Choose fontsize:
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 »   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Kartka z kalendarza, dzieñ 10 kwietnia, roku 2010  (Przeczytany 131960 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Micha³-Anio³
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 669

Nauka jest tworem mistycznym i irracjonalnym

« Odpowiedz #30 : Kwiecieñ 13, 2010, 19:12:04 »

Ale co¶ jest na rzeczy ¿e nawet tu siê k³ócimy , zauwa¿y³em  ciekaw± sprawê w sobotê magnetosfera ziemska wróci³a do swojego poprzedniego stanu

a to koñcówka "stygniêcia"magnetosfery(wcze¶niejsze zdjêci ju¿ zarchaizowano)

Prawie ca³y zesz³y tydzieñ ¶wieci³a na czerwono przechodz±c w ¶rodku w biel.
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 13, 2010, 19:21:06 wys³ane przez Micha³-Anio³ » Zapisane

Wierzê w sens eksploracji i poznawania ¿ycia, kolekcjonowania wra¿eñ, wiedzy i do¶wiadczeñ. Tylko otwarty i swobodny umys³ jest w stanie odnowiæ ¶wiat
MEM HEI SHIN
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 224

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #31 : Kwiecieñ 13, 2010, 19:15:55 »

Gdy w³±cza³em przez ostanie kilka dni radio i us³ysza³em w ci±gu godziny 150 razy s³owo tragedia
to zacz±³em siê ju¿ niestety powa¿nie zastanawiaæ, czy to s³owo to tylko zbêdny retoryczny ozdobnik, czy faktycznie tragizm nie mniej immanenty ni¿ tragiczny los antycznych bohaterów.

Pytanie, kiedy ¶mieræ nabiera tragicznego rozmiaru i kogo ona w³a¶ciwie ma  dotyczyæ ?
Bo gdy tej (tragicznej) zimy 20 lecia autobus wioz±cy dzieci do szko³u stoczy³ siê  w przepa¶æ i prawie wszyscy zginêli, to nawet w lokalnej prasie nie znalaz³em znacz±cych s³ów typu tragedia, a na lokalnej stronie  www.......24.pl najwiêcej informacji znalaz³em pod szyldem policyjnych informacji, choæ admin tej strony uraczy³ to tytu³em (w dniu tym i tym ) zdarzy³ siê tragiczny wypadek.
Wiêc pytanie jakie wydarzenie jest tragedi±, a jakie nie jest ?
Bo gdy zmar³a moja matka i mój ojciec, kilkunastu cz³onków rodziny, znajomych, przyjació³, to nie nazwa³em tego tragedi±. Owszem, cierpia³em, ale cierpienie to nie tragedia.
To dlaczego gdy ginie '' g³owa pañstwa'' ze swoj± ¶wit±, mam to nazwaæ tragedi± ?
Je¶li mi kto¶ potrafi to rzetelnie i  sensownie wyt³umaczyæ, to wy¶lê mu priorytetow± paczk± z³oty medal.

Pytanie, czy mamy do czynienia z rodzajem zupe³nie realnych zjawisk typu (tragedia), czy to tylko taki sposób rozumienia przez spo³eczeñstwo co siê dzieje, bo  inni tak mówi±, to ja te¿ ?
Szczerze mówi±c jakich¶ ogólniejszych ram definicji tragedii nie potrafiê odnale¼æ, oprócz jakiej¶  marnej próby ubrania w s³owa rzeczy, bardziej wartych milczenia, refleksji, zrozumienia, pogodzenia, czy nawet wybaczenia....
Tudzie¿  nie odbieram nikomu prawa do u¿ywania tego  terminu, bo to wybór ka¿dego co i z czym robi.

Czyli mamy tragedie "w starym stylu", z tendencj± do hiperbolizowania i paradoksalno¶ci okoliczno¶ci, gdzie ''umiera g³owa pañstwa'' to mamy tragediê, ale gdy ginie oko³o kilkadziesi±t dzieci w autobusie, to mamy tylko nieszczê¶liwy wypadek.
Mo¿ecie mi za³o¿yæ kajdany , ale nie rozumiem wogóle co Ci ludzie na tej planecie tworz±.
 Nie rozumiem gdzie, zamiast wspó³czucia i empatii nie mówi±c ju¿ o wielu innych pozytywnych uczuciach wobec poszkodowanych, ludzie polaryzuj± nagatywnie rzeczywisto¶æ  i wysy³aj± tego agregora o nazwie ''tragedia'' w stronê zmar³ych ( bo tak onich my¶l±).
Wiêc od czego zacz±æ ? Od odpowiedzialno¶ci co tworzymy swoimi my¶lami, ( a my¶lami tworzymy wszystko), czyli od naprawy i wyprostowania pojêæ.

Oby jak najszybciej.
 Bo zgodnie z kalendarzem Majów nadchodz± energie, które bêd± oko³o 5000 razy wzmacniaæ nasze emocje.
Czyli je¶lisz my¶lisz, ¿e co¶ jest tragedi±, to po wzmocnieniu energo- emocji tym bardziej bed± siê stawaæ one realn± rzeczywisto¶ci±.

Aby nie drêczyæ i tak udrêczone ludzkie i swoje ego, og³aszam,  ¿e okres wa¿no¶ci sensu tego co piszê koñczy siê z chwil± jego opublikowania.

« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 14, 2010, 08:27:44 wys³ane przez MEM HEI SHIN » Zapisane

¦wiat potrzebuje nowej wiedzy, dziêki której nauczyliby¶my siê ws³uchiwaæ w ciszê swego serca.....
tijavar
Go¶æ
« Odpowiedz #32 : Kwiecieñ 14, 2010, 10:38:16 »

Te¿ nad tym sporo my¶la³am. Nawet zastanawia³am siê, czy ju¿ zatraci³am pewn± wra¿liwo¶æ, bo nie potrafi³am wczuæ siê w to globalne prze¿ywanie, tak, jak ludzie mnie otaczaj±cy... Okaza³o siê pó¼niej, ¿e prze¿y³am to na swój sposób. Gdzie¶ co¶ we mnie siê zmieni³o, jakby przeniesiono ca³e moje jestestwo do nowej ¶wiadomo¶ci. Do zupe³nie innej rzeczywisto¶ci. Co¶ siê uwolni³o. Najpierw my¶la³am, ¿e to ¶wiat siê zmieni³, dozna³ jakiej¶ wewnêtrznej ulgi, jakby co¶ gdzie¶ pêk³o i wyzwoli³o to, co by³o g³êboko ukryte. Potem odczu³am to uwolnienie w sobie, jestem tym doznaniem bardzo wzruszona.

Pytasz o wymiar s³owa "tragedia". Globalno¶æ. Globalno¶æ, któr± mogli¶my us³yszeæ w s³owach Baracka Obama: "w tej chwili wszyscy jeste¶my Polakami." Je¶li chcemy mówiæ o karmie, zobaczmy j± jako karmê ca³ego ¶wiata w³a¶nie, nie tylko Polski i Rosji. Skala tego wydarzenia jest tak szeroko omawiana i nag³a¶niana, bo dotknê³a tak szerokiego obszaru ¶wiadomo¶ci ziemi. Zarówno g³owa Pañstwa jak i Ci, którzy mu towarzyszyli reprezentowali, mo¿na by powiedzieæ, w³adzê kolejnych szczebli politycznych i spo³ecznych, które s± w ka¿dym innym Pañstwie. Jest to co¶ bardzo symbolicznego, nad czym trzeba pochyliæ g³owê, zadumaæ siê i podziêkowaæ za mo¿liwo¶æ uczestniczenia w tym przedsiêwziêciu.

Krzy¶, potrafiê w pewien sposób odebraæ to, co starasz siê przekazaæ, wymiar Twojej ¿yciowej tragedii, która wymaga od Ciebie uwagi i zadumy w³a¶nie teraz. Wszystkie nasze ¿yciowe zakrêty bêd± siê teraz wy³aniaæ i prosiæ o uwagê w tym szczególnym czasie.

Nie znamy siê, ani tego co pomiêdzy siebie niesiemy, ale mam nadziejê, ¿e wkrótce i to siê zmieni i zaczniemy siê otwieraæ. Tak jak pewna Pani, któr± spotka³am na lotnisku. Zupe³nie obca, przypadkowa osoba, która podzieli³a siê ze mn± swoj± histori±. P³aka³a, wspominaj±c, ¿e nie ma z kim podzieliæ siê swoim smutkiem, choæ wokó³ pe³no ludzi, bli¿szych i dalszych, wszyscy pozostaj± w jakim¶ odosobnieniu. Dajmy sobie szansê na przekroczenie tej sporej, niewidzialnej bariery. Cz³owiek musi zacz±æ ufaæ drugiemu cz³owiekowi, musi nauczyæ siê go kochaæ.

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie.
Echnaton
Aktywny u¿ytkownik
P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 241

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #33 : Kwiecieñ 14, 2010, 10:49:57 »

U mnie ju¿ nast±pi³o "zmêczenie materia³u". Nie mogê ogl±daæ TV i tkwiæ przy tych obrazach, tej muzyce, tym cierpieniu... za d³ugo i w kó³ko to samo. Rozumiem jak najbardziej ¿a³obê i smutek rodzin, znajomych ofiar tego wypadku. W kazdym razie do mnie dotar³o to co siê sta³o i zosta³o wypalone na twardym dysku - trzeba z tym ¿yæ.

Bardzo podoba³ mi siê wywiad z wdow± po p.Szmajdziñskim. Zupe³nia odmienna forma odnajdywania siê w takiej sytuacji od pozosta³ych i wspominania, prze¿ywania... z ciep³ym u¶miechem i mówieniem o swoim mê¿u w czasie tera¼niejszym. W naszej kulturze niespotykane...

Z pewnym niezrozumieniem przygl±dam siê oponentom prezydenta, którzy mówi± o nim w samych superlatywach, jako polityku i cz³owieku. Sam nale¿a³em do jego przeciwników politycznych. Potrafiê zrozumieæ to zjednoczenie siê w ¿a³obie i smutku, bo zgin±³ prezydent naszego kraju, czyli prezydent ka¿dego z nas. Natomiast jego dzia³ania polityczne i nie tylko, by³y, s± i bêd± z³e. Trzeba umieæ odró¿niæ sprawy ciep³a rodzinnego, czyli cz³owieka prywatnie od roli i wdra¿aniu swoich przekonañ politycznych w czyn.
Piszê o tym dlatego, ¿e wydaj± mi siê te wszystkie opinie fa³szywe i niesmaczne.

Ostatni± na teraz spraw± zwi±zan± z t± "tragedi±" (sorry MHS) jest miejsce pochówku prezydenckiej pary. By³em pewny, ¿e bêd± to pow±zki, lub rodzinne strony. Wawel, to jaki¶ zupe³nie nieprzemyslany, oderwany od rzeczywisto¶ci pomys³. Nie wiem kto o tym decyduje, ale chyba jeszcze nie otrz±sn±³ siê z letargu tych wydarzeñ. Tam le¿± same wybitne osobisto¶ci, które w znacz±cym stopniu wp³ynê³y na losy naszego narodu. S³owacki, Mickiewicz, Ko¶ciuszko, Pi³sudski, Wazowie i ca³y poczet królów. Z pe³nym szacunkiem pytam, co takiego dokona³ nasz tragicznie zmar³y w wypadku komunikacyjnym Prezydent ? Wawel jest miejscem poza czasowym. Za 50, 100, 400 lat kto bêdzie kojarzy³ postaæ akurat tego prezydenta i z czym ?
W Krakowie zebra³o siê oko³o 400 osób natychmiast protestuj±c w sprawie tej decyzji.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 14, 2010, 12:30:13 wys³ane przez Echnaton » Zapisane

Wolno¶æ daje kolosaln± energiê, intensywno¶æ i ¿ywotno¶æ. Tracicie j± zupe³nie, uznaj±c autorytety profesorów, czy duchowych przywódców. Uczuciowo jeste¶cie sentymentalni, ogromnie przywi±zani do jakiego¶ boga, czy jakiejs osoby. Nie daje to energii poniewa¿ kryje w sobie lêk. - Jiddu Krishnamurti
bou
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 126

« Odpowiedz #34 : Kwiecieñ 14, 2010, 11:19:03 »

darlut moze wklejaj po kolei wiadomosci z onetu? bardzo wielu ludzi sie smuci tym wydarzeniem i daj im czas na zalobe. nie mysle ze w tym watku i na tym forum powinny sie pojawiac takie wpisy. interent jest tym zasypany
east
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 620

To jest ¶wiat wed³ug Ciebie i wed³ug mnie

« Odpowiedz #35 : Kwiecieñ 14, 2010, 11:21:08 »

S±dzê, ¿e w kwestii pochówku w Krakowie na Wawelu to dzia³anie stricte polityczne, aby nasz± narodow± traumê zwi±zan± z Katyniem ( ¶mieræ Prezydenta jako symbol Katynia ) wynie¶æ na tak niebotyczny piedesta³ , aby i za 400 lat dzieci w szko³ach mo¿na by³o tym epatowaæ.
Dla mnie to ¿a³osne.
W³a¶nie dlatego, uwa¿am,  Â¶wiat musi siê zmieniæ, a odej¶cie TEGO  Prezydenta ( oraz wojskowej i religijnej elity ) w³a¶nie w takich okoliczno¶ciach potraktowaæ jako symboliczne odej¶cie pewnej  epoki , pewnego starego porz±dku. Z tej perspektywy mo¿e i dobrze , ze miejsce spoczynku TEGO Prezydenta bêdzie na Wawelu, dlatego ,¿e najwiêkszym Jego dokonaniem bêdzie zamkniêcie ery izolacji, oddzielenia i niezgody ( albo zgody, ale na jego warunkach ).
Tak, jak Titanic zakoñczy³ epokê magnatów i arystokracji, tak TU154 zakoñczy³ pewn± historyczn± epokê, która dopiero bêdzie oceniana. Jednocze¶nie dokona siê otwarcie nowej ery. Ju¿ siê dokonuje i Polska  w³a¶nie staje siê tym "¶wiat³em" , które rozchodzi siê i promieniuje na ca³y ¦wiat, a w ka¿dym razie ma szansê takim ¶wiat³em siê staæ.

..  " wszystkie te istnienia, które Ciê otaczaj± s± w Tobie " naucza   Mooji -  " s± w Twoim umy¶le, s± w  Twojej ¶wiadomo¶ci . Wydaje Ci siê , ¿e patrzysz na inne ludzkie umys³y , ale wszystkie te umys³y egzystuj± w Tobie poniewa¿ Ty jeste¶ tym, który je postrzega. TO JEST ¦WIAT WED£UG CIEBIE "
Ada¶
Nowy u¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 43

2680916
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #36 : Kwiecieñ 14, 2010, 11:56:33 »

Samo miejsce mnie nie obchodzi. Lecz co do ¿ycia, jaki by³ i stwierdzenia, ¿e by³ niezgodny to bzdura. Pracowa³ nad tym by prawda historyczna by³a prawd±. A wszelkie postanowienia nie krzywdzi³y ludzi, nawet tych najni¿ej usytuowanych. Co czêsto nie widaæ by³o w innych partiach. Jak by nie by³o TEGO prezydenta, to co by z Gruzj± by³o. Bo niby kto zmobilizowa³ kilku prezydentów, by staæ razem. Kto bêd±c jeszcze w sprawiedliwo¶ci zaj±³ siê Wyszkowem. To by³ bardzo dobry polityk, od samego pocz±tku. Patriota. Ca³a ta sprawa pokaza³a jak ³atwo jest manipulowaæ lud¼mi przez media. Osobi¶cie to zawsze by³em z Kaczyñskim bo wiem ile robi³ dla zwyk³ych ludzi. Nie rozumiem tych, którzy dali siê wci±gn±æ w t± grê TV.  Bo nie mo¿na by³o znale¼æ na prezydenta konkretnego "haka" wiêc go o¶mieszano, a ludzie to brali i powtarzali. A teraz p³acz± ... ¯al.
Echnaton
Aktywny u¿ytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #37 : Kwiecieñ 14, 2010, 12:09:06 »

Patrz±c na wcze¶niejsze deklaracjê polityczne i nie tylko przy okazji ¶mierci JPII, nie wydaje mi siê aby cokolwiek mia³o siê zmieniæ w polityce. Niestety, obawiam siê, ¿e przy okazji tego zdarzenia, wybory prezydenckie mog± przynie¶æ do¶æ zaskakuj±ce rozwi±zania. Naród jest szargany strasznymi emocjami i ³atwo teraz wp³ywaæ na jego wybór. Nowy prezydent musi byæ wy³oniony po 60 dniach od daty okre¶lonej przez Marsza³ka. To ma³o aby wszystko wróci³o do "normy" i wybieraæ na ch³odno i merytorycznie. Wystarczy kilka hase³ ³api±cych za gard³o i olbrzymia rzesza elektoratu zmieni kandydata. Dla Komorowskiego to fatalny moment, on najwiêcej na tym straci³, oczywi¶cie politycznie.

Widze na wszystkich portalach, ¿e Wawel ju¿ jest pierszym wydarzeniem, które znowu dzieli, a nie ³±czy. Kto podejmuje tak kontrowersyjne decyzje ? Rozmawia³em dzisiaj z ponad 10-oma osobami i wszystkie s± zniesmaczone t± decyzj±... i dopytuj± za Kard. Dziwiszem, jaka to bohaterska ¶mieræ i jakie zas³ugi dla kraju, równaj±ce siê z ca³ym panteonem osobisto¶ci tam spoczywaj±cymi i ich dokonaniami ?

cyt. z wp.:
"To nie by³ pomys³ rodziny, to by³a zgoda rodziny. I chcia³bym, ¿eby to by³o jasno i wyra¼nie zaakcentowane - zaznacza³ by³y wiceminister sprawiedliwo¶ci Andrzej Duda.

Odnosz±c siê do protestów, które mia³y miejsce w Krakowie, Duda przeciwstawi³ kilkuset protestuj±cych tysi±com, które przysz³y przywitaæ Pierwsz± Damê. Przypomnia³, i¿ codziennie t³umy ludzi gromadz± siê pod Pa³acem Prezydenckim wspominaj±c i oddaj±c ho³d poleg³ym. Krytykowa³ protestuj±cych twierdz±c, i¿ ich sprzeciw odnosi siê do faktu wst±pienia Lecha Kaczyñskiego do panteonu polskich postaci historycznych. Pochówek na Wawelu zapewnia bowiem wieczn± pamiêæ i jest zarezerwowany dla najwy¿szych urzêdników pañstwowych, którzy zginêli na s³u¿bie."

...zaraz, zaraz. Muszê zajrzeæ do historii, ale jak pamiêtam Marsza³ek Pi³sudski zmar³ na raka. Mickiewicz raczej nie na s³u¿bie, a u siebie w domu chyba na gru¼lice, czy na cos tam innego zwi±zanego z p³ucami, S³owacki ?...
Wydaje mi siê, ¿e ten zas³u¿ony panteon, nie jest zarezerwowany dla postaci którzy ZGINÊLI NA S£U¯BIE, a raczej za ich zas³ugi dla kraju w przeci±gu ca³ego ¿ycia. Retoryka wypowiedzi pana Dudy jest dla mnie kompletnie nie do przyjêcia. To samo tyczy siê prezydenta Krakowa, czy pana Gowina.... protestuj±cym przeciwstawia siê kilometrowe kolejki ludzi oddaj±cych cze¶æ prezydenckiej parze. Jaki ma zwi±zek jedno z drugim ?

PS. Ada¶, zapoznaj siê z sytuacj± w Gruzji i osob± prezydenta Szakaszwilego. Zobacz co zrobi³ nasz prezydent w sprawie pilota, który nie chcia³ l±dowaæ w Tibilisi z 4 prezydentami na pok³adzie. Delikatnie mówi±c by³o to zachowanie niefortunne... Nie chcia³bym sprowadzaæ rozmowy do tego czy ten prezydent by³ lepszy od Kwa¶niewskiego, czy Wa³êsy, bo dla niektórych pewnie by³. Chodzi o jego gigantyczne dokonania w sprawie Polski, co czyni go godnym do wpisania siê na listê wawelskiego panteonu ludzi najbardziej zas³u¿onych dla naszego kraju. Pytam o konkretne zas³ugi...

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 14, 2010, 12:30:42 wys³ane przez Echnaton » Zapisane

Wolno¶æ daje kolosaln± energiê, intensywno¶æ i ¿ywotno¶æ. Tracicie j± zupe³nie, uznaj±c autorytety profesorów, czy duchowych przywódców. Uczuciowo jeste¶cie sentymentalni, ogromnie przywi±zani do jakiego¶ boga, czy jakiejs osoby. Nie daje to energii poniewa¿ kryje w sobie lêk. - Jiddu Krishnamurti
east
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 620

To jest ¶wiat wed³ug Ciebie i wed³ug mnie

« Odpowiedz #38 : Kwiecieñ 14, 2010, 12:24:38 »

Rozumiem CIê Ada¶. Masz swoje sympatie polityczne, ka¿dy je ma. TEN Prezydent by³ równie¿ najbardziej antyrosyjskim prezydentem w Polsce. W³a¶nie o to ANTY- mi chodzi.
Wydaje mi siê, ¿e czas na zmianê w rozumieniu takich pojêæ jak patriotyzm. Tragedia katyñska powinna ludzi ³±czyæ na bazie wybaczenia i wspó³czucia, a nie dzieliæ w imiê czyjej¶ wizji prawdy, choæby najbardziej s³usznej. Tu by³a bariera nie do przebycia. Co z tego , ¿e racja le¿a³a po naszej stronie, kiedy w rzeczywisto¶ci nic to nie zmienia³o w stosunkach polsko-rosyjskich  od lat ?

Teraz z Rosji p³ynie rzeka wspó³czucia, niektórzy Rosjanie pisz± o tym wprost ( gazeta Echo Moskwy) , ze przepraszaj± za Katyñ po raz drugi. Co¶ niezwyk³ego dzieje siê w tych naszych stosunkach s±siedzkich. ¯al jedynie ,i¿ na ró¿nych portalach ludzie doszukuj± siê nawet teraz spisków i zamachów. Wci±¿ pokutuje w nas ten nasz narodowy ( nacjonalistyczny ?) patriotyzm i wrodzona nieufno¶æ do wszystkiego. Dziwiæ siê, ¿e tak± mieli¶my rzeczywisto¶æ ?

We¼my pod uwagê, ¿e czasy siê zmieniaj±, wszystko dzieje siê coraz szybciej ( od czasu ¶mierci JP II ), ¿e jeste¶my odpowiedzialni za rzeczywisto¶æ poprzez to , jak o niej my¶limy. Tak- same my¶li oraz intencje wystarcz± ju¿ do tego. O tym jest w³a¶nie to forum. To jest ta dynamika o której mówi Nassim. Zacznijmy patrzeæ na ¶wiat poprzez t± dynamikê, a nie poprzez pryzmat czasów sprzed dwóch , trzech lat ...

Echnaton  napisa³e¶ "Wydaje mi siê, ¿e ten zas³u¿ony panteon, nie jest zarezerwowany dla postaci którzy ZGINÊLI NA S£U¯BIE, a raczej za ich zas³ugi dla kraju w przeci±gu ca³ego ¿ycia ". Nie tylko w przeci±gu ¿ycia, ale i zas³ug uznanych po ich ¶mierci dopiero. !!

I w³a¶nie z uwagi na mój powy¿szy pogl±d ( o zmianie ery ) ja dlatego nie bêdê protestowa³ przeciwko pochówku na Wawelu. Tak bêdê postrzega³ najwiêksze dokonanie Prezydenta , które NIE DOKONA£O SIÊ za Jego ¿ycia, ale tu¿ po Jego ¶mierci. Mam na my¶li  wyniesienie symboliki Katynia do rangi ponadnarodowego symbolu pojednania.

W³a¶nie to nazwa³bym ¶wiat³em rodz±cym siê z przesz³o¶ci w³a¶nie tam , na smoleñskiej ziemi.

« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 14, 2010, 12:37:39 wys³ane przez east » Zapisane

..  " wszystkie te istnienia, które Ciê otaczaj± s± w Tobie " naucza   Mooji -  " s± w Twoim umy¶le, s± w  Twojej ¶wiadomo¶ci . Wydaje Ci siê , ¿e patrzysz na inne ludzkie umys³y , ale wszystkie te umys³y egzystuj± w Tobie poniewa¿ Ty jeste¶ tym, który je postrzega. TO JEST ¦WIAT WED£UG CIEBIE "
Echnaton
Aktywny u¿ytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #39 : Kwiecieñ 14, 2010, 17:51:28 »

Wajda protestuje ws. pochówku Prezydenta na Wawelu

Re¿yser Andrzej Wajda zaprotestowa³ przeciw decyzji o pochowaniu Prezydenta RP Lecha Kaczyñskiego i Jego ¯ony Marii na Wawelu. Jest to jego zdaniem "wysoce niefortunna decyzja".

"Decyzja ta wywo³uje powa¿ne protesty i mo¿e spowodowaæ najg³êbsze od odzyskania niepodleg³o¶ci w 1989 roku podzia³y polskiego spo³eczeñstwa" - napisa³ Wajda w li¶cie przes³anym do "Gazety Wyborczej". Pod listem podpisa³a siê tak¿e ¿ona re¿ysera, Krystyna Zachwatowicz-Wajda.

"Najwy¿sze nasze zdumienie wywo³a³a decyzja pochowania prezydenta Lecha Kaczyñskiego z ¿on± - na Wawelu" - napisa³ Andrzej Wajda. Jak oceni³, "prezydent Lech Kaczyñski by³ dobrym, skromnym cz³owiekiem, ale nie ma ¿adnych przyczyn, dla jakich mia³by spocz±æ na Wawelu w¶ród Królów Polski - obok Marsza³ka Józefa Pi³sudskiego".

Wajda i Zachwatowicz zaapelowali "do W³adz Ko¶cio³a o wycofanie siê z tej wysoce niefortunnej decyzji podjêtej pochopnie w chwili ¿a³oby i wspó³czucia". Ocenili te¿, ¿e "wysoce niestosowne jest w takiej sprawie powo³ywanie siê na wybór rodziny".

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Wajda-protestuje-ws.-pochowku-Prezydenta-na-Wawelu,wid,12171681,wiadomosc.html?ticaid=19fd1&_ticrsn=3

...a w miêdzy czasie kard. Dziwisz wpad³ na kolejny pomys³ stworzenia na Wawelu ca³ej komnaty prezydenckiej i obok Pañstwa Kaczyñskich pochowaæ prezydenta Kaczorowskiego.
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 14, 2010, 17:56:22 wys³ane przez Echnaton » Zapisane

Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: