Choose fontsize:
small
normal
big
large
Forum
Home
Custom
TP
Witamy,
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Strona g³ówna
Pomoc
Search
Zaloguj siê
Rejestracja
>
Medycyna komórkowa, Codex Alimentarius, GMO
>
Medycyna komórkowa, Codex Alimentarius, GMO
>
ZDROWIE - odzyskiwanie i umacnianie
Strony:
1
2
3
4
5
6
»
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: ZDROWIE - odzyskiwanie i umacnianie (Przeczytany 107016 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Leszek
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1391
ZDROWIE - odzyskiwanie i umacnianie
«
:
Grudzieñ 17, 2009, 12:11:51 »
Ca³y watek jest kopi± w±tku z innego forum. Umieszczony za zgod± autorki.
Jest to w±tek dla tych, którzy chcieliby uzyskaæ informacje dotycz±ce zdrowia.
Proszê o podawanie wy³±cznie linków do informacji i tytu³ów ksi±¿ek pomocnych w umacnianiu organizmu.
Chodzi o stworzenie swego rodzaju bazy danych.
Na pocz±tek proponujê pozycjê:
dr Henryk Ró¿añski "Fitoterapia-zio³olecznictwo-zio³a"
http://www.rozanski.henryk.gower.pl/fitoterapia2.htm
http://www.parazyt.gower.pl/fitoterapia2.htm
http://www.luskiewnik.strefa.pl/index/index/p6.htm
http://www.poradynazdrowie.manpol.pl
Ponadto warto wrzuciæ has³o: " Minera³y Schindele's "
¬ród³o kolejnych tekstów:
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=851.0
«
Ostatnia zmiana: Styczeñ 19, 2010, 00:23:24 wys³ane przez Leszek
»
Zapisane
mi³o¶æ
rado¶æ
piêkno
Leszek
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1391
Odp: ZDROWIE - odzyskiwanie i umacnianie
«
Odpowiedz #1 :
Grudzieñ 17, 2009, 12:12:35 »
MINERA£Y SCHINDELE’S
(przemilczane odkrycie schy³ku XX wieku)
Minera³y Schindele’s to mieszanka 34 naturalnych minera³ów bez dodatku jakiejkolwiek substancji sztucznej. To zmielona ska³a wulkaniczna bogata m.in. w tlenki potasu, ¿elaza, wapnia, magnezu, glinu, fosforu i wiele innych mikroelementów oraz pierwiastków ¶ladowych, w tym z grupy platynowców (z³oto, rod, iryd, ruten, osm, pallad...), niezbêdnych do prawid³owego funkcjonowania organizm oraz poprawy i odbudowy zniekszta³conego DNA.
http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_mineraly_schindeles.html
http://www.nieznany.pl/Mineraly-Schindeles-pbi-3934.html
http://www.nieznany.pl/Mineraly-Schindeles-p-4016.html
http://www.candida.peet.pl/index12.php
http://www.biogeneza.pl/content/view/14/2/
http://www.biogeneza.pl/content/blogcategory/1/36/
http://www.nokaut.pl/witaminy-i-mineraly/mineraly-schindeles-1-kg.html
http://ekozdrowie.abc24.pl/default.asp?kat=29189&pro=237274
http://www.ibg.pl/schindele.php
http://www.natura24.pl/go/_info/?user_id=421&lang=pl&gclid=CKeQwaS7wJ4CFQ6CzAodFGUhsQ
http://www.naturadlazdrowia.pl/index.php?p229,mineraly-schindeles-1000g
http://www.laboratoriumurody.pl/forum/mineraly-schindeles,t854.html
http://www.parapsycholog.pl/mineraly_schindele.html
http://www.drolivia.pl/product/id/9921,mineraly-roberta-schindeles-1-kg
http://www.aptekazielarska.pl/p1461-MINERALY-SCHINDELES-1000-g.html
http://alejka.pl/robert-schindele-gmbh-mineraly-roberta-schindeles-1-kg.html
http://sklep.bio-vit.pl/mineralyschindeles1000g-p-1.html
http://www.dobredlazdrowia.pl/index.php?main_page=product_info&products_id=574
Zapisane
mi³o¶æ
rado¶æ
piêkno
Leszek
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1391
Odp: ZDROWIE - odzyskiwanie i umacnianie
«
Odpowiedz #2 :
Grudzieñ 17, 2009, 12:13:59 »
Dzi¶ chcê Wam poleciæ bardzo ciekaw± ksi±¿kê autorstwa Juliana Aleksandrowicza i Ireny Gumowskiej –
KUCHNIA I MEDYCYNA.
Pozycja ta jest udanym po³±czeniem informacji z dziedziny profilaktyki medycznej i dietetyki. W ¿adnej innej ksi±¿ce nie znalaz³am tak rzetelnego przedstawienia sk³adników od¿ywczych w po¿ywieniu.
We wstêpie „Kuchni i medycyny” czytamy: „Organizm ludzki mo¿na by przyrównaæ do wielkiego placu budowy i odbudowy. Bez przerwy zachodz± w nim kolosalne zmiany. (...) Ustawicznie powstaje nowa generacja komórek. A w ich sk³ad wchodzi ok. 50 rozmaitych sk³adników. Ale je¶li którego¶ z nich zabraknie lub jest go za ma³o czy za du¿o, to nasz organizm próbuje siê do tego najpierw przystosowaæ, „produkuj±c” gorsze generacje komórek. A¿ w pewnym momencie sytuacja siê za³amuje i wtedy dochodzi do choroby, dolegliwo¶ci lub choæby z³ego samopoczucia.”
W dalszej czê¶ci lektury mo¿emy siê dowiedzieæ jak, dziêki w³a¶ciwemu od¿ywianiu, zapobiegaæ k³opotom zdrowotnym. Istnieje du¿a zale¿no¶æ miêdzy wystêpowaniem tzw. chorób cywilizacyjnych a zawarto¶ci± witamin, mikroelementów i innych zwi±zków w codziennej diecie. Dlatego autorzy bardzo dok³adnie i, na szczê¶cie, przystêpnie opisuj± dzia³anie poszczególnych sk³adników od¿ywczych na organizm ludzki.
I tak, w poszczególnych rozdzia³ach czytamy o soli w diecie, o wapniu – do czego jest potrzebny i gdzie go szukaæ, jaki ma wp³yw na zêby i ko¶ci, co sprawia, ¿e jest dobrze przyswajalny. Dalej – o magnezie i jego wp³ywie na serce, nerwy i pracê nerek. S± tu tak¿e rozdzia³y – „¯elazo, anemia i mózg”, „Raport w sprawie cynku”, „Niebezpieczny i zbawczy selen”. Dowiadujemy siê z nich, jaki ma wp³yw selen na wystêpowanie chorób nowotworowych i system odporno¶ciowy, jakie s± sekrety dzia³ania cynku. Autorzy podaj± równie¿ ciekawe przepisy kulinarne z produktami z du¿± zawarto¶ci± selenu, cynku i ¿elaza.
W dalszej czê¶ci ksi±¿ki jest ciekawy rozdzia³ – „Pierwiastki dobre i z³e”. Tutaj jest prawdziwa skarbnica wiedzy na temat: jodu i chorób tarczycy, fluoru i jego dzia³aniu na zêby, litu i jego wp³ywu na leczenie depresji, chromu i cukrzycy, miedzi i jako¶ci krwi. S± te¿ informacje na temat metali niebezpiecznych dla zdrowia, czyli arsenu, kadmu, berylu, o³owiu. Ka¿demu z nich jest po¶wiêcony osobny podrozdzia³.
W ksi±¿ce znajdujemy du¿o informacji na temat witaminy C – jakie jest dzienne zapotrzebowanie organizmu na t± witaminê, jaki jest jej wp³yw na leczenie chorób nowotworowych, obni¿anie cholesterolu i zwalczanie wirusów. Jest te¿ ciekawy tekst na temat dzia³ania witaminy C na ludzi starszych. No i oczywi¶cie wykaz produktów, w których jest tej witaminy najwiêcej oraz przepisy.
Ciekawym rozdzia³em jest „Eliksir m³odo¶ci, czyli o witaminie E”, w którym czytamy o wp³ywie tej witaminy na pracê serca i regeneracjê organizmu.
Dalej co¶ dla zabieganych i zestresowanych czytelników – „Witaminy antynerwowe, czyli z grupy B”. W tym rozdziale opisano wszystkie witaminy z grupy B pod k±tem ich dzia³ania, zapotrzebowania organizmu i wystêpowania w pokarmach.
Na koniec ksi±¿ki mo¿na poczytaæ jeszcze o witaminie A, D i K.
http://www.joga-joga.pl/pl53/teksty673/kuchnia_i_medycyna_julian_aleksandrowicz_i_irena_g
http://merlin.pl/Kuchnia-i-medycyna_Julian-Aleksandrowicz-Irena-Gumowska/browse/product/1,700546.html
http://merlin.pl/Kuchnia-i-medycyna_Irena-Gumowska-Julian-Aleksandrowicz/browse/product/1,304215.html
Irena Gumowska-D±browska
(ur. 2 pa¼dziernika 1912 - zm. 27 wrze¶nia 1991) - polska dziennikarka, publicystka.
By³a autork± licznych poradników kulinarnych, artyku³ów prasowych i audycji telewizyjnych.
Irena Gumowska by³a propagatork± zdrowego ¿ywienia.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Irena_Gumowska
http://merlin.pl/Uzdrawiajacy-czosnek_Irena-Gumowska/browse/product/1,684136.html#fullinfo
http://merlin.pl/Irena-Gumowska/browse/search/1.html?offer=O&sort=tytul&person=Irena+Gumowska&gclid=CL6ktfXC0J4CFReBzAodSwu24w
http://www.empik.com/szukaj?author=Irena+Gumowska&pl=on&searchCategory=book&sort=scoreDesc&start=1&qtype=advancedForm&_dyncharset=UTF-8
http://www.kolporter.pl/szukaj.php?search_mode=podst&query=irena%20gumowska
http://alejka.pl/c/irena_gumowska-a5--ksiazki.html
http://www.antykwariat.waw.pl/autor/IRENA%20GUMOWSKA.html
Zapisane
mi³o¶æ
rado¶æ
piêkno
Leszek
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1391
Odp: ZDROWIE - odzyskiwanie i umacnianie
«
Odpowiedz #3 :
Grudzieñ 17, 2009, 12:15:39 »
Dr Jadwiga Górnicka
- specjalista w zakresie chorób wewnêtrznych i wielka propagatorka medycyny naturalnej. Autorka licznych publikacji, m.in. ksi±¿ki "Apteka Natury".
Gdzie zaczyna³a Pani swoj± karierê zawodow±?
Studia medyczne zaczê³am jeszcze przed wojn± w Warszawie, a koñczy³am ju¿ w Poznaniu. Od 1956 roku pracowa³am zawodowo w szpitalach oraz dodatkowo w przychodniach, m.in. w szpitalu w Braniewie, Olsztynie, w warszawskim Szpitalu Bielañskim w zespole prof. Hartwiga. By³ to wybitny specjalista internista o prostych, ale niezwykle skutecznych pomys³ach na leczenie. Osoby, które pracowa³y pod jego kierownictwem mog³y siê wiele nauczyæ. Przez 22 lata leczy³am tak, jak nauczy³am siê w Akademii Medycznej, a w trakcie pracy zrobi³am specjalizacjê pierwszego i drugiego stopnia w zakresie chorób wewnêtrznych.
Kiedy mia³o miejsce Pani pierwsze spotkanie z medycyn± naturaln±?
Wiele lat temu, a wynika³o
z moich osobistych do¶wiadczeñ. Otó¿ nieustannie cierpia³am na bóle ¿o³±dka, jelit, ca³y uk³ad trawienny by³ nie w porz±dku i ¿adne leki mi nie pomaga³y. Wtedy przez czysty przypadek spotka³am zielarza, Witolda Poprzêckiego, który odpowiednim zestawem zió³ wyleczy³ mnie w dwa tygodnie, mo¿e trochê d³u¿ej. Zaczê³am wiêc te same leki zapisywaæ moim pacjentom. I pomaga³y. To zachêci³o mnie do poznawania receptur oraz nauki o w³a¶ciwo¶ciach zió³, zasadach ich ³±czenia (bo mieszanki s± silniejsze w dzia³aniu ni¿ pojedyncze ro¶liny) u prof. O¿arowskiego, wybitnego znawcy zió³. Szuka³am tak¿e starych receptur medycyny ludowej i zaczê³am je zalecaæ pacjentom. Ostatnie 35 lat mojej praktyki zawodowej to medycyna naturalna, któr± stosujê z powodzeniem.
http://www.mag.media.pl/index.php?d=archiwum&s=art2007_10_54
W ksi±¿ce "
APTEKA NATURY
" (Poradnik zdrowia) Jadwiga Górnicka w dziale:
"
Lepiej zapobiegaæ ni¿ leczyæ
" proponuje m.in. jak nie daæ siê przeziêbieniu.
Czasami przez ca³± jesieñ i zimê nie potrafimy poradziæ sobie z katarem, kaszlem i chrypk±. S± jednak takie osoby, które prze¿ywaj± ten okres w znakomitym zdrowiu, a s± to ludzie spêdzaj±cy du¿o czasu na powietrzu, uprawiaj±cy sport i od¿ywiaj±cy siê w³a¶ciwie.
Od nas samych zale¿y w du¿ym stopniu czy nasz organizm siê uodporni.
Pani J. Górnicka proponuje m.in.:
- spo¿ywaæ jak najwiêcej warzyw (to one wp³ywaj± w ogromnym stopniu na odporno¶æ naszego organizmu, usprawniaj± i pobudzaj± zachodz±ce w nim procesy) przede wszystkim w postaci surówek (kapusta kwaszona, natka pietruszki, marchew, selery, sa³ata, cykoria, dynia, czosnek i cebula)
- stosowaæ przyprawy zio³owe (podnosz± nie tylko smak potraw, ale równie¿ usprawniaj± trawienie i przemianê materii): bazylia, kminek, majeranek, rozmaryn, estragon, pieprz zio³owy, gorczyca
- przebywaæ jak najd³u¿ej na ¶wie¿ym powietrzu (aby siê dotleniæ i zahartowaæ), nawet w czasie s³oty
- po przemarzniêciu zastosowaæ naprzemienne k±piele stóp w wodzie gor±cej (z sol±) i zimnej
- przy bólu gard³a p³ukaæ je wod± z sol± i propolisem, stosowaæ kompresy na gard³o (ból mija po 2 godzinach)
- zio³a przeciwgor±czkowe i napotne: suszone maliny, bratki i kwiat czarnego bzu, kwiat lipy
- zio³a wykrztu¶ne: suszone li¶cie podbialu, any¿ biedrzeniec, koper w³oski oraz cebula
- przy katarze stosowaæ do nosa tamponiki z waty nas±czonej sokiem z cebuli i czosnku
- w czasie grypy du¿o piæ, by uzupe³niæ utratê wody w organizmie spowodowan± poceniem siê (domowe lemoniady z cytryny z dodatkiem miodu albo soki owocowe lub warzywne; herbatki z czarnego bzu, lipy, miêty, g³ogu, rumianku, sok malinowy)
- hartowaæ organizm - zasadnicz± spraw± jest uodpornienie nóg na zimno i przemoczenie. Mo¿na to osi±gn±æ np. przez nacieranie ca³ego cia³a zimn± wod± z dodatkiem soli, mo¿na te¿ nacieraæ cia³o such± szczotk±, a nastepnie 5-min. gimnastyka i wchodzimy do ³ó¿ka. Latem mo¿emy biegaæ codziennie przez kilkana¶cie minut po trawie pokrytej jeszcze ros±. Inny sposób to nalanie do wanny zimnej wody (do wys. 10 cm) i deptanie w niej 2-4 minuty.
Doskonale uodparnia i hartuje organizm czosnek i cebula oraz kapusta kwaszona z dodatkiem natki pietruszki, cebulki i zmielonej, suszonej pokrzywy.
Zapobiegawczo mo¿na tak¿e za¿ywaæ propolis
Zasad± kuracji hartuj±cej jest rozpoczêcie jej pó¼n± wiosn± czy latem i konsekwentne kontynuowanie przez wszystkie pory roku.
P.S.
Proszê o potraktowanie powy¿szych informacji, nie jako gotowych przepisów, lecz zachêtê do zainteresowania siê prawid³owym stylem ¿ycia, umacnianiem zdrowia oraz do zapoznania siê z ró¿nymi naturalnymi metodami przywracania go.
Wiêcej informacji o pozycjach w/w autorki:
http://images.google.pl/images?client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl:official&channel=s&hl=pl&source=hp&q=Jadwiga+G%C3%B3rnicka&lr=&um=1&ie=UTF-8&ei=7VISS7zpLYLWmwPJr6DUAg&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CCgQsAQwAw
http://merlin.pl/Jadwiga-Gornicka/browse/search/1.html?offer=O&sort=tytul&person=Jadwiga+Gornicka&gclid=CPrjldWDsJ4CFdGLzAodJWkpJw
http://www.empik.com/szukaj?author=Jadwiga+Gornicka&pl=on&category=book&gclid=CMKh_N-EsJ4CFRGRZgod-FP_lw
http://www.kolporter.pl/szukaj.php?search_mode=podst&query=jadwiga%20g%F3rnicka
Zapisane
mi³o¶æ
rado¶æ
piêkno
Leszek
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1391
Odp: ZDROWIE - odzyskiwanie i umacnianie
«
Odpowiedz #4 :
Grudzieñ 17, 2009, 12:16:11 »
ZBIGNIEW PRZYBYLAK
"Studiuj±c dzie³a naturalistów, wyniki badañ wspó³czesnych lekarzy zajmuj±cych siê profilaktyk± zdrowotn±, kontaktuj±c siê z przedstawicielami medycyny naturalnej, w tym z zielarzami, zajmuj±c siê wiele lat rolnictwem i ogrodnictwem ekologicznym, ekologiczn± dietetyk±, nabra³em i przekonania, ¿e tylko zaufanie przyrodzie oraz cierpliwe stosowanie sprawdzonych przez wieki naturalnych metod uzdrawiania organizmu jest najprostszym i, najbezpieczniejszym, najskuteczniejszym i najtañszym sposobem powstrzymania lub usuniêcia wielu najrozmaitszych uci±¿liwych dolegliwo¶ci i chorób. Przestrzeganie zaleceñ naturalistów to równie¿ wspania³y sposób na zabezpieczenie siê przed utrat± zdrowia, przed ró¿nymi schorzeniami, zw³aszcza tymi okre¶lanymi mianem cywilizacyjnych, np. dolegliwo¶ciami w±troby, rakiem, chorobami serca, a wyp³ywaj±cymi z niew³a¶ciwego trybu ¿ycia, braku ruchu, ze zdenerwowania, po¶piechu, niew³a¶ciwego od¿ywiania itp.
Droga ku zdrowiu jest w istocie nadzwyczaj prosta i znana od wieków. Trudno zapewne w tê prostotê uwierzyæ, a jeszcze trudniej wcieliæ j± w ¿ycie. Je¿eli jednak taki trud podejmiemy, doczekamy siê owoców. Zio³olecznictwo, hydroterapia, dietetyka by³y podstawowymi metodami leczenia naszych dziadów. Zaufajmy wiêc odwiecznemu do¶wiadczeniu.
http://www.gandalf.com.pl/b/poradnik-uzdrawiajacych-kuracji/
http://www.gandalf.com.pl/a/przybylak-zbigniew/
http://www.gandalf.com.pl/b/kuracje-najslawniejszych-zielarzy-i/
http://www.gandalf.com.pl/b/ziolowe-kuracje-medycyny-ludowej/
http://www.gandalf.com.pl/b/slynne-leki-lesnej-apteki/
http://www.gandalf.com.pl/b/zielarskie-kuracje-na-100-dolegliwosci/
http://www.gandalf.com.pl/b/zielarska-apteczka-na-100-kobiecych/
http://www.gandalf.com.pl/b/ziolowa-apteczka-na-dzieciece-choroby/
http://www.gandalf.com.pl/b/samouzdrawianie-relaksem-medytacja-i/
http://www.gandalf.com.pl/b/zielarskie-kuracje-na-choroby-skory-i/
http://www.wydawnictwogaj.pl/pdf/slynne_leki_ziolowej_apteki.pdf
http://www.kdc.pl/szukaj.html?search=1&query=przybylak+zbigniew&p_action=3207060002
http://www.lideria.pl/Zbigniew-Przybylak/sklep/search?wyk=Zbigniew%20Przybylak
http://www.dobreksiazki.pl/b2035-praktyka-samouzdrawiania-relaksem-i-autosugestia.htm
http://www.petlaczasu.pl/zbigniew-przybylak/a00005375
http://www.alejahandlowa.pl/tr/marka/zbigniew-przybylak_emJpZ25pZXcgcHJ6eWJ5bGFr.html
http://alejahandlowa.pl/tr/produkt/recepty-na-zdrowie-ojca-stanislawa-zbigniew-przybylak-krakow_2881644.html
Zapisane
mi³o¶æ
rado¶æ
piêkno
Leszek
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1391
Odp: ZDROWIE - Jak ustrzec siê przed gryp±?
«
Odpowiedz #5 :
Grudzieñ 17, 2009, 12:16:42 »
OJCIEC GRANDE
Jak ustrzec siê przed gryp±?
Ojciec Grande jest obecnie najwiêkszym w Polsce autorytetem w dziedzinie poradnictwa ¿ywieniowego, zio³olecznictwa i szeroko pojêtej profilaktyki zdrowotnej. Dzi¶ bonifrater, o.Jan Grande odpowiada na pytanie, jak uchroniæ siê przed gryp±.
Dyskutowanie o szczepieniach odbieram jako rodzaj ogólnonarodowej histerii, która na pewno nie s³u¿y ludzkiemu zdrowiu. Czemu i komu to s³u¿y - nie wiem. Niedawno ogromne pieni±dze posz³y na walkê z tzw. ptasi± gryp±, której prawdopodobnie nie by³o w ogóle. Kto ¿yje trochê na tym ¶wiecie, ten wie z w³asnych obserwacji, ¿e pomór ptactwa - domowego, jak i wêdrownego jest zjawiskiem naturalnym i odbywa siê cyklicznie. Choroba w¶ciek³ych krów sprzed kilku lat te¿ wywo³a³a ¶wiatow± histeriê, wytracono przy okazji ca³e stada krów, Bogu ducha winnych.
A nosacizna baranów i owiec? Setkami likwidowano i palono zwierzêta, bo by³o ich za du¿o i hodowla przestawa³a siê op³acaæ. Dlaczego nie pos³ano zwierz±t do Afryki dla g³oduj±cej ludno¶ci? Musimy pamiêtaæ o tym, ¿e tam, gdzie zaczynaj± siê wielkie interesy, inne sprawy schodz± na plan dalszy. Taka, niestety, jest ludzka natura.
¯yjemy w ¶wiecie globalnych, masowych procesów, gdzie sprytnym pomys³em w krótkim czasie mo¿na siê dorobiæ niewyobra¿alnej fortuny. Dotyczy to zw³aszcza takich dziedzin jak zdrowie, na które ka¿dy wyda ostatni grosz; czy te¿ ¿ywno¶æ. Je¶li komu¶ dzisiaj uda siê zapanowaæ nad regulacjami ¿ywno¶ciowymi - a jak s³ysza³em, s± takie przymiarki - to bêdzie mia³ pieni±dze i w³adzê niemal tak± jak w totalitaryzmie.
Osobi¶cie nie wtr±cam siê do dyskusji o szczepionkach (mój organizm zareagowa³ na szczepienie sezonowe, do jakiego zmuszono mnie trzy lata temu, kilkutygodniow± chorob±), tylko powtarzam to, co mówiê polskiemu spo³eczeñstwu od 30 lat: organizm ludzki ma w³asn± fenomenaln± zdolno¶æ odpowiadania na chorobê i zwalczania jej pod warunkiem, ¿e mu to umo¿liwimy w³a¶ciwym trybem ¿ycia, pielêgnacj± i stosownym od¿ywianiem.
Z±bki i g³ówki
Ochronê przed gryp± zacznijmy od tego, by dostarczyæ w po¿ywieniu w okresie jesienno-zimowym przynajmniej kilogram cebuli na tydzieñ, a obok niej z±bek lub dwa czosnku dziennie. Szukajcie na rynku czosnku polskiego, z tradycyjnych upraw, tego, który masowo wykupuj± Ukraiñcy. Nie ³akomi± siê, i s³usznie, na importowany zmodyfikowany czosnek z Chin, którego w Polsce jest pod dostatkiem. Chiñski czosnek nie jest bakteriobójczy i nie pachnie; tyle ma zwi±zku z ludzkim zdrowiem co kwiatowa cebula liliowca.
Do znudzenia opowiada³em pacjentom w moim klasztornym gabinecie o tym, ¿e cebula dzia³a przeciwzapalnie, wykrztu¶nie, ¶ci±gaj±co, bakteriobójczo; lekko rozrzedza krew, leczy ¿ylaki, wyrównuje ci¶nienie; jej eteryczne olejki zawieraj± siarkê i maj± zbawienny wp³yw na ¶luzówkê. Cebulê spo¿ywamy jako dodatek do surówki, rozgotowan± w ka¿dej zupie, podsma¿on± na szklisto na oleju. Kto ma k³opoty z w±trob±, raczej powinien unikaæ jej postaci surowej, choæ i tu mo¿na sobie poradziæ: pokrojon± cebulê posoliæ i lekko wygnie¶æ rêk±, ¿eby zmiêk³a i uwolni³a siê od rozdymaj±cych pêcherzyków. Proces trawienia wesprzeæ mo¿na ³y¿eczk± zmielonego kminku. Piæ syrop cebulowy (bardzo wykrztu¶ny, przed wojn± popularny w ka¿dym domu): pó³ kg posiekanej cebuli wymieszanej z dwiema szklankami miodu odstawiæ na godzinê, dwie, po czym sok dodawaæ do herbaty lipowej, do naparu z babki w±skolistnej.
Z czosnkiem postêpujemy ostro¿niej - wiêksza ilo¶æ tak rozdyma kana³y w±trobowe, ¿e cz³owiek tchu nie mo¿e z³apaæ, zatem z±bek lub dwa dziennie, nie wiêcej. Jest to drogocenna ro¶lina, demonstruje sob± si³ê natury: dzia³a bakteriobójczo, uszczelnia naczynia krwiono¶ne, zapobiegaj±c ¿ylakom, wzmacnia odporno¶æ na wszelkie choroby zaka¼ne. Nalewkê robimy nastêpuj±co: zmia¿d¿yæ dwie g³ówki czosnku, do tego sok z dwóch cytryn, cztery ³y¿ki miodu, dwie szklanki przegotowanej wody - wymieszaæ, odstawiæ na dwie doby w ciemne miejsce, po czym piæ dwie ³y¿ki dziennie, dzieci po ³y¿eczce. Ta mikstura nie pozostawia charakterystycznego zapachu.
Cebula i czosnek wytwarzaj± w naszym organizmie naturalny ochronny antybiotyk - odpowiednik detreomycyny.
Nie bójmy siê jaj
Dbajmy, by dostarczaæ w codziennym po¿ywieniu odpowiednie ilo¶ci bia³ka, wapnia z mleka i jego przetworów, mikroelementów i biopierwiastków z warzyw i owoców. Uchowaj Bo¿e, by kto¶ wychodzi³ z domu bez ¶niadania. Maj± byæ jajka, ma byæ kakao lub odpowiednio wyparzona (a nie tylko zaparzona) mocna herbata, miód w miseczce do pos³odzenia zamiast cukru... Mam nadziejê, ¿e poma³u - pewnie i trochê pod moim wp³ywem - koñczy siê ju¿ histeria cholesterolowa wokó³ jajka, które nie do¶æ, ¿e nie grozi mia¿d¿yc±, to wprost j± leczy. Mo¿na zjadaæ i po piêæ jajek dziennie z zyskiem dla zdrowia. Jajko stanowi ¼ród³o najwy¿szej jako¶ci bia³ka (przewy¿sza je tylko bia³ko znajduj±ce siê w mleku matki), a ¿ó³tko zawiera wszystkie potrzebne mikroelementy, biopierwiastki i witaminy: witaminê A, witaminy z grupy B, witaminê E - opó¼niaj±c± procesy starzenia, witaminê D, kwas foliowy, wapñ, ¿elazo, a tak¿e fosfor niezbêdny dla ko¶ci, paznokci, zêbów.
Nie wolno nam rezygnowaæ z mleka lub jego przetworów. Mleko, ma¶lanka, twarogi, sery, kefiry, jogurty powinni¶my spo¿ywaæ w³a¶ciwie bez przerwy. Jest to ogromnie wa¿ne dla serca i dla naszego uk³adu kostnego. Serce, g³ówny organ, nie mo¿e sobie pozwoliæ na luksus zas³abniêcia, a bez soli wapnia rozpuszczonych w krwiobiegu nie da rady pracowaæ. Poza mlekiem nigdzie ich nie znajdzie, bo np. w jarzynach wapñ wystêpuje w nik³ych ilo¶ciach. I tak jak samochód nie pojedzie bez paliwa, tak i serce nie poci±gnie bez litra mleka (lub jego odpowiednika w przetworach) na dobê. Je¶li nie dostarczymy mu wapnia z po¿ywieniem, wykradnie je z ko¶ci i zacznie siê tragedia: ko¶ci jak stary pumeks (Panie Bo¿e, odpu¶æ!), osteoporoza, reumatyzm, przedwczesna staro¶æ, nierzadko kalectwo.
Nie taki groch straszny
Dwa razy w tygodniu obowi±zkowo wje¿d¿aj± na nasze sto³y talerze z grochówk± lub fasolówk±. Ro¶liny str±czkowe to nieprzebrane bogactwo magnezu, kobaltu, ¿elaza, b³onnika, bia³ka ro¶linnego, fosforu - przeciw stanom reumatycznym, kamicy nerkowej i w±trobowej, utracie odporno¶ci na zmêczenie, migrenie, ³amaniu w ko¶ciach, bezsenno¶ci, zapaleniu pêcherza, problemom z dn±, czyli odk³adaniem siê kwasu moczowego w stawach...
Przy gotowaniu zup z grochu i fasoli warto pamiêtaæ o pewnych zasadach, aby unikn±æ uci±¿liwo¶ci trawiennych: suche nasiona przed gotowaniem trzeba sparzyæ wrz±tkiem, po 15 minutach odlaæ, zalaæ zimn± wod± i postawiæ na dwie godziny, by siê wymoczy³y razem z dodanym suchym kminkiem. Gotujemy potem w tej samej wodzie.
Co mo¿e zwyk³a kapusta
Zaobserwowa³em z pewn± satysfakcj±, ¿e spo³eczeñstwo zaczê³o siê w ostatnich latach odnosiæ z szacunkiem do zwyk³ej polskiej bia³ej kapusty, surowej i zakiszonej, o której tyle naopowiada³em pacjentom, a tak¿e czytelnikom moich ksi±¿ek. W domach codziennie ma byæ przyrz±dzona miska dobrej surówki zrobionej na sposób ukraiñski: dwie g³ówki posiekanej cebuli lekko solimy i wyduszamy rêk±, ¿eby zmiêk³a, po chwili dodajemy do niej kwa¶n± kapustê (w ¿adnym razie nie nale¿y jej "praæ", bo woda wyp³ucze to co warto¶ciowe), sypiemy trochê cukru, dodajemy dwa potarkowane jab³ka, wszystko mieszamy i omaszczamy olejem. Takie danie ma staæ na stole bez wzglêdu na porê dnia, ¿eby domownicy mogli sobie siêgaæ i podjadaæ. Dla tych, którzy zêbów nie maj± - zmieliæ surówkê w maszynce do miêsa na papkê, wcale nie mniej smaczn±. Dostarczymy organizmom wielk± ilo¶æ ¿elaza, odkwasimy lekko krwiobieg, wzmocnimy krwinki czerwone, a przy tym uchronimy siê przed wszelkiego rodzaju stanami zapalnymi, wrzodami ¿o³±dka i dwunastnicy, w pewnym stopniu równie¿ przed rakiem.
Surowa bia³a kapusta równie¿ znakomicie nam s³u¿y. Gadaj± o niej, ¿e wzdyma, tymczasem jest wrêcz przeciwnie - silnie dzia³a przeciwko wzdêciom, tylko trzeba j± odpowiednio przyrz±dziæ w surówce: kapustê siekamy, solimy i wygniatamy rêkami, ¿e a¿ chrzê¶ci. Do tego posiekana, posolona i te¿ wygnieciona cebula. Wszystko razem wymieszane ze ¶mietan± i odrobin± cukru.
¯eby siê nie denerwowaæ, ju¿ nawet nie mówiê, ¿e do pieczywa u¿ywamy mas³a, a nie margaryny (kto¶ kiedy¶ na tym mazidle dorobi³ siê fortuny, która wystarczy na kilka pokoleñ). Zalecam ostro¿no¶æ przy ka¿dym produkcie, który jest reklamowany, taki produkt mo¿e nam powa¿nie zaszkodziæ zdrowotnie.
Pamiêtajmy o takich darach natury jak kasza gryczana, która dawa³a krzepê naszym pradziadkom i prababkom, kasza jêczmienna, ziemniaki (byle je cieniutko obieraæ, bo tu¿ pod skórk± najzdrowsze), ciemnozielone warzywa, buraki z ca³± ich od¿ywcz± i lecznicz± zawarto¶ci± (m.in. dzia³aj± rozlu¼niaj±co przy zaparciach, likwiduj± zapalenie jelita grubego), które nale¿y najpierw upiec na blasze tak jak jab³ka i dopiero z nich robiæ barszcz itd., itd.
Je¶li cz³owiek ze zwyk³ego codziennego jedzenia, które jak widaæ wcale nie musi byæ specjalnie wykwintne, wyszukane, a tym samym drogie - dostarczy organizmowi niezbêdnych sk³adników do jego wzrostu i odnawiania, to na pewno jego system odporno¶ciowy poradzi sobie z wirusami, bakteriami, a tak¿e z chorobami, je¶li takie - nie daj Bo¿e - nas dopadn±. Nie trzeba tu za du¿o kombinowaæ medycznie i farmakologicznie, ¿eby czasem nie doprowadziæ do kompletnego rozbrojenia cz³owieczej odporno¶ci.
Najlepszego zdrowia wszystkim ¿yczê.
http://gdansk.naszemiasto.pl/poradnik_ojca_grande/specjalna_artykul/665816.html
http://gdansk.naszemiasto.pl/poradnik_ojca_grande/specjalna_artykul/657882.html
http://gdansk.naszemiasto.pl/poradnik_ojca_grande/specjalna_artykul/657797.html
http://gdansk.naszemiasto.pl/poradnik_ojca_grande/specjalna_artykul/657793.html
http://gdansk.naszemiasto.pl/poradnik_ojca_grande/?gclid=CMXm9r280Z4CFQQ9ZgodP1k04w
«
Ostatnia zmiana: Grudzieñ 17, 2009, 12:26:27 wys³ane przez Leszek
»
Zapisane
mi³o¶æ
rado¶æ
piêkno
Leszek
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1391
Odp: ZDROWIE - odzyskiwanie i umacnianie
«
Odpowiedz #6 :
Grudzieñ 17, 2009, 12:17:47 »
Skazani na suplementacjê.
Rozmowa z prof. Aleksandrem O¿arowskim.
-
W wielu domach pigu³ki witaminowo-mineralne sta³y siê nieod³±cznym sk³adnikiem ka¿dego posi³ku. Za¿ywaj± je nie tylko dzieci i osoby starsze, ale ludzie w sile wieku. Czy to potrzebne?
- Bezwzglêdnie. Dzi¶ jeste¶my skazani na suplementacjê. Do prawid³owego funkcjonowania organizm potrzebuje codziennie nie tylko bia³ka, wêglowodanów, t³uszczów, ale równie¿ witamin i biopierwiastków. Rolê ich dostawcy spe³niaj± w³a¶nie owe pigu³ki, o które pani pyta.
-
Dlaczego musimy dostarczaæ organizmowi te sk³adniki w pigu³kach, a nie w po¿ywieniu? Przecie¿ owoce, warzywa i zbo¿a zawieraj± witaminy i sole mineralne.
- Obawiam siê, ¿e gdyby¶my chcieli uzyskaæ niezbêdne dawki witamin i biopierwiastków ze spo¿ywanych owoców, warzyw i zbó¿, musieliby¶my zjadaæ je w takich ilo¶ciach, ¿e nasz przewód pokarmowy by temu nie podo³a³. 0 zaspokojeniu potrzeb na witaminy i biopierwiastki w sposób naturalny mo¿na by my¶leæ tylko wtedy, gdyby¶my mogli zjadaæ owoce natychmiast po ich zerwaniu, warzywa po wykopaniu z ziemi. Te kupione na targu czy w sklepie przesz³y rozmaite operacje: by³y sortowane, przechowywane, transportowane, znów przechowywane w sklepie, czêsto wystawione na dzia³anie s³oñca. Po przyniesieniu do domu te¿ je przechowujemy przewa¿nie w lodowce, obieramy, kroimy, gotujemy, a ka¿da taka operacja niszczy pewn± czê¶æ witamin. I tak np. ¶wie¿y zielony groszek po ugotowaniu traci 56 proc. witaminy C, je¶li by³ uprzednio mro¿ony 83 proc., a je¶li by³ w puszce 94 proc. Warzywa i owoce sterylizowane w s³ojach lub puszkach trac± 39 proc. witaminy A i 69 proc. witaminy B1.
-
Czy wskutek przechowywania i transportowania owoców i warzyw mo¿e ubywaæ równie¿ biopierwiastków?
- Nie ubywa, ale zmieniaj± one swoje w³a¶ciwo¶ci. W ¶wie¿ych owocach i warzywach sole mineralne s± zwi±zane z bia³kami, wchodz± w sk³ad enzymów, co sprawia, ¿e s± ³atwo przyswajalne.
W trakcie gotowania, mro¿enia, przechowywania biopierwiastki uwalniaj± siê z tych zwi±zków, przez co staj± siê ¼le przyswajalne. Jeszcze gorzej traktujemy zbo¿a. Miel±c je na m±kê, z której robi siê bu³eczki, makarony, odrzucamy do 60 proc. ziarna - czê¶æ najbardziej warto¶ciow±, czyli otrêby, pozostawiamy za¶ najmniej warto¶ciow± skrobiê. W trakcie takiej obróbki, ziarna pszenicy trac± do 40 proc. witaminy C, do 85 proc. witamin z grupy B, 53 proc. magnezu, 72 proc. cynku, a tak¿e b³onnik i bia³ko, w sumie 26 ró¿nych substancji od¿ywczych. Tak wiêc w po¿ywieniu otrzymujemy za ma³o witamin i soli mineralnych, a potrzebujemy ich wiêcej ni¿ kilkadziesi±t lat temu.
-
Dlaczego nasze potrzeby na witaminy i biopierwiastki s± teraz znacznie wy¿sze?
- Z powodu zanieczyszczenia ¶rodowiska i naszego stylu ¿ycia. Wskutek przedostawania siê do ¶rodowiska rozmaitych chemikaliów i spalin samochodowych znajduj± siê w nim znaczne ilo¶ci metali toksycznych, takich jak kadm, cynk, o³ów, rtêæ czy mied¼. Pierwiastki te s± trudno wydalane z organizmu.
U³atwiæ to mo¿e po³±czenie ich ze znacznymi ilo¶ciami witaminy C. Dlatego potrzeby organizmu na tê witaminê zwiêkszaj± siê. Ponadto substancje toksyczne w ¶rodowisku zmniejszaj± przyswajanie witamin i soli mineralnych. Trzeba wiêc spo¿yæ ich wiêcej.
-
Jaki wp³yw na przyswajalno¶æ witamin i soli mineralnych ma styl ¿ycia?
- Zmniejsza przyswajalno¶æ wiele czynników: palenie tytoniu, picie alkoholu i nadmiernych ilo¶ci kawy lub mocnej herbaty, niedobór b³onnika w pokarmie, nadmiar wolnych rodników nadtlenowych we krwi, os³abienie uk³adu odporno¶ciowego, siedz±cy tryb ¿ycia. To wszystko sprawia, ¿e dla zaspokojenia potrzeb organizmu musimy spo¿ywaæ wiêcej witamin i biopierwiastk6w.
-
Czy wyliczono te potrzeby? Czy s± one ró¿ne w poszczególnych krajach, w grupach ludzi prowadz±cych odmienny tryb ¿ycia?
- W wiêkszo¶ci kraj6w europejskich opracowano specjalne normy - standardy. Zajmowali siê tym wybitni naukowcy, np. w USA - noblista Shari Liberman, w Polsce prof. Jerzy Woy -Wojciechowski. Standardy nie s± norm± obowi±zuj±c±, ale pomagaj± lekarzowi i przemys³owi farmaceutycznemu produkuj±cemu wielosk³adnikowe preparaty witaminowo-mineralne.
Choæ ka¿dy kraj opracowuje w³asne standardy, s± one podobne. Polska farmakopea tak¿e zaleca dawki podobne do zachodnioeuropejskich i amerykañskich.
-
Jakie dawki witamin i bio-pierwiastków zalecaj± ¶wiatowe standardy?
- Nie ma dawek najlepszych dla wszystkich. Inne s± potrzeby zdrowego cz³owieka, inne -chorego. Kim¿e jest jednak cz³owiek zdrowy? Przy dok³adniejszym badaniu okazuje siê, ¿e nie ma osób doskonale zdrowych. Prawie ka¿dy ma jakie¶ odchylenia.
-
Wiêkszo¶æ z nas jednak prawid³owo funkcjonuje, czuje siê zdrowa, nie skar¿y siê na jakie¶ niepokoj±ce dolegliwo¶ci. Jakie s± objawy niedoboru witamin i biopierwiastków?
- Organizm wykazuje olbrzymi± tolerancjê na niedobór witamin i biopierwiastków. Jak np. dopiero po 200 dniach niedoboru witaminy B1 wystêpuj± anatomiczne objawy - m.in. pora¿enie nerwowe. Co nie znaczy, ¿e organizm wcze¶niej nie sygnalizuje niedoboru czy zak³ócenia proporcji miêdzy poszczególnymi witaminami czy biopierwiastkami. Dopóki jednak te nieprawid³owo¶ci nie s± wielkie, objawy te¿ s± ma³o zauwa¿alne i nie zwracamy na nie uwagi. Zanim dojdzie do pora¿enia nerwowego przy przewlek³ym braku witaminy B1 wystêpuje chudniêcie, brak apetytu, bezsenno¶æ, dra¿liwo¶æ. Z biegiem czasu objawy siê nasilaj± i powoduj± coraz bardziej nieprzyjemne skutki.
-
Jakie badania wykazuj± niedobór poszczeg6lnych witamin czy soli mineralnych?
- Aby siê przekonaæ, jakich witamin czy biopierwiastków nam brakuje, a jakie wystêpuj± w niew³a¶ciwych proporcjach, najlepiej wykonaæ analizê w³osów lub moczu. Na Zachodzie badania te przeprowadza siê masowo, w Polsce natomiast w niewielkim zakresie - kilku pierwiastków - wykonuje je Wojskowa Akademia Techniczna. Nie ma wiêc w Polsce mo¿liwo¶ci szybkiego i ³atwego wykonania analizy. Osobom, które nie odczuwaj± specjalnych dolegliwo¶ci, radzi³bym ¿ywieniowe dawki witamin i biopierwiastków.
-
Czy du¿e dawki witamin i soli mineralnych nie s± szkodliwe?
- Nie s±, gdy¿ organizm ma olbrzymi± tolerancjê na nadmiar witamin i biopierwiastków, tak samo jak na ich niedobór. Jedynym skutkiem przedawkowania witaminy C mo¿e byæ lekka biegunka. Najlepszego dowodu na to, ¿e du¿e dawki - megadawki nie s± szkodliwe, dostarczy³ sam ich odkrywca, prof. Pauling; za¿ywaj±c codziennie przez wiele lat 10 g witaminy C.
http://www.bioter.pl/prasa/ozarowski.htm
ALEKSANDER O¯AROWSKI:
http://www.alternatywnamedycyna.pl/artykul.php?a_id=58
http://www.nieznanyswiat.pl/content/view/307/1/
http://www.panacea.pl/print.php?what=article&id=85
http://alejka.pl/rosliny_lecznicze_i_ich_praktyczne_zastosowanie_2.html
http://alejka.pl/s/RO%A6LINY+LECZNICZE+I+ICH+PRAKTYCZNE+ZASTOSOWANIE+Aleksander+O%BFarowski%2C+Wac%B3aw+Jaroniewski.html
http://bitnova.info/torrent/e1e6bf108ca4796c429728ff6b3a49421ffec9d0
http://www.uzdrawiacz.com.pl/biblio/bib_27.html
http://www.pfm.pl/u235/navi/199924
http://www.pfm.com.pl/new/str4.php5?id1=61&id2=323&id3=108&id4=248
http://www.pfm.pl/u235/navi/200597/back/200596
http://lekinatury.pl/index.php/opinie/Opinia-Doc.dr-hab.n.farm.-Aleksandra-O%C5%BCarowskiego/14
Zapisane
mi³o¶æ
rado¶æ
piêkno
Leszek
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1391
Odp: ZDROWIE - odzyskiwanie i umacnianie
«
Odpowiedz #7 :
Grudzieñ 17, 2009, 12:18:42 »
Ojciec A. C. Klimuszko
- franciszkanin, który przez ca³e ¿ycie zajmowa³ siê badaniem leczniczych w³a¶ciwo¶ci ro¶lin. Jego pragnieniem by³o, by dla zdrowia ludzie korzystali z dobrodziejstw przyrody. Efekty leczenia zio³ami, tak¿e zdolno¶ci o. Klimuszki widzenia przez materiê i czas zadziwi³y ¶wiat. Wspó³czesna medycyna korzysta z jego zasad doboru zió³. W tej dziedzinie sta³ siê jednym z najwybitniejszych specjalistów.
http://www.lideria.pl/O-Andrzej-Czeslaw-Klimuszko-Franciszkanin-z-Elblaga-Krzysztof-Kaminski/sklep/opis?nr=41726
http://www.jasnowidz.org/products/andrzej/
http://pl.wikipedia.org/wiki/Czes%C5%82aw_Klimuszko
http://www.lideria.pl/Wrocmy-do-ziol-leczniczych-Andrzej-Czeslaw-Klimuszko/sklep/opis?nr=149831
============================================================================================
ANDRZEJ ¯AK
-
DZIENNIK ZDROWIA 2010
Poradnik znanego terapeuty zawieraj±cy ponad tysi±c recept z zakresu zio³olecznictwa, hydroterapii, akupresury, bioterapii i tzw. medycyny ludowej, wspomagaj±cych leczenie najczê¶ciej wystêpuj±cych schorzeñ.
Skuteczno¶æ porad, a tak¿e fakt, ¿e wszystkie kuracje mo¿na bez trudu i bez wielkich kosztów stosowaæ w warunkach domowych sprawia, ¿e Dziennik zdrowia co roku cieszy siê du¿ym zainteresowaniem i uznaniem czytelników.
http://merlin.pl/Dziennik-zdrowia-2010_Andrzej-Zak/browse/product/1,701283.html
http://merlin.pl/Dziennik-zdrowia-2008-Medycyna-naturalna-1000-skutecznych-porad_Andrzej-Zak/browse/product/1,566981.html
http://merlin.pl/Pokonac-chorobe-Cudowne-uzdrowienia-naturalnymi-metodami_Andrzej-Zak/browse/product/1,708447.html
http://merlin.pl/Zdrowie-za-darmo-Poradnik_Andrzej-Zak/browse/product/1,325521.html;jsessionid=13FC469D0BD34C9B4DACD0F2E1D9413C.LB2#fullinfo
http://merlin.pl/Zdazyc-przed-rakiem_Andrzej-Zak/browse/product/1,499933.html#fullinfo
http://www.literatura.gildia.pl/tworcy/andrzej_zak
«
Ostatnia zmiana: Grudzieñ 17, 2009, 12:20:19 wys³ane przez Leszek
»
Zapisane
mi³o¶æ
rado¶æ
piêkno
Leszek
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1391
Odp: ZDROWIE - Dowcipy na zdrowie
«
Odpowiedz #8 :
Grudzieñ 17, 2009, 12:21:25 »
Dowcipy na zdrowie
¦miaæ nale¿y siê jak najczê¶ciej - to powszechna opinia. Jednak teraz roz³o¿ona na czynniki pierwsze przez badaczy ma sprawiæ, ¿e rado¶æ bêdzie mia³a tak¿e
g³êboki sens zdrowotny.
Wa¿ne intencje
Po pierwsze i najwa¿niejsze, ¶miech powinien byæ szczery. Wszelkie miny, które tylko maj± byæ odczytane jako uprzejmy u¶miech, nale¿y natychmiast ze swojego ¿ycia wyeliminowaæ. Podczas takiego grymasu nie wydzielaj± siê ¿adne substancje, które mog³yby poprawiæ nam samopoczucie. Dodatkowo taka nieszczera mina wywo³uje w nas samych niepokój, czy aby na pewno nasz rozmówca nie odkryje naszych nieszczerych intencji. Zamiast wiêc poprawy samopoczucia, kwa¶ne grymasy przysporz± nam stresu.
Gar¶æ rado¶ci w liczbach:
* 96 procent amerykañskich szefów firm wierzy osobom z poczuciem humoru i chêtniej je zatrudnia.
* Podczas ¶miechu pracuje kilkana¶cie miê¶ni twarzy.
* 1 minuta ¶miechu to tyle co 45 minut relaksu.
* ¦miech do ³ez to a¿ 20 spalonych kalorii.
* Rado¶æ z dobrego dowcipu jest warta 3 minuty aerobiku.
* Kwadrans ¿artowania to jak 10 minut wios³owania.
* Podczas ¶miechu krew dotlenia komórki w ciele nawet 6 razy szybciej.
A na koniec smutna prawda:
* Samotni ludzie ¶miej± siê 30 razy rzadziej.
Dowcip na sportowo
¦miech pobudza nasz system sercowo naczyniowy dostarczaj±c mu dawki tlenu porównywalnej z ¶rednio-wysi³kowymi æwiczeniami fizycznymi. Podczas zwyk³ego spaceru nabieramy jednorazowo w p³uca pó³ litra powietrza. Gdy siê cieszymy, ta dawka jest a¿ trzykrotna. Wiêcej tlenu, to zdrowszy organizm, przyspieszone bicie serca, szybsze kr±¿enie krwi. Dziêki poczuciu humoru mocniej dotleniamy nasz mózg. Bêdzie mu ³atwiej pracowaæ i przyswajaæ sobie wiedzê. Organizm dobrze o tym wie. Przecie¿ ³atwiej nam zapamiêtaæ weso³e informacje ni¿ smutne, d³u¿ej bêdziemy przechowywaæ w pamiêci dobry dowcip, ni¿ wydarzenia podczas kiepskiego dnia. Podczas ¶miechu dzia³aj± miê¶nie brzucha oraz twarzy. Amerykañscy naukowcy obliczyli, ¿e za szczery ¶miech z dowcipu odpowiedzialnych jest a¿ 80 ró¿nych miê¶ni! Do tego drgaj±ca w trakcie opanowuj±cej nas rado¶ci przepona masuje nasze jelita. To pobudza organizm do lepszego trawienia i szybszego spalania kalorii. Pewnie dlatego ¶miech mo¿e byæ porównywalny do wysi³ku fizycznego. A mo¿e by tak po³±czyæ te dwie rzeczy i codziennie rano zamiast gimnastyki przeczytaæ porcjê kawa³ów o sporcie?
Recepta na kondycjê
Amerykañscy naukowcy zalecaj± 30 minut ¶miechu, przynajmniej trzy razy w tygodniu. Nasza rado¶æ to dla organizmu wielka „bomba” wydzielaj±cych siê endorfin, czyli tzw. hormonów szczê¶cia. Ich przeciwbólowe dzia³anie zosta³o udowodnione ju¿ dawno. Dlatego lekarze zalecaj± ¶miech, aby u¶mierzyæ ból, szczególnie g³owy oraz stawów. Ju¿ po 10 minutach ¿artów mo¿emy zapomnieæ o nerwach czy bólu a¿ na dwie godziny! W wielu szpitalach stosuje siê „¶miechoterapiê” jako jeden ze sposobów na przywracania kondycji pacjentom po operacjach i ciê¿kich urazach psychicznych. Lekarze zalecaj± by wykorzystywaæ poczucie humoru w ka¿dej sytuacji, szczególnie zagro¿enia czy dyskomfortu psychicznego. Dziêki temu szybciej mo¿emy roz³adowaæ stres i ukoiæ nerwy. Nasz organizm nie jest tak os³abiony, ma wiêksz± odporno¶æ na infekcje.
Gdyby¶my takie zalecenie stosowali regularnie, byæ mo¿e niepotrzebne by³yby szczepionki na grypê?
Gdy jest ci ¼le…
Gelontologia to prawid³owe okre¶lenie terapii, w której wykorzystywany jest ¶miech
. Na ca³ym ¶wiecie dzia³a kilkaset klubów, których cz³onkowie spotykaj± siê po to, by za¶miewaæ siê do ³ez. Takie sesje terapeutyczne s± na tyle intensywne, ¿e poprzedzaj± je tygodnie przygotowañ. A i same zajêcia nie zaczynaj± siê od ¶wietnych dowcipów, gdy¿ nasz organizm wymaga przygotowania do tak potê¿nej jednorazowej dawki tlenu. Najpierw wiêc nale¿y dobrze porozci±gaæ miê¶nie twarzy i brzucha. Nastêpnym etapem jest intensywne oddychanie. Dopiero tak przygotowani cz³onkowie „klubów ¶miechu” mog± przyst±piæ do beztroskiego oddawania siê jednej z najprzyjemniejszych czynno¶ci na ¶wiecie. Zgromadzeni opowiadaj± sobie dowcipy, czytaj± ¶mieszne teksty, uczestnicz± w weso³ych grach i zabawach. Taka forma spêdzania wolnego czasu to nie tylko niez³a rozrywka, ale tak¿e prosty sposób na d³ugowieczno¶æ!
http://www.poradynazdrowie.pl/dowcipy-na-zdrowie.html
Leczenie bólu ¶miechem
Gdy siê ¶miejemy, w naszym organizmie w znacznych ilo¶ciach wydzielaj± siê endorfiny, okre¶lane jako hormony szczê¶cia. Pomagaj± one w ³agodzeniu ró¿nego rodzaju bólów. To zmniejsza poziom niepo¿±danych hormonów stresowych i relaksuje miê¶nie. ¦miech dzia³a jak wewnêtrzny masa¿.
Rodziæ ze ¶miechem na ustach
Naukowcy podaj± liczne przyk³ady kobiet, którym ¶miech pomóg³ w³a¶nie podczas porodu. Przypadki te najczê¶ciej by³y niezaplanowane, tzn. rozbawienie u rodz±cej wywo³a³o jakie¶ nieprzewidziane zdarzenie lub my¶l. Dziêki niemu kobietom by³o ³atwiej rodziæ, gdy¿ ¶miech poprzez wp³ywanie na ró¿ne miê¶nie (szczególnie miê¶nie brzucha i przepony) w znacznym stopniu pomaga³ dziecku wydostaæ siê na ¶wiat. Amerykañscy naukowcy uwa¿aj±, ¿e najlepszym rozwi±zaniem jest posiadanie ksi±¿eczki lub choæby przygotowanie kartki z dowcipami i opowiadanie ich rodz±cej.
Rado¶æ przy jedzeniu
¦miech w czasie spo¿ywania posi³ków powoduje obni¿eniu poziomu cukru we krwi. Mo¿e mieæ to szczególne znaczenie dla chorych na cukrzycê typu II - donosz± naukowcy z Japonii na ³amach pisma "Diabets Care".
Autorzy artyku³u nie potrafi± na razie powiedzieæ, na czym polega tak korzystne dzia³anie ¶miechu, spekuluj± jednak, ¿e mo¿e on zwiêkszaæ zu¿ycie energii przez pobudzanie do pracy miê¶ni brzucha. ¦miech mo¿e te¿ wywieraæ wp³yw na uk³ad neuroprzeka¼ników w mózgu kontroluj±cy metabolizm i poziom glukozy.
Chorzy na cukrzycê musz± stale pamiêtaæ o prawid³owej diecie, aktywno¶ci fizycznej i utrzymywaniu prawid³owego poziomu glukozy. Stres jest czynnikiem, który mo¿e sprzyjaæ podnoszeniu siê poziomu tego cukru. Skoro wiêc pozytywne emocje i towarzysz±cy im ¶miech maj± tak dobroczynny wp³yw na poziom glukozy, to pacjenci powinni korzystaæ z tego jak najwiêcej.
Filmoterapia
W pewnym badaniu pacjentom pokazywano filmy komediowe oraz powa¿ne. Okaza³o siê, i¿ pacjenci, którzy ogl±dali komedie, przez nastêpne dwa dni spo¿ywali mniej lekkich ¶rodków przeciwbólowych (takich jak aspiryna).
W grupie starszych osób, które cierpia³y na chroniczny ból, dziêki ogl±daniu 20 minutowych programów komediowych 3 razy w tygodniu przez 6 tygodni, wyra¼nie zredukowana zosta³a wielko¶æ branych przez nich ¶rodków przeciwbólowych. Najlepsze efekty w redukcji bólu dziêki ogl±daniu filmów komediowych pojawia³y siê wtedy, gdy pacjenci sami mogli wybraæ jakie filmy chcieli ogl±daæ. Na terapeutyczny wp³yw ¶miechu wskazywa³y ju¿ wyniki wielu wcze¶niejszych badañ. Pacjenci czêsto czytali podczas terapii kawa³y lub tylko ¿artowali z samych siebie. Okaza³o siê bowiem, ¿e dystans do w³asnej osoby to du¿a zaleta. Pamiêtajmy jednak by ¶mieæ siê z samych siebie na co dzieñ, a nie ironizowaæ ze swego ¿ycia!
Warto ¿yæ rado¶nie, pogodnie patrzeæ na ¶wiat i optymistycznie w przysz³o¶æ. Bycie pozytywnie nastawionym do ¿ycia mo¿e przynie¶æ nam same korzy¶ci.
¦miech i poczucie humoru mo¿e na przyk³ad:
* obni¿aæ ci¶nienie u osób z nadci¶nieniem,
* poprawiaæ kr±¿enie,
* wzmacniaæ uk³ad odporno¶ci i serce,
* poprawiaæ funkcje uk³adu nerwowego,
* sprzyjaæ uwalnianiu endorfin (naturalnych ¶rodków przeciwbólowych produkowanych w organizmie).
http://www.poradynazdrowie.pl/leczenie-bolu-smiechem.html
30 sposobów na dobry humor
Warto zacz±æ od drobnych rozrywek. Powodów do ¶miechu przecie¿ s± na ¶wiecie tysi±ce. Je¶li jednak mamy kiepski nastrój, to nie bêdziemy w stanie sami zacz±æ. Dobrze jest wiêc zwróciæ siê o pomoc do specjalisty, np. terapeuty czy psychologa.
Je¶li jednak chcieliby¶my sami zacz±æ „uczyæ siê” ¶miaæ, podpowiadamy od czego zacz±æ. Pamiêtaj, ¿e nie jeste¶ w stanie zmieniæ ca³ego swojego ¿ycia. Stosuj±c tê zasadê unikniesz rozczarowania i niezadowolenia. Zmieniaj siê powoli, ucz siê cieszyæ z ka¿dego dnia. Nie patrz wstecz. Patrz na to, co robisz dzisiaj. DZISIAJ jest wa¿niejsze od wczoraj czy jutro. Je¶li bêdziesz siê radowaæ bie¿±c± chwil±, zmieni siê na lepsze twoje podej¶cie do ¶wiata. Wybierz TYLKO jeden z poni¿szych podpunktów i pracuj nad nim przez kilka tygodni! Wcielaj go w ¿ycie, udoskonalaj. Kiedy uznasz, ¿e jeste¶ w jego wype³nianiu konsekwentny, wybierz kolejny punkt z listy. Tylko ma³ymi kroczkami i ciê¿k± prac± mo¿na osi±gn±æ szczê¶cie. Na szczê¶cie... mo¿e to zrobiæ ka¿dy!
Po¶miej siê ju¿ teraz:
- Jak twoja ¿ona reaguje na pó¼ne powroty do domu?
- Bardzo historycznie!
- Chcia³e¶ chyba powiedzieæ - histerycznie?
- Nie, nie, dobrze powiedzia³em. Wywleka jakie¶ fakty, które mia³y miejsce czterdzie¶ci lat temu.
Poradnik pozytywnych emocji:
1. Ustaw sobie jako stronê startow± w komputerze serwis publikuj±cy kawa³y.
2. Zamów na swoj± skrzynkê newslettera portalu z np. ¶miesznymi filmikami, np. youtube.
3. Kup ksi±¿kê z dowcipami. Najlepiej aby mia³a ma³e gabaryty i zmie¶ci³a siê w kieszeni. Siêgaj po ni± ka¿dorazowo w tramwaju lub autobusie.
4. Czytaj co najmniej 10 kawa³ów przed snem!
5. Wyrzuæ z sypialni telewizor i na dobranoc zamiast porcji brutalnych wiadomo¶ci, opowiedz partnerowi jeden dowcip.
6. Zapisz siê na jakie¶ humorystyczne forum.
7. Naucz siê kilku dowcipów (3-5 wystarczy) i spróbuj je opowiadaæ znajomym. Zapamiêtaj je na tyle dobrze, aby ich nie spaliæ. Inaczej bêdzie to powodem dodatkowego stresu!
8. Opowiadaj kawa³y nawet pani sprz±taczce czy facetowi spotkanemu w windzie.
9. W swoim pilocie od telewizora pod przyciskiem nr 1 ustaw kana³ z komediowymi serialami np. Comedy Central.
10. Unikaj ludzi, których okre¶li³by¶ mianem „odkurzacze pozytywnych emocji”. Je¶li kto¶ sprawia ci swoim zachowaniem przykro¶æ, wyeliminuj go ze swojego ¿ycia. Po co masz siê mêczyæ? Cierpisz na tym ty, twoja rodzina i najbli¿si. Oszczêd¼ wszystkim stresów i unikaj negatywnych ludzi.
11. Wyrzuæ lub schowaj do kartonu w piwnicy nastêpuj±ce gatunki muzyki:
* ciê¿ki metal,
* smutny jazz,
* najciê¿sze odmiany flamenco a¿ do pe³nego ¿alu fado,
* nostalgiczn± muzykê klasyczn±,
* ballady mi³osne w ka¿dym gatunku,
* utwory w których skrzypce, fortepian czy gitara wyrywaj± ci ze serce ze smutku...
12. S³uchaj pozytywnej muzyki. To poprawi ci humor:
* acid jazz,
* power metal,
* salsa,
* samba,
* gor±ce flamenco,
* gospel,
* pop,
* energetyczny chillout.
13. Wybierz siê na koncert zespo³u daj±cego pozytywnego kopa. Wybierz zespó³, który bêdzie siê zalicza³ do jednej z powy¿szych kategorii. Unikaj zakazanych d¼wiêków z punktu 11.
14. Humor poprawi ci kurs tañca. Szczególnie dobre w tej kategorii s±: samba brazylijska, flamenco, house, salsa cubana, erotic dance, bollydance. Dobrym pomys³em jest kupienie karnetu i spróbowanie po jednej godzinie, ale za to oferty ró¿nych zajêæ. Ju¿ po pierwszej godzinie dowiesz siê czy akurat do tego rodzaju muzyki „rw± ci siê nogi”.
15. Nienawidzisz swojej pracy? Zmieñ j±. To nie jest ³atwe, ale czy masz chocia¿ napisane cv? Zacznij od tego. Tydzieñ pó¼niej napisz list motywacyjny. Po dwóch tygodniach zaloguj siê na portalu z ofertami pracy. A potem ju¿ tylko wysy³aj, wysy³aj, wysy³aj… Zobaczysz, ¿e w koñcu siê uda. Trzeba jednak najpierw zacz±æ, a nie tylko narzekaæ!
16. Nie rób wielkich planów. Wielkie nadzieje potem szybko zamieniaj± siê w wielkie zgryzoty. Planuj ma³ymi kroczkami. I tylko to, co niezbêdne. Ciesz siê z ma³ych sukcesów. Zobaczysz, ¿e to dobra metoda.
17. Nagradzaj siê za ka¿d± udan± sprawê. Id¼ do kina, kup sobie lody, tabliczkê czekolady. A mo¿e warto w nagrodê kupiæ sobie ksi±¿kê z kawa³ami lub weso³ymi opowiastkami? Nagroda nauczy ciê cieszyæ siê z ma³ych spraw i doda energii do kolejnych kroków.
18. Æwicz, æwicz, æwicz. Rób cokolwiek co wymaga ruchu. Najlepsza na poprawienie humoru jest joga. Odprê¿a cia³o i umys³. Ma³o za¶ skuteczny w przypadku kiepskiego samopoczucia jest aerobik. Du¿y wysi³ek, g³o¶na muzyka i pokrzykiwania prowadz±cego maj± na nas kiepski wp³yw. Je¶li jednak czujesz, ¿e æwiczenia aerobowe s± dla ciebie zbawienne, to zapisz siê na nie ¶mia³o. Pamiêtaj, ¿e dla poprawienia samopoczucia powiniene¶ siê ruszaæ CO NAJMNIEJ dwa razy w tygodniu po godzinie! Nie rezygnuj z æwiczeñ kosztem ¿ycia, bo i tak prêdzej czy pó¼niej poczujesz siê przez to gorzej. Na stres najlepsze s± æwiczenia, a nie kolejna porcja nerwów i dodatkowa praca.
19. Szukaj ciep³ych miejsc w zimie: szklarnie ogrodu botanicznego, spacer w s³oneczne dni, aquapark. Staraj siê ciep³o ubieraæ, nie wych³adzaj mieszkania.
20. W okresie jesienno-zimowym wygospodaruj kilka dni na odpoczynek. We¼ wtedy urlop i np. wybierz siê do s³owackich gor±cych ¼róde³, wêgierskich term, czy kup wycieczkê last minute do Egiptu. Rób wszystko by poczuæ ciep³o i odprê¿enie.
21. Seks. Nie rezygnuj z niego nawet gdy czujesz siê fatalnie (no chyba, ¿e boli ciê g³owa). Seks to fantastyczne i absolutnie bezp³atne ¼ród³o pozytywnej energii. £atwe do zaplanowania, szybkie do zrealizowania. Niektórzy specjali¶ci twierdz± te¿, ¿e nie wa¿ne czy zaspokojenie osi±gniesz z partnerem czy... samemu. Liczy siê sam ORGAZM. Przeciwnicy tej teorii namawiaj± do d³ugiej gry wstêpnej z partnerem, czu³o¶ci, przytulanek i baaardzo d³ugich poca³unków. Ty zdecydujesz, która teoria bardziej w danej chwili ci odpowiada.
22. Nie ogl±daj horrorów, thrillerów i action tv. Zamiast tego wybieraj tylko komedie (nie koniecznie romantyczne, chyba, ¿e lubisz. Wybieraj te produkcje, które rozbawi± ciê do ³ez, np. prawie wszystko ze wspó³czesnej czeskiej lub s³owackiej kinematografii.
23. Zapisz siê na kurs rozwijaj±cy o jakim zawsze marzy³e¶. Mo¿e to byæ lepienie garnków, amatorskie pisanie poezji, gra na bêbnach. Godzina zajêæ w tygodniu wystarczy. Byleby by³y twórcze, rozwijaj±ce lub odstersowuj±ce. Je¶li nie masz na nie czasu lub tak wci±¿ powtarzasz, spójrz punkt poni¿ej. Podpowiadamy w nim jak zaoszczêdziæ odrobinê czasu w tygodniu.
24. Popracuj nad przyjació³mi. Je¶li ich nie masz – znajd¼ np. przez interenet w grupach swoich zainteresowañ. Je¶li ich masz, zastanów siê, którzy pomog± ci uzyskaæ wiêcej pozytywnej energii. Zrezygnuj z kumpli maj±cych na ciebie z³y wp³yw. Oszczêd¼ sobie spotkañ z jêdzowat± kole¿ank± czy marudnym koleg±. Ten czas mo¿na po¶wiêciæ na rodzinê, æwiczenia czy dodatkowe kursy zainteresowañ. Je¶li wci±¿ narzekasz na brak na nie czasu, to w³a¶nie zyskujesz dodatkowe godziny, rezygnuj±c z kiepskich znajomych!
25. Zrezygnuj z czêstego siêgania po alkohol. On naprawdê nie poprawi ci humoru. Kac po nim zawsze jest niewspó³mierny do osi±gniêtego chwilowo stanu euforii w trakcie picia.
26. Rzuæ palenie. Nikotyna negatywnie wp³ywa na twoje zdrowie. W radzeniu z uzale¿nieniem pomocne bêd± plastry, gumy i dobry farmaceuta.
27. Zadbaj o siebie. Ten punkt dotyczy zarówno kobiet jak i mê¿czyzn! Zawiera siê w nim nie tylko wyprawa do kosmetyczki. Kup nowe jeansy, lepsz± torbê do pracy. Wystarczy jedna rzecz w miesi±cu. Zaczynaj±c o siebie dbaæ podnosisz swoje samopoczucie. Inni zaczynaj± dostrzegaæ twoje zmiany, choæ na pocz±tek powierzchowne (nowe buty, fryzura, torba). W ten sposób nakrêca siê spirala pozytywnych emocji.
28. Masa¿. Dzia³a koj±co i odprê¿aj±co. Je¶li ciê nie staæ, wcale nie musi byæ wykonywany przez profesjonalistê. Wystarczy partner, nastrój, oliwka i wygodne ³ó¿ko. Po wszystkim koniecznie siê zrewan¿uj. Niekoniecznie tego samego wieczora, mo¿e byæ kilka dni pó¼niej. Wa¿ne by oddaæ tê przyjemno¶æ i dostrzec w tym przyjemno¶æ z dawania...
29. Mów komplementy. Na ka¿dym kroku. Bez wzglêdu na p³eæ. Mówienie ludziom mi³ych rzeczy wraca do ciebie jak echo. Czêsto podwójnie. Je¶li powiesz komu¶ co¶ mi³ego, on zazwyczaj siê odwzajemni. Ty poczujesz siê lepiej. Obojgu wam bêdzie lepiej. Czy nie o to chodzi³o?
30. Zmieñ nastawienie do ¶wiata. Spróbuj przez jeden dzieñ nie mówiæ nic negatywnego. Pocz±tek mo¿e byæ trudny, szczególnie w przypadku ponurego usposobienia. Je¶li masz z tym problem, zacznij od godziny dziennie. Najlepiej w pracy, gdzie atmosfera nie nastraja do pozytywnych emocji. Dlatego tym bardzie spróbuj. Mi³e s³owa pomog± ci uwierzyæ, ¿e naprawdê jest mi³o. Tutaj wa¿ne jest d³ugodystansowe, zbilansowane podej¶cie do ¶wiata. Nikt nie wymaga od ciebie by¶ jutro sta³ siê hurraoptymist±. Ale przez godzinê dziennie? Tyle chyba jeste¶ w stanie zrobiæ.
http://www.poradynazdrowie.pl/30-sposobow-na-dobry-humor.html
http://www.rynekzdrowia.pl/Po-godzinach/Dr-Patch-Adams-propaguje-terapie-smiechem-w-Polsce,13159,10.html
http://www.drclown.pl/index.php?page=programy
http://rozrywka.msstudio.com.pl/cgi-bin/humor.cgi
http://rozrywka.msstudio.com.pl/cgi-bin/humor8.cgi#81
http://www.humorki.com/dowcipy.php?k=22#
http://dowcipy.autentyki.pl/
http://www.dowcipy.pl/
http://ptasia-grypa.dowcipy.pl/
http://www.smieszny.net/dowcipy/
http://zlote-mysli.dowcipy.pl/
http://www.maluchy.pl/forum/Dowcipy-t63961.html
http://www.zbuki.pl/index.php?cat=37
http://www.klub.senior.pl/profilaktyka-i-zdrowy-styl-zycia/t-gelontologia-co-to-takiego--2480.html
http://www.rynekzdrowia.pl/Listy,Aktualnosci/terapia-smiechem,16292.html
http://www.wrozka.com.pl/view/page/id/2061
Zapisane
mi³o¶æ
rado¶æ
piêkno
Leszek
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1391
Odp: ZDROWIE - Sokoterapia w chorobach
«
Odpowiedz #9 :
Grudzieñ 17, 2009, 12:24:23 »
Sokoterapia w chorobach
Dr Norman W. Walker ( ojciec sokoterapii) powiedzia³:
„
… nie ma na ¶wiecie takiej pigu³ki, która mog³aby dostarczyæ niezbêdnego po¿ywienia naszej krwi. Leki s± w tym przypadku rodzajem protezy. ¦wie¿e i odpowiednio wyci¶niête SOKI , stanowi± najlepszy, ¿ywy pokarm, jaki mo¿emy dostarczyæ naszemu organizmowi. Dziêki sokom szybciej siê zregenerujemy i przywrócimy organizmowi stan równowagi. Picie surowych soków z warzyw i owoców jest najpewniejsz±, najskuteczniejsz±, a tak¿e najszybciej dzia³aj±ca metod± od¿ywiania organizmu ”
Nasz organizm nie jest przystosowany do strawienia ogromnej ilo¶ci substancji chemicznych zawartych w naszym po¿ywieniu zjadanym w ci±gu ca³ego ¿ycia. Poniewa¿ nie produkuje on odpowiednich do tego celu enzymów, nie strawione produkty przemiany materii kumuluj± siê w organizmie prze lata w postaci toksycznych z³ogów, staj±c siê g³ównym czynnikiem powstawania chorób cywilizacyjnych.
Jedynym ¼ród³em aktywnych enzymów s± ro¶liny.
Trudno by³oby zje¶æ odpowiedni± ilo¶æ surowych ro¶lin, by osi±gn±æ zamierzony cel. Nasza w±troba musia³aby wykonaæ ogromn± pracê ( bardzo przez nas odczuwaln±) , ¿eby przetrawiæ na cz±stki koloidalne pêczek natki pietruszki – ¼ród³o wit. C) , parê ³odyg selera naciowego – ¼ród³o sodu i potasu ) , marchwi, jab³ek , botwiny, szpinaku i wiele innych ro¶lin, aby sprostaæ dziennemu zapotrzebowaniu organizmu na sk³adniki od¿ywcze. na dzienne Dlatego najskuteczniejszym sposobem na oczyszczenie organizmu, regeneracjê komórek i uruchomienie procesów samoregulacji i samoleczenia organizmu jest Picie Esencji Natury czyli odpowiednio pozyskanych soków z ro¶lin leczniczych.
Celowo u¿ywamy tutaj s³owa ESENCJI , gdy¿ wiêksza czê¶ci populacji kojarzy s³owo ”sok” z równie¿ z p³ynami, które nie posiadaj± enzymów, natlenione, przetworzone, rozcieñczone, barwione, s³odzone, konserwowane nawet te jednododniowe w butelkach, a ju¿ na pewno niedopuszczalne !!! barwione i konserwowane w kartonach itd.
Do skutecznej KURACJI – TERAPII SOKAMI nie nadaj± siê :
* Soki w sprzeda¿y ogólnodostêpnej - poniewa¿ s± poddawane obróbce czyli pozbawione czynnych substancji od¿ywczych i zwieraj± równie¿ substancje chemiczne .
* Pozyskiwane za pomoc± sokowirówek, poniewa¿ tarka ze stali nierdzewnej zachowuje siê pod wp³ywem kilku tysiêcy obrotów/minutê jak ¶mig³o i wytwarza temperaturê utleniaj±c soki w momencie ich przygotowywania.
* Wyciskarki ze stali nierdzewnej, ¿eliwne prasy, miksery, blendery poniewa¿ stal nierdzewna unieczynnia aktywne substancje np.: ¿elazo, magnez itd. , a to wszystko ograbia je z wiêkszo¶ci walorów od¿ywczych, szczególnie tych najwa¿niejszych czyli czynnych enzymów.
* Urz±dzeñ kuchennych z plastikowych czê¶ci ( czêsto nie atestowane) , które wchodz±c w kontakt z soko- po¿ywieniem mog± emitowaæ szkodliwe substancje toksyczne.
Co warto wiedzieæ zanim rozpoczniemy terapiê sokami:
* Soki piæ najlepiej przed posi³kami ok. 15 min -30 min, od ½ - 1 szkl. ma³ymi ³yczkami mieszaj±c w ustach.
* Soki musz± byæ wyci¶niête przy pomocy wolnoobrotowej wyciskarki – dziêki niej w sokach uzyskuje siê najwiêcej witamin, enzymów i soli mineralnych, a to zachowuje ich lecznicze w³a¶ciwo¶ci
* Je¶li sok jest w³a¶ciwie przyrz±dzony mo¿na go piæ kilka szklanek dziennie – najlepiej ½ l - 1l. dziennie w zale¿no¶ci od samopoczucia mo¿na wiêcej
* W pierwszych dniach picia soków ( zw³aszcza w³±czaj±c soki chlorofilowe - z zielonych czê¶ci ro¶lin ) mo¿e wyst±piæ pewien niesmak w ustach, lekkie zawroty czy bóle g³owy . Jest to najczê¶ciej wynikiem reakcji zachodz±cych w organizmie, który stara siê usun±æ toksyczne substancje. Po wydaleniu zanieczyszczeñ z organizmu Natura nagrodzi nas ogromnych zwiêkszeniem energii i si³y.
* Soki pasteryzowane czy sterylizowane nie maj± ¿adnej warto¶ci. W procesie przetwórczym, wskutek ogrzewania, na¶wietlania, dodawania ¶rodków chemicznych, trac± swoj± si³ê ¿yciow± ( przyp. dr Walker).
* Z przygotowanych soków przed wypiciem zdejmujemy wytworzony nadmiar piany.
* Soki nale¿y piæ powoli, ka¿dy ³yk przetrzymuj±c chwilê w ustach w celu wymieszania ze ¶lin±.
* Kuracje mieszankami soków powinny trwaæ min 30 dni max. ok. 3 miesiêcy , a przeÂprowadzaæ j± najlepiej 2-3 razy w roku. Zalecane konsultacje z lekarzem.
W kuracjach nale¿y dziennie wypijaæ po min. 1/2 szklanki soku na 30 minut przed g³ównymi posi³kami.
Uwaga! Kuracje stosuje siê w celu wspomagania leczenia schorzeñ
1. W celach profilaktyki zdrowotnej mo¿na piæ soki zmieszane wg poni¿szych receptur lub sporz±dzone wg upodobañ smakowych.
2. Przedawkowanie sokami nie jest mo¿liwe, gdy¿ organizm cz³owieka nie wch³onie wiêcej sk³adników ni¿ potrzeba. Nadmiar wydali.
Soki pijemy niewielkimi ³ykami mieszaj±c przez chwilê w ustach – w ustach zostaje zainicjowany proces trawienia , a ¶linianki ju¿ na tym etapie wytwarzaj± trzy rodzaje enzymów.
Dlaczego tak wa¿ne dla organizmu s± ¶wie¿e soki z ro¶lin czyli ¿ywy pokarm.
W niektórych warzywach, orzechach i nasionach tkwi± potê¿ne poÂtencja³y chemiczne niezbêdne do odnowy gruczo³ów - przysadki mózÂgowej, tarczycy, nadnerczy, prostaty, jajników, j±der itd. Przyjmuj±c w po¿ywieniu „sk³adniki odbudowuj±ce gruczo³y" pomagamy ca³emu organizmowi. Jest to uzupe³nianie cheÂmicznych niedoborów , które wp³ywaj± na regeneracje organizmu i tak± w³a¶nie rolê powinny spe³niaæ soki waÂrzywne i p³ynne pokarmy.
Jedn± z wielkich zalet soków obfituj±cych w chlorofil jest ich oczyszczaj±ce dzia³anie w uk³adzie pokarmowym i wydalniczym. Z tym wi±¿e siê oczyszczenie krwi, limfy i p³ynów wewn±trz komórkowych. Cia³o oczyszczone jest sprawne - dobrze trawi, dobrze przyswaja, a jego w³a¶ciciel jest pe³en energii i wigoru. S³abo¶æ i choroba nie znajduj± oparcia w oczyszczonym i dobrze od¿ywionym organizmie. Ot³uszczone tkanki oraz os³abione narz±dy wewnêtrzne i gruczo³y pozostaj± w bliÂskim zwi±zku z zalegaj±cymi w ciele produktami przemiany materii, pozosta³o¶ciami leków i innymi zanieczyszczeniami.
Potêga zielonych soków
Niezwykle uzdrawiaj±ce dzia³anie maj± soki z zielonych warzyw. Problematyka soków z zielonych warzyw wi±¿e siê z oczyszczaniem ustroju - tematem rzadko dzi¶ docenianym
Lecznicze dzia³anie chlorofilu
* Poprawiaj± obraz krwi
* Unieszkodliwia toksyny
* Pomaga oczy¶ciæ w±trobê
* £agodzi problemy nadmiaru cukru we krwi
* Poprawia wydzielanie mleka u matek karmi±cych
* Usuwa lub zmniejsza zapachy cia³a
* poprawia naturalny drena¿ nosa
* Przynosi ulgê w bólach gard³a
* £agodzi objawy wywo³ane przez wrzody uk³adu pokarmowego
* Zmniejsza ilo¶æ wydzielin kataralnych
* Leczy ¿ylaki
* Czy¶ci i odwania jelita
* £agodzi stany zapalne w niektórych postaciach zapalenia w±troby
* Zwiêksza krzepliwo¶æ krwi w przypadkach hemofilii
* £agodzi objawy astmy
* przyspiesza gojenie siê wrzodów
* Niszczy bakterie w ranach 100 %
* £agodzi wysiêk z nosa
* Wp³ywa korzystnie na narz±dy limfatyczne (migda³ki, wyrostek robaczkowy itp.)
* £agodzi objawy bolesnych hemoroidów
* Wzmacnia uk³ad naczyniowy
* U¶mierza bóle wywo³ane stanami zapalnymi
Przyk³adowe mieszanki soków w ró¿nych dolegliwo¶ciach
Zastosowanie w chorobach
Mieszanka soków
1 Reumatyzm
Bóle w ko¶ciach i miê¶niach
obrzêki koñczyn z marchwi + ogórka + zielonej papryki (160 ml + 40 ml + 40 ml), proporcja 4:1:1
2 choroby skóry,
egzemy, wypryski, pryszcze, zapaleÂnie oczu, kruche paznokcie Z marchwi + ogórków + sa³aty (160 ml + 40 ml + 40 ml), proporcja 4:1:1
3 bóle brzucha, skurcze, kolki, nadmierne wytwarzaÂnie gazów, zaparcia, reumatyzm, anemia, niskie i wysokie ci¶nienie, bóle g³owy (typu migrenowego). Z marchwi + szpinaku (80 ml + 160 ml), proÂporcja l: 2
4 oczyszcza skórê z plam i przebarwieñ , szczególnie czêsto wystêpuj±cych u osób w podesz³ym wieku. Z marchwi + zielonej papryki (80 ml + 160 ml), proporcja l: 2
5 przy zapaleniu uk³adu moczowo-p³ciowego, przy niewydolno¶ci naczyñ krwiono¶nych. Z marchwi + pietruszki (160 ml + 80 ml), proporcja 2: l
6 oczyszcza organizm ¶luzu i sprzyja szybkiej likwidacji tkanki t³uszczowej Do 1,5 — 2 l mieszanki piæ w odci±¿aj±ce dni sokowe. Rezultat jest osza³amiaj±cy! z pomidorów (54 ml) + jab³ek (108 ml) + dyni (54 ml) + cytryny (24 ml), proporcja 2:4:2:1
7 utrzymuje ¶wie¿o¶æ i ³adny wygl±d skóry, uspokaja i wzmacnia system nerwowy, poprawia pamiêæ i pracê mózgu, podwy¿sza odporno¶æ organizmu, z ogórka (80 ml) + czarnej porzeczki (80ml) + jab³ek (40 ml) + grapefruitów (40 ml), proporcja 2:2:1:1
[
b]Kuracje oczyszczaj±ce[/b]
MIÊKKIE OCZYSZCZANIE W¡TROBY SOKAMI WARZYWNYMI
Pierwszy zestaw;
Marchew 300g,ogórek ¶wie¿y 90g, burak 90g.
Drugi zestaw;
Marchew 270g, seler 130g, pietruszka 60g.
Zastosowanie zestawów
Piæ rano na czczo. Stosowaæ najlepiej latem i jesieni±.
OCZYSZCZANIE JELITA GRUBEGO WARZYWAMI I OWOCAMI
1. Piæ po 1/2 szklanki soku z kapusty kwaszonej 3 razy dziennie.
Stosowaæ przez 14 dni.
2. Dwie pomarañcze obraæ ze skórki na 1-2 milimetry, tak aby na owocach pozosta³ bia³y mi±¿sz. Razem z bia³ym mi±¿szem je¶æ pomarañcze rano i wieczorem.
Stosowaæ przez 14 dni.
3.Dziesiêæ suszonych ¶liwek, wieczorem zalaæ wrz±tkiem, odstawiæ na noc. Rano na czczo wypiæ wodê, ¶liwki zje¶æ. Nastêpnie znowu zaparzaæ 10 suszonych ¶liwek. Odstawiæ do wieczora. Wieczorem, przed snem wodê wypiæ, ¶liwki zje¶æ. Kuracjê stosowaæ przez 10 dni.
OCZYSZCZANIE W¡TROBY PRZY POMOCY SOKÓW WARZYWNYCH.
[/i]Oczyszczenie w±troby przy pomocy oleju i soku z cytryny jest najbardziej skuteczne, ale s± osoby, które nie s± w stanie wypiæ oleju, ma³o tego, one nawet nie znosz± jego zapachu. Co wtedy robiæ ? Oczy¶ciæ w±trobê mieszankami soków warzywnych. Jest to kuracja d³u¿sza, ale tym niemniej skuteczna. Pozwala ona oczy¶ciæ w±trobê i rozpu¶ciæ kamienie ( je¶li one s±).
INSTRUKCJA PRZEPROWADZENIA TERAPI SOKAMI W CI¡GU 1 DNIA ;
1. Piæ rano, w porze obiadowej i wieczorem 1/2 szklanki gor±cej wody, do
której nale¿y wycisn±æ sok z 1 cytryny.
2. Piæ w ci±gu dnia 3 - 4 razy po 1/2 szklanki mieszanki soków z marchwi
buraka z sokiem ze ¶wie¿ego ogórka, w proporcji 10:3:3,
( w ilo¶ci 250 g + 75 g + 75 g). Kuracjê przeprowadzaæ nale¿y przez 2
tygodnie. W pierwszym roku przeprowadzaæ 4 kuracje po 14 dni co
3 miesi±ce, dalej- raz w roku.
Proporcja mieszanki soków ( 10:3:3) pozwala nie tylko rozpu¶ciæ kamienie
ale i wyczy¶ciæ przewody w±troby i pêcherzyka ¿ó³ciowego.
WARIANTY OCZYSZCZANIA NEREK:
Spo¶ród wielu wariantów oczyszczania nerek omawiamy 3 najbardziej skuteczne. Mo¿na stosowaæ dowolny z nich, mo¿na je stosowaæ wymiennie. Proszê wybraæ ten, który Pañstwu najbardziej odpowiada.
Wariant 1
Oczyszczanie nerek powinno przeprowadzaæ siê wed³ug wy¿ej podanej instrukcji oczyszczania w±troby przy pomocy soków warzywnych.
Wariant 2
Dobry wynik daje oczyszczanie nerek przy pomocy mieszanki soków z marchwi, selera, pietruszki w proporcji (9:5:2).
Wci±gu dnia nale¿y 3-4 razy piæ najlepiej przed jedzeniem 1/2 szklanki mieszanki.
Czas trwania kuracji 1-2 tygodnie. W pierwszym roku co 3 miesi±ce kuracje nale¿y powtarzaæ, nastêpnie raz w roku.
Wariant 3
W celu rozpuszczenia i rozdrobnienia do wielko¶ci ziarna piasku wszystkich kamieni w organizmie jest konieczny napar z owoców dzikiej ró¿y.
Dwie ³y¿ki sto³owe owoców dzikiej ró¿y zalaæ 200 ml. wody, gotowaæ przez piêtna¶cie minut a, nastêpnie ostudziæ. Po tym przecedziæ i piæ po 1/3 szklanki trzy dziennie .
Czas trwania kuracji - dwa tygodnie. Co trzy miesi±ce powtarzaæ kuracjê.Sok z pietruszki - bardzo skuteczny ¶rodek przy schorzeniach uk³adu moczowego-p³ciowego i kamieniach w nerkach (szczególnie wtedy, gdy w moczu znajduje siê bia³ko, lub w nerkach jest infekcja). Sok z pietruszki jest jednym z najsilniej dzia³aj±cych, dlatego te¿ nale¿y go spo¿ywaæ oddzielnie, w czystej postaci, w ilo¶ci powy¿ej 30-50 g.
Po wydaleniu kamieni z nerek nale¿y zmieniæ sposób od¿ywiania poniewa¿ kamienie s± tylko skutkiem, g³ówn± przyczyn± ich tworzenia siê - to nadmiar kwasu moczowego i jego soli, które to w wyniku wielu przyczyn (zaburzenia przemiany materii, dziedziczno¶ci, itp.) nie s± wydalane z organizmu.
Nale¿y wyeliminowaæ z jad³ospisu produkty zawieraj±ce du¿o bia³ka, szczególnie: w±trobê, sma¿one i wêdzone miêso, ryby solone, buliony miêsne, itp. Nale¿y spo¿ywaæ wiêcej sa³atek, surówek owoców, przero¶niêtej pszenicy, codziennie piæ soki. Sa³atki mo¿na umiarkowanie soliæ, ¿eby stymulowaæ prace nerek i unikaæ s³odyczy, która je zaburza.
Doskona³e NA PRZEZIÊBIENIA I GRYPÊ
Sok cytrynowy
Jest bogaty w witaminê C, mikroelementy i hormony. Wspaniale oczyszcza organizm z nierozpuszczalnych soli i ¶luzu. Ci, którzy chc± wygl±daæ m³odo, powinni piæ sok z jednej cytryny codziennie. Dziêki zawarto¶ci hormonów fitoestrogenowych sok z cytryn jest szczególnie po¿yteczny dla kobiet w starszym wieku. Zadziwiaj±ce zwi±zki pierwiasÂtków chemicznych zawarte w soku cytrynowym to wspania³a profilaktyka dla chorób infekcyjnych. Pó¼n± jesieni± i wczesn± wiosn± nale¿y profilaktycznie piæ sok z cytryn przeciwko epidemii grypy i przeziêbieniom wed³ug nastêpuj±cego schematu:
* dzieñ — 1 cytryna 10 dzieñ
* dzieñ — 2 cytryny - 9 dzieñ
* dzieñ — 3 cytryny - 8 dzieñ
* dzieñ — 4 cytryny 7 dzieñ
* dzieñ — 5 cytryn 6 dzieñ
Od 1- go do 5- go dnia zwiêkszamy spo¿ywanie o 1 cytrynê, a od 6-tego do 10-tego dnia zmniejszamy o jedn± cytrynê.
W sumie przez 10 dni nale¿y wypiæ 30 cytryn.
Sok z cytryny przygotowuje siê nastêpuj±co:
cytrynê przekroiæ wszerz na dwie po³owy, ka¿d± wycisn±æ i piæ bez dodatku cukru. Je¶li nie mo¿ecie Pañstwo piæ czystego soku cytrynowego, to mo¿na go rozcieñczyæ wod± i dodaæ 1 ³y¿eczkê miodu. Wyci¶niête po³ówki cytryny nie nale¿y wyrzucaæ, przecie¿ w pozosta³ej czê¶ci cytryny i skórce s± cenne fitocydy i olejki eteryczne, które korzystnie dzia³aj± na pracê serca, naczyñ krwiono¶nych, mózgu. Wyro¶niête po³ówki cytryny nale¿y drobno pokroiæ, prze³o¿yæ do s³oika, zalaæ miodem lub posypaæ cukrem i wstawiæ do lodówki. Po 10 godzinach otrzyÂmacie Pañstwo wspania³± esencjê (wyci±g z cytryny), któr± mo¿na piæ zamiast herbaty lub kawy dodaj±c wodê mineraln± lub przegoÂtowan±.
http://www.vitajuice.pl/terapia-sokami.html
http://www.diety.endi.pl/Dieta_odchudzajaca_sokoterapia,60.html
http://sklep.tarotnet.pl/product_info.php?products_id=45524
Zapisane
mi³o¶æ
rado¶æ
piêkno
Strony:
1
2
3
4
5
6
»
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
¦WIÊTA GEOMETRIA
-----------------------------
=> W TEORII
=> W PRAKTYCE
=> Artyku³y, ksi±¿ki, filmy, LINKI
-----------------------------
Dan Winter i jego ¦wiêty Graal
-----------------------------
=> Twórczo¶æ Dana Wintera [PL, ENG]
===> Odkrycia innych osób "wspieraj±ce" niektóre aspekty pracy Dana Wintera
=> WYK£AD: Implozja - sekretna nauka ekstazy i nie¶miertelno¶ci
=> PREZENTACJA: Wyja¶niaj±c grawitacjê
=> WYK£AD Purpose of DNA [PL]
=> WYK£AD The EggX Files: Galaktyczna historia DNA [PL]
=> WYK£AD Bliss Practice: Duchowy u¿ytek z energii seksualnej [PL]
=> WYK£AD Fraktalna teoria ¦wiadomo¶ci, Grawitacji, Jêzyka, DNA i Udanej ¦mierci... [PL]
=> WYWIAD: Sekret ¿ycia i architektura biologiczna
=> WYK£AD: Udana ¶mieræ i prawdziwa fizyka ¦wiêtego Graala
-----------------------------
Nassim Haramein, 2012 i... zagadka "obcych"
-----------------------------
=> Nassim Haramein - Przekroczyæ Horyzont Zdarzeñ
=> S³oñce, Uk³ad S³oneczny i rok 2012
=> Staro¿ytne cywilizacje i zagadka "obcych"
-----------------------------
Kluczem do zrozumienia jest wiedza
-----------------------------
=> Kluczem do zrozumienia jest wiedza
=> Fizyka
=> Metafizyka
=> Filozofia
-----------------------------
Ró¿ne koncepcje ¶wiata i cz³owieka
-----------------------------
=> Ró¿ne koncepcje cz³owieka i ¶wiata
=> ¦wiadomo¶æ, percepcja, rozwój wewnêtrzny, tradycje "duchowe"
=> Szmaragdowe Tablice Thota
=> CZYTELNIA - teksty ró¿ne
=> Kreacjonizm i ewolucjonizm
-----------------------------
Medycyna komórkowa, Codex Alimentarius, GMO
-----------------------------
=> Medycyna komórkowa, Codex Alimentarius, GMO
-----------------------------
SOCJOTECHNIKA
-----------------------------
=> Socjotechnika
===> Cenzura, Dezinformacja, Agentura w Internecie
-----------------------------
Multimedia
-----------------------------
=> Multimedia
-----------------------------
"Tajne" stowarzyszenia i "teorie spiskowe"
-----------------------------
=> "Tajne" stowarzyszenia
=> "Teorie spiskowe"
===> Filmy DAVIDA ICKE'A by Redmuluc - http://davidicke.pl/
=> Nowy Porz±dek ¦wiata w codziennych wiadomo¶ciach
=> Globalne ocieplenie - najwiêkszy szwindel?
-----------------------------
Powitania, Kawiarenka i Hyde Park
-----------------------------
=> Kawiarenka "Pod Gwiazdami" i Powitania :-)
=> K±cik muzyczny
=> Hyde Park - inne
-----------------------------
Sprawy administracyjne, OG£OSZENIA i INICJATYWY SPO£ECZNE
-----------------------------
=> Sprawy administracyjne - pytania i odpowiedzi
=> INICJATYWY SPO£ECZNE
=> OG£OSZENIA
£adowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
ganggob
vfirma
rekogrupastettin
classicdayz
apelkaoubkonrad692