Choose fontsize:
small
normal
big
large
Forum
Home
Custom
TP
Witamy,
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Strona g³ówna
Pomoc
Search
Zaloguj siê
Rejestracja
>
Medycyna komórkowa, Codex Alimentarius, GMO
>
Medycyna komórkowa, Codex Alimentarius, GMO
>
GMO a inne zagro¿enia
Strony:
«
1
2
3
»
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: GMO a inne zagro¿enia (Przeczytany 29510 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Leszek
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1391
4 zarzuty przeciwko GMO w Polsce + wnioski nt. GMO
«
Odpowiedz #10 :
Luty 19, 2010, 08:50:06 »
4 zarzuty przeciwko GMO w Polsce
http://www.youtube.com/v/k0vL5G6qncI&hl=pl_PL&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/k0vL5G6qncI&hl=pl_PL&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="320" height="265"></embed></object>
Wnioski na temat GMO:
1. In¿ynieria genetyczna stanowi jeden z najpowa¿niejszych problemów
etycznych w historii nauki
2. Ingeruje ona beztrosko w naturalny ³ad biologiczny, który kszta³towa³ siê
przez miliony lat. Dzia³ania te nie by³y z nikim konsultowane ani poprzedzone
powa¿nymi badaniami, które wyja¶ni³yby ich skutki dla ¶rodowiska
przyrodniczego oraz zdrowia ludzi, zwierz±t i ro¶lin.
3. Biotechnologia uprawiana przez wielkie koncerny opiera siê na przestarza³ych,
niewiarygodnych podstawach, niedaj±cych prawa do nieuzasadnionych
obietnic i uzyskiwania z tego tytu³u nienale¿nych korzy¶ci.
4. Rolnicy, którzy w te obietnice uwierzyli i wziêli kredyty na uprawy ro¶lin
GM, jak bawe³na czy kukurydza, ponie¶li kompletn± klêskê. W ten sposób
zrujnowano wiele farm i wielu rolników. Oko³o 300 000 farmerów
w samej tylko Argentynie straci³o pracê, zasilaj±c szeregi bezrobotnych i
bezdomnych, a oko³o 15 000 rolników w Indiach pope³ni³o samobójstwo.
5. Przemys³ biotechnologiczny w niedopuszczalny sposób blokuje badania
niezale¿nych instytucji czy osób nad ryzykiem dla zdrowia, ¶rodowiska,
biologicznej ró¿norodno¶ci, jako¶ci gleby oraz bezpieczeñstwa ¿ywno¶ciowego.
6. Dzia³aniom koncernów towarzyszy agresywna propaganda sukcesu, pomimo
¿e wyniki eksperymentów z GM ro¶linami od ponad 10 lat jej
przecz±.
7. Oceniaj±c uprawy odmian GM w porównaniu z niemodyfikowanymi,
w okresie kilkuletnim, trzeba stwierdziæ, ¿e nie by³y lepszej jako¶ci
i trzeba by³o dla ich ochrony zastosowaæ znacznie wiêksz±, a nie mniejsz±,
jak obiecywano, ilo¶æ chemicznych ¶rodków ochrony ro¶lin.
8. Ochrona przyrody czy biologicznej ró¿norodno¶ci nie jest mo¿liwa przy
beztroskim genetycznym zanieczyszczaniu ¶rodowiska.
9. Wspó³istnienie, a wiêc s±siedztwo upraw konwencjonalnych, a tym bardziej
ekologicznych, z uprawami ro¶lin genetycznie zmodyfikowanych,
nie jest mo¿liwe.
10. Genetycznie modyfikowane ro¶liny z tolerancj± na herbicyd Roundup
i ro¶liny z genem bakterii produkuj±cej toksyczne bia³ka nie tylko nie
ochroni³y upraw przed szkodnikami i chwastami, ale doprowadzi³y do
pewnego rodzaju sterylizacji ekosystemów, stwarzaj±c wiele dodatkowych
zagro¿eñ.
11. Szczególnie alarmuj±cym faktem jest powa¿ny spadek w populacjach
pszczó³. Preparat Roundup okaza³ siê totaln± trucizn± nie tylko dla ro¶lin,
ale dla niemal wszystkiego, co ¿yje, w tym dla pszczó³ i innych
owadów po¿ytecznych. Toksyczne dla pszczó³ s± równie¿ bia³ka Bt
wprowadzane masowo do GM takich ro¶lin, jak kukurydza, soja, bawe³na
czy rzepak. Toksyczny py³ek przeniesiony do ula tak¿e dzia³a toksycznie.
Mszyce tak¿e mog± przenosiæ toksyczne bia³ka z soku ro¶lin
GM do spadzi, która stanowi wa¿n± bazê pokarmow± pszczó³ i wielu
owadów po¿ytecznych.
12. W ci±gu kilku lat wiele gatunków ro¶lin i owadów zaczêto tolerowaæ
wprowadzone wraz z ro¶linami GM toksyny, a uwolnione od swoich naturalnych
wrogów szybko sta³y siê superchwastami i superszkodnikami.
Powoduj± teraz wielkie szkody gospodarcze, a ich zwalczanie jest niezwykle
trudne i bardzo kosztowne.
13. Masowe wylesienia pod uprawê soi degraduj±ce gleby amazoñskie przyczyni³y
siê do niekorzystnych zmian klimatu Ziemi, które ju¿ s± odczuwane.
14. Liczne badania naukowe przeprowadzone przez niezale¿nych badaczy
wykaza³y, ¿e ro¶liny GM stanowi± powa¿ne zagro¿enie dla zdrowia zwierz±t.
Karmione GM pomidorami, ziemniakami lub soj± osobniki mia³y
uszkodzone ¿o³±dki, powa¿ne zmiany w komórkach w±troby, trzustki
i j±der.
15. Choroby alergiczne zwi±zane z GM ¿ywno¶ci± nale¿± dzisiaj do najbardziej
rozpowszechnionych i z wielk± tendencj± wzrostow±. S± one szczególnym
zagro¿eniem dla ludzi w okresie dzieciêcym i w okresie dojrzewania.
16. Opatentowanie nasion ro¶lin GM zagra¿a tradycyjnej produkcji rolniczej
istniej±cej od ponad 12 tysiêcy lat. Przyk³adowo patent „Terminator
Technology” jest z³o¿on± manipulacj± genetyczn±, która powoduje, ¿e
ziarno drugiego pokolenia staje siê ja³owe, niezdolne do kie³kowania. Rolnicy,
którzy corocznie musz± kupowaæ opatentowane ziarno ro¶lin GM,
uzale¿niaj± finansowo siê od korporacji.
17. Rolnikom w Polsce i na ¶wiecie ogranicza siê swobodny handel nasionami.
Monopole handlowe przyw³aszczaj± sobie dziedzictwo wielu pokoleñ
rolników i ogrodników.
18. Polska powinna jako teren wolny od GMO pe³niæ rolê powierzchni kontrolnej
dla tego ju¿ ponad 10 lat trwaj±cego eksperymentu. Jako kraj
produkuj±cy ¿ywno¶æ o coraz lepszej renomie nie ma ¿adnych powodów,
¿eby siêgaæ po ¿ywno¶æ z ro¶lin GM, ocenian± coraz bardziej negatywnie.
19. Spo³eczeñstwa miêdzynarodowe i instytucje, które je reprezentuj±, powinny
sobie jak najszybciej odpowiedzieæ na kilka wa¿nych pytañ: czy s±
jakie¶ granice prawa i bezprawia w dzia³aniach koncernów biotechnologicznych,
czy jest jeszcze jaka¶ ochrona prawna przyrody, czy mo¿na
tworzyæ tak sprzeczne akty prawne jak te o GMO i te o biologicznej ró¿norodno¶ci,
dlaczego prawo nie jest równie sprawiedliwe dla bogatych jak dla biednych?
Prof. S.K. Wi±ckowski „ Genetycznie Modyfikowane Organizmy (GMO) - obietnice i fakty”- Wydawnictwo Ekonomia i ¦rodowisko 2008
„NIE dla GMO” w polskim rolnictwie. „NIE dla GMO” w polskiej ¿ywno¶ci. Apel
http://polska-wolna-od-gmo.org/doc/NIE_dla__GMO.pdf
¬ród³o:
http://www.stopcodex.pl/gmo/
«
Ostatnia zmiana: Luty 19, 2010, 21:37:08 wys³ane przez Leszek
»
Zapisane
mi³o¶æ
rado¶æ
piêkno
Leszek
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1391
Europose³ J Wojciechowski o GMO w Polsce
«
Odpowiedz #11 :
Luty 21, 2010, 10:04:47 »
Europose³ J Wojciechowski o GMO w Polsce
http://www.youtube.com/v/pDYuhECB0zI&hl=pl_PL&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/pDYuhECB0zI&hl=pl_PL&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="320" height="265"></embed></object>
Zapisane
mi³o¶æ
rado¶æ
piêkno
Leszek
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1391
EUROPEJSKA PETYCJA w sprawie GMO
«
Odpowiedz #12 :
Marzec 11, 2010, 12:55:48 »
Streszczenie w j. polskim:
Szanowni Pañstwo,
prosimy o PILNE podpisanie petycji.
Chodzi o to aby zebraæ 1 milion podpisów w Unii Europejskiej. Petycja jest
do Prezydenta Europejskiej Komisji José Manuel Barroso. Jej tre¶æ: 'Wzywamy
Pana do wprowadzenia moratorium na genetycznie zmodyfikowane uprawy (GMO) w
Europie i stworzenia grupy
niezale¿nych, etycznych naukowców w celu przeprowadzenia badañ nad GMO.'
ABY SIÊ PODPISAÆ NALE¯Y klikn±æ:
http://www.avaaz.org/en/eu_health_and_biodiversity/98.php?CLICK_TF_TRACK
Dziêkujemy i prosimy prze¶lijcie to dalej!
Pozdrawiamy,
==========================
ICPPC - International Coalition to Protect the Polish Countryside,
Miêdzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi
34-146 Stryszów 156, Poland tel./fax +48 33 8797114
biuro@icppc.pl
www.icppc.pl
www.gmo.icppc.pl www.eko-cel.pl
Przeczytaj - "Zmieniaj±c kurs na ¿ycie. Lokalne rozwi±zania globalnych
problemów", autor: Julian Rose
www.renesans21.pl
Poni¿ej szczegó³y w j. angielskim.
------
Dear friends,
The European Commission has just approved growing genetically modified
crops in the European Union for the first time in 12 years!
Caving to the GM lobby, the commission has ignored 60% of Europeans
who feel we have to get the facts first before growing foods that
could pose a threat to our health and environment.
A new initiative allows 1 million EU citizens to make official legal
requests of the European Commission. Let's build a million voices for
a ban on GM foods until the research is done; they will be delivered
to the President Barroso of the European Commission. Sign the petition
and forward this email to friends and family:
http://www.avaaz.org/en/eu_health_and_biodiversity/98.php?CLICK_TF_TRACK
Consumers, public health, environmental and farmers groups have long
rallied against a few international GM companies having such
significant influence over European agriculture. Concerns about
growing GM crops include: contamination of organic crops and the
environment; their impact on climate due to the excessive need for
pesticides; the destruction of biodiversity and local agriculture; and
the effects of GM food on public health.
EU member states have voiced strong opposition to last week's decision
to authorise BASF's potato and Monsanto's maize, including Italy and
Austria, which want to ban GM cultivation, and France, which said it
would ask for further scientific research.
There is still no consensus on the long-term effects of GM crops. And
it is the GM industry, pursuing profits not public well being, that is
funding the science and driving the regulatory environment. That is
why European citizens are calling for more independent research,
testing and precaution before crops are unleashed onto our land.
Now, the "European Citizens' Initiative" gives 1 million EU citizens
the opportunity to submit policy proposals to the European Commission
and offers us a unique chance to drown out lobbyists' influence.
Let's raise 1 million voices to put a moratorium on the introduction
of GM crops into Europe and set up an independent, ethical and
scientific body to research and determine the strong regulation of GM
crops. Sign the petition now and then forward it widely:
http://www.avaaz.org/en/eu_health_and_biodiversity/98.php?CLICK_TF_TRACK
With determination,
Alice, Benjamin, Ricken, Luis, Graziela and the entire Avaaz team.
More information:
Last Eurobameter Survey 2008 'Attitudes of European citizens towards
the environment', page 66:
http://bit.ly/aMkeVJ
The Independent, Fury as Brussels authorises GM potatoes:
http://www.independent.co.uk/environment/green-living/fury-as-eu-approves-gm-potato-1915833.html
Reuters, France blasts GM crop approvals by EU agency:
http://uk.reuters.com/article/idUKTRE6241ZQ20100305
New Report: GMOs Causing Massive Pesticide Pollution:
http://www.huffingtonpost.com/andrew-kimbrell/new-report-gmos-causing-m_b_362888.html
Summary of the International Assessment on Agricultural Science and
Technology for Development, including critics of GMOs use in
agriculture:
http://globalpolicy.org/social-and-economic-policy/international-trade-and-development-1-57/genetically-modified-organisms.html#key
--------------
................................................................
Website:
http://www.gmwatch.org
Profiles:
http://www.spinprofiles.org/index.php/GM_Watch:_Portal
Twitter:
http://twitter.com/GMWatch
Facebook:
http://www.facebook.com/pages/GMWatch/276951472985?ref=nf
Zapisane
mi³o¶æ
rado¶æ
piêkno
(Nie)Ja
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 160
Odp: GMO a inne zagro¿enia
«
Odpowiedz #13 :
Marzec 15, 2010, 21:25:47 »
STOP GMO-PROTEST OSTATNIEJ SZANSY
- 17 marca (¶roda) 2010 pod Sejmem od godz. 14:00 do 16:00
http://www.polska-wolna-od-gmo.org/
Zapisane
..podwa¿am wszystko i nie wykluczam niczego..
east
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 620
To jest ¶wiat wed³ug Ciebie i wed³ug mnie
Odp: GMO a inne zagro¿enia
«
Odpowiedz #14 :
Marzec 18, 2010, 15:04:27 »
Witam . Dosta³em wiadomo¶æ, któr± dzielê siê z Wami, bo samo informowanie ju¿ nie wystarcza , aby siê obroniæ przed wp³ywem koncernów GMO.
Europejczycy podnosz± g³owy. Zaczynaj± mówiæ NIE.
Oto jak to wygl±da :
Fantastyczna wiadomo¶æ - w ci±gu zaledwie 72 godzin 150.000 z nas podpisa³o petycjê do zaprzestania upraw GM w Europie. Do³±czy³y siê Greenpeace oraz inni sojusznicy
We¼ udzia³!
Dzi¶ mamy wielk± szansê dotarcia do 1 miliona osób w Europie.
------
Komisja Europejska stawia zezwolenia na uprawy genetycznie zmodyfikowanych ro¶lin uprawnych, oraz zyski z wp³ywów lobby GM zyski ponad kwestiê zdrowia publicznego. Kliknij poni¿ej i pomó¿ w budowaniu silnej petycji miliona obywateli wzywaj±cej do niezale¿nych badañ i silnych regulacji ¿ywno¶ci GM:
Podpisz petycjê!
Drodzy przyjaciele,
Komisja Europejska zatwierdzi³a w³a¶nie uprawy genetycznie zmodyfikowanych ro¶lin uprawnych w Unii Europejskiej po raz pierwszy od 12 lat !
Komisja zignorowa³a 60% Europejczyków, którzy uwa¿aj±, ¿e musimy sprawdziæ fakty zanim dopu¶cimy uprawy ¿ywno¶ci, które mog± stanowiæ zagro¿enie dla naszego zdrowia i ¶rodowiska.
Nowa inicjatywa pozwala na zebranie g³osu 1 miliona obywateli UE, by wyst±piæ oficjalnie z inicjatyw± prawn± do Komisji Europejskiej.
Zbudujmy mln g³osów na zakaz ¿ywno¶ci genetycznie modywfikowanej ...... zostan± one przekazane do Przewodnicz±cego Barroso z Komisji Europejskiej. Zarejestruj siê i podpisz petycjê , a sam prze¶lij o tym e-mail do rodziny i przyjació³:
http://www.avaaz.org/en/eu_health_and_biodiversity/?vl
Konsumenci, zdrowia publicznego, ochrony ¶rodowiska i rolników grup d³ugo demonstrowali przeciw kilku miêdzynarodowym firmom GM posiadaj±cych taki znaczny wp³yw na rolnictwo europejskie. Obawy dotycz±ce uprawy ro¶lin GM to: zanieczyszczenie upraw ekologicznych i ochrony ¶rodowiska, ich wp³yw na klimat ze wzglêdu na nadmierne zapotrzebowanie na pestycydy, zanikanie ró¿norodno¶ci biologicznej i rolnictwa lokalnego i dzia³ania ¿ywno¶ci modyfikowanej genetycznie na zdrowie publiczne.
Pañstwa cz³onkowskie UE wyrazi³y zdecydowany sprzeciw w ubieg³ym tygodniu w sprawie decyzji o zatwierdzeniu ziemniaka BASF i kukurydzy Monsanto - W³ochy i Austria s± przeciwne , a Francja zapowiedzia³a, ¿e zwróci siê o dodatkowe badania naukowe.
Nadal nie ma porozumienia w sprawie d³ugoterminowych skutków wp³ywu ro¶lin genetycznie zmodyfikowanych. Przemys³ GM, z ich zysków realizuje projektu i finansuje badania naukowe oraz wp³ywa na publiczne otoczenie regulacyjne . Dlatego te¿ obywatele europejscy domagaj± siê niezale¿nych badañ, testów i ostro¿no¶ci przed upraw GMO na naszej ziemi.
Teraz, "European Citizens 'Initiative" daje 1 milion obywateli UE mo¿liwo¶æ przedstawienia propozycji w zakresie polityki Komisji Europejskiej i daje nam niepowtarzaln± szansê zag³uszyæ wp³yw lobbystów.
Z³ó¿my 1 milion g³osów do wprowadzenia moratorium na wprowadzenie upraw modyfikowanych genetycznie w Europie i ustanowienie niezale¿nego, etycznego i naukowego cia³a do badañ i okre¶lenie silnych regulacji upraw GM. Podpisz petycje teraz, a nastêpnie przekazuj j± powszechnie:
http://www.avaaz.org/en/eu_health_and_biodiversity/?vl
Dziêki za Wasz± determinacjê
Alice, Benjamin, Ricken, Luis, Graziela i ca³ego zespo³u Avaaz.
«
Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2010, 15:39:52 wys³ane przez Leszek
»
Zapisane
.. " wszystkie te istnienia, które Ciê otaczaj± s± w Tobie " naucza Mooji - " s± w Twoim umy¶le, s± w Twojej ¶wiadomo¶ci . Wydaje Ci siê , ¿e patrzysz na inne ludzkie umys³y , ale wszystkie te umys³y egzystuj± w Tobie poniewa¿ Ty jeste¶ tym, który je postrzega. TO JEST ¦WIAT WED£UG CIEBIE "
Micha³-Anio³
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 669
Nauka jest tworem mistycznym i irracjonalnym
¯ywno¶æ masowego ra¿enia
«
Odpowiedz #15 :
Kwiecieñ 05, 2010, 14:00:28 »
Autor: Maciej Jarkowiec - ¬ród³o:
http://www.przekroj.pl/wydarzenia_swiat_artykul,6546.html
¯ywno¶æ masowego ra¿enia
Sprawa jest ¶miertelnie powa¿na. Wed³ug danych rz±du Stanów Zjednoczonych raczkuj±ce dzi¶ pokolenie Amerykanów bêdzie pierwszym od stulecia, które po¿yje krócej od swoich rodziców. Powód: oty³o¶æ. Co trzecie amerykañskie dziecko ma chroniczn± nadwagê, a co za tym idzie – jest skazane na nadci¶nienie, cukrzycê, astmê albo raka. Na odsiecz rusza Michelle Obama. W po³owie lutego Pierwsza Dama wystartowa³a z przygotowywan± przez rok kampani± Let’s Move (Ruszmy siê!), debiutuj±c tym samym w – tradycyjnie wype³nianej przez ¿onê prezydenta – roli spo³ecznej aktywistki. Przy wsparciu organizacji pozarz±dowych, biznesu i mediów bêdzie zachêcaæ dzieciaki, ¿eby odstawi³y colê na rzecz soku, frytki na rzecz marchwi i siedzenie przed komputerem na rzecz ganiania za pi³k±.
Inicjatywa szlachetna, tyle ¿e jej szanse powodzenia s± znikome. ¯eby przestaæ tyæ, Amerykanie na nowo musz± zbudowaæ sobie system produkowania jedzenia. Ale na tak± zmianê siê nie zanosi, bo nie pozwol± na ni± ci, którzy dzi¶ na karmieniu narodu zarabiaj± miliardy.
„Jeste¶ tym, co jesz” – mawiaj± za oceanem. Je¶li popularne powiedzenie potraktowaæ dos³ownie, naród amerykañski jest zaprojektowanym w laboratorium, genetycznie zmodyfikowanym i wielokrotnie przetworzonym produktem wielkiej korporacji.
Nasiona
Najwiêkszym ¿ywicielem Ameryki jest dzi¶ Monsanto – firma, która przez dziesiêciolecia produkowa³a trucizny, jak ¶rodek owadobójczy DDT czy zawieraj±cy dioksyny preparat niszcz±cy ro¶linno¶æ, u¿ywany przez amerykañsk± armiê w Wietnamie. W po³owie lat 80. korporacja Monsanto z giganta chemicznego przepoczwarzy³a siê w giganta spo¿ywczego. Oprócz ¶rodków do trucia naukowcy w jej laboratoriach zaczêli po prostu wymy¶laæ ¶rodki do jedzenia. W 1982 roku jako pierwsi zmodyfikowali genetycznie komórkê ro¶linn±. I to w³a¶nie na nasionach Monsanto wyrós³ wielomiliardowy przemys³ ¿ywno¶ci genetycznie modyfikowanej (GMO).
Rozkwit interesu umo¿liwi³a decyzja S±du Najwy¿szego USA, który w 1980 roku piêcioma g³osami przeciw czterem zezwoli³ na patentowanie ¿ywych organizmów. Sprawa nie dotyczy³a wprawdzie nasion GMO, tylko bakterii stworzonej przez General Electric do po¿erania wycieków ropy, ale ustanowi³a precedens daj±cy pocz±tek przejêciu produkcji rolnej przez korporacje. Prawo do zbó¿ daje przecie¿ w³adzê nad tym, co ludzie jedz± i czy w ogóle jedz±.
Ludzie Monsanto (firma istnieje od 1901 roku, a kokosy zarabia³a ju¿ w latach 30. na sprzeda¿y sacharyny dla Coca-Coli) wpadli na pomys³ tak prosty, ¿e a¿ genialny: produkujemy jednocze¶nie silny ¶rodek chwastobójczy i ro¶linê, która bêdzie na niego odporna. Tak powsta³ Roundup i zmodyfikowana kukurydza. Farmer kupuje oba produkty, obsiewa pole kukurydz± i pryska Roundupem. Roundup kosi wszystko, co ¿ywe, poza kukurydz±. Ta za¶ – pozbawiona konkurencji – ro¶nie wysoka i ¿ó³ta jak nigdy.
Wszyscy s± zadowoleni. Monsanto – bo uzale¿ni³ farmera od swoich produktów. Z kolei zadowolenie farmera z wysokiej i ¿ó³tej kukurydzy jest tak du¿e, ¿e podpisuje umowê licencyjn±, która zakazuje mu zbierania nasion z zesz³orocznej uprawy, skazuj±c go na coroczn± dostawê nasion z Monsanto. Dziêki temu farmer jest jeszcze bardziej uzale¿niony, a koncern – jeszcze bardziej zadowolony.
Monsanto ma w³asn± policjê i siatkê donosicieli. Prawie setka inspektorów wspierana przez informatorów sprawdza, czy producenci kukurydzy nie dopuszczaj± siê – jak ujmuje to koncern – „nasiennego piractwa”.
Firma ma równie¿ sposoby na tych, którzy chc± zostaæ przy zwyk³ych uprawach. Metoda pierwsza: Monsanto systematycznie likwiduje rynek tradycyjnych nasion przez przejmowanie ich producentów. Dwa najwa¿niejsze zakupy ostatnich lat – najwiêkszy ¶wiatowy producent nasion warzywnych Seminis (2005 rok; za 1,4 miliarda dolarów) i Delta and Pine Land Company, olbrzym specjalizuj±cy siê w nasionach bawe³ny (2007 rok; za 1,5 miliarda dolarów). Na rynku zaczyna wiêc brakowaæ nasion niepozostaj±cych pod kontrol± monopolisty. Druga metoda: presja prawna. Niesione wiatrem nasiona Monsanto rozsiewaj± siê na pola przypadkowych farmerów, a firma oskar¿a ich o kradzie¿. U Bogu ducha winnego delikwenta zjawia siê inspektor Monsanto i informuje o dwóch mo¿liwo¶ciach: albo zawieramy ugodê i podpisujesz z nami umowê licencyjn±, albo mobilizujemy naszych prawników i rozpoczynamy d³ug± bataliê s±dow±. Zanim siê skoñczy – bêdziesz zrujnowany. Wed³ug danych organizacji Center for Food Safety, która od lat monitoruje dzia³alno¶æ Monsanto, wiêkszo¶ci farmerów nie staæ na prawnicz± wojnê i id± na uk³ad z firm±. Ci niepokorni – jak 85-letni Vernon Gansebom z Nebraski – nazywaj± Monsanto rolniczym gestapo. Gansebom jest jednym z oko³o 500 rolników, którym korporacja ka¿dego roku wytacza proces.
Monsanto jest dzi¶ najwiêkszym w USA w³a¶cicielem biotechnologicznych patentów. Ma ich prawie 700. Nie ma sobie równych na amerykañskim rynku genetycznie modyfikowanej kukurydzy, bawe³ny, buraków cukrowych, rzepaku, lucerny i soi. W przypadku tej ostatniej – odpowiada za 90 procent sprzeda¿y. Bior±c pod uwagê fakt, ¿e prawie trzy czwarte ¿ywno¶ci przetworzonej – a tak± g³ównie jedz± Amerykanie – jest genetycznie zmodyfikowane, mo¿na sobie wyobraziæ, jak ogromny jest wp³yw Monsanto na ich dietê.
Zbo¿a
Amerykanie jedz± g³ównie kukurydzê i sojê. Powtórzmy: g³ównie z nasion Monsanto. W przeciêtnym amerykañskim supermarkecie na pó³kach le¿y ponad 40 tysiêcy ró¿nych produktów spo¿ywczych. Ale to bogactwo wyboru jest pozorne. Wiêkszo¶æ asortymentu jest zrobiona z tych samych sk³adników. Wed³ug Larry’ego Johnsona, dyrektora o¶rodka badañ nad zbo¿ami Uniwersytetu Stanowego w Iowa, 90 procent przetworzonej ¿ywno¶ci w supermarketach ma w sk³adzie albo kukurydzê, albo sojê. Do tego sól, cukier i ca³a gama ¶rodków chemicznych decyduj±cych o tym, jak jedzenie smakuje, wygl±da i jak d³ugo zachowuje „¶wie¿o¶æ”. Tak ¿ywi siê wiêkszo¶æ Amerykanów.
Za taki stan rzeczy odpowiada polityka rolna USA, która od po³owy lat 70. zwiêksza subsydiowanie uprawy czterech zbó¿: kukurydzy, soi, ry¿u i pszenicy. Ich zalet±, z punktu widzenia rz±du, jest to, ¿e mo¿na je sk³adowaæ latami. Dla farmerów najwygodniejsza jest kukurydza, bo najlepiej siê sprzedaje. 30 procent ziemi uprawianej dzisiaj w Stanach Zjednoczonych jest obsiane kukurydz±. Cmoka na to ze smakiem kilka korporacji kontroluj±cych rynek jej obróbki – Bunge, Cargill czy Archer Daniels – bo dziêki dop³atom kukurydza l±duje na rynku po cenach znacznie poni¿ej kosztów uprawy. Produkuj± z niej m±czkê i – przede wszystkim – bogaty we fruktozê syrop i sprzedaj± dalej kilku gigantom kontroluj±cym rynek przetwarzania ¿ywno¶ci – znanym równie¿ u nas – Unileverowi, Nestlé, Coca-Coli, Kellogg’s. ¯eby by³o pysznie, czyli s³odko, syropem kukurydzianym (jest tañszy od cukru) s³odzi siê wszystko – ciasteczka i lody, ale te¿ p³atki ¶niadaniowe, pieczywo, a nawet wêdliny, sosy w proszku, zupy w proszku, ziemniaki w proszku i hamburgery. Zadowoleni s± rolnicy, korporacje i konsumenci. To, ¿e ci ostatni tyj± i umieraj± od tego tycia, ma³o kogo interesuje.
Przetworzona, wysokokaloryczna ¿ywno¶æ jest na pó³ce w supermarkecie du¿o tañsza ni¿ ¶wie¿e warzywa i owoce. I to wcale nie ekologiczne (te s± jeszcze dro¿sze), tylko pochodz±ce z wielkich, nawo¿onych na potêgê farm, ale nieciesz±ce siê a¿ tak hojnym wsparciem rz±du jak cztery „zbo¿a przetrwania”. Doktor Adam Drewnowski z Uniwersytetu w Waszyngtonie wyliczy³, ¿e najtañsze kalorie maj± w sobie chipsy (w ich przypadku wyprodukowanie jednego megad¿ula, czyli 239 kilokalorii, kosztuje 20 centów). Cola jest tylko ciut dro¿sza (30 centów/MJ). Megad¿ul z marchewki to wydatek 95 centów, a z soku pomarañczowego – 1,43 dolara. Profesor Uniwersytetu Kalifornii Michael Pollon, najpopularniejszy dzi¶ rzecznik rewolucji w amerykañskim systemie rolno-spo¿ywczym, podsumowuje to tak: – Status spo³eczny i sytuacja finansowa rodziny s± dzi¶ w USA decyduj±cym czynnikiem oty³o¶ci. Biedni jedz± tani± korporacyjn± mama³ygê i tyj±.
Hamburger
Sam cukier to za ma³o, ¿eby by³o smacznie. Musi jeszcze byæ t³usto. Dlatego teraz przerobimy miêso. Amerykañskie miêso jest bardzo t³uste, bo robi siê je z kukurydzy. Z kukurydzy z nasion Monsanto. Trudno w to uwierzyæ? Sami popatrzcie.
W przemy¶le miêsnym wszystko zosta³o podzielone. 85 procent rynku wo³owiny jest w rêkach czterech firm: Tyson, Cargill, Swift i National Beef Packing. Wieprzowina w 65 procentach nale¿y do wymienionych wy¿ej trzech pierwszych i giganta Smithfield, a 60 procent kurczaków to znów Tyson i drobiowy specjalista Pilgrim’s Pride. W latach 70. istnia³o kilkana¶cie tysiêcy ma³ych ubojni. Dzi¶ zosta³o 13 gigantycznych. W najwiêkszej rze¼ni ¶wiata – nale¿±cej do Smithfield – w Karolinie Pó³nocnej ubija siê 32 tysi±ce ¶wiñ dziennie, czyli 1333 na godzinê, czyli 22 na minutê. Non stop, ca³± dobê.
Wiêkszo¶æ hodowanych w USA krów karmi siê kukurydz± lub soj±. Krowy s± ewolucyjnie przystosowane do jedzenia trawy, ale trawa nie ro¶nie w hodowlanych konglomeratach, poza tym jest droga, a kukurydza i soja ciesz± siê znanym nam ju¿ korporacyjno-rz±dowym wsparciem. Na kukurydzy krowa szybciej ro¶nie, miêso jest bardziej t³uste i tañsze. Przeciêtny Amerykanin zjada dzi¶ 90 kilogramów miêsa rocznie (Polak 65), czyli o 30 kilogramów wiêcej ni¿ przed 50 laty.
Michael Pollon: – Kukurydza i soja to fundamenty naszego „fastfoodowego narodu”. Zorganizowali¶my sobie system, w którym miliony zwierz±t pod³±czone s± do nieprzerwanego strumienia taniej paszy.
Oczywi¶cie ¶wie¿e miêso w kawa³ku, mimo ¿e wyhodowane na taniej kukurydzy, jest du¿o dro¿sze od miêsa przetworzonego. Dlatego niezamo¿ny Amerykanin spo¿ywa przede wszystkim miêso po wielokrotnych fabrycznych przej¶ciach – w postaci hamburgera. Miêso w typowym amerykañskim hamburgerze – jak w pa¼dzierniku zesz³ego roku w g³o¶nym artykule na ³amach „New York Timesa” opisa³ Michael Moss – pochodzi z kilkuset zwierz±t. „Miêso” jest tu terminem umownym, bo miele siê resztki tego, co nie „posz³o” w postaci steków – t³uste ¶cinki, oczy, uszy i podroby. Kto jest najwiêkszym odbiorc± mielonej wo³owiny w USA? McDonald’s.
Za symbol uprzemys³owienia produkcji miêsa niech pos³u¿y jedna ze scen z krytycznego wobec bran¿y spo¿ywczej filmu „Food, Inc.” w re¿yserii Roberta Kennera. Opowiadaj±c do kamery o swojej pracy, naukowiec grzebie w krowim ¿o³±dku. Z tym ¿e ¿o³±dek jest jeszcze w krowie, krowa jest jeszcze ¿ywa, stoi na czterech nogach z opuszczonym ³bem. Nie zwraca uwagi na to, ¿e ma dziurê wyciêt± w boku, oklejon± plastikiem. Nazywa siê to rumenotomi±, a fachowa nazwa dziury to przetoka. Naukowcy od jedzenia wymy¶lili tak± sztuczkê, ¿eby „na ¿ywo” badaæ, co siê dzieje w ¿o³±dku krowy, kiedy zje co¶, na co nie przygotowa³a jej ewolucja.
W przypadku kukurydzy nie dzieje siê za dobrze. Badania potwierdzi³y, ¿e najbardziej prawdopodobn± przyczyn± drêcz±cej Amerykanów epidemii zaka¿eñ bakteri± E. coli jest karmienie krów kukurydz±. Bakteri±, która pojawi³a siê w wo³owinie na pocz±tku lat 80., gdy tempa nabiera³ rozwój przemys³u miêsnego, zara¿a siê 70 tysiêcy Amerykanów rocznie. Choæ zazwyczaj koñczy siê na kilkudniowych biegunkach, niektórzy jednak umieraj± – jak dwulatek Kevin Kovalcyk w 2001 roku, lub zostaj± sparali¿owani – jak opisana przez Mossa w „New York Timesie” Stephanie Smith. Zaka¿eñ mo¿na by unikn±æ, gdyby miêso by³o porz±dnie badane. Ale nie jest. W latach 70. rz±d przeprowadza³ 50 tysiêcy kontroli miêsa rocznie, dzi¶ – mniej ni¿ 10 tysiêcy. Tak zwane prawo Kevina (na cze¶æ ma³ego Kovalcyka), które umo¿liwi³oby zamykanie zak³adów sprzedaj±cych zatrute miêso, utknê³o w kongresowych komisjach. Dlaczego? Odpowied¼ w nastêpnym rozdziale.
Nie gorzej od producentów wo³owiny radz± sobie bossowie od kurczaków. Na wzór Monsanto wyspecjalizowali siê w uzale¿nianiu od siebie hodowców. Korporacja stawia halê produkcyjn± wart± 300 tysiêcy dolarów i podpisuje z farmerem kontrakt. Hale i kury nale¿± do firmy, rolnik dostaje wyp³atê za sam± hodowlê. Dziesi±tki tysiêcy ptaków st³oczonych w jednej hali, na dostarczonej przez firmê paszy, ro¶nie w 48 dni do rozmiaru, jaki jeszcze przed 30 laty osi±ga³y w trzy miesi±ce. Taki kurczak nie umie nawet chodziæ, bo ko¶ci nie nad±¿aj± za rosn±c± jak szalona mas± miê¶niow±. Raz na kilka lat bossowie zg³aszaj± siê do rolnika i przedstawiaj± listê koniecznych unowocze¶nieñ. Mo¿liwo¶ci odmowy nie ma, bo firma zerwie kontrakt i farmer zostanie z wielotysiêcznym d³ugiem. Wiêc unowocze¶nia – znów na kredyt, który dalej wi±¿e go z korporacj±.
Prawo
¯eby interes siê krêci³, trzeba mieæ swoich ludzi w rz±dzie. Lobby przemys³u spo¿ywczego kontroluje wszystkie kluczowe dla siebie urzêdy i stanowiska w Waszyngtonie. Zasiadaj± tam:
Tom Vilsack. Dzi¶ sekretarz rolnictwa. Do niedawna – przewodnicz±cy Porozumienia Gubernatorów na rzecz Biotechnologii (jako gubernator Iowa), organizacji lobbuj±cej na rzecz GMO i klonowania zwierz±t hodowlanych, regularny pasa¿er prywatnych odrzutowców zarz±du Monsanto.
Islam Siddiqui. Dzi¶ G³ówny Negocjator Rolniczy (urz±d dbaj±cy o sprzeda¿ amerykañskich produktów rolnych za granic±). Do niedawna – wiceprezes koalicji CropLife zrzeszaj±cej biotechnologiczne giganty (z Monsanto na czele).
Roger Beachy. Dzi¶ szef Narodowego Instytutu ¯ywno¶ci i Rolnictwa (badania naukowe nad ¿ywno¶ci±). Do niedawna – prezes op³acanego przez Monsanto centrum badañ nad ro¶linami Danforth.
To tylko trzy przyk³ady z najwy¿szej pó³ki. W Departamencie Rolnictwa i wszystkich urzêdach oko³ospo¿ywczych roi siê od ludzi, którzy w niedalekiej przesz³o¶ci zajmowali kluczowe stanowiska w kontroluj±cych rynek korporacjach.
Pozycjê bran¿y rolno-spo¿ywczej w Waszyngtonie cementuje te¿ 1,2 miliarda dolarów wydanych przez ostatnie 10 lat na lobbowanie Kongresu i Bia³ego Domu.
To dziêki tym pieni±dzom rokrocznie spada liczba przypadków kontroli miêsa, a prawu Kevina ukrêcono ³eb. Równie¿ dziêki nim w USA nie trzeba na etykietach informowaæ konsumentów, czy ¿ywno¶æ jest genetycznie modyfikowana albo czy krowom, od których pochodzi mleko, wstrzykiwano sztuczne hormony. Co wiêcej, producenci hormonów (w tym najwiêkszy – uwaga – Monsanto) walcz± o to, ¿eby nie mo¿na by³o mówiæ ludziom, ¿e mleko NIE pochodzi od krów faszerowanych hormonami. Dzi¶, je¶li producent chce poinformowaæ o tym odbiorcê, musi na nalepce dorzuciæ informacjê, ¿e wedle znanych badañ mleko z hormonami jest tak samo dobre. Trwa batalia o to, aby w przysz³o¶ci Amerykanie nie mogli siê dowiedzieæ, czy ¶winia, z której kotlet jedz±, zosta³a poczêta naturalnie, czy w laboratorium genetycznym.
To dziêki pieni±dzom wydanym na lobbing bran¿a skutecznie rozmy³a definicjê ¿ywno¶ci ekologicznej (organic). Zachowuj±c na etykiecie przyznawany przez rz±d stempel organic, mo¿na dzi¶ do jedzenia dodawaæ ¶rodki wzmacniaj±ce smak i zapach, spulchniacze, sztuczne t³uszcze, mo¿na u¿ywaæ ro¶lin nawo¿onych i transportowanych z drugiego koñca ¶wiata. To, ¿e bran¿a organic jest warta 23 miliardy dolarów rocznie i rozwija siê szybciej od innych sektorów spo¿ywczych, nie znaczy, ¿e Amerykanie zaczêli je¶æ zdrowo – choæ wielu z nich tak my¶li. Najbardziej popularne marki ¿ywno¶ci organic nale¿± do gigantów: Nestlé, Krafta, Coca-Coli. Zdrowa ¿ywno¶æ zosta³a kupiona przez korporacje i przesta³a byæ zdrowa. Wreszcie – dziêki „legalnej korupcji”, jak czêsto nazywa siê lobbing – w USA nie ma publicznej dyskusji na temat ¿ywno¶ci GMO. W korporacyjno-politycznych gabinetach ju¿ zdecydowano, ¿e jest bezpieczna i uratuje ludzko¶æ przed g³odem.
Sprzeda¿
Skoro siê wyprodukowa³o, trzeba sprzedaæ. Tym zajm± siê specjali¶ci od marketingu. Bran¿a wydaje na reklamê 36 miliardów dolarów rocznie, w tym 13 miliardów na przekaz skierowany do dzieci. Ma³y Amerykanin ogl±da codziennie 30 spotów telewizyjnych reklamuj±cych s³odki i t³usty junk food. Z tak± nieprzerwan± marketingow± nawa³nic± mierzyæ siê bêdzie kampania Let’s Move Michelle Obamy. Szkoda tylko, ¿e gdy ona j± przygotowywa³a, jej m±¿ w gabinecie obok podpisywa³ kolejne nominacje dla agrospo¿ywczych bonzów, którzy – jak mówi jeden z niezale¿nych farmerów w filmie „Food, Inc.” – traktuj± konsumentów z tak± sam± trosk± jak byd³o, które zarzynaj±.
Oczywi¶cie USA nie s± jedynym krajem, gdzie produkcja ¿ywno¶ci zosta³a uprzemys³owiona. Jednak nigdzie indziej a¿ tak silnej kontroli nad tym, co jedz± ludzie, nie dzier¿y kilka potê¿nych podmiotów. Polska jest dzi¶ na etapie, na którym Amerykanie byli w latach 70. Nasze rolnictwo siê reformuje, przed w³adz± kluczowe decyzje, które ukszta³tuj± system na lata. Trwaj± prace nad ustaw± o GMO. Biotechnologicznym gigantom zale¿y, aby nasze prawo by³o wprowadzaniu upraw modyfikowanych jak najbardziej przychylne. Potrzebna jest w tej sprawie otwarta, publiczna dyskusja, bo nie chodzi tylko o to, czy ¿ywno¶æ GMO jest bezpieczna dla zdrowia. Chodzi o to, jak w przysz³o¶ci bêdziemy karmieni. Chodzi o to, czy oddamy ca³e nasze jedzenie w rêce monsantów, cargilli czy tysonów. Chodzi o to, czy chcemy byæ traktowani jak byd³o.
«
Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 06, 2010, 17:29:52 wys³ane przez Leszek
»
Zapisane
Wierzê w sens eksploracji i poznawania ¿ycia, kolekcjonowania wra¿eñ, wiedzy i do¶wiadczeñ. Tylko otwarty i swobodny umys³ jest w stanie odnowiæ ¶wiat
east
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 620
To jest ¶wiat wed³ug Ciebie i wed³ug mnie
Odp: GMO a inne zagro¿enia
«
Odpowiedz #16 :
Kwiecieñ 06, 2010, 17:12:48 »
Wspania³y artyku³. W pierwszej chwili po jego lekturze obawia³em siê, ¿e mo¿e byæ ju¿ za pó¼no na nasze reakcje, gdy¿ takie giganty jak Monsanto maj± wystarczaj±co wiele ¶rodków , aby prowadziæ d³ugotrwa³± wojnê o Europê . Przyk³adem jest ³atwo¶æ z jak± udaje im siê przenikaæ do Polski poprzez np Ukrainê. My w kraju nawet nie wiemy ile GMO jest w paszy ani co tak na prawdê jemy. Nikt oficjalnych statystyk nie prowadzi.
Ponadto ludzie s± nauczeni przez System pewnej prostej, co nie oznacza, ¿e zdrowej zasady : kupiæ tam, gdzie taniej.
Nie jest tak bez przyczyny. Napisa³em "System" nie bez powodu. Kiedy piszemy o GMO patrzmy szerzej na ca³okszta³t tego co siê dzieje w Europie . GMO - bezwarto¶ciowa , tania ¿ywno¶æ to tylko jedna ga³±¼ Systemu. Kolejne to w³adza , farmakologia, prawo ... Jak siê dobrze rozejrzeæ to da siê zauwa¿yæ, ¿e :
- kartele farmaceutyczne wymusi³y na przedstawicielach rz±dów UE zakup bezwarto¶ciowych szczepionek . Mówi siê ju¿ wprost o ³apówkach.
- kartele GMO w zaciszu gabinetów wymuszaj± wygodne dla nich rozwi±zania prawne. Unia siê ugina pod naporem lobbystów GMO . £apówki ? Nie nale¿y tego wykluczaæ.
- prawo farmaceutyczne wprowadza niekorzystne rozwi±zania dla sklepów zielarskich.
- w³adze ró¿nych krajów siej± strach zagro¿eniem terrorystycznym
- media , ju¿ dawno kupione, faszeruj± ludzi papk± informacyjn± z której wynika tylko jedno : permanentny stan zagro¿enia oraz w³adze, które robi± wszystko, co w ich mocy , aby terrorystów zniszczyæ. Dzia³ania wojenne wymagaj± ofiar, którymi w dzisiejszych czasach staj± siê wolno¶ci obywatelskie,a nawet prawa cz³owieka. ¯yjesz w systemie wiêc bêdziesz kontrolowany dla dobra ogó³u oraz w imiê wolno¶ci rzecz jasna.
Ograniczanie praw, decydowanie za ludzi o ludziach , odgórnie, nie pozostawianie wyboru co do ¿ywienia czy sposobów leczenia i zapobiegania przy jednoczesnym nakrêcaniu spirali strachu - oto z czym mamy dzi¶ do czynienia. Aksamitne ludobójstwo w ¶wietle jupiterów w rytm klaszcz±cych t³ustych r±k gawiedzi. Tanio, taniej , jeszcze taniej ....a¿ do szybkiej ¶mierci.
Choæ wy³ania siê z powy¿szego czarny scenariusz , to widaæ równie¿ ¶wiate³ko w tunelu. Wcale nie musimy skoñczyæ jak byd³o w zagrodzie monsantów.
Rosn±ca w narodzie ¶wiadomo¶æ tego, co siê z nami wyprawia to potê¿na si³a. Ponadto istnieje jeszcze jeden aspekt, którego nasi hodowcy nie bior± pod uwagê.
Wszystko, czego s± oni w stanie dokonaæ dokonuj± na zaledwie 0,00000001 % materii , której dotyczy w³adza, pieni±dze, ¿ywienie . Id± na to ogromne ¶rodki ,ale realizuj± siê jedynie w owym maleñkim procencie. ¦wiadomo¶æ to pozosta³e 99,9999999 % któr± tak na prawdê jeste¶my. Pomy¶lmy jakimi potê¿nymi istotami jeste¶my. Mo¿emy siê ¿ywiæ t± ¶wiadomo¶ci±, otulaæ ni± do snu, piæ z jej m±dro¶ci i dzieliæ siê ni± ze wszystkimi.
Jak± w³adzê posiadamy w swoich rêkach ? Masa krytyczna przebudzonej ¶wiadomo¶ci wzbiera o wiele szybciej ni¿ System jest w stanie j± poblokowaæ. Pamiêtajmy o tym za ka¿dym razem czytaj±c czy publikuj±c dalej artyku³y w podobnej wymowie co ten powy¿szy. Nasz± broni± s± zbiorowe intencje.
Podnosz± siê g³osy nauczycieli, takich jak Lynn Mc Taggart , którzy wyk³adaj± o tym, jak najlepiej pod³±czyæ siê do "niewidzialnego" ¶wiata wokó³ nas.
Ludzie przeprowadzaj± eksperymenty , w których udowadniaj± ¿e nasze intencje na prawdê dzia³aj±. Oto wynik eksperymentu z 21 Marca 2010 r na oczyszczanie wody z jeziora Biva w Japonii w opinii Korotkowa
Jak Korotkov pisze: "Wszystkie przedstawione wyniki wskazuj±, ¿e zbiorowe intencje maj± istotny wp³yw zarówno na parametry wody jak i stanu przestrzeni. Te wyniki daj± nam jeszcze jedn± informacjê o mocy naszego umys³u. "
http://www.theintentionexperiment.com/
Babilon must fall
Zapisane
.. " wszystkie te istnienia, które Ciê otaczaj± s± w Tobie " naucza Mooji - " s± w Twoim umy¶le, s± w Twojej ¶wiadomo¶ci . Wydaje Ci siê , ¿e patrzysz na inne ludzkie umys³y , ale wszystkie te umys³y egzystuj± w Tobie poniewa¿ Ty jeste¶ tym, który je postrzega. TO JEST ¦WIAT WED£UG CIEBIE "
Micha³-Anio³
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 669
Nauka jest tworem mistycznym i irracjonalnym
Odp: GMO a inne zagro¿enia
«
Odpowiedz #17 :
Kwiecieñ 07, 2010, 22:24:08 »
http://www.youtube.com/v/iI8SqX9_FV0&hl=pl_PL&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/iI8SqX9_FV0&hl=pl_PL&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>
http://www.youtube.com/v/JDvW2Bv7rKg&hl=pl_PL&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/JDvW2Bv7rKg&hl=pl_PL&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>
Zapisane
Wierzê w sens eksploracji i poznawania ¿ycia, kolekcjonowania wra¿eñ, wiedzy i do¶wiadczeñ. Tylko otwarty i swobodny umys³ jest w stanie odnowiæ ¶wiat
Leszek
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1391
Miêdzynarodowy szczyt anty-GMO na Wawelu
«
Odpowiedz #18 :
Kwiecieñ 08, 2010, 13:03:34 »
Miêdzynarodowy szczyt anty-GMO na Wawelu i co dalej?
Zamek Królewski na Wawelu, Centrum Wystawowo - Konferencyjne
Patronatem honorowym konferencjê obj±³ Prezydent Miasta Krakowa Jacek Majchrowski
http://www.icppc.pl/antygmo/wydarzenia/miedzynarodowy-szczyt-anty-gmo-na-wawelu/
Taki by³ program szczytu:
http://icppc.pl/pl/gmo/index.php?id=261
«
Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 08, 2010, 22:57:31 wys³ane przez Leszek
»
Zapisane
mi³o¶æ
rado¶æ
piêkno
Micha³-Anio³
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 669
Nauka jest tworem mistycznym i irracjonalnym
Odp: GMO a inne zagro¿enia
«
Odpowiedz #19 :
Kwiecieñ 08, 2010, 22:27:08 »
http://www.youtube.com/v/q8_JP-mq7AE&hl=pl_PL&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/q8_JP-mq7AE&hl=pl_PL&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>
Zapisane
Wierzê w sens eksploracji i poznawania ¿ycia, kolekcjonowania wra¿eñ, wiedzy i do¶wiadczeñ. Tylko otwarty i swobodny umys³ jest w stanie odnowiæ ¶wiat
Strony:
«
1
2
3
»
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
¦WIÊTA GEOMETRIA
-----------------------------
=> W TEORII
=> W PRAKTYCE
=> Artyku³y, ksi±¿ki, filmy, LINKI
-----------------------------
Dan Winter i jego ¦wiêty Graal
-----------------------------
=> Twórczo¶æ Dana Wintera [PL, ENG]
===> Odkrycia innych osób "wspieraj±ce" niektóre aspekty pracy Dana Wintera
=> WYK£AD: Implozja - sekretna nauka ekstazy i nie¶miertelno¶ci
=> PREZENTACJA: Wyja¶niaj±c grawitacjê
=> WYK£AD Purpose of DNA [PL]
=> WYK£AD The EggX Files: Galaktyczna historia DNA [PL]
=> WYK£AD Bliss Practice: Duchowy u¿ytek z energii seksualnej [PL]
=> WYK£AD Fraktalna teoria ¦wiadomo¶ci, Grawitacji, Jêzyka, DNA i Udanej ¦mierci... [PL]
=> WYWIAD: Sekret ¿ycia i architektura biologiczna
=> WYK£AD: Udana ¶mieræ i prawdziwa fizyka ¦wiêtego Graala
-----------------------------
Nassim Haramein, 2012 i... zagadka "obcych"
-----------------------------
=> Nassim Haramein - Przekroczyæ Horyzont Zdarzeñ
=> S³oñce, Uk³ad S³oneczny i rok 2012
=> Staro¿ytne cywilizacje i zagadka "obcych"
-----------------------------
Kluczem do zrozumienia jest wiedza
-----------------------------
=> Kluczem do zrozumienia jest wiedza
=> Fizyka
=> Metafizyka
=> Filozofia
-----------------------------
Ró¿ne koncepcje ¶wiata i cz³owieka
-----------------------------
=> Ró¿ne koncepcje cz³owieka i ¶wiata
=> ¦wiadomo¶æ, percepcja, rozwój wewnêtrzny, tradycje "duchowe"
=> Szmaragdowe Tablice Thota
=> CZYTELNIA - teksty ró¿ne
=> Kreacjonizm i ewolucjonizm
-----------------------------
Medycyna komórkowa, Codex Alimentarius, GMO
-----------------------------
=> Medycyna komórkowa, Codex Alimentarius, GMO
-----------------------------
SOCJOTECHNIKA
-----------------------------
=> Socjotechnika
===> Cenzura, Dezinformacja, Agentura w Internecie
-----------------------------
Multimedia
-----------------------------
=> Multimedia
-----------------------------
"Tajne" stowarzyszenia i "teorie spiskowe"
-----------------------------
=> "Tajne" stowarzyszenia
=> "Teorie spiskowe"
===> Filmy DAVIDA ICKE'A by Redmuluc - http://davidicke.pl/
=> Nowy Porz±dek ¦wiata w codziennych wiadomo¶ciach
=> Globalne ocieplenie - najwiêkszy szwindel?
-----------------------------
Powitania, Kawiarenka i Hyde Park
-----------------------------
=> Kawiarenka "Pod Gwiazdami" i Powitania :-)
=> K±cik muzyczny
=> Hyde Park - inne
-----------------------------
Sprawy administracyjne, OG£OSZENIA i INICJATYWY SPO£ECZNE
-----------------------------
=> Sprawy administracyjne - pytania i odpowiedzi
=> INICJATYWY SPO£ECZNE
=> OG£OSZENIA
£adowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
rekogrupastettin
ganggob
cybersteam
yourlifetoday
vfirma