Choose fontsize:
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Strony: 1 2 »   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Jiddu Krishnamurti  (Przeczytany 13188 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
darlut
Nowy u¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 36

jeste¶my czym¶ wiêcej ni¿ cia³o fizyczne i umys³

Zobacz profil Email
« : Kwiecieñ 13, 2010, 12:21:19 »

Znalaz³em stronê sk±d mo¿na sci±gn±æ ksi±¿ki Krishnamurtiego

http://www.vismaya-maitreya.pl/kundalini_jiddu_krishnamurti_-_ksiazki.html
Echnaton
Aktywny u¿ytkownik
P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 241

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Kwiecieñ 13, 2010, 16:13:43 »

Dziêki darlut za wyrêczenie mnie z za³o¿eniem tego w±tku. Fajne pozycje s± na tej stronce i nawet kilka których nie mam (!).
"Samopoznanie i nowy umys³" robi u mnie za bibliê. Zawsze gdzie¶ go mam w torbie od laptopa. Wystarczy kilka wersów i cz³owiek znowu jest "zreperowany"...

Pozdrawiam

Wolno¶æ daje kolosaln± energiê, intensywno¶æ i ¿ywotno¶æ. Tracicie j± zupe³nie, uznaj±c autorytety profesorów, czy duchowych przywódców. Uczuciowo jeste¶cie sentymentalni, ogromnie przywi±zani do jakiego¶ boga, czy jakiejs osoby. Nie daje to energii poniewa¿ kryje w sobie lêk. - Jiddu Krishnamurti
darlut
Nowy u¿ytkownik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Kwiecieñ 13, 2010, 18:35:38 »

Na zdrowie Echnaton :-)
J.Krishnamurti nauczy³ mnie wa¿no¶ci uwagi.
Podsumowa³ swoj± naukê jako - neti, neti czyli - nie to, nie to.
Cokolwiek wymy¶li umys³, to nie jest TO.
Echnaton
Aktywny u¿ytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Kwiecieñ 13, 2010, 19:21:07 »

...bo to jest obserwator, a nie samo obserwowanie....

" Obserwator jest zbiornikiem tej ca³ej pamiêci, z której wy³ania siê wszelka my¶l. A zatem my¶l nigdy nie jest ¶wie¿a ani wolna. Mo¿e ona tylko marzyæ o wolno¶ci i j± sobie wyobra¿aæ.

Jak obserwowaæ bez obserwatora ? Obserwatora, który jest przesz³o¶ci±, który jest imaginacj± ? Trzymacie siê wyobra¿enia o waszej ¿onie lub mê¿u, mimo ¿e czas up³ywa, ¿e minê³o wiele lat od chwili, kiedy¶cie je stworzyli. Twórc± tych wyobra¿eñ jest w³a¶nie obserwator. Pytamy wiêc: czy mo¿na obserwowaæ ¿onê, mê¿a lub drzewo, nie posiadaj±c wyobra¿eñ i nie uto¿samiaj±c siê z obserwatorem ? Przede wszystkim musicie poznaæ mechanizm kszta³towania wyobra¿eñ. Sk±d sie one bior± ? Je¿eli to zrozumiecie, nigdy ju¿ nie bêdziecie tworzyli wyobra¿eñ i zdo³acie obserwowaæ obserwatora."

Wolno¶æ daje kolosaln± energiê, intensywno¶æ i ¿ywotno¶æ. Tracicie j± zupe³nie, uznaj±c autorytety profesorów, czy duchowych przywódców. Uczuciowo jeste¶cie sentymentalni, ogromnie przywi±zani do jakiego¶ boga, czy jakiejs osoby. Nie daje to energii poniewa¿ kryje w sobie lêk. - Jiddu Krishnamurti
darlut
Nowy u¿ytkownik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Kwiecieñ 22, 2010, 09:56:47 »

Swego czasu we wstêpie ksi±¿ki Jiddu Krishnamurtiego przeczyta³em jako motto fragment z "Fabula Rasa" Edwarda Stachury .By³em tym zaintrygowany i zmobilizowa³o mnie to do przeczytania wszystkiego co napisa³ Stachura.Po latach dowiedzia³em siê o pewnym incydencie ³±cz±cym obie postacie.Otó¿ Stachura by³ kiedy¶ w Stanach na odczycie J.Krishnamurtiego.Jiddu na chwilê musia³ opu¶ciæ aulê a w tym czasie Stachura podj±³ kontynuacjê wyk³adu w tym samym duchu zrozumienia.Zebra³ owacje s³uchaj±cych go studentów !
To co pisa³ Stachura nie jest typow± literatur± o rozwoju duchowym ale podtytu³ Fabula Rasa brzmi 'rzecz o egoizmie' a to ju¿ jest wa¿na wskazówka dla nas wszystkich ;-)
Jest tam m.in wspania³a definicja czym MI£O¦Æ nie jest.
east
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 620

To jest ¶wiat wed³ug Ciebie i wed³ug mnie

« Odpowiedz #5 : Kwiecieñ 22, 2010, 11:55:07 »

To ciekawe. A KTO  wg Jiddu, czy Stachurskiego , definiuje czym co¶ NIE JEST ? Obserwator ?  Przecie¿ obserwator w ogóle nie definiuje niczego co wynika z samej istoty bycia obserwatorem.

..  " wszystkie te istnienia, które Ciê otaczaj± s± w Tobie " naucza   Mooji -  " s± w Twoim umy¶le, s± w  Twojej ¶wiadomo¶ci . Wydaje Ci siê , ¿e patrzysz na inne ludzkie umys³y , ale wszystkie te umys³y egzystuj± w Tobie poniewa¿ Ty jeste¶ tym, który je postrzega. TO JEST ¦WIAT WED£UG CIEBIE "
darlut
Nowy u¿ytkownik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Kwiecieñ 22, 2010, 13:17:10 »

Oni tylko naprowadzaj±.Reszta jest milczeniem,do¶wiadczeniem nie przekazywalnym ;-)
Echnaton
Aktywny u¿ytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Kwiecieñ 22, 2010, 13:19:17 »

He he... Stachura, czyli Stachury, nie Stachurskiego ten to co¶ próbuje ¶piewaæ chyba...

Tak, je¿eli jest mowa o postrzeganie ¶wiata, polityki i tego wszystkiego do czego jako ludzko¶æ d±¿ymy, to mo¿emy oceniaæ to tylko z pozycji obserwatora. Czyli nabytych do¶wiadczeñ i spostrze¿eñ. J. K. czêsto odwo³uje siê do przyk³adów ¿ycia codziennego, aby byæ lepiej zrozumianym.

Piêtro wy¿ej zamie¶ci³em ten cytat:
" Obserwator jest zbiornikiem tej ca³ej pamiêci, z której wy³ania siê wszelka my¶l. A zatem my¶l nigdy nie jest ¶wie¿a ani wolna."

"obserwowane" to mo¿e niezbyt fortunne t³umaczenie, ale nie wiem jak w naszym jêzyku mo¿na by to okre¶liæ inaczej. Juz siê zreszt± przyzwyczai³em i zrozumia³em.

Mo¿e ten fragment troche wyt³umaczy o co chodzi:

" Wed³ug mnie istnieje postrzeganie, które bezpo¶rednio, od razu rozpoznaje prawdê i fa³sz. To bezpo¶rednie rozpoznawanie prawdy i fa³szu jest w nas zdolno¶ci± najwa¿niejsz±, a nie sprytny, przebieg³y intelekt obci±¿ony wiedz± i spaczony przeró¿nymi wp³ywami. Przypuszczam, ¿e niekiedy zdarza³o siê wam bezpo¶rednio dostrzegaæ prawdziwo¶æ jakiego¶ zjawiska czy stwierdzenia, np. prawdziwo¶æ tezy, ¿e swobodnie mo¿e dzia³ac tylko umys³ w nic niezaanga¿owany. Na tym w³a¶nie postrzeganie polega: na widzeniu prawdziwo¶ci czego¶ bezpo¶rednio, bez analizowania, bez rozumowania, bez tych wszystkich zabiegów, które intelekt wynajduje, aby unikn±æ postrzegania. Postrzeganie jest te¿ czym¶ zupe³nie odmiennym od tzw. intuicji, o której mówimy tak ³atwo i niefrasobliwie. Postrzeganie nie ma równie¿ nic wspólnego z do¶wiadczeniem."

Czym jest mi³o¶æ ?:

"Mi³o¶æ, ¶mieræ i ¿ycie s± jednym, nie ró¿nia siê od siebie. Ale my podzielili¶my ¿ycie na czê¶ci, tak samo jak podzielili¶my ziemiê. Mi³o¶æ podzielili¶my na cielesn± i duchow±, przez to rozró¿nienie zapocz±tkowuj±c permanentn± walkê pomiêdzy tym co ziemskie i ¶wiête. Oddzielilismy to co jest od idea³u mi³o¶ci, a w ten sposób nigdy jej nie poznamy. Mi³o¶æ z ca³± pewno¶ci± jest uczuciem integralnym, wolnym od sentymentalizmu, nie znaj±cym intelektualnych podzia³ów i rozró¿nieñ. Mi³o¶æ nie zna potrzeby ci±g³o¶ci. Gdy jednak t± potrzeb± jest ska¿ona, wówczas ga¶nie, umiera, dokonuj± w niej rozk³adu wspomnienia dnia wczorajszego. Aby prawdziwie kochaæ, trzeba umieæ umrzeæ. ¦mieræ i mi³o¶æ to jedno, nie s± to dwa ró¿ne stany. Ale nie poddawajcie siê sugestii moich s³ów, musicie sami siê o tym przekonaæ, musicie odkryæ mi³o¶æ sami dla siebie."

Warto odnosiæ sie do s³ów J.K. w kontek¶cie ca³ej jego filozofii, czyli zachêcam do czytania.

percepcja
Nowy u¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 32

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : Kwiecieñ 22, 2010, 22:13:58 »

@darlut
cyt: Jest tam m.in wspania³a definicja czym MI£O¦Æ nie jest.

Edward Stachura napisa³ te¿ czym jest mi³o¶æ:

"Mi³o¶æ jest bezinteresownym czynieniem mi³o¶ci,
tak jak s³oneczno¶æ jest bezinteresownym promieniowaniem s³oneczno¶ci...."
darlut
Nowy u¿ytkownik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Kwiecieñ 23, 2010, 07:54:56 »

O tak, Edziu to piêkna duszyczka.Napisa³ o wszystkim.Nic sobie nie zostawi³ w zanadrzu
Nauczy³ mnie wa¿no¶ci szczero¶ci !
Strony: 1 2 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: