Choose fontsize:
small
normal
big
large
Forum
Home
Custom
TP
Witamy,
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Strona g³ówna
Pomoc
Search
Zaloguj siê
Nassim Haramein, 2012 i... zagadka "obcych"
>
Nassim Haramein - Przekroczyæ Horyzont Zdarzeñ
>
Wywiad z Harameinem po CASYS' 09 [napisy PL]
Strony:
1
2
3
»
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Wywiad z Harameinem po CASYS' 09 [napisy PL] (Przeczytany 47885 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
maczikszcz
Nowy u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2
«
:
Listopad 26, 2009, 01:03:35 »
Witam!
Po pierwsze uk³ony dla ekipy za to ¿e dziêki wam mog³em siê zabraæ na przeja¿d¿kê lataj±cym dywanem z Nassimem (i wciskaæ gdzie wlezie, znajomym itd).
OK, do rzeczy: znalaz³em portal o nazwie
http:www.consciousmedianetwork.com
, co¶ jak Project Camelot tylko zarz±dzany przez kogo¶ innego i w trochê inny sposób ale o tym zaraz. Wiêc Haramein dosta³ nagrodê na konferencji naukowej CASYS'09 (
http://www2.ulg.ac.be/mathgen/CHAOS/
mimo grafiki na stronie nagroda jest presti¿owa) organizowanej przez Uniwersytet w Liege (pe³ny naukowy mainstream) za referat (paper) z rozwi±zaniem protonu Schwarzschilda implikuj±cy, ¿e jeste¶my jedno¶ci±, ¿e energia ka¿dego protonu ma masê równ± masie wszech¶wiata, itd. Zajawka wywiadu jest na YT, link poni¿ej.
Wywiad trwa ok 30 minut i jest mega-wa¿ny moim zdaniem z kilku powodów:
1. Nagroda od mainstreamowej nauki na pewno doda wiarygodno¶ci koncepcji Harameina i dziêki niej ³atwiej bêdzie zachêciæ dotychczasowych sceptyków do zagl±dniêcia do prac Nassima.
2. Wyja¶nia bardzo krótko acz tre¶ciwie ca³± swoj± teoriê czarnych dziur i mo¿na zachêciæ ogl±daj±cych do siêgniêcia g³êbiej
3. Opowiada do¶æ dobrze co to oznacza dla duchowo¶ci i jak t± wiedz± mo¿emy wykorzystaæ, np. w medytacji czy codziennym ¿yciu
Ogólnie wydaje mi siê ¿e Nassim mo¿e bardzo pomóc w rozwoju ¶wiadomo¶ci szczególnie "lewopó³kulowcom", radykalnym racjonalistom, którzy inaczej nigdy nie zagl±dnêliby do jego prac, a dopiero nagroda od mainstreamu mo¿e sprawiæ ¿e siê zainteresuj± tematem.
Powy¿sze sk³oni³y mnie do przet³umaczenia tego wywiadu i wrzucenia na YT, jednak na stronie Conscious Media Network znalaz³em dostêpny transkrypt, jednak oni tam kasuj± za subskrypcjê bo z tego ¿yj± itd. Wiêc napisa³em do w³a¶cicieli, ¿eby mi udostêpnili free bo chcê nieodp³atnie przet³umaczyæ na Polish. Okaza³o siê ¿e oni z tego ¿yj± maj± jakie¶ tam umowy ze sponsorami i ¿e skrzywdzê ich bardzo je¶li umieszczê ca³o¶æ wywiadu na YT. Skoñczy³o siê na tym, ¿e na YT wrzucê ok. 4-minutowy preview z polskimi subtitlami z linkiem na ich stronê z wywiadem z Polskimi subtitlami. Dosta³em wiêc transkrypt angielski do t³umaczenia i mam pytanie: czy kto¶ pomo¿e w t³umaczeniu? Przet³umaczy³em jakie¶ 6 minut (2 z 7 stron) na razie, zosta³o jeszcze tylko ok. 25 minut...
Idzie mi to jak krew z nosa, w koñcu siê z tym jako¶ uporam, jednak je¶li kto¶ ma czas i ochotê to chêtnie oddam kilka minut
W ka¿dym razie podsumowuj±c: materia³ jest przedni- 30 minut nape³nione tre¶ci± gêst± i ³atw± do strawienia. Nadaje siê ¶wietnie na wprowadzenie do teorii Nassima, tym bardziej ¿e zaczyna siê od rozmowy o nagrodzie na CASYS'09.
Proszê o pomoc w t³umaczeniu.
¬ród³a
- Link do preview wywiadu:
http://www.youtube.com/watch?v=2rhT_LzjUNA
- Link do video opowiadaj±cego o nagrodzie dla Harameina:
http://www.youtube.com/watch?v=q-90ITaUkOs
- Info nt. nagrody: wystarczy zguglowaæ has³o: haramein casys award
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=haramein+casys+award&sourceid=navclient-ff&rlz=1B3GGGL_plPL349PL350&ie=UTF-8
Je¶li to wszystko jest wszystkim wiadome to sory, intencje mam dobre wiêc mam nadziejê ¿e nie wrzucili¶cie do pró¿ni bluzgów na mój temat, które siê zmaterializuj± jako k±¶liwe odpowiedzi do tego postu
Czekam na info w sprawie t³umaczeñ i pozdrawiam wszystkich
«
Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2010, 09:02:39 wys³ane przez Leszek
»
Leszek
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1391
«
Odpowiedz #1 :
Marzec 30, 2010, 08:13:24 »
Trochê to trwa³o, ale jest...
Wywiad z Nassimem Harameinem przeprowadzony po otrzymaniu przez niego presti¿owej nagrody za najlepszy referat (podczas 9th International Conference CASYS'09 na University of Liège, Belgium podczas) wyznaczaj±cy nowy paradygmat w fizyce kwantowej, w którym j±dro atomu traktuje siê jako mini czarn± dziurê...
Wywiad z Nassimem po CASYS' 09 1/3 [PL]
http://www.youtube.com/v/WwJr_VheneE&hl=pl_PL&fs=1
Wywiad z Nassimem po CASYS' 09 2/3 [PL]
http://www.youtube.com/v/HqOTTqG73sI&hl=pl_PL&fs=1
Wywiad z Nassimem po CASYS' 09 3/3 [PL]
http://www.youtube.com/v/_Yo8I3sYdc4&hl=pl_PL&fs=1
Lista odtwarzania:
http://www.youtube.com/view_play_list?p=0CD348A5F97E173F
Wywiad z Nassimem w formacie AVI [
wklejone napisy PL
]
http://www.przeklej.pl/plik/wywiad-z-nassimem-harameinem-po-casys-09-pl-rar-0010hpalfagh
Wywiad z Nassimem -
tylko napisy PL
http://www.przeklej.pl/plik/wywiad-z-nassimem-harameinem-po-casys-09-napisy-pl-txt-0010hpbga40i
+ wywiad w j. angielskim
bez napisów PL
http://www.przeklej.pl/plik/nassim-haramein-on-the-science-of-oneness-avi-0005jhbgm03p
http://www.theresonanceproject.org/best_paper_award.html
Wiêcej:
http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=413.msg1607#msg1607
P.S
Czê¶æ 2 wywiadu. Tylko w jêzyku angielskim.
http://www.przeklej.pl/plik/nassim-haramein-on-the-science-of-oneness-avi-part-2-avi-001095aqh1dc
Poza wzmiank±, ¿e Isaac Newton zaczytywa³ siê w staro¿ytnych tekstach, tre¶æ drugiej czê¶ci wywiadu pokrywa siê z tym co mówi³ Nassim w trzeciej czê¶ci swego d³ugiego wyk³adu, który wszyscy zainteresowani znaj±.
Pozdrawiam!
«
Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2010, 14:28:14 wys³ane przez Leszek
»
mi³o¶æ
rado¶æ
piêkno
MEM HEI SHIN
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 224
Odp: Wywiad z Harameinem po CASYS' 09 [napisy PL]
«
Odpowiedz #2 :
Marzec 30, 2010, 09:17:31 »
Cytat: maczikszcz Listopad 26, 2009, 01:03:35
Ogólnie wydaje mi siê ¿e Nassim mo¿e bardzo pomóc w rozwoju ¶wiadomo¶ci
A ja mam ogromn± nadziejê, ¿e uda siê nawi±zaæ kontakt z ''kolegami'', którzy tworz± tu skomplikowane struktury zbo¿owe, chc±c nam co¶ bardzo wa¿nego przekazaæ i przy okazji mo¿e dowiemy siê wa¿nych szczegu³ów dotycz±cych fizyki i matematyki tego wszech¶wiata.
Czyli wci±¿ i wci±¿ zdajemy nowe pytania, poszukujemy nowych odpowiedzi, przekraczamy kolejne granice.
A struktura ''pró¿ni'' jest jak to lustro.Wiêc ka¿dy projekt powraca do jego projektodawcy.W istocie to My jeste¶my ''pró¿ni±'' i jeste¶my ''lustrem'', jeste¶my ''jajkiem i kur±''.
Heh.....
pozdrawiam ''kosmicznych wêdrowców''
«
Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2010, 11:39:41 wys³ane przez MEM HEI SHIN
»
¦wiat potrzebuje nowej wiedzy, dziêki której nauczyliby¶my siê ws³uchiwaæ w ciszê swego serca.....
zaleweq
Nowy u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 10
«
Odpowiedz #3 :
Marzec 30, 2010, 13:42:25 »
Bardzo ciekawe i inspiruj±ce do codziennej medytacji.
Echnaton
Aktywny u¿ytkownik
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 241
«
Odpowiedz #4 :
Marzec 30, 2010, 13:51:39 »
Dzieki Leszku za t³umaczenie. Bardzo ciekawy wywiad. Niby nic nowego, ale Nassim bardzo dobrze obrazuje swoja koncepcjê wszech¶wiata ( w przeciwnieñstwie do Dana
)
Na koñcu jest informacja, ¿e jest jeszcze part 2 ?
Wolno¶æ daje kolosaln± energiê, intensywno¶æ i ¿ywotno¶æ. Tracicie j± zupe³nie, uznaj±c autorytety profesorów, czy duchowych przywódców. Uczuciowo jeste¶cie sentymentalni, ogromnie przywi±zani do jakiego¶ boga, czy jakiejs osoby. Nie daje to energii poniewa¿ kryje w sobie lêk. - Jiddu Krishnamurti
Leszek
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1391
«
Odpowiedz #5 :
Marzec 30, 2010, 14:31:05 »
Cytat: Echnaton Marzec 30, 2010, 13:51:39
Dzieki Leszku za t³umaczenie. Bardzo ciekawy wywiad. Niby nic nowego, ale Nassim bardzo dobrze obrazuje swoja koncepcjê wszech¶wiata ( w przeciwnieñstwie do Dana
)
Na koñcu jest informacja, ¿e jest jeszcze part 2 ?
Co do t³umaczenia to podziêkuj g³ównie Lucyferowi i Mahamayah. Ja napracowa³em siê tutaj najmniej.
Tak, ten wyk³ad to niby nic nowego, ale jednak....
Podzielam twoje zdanie w kwestii obrazowania swoich my¶li przez obu panów...
Co do drugiej czê¶ci wywiadu - zerknij do posta z czê¶ci± pierwsz±, do post scriptum.
Pozdrawiam serdecznie!
«
Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2010, 14:41:44 wys³ane przez Leszek
»
mi³o¶æ
rado¶æ
piêkno
Szewc
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 113
«
Odpowiedz #6 :
Marzec 30, 2010, 16:53:26 »
Nagroda nagrodzie nie równa... zw³aszcza ¿e ta z fizyk± ma zwi±zek chyba tylko w nazwie.
Nie ¿ebym siê czepia³ ale CAS to sympozjum po¶wiêcone rozwijaniu informatyki a jak widac na za³±czonym wcze¶niej zdjêciu tego dyplomu nagrodê przyznano za wyk³ad a nie za dokonania, najpro¶ciej t³umaczz±c ten dyplom mo¿na na zasadzie: " Brawo, postawi³e¶ spujn± teoriê" ale pozostaje jeszcze kwestia eksperymentalnej weryfikacji twierdzeñ zawartych w teorii.
To tylko dowód na to ¿e jego teoria zmieni³a miano z g³upoty na paradygmat. Ale jeszcze d³uga droga aby mówic o uznaniu w oczach fizyków...
Chocia¿, gdyby uda³o mu siê dokonac niemo¿liwego i uzyskac monopol magnetyczny to dosta³ by na pewno nagrodê nobla.
A co do jego teorii z tymi czarnymi dziurami wewn±trz atomu to za kilka miesiêcy rusza LHC z pe³n± moc±, wtedy bêdzie mo¿na powiedziec dokladnie co tam w atomie piszczy.
"Nie wymy¶laj nowych czynników je¿eli nie istnieje taka potrzeba, a je¿eli ju¿, to udowodnij najpierw ich istnienie" - Arystoteles
east
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 620
To jest ¶wiat wed³ug Ciebie i wed³ug mnie
«
Odpowiedz #7 :
Marzec 30, 2010, 17:40:01 »
Wspania³y , rewelacyjny wywiad, wedlug mnie, wielki krok milowy nawet bior±c pod uwagê, ¿e sceptycy próbuj± go umniejszaæ .
Oto fizyk , który jako pierwszy wskaza³, GDZIE mo¿na znale¼æ punkt dostêpu do ¶wiadomo¶ci . Kiedy kto¶ taki zaczyna mówiæ o ¶wiadomo¶ci u¿ywaj±c ¶ci¶le fizyko-technicznego jêzyka ( protony jako mini czarne dziury ) , to ju¿ nie jest taki sobie "co mi w duszy gra". ( 14 równañ na 8 kartkach
szewc
, to matematyka, a nie informatyka )
Kiedy¶ pamiêtam ( oj pamiêtliwy jestem hehe ) , ¿e kiedy zacz±³em snuæ opowie¶ci , ¿e intencj± mo¿na wp³ywaæ na Wszech¶wiat , gdy¿ jest on "wielkim supermarketem" , to odes³ali¶cie mnie Panowie do tematu "co mi w duszy gra" , gdy¿ uznali¶cie moje wypowiedzi za bardzo nienaukowe. Tutaj Nassim wprost mówi o Intencji jak o realnym narzêdziu
{13630}{13799}Gdy ludzie mówi± filozoficznie i duchowo|o swojej nieskoñczonej naturze
{13803}{13949}i tym podobnych kwestiach, to wcale|nie musi byæ poza fizycznym ¶wiatem.
{13953}{14092}Rzeczywisty fizyczny ¶wiat jest|dok³adnie tym, o czym oni mówi±.
{14100}{14277}Wiesz, filozofia i duchowo¶æ nie s±|„rozwiedzione” ze struktur± atomow±.
{14280}{14489}Atomowa struktura jest w zasadzie|manifestacj± tej dynamiki stworzenia,
{14492}{14665}któr± mo¿emy nazwaæ ¶wiadomo¶ci±|albo duchowo¶ci± lub czym¶ podobnym.
a tu nawet dosadniej:
{23833}{24027}Zatem im bardziej stajemy siê|skoncentrowani na intencjach,
{24029}{24290}na nasycaniu pró¿ni informacj± p³yn±c±|z naszej intencji, w jak najbardziej|skoncentrowany i przejrzysty sposób,
{24300}{24417}tym ³atwiej jest pró¿ni|odes³aæ nam do¶wiadczenie,
{24419}{24521}które coraz bardziej i bardziej|pasuje do tego, czego potrzebujemy.
Panowie - to mówi uhonorowany presti¿ow± nagrod± Nassim Haramein. Przeprowadzi³ na to dowód na Uniwersytecie
.. " wszystkie te istnienia, które Ciê otaczaj± s± w Tobie " naucza Mooji - " s± w Twoim umy¶le, s± w Twojej ¶wiadomo¶ci . Wydaje Ci siê , ¿e patrzysz na inne ludzkie umys³y , ale wszystkie te umys³y egzystuj± w Tobie poniewa¿ Ty jeste¶ tym, który je postrzega. TO JEST ¦WIAT WED£UG CIEBIE "
Micha³-Anio³
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 669
Nauka jest tworem mistycznym i irracjonalnym
«
Odpowiedz #8 :
Marzec 30, 2010, 18:13:51 »
Szewc
"Pos³uguj±c siê metodami ¶cis³ego (choæ zarazem bardzo abstrakcyjnego) logicznego my¶lenia, jakie by³y ju¿ znane staro¿ytnym, mo¿emy nie tylko zrozumieæ g³eboko sens odkrywanych dzi¶ przez nas w fizyce i astronomii empirycznych faktów i uzyskaæ w nie wgl±d; mo¿emy równie¿ przewidywaæ nowe, przysz³e odkrycia (jak odkrycie, nie powsta³ej jeszcze do dzisiaj, Ogólnej Teorii Pola).
Konkluzje te mog± nas niepokoiæ. S± one bowiem obligatoryjne. Przyj±wszy je jako prawdê, nie mo¿emy nie staraæ siê zmieniæ podej¶cia do odkrywania Prawdy naukowej. W szczególno¶ci nie mo¿emy w takim razie zatrzymywaæ siê na zdroworozs±dkowym etapie poznania rzeczywisto¶ci i twierdziæ nadal, ¿e jest to etap najwy¿szy. ¦wiadomo¶æ, ¿e poza metod± nauk empirycznych istnieje jeszcze co¶ wiêcej jest z pewno¶ci± bardzo niewygodna, zmusza do najwy¿szych umys³owych oraz duchowych wysi³ków. Dlatego te¿ naukowcy przez setki lat — poczynaj±c od ówczesnych krytyków Kopernika, Galileusza i Newtona (a nawet jeszcze wcze¶niej) bronili siê przed t± ¶wiadomo¶ci± i bêd± j± z ca³± pewno¶ci± dalej odrzucaæ."
http://www.gnosis.art.pl/e_gnosis/aurea_catena_gnosis/zawisza_czerwona_nic/zawisza_czerwona_nic06.htm
http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=452.msg3778#msg3778
Wierzê w sens eksploracji i poznawania ¿ycia, kolekcjonowania wra¿eñ, wiedzy i do¶wiadczeñ. Tylko otwarty i swobodny umys³ jest w stanie odnowiæ ¶wiat
MEM HEI SHIN
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 224
«
Odpowiedz #9 :
Marzec 30, 2010, 19:41:21 »
Cytat: Szewc Marzec 30, 2010, 16:53:26
A co do jego teorii z tymi czarnymi dziurami wewn±trz atomu to za kilka miesiêcy rusza LHC z pe³n± moc±, wtedy bêdzie mo¿na powiedziec dokladnie co tam w atomie piszczy.
Tia.
Bêdziemy wiedzieli co w atomie piszczy.
Niewiele to da !
To tak jakby¶my poraz pierwszy rozebrali silnik na drobne czê¶ci i zobaczyli co w nim piszczy.Zobaczymy w nim wszystkie drobne czê¶ci, ale nie zobaczymy idei, nie zobaczymy wiêkszego celu, nie zobaczymy wiêkszego sensu.
Wiêc takie poznawanie jest mechaniczne, jest irracjonalne.
Bo nie wielu pyta o niezwyk³± ideê, o niezwyk³y sens, niezwyk³y zamiar
zaistnienia wszech¶wiata.Tak jak nie wielu pyta kim jestem i co tutaj robiê..
Wiêc zapytam najwiêkszego fizyka ¶wiata kim jeste¶, a on prawdopodobnie udzieli mi tylko czê¶ciowej odpowiedzi.
Powie mo¿e , ¿e ¿yje i jest cz³owiekiem, albo ''duchem'', mo¿e powie, ¿e jest energi±, ale w dalszym ci±gu nie bêdzie to wpe³ni prawdziwe.
Nauka zna cz³owieka, nawet zna jego DNA, ale nie potrafi odpowiedzieæ na pytanie jaki jest wiêkszy i szerszy sens istnienia .Jaki jest sens i jaki cel tego przeogromnego procesu ¿ycia ?
Wiêc fizycy rozbieraj± wszech¶wiat na drobne czê¶ci, ale w dalszym ci±gu s± nie¶wiadomi.Nie¶wiadomi swego istnienia.
Buñczuczno¶æ i zadufanie cz³owieka w sobie nie pozwala odkryæ wiêkszej prawdy.
Ludzie chc± lecieæ do gwiazd, a nie potrafi± nawet ustalic faktów z przed dwóch tysiêcy lat.
«
Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2010, 19:46:56 wys³ane przez MEM HEI SHIN
»
¦wiat potrzebuje nowej wiedzy, dziêki której nauczyliby¶my siê ws³uchiwaæ w ciszê swego serca.....
Strony:
1
2
3
»
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
¦WIÊTA GEOMETRIA
=> W TEORII
=> W PRAKTYCE
=> Artyku³y, ksi±¿ki, filmy, LINKI
Dan Winter i jego ¦wiêty Graal
=> Twórczo¶æ Dana Wintera [PL, ENG]
===> Odkrycia innych osób "wspieraj±ce" niektóre aspekty pracy Dana Wintera
=> WYK£AD: Implozja - sekretna nauka ekstazy i nie¶miertelno¶ci
=> PREZENTACJA: Wyja¶niaj±c grawitacjê
=> WYK£AD Purpose of DNA [PL]
=> WYK£AD The EggX Files: Galaktyczna historia DNA [PL]
=> WYK£AD Bliss Practice: Duchowy u¿ytek z energii seksualnej [PL]
=> WYK£AD Fraktalna teoria ¦wiadomo¶ci, Grawitacji, Jêzyka, DNA i Udanej ¦mierci... [PL]
=> WYWIAD: Sekret ¿ycia i architektura biologiczna
=> WYK£AD: Udana ¶mieræ i prawdziwa fizyka ¦wiêtego Graala
Nassim Haramein, 2012 i... zagadka "obcych"
=> Nassim Haramein - Przekroczyæ Horyzont Zdarzeñ
=> S³oñce, Uk³ad S³oneczny i rok 2012
=> Staro¿ytne cywilizacje i zagadka "obcych"
Kluczem do zrozumienia jest wiedza
=> Kluczem do zrozumienia jest wiedza
=> Fizyka
=> Metafizyka
=> Filozofia
Ró¿ne koncepcje ¶wiata i cz³owieka
=> Ró¿ne koncepcje cz³owieka i ¶wiata
=> ¦wiadomo¶æ, percepcja, rozwój wewnêtrzny, tradycje "duchowe"
=> Szmaragdowe Tablice Thota
=> CZYTELNIA - teksty ró¿ne
=> Kreacjonizm i ewolucjonizm
Medycyna komórkowa, Codex Alimentarius, GMO
=> Medycyna komórkowa, Codex Alimentarius, GMO
SOCJOTECHNIKA
=> Socjotechnika
===> Cenzura, Dezinformacja, Agentura w Internecie
Multimedia
=> Multimedia
"Tajne" stowarzyszenia i "teorie spiskowe"
=> "Tajne" stowarzyszenia
=> "Teorie spiskowe"
===> Filmy DAVIDA ICKE'A by Redmuluc - http://davidicke.pl/
=> Nowy Porz±dek ¦wiata w codziennych wiadomo¶ciach
=> Globalne ocieplenie - najwiêkszy szwindel?
Powitania, Kawiarenka i Hyde Park
=> Kawiarenka "Pod Gwiazdami" i Powitania :-)
=> K±cik muzyczny
=> Hyde Park - inne
Sprawy administracyjne, OG£OSZENIA i INICJATYWY SPO£ECZNE
=> Sprawy administracyjne - pytania i odpowiedzi
=> INICJATYWY SPO£ECZNE
=> OG£OSZENIA
£adowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|