Choose fontsize:
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Strony: « 1 2 3 4 »   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Nowy ¶wiat, nowy ³ad, nowy porz±dek  (Przeczytany 32785 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
east
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 620

To jest ¶wiat wed³ug Ciebie i wed³ug mnie

« Odpowiedz #20 : Styczeñ 10, 2010, 00:33:18 »

dlaczego system musi upasc? czasami ogladamy rozne zdarzenia, np ostatnio u jaworowicz: chlopakowi w fabryce czekolady reke wkrecilo do maszyny, pogotowia nie wzywali od razu po najpierw naprawiali maszyne aby linie produkcyjna puscic w ruch. chlopak w tym czasie konal ale cudem zostal uratowany. odszkodowania nie dostal bo jakies lapowki i przekrety poszly w ruch. zreszta taki chlopak to jeden z nas, niewolnik, trybik w maszynie wiec inna maszyna "sprawidliwosci" wydaje wyrok wg wlasnego widzimisie. wszystko jedno jak sie to wszystko skonczy to co jest niech trafi szlag
Uważam, że takie zjawiska będą się nasilały, ale również, co istotne , sprawy będą szły w coraz lepszym kierunku. To pozorny paradoks, ale spróbuj na to spojrzeć jak na  zjawisko skrajnej polaryzacji . Zło , które opisujesz jest po prostu bardziej "medialne" , a przez to nagłaśniane . O pozytywnych przemianach głośno nie słychać, ale one też zachodzą . Nie słychać o nich dlatego że zachodzą "od wewnątrz".
Ty i ja mamy zawsze alternatywę, wybór bieguna. Historia ludzkości to  historia walki o władzę , o prawo do zaprowadzenia własnego ładu i porządku na świecie najczęściej za pomocą strachu , przerażenia, podporządkowywania sobie ludzi w sposób jawnie zbrodniczy ( nazizm ) , albo też bardziej subtelny, gdy tworzą pozory ( iluzję) ogólnie respektowanych rządów większości ( prawo , instytucjalizm, unia, zjednoczenia , ) . Do czego to prowadzi jest tym, co ogólnie widać . Ludzie mają tendencję do podporządkowywania się temu, co jest powszechne. Dlatego powszechnie oglądają telewizję . Zamiast poświęcić ten czas na zmianę własnej perspektywy obserwacji to pozwalają na dostęp do siebie tylko takich treści, jakie nada telewizornia. Stamtąd płynie do nas przekaz o tym, jaki jest świat. Systemowi chodzi o to, aby ludzie uwierzyli, że są uzależnieni od świata zewnętrznego. Mając telewizję, która opisze im świat nie muszą poszukiwać innych wizji. Ale to się powoli zmienia. Przykładem jest ta historia ze świńską grypą. Ludzie nie dają swojej zgody na to, aby być manipulowani i chociaż koncerny swoje zarobiły ( wymuszając zakupy odgórnie na rządach Krajów ), to w moim przekonaniu wiele straciły na wiarygodności w oczach organizmu społecznego. Koncerny teraz już wiedzą, że przyczyną takiego stanu rzeczy jest powszechność i nieskrępowana wolność komunikacji ( np poprzez Internet ). Moim zdaniem będą chcieli kontrolować wolność komunikacji poprzez przepychanie  kontrolingu nad dostępem do Internetu  poprzez różnego rodzaju restrykcyjne uregulowania prawne dotyczące na przykład  usług telekomunikacyjnych . Ale i tutaj ludzie powinni głośno mówić NIE.

Z drugiej strony powinniśmy również rozwijać się pozytywnie na TAK poprzez rozumienie tego, jak funkcjonuje świat "od wewnątrz", co go organizuje i jaka w tym jest nasza rola.
W jaki sposób możemy  pozostać zdrowi , a może nawet coś więcej - w jaki sposób skorzystać z rozwiązań, choćby komunikacyjnych, które nie są uzależnione od żadnych providerów , dostawców , kontrolerów. Mowa o tym, co dostarcza nam od wieków sama natura . Mowa o kwantowej komunikacji na poziomie komórkowym.
Próby wyjaśnienia tego jak to działa podejmuje się między innymi Stuart Hameroff 

http://www.quantumconsciousness.org/netherlands.htm

Jak widać w załączonej prezentacji podjął się on ambitnej próby odpowiedzi sobie na pytanie CZYM JEST ŻYCIE. I podaje informacje, założenia ( poparte dowodami wieloletniej pracy na University of Arizona  ) których odległe echa możemy oglądać w najnowszych produkcjach z Holywood ( Avatar ). W prezentacji, do której linka podałem znajdziecie syntezę prac nie tylko Hameroffa, ale również ludzi , których nazwiska nieraz padały w moich postach na tym forum .( Frohliche, Popp ).
Kiedy będziecie przeglądać tą prezentację , to mniej więcej w jej połowie znajdziecie  ... artystyczne wyobrażenie, które przypomina Nassimowy DONUT,  Jest to wizja artysty, ale ściśle oparta na tym, o czym mówią fizycy. Przypomina fraktalną dynamikę Nassima Harameina.
Obok obrazka czytamy, że każdy BIOFOTON emitowany czy też "przetwarzany " przez komórkę niesie nie tylko częstotliwość i długość fali, ale również KWANTOWĄ INFORMACJĘ wyrażoną poprzez polaryzację, kątowość i moment orbitalny ( o ile dobrze tłumaczę ) . Hameroff pyta, czy taka kwantowa informacja może mieć wpływ na stan świadomości .

Jakbyście chcieli wiedzieć jak wyglądają kwarki ( wizja artysty , ale poparta przez naukowców ) ...

Więcej wizualizacji oraz informacji jak powstawały znajdziedzie tutaj
http://www-personal.umich.edu/~janhande/sizedmatter/pdf/FermiJHAbook.pdf
To na razie tyle w tym wątku.

ps
Leszku, a to zdanie , o którym ostatnio rozmawialiśmy " każdy , kto utrzymuje, że rozumie fizykę kwantową jest kłamca , albo wariatem " wypowiedział fizyk, Richard Feynman O tym też jest w załączonej prezentacji
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 10, 2010, 00:45:30 wys³ane przez east » Zapisane

..  " wszystkie te istnienia, które Ciê otaczaj± s± w Tobie " naucza   Mooji -  " s± w Twoim umy¶le, s± w  Twojej ¶wiadomo¶ci . Wydaje Ci siê , ¿e patrzysz na inne ludzkie umys³y , ale wszystkie te umys³y egzystuj± w Tobie poniewa¿ Ty jeste¶ tym, który je postrzega. TO JEST ¦WIAT WED£UG CIEBIE "
bou
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 126

« Odpowiedz #21 : Styczeñ 10, 2010, 21:20:52 »

pamietam moj wlasny swiat dziecinstwa, pamietam jego smak zapach i wyobrazenia. czulam magie swiata i wiedzialam ze jest "cos jeszcze" oprocz materializmu, wszystko bylo ciekawe, interesujace i intygujace np. padajace platki sniegu w swietle latarni. zylam wtedy swoim wlasnym zyciem, swoim wlasnym swiatem, mialam wewnetrzna pewnosc ze nic nie jest takie jak przedstawiaja to dorosli. pozniej szkola i zycie ten moj wewnetrzny piekny swiat we mnie zabily. od mniej wiecej 2-3 lat na nowo powoli odkrywam to co gdzies po drodze zagubilam, ale juz nie w tak pieknym wymiarze bo i wiedza przytlacza, i inny "dorosly" umysl i wiedza nie pozwala, ale gdzies tli sie we mnie iskierka nadziei ze ten czarodziejski piekny swiat ma szanse zaistniec i ze to cale zlo gdzies odplynie
east
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #22 : Styczeñ 11, 2010, 00:10:59 »

Niech intencja Twoja stanie siê rozkazem , a co rozka¿esz, to Wszech¶wiat uczyni.

Nie jest to bynajmniej jaka¶ sekciarska maksyma, lecz w pe³ni naukowo weryfikowalne dzia³anie . Nasze intencje "przyszpilaj±" potencjalne stany kwantowe.

..  " wszystkie te istnienia, które Ciê otaczaj± s± w Tobie " naucza   Mooji -  " s± w Twoim umy¶le, s± w  Twojej ¶wiadomo¶ci . Wydaje Ci siê , ¿e patrzysz na inne ludzkie umys³y , ale wszystkie te umys³y egzystuj± w Tobie poniewa¿ Ty jeste¶ tym, który je postrzega. TO JEST ¦WIAT WED£UG CIEBIE "
Micha³-Anio³
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 669

Nauka jest tworem mistycznym i irracjonalnym

« Odpowiedz #23 : Styczeñ 11, 2010, 23:48:02 »

Na pierwszy rzut oka nic powa¿nego  jak Hipnotyczna perswazja i jakie rodzi implikacje
dla neutralno¶ci internetu ?jak nie neutralny to znaczy jaki mia³by byæ?

Zwrot w dyskusji o neutralno¶ci internetu?

11-01-2010 13:33

FCC · Comcast · P2P · Federalna Komisja Komunikacji · s±d

W debacie dotycz±cej tzw. neutralno¶ci internetu mo¿e wkrótce doj¶æ do gwa³townego zwrotu. Jak donosi serwis Internet News, s±d federalny wydaje siê nie podzielaæ stanowiska Federalnej Komisji Komunikacji dotycz±cego zakresu w³adzy tego urzêdu.

Sprawa dotyczy sporu pomiêdzy firm± Comcast a FCC. W 2008 roku wysz³o na jaw, ¿e Comcast, w ramach zarz±dzania ruchem, powa¿nie ogranicza³ wymianê danych P2P. Firma zgodzi³a siê wyp³aciæ swoim klientom 16 milionów dolarów odszkodowania. Nie zgadza siê jednak z wydanym przez FCC nakazem zmiany praktyk zarz±dzania ruchem. Komisja chcia³aby bowiem zmusiæ Comcast do przestrzegania opracowanych przez siebie za³o¿eñ dotycz±cych neutralno¶ci sieci. Tymczasem zarówno przedstawiciele firmy, wielu prawników i polityków twierdzi, ¿e za³o¿enia te nigdy nie przesz³y w³a¶ciwego procesu legislacyjnego, a zatem FCC nie ma prawa nakazywaæ ich stosowania.

"Po raz pierwszy próbuj± w istotny sposób narzucaæ swoj± w³adzê sieci. To historyczna sprawa" - mówi³ przed s±dem prawnik Comcastu. Przedstawiciele FCC argumentowali, ¿e takie stanowisko firmy jest "g³êboko ahistoryczne". Jak jednak donosi Internet News, sêdziowie federalni wydawali siê sceptycznie podchodziæ do argumentacji FCC, gdy ich prawnik cytowa³ przepisy prawa oraz precedensy, które mia³yby wykazywaæ s³uszno¶æ racji urzêdników.

Autor: Mariusz B³oñski
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 12, 2010, 12:20:22 wys³ane przez Leszek » Zapisane

Wierzê w sens eksploracji i poznawania ¿ycia, kolekcjonowania wra¿eñ, wiedzy i do¶wiadczeñ. Tylko otwarty i swobodny umys³ jest w stanie odnowiæ ¶wiat
bou
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 126

« Odpowiedz #24 : Styczeñ 14, 2010, 23:00:58 »

ciekawy portal o zmianach i nie tylko http://www.przyszloscwprzeszlosci.info/
miszka
Aktywny u¿ytkownik
P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 123

« Odpowiedz #25 : Maj 03, 2010, 23:21:42 »

Jak to nie wiesz? Dalczego nie wiesz? :-) No wiesz co ... wstyd
My¶lê ¿e pojawi³ siê problem w definicji. Dla mnie wszech- to wszystko, porostu wszystko. Czyli bezkres bez granic. Jak fraktale, mówi±c obrazowo.
Ale mo¿e mam za duzy rozmach :-) A dla ciebie to raczej co¶ innego. Trzeba koniecznie wymy¶liæ now± nazwê na wszech¶wiat bo siê pogubimy :-)
Ale mam tu wiki: cyt:
"Wszech¶wiat – wszystko, co fizycznie istnieje: ca³a przestrzeñ, czas, wszystkie formy materii i energii oraz prawa fizyki i sta³e fizyczne okre¶laj±ce ich zachowanie. S³owo "wszech¶wiat" mo¿e byæ te¿ u¿ywane w innych kontekstach, jako synonim s³ów kosmos  (w rozumieniu filozofii), ¶wiat czy Natura. Natomiast w naukach ¶cis³ych s³owa wszech¶wiat i kosmos s± równowa¿ne."

Zaraz siê mo¿e czepisz, ¿e siê czepiam szczegó³ów jak z Leonardem ale juz tak mam i wolê ustaliæ co mamy na my¶li aby dalej dewagowaæ ni¿ kroczyæ dalej maj±c zupe³nie co innego na my¶li:-)
Apropo's Leonarda to mia³am chaneling 
Czujê, ¿e zjad³ i po³kn±³ grafikê z czlowiekiem Witurwiañskim :-)))
Micha³-Anio³
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 669

Nauka jest tworem mistycznym i irracjonalnym

« Odpowiedz #26 : Maj 03, 2010, 23:32:51 »

Logika Wszech¶wiata mo¿e dzia³aæ  na zasadzie nieco innej , ni¿ ta któr± operujemy, gdy¿ postrzegamy go z perspektywy jednego z poziomów ¶wiadomo¶ci. Zgodnie z przedstawionym modelem ¦G, istnieæ musia³aby logika przypominaj±ca nieco pêtlê, gdzie zjawisko X jest powodowane przez zjawisko Y i jednocze¶nie odwrotnie - zjawisko Y powodowa³o by zjwisko X w tym samym czasie. Oczywi¶cie zgodnie z naszym sposobem my¶lenia, jest to niedorzeczno¶æ, ale musimy pamiêtaæ, ¿e to niedorzeczno¶æ z naszej perspektywy, która wynika z tego, ¿e zdarzeñ takich nie obserwujemy i co wiêcej - nawet gdyby istnia³y, nie byliby¶my w stanie ich wykryæ.
http://blog.dunder.pl/2009/11/07/rekursja-czyli-swiat-z-innej-perspektywy/

Wierzê w sens eksploracji i poznawania ¿ycia, kolekcjonowania wra¿eñ, wiedzy i do¶wiadczeñ. Tylko otwarty i swobodny umys³ jest w stanie odnowiæ ¶wiat
miszka
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #27 : Maj 04, 2010, 00:04:09 »

Anio³ku, szczerze?! Jak siê nad tym powa¿nie zastanawiam to ogarnia mnie przera¿enie. Ja my¶lê, ¿e my zupe³nie siê nie dogadujemy, ¿e nie rozmawiamy z jednego poziomu ¶wiadomo¶ci - tylko z takiej ilo¶ci, ilu nas teraz na ziemi jest. Serio. Jak z patrzeniem ga³ami. Sk±d wiesz kto co widzi i jak? Nie ma szans sie dowiedzieæ bo u¿ywamy s³ów i definicji tych s³ów a pod definicj± dla ka¿dej istoty mo¿e byæ ukryte zupe³nie co¶ innego. I jak to sprawdziæ? Ale mo¿e sie niepotrzebnie zag³êbiam.
Dlatego sztuka i wszelkie jej przejawy s± dla  mnie p³aszczyzn± do komunikacji w miarê do przyjêcia. Muza oczywi¶cie królow±. Oczywi¶cie idea³em by³aby telepatia.
miszka
miszka
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #28 : Maj 04, 2010, 00:44:00 »

Widzisz  a miszka uwa¿a inaczej. Jak w 19 wieku z zarazkami. To ze czego¶ nie widzisz ( nie pojmujesz) nie znaczy, ze tego nie ma?
Dla ciebie wszech¶wiat to galaktyki, gromady itd. A dla mnie nie. I co teraz zrobimy? Bo dla mnie to wszysto, kompletnie wszystko ³acznie z uczuciami, czasem, materi± i nieznanym i niepojêtym te¿. Mamy problem.

Poza tym siê czepi³e¶, nie wypieraj siê :-)))
Zjad³  mistrzu grafikê, co nie? :-)))
east
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #29 : Maj 04, 2010, 01:07:33 »

Skoro nalegasz, ¿e siê czepi³em to niech Ci bêdzie . Czyje¶ musi byæ na wierzchu i to zwykle nale¿y do kobiety. Bo tak. Przyzwyczai³em siê

Nie wiem, czy czyta³a¶ ze zrozumieniem to, o czym pisa³em - nie napisa³em , ¿e zgadzam siê z koncepcj± NASA. Napisa³em bardziej w stylu - a co by by³o , gdyby mieli racjê . Racjê opart± na jakich¶ obliczeniach, wiêc nie z dupy po prostu
Dla ciebie wszech¶wiat to galaktyki, gromady itd. A dla mnie nie. I co teraz zrobimy?

A co chcia³aby¶ z tym zrobiæ ?
Dla mnie wszech¶wiat jest ¦wiadomo¶ci±, o czym rozpisywa³em siê tu na forum nieraz a¿ do znudzenia. ¦wiadomo¶æ za¶ jest czê¶ci± fizyki, której po prostu nie ogarniamy chocia¿ ni± jeste¶my. Sami siebie nie ogarniamy. Uczucia to równie¿ forma energii.

Strony: « 1 2 3 4 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: