Choose fontsize:
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 »   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Obserwacja S³oñca  (Przeczytany 166623 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Szewc
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 113

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #130 : Marzec 12, 2010, 12:52:32 »

Dokona³em do¶c prymitywnych pomiarów i obliczeñ na podstawie zdjêcia z BBSO....

Wysz³o mi ¿e obiekty mog± dochodzic rozmiarami do 4000 km ¶rednicy <Mars ma 6,8tys km>
Wiêc musz± byc ogromne i powinny w jaki¶ sposób oddzia³ywac swoj± grawitacj± na s³oñce, albo chocia¿ by widoczne przy u¿yciu konwencjonalnych przyrz±dów obserwacyjnych.

Wiadomo wyniki mog± siê bardzo ró¿nic od rzeczywistego stanu rzeczy, ale daj± pewne pojêcie na temat tych "obiektów"

Oraz taka ma³a ciekawostka.... Od 1999r. w obserwatorium BBSO u¿ywane s± aparaty typu CCD do robienia zdjêc s³oñca:)

"Nie wymy¶laj nowych czynników je¿eli nie istnieje taka potrzeba, a je¿eli ju¿, to udowodnij najpierw ich istnienie" - Arystoteles
konserwa
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 196

« Odpowiedz #131 : Marzec 13, 2010, 00:37:24 »

http://davidicke.pl/forum/post19617.html#p19617
znacie te zdjêcia,
ponoæ jaki¶ obiekt przygrza³ w S³oñce przed chwil±...?
Szewc
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 113

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #132 : Marzec 13, 2010, 01:52:56 »

Pewnie kometê zjad³o nasze s³oneczko....
Ale raczej to nic nowego, w ramach samego projektu SOHO 1700 komet odkryli, a sporo z nich zosta³o zjedzone.

"Nie wymy¶laj nowych czynników je¿eli nie istnieje taka potrzeba, a je¿eli ju¿, to udowodnij najpierw ich istnienie" - Arystoteles
Ada¶
Nowy u¿ytkownik
*
P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 43

2680916
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #133 : Marzec 13, 2010, 03:16:41 »

Na filmiku bardziej to widaæ. To ten "ma³y piorunek"

maciejo
Go¶æ
« Odpowiedz #134 : Marzec 13, 2010, 18:03:32 »

http://www.youtube.com/watch?v=boqXuHQcthU
http://www.youtube.com/watch?v=UdAyytOU7o4
Micha³-Anio³
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 669

Nauka jest tworem mistycznym i irracjonalnym

« Odpowiedz #135 : Marzec 17, 2010, 00:43:38 »

materia³ o badaniu s³oñca przez NSA ang
http://science.nasa.gov/headlines/y2010/12mar_conveyorbelt.htm

Solar 'Current of Fire' Speeds Up
A massive "current of fire" on the sun has started running at high speed, surprising researchers and challenging some models of the solar cycle.

Wierzê w sens eksploracji i poznawania ¿ycia, kolekcjonowania wra¿eñ, wiedzy i do¶wiadczeñ. Tylko otwarty i swobodny umys³ jest w stanie odnowiæ ¶wiat
Echnaton
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 241

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #136 : Marzec 19, 2010, 12:01:45 »

Obserwacja dokonana dn. 14.03.2010 miêdzy godz. 18.55 >>> 19.15

Na przestrzeni 20 minut, czyli trzech kolejnych zdjêæ ze STEREO Behind widaæ jeden i ten sam obiekt przemieszczaj±cy siê po czerwonej linii. Zaznaczy³em kolejno numerami powiêkszone ikony tego obiektu. Dodatkowo dla tych którzy maja problemy z rzutami obiektów 3D w 2D ewentualne wychylenia obiektu w czasie przelotu.

Pozdrawiam

Wolno¶æ daje kolosaln± energiê, intensywno¶æ i ¿ywotno¶æ. Tracicie j± zupe³nie, uznaj±c autorytety profesorów, czy duchowych przywódców. Uczuciowo jeste¶cie sentymentalni, ogromnie przywi±zani do jakiego¶ boga, czy jakiejs osoby. Nie daje to energii poniewa¿ kryje w sobie lêk. - Jiddu Krishnamurti
Raistlin
Nowy u¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 31

18252176
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #137 : Marzec 19, 2010, 17:32:44 »

W tych wszystkich zdjêciach tych obiektów nie daje mi spokoju jedna rzecz.
Te najja¶niejsze punkty na obiektach przypominaj±ce prostok±t. S± one znacznie ja¶niejsze od ca³ej reszty obiektu. To chyba nie powinno siê zdarzaæ w przypadku ¶wiecenia obiektu tylko ¶wiat³em odbitym. Mo¿e ulegam z³udzeniu ale wyra¼nie widzê na ka¿dym ze zdjêæ pojedynczy piksel ja¶niejszy od ca³ej reszty. Mam w ra¿enie, ¿e te obiekty te¿ produkuj± ¶wiat³o choæ mogê siê myliæ Co?

W ka¿dym razie coraz bardziej siê sk³aniam do wersji, ¿e te obiekty to ¿adne ufo ani kometa tylko obiekty z plazmy które stworzy³o samo s³oñce.

Pozdrawiam  Chichot

"W wszech¶wiecie jest nieskoñczona ilo¶æ informacji które mo¿na pozyskaæ.Wiele z tych informacji nie da siê z rozumieæ logik±. Nie które z nich jest b³êdnych sprzecznych lub nieprawdziwych. INTUICJA jest drog±  która pomaga nam siê pomiêdzy nimi poruszaæ i wybraæ najw³a¶ciwsze"
miszelos
Nowy u¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 24

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #138 : Marzec 19, 2010, 17:38:37 »

Raistlin: ...i ta plazma porusza siê po okrêgu w dowolnym kierunku, ustawia siê z innymi w trójk±ty równoboczne itp.

A ¶wistak siedzi i zawija ....
Raistlin
Nowy u¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 31

18252176
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #139 : Marzec 19, 2010, 20:27:40 »

To tylko moje przypuszczenie.
Co to struktur geometrycznych nie widzê w nich nic nadzwyczajnego. Raz ¿e nawet nie wiadomo czy te trójk±ty s± faktycznie równoboczne dwa je¶li nawet s± to trójk±ty równoboczne to co z tego. Ufo przylecia³o i robi te znaki. Po co, s± lepsze sposoby na komunikacje, te a "prasowanie" s³oñca na jakiej podstawie zosta³o to stwierdzone. Sorry ale wersja z ufo jest ma³o dla mnie ma³o sensowna dlatego szukam wyja¶nieñ bardziej z wi±zanych z natur±. Wersji "nie wiem co to jest wiêc na pewno jest to ufo" nie kupujê.

Nie istnieje ¿aden materia³ który wytrzyma temperaturê korony s³oñca.
Jedyny sposób ¿eby wytrzyma³ to ca³kowicie go odizolowaæ, ale w takim wypadku w±tpieniem rzepy zostawia³ za sob± ¶lady po plazmie jakie zosta³y zamieszczone na jednym ze zdjêæ.

Wersja z kulami plazmy w tym wypadku ma dla mnie wiêcej sensu choæ mo¿e to byæ jeszcze co¶ innego.
co do zmiany kierunku zdjêcie Echnatona by³o pierwsze który ukazywa³o jako¶ trajektorie wiêc je¶li masz jak±¶ inn± trajektoriê która ukazuje nag³± zmianê kierunku to je zamie¶æ. Poza tym zmiany kierunku plazmy mo¿na wyt³umaczyæ oddzia³ywaniami jakie musz± zachodziæ w koronie s³oñca na nie (a zw³aszcza oddzia³ywania elektromagnetyczne)

Po zatem zdanie a o plazmie rzuci³em tak na marginesie i jest moj± prywatn± opini±. Bardziej mnie interesuje twoje zdanie co do pierwszej czê¶ci mojego postu, czyli dlaczego tylko znikomy procent tych obiektów jest tak mocno o¶wietlony.

pozdrawiam     Chichot
« Ostatnia zmiana: Marzec 19, 2010, 20:29:25 wys³ane przez Raistlin » Zapisane

"W wszech¶wiecie jest nieskoñczona ilo¶æ informacji które mo¿na pozyskaæ.Wiele z tych informacji nie da siê z rozumieæ logik±. Nie które z nich jest b³êdnych sprzecznych lub nieprawdziwych. INTUICJA jest drog±  która pomaga nam siê pomiêdzy nimi poruszaæ i wybraæ najw³a¶ciwsze"
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: