Choose fontsize:
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 »   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Obserwacja S³oñca  (Przeczytany 166468 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Echnaton
Aktywny u¿ytkownik
P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 241

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #120 : Marzec 06, 2010, 18:54:05 »

Pozostaje taki ma³y szczegó³, strona ssc behind jest podstronom, strony NASA <jak sam trafnie stwierdzi³e¶> tyle ¿e projekt SOHO nie jest w³asno¶ci± NASA, tylko efektem wspó³pracy ESA i NASA. Stron± domow± tego projektu jest

http://sohowww.nascom.nasa.gov

a na ssc s± zapiski z amerykañskiej czê¶ci projektu.NASA zajmuje siê obróbk± zdjêc, gdy¿ te z obiektami <nie obrobione> nie maj± ¿adnej warto¶ci, z powodu swojej z³ej jako¶ci.
Co do obiektów te¿ masz racjê, nie wszystkie s± "z³ymi pikselami". pomin±³e¶ tylko taki fakt ¿e do tej pory SOHO odkry³o wiêcej komet ni¿ wszystkie inne satelity.

Ja po tym tek¶cie odnoszê wra¿enie ¿e Ty nie odró¿niasz SOHO od STEREO. SOHO ma zamontowan± aparaturê LASCO, która umo¿liwia szybsze wy³apywanie obiektów np.komet, poniewa¿ obraz nie wymaga poprawy. Natomiast para identycznych satelit STEREO ma aparatury SECCHI, które wymagaj± dodatkowego  przetworzenia obrazu.

Nie wiem jaki jest udzia³ poszczególnych firm, które uczestnicz± w projekcie. Wystarczy mi informacja, ¿e te zdjêcia s± OFICJALNE. Jak juz pisa³em, wiem ¿e te zdjêcia ulegaj± dodatkowej obróbce i pó¼niej S³oñce jest w du¿o lepszej jako¶ci. Ja twierdze, ¿e obiekty znajduj±ce siê przed obróbk± obrazu nie s± TYLKO I WY£¡CZNIE - BAD PIXELAMI.

PS> Miszelos please, bez offtopu... jest dzia³ z krêgami zbo¿owymi. Jak trochê poszperasz w temacie to gwarantuje, ¿e nie bêdzie Ci potrzebna opinia Szewca, ¿e niby to robota Franka i Józka w wolnym czasie.

Wolno¶æ daje kolosaln± energiê, intensywno¶æ i ¿ywotno¶æ. Tracicie j± zupe³nie, uznaj±c autorytety profesorów, czy duchowych przywódców. Uczuciowo jeste¶cie sentymentalni, ogromnie przywi±zani do jakiego¶ boga, czy jakiejs osoby. Nie daje to energii poniewa¿ kryje w sobie lêk. - Jiddu Krishnamurti
Szewc
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 113

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #121 : Marzec 06, 2010, 20:30:11 »

Szczerze to nie zwróci³em uwagi na ten fakt, do puki mi go nie u¶wiadomi³e¶, mea culpa niedopatrzenie.

Ale zarówno SOHO jak i satelity STEREO s± wyposa¿one w koronografy CCD <Charge-Coupled Device> oczywi¶cie maj± inne parametry wzglêdem siebie, ale zasady dzia³ania s± takie same, i obiekty s± na zdjêciach z obu systemów. Dlatego ci±gle siê odwo³ujê do SOHO.
Z aparatur± SECCHI  jest taki problem, ¿e dysponuj±c dwoma zdjêciami musisz zbudowac zdjêcie 3D, na dodatek aparaty w STEREO nie wykrywa tak szybko obiektów jak SOHO. Wiêc kometa z SOHO morze byc inaczej zaobserwowana przez STEREO.

Dla tego te¿ uwa¿am ¿e te obiekty na zdjêciach ze STEREO NIE s± tylko bad pixelami, tam te¿ s± komety.

Broniê te¿ Miszelosa bo ten w±tek to jedyny na jakim siê udzielam... wiêc offtop nie a¿ tak bezzasadny, ale wystarczy³a by wiadomo¶c z zapytaniem/link do innego dzia³u na forum z zapytaniem

"Nie wymy¶laj nowych czynników je¿eli nie istnieje taka potrzeba, a je¿eli ju¿, to udowodnij najpierw ich istnienie" - Arystoteles
Szewc
Aktywny u¿ytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #122 : Marzec 06, 2010, 20:37:33 »

Zapomnia³em dodac... Co jest z³owrogiego w s³owie oficjalne, ¿e od razu zak³adasz jak±¶ manipulacjê/chêc ukrycia czego¶? Jak by rz±d og³osi³ OFICJALNIE kontakt z cywilizacj± pozaziemsk± to te¿ by¶ w±tpi³ w jego autentyczno¶c i szczero¶c?
Bo je¶li nie to ¶wiadczy o twoim do¶c wybiórczym podej¶ciu do s³owa oficjalne.....

"Nie wymy¶laj nowych czynników je¿eli nie istnieje taka potrzeba, a je¿eli ju¿, to udowodnij najpierw ich istnienie" - Arystoteles
VAV EL
U¿ytkownik
**
Wiadomo¶ci: 60

« Odpowiedz #123 : Marzec 06, 2010, 22:28:19 »

.

1
Echnaton, pozwoli³em sobie przeanalizowaæ dok³adniej obrazek który wrzuci³e¶ pokazuj±cy te ob³oki za obiektami . Zgadzam siê z Tob± - wystêpuj± na tych zdjêciach  /i to czêsto/ jakby smugi po ruchu tych kulek.  Ale analiza przyk³adowego obrazka, który poda³e¶ jest w  trochê ma³o precyzyjna. Zaznaczy³em na nim na niebiesko ob³oki które tam s± , a  których zupe³nie nie uwzglêdni³e¶. Wy¿sze kontrasty wyci±gnê³y  te "¶lady".
Dodatkowo na dole jest kulka /zazn. na niebiesko/, która mo¿e byc równie dobrze ¼ród³em tych smug jak ta któr± uwzglêdni³e¶. Sprawd¼ jeszcze raz:

Co ciekawe wydaje siê, ze te obiekty jakby "prasuj±" koronê s³oneczna do jakiej¶ nowej formy. Artefakty zaznaczone przez Echnatona w kwadratach  przelatuj± nad S³oñcem "prasuj±c" dok³adnie to co jest pod nimi / wydaje sie ze robi± to nawet po liniach prostych/

Mam te¿ wra¿enie ze ruch tych kulek trochê ostatnio przy¶pieszy³ , coraz wiêcej z nich ma bardziej pod³u¿ne zniekszta³cone w "cygaro" kszta³ty. Niektóre nawet zamieniaj±  siê w pod³u¿ne krechy, aby taka fotka "krechy" mia³a miejsce ruch musi byæ naprawdê baaardzo szybki. Albo to  jeszcze co¶ innego. Póki co jestem za kulkami 

Fotki z dzisiaj:

Nie jest  to raczej" bardzo d³ugi wahad³owiec" ,ale co¶ pêdz±cego  na tyle szybko, aby zostawiæ po sobie taki ¶lad zapisany na matrycy aparatu  przy  krótkim czasie na¶wietlania . Nie wiem jakim czasie, ale lepszy standard w lustrzankach najkrótszego czasu zapisu to 1/8000 sek.  Trzeba to sprawdziæ....

3
Mam jeszcze tak±  ciekawostkê.
 Wrzucam ju¿ gotowe zestawienie trzech zdjêæ na jednym . £adnie pokazuje przelot takiej jednej kulki. Rejestrowany co dziesiêæ minut.
 Innej , lepszej  mo¿liwo¶ci niestety nie ma. Ale to jest do¶æ wyraziste:

Super widaæ 3D , które tak ciê¿ko niektórym dojrzeæ w tych  fotkach    Nie wiem dlaczego...
Mam orygina³y tych trzech zdjêæ- jak bêdzie problem to je te¿ wrzucê.

Panowie, wiecie du¿o technicznych rzeczy o tych obserwatoriach. Mo¿e wiecie jakie czasy migawki s± na tych aparatach zadane? Pewnie krótkie, ale jak krótkie? Ma to znaczenie przy ocenieniu prêdko¶ci  tych obiektów.

Pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2010, 22:45:37 wys³ane przez VAV EL » Zapisane
Szewc
Aktywny u¿ytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #124 : Marzec 07, 2010, 00:24:44 »

Te koronografy to urz±dzenia cyfrowe, nie posiadaj± migawek, a na dobr± sprawê nawet obiektywów takich jak zwyk³e aparaty. Maj± co¶ w rodzaju procesora zbudowanego z pixeli, z których ka¿dy wychwytuje fotony i przetwarza je na elektrony, które s± pó¼niej zliczane i przetwarzane na obraz <im wiêcej elektronów trafi w pixel tym jest on ja¶niejszy pó¼niej na fotce>.
Nie dysponujê tak szczegó³owymi danymi na temat ich temat jak czas "na¶wietlania"....

Ale znaj±c ¶rednicê s³oñca mo¿esz policzyc ich oddalenie od s³oñca <w przybli¿eniu oczywi¶cie> a co za tym idzie i predko¶c Chichot znajd¼ na którym¶ zdjêciu obiekt kr±¿±cy po orbicie mo¿liwie jak najbardziej podobnej do okrêgu.
policz jego prêdko¶c kontow±, i ze wzorów na drogê w ruchu po okrêgu masz d³ugo¶c trasy przebytej, pó¼niej droga/czas podziel i masz wynik..... nie bêdzie powala³ dok³adno¶ci± ale bêdziesz mniej wiêcej wiedzia³ jaka jest ich prêdko¶c. wszystkie potrzebne dane i wzory znajdziesz w internecie.

Pozdrawiam.

Echnaton
Aktywny u¿ytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #125 : Marzec 08, 2010, 12:21:36 »

Co jest z³owrogiego w s³owie oficjalne, ¿e od razu zak³adasz jak±¶ manipulacjê/chêc ukrycia czego¶? Jak by rz±d og³osi³ OFICJALNIE kontakt z cywilizacj± pozaziemsk± to te¿ by¶ w±tpi³ w jego autentyczno¶c i szczero¶c?
Bo je¶li nie to ¶wiadczy o twoim do¶c wybiórczym podej¶ciu do s³owa oficjalne.....

cyt. Echnaton 04.03.2010 str 11:
"Wolê rozwi±zania pragmatyczne. Nie tyle jestem sceptyczny do wszystkich teorii ró¿nych bytów, co nie s± one dla mnie po prostu najistotniejsze. ¯yjemy w czasach hologramów, genetyki i innych cudów. Je¿eli mia³yby siê teraz "ujawniæ" inne cywilizacje to pierwsze moje podejrzenie padnie na w³adnych tego ¶wiata. By³by to ¶wietny krok dla nich do dalszej globalizacji, czy lepszej kontroli mas. To moje subiektywne odczucia w tej materii."

Niczego z³owrogiego w s³owie OFICJALNE nie znajduje. Wrêcz przeciwnie, jest to dla mnie podstawa do dalszej analizy.

VAV EL, dziêki za dog³êbn± analizê tej fotki z trajektoriami lotu tych obiektów. Tak, wiem ¿e dalej s± jeszcze inne "ob³oki", ale wg mnie nie s± one spójne z reszt± "warkocza" (zbyt du¿e i nie za bardzo na trasie). Mozna tutaj faktycznie snuæ dalsz± polemikê co do tych ob³oków. Nie wiem czy zwróci³e¶ uwagê na to, ¿e w momencie kiedy na fotce wystêpuje wieksza ilo¶æ obiektów, tych smug jest sporo, a tam gdzie i ich nie ma smug równie¿ nie widaæ. Jest grupa zdjêæ bez obiektów na których widaæ smugi, ale moim zdaniem obiekt jest poza kadrem.
T± trójwymiarowo¶æ któr± pokaza³e¶ na ostatniej fotce jak najbardziej akceptuje. Widaæ ¿e obiekt rozmywa siê jakby ju¿ za S³oñcem. Widaæ to na wielu innych zdjêciach. Moja uwaga odno¶nie widzenia w perspektywie dotyczy³a tworzenia trójk±tów i czworo¶cianów. Co do twierdzenia, ¿e jest to ten sam obiekt, to nie jestem pewnien...

Na dowód, ¿e nie wszystkie obiekty s± bad pixelami wrzucam ju¿ prezentowane tu zdjêcie, ale tym razem z opisem 3D
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2010, 12:35:13 wys³ane przez Echnaton » Zapisane

Wolno¶æ daje kolosaln± energiê, intensywno¶æ i ¿ywotno¶æ. Tracicie j± zupe³nie, uznaj±c autorytety profesorów, czy duchowych przywódców. Uczuciowo jeste¶cie sentymentalni, ogromnie przywi±zani do jakiego¶ boga, czy jakiejs osoby. Nie daje to energii poniewa¿ kryje w sobie lêk. - Jiddu Krishnamurti
Echnaton
Aktywny u¿ytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #126 : Marzec 08, 2010, 12:31:24 »

a tutaj rozbicie na proste, czytelne warstwy poszczególnych planów. 1 i 3 plan jest t± sam± chmur± plazmy. Obiekt jako plan 2 znajduje siê ewidentnie miêdzy chmurami. Plan 1 zas³ania kawa³ek obiektu, a pó¼niej obiekt zas³ania dalsz± czê¶æ chmury na 3 planie. Strza³k± zaznaczy³em perspektywê.

Pozdrawiam

PS. Nie wiem dlaczego ale nie mogê pisaæ d³u¿szych postów (scrolling skacze mi do góry uniemo¿liwiaj±c rozwiniêcie posta). Leszku mo¿e jaki¶ limit mi zafundowa³e¶ ?

Szewc
Aktywny u¿ytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #127 : Marzec 09, 2010, 00:22:28 »

Rozrysowanie widoku na perspektywy uznac muszê za bardzo skutecznie obrazuj±ce "obiekt", choc nadal do mnie nie przemawia w kwestii jego pochodzenia, ale przynajmniej wiem co tam widzisz.
A co do kwestii kontaktu z obcymi cywilizacjami to najlepiej uj±³ tê kwestie Einstein : "Najlepszym dowodem na istnienie inteligencji pozaziemskiej jest to, ¿e siê z nami nie kontaktuj±" zwa¿ywszy na bieg naszej historii, i problem ksenofobii, ale to ju¿ tylko jest gdybanie.

Leszek
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1391

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #128 : Marzec 09, 2010, 12:53:09 »

@Echnaton, ja nic nie zmieni³em w ustawieniach. Mo¿e jaka¶ chwilowa usterka na serwerze. Nie wiem.
- - -

Obrazek poni¿ej przedstawia zasiêg zorzy polarnej.

Jest on aktualizowany co dziesiêæ minut pod adresem:
http://www.swpc.noaa.gov/pmap/pmapN.html
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2010, 13:40:13 wys³ane przez Leszek » Zapisane

mi³o¶æ rado¶æ piêkno
VAV EL
U¿ytkownik
**
Wiadomo¶ci: 60

« Odpowiedz #129 : Marzec 11, 2010, 19:43:54 »

.

Kolejne zdjêcie z do¶æ sensown± rozdzielczo¶ci± z innego obserwatorium ni¿ SSC Stereo, pokazuj±ca nasze "kulki" w akcji:

Link do pe³nowymiarowego zdjêcia z BBSO:
http://2.bp.blogspot.com/_OhaHEeWqYU0/S5VPAAzmjWI/AAAAAAAAIAY/_LqSKw3PHdY/s1600-h/fullc01.jpg

link do artyku³u w którym j± znalaz³em:
http://www.schodamidonieba.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=494:ogromne-sferyczne-obiekty-w-koronie-soca&catid=44:swoje&Itemid=53

Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: