Choose fontsize:
small
normal
big
large
Forum
Home
Custom
TP
Witamy,
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Strona g³ówna
Pomoc
Search
Zaloguj siê
Kluczem do zrozumienia jest wiedza
>
>
NA ¦CIE¯CE WOJOWNIKA Nauki Juana Matusa
Strony:
«
1
2
3
4
»
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: NA ¦CIE¯CE WOJOWNIKA Nauki Juana Matusa (Przeczytany 24546 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
east
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 620
To jest ¶wiat wed³ug Ciebie i wed³ug mnie
Odp: NA ¦CIE¯CE WOJOWNIKA Nauki Juana Matusa
«
Odpowiedz #10 :
Grudzieñ 05, 2009, 20:06:58 »
Cytat: Igmana (ptak) Grudzieñ 05, 2009, 17:19:08
(..)
mój Bo¿e – czujesz
jak ptak bia³y
w sercu trzepocze
gdy na siebie tak
patrzysz ?
.................. oczyma Brata swojego lub Siostry ...
czy jeste¶ oczyma ogl±danego ?
Có¿ - widok nieostry .....
gdy¿ m±ci go ego ..
nie¶wiadome energii pola zerowego
ps. przepraszam autorkê wiersza za ewentualny odbiór powy¿ego zabiegu jako profnacji.
pozdrawiam Nie by³o to moim zamiarem.
East
.. " wszystkie te istnienia, które Ciê otaczaj± s± w Tobie " naucza Mooji - " s± w Twoim umy¶le, s± w Twojej ¶wiadomo¶ci . Wydaje Ci siê , ¿e patrzysz na inne ludzkie umys³y , ale wszystkie te umys³y egzystuj± w Tobie poniewa¿ Ty jeste¶ tym, który je postrzega. TO JEST ¦WIAT WED£UG CIEBIE "
Igmana (ptak)
U¿ytkownik
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 66
«
Odpowiedz #11 :
Grudzieñ 05, 2009, 20:48:11 »
East
, zapytanie by³o do Boga, który jest w ka¿dym ¿ywym przejawie, ka¿dej istocie.
Tak wiêc patrz±c na nas, patrzy równie¿ na siebie. My mo¿emy jedynie, posiadaj±c tego ¶wiadomo¶æ do¶wiadczaæ niezwyk³o¶ci procesu ¿ycia, do¶wiadczaæ dotkniêæ, tak¿e boskich. Wówczas trudno, by ‘ptak bia³y’ w sercu nie trzepota³ … a Bóg tego nie czu³ …
Czy teraz nieco ja¶niej?
Pozdrawiam
Igmana
«
Ostatnia zmiana: Grudzieñ 05, 2009, 20:52:38 wys³ane przez Igmana (ptak)
»
PRAWDA - WOLNO¦Æ - MI£O¦Æ
Micha³-Anio³
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 669
Nauka jest tworem mistycznym i irracjonalnym
«
Odpowiedz #12 :
Grudzieñ 06, 2009, 00:09:25 »
"¦WIAT JEST TAKI b±d¼ inny jedynie dlatego, ¿e powiedzieli¶my sobie, ¿e w³a¶nie taki jest. Je¶li przestaniemy tak twierdziæ, ¶wiat te¿ przestanie byæ takim."
http://www.swami-center.org/pl/text/Juan_Matus.html
Wierzê w sens eksploracji i poznawania ¿ycia, kolekcjonowania wra¿eñ, wiedzy i do¶wiadczeñ. Tylko otwarty i swobodny umys³ jest w stanie odnowiæ ¶wiat
konserwa
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 196
«
Odpowiedz #13 :
Grudzieñ 06, 2009, 01:13:35 »
Oj w duszy Wam gra...
a Castanedê trzeba czytaæ i ...praktykowaæ
to niestety jest kwestia do¶wiadczenia, któr± akurat (tylko?)Castanedzie uda³o siê opisaæ,
zatem mistrza Don Juana nie bêdê opisywa³, ale cytowa³ co najwy¿ej:
cyt z ksi±¿ki "Opowie¶ci o mocy":
"Nieskazitelno¶æ polega na dawaniu z siebie wszystkiego zawsze wtedy, kiedy w co¶ jeste¶ zaanga¿owany"
co do losu wojownika:
"Wojownik przyjmuje swoje przeznaczenie, jakiekolwiek by ono by³o i akceptuje je z absolutna pokor±.Pokornie akceptuje to, czym jest, nie po to ¿eby ubolewaæ nad swoim losem, lecz aby przyj±æ jego wyzwanie"
a teraz najwa¿niejsze i o co Was mocno proszê przy pisaniu w tym w±tku:
"Skupianie siê na wyja¶nieniach doprowadzi nas dok³adnie tam gdzie nie powinni¶my byæ - uwik³a nas z powrotem w obrazie ¶wiata"
"Ostatnia czê¶æ wyja¶nienia czarowników mówi, ¿e rozum jedynie odbija porz±dek zewnêtrzny i niczego o nim nie wie.Nie umie go wyja¶niæ, tak jak nie potrafi wyja¶niæ naguala. Mo¿e byæ jedynie ¶wiadkiem skutków dzia³ania tonala, ale nigdy nie uda mu siê go poj±æ ani wyt³umaczyæ.Sam fakt, ¿e my¶limy i mówimy, dowodzi istnienia jakiego¶ porz±dku, zgodnie z którym postêpujemy, nie wiedz±c nawet jak to robimy ani jaki jest ten porz±dek"
¶ciskam Was
east
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #14 :
Grudzieñ 06, 2009, 03:22:59 »
Cytat: Igmana (ptak) Grudzieñ 05, 2009, 20:48:11
East
Tak wiêc patrz±c na nas, patrzy równie¿ na siebie.
Skoro zapyta³a¶ Boga, a jeste¶ tym, który patrzy , czyli tym, który Jest , to kogo Bóg mia³by pytaæ je¶li nie samego siebie i po co ?
Nie zna odpowiedzi ?
Je¶li za¶ ON nie jest nami, to jakie s± nasze z nim relacje ? Kto zadaje pytanie ? Komu odpowied¼ jest potrzebna ?
I taka my¶l sie ko³acze niespokojna pod czaszk± .. a co , je¶li jeste¶my wszyscy odpowiedzialni za narodziny nowego Boga ? My Go tworzymy.
Niem±dra my¶l, ale spokoju nie daje....
.. " wszystkie te istnienia, które Ciê otaczaj± s± w Tobie " naucza Mooji - " s± w Twoim umy¶le, s± w Twojej ¶wiadomo¶ci . Wydaje Ci siê , ¿e patrzysz na inne ludzkie umys³y , ale wszystkie te umys³y egzystuj± w Tobie poniewa¿ Ty jeste¶ tym, który je postrzega. TO JEST ¦WIAT WED£UG CIEBIE "
Micha³-Anio³
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #15 :
Grudzieñ 06, 2009, 10:28:25 »
"Juan Matus opowiada³ Castanedzie legendê pradawnych widz±cych [9], w której bóstwo by³o przedstawione w postaci Orla. pielêgnuj±cego na Ziemi w ludzkich cia³ach wzrost ich indywidualnych ¶wiadomo¶ci- aby po ¶mierci cia³ wykorzystywaæ energiê tych ¶wiadomo¶ci jako swoje po¿ywienie. Ka¿demu cz³owiekowi jednak darowa³ szansê bycia nie zjedzonym. W tym celu nale¿a³o prze¿yæ niepospolite ¿ycie my¶liwego, pod±¿aj±cego za wiedz±, i wojownika, poluj±cego na “si³ê osobist±”, co — w przypadku uwieñczenia wysi³ków sukcesem — pozwala³o w odpowiednim wa¿nym momencie “przeskoczyæ obok dziobu Orla” i uzyskaæ wolno¶æ. Don Juan wyja¶nia³, ¿e nie przyjmuje dos³ownie przekazu tej pradawnej legendy, tak jak nie przyjmuje równie¿ idei napawaj±cego strachem, gro¼nego bóstwa, a co za tym idzie i stosunku do niego, budowanego na lêku.
Juan Matus widzia³ inne niebezpieczeñstwo — ¶mieræ, zanim zd±¿y zrealizowaæ ca³kowicie te wszystkie mo¿liwo¶ci rozwoju, które s± mu dane jako cz³owiekowi
. Ich urzeczywistnieniu po¶wiêci³ bez reszty cale swoje ¿ycic i tego uczy³."
" Kieruj siê trzema zasadami. Pierwsza to nie dzia³anie (zasada analogiczna do uwej, opracowanej w chiñskiej jodze), tj. umiejêtno¶æ zatrzymywania w czasie treningów medytacyjnych aktywno¶ci my¶lowej oraz innej dzia³alno¶ci na p³aszczy¼nie “materialnej”: inaczej mówi±c — nie dzia³anie oznacza przygotowanie siê do “dzia³ania" w sferze medytacyjnej.
Druga zasada, stanowi±ca jedno z wybitniejszych i cenniejszych opracowañ Szko³y Juana Matusa, to pamiêtanie o zbli¿aj±cej siê do ka¿dego z nas ¶mierci i wynikaj±cy st±d troskliwy i oszczêdny stosunek do czasu, który pozosta³ do prze¿ycia na Ziemi: nic trwonienie ani czasu, ani si³.
Trzecia zasada polega na konieczno¶ci osi±gniêcia pe³ni11 samego siebie (sanskryckiej niedwoisto¶ci). przez nieprzywi±zywanie do tego- co nieistotne."
«
Ostatnia zmiana: Grudzieñ 06, 2009, 10:35:08 wys³ane przez Micha³-Anio³
»
Wierzê w sens eksploracji i poznawania ¿ycia, kolekcjonowania wra¿eñ, wiedzy i do¶wiadczeñ. Tylko otwarty i swobodny umys³ jest w stanie odnowiæ ¶wiat
east
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #16 :
Grudzieñ 06, 2009, 12:47:19 »
Wed³ug Drunvalo Melchizedeka obecnie ¿yjemy w czasach drugiej ¶wiadomo¶ci,niezbêdnej na szczeblu rozwoju , ale nieharmonicznej, która powoduje tyle cierpieñ i zniszczeñ. Gdyby na tym poziomie pozostaæ, to grozi nam ca³kowita autodestrukcja. Celem jest trzecia ¶wiadomo¶æ - chrystusowa. ¬ycie wiêc d±¿y do tego, aby ten drugi poziom ¶wiadomo¶ci jak najszybciej przeskoczyæ przy jego zachowaniu , gdy¿ jest niezbêdnym szczeblem w rozwoju ( tak jak gdy chcemy przej¶æ szybko na drug± stronê strumienia st±paj±c na zanurzony kamieñ w tym strumieniu - nasz obecny poziom ¶wiadomo¶ci - czynimy to szybko wdziêczni kamieniowi , ¿e tam jest ). Zasady szko³y Juana Matusa przypominaj± taki survival na etapie drugiej ¶wiadomo¶ci.
Pamiêtanie ka¿dego dnia o ¶mierci mo¿e byæ smutne po katolicku ( je¶li ¶mieræ to koniec , strach i choroba ), albo wyzwalaj±cy skok na drugi brzeg strumienia w nadziei, ¿e trafimy na suchy l±d - ¶wiadomo¶æ Chrystusow± ( tak o niej w³a¶nie pisze Drunvallo ).
Ten skok dokonuje siê TERAZ dla ka¿dego c¿³owieka , a tak¿e dla ca³ej ludzko¶ci jako takiej.
Igmana (ptak)
U¿ytkownik
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 66
«
Odpowiedz #17 :
Grudzieñ 06, 2009, 13:32:56 »
Cytat: east Grudzieñ 06, 2009, 03:22:59
Cytat: Igmana (ptak) Grudzieñ 05, 2009, 20:48:11
East
Tak wiêc patrz±c na nas, patrzy równie¿ na siebie.
Skoro zapyta³a¶ Boga, a jeste¶ tym, który patrzy , czyli tym, który Jest , to kogo Bóg mia³by pytaæ je¶li nie samego siebie i po co ?
Nie zna odpowiedzi ?
Je¶li za¶ ON nie jest nami, to jakie s± nasze z nim relacje ? Kto zadaje pytanie ? Komu odpowied¼ jest potrzebna ?
I taka my¶l sie ko³acze niespokojna pod czaszk± .. a co , je¶li jeste¶my wszyscy odpowiedzialni za narodziny nowego Boga ? My Go tworzymy.
Niem±dra my¶l, ale spokoju nie daje....
East
, ale zamiesza³e¶. A wszystko wydawa³o siê byæ takie proste.
Wiêc jeszcze raz po kolei. Jestem cz³owiekiem, posiadaj±cym ¶wiadomo¶æ zamieszkiwania we mnie Boga. Nie znaczy, ¿e moja ¶wiadomo¶æ równa jest Jego ¶wiadomo¶ci, to niemo¿liwe, przynajmniej na tym etapie.
Jednak ja, obserwator w ludzkiej pow³oce, mam mo¿liwo¶æ i chêæ prowadzenia dialogu z cz±stk± Boga we mnie. Tzn, przeczuwaj±c wiêksz± ¶wiadomo¶æ przenikaj±c± mnie, ‘ja’, jako ta mniejsza i jednocze¶nie wspó³tworz±ca wiêksz±, pytam (raczej retorycznie) tê wiêksz± co czuje w momencie u¶wiadomienia przez cz³owieka tej jedni, wspó³brzmienia …
Trzepotanie ptaka w sercu odczuwam ja jako cz³owiek, jednocze¶nie musi to byæ równie¿ odczuwane przez ¶wiadomo¶æ mnie obejmuj±c±.
Wynika z tego jednak, ¿e pytanie zbêdne (chocia¿ pad³o), przecie¿ On wie …
Z drugiej strony, to tylko poezja … tam wszystko mo¿liwe i dopuszczalne … niekoniecznie dostêpne naszej logice, bo w niej dzia³a logika wy¿szego rzêdu. Tote¿ czêsto sama stajê zdumiona przed tym, co ze mnie wyp³ywa. Rozumiem zatem i Twoje niezrozumienie.
Co do Twojej my¶li cyt.
„a co , je¶li jeste¶my wszyscy odpowiedzialni za narodziny nowego Boga ? My Go tworzymy.”
, to od dawna mnie równie¿ takowa nachodzi. Widocznie jest ona wpisana w wy¿sze pole i dotyka co poniektórych. Ciekawe których? Tych, co nie ograniczaj± Boga?
Oczywi¶cie jest to nie do przyjêcia dla tych, którzy postrzegaj± Boga, jako co¶ sta³ego i przez to skoñczonego. Ja wolê widzieæ wszystko w procesie, tak¿e najwy¿sz± ¶wiadomo¶æ. Tote¿ mo¿na powiedzieæ, ¿e jeste¶my odpowiedzialni za narodziny nowego Boga.
Bo po co by³aby ta olbrzymia przestrzeñ pustki, z jej nieograniczonym potencja³em? Tam w³a¶nie ukrywa siê nowy Bóg, tam miejsce na wspó³tworzenie przez ka¿d± ¶wiadomo¶æ, tam miejsce wielkiej komunii …
A tu wzajemne inspiracje do wkraczania na dziewicze tereny. Jednocze¶nie poznawanie tego co ju¿ jest.
To tak pobie¿nie moje (?) widzenie … chocia¿ w wiêkszym stopniu niewidzenie …
Aha, i ¿aden orze³ mnie nie po¿era, równie¿ nie obawiam siê ¿e nie zd±¿ê przed ¶mierci±, bo mam wieczno¶æ w zapasie … Ale to ju¿ nie do Ciebie
East
.
Pozdrawiam serdecznie
Igmana
PRAWDA - WOLNO¦Æ - MI£O¦Æ
east
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #18 :
Grudzieñ 06, 2009, 15:26:58 »
Tak rzeczywi¶cie "namiesza³em" pocz±tkowo ; ) wybacz. Jednak dziêki temu zamieszaniu wymiesza³em (czy tylko ja ?) tworzenie nowego "boga" z ca³ym szacunkiem dla Tego Który Jest .
Mam przeczucie ¿e uczestniczymy w procesie wielkiej , nowej kreacji. Mamy na to czas , mamy na to ca³± wieczno¶æ ..
Micha³-Anio³
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #19 :
Grudzieñ 06, 2009, 16:08:56 »
"¶mieræ, zanim zd±¿y zrealizowaæ ca³kowicie te wszystkie mo¿liwo¶ci rozwoju, które s± mu dane jako
cz³owiekowi
"
Strony:
«
1
2
3
4
»
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
¦WIÊTA GEOMETRIA
=> W TEORII
=> W PRAKTYCE
=> Artyku³y, ksi±¿ki, filmy, LINKI
Dan Winter i jego ¦wiêty Graal
=> Twórczo¶æ Dana Wintera [PL, ENG]
===> Odkrycia innych osób "wspieraj±ce" niektóre aspekty pracy Dana Wintera
=> WYK£AD: Implozja - sekretna nauka ekstazy i nie¶miertelno¶ci
=> PREZENTACJA: Wyja¶niaj±c grawitacjê
=> WYK£AD Purpose of DNA [PL]
=> WYK£AD The EggX Files: Galaktyczna historia DNA [PL]
=> WYK£AD Bliss Practice: Duchowy u¿ytek z energii seksualnej [PL]
=> WYK£AD Fraktalna teoria ¦wiadomo¶ci, Grawitacji, Jêzyka, DNA i Udanej ¦mierci... [PL]
=> WYWIAD: Sekret ¿ycia i architektura biologiczna
=> WYK£AD: Udana ¶mieræ i prawdziwa fizyka ¦wiêtego Graala
Nassim Haramein, 2012 i... zagadka "obcych"
=> Nassim Haramein - Przekroczyæ Horyzont Zdarzeñ
=> S³oñce, Uk³ad S³oneczny i rok 2012
=> Staro¿ytne cywilizacje i zagadka "obcych"
=> Kluczem do zrozumienia jest wiedza
=> Fizyka
=> Metafizyka
=> Filozofia
Ró¿ne koncepcje ¶wiata i cz³owieka
=> Ró¿ne koncepcje cz³owieka i ¶wiata
=> ¦wiadomo¶æ, percepcja, rozwój wewnêtrzny, tradycje "duchowe"
=> Szmaragdowe Tablice Thota
=> CZYTELNIA - teksty ró¿ne
=> Kreacjonizm i ewolucjonizm
Medycyna komórkowa, Codex Alimentarius, GMO
=> Medycyna komórkowa, Codex Alimentarius, GMO
SOCJOTECHNIKA
=> Socjotechnika
===> Cenzura, Dezinformacja, Agentura w Internecie
Multimedia
=> Multimedia
"Tajne" stowarzyszenia i "teorie spiskowe"
=> "Tajne" stowarzyszenia
=> "Teorie spiskowe"
===> Filmy DAVIDA ICKE'A by Redmuluc - http://davidicke.pl/
=> Nowy Porz±dek ¦wiata w codziennych wiadomo¶ciach
=> Globalne ocieplenie - najwiêkszy szwindel?
Powitania, Kawiarenka i Hyde Park
=> Kawiarenka "Pod Gwiazdami" i Powitania :-)
=> K±cik muzyczny
=> Hyde Park - inne
Sprawy administracyjne, OG£OSZENIA i INICJATYWY SPO£ECZNE
=> Sprawy administracyjne - pytania i odpowiedzi
=> INICJATYWY SPO£ECZNE
=> OG£OSZENIA
£adowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|