Choose fontsize:
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Strony: « 1 2 3 4 5   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Serce  (Przeczytany 38419 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
east
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 620

To jest ¶wiat wed³ug Ciebie i wed³ug mnie

« Odpowiedz #40 : Maj 04, 2010, 13:24:52 »

Wybacz MHS , ¿e nie spe³ni³em Twoich pok³adanych we mnie nadziei. Wiem , ¿e zamiast jednego czo³gu mogliby¶my wy¿ywiæ wiele afrykañskich dzieci. My¶lisz, ¿e tego nie wiem ?  I co TY z tym zrobisz, co zrobi z tym Credo Mutwa ?  Czo³gi istniej± , istnieje g³ód i ¶mieræ w Afryce. To wiadomo od dawna, wszyscy to wiedz± i co ?
I nic.
Rozdzieramy szaty, ogarnia nas rozpacz, mo¿e nawet nienawi¶æ siê rodzi w sercu na niesprawiedliwo¶æ dziejow± i szukamy winnych wszêdzie, nawet w tych, których do tej pory uwa¿ali¶my za przyjació³ ( Twój gro¼ny post "wojowniku ¶wiat³a").  Nawet , kiedy wydaje siê, ¿e ju¿ co¶ siê dzieje, kiedy w  chwilach uniesienia serca powstaj± koncerty typu Live Aid - przemijaj± one i po krótkotrwa³ym zrywie dalej nic siê nie zmienia.

My¶lisz, ¿e to ilo¶æ ¶rodków jest zbawieniem dla Afryki ? Ja uwa¿am, ¿e to tylko mydlenie oczu. Sposób dystrybucji dóbr na to nie pozwala. Zestawiasz tylko bilans po prawej i po lewej stronie nie bior±c pod uwagê zupe³nie logistyki. Bo o tym siê nie mówi, bo to jakby ma³o istotne jest, to nie szokuje, a tak na prawdê dopiero brak tej dystrybucji jest okradaniem Afryki.
Nie wiem ile tej pomocy materialnej by¶my nie chcieli wpompowaæ w Afrykê to nie pomo¿emy tamtejszym ludziom, bo System w którym tkwimy na to nie jest przygotowany. Co wiêcej, mami±c Afrykê górami dolarów - robimy tym biednym ludziom krzywdê. Wzbudzamy w nich postawê oczekiwania na z³oty deszcz, który im przecie¿ obiecano. Ale on nigdy nie nadchodzi. A spirala oczekiwañ ro¶nie, rosn± potrzeby, które nigdy nie s± zaspokojone.
Mo¿esz sobie mnie tu besztaæ za brak serca, za zimne kalkulacje itd. Mo¿emy wskazaæ winnych i krzyczeæ na nich a¿ do zdarcia garde³, ale w ten sposób nie zmienimy  sytuacji, która jest od dziesiêcioleci. Nie widzisz tego ? Wielu przed Tob± p³aka³o z rozpaczy, oskar¿a³o i gromi³o ,  dar³o serce na dwoje - czy zmieni³o siê co¶ ? NIC
Wiêc mo¿e przestañmy lamentowaæ i szukaæ dooko³a winnych. Ka¿dy jest winny, ale to nic nie zmienia, wiêc musi byæ inny sposób, inne wyj¶cie.
Tak, jak pisa³em - Afryka ma wiele bogactw naturalnych i ma wodê, ale brakuje tam zwyk³ej wiedzy jak sobie samemu poradziæ.
Jedyna akcja, któr± wspieram to Polska Akcja Humanitarna , która za zebrane w Polsce pieni±dze jedzie do Afryki i buduje studnie.
Zdziwi³by¶ siê co oznacza brak studni na jakim¶ terenie . To nie tylko susza i g³ód , ale dyskryminacja i wojny o ten najcenniejszy dar natury. Ludzie bij± siê o wodê, dos³ownie. Na stronach PAH czyta³em, ¿e lokalizacja studni uzgadniana jest z miejscowymi , w porozumieniu z s±siadami . Ustalane s± przysz³e zasady korzystania z ujêæ wody w oparciu o wspó³pracê , a nie wojnê. Jedna studnia organizuje lokalne ¿ycie. Wokó³ studni koncentruj±  siê ludzie, a wiêc równie¿ ludzka uwaga i m±dro¶æ. Woda staje siê ¼ród³em pokoju, a nie wojny. Czy mo¿e byæ inaczej, skoro ka¿dy cz³owiek zawiera w sobie 70% wody ?
Moim zdaniem od pocz±tku powinno siê zwróciæ uwagê na jako¶æ i harmoniczno¶æ tej wody . Mo¿e to kolejny krok. Do tego konieczna jest ¶wiadomo¶æ tego czym tak na prawdê jest woda. To jest kwestia wiedzy , a nie pieniêdzy. 

Jak w powy¿szym przyk³adzie uwa¿am, ¿e ubóstwo Afryki wynika równie¿ z nieumiejêtno¶ci transformacji rzeczywisto¶ci przy okazji otrzymywanej pomocy. Tej prawdziwej pomocy dotycz±cej wiedzy, konstruktywnej spo³ecznie pomocy. Afryka wolna to Afryka niezale¿na, moim zdaniem, od zewnêtrznych darowizn. To mia³em g³ównie na my¶li pisz±c poprzedniego posta, który Ciebie tak zbulwersowa³.

pozdrawiam
Zimny East

ps. a propos prawd historycznych o Afryce. By³ sobie kiedy¶ taki Pan ,Marcus Garvey, który usi³owa³ zjednoczyæ Afrykê pod has³em Africa Unite. Dzia³a³ u podstaw, ekonomicznie, otworzy³ afrykañskie linie ¿eglugowe. Niestety, pozosta³y po nim tylko p³omienne przemowy , które nieraz mia³y zabarwienie rasistowskie ( czytaj - przeciwko bia³emu cz³owiekowi ). Sen o zjednoczeniu Afryki PRZECIWKO bia³ym, który WYWY¯SZA£ czarnych mieszkañców Afryki nie móg³ siê po prostu zi¶ciæ, bo nie têdy droga.
« Ostatnia zmiana: Maj 04, 2010, 13:35:55 wys³ane przez east » Zapisane

..  " wszystkie te istnienia, które Ciê otaczaj± s± w Tobie " naucza   Mooji -  " s± w Twoim umy¶le, s± w  Twojej ¶wiadomo¶ci . Wydaje Ci siê , ¿e patrzysz na inne ludzkie umys³y , ale wszystkie te umys³y egzystuj± w Tobie poniewa¿ Ty jeste¶ tym, który je postrzega. TO JEST ¦WIAT WED£UG CIEBIE "
tijavar
Go¶æ
« Odpowiedz #41 : Maj 04, 2010, 13:59:12 »

Ta "czarna rozpacz" wdziera siê w Wasze ¿ycia coraz szerszymi strumieniami. Odetnijcie jej drogê zanim spowoduje wiêksze szkody w Waszych sercach. Zamiast ogl±daæ siê na swoich towarzyszy, przyjrzyjcie siê sobie. Na zewn±trz rz±dzi has³o divide et empera, ale wewn±trz nas ma panowaæ JEDNO¦Æ. To jest miejsce, z którego wywodzi siê NASZA SI£A. Pozdrawiam mobilizuj±co.
Micha³-Anio³
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 669

Nauka jest tworem mistycznym i irracjonalnym

« Odpowiedz #42 : Maj 04, 2010, 16:50:42 »

Zamiast siê k³óciæ budujcie, wszyscy wiemy ¿e sprawy wygl±daj± ¼le, lecz czy to powód by nic nie robiæ?Nie wrêcz przeciwnie trzeba poszukaæ innych mo¿liwo¶ci,¿ycie stawia przed nami ró¿ne wyzwania,wiêkszo¶æ machnie rêk± na te muchy za szyb± lecz s± tacy coraz liczniejsi którzy znajd± sposób by pomóc innym, bo wbrew pozorom pomagaj± sobie.

Wierzê w sens eksploracji i poznawania ¿ycia, kolekcjonowania wra¿eñ, wiedzy i do¶wiadczeñ. Tylko otwarty i swobodny umys³ jest w stanie odnowiæ ¶wiat
MEM HEI SHIN
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 224

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #43 : Maj 04, 2010, 17:05:14 »

My¶lisz, ¿e to ilo¶æ ¶rodków jest zbawieniem dla Afryki ? Ja uwa¿am, ¿e to tylko mydlenie oczu.

A to ciekawe masz pogl±dy ? Tylko, kto Ci takich rzeczy naopowiada³ i w nie uwierzy³e¶. Albo po prostu sam konfabulujesz ?
Nie zada³e¶ sobie trudu podejrzewam, aby siê zaznajomiæ z podstawow± problematyk± w temacie.

W zwi±zku z tym przytoczê cytat ze strony Instytutu Polityki ¯ywno¶ci i Rozwoju :

Cytat :

''Szacuje siê, ¿e oko³o 800 milionów ludzi na ¶wiecie cierpi g³ód i niedo¿ywienie. Ka¿dego roku jedna setna z nich umiera z tego powodu.
Jednak bardzo czêsto wystarczy kilka prostych warunków, aby ludzie biedni mogli  samodzielnie wytwarzaæ wystarczaj±c± dla siebie ilo¶æ po¿ywienia. Potrzebuj± oni  nasion, prostych narzêdzi i dostêpu do wody. Niezwykle pomocne bywaj±  drobne usprawnienia techniki upraw i  przechowywania ¿ywno¶ci.
Wielu specjalistów  twierdzi, ¿e jedn± z metod zmniejszenia  problemu g³odu jest te¿ podstawowa edukacja. A wiêc szanse przerwania  zaklêtego krêgu ubóstwa i ¶mierci nie wymagaj± niebotycznych nak³adów''.

No i co ?

Wiêc nie pisz tu takich bzdur, ¿e ilo¶æ ¶rodków dla Afryki ( czy innych krajów), to mydlenie oczu, bo sam sobie mydlisz oczy.

Analogia, któr± poda³em do czo³gu, który kosztuje 600 milionów dolarów, to tylko drobny przyk³ad tego, ¿e w jaki sposób dobra tego ¶wiata s± w haniebny sposób marnowane, gdy tymczasem tak naprawdê niewiele potrzeba, aby uratowaæ istnienie milionów ludzi !
Nie wspomnê ju¿, ¿e na wszystkich uniwersytetach ¶wiata ucz±, ¿e : w pierwszej kolejno¶ci powinni¶my pomóc dzieciom, bez wzglêdu na sytucje i okoliczno¶ci, z racji, ¿e dzieci nie mog± wzi±æ odpowiedzialno¶ci za swoje ¿ycie. I nie ma tu ¿adnych pytañ i dyskusji, a gdzie ich rodzice i opiekunowie, st±d wa¿ne s³owo w tej definicji ( bez wzglêdu) !

No có¿ East.
Oczywi¶cie szanujê to co napisa³e¶ i napisali inni, a propos tolerancji dla wszystkich ludzi i ró¿nego tempa ich rozwoju. Wybaczcie, ale nie mam w sobie syndromu ofiary, która w imiê czego ? zgodzi siê na stratowanie ¿ycia 800 milionów  ludzi, przez jakie¶ ''stado'' pêdz±ce z ob³êdem w oczach
, dla których obojêtno¶æ wobec losu innych , to przecie¿  norma !

Dlatego nie bojê siê powiedzieæ, ¿e ludzie s± g³upcami - je¿eli czyni± co¶ g³upiego, gdy czytam wypowiedzi miêdzy innymi typu ( los umieraj±cych dzieci w Etiopi obchodzi mnie tyle co muchy za oknem).
 Nie oznacza to tym samym, ¿e nie mam szacunku dla kogo¶ jako ¶wietlanej istoty? Mam! Tylko, ¿e  w danym momencie wa¿niejsze jest Tu i Teraz ni¿ skrycie siê we w³asnej norce o nazwie - nie¶wiadomo¶æ, co wielu skutecznie to czyni, nie zdaj±c sobie sprawy z tego, ¿e tak± postaw± nic innego nie robi±, tylko  tworz± swoj± i innych rzeczywisto¶æ.

« Ostatnia zmiana: Maj 04, 2010, 17:48:24 wys³ane przez MEM HEI SHIN » Zapisane

¦wiat potrzebuje nowej wiedzy, dziêki której nauczyliby¶my siê ws³uchiwaæ w ciszê swego serca.....
MEM HEI SHIN
Aktywny u¿ytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #44 : Maj 04, 2010, 17:32:55 »

Zamiast siê k³óciæ budujcie, wszyscy wiemy ¿e sprawy wygl±daj± ¼le, lecz czy to powód by nic nie robiæ?Nie wrêcz przeciwnie trzeba poszukaæ innych mo¿liwo¶ci,¿ycie stawia przed nami ró¿ne wyzwania,wiêkszo¶æ machnie rêk± na te muchy za szyb± lecz s± tacy coraz liczniejsi którzy znajd± sposób by pomóc innym, bo wbrew pozorom pomagaj± sobie.

Dok³adnie tak.
Serce podpowiada wci±¿ nowe, wrêcz nieskoñczone mo¿liwo¶ci....
 W ciszy swojego serca dowiesz siê te¿, ¿e ratuj±c nawet jedno ¿ycie, ratujesz ca³y ¶wiat !
Ale tego zrozumienia dostepuj± nieliczni.
Ale rozumiej± to choæby Indianie Hopi, którzy id±c nawet po trawie id± tak, aby jak najmniej j± zdeptaæ, bo ich szacunek do ¿ycia jest tak wielki, tak przeogromny, ¿e nie pozwol± sobie nawet deptaæ trawy.

Wszech¶wiat, planeta Ziemia jak i wszystko, nale¿y tylko do tych, którzy j± kochaj±.
Wszystko co nie jest mi³o¶ci±, zawê¿a pole ¶wiadomo¶ci cz³owieka i staje siê coraz bardziej nie¶wiadomym, biologicznym robotem.
Amen

¦wiat potrzebuje nowej wiedzy, dziêki której nauczyliby¶my siê ws³uchiwaæ w ciszê swego serca.....
Raistlin
Nowy u¿ytkownik
*
P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 31

18252176
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #45 : Maj 04, 2010, 18:11:55 »

http://www.psz.pl/tekst-17233/Joanna-Lewandowska-Jak-pomoc-Afryce
http://www.hotmoney.pl/artykul/czy-pomoc-afryce-ma-sens-7978
http://www.polskatimes.pl/fakty/swiat/228705,za-pieniadze-na-pomoc-dla-afryki-lokalni-kacykowie-kupowali,id,t.html

Odno¶nie problemów z logistyk± o których pisa³ East
Chyba jednak przeznaczenie pieniêdzy to za ma³o.

Pozdrawiam

"W wszech¶wiecie jest nieskoñczona ilo¶æ informacji które mo¿na pozyskaæ.Wiele z tych informacji nie da siê z rozumieæ logik±. Nie które z nich jest b³êdnych sprzecznych lub nieprawdziwych. INTUICJA jest drog±  która pomaga nam siê pomiêdzy nimi poruszaæ i wybraæ najw³a¶ciwsze"
zohoz
Nowy u¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 13

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #46 : Maj 04, 2010, 22:32:53 »

Mam dwa pytania
Czym jest M³lo¶æ ?
Czym jest kochanie ?

cyt
Wszech¶wiat, planeta Ziemia jak i wszystko, nale¿y tylko do tych, którzy j± kochaj±.
Wszystko co nie jest mi³o¶ci±, zawê¿a pole ¶wiadomo¶ci cz³owieka i staje siê coraz bardziej nie¶wiadomym, biologicznym robotem.

cyt
Prosimy Was by¶cie nauczyli siê wspó³czucia, co nie znaczy, ¿e macie byæ wspó³uzale¿nieni i mówiæ: "Pozwólcie mi siê Wami zaopiekowaæ!". Wspó³czucie, to znaczy, zrobiæ wszystko, by kto¶ móg³ zrobiæ nastêpny krok do przodu. To mo¿e te¿ czasem oznaczaæ usuniêcie komu¶ gruntu spod nóg, albo obudzenie go, czy przypomnienie mu jego odpowiedzialno¶ci. Czêsto oznacza to kochanie kogo¶ w ca³o¶ci, razem z jego wszystkimi przebudzonymi i u¶pionymi jeszcze czê¶ciami. Pomy¶l o tym, ¿e ci ludzie zasnêli w pierwszym etapie swojej misji. I miej respekt dla tych, którzy dobrze spali. Wiele osób na drodze duchowej boi siê u¶pionych jeszcze ludzi. Spróbuj pozbyæ siê tego strachu i nie traktuj ich jak swoich wrogów. Bêdziesz móg³ wtedy, ca³kiem naturalnie, rozwin±æ zrozumienie sensu Twojej s³u¿by dla Ducha i ca³o¶ci istnienia. To bêdzie ekstatyczne. Nie zapominaj jednak jak trudny jest, b±d¼ by³, ten okres dla wielu ludzi. Spójrz na ten etap nowej orientacji, wtedy zrozumiesz, dlaczego ten poziom jest decyduj±cy w kwestii, czy kto¶ bêdzie chcia³ przechodziæ przez ten proces, czy te¿ nie. Jest to moment, w którym wielu ludzi odpada, b±d¼ te¿ bez reszty w³±cza siê do programu.

POZDROWIENIA
east
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 620

To jest ¶wiat wed³ug Ciebie i wed³ug mnie

« Odpowiedz #47 : Maj 04, 2010, 23:56:18 »

A to ciekawe masz pogl±dy ? Tylko, kto Ci takich rzeczy naopowiada³ i w nie uwierzy³e¶. Albo po prostu sam konfabulujesz ?
Nie zada³e¶ sobie trudu podejrzewam, aby siê zaznajomiæ z podstawow± problematyk± w temacie.

W zwi±zku z tym przytoczê cytat ze strony Instytutu Polityki ¯ywno¶ci i Rozwoju :

Cytat :

''Szacuje siê, ¿e oko³o 800 milionów ludzi na ¶wiecie cierpi g³ód i niedo¿ywienie. Ka¿dego roku jedna setna z nich umiera z tego powodu.
Jednak bardzo czêsto wystarczy kilka prostych warunków, aby ludzie biedni mogli  samodzielnie wytwarzaæ wystarczaj±c± dla siebie ilo¶æ po¿ywienia. Potrzebuj± oni  nasion, prostych narzêdzi i dostêpu do wody. Niezwykle pomocne bywaj±  drobne usprawnienia techniki upraw i  przechowywania ¿ywno¶ci.
Wielu specjalistów  twierdzi, ¿e jedn± z metod zmniejszenia  problemu g³odu jest te¿ podstawowa edukacja. A wiêc szanse przerwania  zaklêtego krêgu ubóstwa i ¶mierci nie wymagaj± niebotycznych nak³adów''.

No i co ?

Wiêc nie pisz tu takich bzdur, ¿e ilo¶æ ¶rodków dla Afryki ( czy innych krajów), to mydlenie oczu, bo sam sobie mydlisz oczy.

Ale¿ MHS , podaj±c wielce m±dry cytacik tylko potwierdzi³e¶ to, o czym dalej pisa³em w swojej wypowiedzi. Tym ludziom potrzebna jest wiedza jak prze¿yæ , a nie mydlenie oczu pomoc±, która nie nadchodzi, albo nadchodzi w minimalnym i niewystarczaj±cym stopniu.
Nigdzie nie napisa³em , ¿e pomoc finansowa nie jest potrzebna w ogóle, ale za to napisa³em, ¿e  ludzie Afryki nie powinni na ni± JEDYNIE liczyæ , bo siê przelicz± i to trwa ju¿ o wielu wielu lat. Przecie¿ to w³a¶nie dostrzegasz wyra¼nie pisz±c o czo³gach w zestawieniu ze ¶mierci± z niedo¿ywienia. Lecz gorsza od ¶mierci z niedo¿ywienia jest ¶mieræ nadziei, któr± zabija siê obietnicami pomocy bez pokrycia. Jednak nawet, je¶li forsa by dociera³a do potrzebuj±cych, to mniemam, ¿e te 800 milionów potrzebuj±cych nagle pomno¿y³oby siê dwukrotnie i to wcale nie z rzeczywistych potrzeb, a dlatego, by kto¶ po drodze móg³ sobie z tego niez³y biznes ukrêciæ.

Jak my¶lisz, czy mimo bicia na alarm co¶ siê w zwi±zku z tym zmieni ? Fajnie, jakby siê zmieni³o na lepsze, ale na miejscu na przyk³ad Sudañczyków bym na to nie liczy³.
Wiêc na co maj± liczyæ ?
Na pomoc obcych Rz±dów ? na redukcjê zbrojeñ ? na zaniechanie produkcji czo³gów na rzecz pomocy w Sudanie na przyk³ad ?
Liczyæ mog±, ale czy to przyniesie efekty ? - w±tpiê szczerze.

¦wiadczy o tym choæby cytat z linka od kolegi Raistlin
"G³osy o wstrzymaniu akcji pomocowej coraz czê¶ciej pochodz± z samej Afryki. Nawet one jednak s± traktowane z podejrzliwo¶ci± przez zawodowych pomagierów, którzy z po¶redniczenia w dostarczaniu pieniêdzy i ¿ywno¶ci uczynili sposób na ¿ycie
. Na swoje w³asne ¿ycie oczywi¶cie.

¦mieræ Afryce

Po jednej stronie mamy wiêc ludzi takich jak Bono i Geldof - amatorów, dyletantów, którzy bez przerwy nakrêcaj± spiralê emocji. Po drugiej stronie stoj± ekonomi¶ci, coraz wiêcej z nich pochodzi z samej Afryki. Oni z kolei wskazuj± na kompletn± nieskuteczno¶æ dotychczasowych form pomocy. Ostatnio furorê w krêgach ekonomistów robi ksi±¿ka ekonomistki z Zambii Dambisy Moyo pod tytu³em Dead Aid. Jest to w³a¶ciwie antologia tez g³osz±cych, ¿e pomoc dla Afryki tak naprawdê Afrykê zabija. - Nie pomagajcie nam - mówi Moyo. - Nie róbcie tego, bo przyczyniacie siê jedynie do pog³êbiania nêdzy. Argumenty, których u¿ywa Moyo i inni fachowcy, s± jednak trudno zrozumia³e dla gwiazd muzyki takich jak obydwaj Irlandczycy. Nie¶æ pomoc potrzebuj±cym oznacza dla nich jedno: trzeba dawaæ im pieni±dze. "

A teraz , dla równowagi mój cytat, który zamiast statystyki i blablania przynosi wymierne efekty :

Z pierwszego projektu wodnego PAH na kontynencie afrykañskim jeste¶my szczególnie dumni. Osiem studni, zapatruj±cych ponad 8000 mieszkañców wiosek okalaj±cych miasto Bor powsta³o dziêki zaanga¿owaniu tysiêcy Polaków, którzy wsparli Kampaniê Wodn±. Ka¿da zakupiona opaska na rêkê „Zbieram Wodê” odpowiada kolejnym centymetrom, które wiert³o pokona³o w drodze do podziemnych ¼róde³. Te osiem studni wyposa¿onych w pompy powsta³o w wioskach Pariak, Malek, Ulwac, Maper i Jerwong. Lokalizacje ujêæ wody wyznaczyli¶my we wspó³pracy z lokalnymi organami w³adz i starszyznami plemiennymi. Chcieli¶my mieæ pewno¶æ, ¿e ka¿da ze studni powstanie w miejscu, gdzie woda jest najbardziej potrzebna. Nastêpnie wykonali¶my niezbêdne badania geologiczne. Jednym z g³ównych za³o¿eñ projektu by³o doprowadzenie do powo³anie w wioskach tak zwanych Komitetów Wodnych - grup osób odpowiedzialnych za przygotowanie terenu pod budowê studni i ich pó¼niejsz± konserwacjê. Ich przedstawiciele uczestniczyli w pracach, pomagaj±c za³odze PAH i PARAD w ochronie sprzêtu i innych zadaniach fizycznych.

Jako¶æ wody dostarczanej przez studnie z pewno¶ci± przyczynia siê do zmniejszenia liczby zachorowañ i zgonów w regionie miasta Bor. Blisko¶æ ujêæ jest korzystna szczególnie dla dzieci zamieszkuj±cych wioski. Czas, który dot±d po¶wiêca³y na donoszenie naczyñ z odleg³ych ¼róde³ mog± po¶wiêcaæ na edukacjê i zabawê.

¼ród³o http://www.wodapitna.pl/programy/sudan#3

I to jest KONKRET, który wspieram. Wiêc nie pisz mi tu, MHS, ¿e mydlê sobie oczy, proszê.

Nie wierzê w operacje rz±dowe i miliardy dolarów w paczce od Wuja Sama . Wierzê w konkretne dzia³ania od ludzi - dla ludzi.

Kiedy¶ , za przyk³adem przyjació³ki próbowa³em zaadoptowaæ dziecko Afrykañskie. Oczywi¶cie chodzi³o o Adopcjê Serca, na odleg³o¶æ. Akcja polega³a na tym, ¿e wysy³a³o siê pieni±¿ki na wskazane konto misji katolickiej w Afryce. Za te pieni±dze wspieraæ siê mia³o KONKRETNE DZIECKO w edukacji, wy¿ywieniu , leczeniu i ogólnie - w ¿yciu po prostu. Po pó³ roku takiego wsparcia poprosi³em w koñcu o przekazanie mi informacji o konkretnym dziecku, które "adoptowa³em" ( bo wiadomo, ze nie by³a to adopcja naturalna ) .Przyjació³ka do dzisiaj otrzymuje zdjêcia dziecka i listy od niego . Mnie adopcji odmówiono, t³umacz±c siê , ¿e pomoc idzie na cele ogólne, dla wszystkich, ale przecie¿ akcja by³a nakrêcana wokó³ pomocy konkretnemu dziecku. Zbywano mnie wci±¿,albo w ogóle nie odpisywano. Podkopa³o to moje zaufanie do takich akcji. Co¶ by³o nie tak. Mo¿e mia³em pecha z t± adopcj± na odleg³o¶æ. Dlatego zmieni³em cel. Teraz moja potrzeba serca kieruje siê do PAH, bo potrzebni s± prawdziwi profesjonali¶ci, którzy tam byli i wiedz± jak pomóc najefektywniej. W moim przekonaniu to s± ludzie z PAH.

..  " wszystkie te istnienia, które Ciê otaczaj± s± w Tobie " naucza   Mooji -  " s± w Twoim umy¶le, s± w  Twojej ¶wiadomo¶ci . Wydaje Ci siê , ¿e patrzysz na inne ludzkie umys³y , ale wszystkie te umys³y egzystuj± w Tobie poniewa¿ Ty jeste¶ tym, który je postrzega. TO JEST ¦WIAT WED£UG CIEBIE "
MEM HEI SHIN
Aktywny u¿ytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #48 : Maj 05, 2010, 00:34:42 »

Mam dwa pytania
Czym jest M³lo¶æ ?
Czym jest kochanie ?

To zadziwiaj±ce pytania - nie uwa¿asz ?
 Bo mamy XXI w, nieprawda¿ ?
Mamy te¿ tyle szkó³ i uniwersytetów, tyle tradycji, kultury, litertury, sztuki, tylu jak¿e o¶wieconych mistrzów i nauczycieli, których pe³no wszem i wokó³, a Ty zadajesz pytanie - czym jest mi³o¶æ ?
Ale to pytanie jest zarazem odpowiedzi±.
Mówi ono, ¿e nie znajdziesz odpowiedzi na to pytanie.
Nie znajdziesz poniewa¿ mi³o¶æ nie jest definicj±, nie jest  s³owem, nie jest te¿ ¿adn± miar±.
Gdy uczêszcza³em swego czasu do jednej szkó³ osobistego rozwoju wychodzi³a kobieta, patrzy³a chwilê na zebraych i pierwsze s³owa, które zawsze mówi³a brzmia³y :

''mi³o¶æ to.... nieobecno¶æ lêku''.

Czyli rozwijaj±c t± definijcje dalej rozumiemy, ¿e je¿eli odchodzi lêk, nadchodzi prawdziwa mi³o¶æ.
Kobieta mia³a absolutn± racjê, poniewa¿ nie mówi³a czym jest mi³o¶æ, lecz wskazywa³a na drogê, która prowadzi do niej..........
A wiêc mi³o¶æ nie jest tym, ani tamtym, nie ma formy, kszta³tu,  nie jest czym¶ co mo¿emy zdobyæ, nie jest czym¶ co mo¿emy mieæ, lecz mi³o¶æ i szczê¶cie to przecie¿ nic innego, tylko naturalny stan naszego istnienia !

Mi³o¶æ i szczê¶cie ukryte s± jak skarb i tylko czekaj±, aby je odkryæ. A wiêc co to jest szczê¶cie? Jest to podjêcie decyzji, ¿e bêdê kochaæ.

A czym jest mi³o¶æ? Wybraniem szczê¶cia.
Czyli nie mo¿e istnieæ szczê¶cie bez mi³o¶ci i mi³o¶æ bez szczê¶cia.

To wszystko prawda, bo trudno zaprzeczyæ, ¿e mi³o¶æ jest wybraniem szczê¶cia.
A wiêc dlaczego ludzie pytaj± i szukaj± wci±¿ mi³o¶ci ?
Ano dlatego, ¿e s± nieszczê¶liwi, chocia¿ z uporem wmawiaj± sobie, ¿e nimi s± !
A dlaczego s± nieszczê¶liwi ?
 Dlatego, ¿e stan nieszczê¶liwo¶ci oznacza, ¿e w ich ¿yciu panuje fa³sz.
Fa³sz, który oznacza jak daleko odeszli od swojej prawdy, od swojej to¿samo¶ci, swojego ¶wiadectwa i zast±pili je sztucznymi substytutami szczê¶cia, które na codzieñ i 24 godziny na dobê oferuje im to spo³eczeñstwo.

Ale b±d¿ pewny, gdy by³e¶ ma³ym dzieckiem wiedzia³e¶, czym jest prawdziwe szczê¶cie i prawdziwa mi³o¶æ.
Cytuj±c wprost za dzisiejszymi naukami ( psychologi±, czy ezoteryk±) -
prawo do mi³o¶ci i szczê¶cia odebrano nam ju¿ w dzieciñstwie.
Pierwsi zrobili to nasi rodzice, a potem spo³eczna edukacja i spo³eczeñstwo.

Odpowiednie na ten temat prace znajdziesz z pewno¶ci± na necie.
Warto je znale¼æ i poczytaæ, poniewa¿ bêdziesz móg³ dokonaæ lepszych wyborów w do¶wiadczeniu swojego szczê¶cia i .....mi³o¶ci.

pozdr.

« Ostatnia zmiana: Maj 05, 2010, 01:48:59 wys³ane przez MEM HEI SHIN » Zapisane

zohoz
Nowy u¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 13

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #49 : Maj 05, 2010, 09:39:21 »

Dla Mnie MILO¦Æ jakiej do¶wiadczamy na Ziemi jest jak ledwo s³yszalny dzwiek w gêstym lesie który daje nam nadzieje na odnalezienie naszego domu

Jest jak male ziarenko ktore powinni¶my pielegnowac aby do¶wiadczyæ zjednoczenia nas wszystkich
a wtedy leki odejda tam sk±d przysz³y

a nawet wy  na tym forum "w jakim¶ sensie" walczycie ze sob± ?

:-)
Strony: « 1 2 3 4 5   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: