Choose fontsize:
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 »   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: 4.0 Ujawnienie Tajemnicy – Przysz³o¶æ jest w Naszych Rêkach FILM  (Przeczytany 153083 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Leszek
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1391

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #110 : Listopad 24, 2009, 19:57:11 »

@percepcja
Wiedza jest w TOBIE i nigdzie indziej - wiêc p³ac± frajerzy bo prawdziwi poszukiwacze SZUKAJ¡ wewn±trz a nie na zewn±trz p³ac±c za pseudo-wiedzê
a co do dostêpno¶ci - WCALE NIE JEST DOSTÊPNA, tylko godni j± do niej dotr±, tylko "nieskazitelny rycerz odnajdzie Graala"
@Leszku, jestem za, taki w±tek to dobry pomys³, dorzucê co¶ od siebie z moich nie dawnych odkryæ kabalistycznych i wiele to wyja¶ni pewnie, tak, o tym nie mówi±, bo to WIEDZA ZAKAZANA a czemu zakazana? no, có¿ bezpieczne dla nowicjuszy to, to nie jest!

@Kap³an
Jestem zwolennikiem jasno¶ci, przejrzysto¶ci i nie tworzenia aury tajemniczo¶ci wokó³ czego¶ co powinno siê jasno i prosto przekazaæ.
Nassim w 4.1 wspomina³, ¿e z wiedzy o ¶wiecie zrobiono co¶ magicznego, ezoterycznego, tajemniczego. Tylko po co? Aby robiæ wokó³ siebie aurê tajemniczo¶ci? Je¶li kto¶ potrafi na przyk³ad co¶ materializowaæ, to jest to UMIEJÊTNO¦Æ OPARTA NA WIEDZY  i wsparta (lub nie) jak±¶ technologia "zewnêtrzn±". Chodzi o to, aby to wyja¶niæ, a nie robiæ z tego tajemnicê czy nazywaæ cudem.

Jak dla mnie nie wiedza jest niebezpieczna, tylko jej nieodpowiedzialne zastosowanie. Dok³adnie to mia³ na my¶li Nassim, kiedy mówi³ o odpowiedzialno¶ci w przypadku posiadania potê¿nych technologii.
Wiêc nie wiem co masz na my¶li pisz±c, ¿e wiedza jest niebezpieczna dla nowicjuszy.

Takie zdania czêsto s³u¿± ludziom jako narzêdzie do ukrycia czego¶ przed kim¶, skupienia uwagi na sobie, bo ludzi przyci±ga tajemnica. Czasem uchyla siê przed nimi jaki¶ r±bek tajemnicy, aby daæ im poczucie przynale¿no¶ci do grupy która jest "lepsza", "wybrana", "o¶wiecona" etc. Tego typu zabiegi czy te¿ "gry o w³adzê' bazuj± na niezbyt szlachetnej sk³onno¶ci cz³owieka do czucia siê lepszym od innych i czerpania satysfakcji z posiadania nad innymi (przynajmniej potencjalnej) w³adzy wynikaj±cej z posiadanej wiedzy.
Obce mi jest takie my¶lenie i odczuwanie. Dlatego obstajê za prostym, jasnym i przejrzystym przekazem, bez stwarzania aury tajemniczo¶ci wokó³ czegokolwiek. A je¶li wiedza mo¿e byæ wykorzystana do celów niegodziwych, to wówczas pojawia siê kwestia odpowiedzialno¶ci. Nie wiedza jest tu jednak niebezpieczna, ale je potencjalne nieodpowiedzialne u¿ycie.

Graal
Je¶li piszesz o wiedzy "WCALE NIE JEST DOSTÊPNA, tylko godni j± do niej dotr±, tylko "nieskazitelny rycerz odnajdzie Graala" to mo¿e w³a¶nie gwoli jasno¶ci, prostoty i przejrzysto¶ci warto dodaæ, ¿e najczê¶ciej tego typu zdania formu³uje siê na gruncie gnostycznym, gdzie zak³ada siê nieco inne rozumienie wiedzy i poznania - zbli¿one do tego co East nazywa GNOWING - wiedza gnozy oparta na do¶wiadczeniu wewnêtrznym, gdzie "czysto¶æ serca" zbli¿a ludzi do prawdy na drodze gnostycznego poznania.
Nale¿y jednak odró¿niæ od tak rozumianej wiedzy "wiedzê zewnêtrzn±" - techniczn± czy te¿ technologiczn± - któr± faktycznie powinno siê udostêpniaæ ludziom o wysokim morale i poczuciu odpowiedzialno¶ci.
W tym drugim przypadku, nie chodzi jednak o gnostycznego graala.

Pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2009, 01:29:59 wys³ane przez Leszek » Zapisane

mi³o¶æ rado¶æ piêkno
Miszelos
Go¶æ
« Odpowiedz #111 : Listopad 24, 2009, 20:19:44 »

NIe wiem czy ogl±dali¶cie wyk³ady tego go¶cia:
http://newworldorder.com.pl/subkategoria-Seminaria+Waltera+Veitha.html

Super sprawa! Szkoda, ¿e przeciêtny wyznawca ¦wiêtej Ksiêgi nie ma dostêpu do tego typu materia³ów...
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #112 : Listopad 24, 2009, 21:28:16 »

@Miszelos
mam WSZYSTKIE, polecam jego wyk³ady "Wino Babilonu" i "Zmieniaj±c S³owo" - go¶æ da³ radê

@Leszku, TAK, to mia³em na my¶li, ¿e ludzie ¼le t± WIEDZÊ wykorzystuj± - ergo - JEST NIEBEZPIECZNA (w tym sensie)

Einstein siê w grobie przewróci³ z pewno¶ci± gdy zdetonowano pierwsz± bombê atomow±, wiedza o atomach nie jest sama w sobie niebezpieczna ale gdy trafi w nieodpowiednie rêce...

chyba rozumiesz co mam na my¶li
Miszelos
Go¶æ
« Odpowiedz #113 : Listopad 25, 2009, 00:19:34 »

Kap³anie: ale masz 6 odcinków tak jak na tej stronie czy jest ich wiecej?
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #114 : Listopad 25, 2009, 01:14:31 »

6 to chyba wszystkie z tego cyklu i ogólnie, nie wiem czy jest w sieci co¶ jeszcze tego pana...
Leszek
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1391

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #115 : Listopad 25, 2009, 11:58:44 »

Nie wiem czy jest to dobre miejsce na ten post ale na pewno pasuje do teorii Nassima.
S³yszeli¶cie kiedy¶ o praktycznym u¿yciu Nassimowej geometrii?
http://merkaba.ezoteria.pl/medytacja_Merkaby.html

W±tek o Merkabie zosta³ za³o¿ony tutaj:
http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=461.0

mi³o¶æ rado¶æ piêkno
MIchai³
Nowy u¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1

« Odpowiedz #116 : Listopad 26, 2009, 16:50:06 »

Witam wszystkich. Zarejestrowa³em siê na tym forum, tylko po to, ¿eby podzieliæ siê z wami moimi spostrze¿eniami.

W pierwszej kolejno¶ci chcia³em zaznaczyæ, ¿e obejrza³em dok³adnie wszystkie czê¶ci tego¿ filmu.

Pierwszym spostrze¿eniem jakie mi siê nasunê³o, by³ sposób mówienia pana Nassima. Jest on do z³udzenia podobny do sposobu wyra¿ania siê muzu³mañskich przywódców duchowych, którzy znani s± z wprowadzania w trans hipnotyczny swoich wiernych  Spoko G³ównie chodzi tutaj o charakterystyczne zaci±ganie ostatnich g³osek, i powolne mówienie. Np piessssss.. Kolejn± rzecz± by³o zobaczenie nagrania jak jego ¿ona rodzi³a. Reporterka zada³a mu pytanie o orgazmie, na co on odpowiedzia³ co¶ w stylu, ¿e nie jest to dla niego dziwne... Sposób w jaki to powiedzia³, oraz wyraz jego twarzy wzbudzi³o we mnie nie odparte uczucie cwaniactwa, i to takiego hmmm jakby to uj±æ, perfidnego i p³yn±cego z natury tego cz³owieka ... Co¶ mi ju¿ nie pasowa³o, chocia¿ konfrontuj±c to z jego wyk³adem mog³a to byæ ekscentryczno¶æ. Jednak gdy na koñcu filmu us³ysza³em o darowiznach na rzecz pana Nassima, i przypomnia³em sobie jak na pocz±tku mówi o tym, ¿e ma sponsora sta³o siê jasne, ¿e by³o to zagranie aby na starcie skre¶liæ u s³uchaczy mo¿liwo¶æ rozwa¿ania jak to mówi± - konowalstwo ?? Czy¿ nie tak nazywa siê wpajanie ludziom b³êdnych informacji w celu nak³onienia ich do rzekomo dobrowolnej darowizny  Jeszcze ten g³os delikatny kobiety, mówi±cy o mo¿liwych wp³atach, stwarza wyra¼ny aspekt psychologiczny, maj±cy przekonaæ nas pod¶wiadomie, ¿e to nie Pan N prosi o ja³mu¿ne.

Jest to tylko moje prywatne odczucie . Chcia³em dodaæ na koniec, i¿ do samego koñca by³em nastawiony niezwykle optymistycznie do jego wyk³adu, jako ¿e sam szukam prawdy o wszech¶wiecie poza granicami doktryn naukowych. NIe zamierzam tak¿e wiêcej siê wypowiadaæ na ten temat, jako ¿e nie mam na celu przekonywanie nikogo, tylko podzielenie siê moimi spostrze¿eniami.

PS :

Gdy us³ysza³em Dana Wintera, i jego teorie o smokach zap³adniaj±cych swoje jaja ludzk± sperm±, to zwariowa³em .  Czy nie ponosi was fantazja troszkê za bardzo 

Pozdrawiam wszystkich szukaj±cych prawdy wewn±trz w³asnych umys³ów i serc.
Echnaton
Aktywny u¿ytkownik
P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 241

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #117 : Listopad 26, 2009, 20:30:42 »

Rozumiem, ¿e kupi³e¶ te 4DVD za 84$ od Nassima i bulwersuje Ciê kwestia poruszona na koñcu, o dodatkowej darowi¼nie na The Resonance Project Foundation, która jest organizacj± non-profit ? Podczas wyk³adu zosta³e¶ zahipnotyzowany i zaraz po nim wys³a³e¶ dodatkowe pieni±dze ?... wspó³czujê
Ja natomiast w przeciwieñstwie do Ciebie, jestem jeszcze bardziej przebieg³y ni¿ sam Nassim. Obejrza³em ten wyk³ad w wersji pirackiej (nic nie zap³aci³em - serio) i nie da³em sie zahipnotyzowaæ i tym samym nie wys³a³em nawet centa na jego fundacjê.
Masz racjê, go¶æ przegina, nagra³ wyk³ad na 2 kamery, wyda³ DVD i chce kase... by³by bardziej wiarygodny jakby dawa³ wyk³ady bezpo¶rednio ze swojego vana, nieumyty i nieogolony. Tylko nie mozna by na nim wtedy psów wieszaæ , bo pewnie by¶my o nim nieus³yszeli.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2009, 21:22:25 wys³ane przez Echnaton » Zapisane

Wolno¶æ daje kolosaln± energiê, intensywno¶æ i ¿ywotno¶æ. Tracicie j± zupe³nie, uznaj±c autorytety profesorów, czy duchowych przywódców. Uczuciowo jeste¶cie sentymentalni, ogromnie przywi±zani do jakiego¶ boga, czy jakiejs osoby. Nie daje to energii poniewa¿ kryje w sobie lêk. - Jiddu Krishnamurti
east
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 620

To jest ¶wiat wed³ug Ciebie i wed³ug mnie

« Odpowiedz #118 : Listopad 26, 2009, 20:41:58 »

Michai³ , dziêki za spostrze¿enia.
Je¶li o mnie chodzi to nastawiam siê bardziej na wiedzê, któr± Nassim przekazuje, a nie na styl jego wymowy, fryzurê, czy ekscentryzm postaci. W³a¶ciwie to do ka¿dego mo¿na siê przyczepiæ. Bo ma ¿ó³te zêby, albo nie uczesa³ siê dzisiaj, lub do tego , ¿e sepleni , ¿e jest za gruby , za chudy , albo ma gorej±ce oczy jak terrorysta Przecie¿ to zupe³nie nic mo¿e nie znaczyæ. Zastanowi³e¶ siê nad tym ?
Natomiast kwestia sponsora. W USA  s³owo sponsor ma ró¿ne znaczenia. Np. na drodze naukowej sponsorem doktora bêdzie profesor, ale nie znaczy to ,¿e daje mu jak±¶ kasê. U nas bardziej odpowiednie s³owo to mecenat. Chodzi o wspieranie swojego protegowanego we wszelkich jego dzia³aniach, u³atwianie mu startu , zapraszanie na sympozja , promowanie pogl±dów m³odszego , nieznanego nauce kolegi .
Donacje. Ka¿dy ma prawo za³o¿yæ fundacjê i tym sposobem prosiæ o wsparcie jego idei. Tak samo funkcjonuje Ko¶ció³ Katolicki. W trakcie mszy ³azi go¶ciu z tac± . Chcesz to rzucasz pieni±¿ek, nie chcesz to nie rzucasz. To normalna forma wyra¿enia wparcia dla jakiej¶ idei. Nie ma w tym niczego zdro¿nego na ¶wiecie. Tylko  u nas nie wiedzieæ czemu , gdy cz³owiek jawnie zbiera forse na swoje badania , to zaraz powstaje podejrzenie o jakie¶ matactwa czy oszustwa.
Moim zdaniem to jest paranoiczne podej¶cie. Fajnie, ¿e zwróci³e¶ na te kwestie uwagê, bo przynajmniej mo¿emy to wyja¶niæ.

..  " wszystkie te istnienia, które Ciê otaczaj± s± w Tobie " naucza   Mooji -  " s± w Twoim umy¶le, s± w  Twojej ¶wiadomo¶ci . Wydaje Ci siê , ¿e patrzysz na inne ludzkie umys³y , ale wszystkie te umys³y egzystuj± w Tobie poniewa¿ Ty jeste¶ tym, który je postrzega. TO JEST ¦WIAT WED£UG CIEBIE "
Miszelos
Go¶æ
« Odpowiedz #119 : Listopad 26, 2009, 20:54:00 »

Dok³adnie tak Echnaton!
Cz³owiek po¶wiêci³ mnóstwo czasu na badanie zagadek wszech¶wiata, stworzenia, symboliki, wyda³ niema³o pieniêdzy na podró¿e w rózne miejsca - jednym s³owem odwali mnóstwo wspania³ej roboty by przybli¿yæ nam tematykê naszego istnienia, by nas o¶wieciæ. Przecie¿ nie zmusza nikogo do p³acenia...To dobrowolne datki. Przecie¿ on te¿ musi za co¶ ¿yæ (w przeciwieñstwie do "nierobów- krwiopijców religijnych).
CIekaw jestem czy Kolega Michai³ w takim przypadku zainwestowa³by tyle w³asnych (niema³ych) pieniêdzy?
Mi³o jest byæ docenionym za swoj± pracê, wiêc pewnie ucieszy³by¶ siê je¶li podarowano by Ci jaki¶ "grosz".

Szkoda, ¿e zamiast pocha³aniaæ wiedzê przekazywan± przez p. Nassima próbowa³e¶ doszukaæ siê jakiego¶ podstêpu wy³udzenia kasy - to, moim zdaniem najciekawsze wyk³ady jakie ogl±da³em.
Ucieszê siê je¶li bêd± nastêpne jego wyk³ady, a je¶li wyda DVD w jêzyku polskim to kupiê j±.

Pozdrawiam

Ps. Michai³ nie musisz przyjmowaæ wszystkiego "na wiarê" - i tu masz racjê. Ale w tym przypadku chcia³bym stan±æ w obronie p. Nassima.

Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: