Choose fontsize:
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Strony: « 1 2 3 4 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Teoria teoriÂą, ale zastosowanie w praktyce...  (Przeczytany 50023 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Lucyfer
Moderator Globalny
Aktywny uÂżytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #20 : Styczeń 05, 2010, 21:29:53 »

Cytat: MichaÂł-AnioÂł
GurdÂżijew opisywaÂł rozwĂłj i ewolucjĂŞ ró¿nych poziomĂłw naszej rzeczywistoÂści przy uÂżyciu metafory muzycznej. TwierdziÂł on, Âże „skala siedmiotonowa jest wzorem kosmicznego prawa, ktĂłre zostaÂło wypracowane przez pradawne szkoÂły i zastosowane w muzyce”. SwojÂą teoriĂŞ ilustruje on rysunkiem odcinka, ktĂłrego jeden odcinek odpowiada czĂŞstotliwoÂści 1000 hz a drugi odcinek podwojonej wibracji, czyli 2000 hz. PomiĂŞdzy koĂącami odcinka umieszczone sÂą nuty do, re, mi, fa, sol, la, si, do stanowiÂące peÂłnÂą oktawĂŞ. Nuty te nie dzielÂą oktawy w rĂłwnych odcinkach, np. pomiĂŞdzy mi i fa wystĂŞpuje „opóŸniony wzrost”, podobnie jak pomiĂŞdzy si i do. JuÂż na pierwszy rzut oka widaĂŚ (str. 179), Âże opóŸniony wzrost dzieli odcinek na dwie czĂŞÂści zgodnie ze zÂłotym podziaÂłem. Najciekawsze jest to, Âże UspieĂąski w Âżadnym miejscu swojego wywodu nie wspomina o zÂłotym wspó³czynniku; on niejako wynika z zupeÂłnie innych zaÂłoÂżeĂą.  GurdÂżijew zwraca uwagĂŞ na dodatkowÂą kwestiĂŞ, wstrzÂąs bĂŞdzie miaÂł trwaÂły skutek, o ile nastÂąpi on dokÂładnie w trakcie „interwaÂłu pomiĂŞdzy mi i fa. JeÂśli w tym momencie w³¹czy siĂŞ odpowiednia energia dodatkowa, to oktawa bĂŞdzie rozwijaÂła siĂŞ bez przeszkĂłd...” (str.189)”. Jest to dodatkowa wskazĂłwka dla inwestorĂłw, wyczekiwanie okreÂślonego momentu i obserwacja otoczenia w poszukiwaniu „dodatkowej energii”, ktĂłra moÂże wywoÂłaĂŚ odwrĂłcenie lub pog³êbienie cyklu. OczywiÂście przedstawiony przeze mnie zwiÂązek moÂże byĂŚ zÂłudzeniem, a jego stosowanie ryzykiem, ale na tym przecieÂż opierajÂą siĂŞ spekulacje gieÂłdowe.

Oktawy arytmetycznie
1/7=.142857...
2/7=.285714...
3/7=.428571...
4/7=.571428...
5/7=.714285...
6/7=.857142...
7/7= 1= 0.99999...

1+4+2+8+5+7=27=2+7=9

http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=588.msg3179#msg3179

Cytat: Leszek
OkrÂąg ma 360 stopni. Dzielimy go na siedem rĂłwnych czĂŞÂści, wyznaczajÂących siedem dÂźwiĂŞkĂłw gamy.
360:7 = 51,428571428571428571428571428571.......
Zobacz jakie cyfry powtarzaj¹ siê rytmicznie (i w nieskoùczonoœÌ) po przecinku...
51, 428571  428571  428571  428571  428571  428571  428571 .....
Tak. SÂą to: 4 2 8 5 7 1
http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=327.msg1006#msg1006
Igmana (ptak)
UÂżytkownik
**

8067684
« Odpowiedz #21 : Styczeń 05, 2010, 22:12:39 »

Cytat:  Sesquiquadrate
[…]ZwrĂłciÂło mojÂą uwagĂŞ, Âże cechÂą wspĂłlnÂą wiĂŞkszoÂści koncepcji (rĂłwnieÂż przytaczanych na forum - od Grala poczÂąwszy, przez strukturĂŞ rzeczywistoÂści a na falach Elliotta, cyklach ksiĂŞÂżycowych czy Gannie skoĂączywszy) jest zaÂłoÂżenie, iÂż istnieje jakaÂś obiektywna rzeczywistoœÌ, ktĂłrej wprawdzie nie znamy - ale ktĂłrej prawidÂłowoÂści moÂżemy odkryĂŚ. MoÂże to byĂŚ sfera prawidÂłowoÂści gieÂłdowych lub np. sieci  reptiliaĂąskich powiÂązaĂą, jeÂśli ktoÂś woli. Naszym celem jest wiĂŞc wy³¹cznie ODKRYCIE JAK JEST, poniewaÂż zakÂładamy, Âże jakoÂś w koĂącu przecieÂż JEST.

Tymczasem zapominamy o doœÌ w sumie niepokojÂącej tezie, Âże moÂże w ogĂłle NIE BYÆ ;-)  ÂŻe rzeczywistoœÌ (absolutna, obiektywna) nie istnieje, a jest wy³¹cznie kreowana. Wiedzieni nadziejÂą, Âże odkryjemy generalne prawidÂłowoÂści - sami te prawidÂłowoÂści tworzymy. JeÂśli tak jest, to prawa obiektywne sÂą wiĂŞc wy³¹cznie tworem ludzkich umys³ów. SÂą tworzone przez ludzi, bĂŞdÂąc sumÂą ich subiektywnych postaw, sumÂą nieredukowalnÂą jednak do  indywidualnej jednostki.
[…]

No proszĂŞ, Âświetna koncepcja z tÂą kreacjÂą rzeczywistoÂści, ktĂłra NIE JEST obiektywnÂą/absolutnÂą, tylko wymyÂślanÂą przez nas. Lecz skÂąd my? W czyjej gÂłowie zostaliÂśmy wymyÂśleni jako „obiektywna” rzeczywistoœÌ? A kto wymyÂśliÂł tego, co nas wymyÂśliÂł?
A je¿eli œwiat, to gigantyczny mózg, z ca³¹ swoj¹ sieci¹? A my to mkn¹ce z nadœwietln¹ prêdkoœci¹ impulsy?
WĂłwczas nie powinny dziwiĂŚ powiÂązania reptiliaĂąskie, czy wpÂływanie na gieÂłdĂŞ … No i mamy to co JEST, czyli mĂłzg myÂślÂący. 
Poza tym, jak najbardziej jestem za powstrzymaniem D.Icke’ …

Wybaczcie te dwa grosze, trzeci wrzucam na gieÂłdĂŞ, jako inwestor stosujÂący strategiĂŞ maÂłpy, ku pomnoÂżeniu nam Wszystkim!
Pozdrawiam 

« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2010, 23:58:11 wysłane przez Leszek » Zapisane

PRAWDA - WOLNO¦Æ - MI£O¦Æ
MichaÂł-AnioÂł
Moderator Globalny
Ekspert

Nauka jest tworem mistycznym i irracjonalnym

« Odpowiedz #22 : Styczeń 05, 2010, 22:20:50 »

Lucyfer dla mnie to rozproszenie dziĂŞki  za ÂświatÂło

WierzĂŞ w sens eksploracji i poznawania Âżycia, kolekcjonowania wraÂżeĂą, wiedzy i doÂświadczeĂą. Tylko otwarty i swobodny umysÂł jest w stanie odnowiĂŚ Âświat
Echnaton
Aktywny uÂżytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #23 : Styczeń 05, 2010, 22:35:03 »

S¹ systemy oparte na losowym wybieraniu zlecenia (sell/long) w okreœlonym czasie i przy okreœlonych parametrach SL/TP. Podobno nie s¹ nawet najgorsze. Maj¹ pewnie parê promili ponad 50% skutecznoœci. Myœlê, ¿e s¹ one po to, aby uzmys³owiÌ traderowi rolê emocji i wróciÌ do punktu wyjœcia. Systemy oparte na Gann'ie, Elliocie s¹ du¿o ciekawsze w po³¹czeniu z ci¹g³¹ praktyk¹, odpowiednim RR daj¹ duuuu¿o lepsze rezultaty.
JeÂżeli wykorzystamy odpowiednio Fibonacciego, DiNapolliego, DeMarka, Ichimoku i co tam kto jeszcze lubi, moÂżemy zabraĂŚ te kilka procent na swoja stronĂŞ.
Ja osobiœcie nie wiem czy istnieje jakiœ Grall w formie systemu na rynku Forex. Podobno pierwsze krachy gie³dowe i kryzysy by³y generowane sztucznie na bazie jakichœ skomplikowanych wzorów matematycznych. Mo¿e i dzisiaj jest mega-komputer bior¹cy pod uwagê do swoich algorytmów zachowanie wszystkich traderów, wszystkich rynków œwiatowych i mo¿e dok³adnie wyliczyÌ w którym kierunku pod¹¿y wykres.

Nie majÂąc algorytmu tworzÂącego wykres (o ile takowy w ogĂłle istnieje) moÂżemy jedynie bazowaĂŚ na historycznym jego zapisie graficznym. Wszystkie istniejÂące systemy sÂą robione na podstawie historii. Ewenementem jest fundament i dane gospodarcze podawane w okreÂślonym czasie, ktĂłre majÂą rĂłwnieÂż wpÂływ na rynek. Nie jest to dla mnie jednak "system gry".

Sieci neuronowe zastosowane do potrzeb gieÂłdowych caÂłkiem dobrze sobie radzÂą na razie na "duÂżych" komputerach i pewnie niedÂługo bĂŞdzie moÂżna coÂś sensownego juz potestowaĂŚ w domu. PoniÂżej prosty schemat obliczeniowy do WIG'u

MoÂżna szukaĂŚ systemĂłw, ktĂłre dajÂą nam pewnoœÌ Âże za duÂżo nie stracimy, ale rĂłwnieÂż za duÂżo nie zarobimy. SÂą one dosyĂŚ fajnie zoptymalizowane. Tak jak fundusze... ale wÂłaÂśnie jak sie okazaÂło ostatnio tego typu systemy dostaÂły najmocniej w koœÌ. MĂłwie tu o ró¿nych formach arbitraÂży i  hedging'ach. Nie twierdzĂŞ, Âże sÂą one zÂłe, ale sÂą rĂłwnieÂż uÂłomne.

Pozdrawiam

WolnoœÌ daje kolosaln¹ energiê, intensywnoœÌ i ¿ywotnoœÌ. Tracicie j¹ zupe³nie, uznaj¹c autorytety profesorów, czy duchowych przywódców. Uczuciowo jesteœcie sentymentalni, ogromnie przywi¹zani do jakiegoœ boga, czy jakiejs osoby. Nie daje to energii poniewa¿ kryje w sobie lêk. - Jiddu Krishnamurti
12345678
Nowy uÂżytkownik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #24 : Styczeń 22, 2010, 14:14:29 »

Dzieki za ten temat, praktyczne zastosowanie, jest tylko i wylacznie wtedy gdy praktycznie przekladasz swoje badania i wiedze na pieniadze, to jest jedyny sposob jesli chodzi o gielde. Robie badania traduje, ok 5 lat, badania poszerzaja swoje horyzonty wiec jak ktos jest zainteresowany to niech napisze: skype: YoMynyga gg 3288901. Dam wam jednak cos co mnie zainspirowalo, jest to kawalatek ksiazki Bryce Gilmore, Trading to win course.

Echnaton
Aktywny uÂżytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #25 : Styczeń 25, 2010, 23:50:26 »

MĂłgÂłbyÂś trochĂŞ objaÂśniĂŚ zastosowanie tej geometrycznej proporcji spirali w oparciu o piramidĂŞ Cheopsa ( geometric ratios of the spiral based on the pyramid of giza ) ?

Czy to ma jakiÂś zwiÂązek z takim wyznaczaniem figur na wykresie ?

Bryce Gilmore, Trading to win course.
ZnalazÂłem kilka jego pozycji
http://chomikuj.pl/Filmy_Chemiko/Gie*c5*82da/Gie*c5*82da*5bENG*5d/Bryce+Gilmore
¿eby œci¹gn¹Ì trzeba siê zalogowaÌ...

Widze, Âże mamy tutaj Geometry of Markets i ostatnio bardzo popularny Price Action.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2010, 01:24:40 wysłane przez Leszek » Zapisane

WolnoœÌ daje kolosaln¹ energiê, intensywnoœÌ i ¿ywotnoœÌ. Tracicie j¹ zupe³nie, uznaj¹c autorytety profesorów, czy duchowych przywódców. Uczuciowo jesteœcie sentymentalni, ogromnie przywi¹zani do jakiegoœ boga, czy jakiejs osoby. Nie daje to energii poniewa¿ kryje w sobie lêk. - Jiddu Krishnamurti
12345678
Nowy uÂżytkownik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #26 : Styczeń 26, 2010, 18:52:54 »

Temat to praktyczne zastosowanie, nie jestem matematykiem i nie potrafie wyjasnic "kwadratury kola" ktora przedstawiasz, jednak korzystam ze wspolczynnikow ktore daje:

1.272 , 1.618 , 1 , 2.236 , 2 , 1.414 , 1.902

Oraz z ciagu fibonacciego i pochodnych co sie razem wiaze.

Praktyczne zastosowanie to mierzenie badanie, okreslanie trendu okreslanie formacji i tradowanie, nie ma innego praktycznego zastosowania, bo temat gielda jest zwiazana z pieniedzmi. Niektorzy tu na forum, zdaje sie moderator czy administrator maja jakies przekonania negatywne na temat pieniedzy co jest smieszne, bo Pieniadze = umowa, umowa miedzy ludzmi. Pieniadze to wynik tej umowy to forma zamknieta fizyczna tej umowy, plynna dostepna. Wiec nie wiem skad sie biora takie przekonania, mowie to dlatego ze te wlasnie przekonania sprawiaja brak praktycznosci w zastosowaniu "swietej geometrii" bo jak masz niewlasciwe przekonania to nie mozesz zastosowac praktycznie na gielde, praktycznie mozesz jedynie przelozyc na strate a to juz jest inny temat.

Wiele ludzi nie rozumie o co chodzi w tradingu i we wszystkich tych teoriach, bo ma negatywne definicje, wiec nie moze przelozyc tego na praktyke. Poniewaz jak bedziesz miec przekonania typu "pieniadze sa zle" to bedziesz generowac straty na gieldzie i zadne teorie i programy komputerowe nie pomoga...

Klarujac moja definicja i raczej wielu, negatywnej energi jest taka, (mechanicznie):
Negatywna energia to taka ktora dzieli, rozprasza, powoduje dyskonekcje, ogranicza.
Pozytywna to taka ktora, laczy, daje rozwoj, ekspansje, wzrost.

Nie mowie tutaj ze negatywna jest "zla" negatywna tez jest potrzebna, bo to tak jakbys powiedzial ze kwiat ktory rosnie nie potrzebowal miec ograniczen (formy). Jednak to co chce przekazac to to, ze aby zaistnial rozwoj, zrozumienie, zastosowanie tych teorii, ktore sa przeciez jakimis formami energii (tak samo jak pieniadze) i istnieja w nas, potrzebujesz miec tej pozytywnej wiecej. A pozytywna to taka w naszym temacie ktora laczy, nie mozesz polaczyc teorii jak nie zmierzyles nic na gieldzie, bo polaczenie ma zaistniec w tobie, w twojej percepcji. Wiec pozytywne zastosowanie zaczyna sie od badan od doswiadczen, do tego potrzebne Ci sa pieniadze, czas, checi, pasja, ludzie, odpowiednie myslenie. Bo inaczej bedziesz takim przezroczystym szescianem ktory unosi sie gdzies nad ziemia w blizej nieokreslonym kierunku...
12345678
Nowy uÂżytkownik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #27 : Styczeń 26, 2010, 18:59:29 »

Nie wiem czemu znikly obrazki ktore wklejalem, wiec przy okazji beda dwa:

http://www.bryce-gilmore.com/bgbook.htm tu masz kwadrature kola z fibonaccim
MEM HEI SHIN
Aktywny uÂżytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #28 : Styczeń 27, 2010, 14:38:06 »

SÂłuchajcie, a moÂże zrĂłbcie z tego oddzielny watek. Nie moÂże byĂŚ tak, Âże w kaÂżdym wÂątku wyÂławia siĂŞ jedno zdanie i robi analizy z zakresu psychologii egzystencjalnej czy filozofii Âżycia.
To jest przecieÂż wÂątek o stosowaniu pewnych konstruktĂłw geometrycznych do analiz "przebiegĂłw gieÂłdowych"...

To fakt, Âże odjechaliÂśmy i to sporo od tematu....
Tylko, Âże odnoszĂŞ jakoÂś wraÂżenie, Âże (pomimo tych analiz), to mĂłwimy w istocie o gieÂłdzie i mĂłwimy o pieniÂądzach.I stÂąd moÂże wyszÂła ta psychologia egzystencjonalna.
przenioslem posty tutaj
http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=562.msg3633;topicseen#msg3633
east
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2010, 17:03:59 wysłane przez east » Zapisane

ÂŚwiat potrzebuje nowej wiedzy, dziĂŞki ktĂłrej nauczylibyÂśmy siĂŞ wsÂłuchiwaĂŚ w ciszĂŞ swego serca.....
Echnaton
Aktywny uÂżytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #29 : Styczeń 27, 2010, 14:38:23 »

Temat to praktyczne zastosowanie, nie jestem matematykiem i nie potrafie wyjasnic "kwadratury kola" ktora przedstawiasz,[/color] jednak korzystam ze wspolczynnikow ktore daje:

Oraz z ciagu fibonacciego i pochodnych co sie razem wiaze.

Praktyczne zastosowanie to mierzenie badanie, okreslanie trendu okreslanie formacji i tradowanie, nie ma innego praktycznego zastosowania, bo temat gielda jest zwiazana z pieniedzmi.

To jak to jest z tÂą praktykÂą ?
1 (czerwone) Nie wiesz z czego korzystasz ?
2 (czerwone) dokÂładnie tak ! WiĂŞc siĂŞ pytam jak BADASZ, WYLICZASZ I OKREÂŚLASZ FORMACJÊ metodÂą ktĂłrÂą zaprezentowaÂłeÂś ? FotkĂŞ ktĂłrÂą wstawiÂłem jest ze strony Bryce Gilmore'a, wiĂŞc pewnie doskonale wiesz skÂąd biorÂą siĂŞ te wyliczenia na wykresie. OkreÂślasz je "kwadratura koÂła"   Z politowaniem

No dobra, to mo¿e powiesz jak wykorzystujesz te "wspó³czynniki" na wykresie ?

Na wrzuconej przez CIebie stronie znajduje siĂŞ system Bryce Gilmore'a Dynamic Time & Price Manual.

znowu nazywasz go: "kwadraturÂą koÂła z fibonaccim". Nie wiem dlaczego...
Nie sprawdzaÂłem tego systemu, ale oprĂłcz kilku poziomĂłw Fibo, autor wykorzystuje Elliota (A,B,C,D,E), jest chyba fragment ZigZag'a i coÂś do przeÂłamywania dywergencji (GANN?). Co jest w ramce po lewej nie widzĂŞ... ale to moÂże byc coÂś co przelicza harmoniczne i podaje wielkoÂści w jednostkach, lub coÂś na bazie headga, czyli skorelowanie dodatnie/ujemne par. Ale chyba raczej nie, bo tam jest SP500, jak dobrze widzĂŞ....
Myœla³em ¿e podrzucisz kilka ciekawych k¹sków, skoro korzystasz z tego systemu. Przetestowa³em ju¿ kilkadziesi¹t sysów i spokojnie móg³bym zaj¹Ì siê tym je¿eli jest godny uwagi. Robi³eœ jakieœ testy na Visualu (tester w MT4) i masz mo¿e jakiœ stetment, choÌby nawet z demówki ?... To przeciez podstawa okreœlaj¹ca czy w ogóle warto to braÌ na tapetê.

PS. Wypowiedzi do ktĂłrych siĂŞ odniosÂłem niÂżej przeniosÂły siĂŞ do innego wymiaru 

MEM HEI SHIN i EAST
dziĂŞki za Wasze ciekawe przemyÂślenia. W kwestii podstawowej MieĂŚ, czy byĂŚ ja nie widzĂŞ przeciwstawnoÂści. Dla mnie podstawÂą jest etyka - uczciwoœÌ w dziaÂłaniu. Forma spieniĂŞÂżania tego dziaÂłania moÂże byĂŚ dla mnie dowolna. Wolicie wymianĂŞ barterowÂą ? Worek ziemniakĂłw za 2 worki fasoli ?  Niezdecydowany
Wychodzenie z tematem pieniĂŞdzy z systemu spoÂłeczno-ekonomicznego nie ma sensu. Jak to siĂŞ ma do innych wymiarĂłw, snĂłw, chanellingĂłw, ciaÂł astralnych i w ogĂłle z perspektywy wszechÂświata... nijak.
MoÂżna by ewentualnie ponarzekaĂŚ na system walutowy, podatki, lichwĂŞ, kredyty/odsetki, inflacjĂŞ. CaÂły ten sztucznie pompowany balon. Tak, tutaj zgoda. CzÂłowiek jest w klatce systemu. Ale jeÂżeli nie poddasz siĂŞ konformizmowi, nadmiernemu konsumpcjonizmowi, ktĂłry wyÂłazi z TV i caÂłego mainstream'owego haÂłasu, to jest szansa realizacji siebie w tych warunkach.

Taka gieÂłda, jakÂą jest Forex jest olbrzymiÂą studniÂą moÂżliwoÂści i alternatywÂą (paradoksalnie) dla dzisiejszych czasĂłw.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2010, 15:16:55 wysłane przez Echnaton » Zapisane

Strony: « 1 2 3 4 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: