“Cz³owiek cz³owiekowi przyjacielem, wspó³wêdrowcem i bratem”.
Có¿ mo¿e byæ ponad tê zasadê?
Jednak¿e spo³eczeñstwo, mimo deklaracji nawet najszczytniejszych idea³ów, samo przez siê nie stanie siê idealne. Wymaga to odpowiedniej nauki i pracy.
Harmonijne stosunki w spo³eczeñstwie zale¿± od umiejêtno¶ci ka¿dego jego cz³onka “gaszenia” w sobie emocji negatywnych, ustêpowania w tych sytuacjach konfliktowych, gdy “zagro¿one” s± jego prywatne interesy, jak równie¿ zdolno¶ci sta³ego podtrzymywania w sobie i szczodrego darowania innym harmonii i rado¶ci ¯ycia i Mi³o¶ci.
Mi³o¶æ matki do dziecka, mi³o¶æ dziecka do matki, mi³o¶æ ma³¿onków, mi³o¶æ do krewnych i przyjació³, mi³o¶æ do wspó³towarzyszy wspólnej sprawy, mi³o¶æ do ojczyzny, mi³o¶æ do wszystkich ludzi na Ziemi, mi³o¶æ do pracy, któr± s³u¿ysz ludziom, mi³o¶æ do zwierz±t i ro¶lin, mi³o¶æ do wszystkiego co ¿ywe i nieo¿ywione, mi³o¶æ do ca³ej planety, na której ¿yjemy, mi³o¶æ do ca³ego Wszech¶wiata, mi³o¶æ jako czu³o¶æ, jako oddanie, jako po¶wiêcenie, wyrzeczenie siê w³asnych interesów dla dobra innych a¿ do ofiarowania w³asnego ¿ycia ... — to jeszcze nie wszystkie aspekty tego wielkiego pojêcia, które zwie siê Mi³o¶æ.
Dla wszystkich wymienionych aspektów Mi³o¶ci istnieje jedno prawo: w Mi³o¶ci nie ma egoizmu.
Lecz jak siê tego nauczyæ? Jak odnale¼æ harmoniê ze wszystkimi lud¼mi i z ka¿dym cz³owiekiem? Przecie¿ z tym siê cz³owiek nie rodzi.
St±d te¿, aby nauczyæ siê naprawdê kochaæ, trzeba g³êbiej poznaæ zarówno siebie, jak i obiekt swojej mi³o¶ci.
Wiecej znajdziesz tu
http://www.swami-center.org/pl/text/Happy.html