiÂązanego z mĂłzgiem umysÂłu.

Aby osi¹gn¹Ì obiektywn¹ percepcjê, musimy ca³kowicie usun¹Ì nasz filtr subiektywizuj¹cy. Jest to miejsce dla Medytacji Œrodka Ciszy i œrodkowej pracy z WdH (takiej jak przenoszenie œwiadomoœci) - ucz¹ nas one, jak odk³adaÌ na bok bodŸce zmys³ów, bodŸce emocji i dialog umys³u, gdy¿ te rzeczy znajduj¹ siê u Ÿróde³ naszych mechanizmów subiektywnego postrzegania. Odkrywa to same surowe mentalne cia³o, które jest jedyn¹ czêœci¹ (ludzkiej) jaŸni zdoln¹ do bezpoœredniego postrzegania nieskoùczonoœci.
http://franzbardon.pl/faq/misc/m12_percepcja.php
« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2010, 14:02:38 wysłane przez MichaÂł-AnioÂł » Zapisane

WierzĂŞ w sens eksploracji i poznawania Âżycia, kolekcjonowania wraÂżeĂą, wiedzy i doÂświadczeĂą. Tylko otwarty i swobodny umysÂł jest w stanie odnowiĂŚ Âświat
MichaÂł-AnioÂł
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #182 : Styczeń 03, 2010, 13:39:14 »

<a href="http://www.youtube.com/v/JxfIuGXdIa8&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1&amp;&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowFullScreen&quot; value=&quot;true&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowscriptaccess&quot; value=&quot;always&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;embed src=&quot;http://www.youtube.com/v/JxfIuGXdIa8&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1&amp;&quot; type=&quot;application/x-shockwave-flash&quot; allowscriptaccess=&quot;always&quot; allowfullscreen=&quot;true&quot; width=&quot;425&quot; height=&quot;344&quot;&gt;&lt;/embed&gt;&lt;/object&gt;" target="_blank">http://www.youtube.com/v/JxfIuGXdIa8&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1&amp;&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowFullScreen&quot; value=&quot;true&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowscriptaccess&quot; value=&quot;always&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;embed src=&quot;http://www.youtube.com/v/JxfIuGXdIa8&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1&amp;&quot; type=&quot;application/x-shockwave-flash&quot; allowscriptaccess=&quot;always&quot; allowfullscreen=&quot;true&quot; width=&quot;425&quot; height=&quot;344&quot;&gt;&lt;/embed&gt;&lt;/object&gt;</a>

dla faraona   
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2010, 23:40:48 wysłane przez MichaÂł-AnioÂł » Zapisane

WierzĂŞ w sens eksploracji i poznawania Âżycia, kolekcjonowania wraÂżeĂą, wiedzy i doÂświadczeĂą. Tylko otwarty i swobodny umysÂł jest w stanie odnowiĂŚ Âświat
Echnaton
Aktywny uÂżytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #183 : Styczeń 03, 2010, 16:02:28 »

O rany, ale beÂłkot...
Ledwo sie mo¿na zorientowaÌ do czego goœÌ nawo³uje. Jihad, czy inna struktura zbrojna, w ka¿dym razie bardzo agresywna. "Walcz, walcz, walcz...", jakieœ uzbrojenie, has³a, nienawiœÌ w imiê wolnoœci i mi³oœci (?). Nie jest to dla mnie antytez¹ dzisiejszego œwiata. Wrêcz przeciwnie, komórka silnie powi¹zana z systemem. Trzeba wiêcej pieniêdzy na ten system, aby unicestwiaÌ tego typu wrogie organizacje... czyli podstawiÌ g³owê pod szafot.

Jeszcze ktoÂś wykÂłada na te jego niezrĂłwnowaÂżone pomysÂły kasĂŞ. Straszne...

TA WYPOWIED¬ DOTYCZY£A ZUPE£NIE INNYCH FILMÓW ZAMIESZCZONYCH WY¯EJ.
NIE WIEM JAKI ZAMIAR MA MICHA£-ANIO£ ZMIENIAJ¡C TEMATYKÊ O 180 STOPNI

PS. warto by byÂło uniemoÂżliwiĂŚ zmian w poÂście po np. 24 godz. od jego napisania.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2010, 15:56:11 wysłane przez Echnaton » Zapisane

WolnoœÌ daje kolosaln¹ energiê, intensywnoœÌ i ¿ywotnoœÌ. Tracicie j¹ zupe³nie, uznaj¹c autorytety profesorów, czy duchowych przywódców. Uczuciowo jesteœcie sentymentalni, ogromnie przywi¹zani do jakiegoœ boga, czy jakiejs osoby. Nie daje to energii poniewa¿ kryje w sobie lêk. - Jiddu Krishnamurti
MichaÂł-AnioÂł
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #184 : Styczeń 03, 2010, 20:26:35 »

Jak widaĂŚ jest wiĂŞcej graczy 
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2010, 23:41:10 wysłane przez MichaÂł-AnioÂł » Zapisane

east
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #185 : Styczeń 06, 2010, 11:28:12 »

Ponieważ jest to temat przyklejony do Nassima Harameina chciałbym zwrócić Waszą uwagę na pewien fragment wykładu Nassima, a szczególnie na jedno, wyróżnione kapitalikami , pojęcie, które wydaje się kluczowe do współczesnego nie-zrozumienia świata .

0:42:30:Może przestrzeń jest nieskończonością,|a granice są skończoną strukturą;| pole jest skończoną strukturą.
0:42:41:Zacząłem to widzieć w swojej głowie|i bardzo się tym podekscytowałem.
0:42:44:I w późniejszym czasie studiowałem |próżnię i rozumienie teorii kwantowej|i zdałem sobie z czegoś sprawę.
0:42:54:Zdałem sobie sprawę z czegoś bardzo ważnego|dla ewolucji myśli jakie miałem. Odkryłem że:
0:43:01:/...dzisiejsza teoria pola kwantowego została
0:43:04:/„usunięta przez proces RENORMALIZACJI
”|/gęstości energii w próżni,
0:43:10:/która formalnie byłaby nieskończona, gdyby|/nie została usunięta przez RENORMALIZACJĘ.
0:43:22:RENORMALIZACJA to coś,|co próbowali zrobić mi w szkole
0:43:31:Nie zadziałało za dobrze...

Początkowo , podobnie jak wielu z nas, wyraz ten rozumiałem potocznie, tak, jak większość Polaków go rozumie po przeżyciach za socjalizmu.
Z tym  , że w ustach fizyka wyraz ten ma znacznie większe znaczenie, o czym Nassim, tkwiąc w świecie fizyki , nie mógł wyraźniej powiedzieć , nie mógł tego dokładniej wytłumaczyć . Na ten sam wyraz natknąłem się w książce Pole Lynne McTaggart. Jest tam ciekawy fragment na końcu jednego z rozdziałów odnoszący się do renormalizacji.

cyt "Współcześni fizycy zatrzymali człowieka na wiele dziesięcioleci . Ignorując efekt pola punktu zerowego , zanegowali możliwoć  istnienia głębokich połączeń i związków między ludźmi i ich otoczeniem, a także uniemożliwili wyjaśnienie wielu zdarzeń niezwykłych. To, co robili , dokonując RENORMALIZACJI swych równań , można by porównać do odejmowania Boga. "

Fragment ten ,podobnie jak u Nassima , odnosi się do zabiegu IGNORANCJI , który  fizycy dokonali  na POLU . Pole to u Nassima zostało określone mianem kwantowe, ale to bardzo ogólne twierdzenie. W książce dokładniej o tym mowa jako o polu punktu zerowego.
Zatem RENORMALIZACJA, to inaczej IGNORANCJA . Na takim założeniu "pływa " cała współczesna fizyka.  Nieżle. 

« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2010, 11:29:54 wysłane przez east » Zapisane

..  " wszystkie te istnienia, ktĂłre CiĂŞ otaczajÂą sÂą w Tobie " naucza   Mooji -  " sÂą w Twoim umyÂśle, sÂą w  Twojej ÂświadomoÂści . Wydaje Ci siĂŞ , Âże patrzysz na inne ludzkie umysÂły , ale wszystkie te umysÂły egzystujÂą w Tobie poniewaÂż Ty jesteÂś tym, ktĂłry je postrzega. TO JEST ÂŚWIAT WEDÂŁUG CIEBIE "
MichaÂł-AnioÂł
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #186 : Styczeń 13, 2010, 23:36:09 »

ÂŻycie  jest szklanÂą  kulÂą, z twojÂą duszÂą zatopionÂą w Âśrodku.
Przez CAÂŁY CZAS ,prĂłbujesz  z niej wyjœÌ .
Lecz gdy to zrobisz ,to dojrzysz.
JesteÂś znowu w Âśrodku.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2010, 13:38:22 wysłane przez MichaÂł-AnioÂł » Zapisane

east
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #187 : Luty 22, 2010, 12:14:07 »

Œwietnie siê czyta ksi¹¿ki Eckharta Toolle`a . Równie¿ jego wyk³adów na YT warto pos³uchaÌ.
Na swojej stronie  http://www.eckharttolletv.com/enter Eckhart wyraÂźnie wspomina o globalnej ÂświadomoÂści, ÂświadomoÂści zbiorowej  i o tym jak waÂżne jest, aby siĂŞ na niÂą otworzyĂŚ.
Jak dla mnie sama strona http://www.eckharttolletv.com/enter  zalatuje komercjÂą i z lekka rĂłwnieÂż sekciarsko. Wprowadzenie opÂłat za subskrypcje sugeruje,Âże wiedza mistrza jest dla wybranych. Wybranym jest kaÂżdy kto zapÂłaci prawie 45 zÂł /mies. ZapÂłaci za dostĂŞp do mistrza. Bo nie wyobraÂżam sobie ,Âże za bycie Âświadomym mogÂłyby kiedykolwiek byĂŚ pobierane jakieÂś opÂłaty. ChociaÂż oczywiÂście za dostĂŞp do internetu rĂłwnieÂż pÂłacimy. De facto pÂłacimy za utrzymanie infrastruktury , ktĂłra moÂżliwa surfowanie. W przypadku ÂświadomoÂści infrastrukturĂŞ od chwili narodzin podtrzymujemy sami ( nasze ciaÂła , umysÂły, ) a wÂłaÂściwie, to globalna ÂświadomoœÌ podtrzymuje je wszystkie.
Wracaj¹c do mistrza Eckharta uwa¿am,ze pad³ on ofiar¹ ludzi , którzy siê pod niego podczepili. Skomercjalizowanie wyk³adów, a tym samym limitowanie dostêpu do mistrza to pierwszy krok ku przemienieniu go w maszynkê do robienia pieniêdzy. Tak sprzedaje siê œwiadomoœÌ. Niesmaczne , ale jak¿e ¿yciowe.

ChociaÂż z drugiej strony idea globalnej ÂświadomoÂści sama w sobie wydaje siĂŞ nie do zbrukania. Moim zdaniem to potĂŞÂżna moc, coÂś jak kwantowy internet,  a przy tym to bardzo inteligentny system sam w sobie. Sam siebie i swoich uÂżytkownikĂłw cenzuruje. "bÂłogosÂławieni cisi gdyÂż oni dostÂąpiÂą krĂłlestwa .."  (krĂłlestwo = globalna ÂświadomoœÌ )
Warto siĂŞ zatem wyciszyĂŚ i czasem zanurzyĂŚ w tÂą ciszĂŞ ...

radoslaw
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #188 : Luty 22, 2010, 15:09:35 »

Hej East!

Tolle jest Âświetny!

A u nas jakto bywa w Azji - PotĂŞga TeraÂźniejszoÂści online:

http://smn.klm.net.pl/index.php?nr=Potega_terazniejszosci_1
Strona zgÂłoszona jako dokonujÂąca atakĂłw!
Strona smn.klm.net.pl zostaÂła zgÂłoszona jako strona stanowiÂąca zagroÂżenie.
Tego rodzaju strony mogÂą prĂłbowaĂŚ instalowaĂŚ oprogramowanie wykradajÂące poufne dane, uÂżywajÂące komputera do poÂśredniczenia w atakach lub uszkadzajÂące system.
Niektóre szkodliwe strony celowo rozpowszechniaj¹ niebezpieczne oprogramowanie, ale wiêkszoœÌ z nich dzia³a na serwerach, na które nast¹pi³o w³amanie.

KanaÂł uÂżytkownika z paroma wykÂładami po polsku:

<a href="http://www.youtube.com/v/dv95rROqYTk&amp;hl=en_US&amp;fs=1&amp;&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowFullScreen&quot; value=&quot;true&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowscriptaccess&quot; value=&quot;always&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;embed src=&quot;http://www.youtube.com/v/dv95rROqYTk&amp;hl=en_US&amp;fs=1&amp;&quot; type=&quot;application/x-shockwave-flash&quot; allowscriptaccess=&quot;always&quot; allowfullscreen=&quot;true&quot; width=&quot;560&quot; height=&quot;340&quot;&gt;&lt;/embed&gt;&lt;/object&gt;" target="_blank">http://www.youtube.com/v/dv95rROqYTk&amp;hl=en_US&amp;fs=1&amp;&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowFullScreen&quot; value=&quot;true&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowscriptaccess&quot; value=&quot;always&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;embed src=&quot;http://www.youtube.com/v/dv95rROqYTk&amp;hl=en_US&amp;fs=1&amp;&quot; type=&quot;application/x-shockwave-flash&quot; allowscriptaccess=&quot;always&quot; allowfullscreen=&quot;true&quot; width=&quot;560&quot; height=&quot;340&quot;&gt;&lt;/embed&gt;&lt;/object&gt;</a>

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2012, 09:10:43 wysłane przez Jerzy Karma » Zapisane
east
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #189 : Luty 22, 2010, 17:22:19 »

Hej radosÂław !
Niekiedy, gdy sÂłucham Eckharta Toolla , to aÂż chciaÂłbym obok niego postawiĂŚ Nassima.
Jak dla mnie  to  Eckhart operuje bardzo prostym , a jednoczeÂśnie bardzo g³êboko filozoficznym jĂŞzykiem , pojĂŞciami , ktĂłre ( i dobrze ) trzeba poczuĂŚ , aby zrozumieĂŚ. Ale to wcale nie oznacza, Âże ten jĂŞzyk jest gorszy.
JeÂśli porĂłwnamy go z tym, co mĂłwi Amit Goswami http://www.youtube.com/watch?v=Ez59mtxvkAk  , albo choĂŚby Nassim , to wiele kwestii siĂŞ poukÂłada w logicznÂą caÂłoœÌ.
Chocia¿ Eckhart nie chce siê identyfikowaÌ z nauk¹ twierdz¹c,¿e to nak³adka na rzeczywistoœÌ tak¹ , jaka jest, to mimo wszystko nauka w wydaniu Goswamiego niesie te same treœci, a nawet idzie o krok dalej. Nie trzeba siê zanurzaÌ w "stilness point " , aby tam doœwiadczaÌ czegoœ uduchowionego, nieziemskiego. Samo bycie œwiadomym istnienia globalnej œwiadomoœci , bycia jej czêœci¹ transformuje nasze ego, nasze "ja" do sfery œwiêtoœci, powodujesz, ¿e ego siê podporz¹dkowywuje tej sferze, gdy¿ i ono , ostatecznie, z niej pochodzi.

Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: