Choose fontsize:
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Strony: « 1 2 3 4 5 »   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Serce  (Przeczytany 38411 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Szewc
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 113

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Maj 02, 2010, 16:51:23 »

east,
cisza jest harmoniczna , wieczna, niedestruktywna

Cisza jest harmoniczna? Moja pro¶ba rozwiñ swoj± my¶l.

Moj± ciekawo¶c powoduje fakt ¿e s± d¼wiêki harmoniczne i jest te¿ kakofonia z drugiej strony.
Tak samo jak s± liczby dodatnie i ujemne.
Ale jest te¿ zero,
Cisza jest zerem.

Jakie jest zero? jest dodatnie czy ujemne?

"Nie wymy¶laj nowych czynników je¿eli nie istnieje taka potrzeba, a je¿eli ju¿, to udowodnij najpierw ich istnienie" - Arystoteles
Micha³-Anio³
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 669

Nauka jest tworem mistycznym i irracjonalnym

« Odpowiedz #11 : Maj 02, 2010, 16:52:08 »

bou
"zmierzasz do tego ze wszyscy jeste¶my ta sama ¶wiadomo¶ci±"
Niezupe³nie  chodzi otto   raczej ¿e ¿yjemy bez ¶wiadomo¶æ ca³o¶ci.
Je¶li jeste¶ ¶wiadoma ca³o¶ci to potrafisz siê zjednoczyæ choæ trochê z otoczeniem wszak co¶ was ³±czy, je¶li jeste¶ tylko ty, nic na zewn±trz niema dla ciebie emocjonalnej warto¶ci, jeste¶ oddzielona. Ot i wszystko Empatia to identyfikowanie siê z innymi formami ¿ycia.

szewc a mo¿e ty nam odpowiesz ?
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2010, 16:55:14 wys³ane przez Micha³-Anio³ » Zapisane

Wierzê w sens eksploracji i poznawania ¿ycia, kolekcjonowania wra¿eñ, wiedzy i do¶wiadczeñ. Tylko otwarty i swobodny umys³ jest w stanie odnowiæ ¶wiat
Szewc
Aktywny u¿ytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Maj 02, 2010, 17:24:46 »

Micha³-anio³,
Na cudze w±tpliwo¶ci? Nie wiem czy czyta³e¶ moje poprzednie wypowiedzi....

Wiem czym jest dobro i z³o, a ca³a reszta jest zbêdn± nadbudówk± nad t± ¶wiadomo¶ci±... ¦mierc i cierpienie s± równie naturalne jak i ¿ycie. A ja nie czuje siê zbawicielem.
Nie obchodz± mnie losy i cierpienia innych dopóki nie maj± wp³ywu na mnie lub moich bliskich. Owszem odczuwam cierpienia "szarych ludzi" ale g³odne dzieci Etiopii obchodz± mnie tyle co muchy za oknem...

"Nie wymy¶laj nowych czynników je¿eli nie istnieje taka potrzeba, a je¿eli ju¿, to udowodnij najpierw ich istnienie" - Arystoteles
east
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 620

To jest ¶wiat wed³ug Ciebie i wed³ug mnie

« Odpowiedz #13 : Maj 02, 2010, 17:25:32 »

plus i minus maj± swoj± to¿samo¶æ. Tocz± wieczn± "wojnê", jak klub Kolejorz i MKS Pogoñ Ale bez punktu ZERO nie by³oby plusa ani minusa. To od niego bior± swój pocz±tek. Zero jest takim jakby "stilness point" w którym wszystko siê znosi. ¦G w moim rozumieniu wyznacza granicê równowagi - ów "moment przej¶cia" nieskoñczony, fraktalny, jak linia brzegowa , któr± gdy mierzysz w coraz "wiêkszym zoomie"  - otrzymujesz coraz d³u¿sz± i d³u¿sz±.
Je¶li istnieje nie¶miertelno¶æ  to jest ona idealn± równowag± . Z³ot± równowag±. Je¶li istnieje, to jest obecna wszêdzie. Czy pozwolisz sobie j± dostrzec ? .. w gotyku, w przyrodzie, w matematyce, w ... sercu. Jest tu na forum równie¿ s³ów parê o hearth math - matematyce serca, wystarczy poszukaæ.  
Jak to w ogóle mo¿liwe, ¿e "bezduszna" matematyka i pojêcie tak uduchowione jak "serce " mog± byæ ³±czone ? Sprawd¼ sam, rozwa¿ to. Mo¿e akurat znajdziesz w tym równowagê. A dalej to Twój wybór po której stronie "zera" zechcesz siê znale¼æ .. .. a pisz±c TY mam na my¶li tego, który obserwuje - Ciebie jako obserwuj±c±, Pe³n± ¦wiadomo¶æ , a nie ego szukaj±ce we wszystkim to¿samo¶ci.

..  " wszystkie te istnienia, które Ciê otaczaj± s± w Tobie " naucza   Mooji -  " s± w Twoim umy¶le, s± w  Twojej ¶wiadomo¶ci . Wydaje Ci siê , ¿e patrzysz na inne ludzkie umys³y , ale wszystkie te umys³y egzystuj± w Tobie poniewa¿ Ty jeste¶ tym, który je postrzega. TO JEST ¦WIAT WED£UG CIEBIE "
Micha³-Anio³
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #14 : Maj 02, 2010, 17:44:47 »

Szewc
Nie obchodz± mnie losy i cierpienia innych dopóki nie maj± wp³ywu na mnie lub moich bliskich. Owszem odczuwam cierpienia "szarych ludzi" ale g³odne dzieci Etiopii obchodz± mnie tyle co muchy za oknem...

No có¿ .To mo¿e  w³a¶nie  twój problem?

Wiedza musi i¶æ w parze z praktyk±, bo dopóki bêd± siê rozmijaæ, nic w sobie nie zmienimy. Mo¿emy traciæ energiê na walkê z Ko¶cio³em, rz±dem, korporacjami, Reptilianami, ale dopóki w sobie nie dokonamy zmiany i nie zneutralizujemy lêku zawsze na naszej drodze stanie kto¶ – kto wyda nam siê zagro¿eniem. W ka¿dym cz³owieku, w ka¿dej istocie mo¿emy zobaczyæ albo przys³owiow± ciemno¶æ, albo ¶wiat³o, bo ka¿dy ma jedno i drugie. Od nas zale¿y, co zobaczymy i jaki nadamy bieg wydarzeniom. Wiemy, ¿e obserwator wp³ywa na zachowanie cz±stek materialnych. Przenie¶my to na szersz± skalê i odnie¶my do siebie i swojego ¿ycia. Jeste¶my ró¿ni, mamy ró¿ne do¶wiadczenia, ró¿nie my¶limy, bo znajdujemy siê na ró¿nych poziomach rozwoju, a wiêc i rozumienia. Nie znaczy, ¿e nie mo¿emy siê porozumieæ. Jedyne, co nam w tym przeszkadza, to w³a¶nie nasz ¶wiatopogl±d, a to jest rzecz ulotna.
Gdy mamy pewno¶æ, ¿e mamy racjê, zadajmy sobie pytanie: A mo¿e jest inaczej? Dopu¶æmy tak± mo¿liwo¶æ. Przekroczmy poziom umys³owych rozwa¿añ i zanurzmy siê w bezkres istnienia, tam nie ma takich dylematów.

http://jedno.wordpress.com/
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2010, 22:36:12 wys³ane przez Micha³-Anio³ » Zapisane

Wierzê w sens eksploracji i poznawania ¿ycia, kolekcjonowania wra¿eñ, wiedzy i do¶wiadczeñ. Tylko otwarty i swobodny umys³ jest w stanie odnowiæ ¶wiat
MEM HEI SHIN
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 224

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #15 : Maj 02, 2010, 18:05:04 »

Wiem czym jest dobro i z³o, a ca³a reszta jest zbêdn± nadbudówk± nad t± ¶wiadomo¶ci±...

Wiesz czym jest dobro i z³o ?
Czyli wiesz co jest spo³eczn± definicj± na temat istnienia rzeczy.Czego¶ co nie istnieje w obiektywnej rzeczywisto¶ci.
Czyli dzielisz sobie ¶wiat na dwie po³owy - dobro i z³o.

Owszem odczuwam cierpienia "szarych ludzi" ale g³odne dzieci Etiopii obchodz± mnie tyle co muchy za oknem...

Ale mnie obchodz± g³oduj±ce dzieci Etiopi.
Gdy zrozumiesz, ¿e ¿ycie jest jedno i te g³oduj±ce dzieci  s± tak samo nasze dzieci, to uczynisz przeogromny krok naprzód !
Tymczasem nic o tym nie chcesz wiedzieæ.
Nie chcesz nic wiedzieæ, o czym po prostu nie chcesz wiedzieæ.
Wiêc mnie bardzo boli, ¿e to g³oduj±ce dzieci przychodz± i musz± st±d odej¶æ.Mog³yby ¿yæ i cieszyæ siê tym nieocenionym darem jakim jest ¿ycie, ale nie mog± liczyæ od tego ¶wiata nawet na wodê, wiêc
umieraj± z pragnienia....
Wyobra¼ sobie je¶li Cie na to staæ, ¿e Twoje dziecko, le¿y na piasku z wydêtym z g³odu brzuchem, a nad nim klêczy matka, wiedz±c, ¿e za chwile jej dziecko odejdzie.Czy jeste¶ w stanie poczuæ ten ból ? ...!!!
Ale ja go czujê. Bo te tysi±ce dzieci, które umieraj± z g³odu, pragnienia, z nêdzy s± tak samo moimi dzieæmi.

¦wiat potrzebuje nowej wiedzy, dziêki której nauczyliby¶my siê ws³uchiwaæ w ciszê swego serca.....
Leszek
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1391

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #16 : Maj 02, 2010, 21:23:00 »

<a href="http://www.youtube.com/v/JuzyG_noSKU&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1&amp;&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowFullScreen&quot; value=&quot;true&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowscriptaccess&quot; value=&quot;always&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;embed src=&quot;http://www.youtube.com/v/JuzyG_noSKU&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1&amp;&quot; type=&quot;application/x-shockwave-flash&quot; allowscriptaccess=&quot;always&quot; allowfullscreen=&quot;true&quot; width=&quot;480&quot; height=&quot;385&quot;&gt;&lt;/embed&gt;&lt;/object&gt;" target="_blank">http://www.youtube.com/v/JuzyG_noSKU&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1&amp;&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowFullScreen&quot; value=&quot;true&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowscriptaccess&quot; value=&quot;always&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;embed src=&quot;http://www.youtube.com/v/JuzyG_noSKU&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1&amp;&quot; type=&quot;application/x-shockwave-flash&quot; allowscriptaccess=&quot;always&quot; allowfullscreen=&quot;true&quot; width=&quot;480&quot; height=&quot;385&quot;&gt;&lt;/embed&gt;&lt;/object&gt;</a>

Wszystko jest proste...
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2010, 21:26:55 wys³ane przez Leszek » Zapisane

mi³o¶æ rado¶æ piêkno
bou
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 126

« Odpowiedz #17 : Maj 03, 2010, 07:59:00 »

Micha³-anio³,
 Owszem odczuwam cierpienia "szarych ludzi" ale g³odne dzieci Etiopii obchodz± mnie tyle co muchy za oknem...

I moze to jest odpowiedz na pytanie dlaczego tak wazna jest dla ciebie struktura panstwa. Jest takie powiedzenie co dajesz do dostajesz, albo do ciebie wraca. Jezeli w trudnych chwilach nie pojawia sie ludzie, ktorzy z serca chca pomoc trzeba zdac sie na osrodki pomocy spolecznej powolane ustawa. Jakby panstwa nie bylo nie zostalo by nic.
Moze warto sie nad tym zastanowic?
Szewc
Aktywny u¿ytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #18 : Maj 03, 2010, 11:42:17 »

MHS,
W ogóle nie dzielê ¶wiata na dobry i z³y.
¦wiat jest szary, pozbawiony jakiegokolwiek z³a czy dobra, on po prostu robi swoje.
A to tylko nam siê wydaje ¿e jak kto¶ siê zabije na drzewie przy drodze rosn±cym o jest to wina drzewa, ale to nie jest prawda tylko nasze odczucie, nie drzewo zabija tylko ludzka g³upota.

Mówisz o bólu jaki odczuwasz widz±c matkê nad umieraj±cym dzieckiem... Ale postaw siê w tej sytuacji, sprowadzasz dziecko na ¶wiat w sytuacji kiedy jedzenia nie starcza dla ciebie a co dopiero dla dwojga.
To nie ¶wiat jest winny temu ¿e to dziecko umrze na twoich rêkach, tylko ty sam, ty bo nie potrafi³e¶ nad sob± zapanowac, brak³o ci rozs±dku.Taka ¶mierc jest tragedi± dla matki, ale jest te¿ kar± za jej g³upotê.

bou,
pañstwo nie dlatego jest wa¿ne ¿e zapewnia opiekê...
Przecie¿ instytucje pomocy spo³ecznej mog± istniec niezale¿nie od pañstwa.
Wa¿ne jest dla mnie dlatego ¿e jest gwarantem stabilno¶ci, ale przede wszystkim rozwoju.
Wyobra¼ sobie o ile bardziej ciê¿kie by by³o twoje ¿ycie gdyby nie by³o szpitali, policji, stra¿y po¿arnej, a nawet dróg.
Dobrze widac to na przyk³adzie historii, ¿e bardzie zaawansowane spo³eczeñstwa istnia³y tylko tam gdzie by³a silna instytucja pañstwa.

Micha³-Anio³
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #19 : Maj 03, 2010, 12:12:03 »

Je¶li w codziennych kontaktach zostaniemy zagadniêci przez jednego z wielu ludzi, którzy wszystko chcieliby wiedzieæ, niczego jednak nie chc± siê uczyæ, o dalsze istnienie po ¶mierci, najstosowniejsz±, a tak¿e najw³a¶ciwsz± na razie odpowiedzi± bêdzie stwierdzenie: „Po swej ¶mierci bêdziesz tym, czym by³e¶ przed swym urodzeniem".
Sceny naszego ¿ycia podobne s± do obrazków w masywnej mozaice, które z bliska nie robi± wra¿enia; trzeba stan±æ od nich z dala, aby oceniæ ich piêkno. St±d te¿ osi±gn±æ co¶ upragnionego znaczy to wykryæ, i¿ to tylko marno¶æ - ¿yjemy wiêc zawsze w oczekiwaniu czego¶ lepszego, i to czêsto zarazem w pe³nej ¿alu têsknocie za minionym. Rzeczy tera¼niejsze natomiast przyjmujemy w poczuciu tymczasowo¶ci, uwa¿aj±c je za nic innego,jak tylko drogê do celu.
METAFIZYKA ¯YCIA I ¦MIERCI
Artur Schopenhauer
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2010, 12:17:38 wys³ane przez Micha³-Anio³ » Zapisane

Strony: « 1 2 3 4 5 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: