Choose fontsize:
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Strony: 1 2 3 4 »   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: NA ¦CIE¯CE WOJOWNIKA Nauki Juana Matusa  (Przeczytany 24543 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Micha³-Anio³
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 669

Nauka jest tworem mistycznym i irracjonalnym

« : Grudzieñ 04, 2009, 19:30:37 »

Sztuka ¶wiadomo¶ci (czyli w³a¶ciwie sztuka wy¿szych form medytacji) oznacza æwiczenie siê w swobodnym zmienianiu koncentracji ¶wiadomo¶ci (u¿ywaj±c terminów szko³y — punktu skupienia — sfery ze¶rodkowania koncentracji- miejsca, w którum jest “skupiona” ¶wiadomo¶æ). Chodzi o koncentracjê nie na obiekcie, lecz w obiekcie lub sferze [2]. Specjalne metody treningu pozwalaj± na opanowanie przemieszczania punktu skupienia “w g³±b” (w terminologii pradawnych widz±cych w lewo), tzn. w g³êbie wielowymiarowej przestrzeni.

Ca³y tekst tutaj
http://www.swami-center.org/pl/text/Juan_Matus.html

« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 04, 2009, 19:38:05 wys³ane przez Leszek » Zapisane

Wierzê w sens eksploracji i poznawania ¿ycia, kolekcjonowania wra¿eñ, wiedzy i do¶wiadczeñ. Tylko otwarty i swobodny umys³ jest w stanie odnowiæ ¶wiat
konserwa
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 196

« Odpowiedz #1 : Grudzieñ 05, 2009, 00:39:30 »

To wielki, wspania³y temat,
przywo³am doskona³y cytat z Castanedy zamieszczony na www.davidicke.pl przez naszego kolegê Rados³awa

http://davidicke.pl/forum/carlos-castaneda-i-szamani-staro-ytnego-meksyku-t29.html?hilit=castaneda#p67

swoj± drog±: kupiê ka¿d± ksi±¿kê Castanedy...

¶cie¿ka wojownika - dla mnie to by³a/jest najlepsza psychoterapia
cytowane my¶li Don Juana s± dobrze dobrane choæ nie zast±pi± lektury Smutny

mnie najbardziej uderzy³a i zmieni³a podstawowa zasada: nic nie jest wa¿ne, ja jestem niewa¿ny...a wszystko co jest dla mnie wa¿ne jest tylko moim kaprysem; najpierw szok, ale pó¼niej pe³na akceptacja, która u³atwia bycie nieskazitelnym
Igmana (ptak)
U¿ytkownik
**
P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 66

8067684
« Odpowiedz #2 : Grudzieñ 05, 2009, 14:41:42 »

mnie najbardziej uderzy³a i zmieni³a podstawowa zasada: nic nie jest wa¿ne, ja jestem niewa¿ny...a wszystko co jest dla mnie wa¿ne jest tylko moim kaprysem; najpierw szok, ale pó¼niej pe³na akceptacja, która u³atwia bycie nieskazitelnym

Czyli, je¶li wa¿ne jest dla Ciebie bycie nieskazitelnym, oznacza to tylko Twój kaprys?
A pod¶wiadomo¶æ, która kupi³a ju¿ cytowan± tezê (ona lubi kupowaæ ) zrobi wszystko, by¶ jednak nie obrós³ w nieskazitelno¶æ …
Co zatem jest wa¿ne? 
Ot ma³e pytanie, poza duchowym przes³aniem wskazanej zasady.

Pozdrawiam serdecznie
Igmana

PRAWDA - WOLNO¦Æ - MI£O¦Æ
Micha³-Anio³
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #3 : Grudzieñ 05, 2009, 15:01:44 »

"Bitwa wojownika odbywa siê w³a¶nie tu — w sercu. Potrzebujemy ca³ego naszego czasu i ca³ej naszej energii, by przezwyciê¿yæ w³asn± g³upotê.

Moc zale¿y od tego. jakiego rodzaju wiedzê siê posiada. Po có¿ poznawaæ rzeczy bezu¿yteczne?

¦cie¿ka pozbawiona serca [tj. bez akcentowania w rozwoju mi³o¶ci jako podstawy doskonalenia duchowego]  kusi ludzi, obdarzaj±c ich poczuciem mocy. odczuciem, i¿ mog± dokonaæ tego, czego zwykli ludzie nie potrafi±. Na tym w³a¶nie polega pu³apka ... ¦cie¿ka pozbawiona serca obróci siê przeciwko krocz±cemu ni± cz³owiekowi i unicestwi go.

Nale¿y prowadziæ mocne, spokojne ¿ycie.

Osobista si³a wojownika zale¿y od jego nieskazitelno¶ci."

NIESKAZITELNO¦Æ polega miêdzy innymi na d±¿eniu do zmiany siebie.

Jestem na tyle m³ody, na ile tego pragnê: to te¿ zale¿y od osobistej si³y. Je¿eli zgromadzisz moc w swoim ciele, to bêdzie mog³o spe³niaæ niewiarygodne zadania. Je¶li natomiast j± roztrwaniasz. to w stosunkowo krótkim czasie staniesz siê grubym. stanem cz³owiekiem.

Wyj±tkowo¶æ istot ludzkich polega na tym. i¿ pragn±, aby mówiono im o tym, co maj± robiæ, ale jeszcze bardziej lubi± sprzeciwiaæ siê i nie robiæ tego, co im zalecono. W koñcu za¶ zaczynaj± nie na widzieæ doradcy.

Dla wojownika najtrudniejsz± rzecz± na ¶wiecie jest pozostawienie innych samym sobie [tzn. zaniechanie prób przymuszania ich. by byli do niego podobni].

Niczego nie wolno osi±gaæ stosuj±c przemoc ... Musisz byæ krystalicznie czysty...

Nieszczê¶liwymi czyni± nas nieistotne pragnienia.

¯yjê dalej poniewa¿ przechodz±c przez ¿ycic, tak wyæwiczy³em swoj± wolê. ¿e stal± siê wyostrzon± i spójn±: wiêc teraz nie gra ¿adnej roli dla mnie to. co jest nieistotne."

Zachêcam do przeczytania ca³o¶ci
Ca³y tekst tutaj
http://www.swami-center.org/pl/text/Juan_Matus.html
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 05, 2009, 15:06:41 wys³ane przez Micha³-Anio³ » Zapisane

Wierzê w sens eksploracji i poznawania ¿ycia, kolekcjonowania wra¿eñ, wiedzy i do¶wiadczeñ. Tylko otwarty i swobodny umys³ jest w stanie odnowiæ ¶wiat
Igmana (ptak)
U¿ytkownik
**

8067684
« Odpowiedz #4 : Grudzieñ 05, 2009, 16:13:44 »

Piêkne to nauki, jednak, czy mog± one staæ siê wa¿niejsze od ucznia/nauczyciela?
Rol± doradcy jest doprowadzenie ‘ucznia’ do zastanowienia siê nad sob± i tym, co dla niego wa¿ne. Wtedy mo¿liwa jest konfrontacja z zasadami … i przemienianie siebie, niekoniecznie z nimi zgodne …
I rzeczywi¶cie dzieje siê to poprzez serce.
Tylko, ¿e to nasze serce wyznacza pocz±tek i koniec drogi. Zwracaj±c uwagê na drogowskazy, b±d¼ je pomijaj±c. Wówczas nauki albo ¿yj±, albo s± dla nas martwe. Co nie znaczy, ¿e ich nie ma. Ale to truizmy.

Zastanawiam siê, czy te wszystkie nauki nie zamykaj± nas w okre¶lonej przestrzeni mentalnej? Mo¿e poza tym jest co¶ wiêcej? Innego?
Choæ pewnie, skoro tkwimy w tym Wszech¶wiecie, jeszcze nie przekroczyli¶my jakiego¶ etapu i posi³kowaæ siê musimy dostêpn± tu wiedz±. Po to, aby móc dokopaæ siê do w³asnego centrum dowodzenia i wyzwoliæ siê od … ‘tutejszych nauk’ … miêdzy innymi … 

Pozdrawiam
Igmana

Micha³-Anio³
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #5 : Grudzieñ 05, 2009, 16:46:41 »

Umieszczone w tym temacie w±tki maj± pokazaæ by ka¿dy szuka³ drogi ,podpowiedzi mo¿na znale¼æ wszêdzie w tekstach innych ,w drzewie ,kwiatach czy tafli  wody ,wa¿ne by ci±gle siê rozwijaæ i poszerzaæ horyzonty lub wrêcz je przekraczaæ.

To jest tylko mój wewnêtrzny pogl±d
wszystkie drogi prowadz± do celu jedne szybciej inne wolniej ,leczy by doj¶æ
trzeba i¶æ, szkoda czasu na stanie w miejscu
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 05, 2009, 16:52:06 wys³ane przez Micha³-Anio³ » Zapisane

Igmana (ptak)
U¿ytkownik
**

8067684
« Odpowiedz #6 : Grudzieñ 05, 2009, 17:06:47 »

Na drodze ka¿dy ju¿ jest, skoro pojawi³ siê.   
Czy s³uszne jest warto¶ciowanie dróg? Przy ka¿dej rosn± drzewa i ¶piewaj± ptaki. No chyba, ¿e to droga przez pustyniê. 
Przy ka¿dej jednak mijane s± i wci±¿ przekraczane horyzonty. O co wiêc tak naprawdê chodzi w naszym ¿yciu?
I jaki to cel? Znasz go sercem? Czy nauczy³e¶ siê z nauk? 

Pozdrawiam
Igmana

Micha³-Anio³
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #7 : Grudzieñ 05, 2009, 17:15:29 »

Chodzi mi raczej aby ca³e ¿ycie byæ otwartym na nowe pogl±dy a nie wskazywaæ w³a¶ciwej drogi innym, któ¿ wie lepiej  w danym momencie ¿ycia która droga jest w³a¶ciwa ni¿ cz³owiek który ni± pod±¿.Nawet jak zb³±dzisz to jest to wiedza która ciê rozwinê³a,i mo¿e kiedy¶ okazaæ siê przydatna lub za wcze¶nie wybrana
ca³e ¿ycie ewoluujemy z jednej formy w inn± ,(tak± mam nadzieje )
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 05, 2009, 17:24:31 wys³ane przez Micha³-Anio³ » Zapisane

Igmana (ptak)
U¿ytkownik
**

8067684
« Odpowiedz #8 : Grudzieñ 05, 2009, 17:19:08 »

Droga

z niebytu – w niebyt
poprzez czas otwarty
           – nieskoñczona droga

stopy – piach ostry
bole¶nie rani
pod powiek± senne majaki
i oczy kota zielone
tak bardzo prawdziwe

jestem – nie jestem ?
sk±d – dok±d
uparcie tak idê?

----------------------------

mój Bo¿e – czujesz
jak ptak bia³y
w sercu trzepocze
gdy na siebie tak
patrzysz ?

17.08.2003

Micha³-Anio³
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #9 : Grudzieñ 05, 2009, 17:22:56 »

Naprzód

Gonie s³oñce ,biegnê szybciej.
Dotkn±æ gwiazd chcê,skacze w niebo
Lecz ziemia zawsze bierze mnie w swe objêcia

Strony: 1 2 3 4 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: