Choose fontsize:
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Strony: 1   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Joanna Krupa i ¦wiêty Graal - pó³ ¿artem, pó³ serio  (Przeczytany 9368 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Leszek
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1391

Zobacz profil WWW Email
« : Grudzieñ 04, 2009, 13:38:14 »

"Polska modelka Joanna Krupa wyst±pi³a w kampanii miêdzynarodowej organizacji broni±cej praw zwierz±t PETA. Plakat z polsk± piêkno¶ci± wywo³a³ oburzenie krêgów katolickich..."
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Polska-pieknosc-szokuje-nagoscia-na-plakacie-,wid,11743239,wiadomosc.html

Tak mnie czasem co¶ bierze, wiêc:
Pó³ ¿artem, pó³ serio, czyli Joanna Krupa i ¦wiêty Graal

Symbol ma to do siebie, ¿e jest najczê¶ciej wieloznaczny. Jednak na obrazku o którym mowa mamy WYRA¬NE symbole. Wyliczam wiêc te najwa¿niejsze: zwierzêta, cz³owiek, krzy¿, skrzyd³a (z³ote spirale), aureola (ko³o), trzy wielkie ¶wiat³a i przestrzeñ ko¶cio³a (czyli ¶wiêta przestrzeñ).

Ogólne przes³anie obrazu jest - moim zdaniem - nastêpuj±ce: cz³owiek bêd±c osadzonym w ¶wiecie materialnym (symbolizowanym przez królestwo zwierz±t - symbol popêdów i ¶miertelno¶ci) mo¿e ten ¶wiat przekroczyæ i staæ siê doskona³±, uduchowion± istot± - cz³owiekiem u¶wiêconym czy te¿ ¶wiêtym.

Ruch duchowego wzrastania cz³owieka dokonuje siê po linii pionowej krzy¿a. Najogólniej w tradycji hermetycznej, np. ró¿okrzy¿a uwa¿a siê, ¿e "linia pionowa to linia si³y Ducha, ¶cie¿ka wzej¶cia, odnowienia i odrodzenia. Linia pozioma to linia  si³y  duszy zakorzenionej w naturze, droga trwania w wiecznym krêgu narodzin i ¶mierci."
http://www.rozokrzyz.pl/article/236

Sposób umieszczenia krzy¿a na ciele kobiety nie jest przypadkowy. Punkt przeciêcia obu linii krzy¿a wskazuje na czakrê serca. Wskazuje wiêc na Wielk± Tajemnicê wed³ug której uruchomienie czakry serca (a dok³adniej rozpalenie "boskiej iskry" w sercu) jest kluczem do przekroczenia ¶wiata materii - "horyzontu zdarzeñ" nieprzebudzonej ludzkiej natury czy te¿ _ nieco szerzej - ko³a karmy.

Nie chodzi tu oczywi¶cie o zwyk³± mi³o¶æ lecz o bosk± mi³o¶æ, która - parafrazuj±c Jezusa -  pochodzi "nie z tego ¶wiata". Boska mi³o¶æ wypromieniowywana jest z boskiego ¬ród³a za pomoc± Trzech Wielkich ¦wiate³ (widaæ je na obrazie), które nastêpnie rozpalaj± "bosk± iskrê" w cz³owieku i w konsekwencji cz³owiek, bêd±c wype³niany boskim ¶wiat³em mi³o¶ci, rozwija w swym wewnêtrznym ogrodzie (wewnêtrznej ¶wi±tyni) "ró¿ê serca" osi±gaj±c ostatecznie duchow± doskona³o¶æ ³±cz±c± go ze Stwórc± (sugeruje to aureola na tle ¶wiêtej przestrzeni ko¶cio³a)

Ruch wznoszenia siê ku duchowej doskona³o¶ci odbywa siê oczywi¶cie po Z³otej Spirali (symbolizuj± j± na obrazie anielskie skrzyd³a), a jak wiemy choæby z badañ Dana Wintera rytm serca przepe³nionego mi³o¶ci± przedstawiony w sposób graficzny przybiera kszta³t.... Z³otej Spirali.

¬ród³o: Mi³o¶æ i liczba Phi
http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=300.msg778#msg778

Dlaczego jednak obraz ten wywo³uje w ludziach gwa³towne reakcje?

My¶lê, ¿e dlatego i¿  (dzia³aj±c na ludzk± ¶wiadomo¶æ i pod¶wiadomo¶æ) dotyka z jednej strony g³êbokiej Duchowej Tajemnicy Cz³owieka, rezonuj±c z jego duchowo¶ci± i wskazuj±c mu Drogê duchowego odrodzenia poprzez Mi³o¶æ (symbolika krzy¿a i ró¿y - iskry boskiej w sercu cz³owieka), z drugiej jednak strony, poprzez wyeksponowanie nago¶ci kobiecego cia³a (postrzeganej przez pryzmat grzechu pierworodnego) porusza w nas struny odpowiadaj±ce swymi czêstotliwo¶ciami Królestwu Zwierz±t. ¦cieranie siê tych dwóch "porz±dków" lub dwóch "si³" w cz³owieku powoduje w nim ró¿ne napiêcia przejawiaj±ce siê czasem w gwa³townych reakcjach emocjonalnych.

Jednak, jak pisz± gnostycy ze szko³y Ró¿okrzy¿a: "Aby dokona³ siê  proces wyzwolenia cz³owieka" [odradzaj±ca siê dusza] "musi przej¶æ drogê, która wiedzie  poprzez pole ¶cieraj±cych siê si³, wyp³ywaj±cych z przeciwnych sobie porz±dków rzeczywisto¶ci."
http://www.rozokrzyz.pl/article/236

Wype³nienie siebie Boskim ¦wiat³em Mi³o¶ci jest równoznaczne ze znalezieniem ¦wiêtego Graala i mo¿liwo¶ci± powrotu do ¬ród³a Wszechrzeczy.

Takie jest - moim zdaniem - przes³anie obrazu z Joanna Krup± ukryte w nim pewnie przez Wielkich Mistrzów...
Jak widaæ po "naturalnej" aureoli nad g³ow± Joanny Krupy osi±gnê³a ju¿ ona swój stan doskona³o¶ci...

¯yczê powodzenia na w³asnej Drodze!
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2010, 11:30:39 wys³ane przez Leszek » Zapisane

mi³o¶æ rado¶æ piêkno
east
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 620

To jest ¶wiat wed³ug Ciebie i wed³ug mnie

« Odpowiedz #1 : Grudzieñ 04, 2009, 17:38:31 »

¦licznie siê wpisa³a w symbolikê , nie ma co.. tylko te biedne zwierzaki po których g³owach st±pa. Czy aby one to wytrzymaj±  heheh 

..  " wszystkie te istnienia, które Ciê otaczaj± s± w Tobie " naucza   Mooji -  " s± w Twoim umy¶le, s± w  Twojej ¶wiadomo¶ci . Wydaje Ci siê , ¿e patrzysz na inne ludzkie umys³y , ale wszystkie te umys³y egzystuj± w Tobie poniewa¿ Ty jeste¶ tym, który je postrzega. TO JEST ¦WIAT WED£UG CIEBIE "
Leszek
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1391

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #2 : Grudzieñ 05, 2009, 02:30:48 »

¦licznie siê wpisa³a w symbolikê , nie ma co.. tylko te biedne zwierzaki po których g³owach st±pa. Czy aby one to wytrzymaj±  heheh 
No w ramach zarysowanej koncepcji ona nie st±pa po zwierzakach, ona unosi siê nad ich g³owami jako ten anio³...
My¶lê, ¿e zwierzaki czekaj± na swoj± kolej (wcielenie siê w ludzkie cia³o), aby kiedy¶ tam - koniec koñców  - tak¿e przeobraziæ siê w anio³y...
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2010, 11:29:05 wys³ane przez Leszek » Zapisane

mi³o¶æ rado¶æ piêkno
Echnaton
Aktywny u¿ytkownik
P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 241

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Grudzieñ 09, 2009, 19:33:36 »

W poniedzia³kowym 7.12.09  "Teraz My" Sekielski i Morozowski porozmawiali sobie z Joasi± na ten temat:

http://www.tvn24.pl/8679,1,terazmy.html

Szkoda ¿e nasza gwiazdka, ledwo ju¿ co sk³ada wyrazy po Polsku, ale co siê dziwiæ.

Wolno¶æ daje kolosaln± energiê, intensywno¶æ i ¿ywotno¶æ. Tracicie j± zupe³nie, uznaj±c autorytety profesorów, czy duchowych przywódców. Uczuciowo jeste¶cie sentymentalni, ogromnie przywi±zani do jakiego¶ boga, czy jakiejs osoby. Nie daje to energii poniewa¿ kryje w sobie lêk. - Jiddu Krishnamurti
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: