Choose fontsize:
small
normal
big
large
Forum
Home
Custom
TP
Witamy,
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Strona g³ówna
Pomoc
Search
Zaloguj siê
Powitania, Kawiarenka i Hyde Park
>
Hyde Park - inne
>
Serce
Strony:
«
1
2
3
4
5
»
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Serce (Przeczytany 38411 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Szewc
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 113
Odp: Serce
«
Odpowiedz #10 :
Maj 02, 2010, 16:51:23 »
east,
cisza jest harmoniczna , wieczna, niedestruktywna
Cisza jest harmoniczna? Moja pro¶ba rozwiñ swoj± my¶l.
Moj± ciekawo¶c powoduje fakt ¿e s± d¼wiêki harmoniczne i jest te¿ kakofonia z drugiej strony.
Tak samo jak s± liczby dodatnie i ujemne.
Ale jest te¿ zero,
Cisza jest zerem.
Jakie jest zero? jest dodatnie czy ujemne?
"Nie wymy¶laj nowych czynników je¿eli nie istnieje taka potrzeba, a je¿eli ju¿, to udowodnij najpierw ich istnienie" - Arystoteles
Micha³-Anio³
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 669
Nauka jest tworem mistycznym i irracjonalnym
«
Odpowiedz #11 :
Maj 02, 2010, 16:52:08 »
bou
"zmierzasz do tego ze wszyscy jeste¶my ta sama ¶wiadomo¶ci±"
Niezupe³nie chodzi otto
raczej ¿e ¿yjemy bez ¶wiadomo¶æ ca³o¶ci.
Je¶li jeste¶ ¶wiadoma ca³o¶ci to potrafisz siê zjednoczyæ choæ trochê z otoczeniem wszak co¶ was ³±czy, je¶li jeste¶ tylko ty, nic na zewn±trz niema dla ciebie emocjonalnej warto¶ci, jeste¶ oddzielona. Ot i wszystko Empatia to identyfikowanie siê z innymi formami ¿ycia.
szewc a mo¿e ty nam odpowiesz ?
«
Ostatnia zmiana: Maj 02, 2010, 16:55:14 wys³ane przez Micha³-Anio³
»
Wierzê w sens eksploracji i poznawania ¿ycia, kolekcjonowania wra¿eñ, wiedzy i do¶wiadczeñ. Tylko otwarty i swobodny umys³ jest w stanie odnowiæ ¶wiat
Szewc
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #12 :
Maj 02, 2010, 17:24:46 »
Micha³-anio³,
Na cudze w±tpliwo¶ci? Nie wiem czy czyta³e¶ moje poprzednie wypowiedzi....
Wiem czym jest dobro i z³o, a ca³a reszta jest zbêdn± nadbudówk± nad t± ¶wiadomo¶ci±... ¦mierc i cierpienie s± równie naturalne jak i ¿ycie. A ja nie czuje siê zbawicielem.
Nie obchodz± mnie losy i cierpienia innych dopóki nie maj± wp³ywu na mnie lub moich bliskich. Owszem odczuwam cierpienia "szarych ludzi" ale g³odne dzieci Etiopii obchodz± mnie tyle co muchy za oknem...
"Nie wymy¶laj nowych czynników je¿eli nie istnieje taka potrzeba, a je¿eli ju¿, to udowodnij najpierw ich istnienie" - Arystoteles
east
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 620
To jest ¶wiat wed³ug Ciebie i wed³ug mnie
«
Odpowiedz #13 :
Maj 02, 2010, 17:25:32 »
plus i minus maj± swoj± to¿samo¶æ. Tocz± wieczn± "wojnê", jak klub Kolejorz i MKS Pogoñ
Ale bez punktu ZERO nie by³oby plusa ani minusa. To od niego bior± swój pocz±tek. Zero jest takim jakby "stilness point" w którym wszystko siê znosi. ¦G w moim rozumieniu wyznacza granicê równowagi - ów "moment przej¶cia" nieskoñczony, fraktalny, jak linia brzegowa , któr± gdy mierzysz w coraz "wiêkszym zoomie" - otrzymujesz coraz d³u¿sz± i d³u¿sz±.
Je¶li istnieje nie¶miertelno¶æ to jest ona idealn± równowag± . Z³ot± równowag±. Je¶li istnieje, to jest obecna wszêdzie. Czy pozwolisz sobie j± dostrzec ? .. w gotyku, w przyrodzie, w matematyce, w ... sercu. Jest tu na forum równie¿ s³ów parê o hearth math - matematyce serca, wystarczy poszukaæ.
Jak to w ogóle mo¿liwe, ¿e "bezduszna" matematyka i pojêcie tak uduchowione jak "serce " mog± byæ ³±czone ? Sprawd¼ sam, rozwa¿ to. Mo¿e akurat znajdziesz w tym równowagê. A dalej to Twój wybór po której stronie "zera" zechcesz siê znale¼æ .. .. a pisz±c TY mam na my¶li tego, który obserwuje - Ciebie jako obserwuj±c±, Pe³n± ¦wiadomo¶æ , a nie ego szukaj±ce we wszystkim to¿samo¶ci.
.. " wszystkie te istnienia, które Ciê otaczaj± s± w Tobie " naucza Mooji - " s± w Twoim umy¶le, s± w Twojej ¶wiadomo¶ci . Wydaje Ci siê , ¿e patrzysz na inne ludzkie umys³y , ale wszystkie te umys³y egzystuj± w Tobie poniewa¿ Ty jeste¶ tym, który je postrzega. TO JEST ¦WIAT WED£UG CIEBIE "
Micha³-Anio³
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #14 :
Maj 02, 2010, 17:44:47 »
Szewc
Nie obchodz± mnie losy i cierpienia innych dopóki nie maj± wp³ywu na mnie lub moich bliskich. Owszem odczuwam cierpienia "szarych ludzi" ale g³odne dzieci Etiopii obchodz± mnie tyle co muchy za oknem...
No có¿ .To mo¿e w³a¶nie twój problem?
Wiedza musi i¶æ w parze z praktyk±, bo dopóki bêd± siê rozmijaæ, nic w sobie nie zmienimy. Mo¿emy traciæ energiê na walkê z Ko¶cio³em, rz±dem, korporacjami, Reptilianami, ale dopóki w sobie nie dokonamy zmiany i nie zneutralizujemy lêku zawsze na naszej drodze stanie kto¶ – kto wyda nam siê zagro¿eniem. W ka¿dym cz³owieku, w ka¿dej istocie mo¿emy zobaczyæ albo przys³owiow± ciemno¶æ, albo ¶wiat³o, bo ka¿dy ma jedno i drugie. Od nas zale¿y, co zobaczymy i jaki nadamy bieg wydarzeniom. Wiemy, ¿e obserwator wp³ywa na zachowanie cz±stek materialnych. Przenie¶my to na szersz± skalê i odnie¶my do siebie i swojego ¿ycia. Jeste¶my ró¿ni, mamy ró¿ne do¶wiadczenia, ró¿nie my¶limy, bo znajdujemy siê na ró¿nych poziomach rozwoju, a wiêc i rozumienia. Nie znaczy, ¿e nie mo¿emy siê porozumieæ. Jedyne, co nam w tym przeszkadza, to w³a¶nie nasz ¶wiatopogl±d, a to jest rzecz ulotna.
Gdy mamy pewno¶æ, ¿e mamy racjê, zadajmy sobie pytanie: A mo¿e jest inaczej? Dopu¶æmy tak± mo¿liwo¶æ. Przekroczmy poziom umys³owych rozwa¿añ i zanurzmy siê w bezkres istnienia, tam nie ma takich dylematów.
http://jedno.wordpress.com/
«
Ostatnia zmiana: Maj 02, 2010, 22:36:12 wys³ane przez Micha³-Anio³
»
Wierzê w sens eksploracji i poznawania ¿ycia, kolekcjonowania wra¿eñ, wiedzy i do¶wiadczeñ. Tylko otwarty i swobodny umys³ jest w stanie odnowiæ ¶wiat
MEM HEI SHIN
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 224
«
Odpowiedz #15 :
Maj 02, 2010, 18:05:04 »
Cytat: Szewc Maj 02, 2010, 17:24:46
Wiem czym jest dobro i z³o, a ca³a reszta jest zbêdn± nadbudówk± nad t± ¶wiadomo¶ci±...
Wiesz czym jest dobro i z³o ?
Czyli wiesz co jest spo³eczn± definicj± na temat istnienia rzeczy.Czego¶ co nie istnieje w obiektywnej rzeczywisto¶ci.
Czyli dzielisz sobie ¶wiat na dwie po³owy - dobro i z³o.
Owszem odczuwam cierpienia "szarych ludzi" ale g³odne dzieci Etiopii obchodz± mnie tyle co muchy za oknem...
Ale mnie obchodz± g³oduj±ce dzieci Etiopi.
Gdy zrozumiesz, ¿e ¿ycie jest jedno i te g³oduj±ce dzieci s± tak samo nasze dzieci, to uczynisz przeogromny krok naprzód !
Tymczasem nic o tym nie chcesz wiedzieæ.
Nie chcesz nic wiedzieæ, o czym po prostu nie chcesz wiedzieæ.
Wiêc mnie bardzo boli, ¿e to g³oduj±ce dzieci przychodz± i musz± st±d odej¶æ.Mog³yby ¿yæ i cieszyæ siê tym nieocenionym darem jakim jest ¿ycie, ale nie mog± liczyæ od tego ¶wiata nawet na wodê, wiêc
umieraj± z pragnienia....
Wyobra¼ sobie je¶li Cie na to staæ, ¿e Twoje dziecko, le¿y na piasku z wydêtym z g³odu brzuchem, a nad nim klêczy matka, wiedz±c, ¿e za chwile jej dziecko odejdzie.Czy jeste¶ w stanie poczuæ ten ból ? ...!!!
Ale ja go czujê. Bo te tysi±ce dzieci, które umieraj± z g³odu, pragnienia, z nêdzy s± tak samo moimi dzieæmi.
¦wiat potrzebuje nowej wiedzy, dziêki której nauczyliby¶my siê ws³uchiwaæ w ciszê swego serca.....
Leszek
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1391
«
Odpowiedz #16 :
Maj 02, 2010, 21:23:00 »
http://www.youtube.com/v/JuzyG_noSKU&hl=pl_PL&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/JuzyG_noSKU&hl=pl_PL&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>
Wszystko jest proste...
«
Ostatnia zmiana: Maj 02, 2010, 21:26:55 wys³ane przez Leszek
»
mi³o¶æ
rado¶æ
piêkno
bou
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 126
«
Odpowiedz #17 :
Maj 03, 2010, 07:59:00 »
Micha³-anio³,
Owszem odczuwam cierpienia "szarych ludzi" ale g³odne dzieci Etiopii obchodz± mnie tyle co muchy za oknem...
I moze to jest odpowiedz na pytanie dlaczego tak wazna jest dla ciebie struktura panstwa. Jest takie powiedzenie co dajesz do dostajesz, albo do ciebie wraca. Jezeli w trudnych chwilach nie pojawia sie ludzie, ktorzy z serca chca pomoc trzeba zdac sie na osrodki pomocy spolecznej powolane ustawa. Jakby panstwa nie bylo nie zostalo by nic.
Moze warto sie nad tym zastanowic?
Szewc
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #18 :
Maj 03, 2010, 11:42:17 »
MHS,
W ogóle nie dzielê ¶wiata na dobry i z³y.
¦wiat jest szary, pozbawiony jakiegokolwiek z³a czy dobra, on po prostu robi swoje.
A to tylko nam siê wydaje ¿e jak kto¶ siê zabije na drzewie przy drodze rosn±cym o jest to wina drzewa, ale to nie jest prawda tylko nasze odczucie, nie drzewo zabija tylko ludzka g³upota.
Mówisz o bólu jaki odczuwasz widz±c matkê nad umieraj±cym dzieckiem... Ale postaw siê w tej sytuacji, sprowadzasz dziecko na ¶wiat w sytuacji kiedy jedzenia nie starcza dla ciebie a co dopiero dla dwojga.
To nie ¶wiat jest winny temu ¿e to dziecko umrze na twoich rêkach, tylko ty sam, ty bo nie potrafi³e¶ nad sob± zapanowac, brak³o ci rozs±dku.Taka ¶mierc jest tragedi± dla matki, ale jest te¿ kar± za jej g³upotê.
bou,
pañstwo nie dlatego jest wa¿ne ¿e zapewnia opiekê...
Przecie¿ instytucje pomocy spo³ecznej mog± istniec niezale¿nie od pañstwa.
Wa¿ne jest dla mnie dlatego ¿e jest gwarantem stabilno¶ci, ale przede wszystkim rozwoju.
Wyobra¼ sobie o ile bardziej ciê¿kie by by³o twoje ¿ycie gdyby nie by³o szpitali, policji, stra¿y po¿arnej, a nawet dróg.
Dobrze widac to na przyk³adzie historii, ¿e bardzie zaawansowane spo³eczeñstwa istnia³y tylko tam gdzie by³a silna instytucja pañstwa.
Micha³-Anio³
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #19 :
Maj 03, 2010, 12:12:03 »
Je¶li w codziennych kontaktach zostaniemy zagadniêci przez jednego z wielu ludzi, którzy wszystko chcieliby wiedzieæ, niczego jednak nie chc± siê uczyæ, o dalsze istnienie po ¶mierci, najstosowniejsz±, a tak¿e najw³a¶ciwsz± na razie odpowiedzi± bêdzie stwierdzenie: „Po swej ¶mierci bêdziesz tym, czym by³e¶ przed swym urodzeniem".
Sceny naszego ¿ycia podobne s± do obrazków w masywnej mozaice, które z bliska nie robi± wra¿enia; trzeba stan±æ od nich z dala, aby oceniæ ich piêkno. St±d te¿ osi±gn±æ co¶ upragnionego znaczy to wykryæ, i¿ to tylko marno¶æ - ¿yjemy wiêc zawsze w oczekiwaniu czego¶ lepszego, i to czêsto zarazem w pe³nej ¿alu têsknocie za minionym. Rzeczy tera¼niejsze natomiast przyjmujemy w poczuciu tymczasowo¶ci, uwa¿aj±c je za nic innego,jak tylko drogê do celu.
METAFIZYKA ¯YCIA I ¦MIERCI
Artur Schopenhauer
«
Ostatnia zmiana: Maj 03, 2010, 12:17:38 wys³ane przez Micha³-Anio³
»
Strony:
«
1
2
3
4
5
»
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
¦WIÊTA GEOMETRIA
=> W TEORII
=> W PRAKTYCE
=> Artyku³y, ksi±¿ki, filmy, LINKI
Dan Winter i jego ¦wiêty Graal
=> Twórczo¶æ Dana Wintera [PL, ENG]
===> Odkrycia innych osób "wspieraj±ce" niektóre aspekty pracy Dana Wintera
=> WYK£AD: Implozja - sekretna nauka ekstazy i nie¶miertelno¶ci
=> PREZENTACJA: Wyja¶niaj±c grawitacjê
=> WYK£AD Purpose of DNA [PL]
=> WYK£AD The EggX Files: Galaktyczna historia DNA [PL]
=> WYK£AD Bliss Practice: Duchowy u¿ytek z energii seksualnej [PL]
=> WYK£AD Fraktalna teoria ¦wiadomo¶ci, Grawitacji, Jêzyka, DNA i Udanej ¦mierci... [PL]
=> WYWIAD: Sekret ¿ycia i architektura biologiczna
=> WYK£AD: Udana ¶mieræ i prawdziwa fizyka ¦wiêtego Graala
Nassim Haramein, 2012 i... zagadka "obcych"
=> Nassim Haramein - Przekroczyæ Horyzont Zdarzeñ
=> S³oñce, Uk³ad S³oneczny i rok 2012
=> Staro¿ytne cywilizacje i zagadka "obcych"
Kluczem do zrozumienia jest wiedza
=> Kluczem do zrozumienia jest wiedza
=> Fizyka
=> Metafizyka
=> Filozofia
Ró¿ne koncepcje ¶wiata i cz³owieka
=> Ró¿ne koncepcje cz³owieka i ¶wiata
=> ¦wiadomo¶æ, percepcja, rozwój wewnêtrzny, tradycje "duchowe"
=> Szmaragdowe Tablice Thota
=> CZYTELNIA - teksty ró¿ne
=> Kreacjonizm i ewolucjonizm
Medycyna komórkowa, Codex Alimentarius, GMO
=> Medycyna komórkowa, Codex Alimentarius, GMO
SOCJOTECHNIKA
=> Socjotechnika
===> Cenzura, Dezinformacja, Agentura w Internecie
Multimedia
=> Multimedia
"Tajne" stowarzyszenia i "teorie spiskowe"
=> "Tajne" stowarzyszenia
=> "Teorie spiskowe"
===> Filmy DAVIDA ICKE'A by Redmuluc - http://davidicke.pl/
=> Nowy Porz±dek ¦wiata w codziennych wiadomo¶ciach
=> Globalne ocieplenie - najwiêkszy szwindel?
Powitania, Kawiarenka i Hyde Park
=> Kawiarenka "Pod Gwiazdami" i Powitania :-)
=> K±cik muzyczny
=> Hyde Park - inne
Sprawy administracyjne, OG£OSZENIA i INICJATYWY SPO£ECZNE
=> Sprawy administracyjne - pytania i odpowiedzi
=> INICJATYWY SPO£ECZNE
=> OG£OSZENIA
£adowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|