Choose fontsize:
small
normal
big
large
Forum
Home
Custom
TP
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Strona główna
Pomoc
Search
Zaloguj się
Powitania, Kawiarenka i Hyde Park
>
Hyde Park - inne
>
Serce
Strony:
1
2
3
4
5
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Serce (Przeczytany 41756 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
bou
Aktywny uÂżytkownik
Serce
«
:
Maj 02, 2010, 12:31:06 »
Na naszym forum zgodnie z nazwa duzo rozmawiamy o swietej geometrii, a co za tym idzie matematyce, geometrii, ciagach liczb, figurach, geometrycznych ksztaltach. Z calym szacunkiem Leszek i inni forumowicze, fajne sa te grafiki, jezeli sie w nie wglebimy mozemy dostrzec jakas systematyke, ladne ksztalty ukladajace sie w formy, ale brakuje mi tu czegos...
Cos chcialam powiedziec, ale brakuje mi mysli wiec moze zaczne z innej beczki. Ogladalam ostatnio na TV Kultura rosyjski film "Bialy Bim, czarne ucho". Ci co znaja film lub ksiazke beda wiedziec o co chodzi, ci co nie to pokrotce powiem ze to dramatyczna historia psa, ktory cale serducho oddal swojemu panu i przyjacielowi.
Moze przytocze wypowiedzi z netu dot. tytulu
"Ksi¹¿ka, mimo ¿e nie jest wcale taka m³oda, pozosta³a œwie¿a; mo¿e dlatego, ¿e nawi¹zuje do problemów, które mimo up³ywu lat, ci¹gle istniej¹ i wcale nie s³abn¹. Chodzi mi o to, jak ludzie potrafi¹ byÌ zawistni (nie chcê przytaczaÌ przyk³adów - kto zdecyduje siê przeczytaÌ , sam je odnajdzie).....
Drug¹ stron¹ ksi¹¿ki (a mo¿e pierwsza?) jest oczywiœcie BIM! Jego odwaga, hart ducha, a tak¿e naturalna wiedza i m¹droœÌ wiod³y go poprzez lasy, ³aki, domy ró¿nych ludzi do w³aœciciela , którego ostatecznie nie znalaz³ - poleg³ ... "
"Gdy doszÂłam do momentu,gdzie pÂłatek Âśniegu nie rozpuÂściÂł siĂŞ na psim nosku..wyÂłam jak bĂłbr"
"Ksi¹¿ka jest wspania³a! Najpierw mia³am okazjê przeczytaÌ j¹ w podstawówce w bibliotece, kilka lat temu i dopiero nie dawno zamówi³am swoj¹ na allegro. Koniec jest strasznie wzruszaj¹cy. W ksi¹¿ce opisane s¹ typowe zachowania ludzi: nienawiœÌ, pycha, chciwoœÌ, ale te¿ i niekiedy dobro, chêÌ niesienia pomocy.
Do czego zmierzam, wiekszosc z nas posiada (ala) cos co mozna nazwac poza fizyczna forma "serce" - czyli cala game uczuc, emocji powiazana z wlasnie z wspoloczuwaniem, wspolczuciem i miloscia agape.
Ja osobiscie odczuwam, ze ginie to jakos w eterze. Ja ciagle jestem taka sama, ale swiat wokol mnie sie zmienia i reaguje inaczej na nieszczescie, samotnosc, nieumiejetnosc znalezienia sie w sytuacj, miejscu. Wyglada to tak jakby byla tylko i wylacznie rywalizacja. Ostatnio u mnie dolaczyly sny, wizje, ktore moga zwiastowac niezbyt swietlana przyszlosc dla nas.
Wracajac do tematu, specjalisci od swietej geometrii, moge was prosic aby przelozyc z polskiego na nasze o co chodzi ale nie w geometrii i rysunkach ale przelozeniu na nasze zycie, serce, uczucia? Aby wytlumaczyc sobie to co sie dzieje, bo to ze sie cos dziwnego dzieje nie ma watpliwosci. Ludzie to czuja "w powietrzu". Aby nie bylo za pozno, aby nie ziscila sie jedna z ostatnich scen "folwarku zwierzecego" gdzie zwierzeta patrza na ludzi i na swinie, na swinie i ludzi i nie moga odroznic jednych od drugich - wysilmy sie troche o postarajmy sie wszyscy zrozumiec i sobie pomoc zarowno matematycy jak i humanisci.
Nie wiem, czy w tym natloku moich mysli ktos zrozumial co "mi w duszy gra" , jezeli nie to prosze o pytania - mam wrazenie ze to wazny wstep do tego co wszyscy czujemy.
pozdrawiam forumowiczow
Szewc
Aktywny uÂżytkownik
Odp: Serce
«
Odpowiedz #1 :
Maj 02, 2010, 13:28:37 »
Wspó³odczuwanie < "wspoloczuwaniem" jeœli dobrze odczyta³em> o którym mówisz nazywa siê empati¹.
Czyli jeÂśli dobrze zrozumiaÂłem twojÂą wypowiedÂź to:
Dostrzegasz zanik empatii u ludzi, i narastajÂące zÂło z tego wynikajÂące.
NadziejĂŞ na jej odbudowĂŞ upatrujesz w ÂświĂŞtej geometrii, i jej wpÂływie na ludzi...
JeÂśli daÂło by siĂŞ to wykonac to byÂła by to rewolucja spoÂłeczna na miarĂŞ neolitycznej.
"Nie wymyÂślaj nowych czynnikĂłw jeÂżeli nie istnieje taka potrzeba, a jeÂżeli juÂż, to udowodnij najpierw ich istnienie" - Arystoteles
bou
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #2 :
Maj 02, 2010, 14:04:40 »
moze nie tak doslownie Szewc, ale mniej wiecej wszystko zsprowadza sie do tego, ze skoro mamy serca na pewno nie tylko my ale i zwierzeta, dlaczego jest tyle zla skoro nikt go nie chce? w czym geometria moze nam pomoc aby zrozumiec? gdzies tam wszystko sie zaczyna od serca, od uczuc, jak to jest mozliwe ze wielu z nas ma te uczucia (piwnnismy miec je wszyscy) ale gdzies tam gina. Ktos moze bezdomnego psa czy czlowieka wyrzucic na zimna ulice bez zadnych uczuc, wspolczucia, ot jak stara rekawiczke, inny sie pochyli nad kazdym stwozeniem. SG pokazuje nam piekne wzory w grafice, co mozemy wyniesc z tego i zrozumiec? Bo chyba nie chodzi o to jak ladne diagramy narysujemy, ale o to co wnosi do naszego SERCA? bo podobno przez wibracje przez serce bedziemy mogli wspiac sie do innych wymiarow. Doslownie chodzi o to jak polaczyc teorie z praktyka i ... nie chodzi mi bynajmiej o sadzenie roslin na Boga.
bou
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #3 :
Maj 02, 2010, 14:23:45 »
moze dodam jeszcze tyle, ze to ze liscie koniczyny ukladaja sie w te czy inna forme moze byc wizualnie ok i matematycznie wytlumaczone ok. ale jak to sie ma do nas istot czujacych i wspolodczuwajacych? co w nas zmienia ta wiedza? to ze sa to trojkaty, kolka czy kwadraty? przeciez z puntku widzenia naszych serc, naszych dusz nie ma to zadnego znaczenia. to tak jakby nauczyciel w podstawowce tlumaczyl mi wzor trojkata, i byc pokazuje prawde, ale my chyba nie chcemy bazowac tylko na teorii? byc moze sie myle ale jestem pewna ze jestem w tym odosobniona.
Cos sie z pewnoscia dzieje, nie odczuwam to tylko ja powiedzmy "uswiadomiona" poprzez fora, filmy, grupy dyskusyjne, ale ludzie kompletnie nie majacy nic wspolnego z internetem i taka tematyka. Dlaczego wiec nie mamy sobie pomoc i zrozumiec?
MichaÂł-AnioÂł
Moderator Globalny
Ekspert
Nauka jest tworem mistycznym i irracjonalnym
«
Odpowiedz #4 :
Maj 02, 2010, 14:59:26 »
bou podzielĂŞ siĂŞ z tobÂą mojÂą drogÂą.
Zadawa³em sobie pytania jaki jest cel ¯ycia a brak sensu w rzeczywistoœci mnie otaczaj¹cej pog³êbi³ to zainteresowanie, na pocz¹tku szuka³em odpowiedzi w religii, po zapoznaniu siê z tym tematem zauwa¿y³em zbie¿noœci wiêkszoœci religii w kwestiach fundamentalnych i religijny be³kot niezgodny z niczym w sprawach ego tak to dziœ mogê nazwaÌ.Zmieni³ mi siê lekko œwiatopogl¹d coœ by³o na rzeczy ,ktoœ zada³ sobie wiele trudu by przekazaÌ pewne informacji na wiele tysiêcy lat mo¿emy o nich przeczytaÌ nawet dziœ np Gilgamesz po coœ nasi przodkowie zadali sobie taki trud.
Nastêpny przeskok to fizyka kwantowa,efekt obserwatora ,teoria strun,nieoznaczonoœÌ itp. skierowa³o mnie ku
buddyzmowi ,pojawi³y siê nowe Ÿród³a informacji z pierwszej rêki.Informacje te ³¹czy³y naukê z duchowoœci¹(fizycy i buddyœci mówili o tym samym), Fizykê z metafizyk¹ Arystotelesa.Lecz informacje te nie by³y kompatybilne nie mog³em tego z³o¿yÌ do kupy.
I tu pojawi³ siê Leszek Œwiêta Geometria Informacje jakie tu znalaz³em po³¹czy³y w ca³oœÌ sumê doœwiadczeù jakie naby³em w trakcie mojego ¿ycia,kluczem do tego by³o zrozumienie geometrii przestrzeni i jej pewnej plastycznoœci,(mentalne przejœcie z dwu wymiarów do trzeciego by spróbowaÌ wyobraziÌ sobie czwarty) sposób w jaki wszystko mo¿e ³¹czyÌ siê ze wszystkim, dozna³em pewnego rodzaju szoku ,co zapewne by³o widaÌ w moich pierwszych wypowiedziach.
odpowiadajÂąc na twoje pytanie co nam daje ta wiedza.
Jesteœmy po³¹czeni fizycznie z wszystkim co nas otacza ,nie ¿yjemy w pró¿ni fizycznej, otacza nas z ka¿dej strony materia z która styka siê z ka¿dym atomem twojego cia³a . to s¹ fakty kosmos te¿ nie stanowi doskonalej pustki w zwi¹zku z tym mamy po³¹czenie z ca³y wszechœwiatem, jesteœmy czêœci¹ tej ca³ej przestrzeni, mo¿emy doœwiadczaÌ jeje jak i wp³ywaÌ na jej potencja³.Teoretycznie œwiadomoœÌ przesz³oœci , tu i teraz , oraz przysz³oœci, powinna daÌ nam mo¿liwoœÌ interakcji z rzeczywistoœci¹ ,i w pewnym sensie daje, mo¿esz j¹ kreowaÌ fizycznie jak i psychicznie lecz mo¿liwoœci s¹ znacznie wiêksze ni¿ .
WierzĂŞ w sens eksploracji i poznawania Âżycia, kolekcjonowania wraÂżeĂą, wiedzy i doÂświadczeĂą. Tylko otwarty i swobodny umysÂł jest w stanie odnowiĂŚ Âświat
Szewc
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #5 :
Maj 02, 2010, 15:28:30 »
Bou
Skoro nie aÂż tak Âźle ciĂŞ zrozumiaÂłem to teÂż podzielĂŞ siĂŞ swoimi przemyÂśleniami w tym temacie.
ZacznĂŞ od tego Âże nie wierzĂŞ w istnienie dobra i zÂła, bo wszystko zaleÂży od tego jak siĂŞ patrzy na danÂą rzecz.
Nie odnoszê te¿ swojego dzia³ania do ¿adnej religii, gdy¿ pomijaj¹c ich ró¿nice programowe wszystkich celem jest narzucanie idei ludziom i w³adza nad nimi.
Tak wielki zanik empatii wÂśrĂłd ludzi wedÂług mnie wcale nie wynika z koniunkcji kosmicznych, przepÂływĂłw energii czy takiego lub innego ksztaÂłtu atomu.
Chyba dobrze odda to cytat z jednej z moich ulubionych ksi¹¿ek :
"le wró¿ê waszej rasie, ludzie.Ka¿de rozumne stworzenie na tym œwiecie, gdy popadnie w biedê, nêdzê i nieszczêœcie, zwyk³o kupiÌ siê do pobratymców, bo wœród nich ³atwiej z³y czas przetrwaÌ, bo jeden drugiemu pomaga. A wœród was, ludzi, ka¿dy tylko patrzy, jakby tu na cudzej biedzie zarobiÌ. Gdy g³ód, to nie dzieli siê ¿arcia, tylko najs³abszych siê z¿era. Proceder taki sprawdza siê u wilków, pozwala przetrwaÌ osobnikom najzdrowszym i najsilniejszym. Ale wœród ras rozumnych taka selekcja zazwyczaj pozwala przetrwaÌ i dominowaÌ najwiêkszym skurwysynom. Wnioski i prognozy wyci¹gnijcie sobie sami."
Z czÂłowieka bardzo Âłatwo zrobic potwora. A co gorsza, czĂŞÂśc z nich staje siĂŞ potworami sama z siebie. Po prostu Âłatwiej byc zÂłym niÂż spinac siĂŞ i byc dobrym, skoro Âżycie to nie bajka i rzadko kiedy dobro zwyciĂŞÂża, a zÂło zostaje ukarane. Zazwyczaj to ten zÂły wygrywa, a dobry nic nie dostaje.
Nie Âżebym popieraÂł taki porzÂądek, po prostu nie mogĂŞ go obalic.
"Nie wymyÂślaj nowych czynnikĂłw jeÂżeli nie istnieje taka potrzeba, a jeÂżeli juÂż, to udowodnij najpierw ich istnienie" - Arystoteles
bou
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #6 :
Maj 02, 2010, 16:21:57 »
Cytat: MichaÂł-AnioÂł Maj 02, 2010, 14:59:26
bou podzielĂŞ siĂŞ z tobÂą mojÂą drogÂą.
Zadawa³em sobie pytania jaki jest cel ¯ycia a brak sensu w rzeczywistoœci mnie otaczaj¹cej pog³êbi³ to zainteresowanie, na pocz¹tku szuka³em odpowiedzi w religii, po zapoznaniu siê z tym tematem zauwa¿y³em zbie¿noœci wiêkszoœci religii w kwestiach fundamentalnych i religijny be³kot niezgodny z niczym w sprawach ego tak to dziœ mogê nazwaÌ.Zmieni³ mi siê lekko œwiatopogl¹d coœ by³o na rzeczy ,ktoœ zada³ sobie wiele trudu by przekazaÌ pewne informacji na wiele tysiêcy lat mo¿emy o nich przeczytaÌ nawet dziœ np Gilgamesz po coœ nasi przodkowie zadali sobie taki trud.
Nastêpny przeskok to fizyka kwantowa,efekt obserwatora ,teoria strun,nieoznaczonoœÌ itp. skierowa³o mnie ku
buddyzmowi ,pojawi³y siê nowe Ÿród³a informacji z pierwszej rêki.Informacje te ³¹czy³y naukê z duchowoœci¹(fizycy i buddyœci mówili o tym samym), Fizykê z metafizyk¹ Arystotelesa.Lecz informacje te nie by³y kompatybilne nie mog³em tego z³o¿yÌ do kupy.
I tu pojawi³ siê Leszek Œwiêta Geometria Informacje jakie tu znalaz³em po³¹czy³y w ca³oœÌ sumê doœwiadczeù jakie naby³em w trakcie mojego ¿ycia,kluczem do tego by³o zrozumienie geometrii przestrzeni i jej pewnej plastycznoœci,(mentalne przejœcie z dwu wymiarów do trzeciego by spróbowaÌ wyobraziÌ sobie czwarty) sposób w jaki wszystko mo¿e ³¹czyÌ siê ze wszystkim, dozna³em pewnego rodzaju szoku ,co zapewne by³o widaÌ w moich pierwszych wypowiedziach.
odpowiadajÂąc na twoje pytanie co nam daje ta wiedza.
Jesteœmy po³¹czeni fizycznie z wszystkim co nas otacza ,nie ¿yjemy w pró¿ni fizycznej, otacza nas z ka¿dej strony materia z która styka siê z ka¿dym atomem twojego cia³a . to s¹ fakty kosmos te¿ nie stanowi doskonalej pustki w zwi¹zku z tym mamy po³¹czenie z ca³y wszechœwiatem, jesteœmy czêœci¹ tej ca³ej przestrzeni, mo¿emy doœwiadczaÌ jeje jak i wp³ywaÌ na jej potencja³.Teoretycznie œwiadomoœÌ przesz³oœci , tu i teraz , oraz przysz³oœci, powinna daÌ nam mo¿liwoœÌ interakcji z rzeczywistoœci¹ ,i w pewnym sensie daje, mo¿esz j¹ kreowaÌ fizycznie jak i psychicznie lecz mo¿liwoœci s¹ znacznie wiêksze ni¿ .
Michal-Aniol, zmierzasz do tego ze wszyscy jestesmy ta sama swiadomoscia. ok, i z calym szacunkiem do David Icke i innych ktorzy glosza to teorie, mam takie pytanie jak to mozliwe ze ta sama swiadomosc moze wykopac chorego psa na ulice w mrozna noc bez mrugniecia okiem, a druga pochyla sie nad kazdym stworzeniem potrzebujacym pomocy. Przeciez z drugiej strony Greg Braden mowi jak wazne jest serce i uczucia. Jezeli mozesz odpowiedziec, to przeloz z polskiego na nasze.
MichaÂł-AnioÂł
Moderator Globalny
Ekspert
Nauka jest tworem mistycznym i irracjonalnym
«
Odpowiedz #7 :
Maj 02, 2010, 16:22:55 »
szewc
Problem dotyczy raczej tego czy bardziej czujemy siĂŞ wy indywidualizowani z caÂłoÂści niÂż czĂŞÂściÂą tej caÂłoÂści.RozwĂłj cywilizacyjny miaÂł miejsce wÂłaÂśnie dlatego Âże jednostki zaczĂŞÂły dziaÂłaĂŚ wspĂłlnie na rzecz wspĂłlnego dobra ,dopiero wypaczenie tej idei doprowadziÂło nas do stanu obecnego , ale teÂż dala cywilizacyjnego kopa.
NiewÂątpliwie stoimy na progu wielkich zmian dalszy rozwoju naszej cywilizacji musi zmieniĂŚ kierunek , ze spoÂłecznego punktu widzenia to bĂŞdzie kolejna przemiana.
DokÂąd nas zaprowadzi ? To zaleÂży czy w skali Âświatowej ÂświadomoÂści wygra ego-izm jednostki czy poczucie jednoÂści.
«
Ostatnia zmiana: Maj 02, 2010, 16:48:10 wysłane przez MichaÂł-AnioÂł
»
WierzĂŞ w sens eksploracji i poznawania Âżycia, kolekcjonowania wraÂżeĂą, wiedzy i doÂświadczeĂą. Tylko otwarty i swobodny umysÂł jest w stanie odnowiĂŚ Âświat
Lucyfer
Moderator Globalny
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #8 :
Maj 02, 2010, 16:32:17 »
Cytat: Szewc
Z czÂłowieka bardzo Âłatwo zrobic potwora. A co gorsza, czĂŞÂśc z nich staje siĂŞ potworami sama z siebie. Po prostu Âłatwiej byc zÂłym niÂż spinac siĂŞ i byc dobrym, skoro Âżycie to nie bajka i rzadko kiedy dobro zwyciĂŞÂża, a zÂło zostaje ukarane. Zazwyczaj to ten zÂły wygrywa, a dobry nic nie dostaje.
Nie Âżebym popieraÂł taki porzÂądek, po prostu nie mogĂŞ go obalic.
http://www.youtube.com/v/KIprMBXRz0Q&hl=en_GB&fs=1&
east
Moderator Globalny
Ekspert
To jest Âświat wedÂług Ciebie i wedÂług mnie
«
Odpowiedz #9 :
Maj 02, 2010, 16:38:21 »
bou
napisaÂłaÂś
"Ja osobiscie odczuwam, ze ginie to jakos w eterze. Ja ciagle jestem taka sama, ale swiat wokol mnie sie zmienia i reaguje inaczej na nieszczescie, samotnosc, nieumiejetnosc znalezienia sie w sytuacj, miejscu. Wyglada to tak jakby byla tylko i wylacznie rywalizacja. Ostatnio u mnie dolaczyly sny, wizje, ktore moga zwiastowac niezbyt swietlana przyszlosc dla nas.
Wracajac do tematu, specjalisci od swietej geometrii, moge was prosic aby przelozyc z polskiego na nasze o co chodzi ale nie w geometrii i rysunkach ale przelozeniu na nasze zycie, serce, uczucia? Aby wytlumaczyc sobie to co sie dzieje, bo to ze sie cos dziwnego dzieje nie ma watpliwosci. Ludzie to czuja "w powietrzu". Aby nie bylo za pozno, aby nie ziscila sie jedna z ostatnich scen "folwarku zwierzecego" gdzie zwierzeta patrza na ludzi i na swinie, na swinie i ludzi i nie moga odroznic jednych od drugich - wysilmy sie troche o postarajmy sie wszyscy zrozumiec i sobie pomoc zarowno matematycy jak i humanisci. "
Aby Ci odpowiedzieÌ choÌ po czêœci na Twoje pytanie ( skoro ju¿ cytujemy ulubione ksi¹¿ki ) , zacytujê fragment z tej, któr¹ teraz czytam, a która daje mi wiele inspiracji do umiejscowienia siê w tym œwiecie ...w kontekœcie ŒG
Sekretny Kod
Priya Hemenway
Odkrycie Pitagorasa, ¿e muzyczne dŸwiêki mo¿na wyraziÌ za pomoc¹ proporcji matematycznych, mo¿na rozci¹gn¹Ì na zale¿noœci, które powstaj¹ po zapisaniu tych dŸwiêków w postaci wykresu. Wykres uk³ada siê w kszta³t z³otej spirali. Jeœli przeniesiemy go w przestrzeù trójwymiarow¹ , przyjmuje kszta³t œlimaka z naszego ucha.
Nasza wewnêtrzna równowaga zale¿y od spirali, tak, jak w przypadku kszta³tu i dzia³ania naszych uszu. Podobnie jest w przypadku nieustannie rozwijaj¹cych siê spiral, które utrzymuj¹ ka¿d¹ czêœÌ naszego cia³a w stanie odradzania siê
,
KsztaÂłt embrionu przyjmujemy , kiedy nasze Âżycie rozpoczyna siĂŞ w macicy.
Spirala znajduje siĂŞ teÂż w samym Âśrodku naszego ciaÂła, w jego senie - w
SERCU czÂłowieka
.
Spiralnie zbudowany miĂŞsieĂą, ktĂłrego pulsowanie, poprzez ciÂągÂłe kurczenie siĂŞ i rozprĂŞÂżanie, wysyÂła krew do 100 000 kilometrĂłw naczyĂą krwionoÂśnych "
Co nam daje ta wiedza ? Czy coÂś w Tobie zmienia ?
Nie wiem, bo to Ty sama musisz sobie odpowiedzieÌ na to pytanie. Cz³owiek, jeœli chce mo¿e dostrzec swoj¹ fraktalnoœÌ, wkomponowaÌ poczucie tej fraktalnoœci we fraktalnoœÌ chmur na niebie, albo , poprzez PHIlotaxis, w ca³¹ przyrodê o¿ywion¹ .
JeÂśli zechce .... bo masz takÂą moc, aby otworzyĂŚ oczy i obserwowaĂŚ jednoczeÂśnie biorÂąc w tym wszystkim , co nazywamy Âżyciem, aktywny udziaÂł.
Nie wiem, czy Ci to cokolwiek rozjaÂśniÂło , wiĂŞc moÂże tak opowiem o kilku wydarzeniach z moich ostatnich 24h .
W³aœnie wróci³em z Poznania, gdzie pojecha³em na koncert Gentlemana w hali Areny . Przed koncertem spotkanie z dawno nie widzianymi przyjació³mi. Uœmiech od ucha do ucha, ¿adnych ¿¹daù, ¿adnych oczekiwaù, po prostu .. big hugh ( wielki uœcisk, a "miœ" po naszemu
) . Wielki MIÂŚ , jak gdzieÂś tu jest na forum to opisane , i zmierzone przez Manfreda Clynesa chyba, wyraÂża uczucie serdecznoÂści , ktĂłre zmierzono , Âże oddaje proporcje 1,618 ( przypadek?) . Potem sam koncert - roots reggae , sÂłoneczne rytmy od
SERCA
do
serc
. JakaÂś nieziemska, choĂŚ bardzo ludzka ,
serdeczna
³¹cznoœÌ wzbudza siê w ludzkich
SERCACH
na skutek tej okreœlonej wibracji muzycznej... Przyjaciele, którzy mnie przygarnêli na noc uprawiaj¹ na swoim niewielkim tarasie skalne roœlinki. On jest hodowc¹, ona - architektem. Rozmowa przy œniadaniu o ich pasjach i mojej pasji ( ŒG) - pozornie bez ¿adnych po³¹czeù - ale pojawia siê wielkie ciep³e
serducho
, kiedy okazuje siê, ¿e te roœlinki piêknie siê poprzez filotaksjê wyra¿on¹ ci¹giem fibbonaciego i z³ot¹ proporcj¹ ( spiral¹ ) ³¹cz¹ z klasyczn¹ greck¹ architektur¹ i z ... matematyk¹, a w tle przygrywa sobie klasyczny reggae roots
- muzyka
serc
, jeszcze jedna nasza wspĂłlna pasja.
Podró¿ do domu nie musi byÌ nudna. Czytam ksi¹¿kê Sekretny Kod i trafiam na fragment o fraktalach w którym autor pisze o chmurach, linii brzegowej , o równowadze nieskoùczonoœci ..patrzê za okno i widzê .. œwiêt¹ geometriê na ziemi wœród roœlinnoœci, a i ponad ni¹ - w kszta³cie sk³êbionych chmur.. wracam do lektury i tu¿ przed stacj¹ na której wysiadam czytam jeszcze coœ, co mnie do tej pory "trzyma "
Wiersz
ÂŚwiat harmonijnie zagmatwany,
Gdzie porz¹dek w ró¿noœci panuje,
I gdzie, choÌ wszystko siê ró¿ni,
Wszystko pasuje
Alexander Pope
Moglibyœcie po prostu wzruszyÌ ramionami, ¿e east siê pozytywnie nakrêci³, zaprogramowa³. TAK, bo w³aœnie o to chodzi, o to jak¹ rzeczywistoœÌ postrzegaÌ chcesz. Jak¹ falê dostrze¿esz w chmurach , w muzyce, w b³ysku oka przyjaciela, w tej roœlince, któr¹ mijasz codziennie niemal¿e siê o ni¹ ocieraj¹c - lub te¿ nie dostrze¿esz. ŒG udostêpnia nam wszystkie rozwi¹zania, które nas od wieków otaczaj¹, otulaj¹ z mi³oœci¹ i nawet s¹ w nas samych - niezmienne jak z³ota proporcja. Od nas zale¿y czy to zauwa¿ymy, czy dostroimy siê z t¹ harmoni¹.
Wiesz
bou
, moÂżna drÂżeĂŚ w emocjach o brak serca podszytym strachem nieutulonym , moÂżna
szewc
, Ÿle wró¿yÌ ludzkiej rasie, mo¿na zasilaÌ te wszystkie nieharmoniczne fale , bo one tak¿e tu s¹. S¹ i g³oœno krzycz¹, robi¹c straszny ha³as.
Ale haÂłas ten z ciszy wypÂływa i w niej koĂączy swĂłj Âżywot , a cisza jest harmoniczna , wieczna, niedestruktywna , jest osiÂą wszystkiego - niczym ta cisza w oku cyklonu. Jest ona i w nas samych , w osi naszego ciaÂła - W SERCU, sĂŞk w tym, czy my to dostrzegamy ?
Nic siĂŞ nie zmieni, jeÂśli my sami siĂŞ nie zmienimy. To chyba nie aÂż tak wiele ?
ps.
Lucyfer
Big Up, bracie dla Ciebie za ten filmik. Jeden obraz mówi wiêcej ni¿ tysi¹ce s³ów .
«
Ostatnia zmiana: Maj 02, 2010, 16:49:32 wysłane przez east
»
.. " wszystkie te istnienia, ktĂłre CiĂŞ otaczajÂą sÂą w Tobie " naucza Mooji - " sÂą w Twoim umyÂśle, sÂą w Twojej ÂświadomoÂści . Wydaje Ci siĂŞ , Âże patrzysz na inne ludzkie umysÂły , ale wszystkie te umysÂły egzystujÂą w Tobie poniewaÂż Ty jesteÂś tym, ktĂłry je postrzega. TO JEST ÂŚWIAT WEDÂŁUG CIEBIE "
Strony:
1
2
3
4
5
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
ÂŚWIĂTA GEOMETRIA
=> W TEORII
=> W PRAKTYCE
=> Artyku³y, ksi¹¿ki, filmy, LINKI
Dan Winter i jego ÂŚwiĂŞty Graal
=> TwórczoœÌ Dana Wintera [PL, ENG]
===> Odkrycia innych osĂłb "wspierajÂące" niektĂłre aspekty pracy Dana Wintera
=> WYKÂŁAD: Implozja - sekretna nauka ekstazy i nieÂśmiertelnoÂści
=> PREZENTACJA: WyjaÂśniajÂąc grawitacjĂŞ
=> WYKÂŁAD Purpose of DNA [PL]
=> WYKÂŁAD The EggX Files: Galaktyczna historia DNA [PL]
=> WYKÂŁAD Bliss Practice: Duchowy uÂżytek z energii seksualnej [PL]
=> WYKÂŁAD Fraktalna teoria ÂŚwiadomoÂści, Grawitacji, JĂŞzyka, DNA i Udanej ÂŚmierci... [PL]
=> WYWIAD: Sekret Âżycia i architektura biologiczna
=> WYKÂŁAD: Udana ÂśmierĂŚ i prawdziwa fizyka ÂŚwiĂŞtego Graala
Nassim Haramein, 2012 i... zagadka "obcych"
=> Nassim Haramein - PrzekroczyĂŚ Horyzont ZdarzeĂą
=> SÂłoĂące, UkÂład SÂłoneczny i rok 2012
=> StaroÂżytne cywilizacje i zagadka "obcych"
Kluczem do zrozumienia jest wiedza
=> Kluczem do zrozumienia jest wiedza
=> Fizyka
=> Metafizyka
=> Filozofia
Ró¿ne koncepcje œwiata i cz³owieka
=> Ró¿ne koncepcje cz³owieka i œwiata
=> ŒwiadomoœÌ, percepcja, rozwój wewnêtrzny, tradycje "duchowe"
=> Szmaragdowe Tablice Thota
=> CZYTELNIA - teksty ró¿ne
=> Kreacjonizm i ewolucjonizm
Medycyna komĂłrkowa, Codex Alimentarius, GMO
=> Medycyna komĂłrkowa, Codex Alimentarius, GMO
SOCJOTECHNIKA
=> Socjotechnika
===> Cenzura, Dezinformacja, Agentura w Internecie
Multimedia
=> Multimedia
"Tajne" stowarzyszenia i "teorie spiskowe"
=> "Tajne" stowarzyszenia
=> "Teorie spiskowe"
===> Filmy DAVIDA ICKE'A by Redmuluc - http://davidicke.pl/
=> Nowy PorzÂądek ÂŚwiata w codziennych wiadomoÂściach
=> Globalne ocieplenie - najwiĂŞkszy szwindel?
Powitania, Kawiarenka i Hyde Park
=> Kawiarenka "Pod Gwiazdami" i Powitania :-)
=> KÂącik muzyczny
=> Hyde Park - inne
Sprawy administracyjne, OGÂŁOSZENIA i INICJATYWY SPOÂŁECZNE
=> Sprawy administracyjne - pytania i odpowiedzi
=> INICJATYWY SPOÂŁECZNE
=> OGÂŁOSZENIA
Ładowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|