Choose fontsize:
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Obserwacja SÂłoĂąca  (Przeczytany 176367 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Echnaton
Aktywny uÂżytkownik

Zobacz profil Email
« : Luty 10, 2010, 11:19:59 »

W zwiÂązku z tym, Âże zainteresowanie obserwacjÂą SÂłoĂąca jest spore zakÂładam wÂątek tylko do tego celu.

KontynuujÂąc wÂątek z Maurice'a http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=395.30 prezentujĂŞ dwa olbrzymie obiekty ktĂłre udaÂło mi siĂŞ zaobserwowaĂŚ wczoraj

dodatkowo o 10.45 by³ jakiœ b³¹d w przesy³aniu obrazu i zdjêcie wygl¹da dosyÌ egzotycznie. Wrzucam jako ciekawostkê...

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2010, 11:23:40 wysłane przez Echnaton » Zapisane

WolnoœÌ daje kolosaln¹ energiê, intensywnoœÌ i ¿ywotnoœÌ. Tracicie j¹ zupe³nie, uznaj¹c autorytety profesorów, czy duchowych przywódców. Uczuciowo jesteœcie sentymentalni, ogromnie przywi¹zani do jakiegoœ boga, czy jakiejs osoby. Nie daje to energii poniewa¿ kryje w sobie lêk. - Jiddu Krishnamurti
Leszek
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #1 : Luty 10, 2010, 19:09:14 »

Echnaton napisaÂł:
"o 10.45 by³ jakiœ b³¹d w przesy³aniu obrazu i zdjêcie wygl¹da dosyÌ egzotycznie. Wrzucam jako ciekawostkê..."

No w³aœnie, ludzie zwróc¹ im uwagê na te b³êdy, a oni na to powiedz¹: Tak, najpierw pojawi³a siê kula, potem kilka kul, a potem sprzêt wysypa³ siê na dobre....

mi³oœÌ radoœÌ piêkno
Echnaton
Aktywny uÂżytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Luty 11, 2010, 22:57:24 »

Kilka ciekawszych obiektĂłw zÂłapanych dzisiaj
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2010, 13:49:55 wysłane przez Echnaton » Zapisane

WolnoœÌ daje kolosaln¹ energiê, intensywnoœÌ i ¿ywotnoœÌ. Tracicie j¹ zupe³nie, uznaj¹c autorytety profesorów, czy duchowych przywódców. Uczuciowo jesteœcie sentymentalni, ogromnie przywi¹zani do jakiegoœ boga, czy jakiejs osoby. Nie daje to energii poniewa¿ kryje w sobie lêk. - Jiddu Krishnamurti
Echnaton
Aktywny uÂżytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Luty 15, 2010, 16:38:37 »

i kolejna seria zÂłapana w weekend

Wszystkie razem na jednym zdjêciu mog¹ troche wprowadzaÌ zamieszanie i nie widaÌ odniesienia do S³oùca. Jednak nie zmienia³em skali w stosunku do tych obiektów. S¹ naprawdê du¿e... i pokazuj¹ siê w ró¿nych miejscach o ró¿nych porach.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2010, 13:50:31 wysłane przez Echnaton » Zapisane

Echnaton
Aktywny uÂżytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Luty 16, 2010, 12:37:18 »

Dziesiejsze obiekty, ktĂłre mam nadziejĂŞ pokazujÂą juÂż dokÂładniej swojÂą "nieprzypadkowÂą" naturĂŞ.

http://stereo-ssc.nascom.nasa.gov/browse/2010/02/16/behind/euvi/195/2048/20100216_000530_n7euB_195.jpg
http://stereo-ssc.nascom.nasa.gov/browse/2010/02/16/behind/euvi/195/2048/20100216_001530_n7euB_195.jpg

Ten obiekt na pierwszym zdjêciu (roboczo nazwa³em ¿ó³wiem) pojawi³ siê w przeci¹gu ostatniego miesi¹ca kilka razy bardzo wyraŸnie. Naszkicowa³em jego kszta³ty, bo mo¿e nie widaÌ dok³adnie jak ten obiekt wygl¹da...

Na drugiej fotce jest obiekt bardzo charakterystyczny. Na wczeÂśniejszych ujĂŞciach myÂślaÂłem Âże to moÂże dwa oddzielne obiekty tak dziwnie nachÂądzÂące na siebie. Ta fotka jednoznacznie okreÂśla jego jednolity ksztaÂłt. Jest on prawdopodobnie rĂłwnieÂż na poprzednim "zbiorowym zdjĂŞciu" w poprzednim poÂście na dole po lewej, w innym rzucie.

Zapinajcie pasy, niedÂługo odlatujemy

PS. Linki podpiĂŞte pod zdjĂŞciami. OczywiÂście niczego nie dorabiam... wszystko jest na oficjalnej stronie NASA.
« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2010, 15:30:44 wysłane przez Echnaton » Zapisane

VAV EL
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #5 : Luty 17, 2010, 03:18:16 »

.

PorĂłwnujĂŞ te zdjĂŞcia  z serwera NASA.
Te, ktĂłre teraz sÂą widoczne na Stereo Ahead i Behind sÂą troszkĂŞ nieostre , lekko rozmyte. Obiektywy nie ostrzÂą... Trwa to juÂż od kilku tygodni .  Ale ciekawa sprawa, bo jeÂśli siĂŞ spojrzy na archiwum /jakieÂś 4 dni do tyÂłu/ to fotki tam sÂą juz ostre jak "Âżyleta" /widaĂŚ kaÂżdy pyÂłek latajÂący wokó³ sÂłoĂąca/ ,ale niestety sÂą troszkĂŞ inne niz te, ktĂłre tam byÂły wczeÂśniej.

Jesli ktos ma ochotê i czas na archiwizacjê, to polecam œci¹gaÌ te fotki na bie¿¹co, bo za trzy/cztery dni bêda juz nowe.

Np w tym momencie granica zamiany fotek jest tutaj   - 13/14 lutego  /na stereo behind / :

13 lutego- fotki ostre i juz bez tych duÂżych obiektĂłw na orbicie:
http://stereo-ssc.nascom.nasa.gov/browse/2010/02/13/behind/euvi/195/2048/

14 lutego - w tym momencie jeszcze lekko pÂływajÂą i pokazujÂą te duÂże artefakty:
http://stereo-ssc.nascom.nasa.gov/browse/2010/02/14/behind/euvi/195/2048/

rano to moÂże juz siĂŞ zmieniĂŚ, kto chce ten sam sprawdzi i inne dni archiwizacji. Szkoda by byÂło bezpowrotnie straciĂŚ takie obserwacje...

.

« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2010, 03:21:04 wysłane przez VAV EL » Zapisane
Echnaton
Aktywny uÂżytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Luty 17, 2010, 11:43:58 »

Faktycznie...

Ja to zaobserwowaÂłem 18 stycznia. MyÂślaÂłem Âże nastÂąpiÂła zmiana ostroÂści na staÂłe.
Jednak okazuje siê, ¿e obrabiaj¹ te zdjêcia na bie¿¹co i podmieniaj¹ po kilku dniach.
Powierzchnia S³oùca jest póŸniej zdecydowanie ostrzejsza, ale znikaj¹ wszystkie te du¿e obiekty (!?).

zohoz
Nowy uÂżytkownik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Luty 17, 2010, 21:26:55 »

i ja coÂś dodam PIERWSZY RAZ dzieĂą dobry:-) wszystkim
konserwa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #8 : Luty 18, 2010, 11:18:50 »

dziĂŞki za profesjonalnÂą robotĂŞ!

aÂż siĂŞ wierzyĂŚ nie chce - umyÂślik siĂŞ buntuje...
konserwa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #9 : Luty 18, 2010, 17:41:00 »

to trochĂŞ dalej od SÂłoĂąca
ale ciekawe rĂłwnie....

http://wiadomosci.onet.pl/2130423,16,tajemniczy_obiekt_w_kosmosie_dla_niektorych_to_znak_konca_swiata,item.html

EDIT:
CaÂły tekst poniÂżej

Naukowcy zaobserwowali w zeszÂłym tygodniu, za poÂśrednictwem teleskopu Hubble’a, dziwny obiekt w przestrzeni kosmicznej. Jak na razie ustalili, nie jest to kometa. Nie wiedzÂą oni takÂże jakiego pochodzenia jest tajemniczy obiekt znajdujacy siĂŞ w odlegÂłoÂści 144 mln km od Ziemi – czytamy w serwisie wnd.com.

Kosmiczny obiekt zarejesterowany przez Teleskop Hubble`a,
fot. Reuters

- WidziaÂłem tysiÂące zdjĂŞĂŚ z kosmosu w mojej karierze, ale na widok tego obiektu opadÂła mi szczĂŞka. To coÂś przypomina literĂŞ X ze strumienistymi smugami w okolicy ramion – mĂłwi Ray Willard, naukowiec wspó³pracujÂący z Discovery News.

- PrĂłbujemy ustaliĂŚ, co to wÂłaÂściwie jest – powiedziaÂł z kolei Jim Scotti z Uniwersytetetu Arizony. Zespó³ Scottiego przyglÂąda siĂŞ obiektowi z Krajowego Obserwatorium Kitt Peak na przedmieÂściu Tucson.

- Prawda jest taka, Âże prĂłbujmy ciÂągle zrozumieĂŚ, co to wszystko oznacza – oÂświadczyÂł z kolei w wywiadzie dla "Daily Mail" David Jewitt z UCLA. – Najbardziej prawdopodobna wersja zakÂłada, Âże jest to rezultat kolizji pomiĂŞdzy dwoma asteroidami – dodaÂł. Jak podkreÂśla, jeÂśli tak rzeczywiÂście jest, to jest to pierwsza taka obserwacja w historii.

NASA napisaÂła w specjalnym oÂświadczeniu: "Teleskop Hubble’a zaobserwowaÂł tajemnicze szczÂątki w ksztaÂłcie litery X i promienie kurzu, ktĂłre sugerujÂą, Âże jest to wynik kolizji asteroidĂłw". Jak podkreÂślono, czegoÂś takiego, jeszcze dotÂąd nie zaobserwowano.

Obiekt, ktĂłry zostaÂł ochrzczony jako "P/2010 A2", u czĂŞÂści osĂłb budzi religijne skojarzenia. – CaÂła historia towarzyszÂąca dacie 2012 moÂże skutkowaĂŚ uznaniem przez niektĂłrych ludzi tego obiektu za znak koĂąca Âświata – twierdzi Villard. Jak dodaje, osoby, ktĂłre przesadnie wierzÂą w proroctwa Nostradamusa mogÂą dostrzec w obiekcie gwiazdĂŞ Dawida lub pentagram.
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2010, 19:02:14 wysłane przez Leszek » Zapisane
Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: